- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Fotók, videók mobillal
- Redmi Note 8 és 8T
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Gyorsabb és drágább - kezünkben a Samsung Galaxy S23
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Új hozzászólás Aktív témák
-
attila9988
őstag
-
attila9988
őstag
szóval mire te a kódodat kiadod a kezedből, addigra egy nagy kupac szabad szoftvert is felhasználtál,
Érdekes hogy erre valahogy nem gondolnak az emberek. Képzeljük csak el azt a világot, ahol a legkisebb, és legegyszerűbb fejlesztő eszköz is kemény pénzekbe kerül mondjuk időlimittel. Akkor honnan lenne a sok friss programozó jelölt? Már az induláshoz is vagyonok kellenének, tehát gyakorlatilag maradna a gazdagok játékszere a software fejlesztés. A méregdrága rendszerek pedig soha nem is terjedtek volna úgy el, ahogyan azt ma ismerjük.
Legtöbben itt megrekednek azon a szinten, hogy "megírtam a kódom, és azt bizony én nem adom senkinek"...
-
attila9988
őstag
A gyártó által kihagyott funkvciók, bentfelejtett bloatwarek, optimalizálatlan működés, és egyebek miatt.
Aki érti is hogy mit csinál és hogy miért, azzal nincs is gond. Nekem sem a gyári firmware megy pl a router -emen, mert olyasmit akarok vele csinálni, amit a gyári nem tud.
De adroid -os telefonra olyanok is frissítést akarnak, akiknek fogalmuk sincs róla hogy az miért is kellene nekik. Egyszerűen csak valaki azt mondta nekik, hogy az jó lesz, mert újabb.. közben lehet hogy az ég világon semmi haszna belőle.
Olyan ez mint a verzió mániás linux -os. Megjelenik az új kernel, és neki egyből az kell. Meg sem nézi hogy mi az amiben más, vagy hogy egyáltalán van -e benne bármi amire neki szüksége lenne, de már kell neki. Aztán ha nem jön be a dolog, és valamit tönkrevág, akkor meg "szaralinux"...
-
attila9988
őstag
válasz
Keeperv85 #271 üzenetére
Nézd meg bármelyik Androidos topicot. Mást sem csinál a legtöbb egységsugaru user, mint custom kernel után szimatol.
Ezt viszont én sem értem. Egy telefont megveszel, majd használod. Ha van rajta egy rendszer ami működik, akkor mégis mi a fenének kellene azt felcserélni valami bizonytalan eredetűvel? Minek? Akiknek ez hobbi, és élvezik, azokat értem. De akik csak úgy az "újabb jobb" elképzelés mentén teszik, azokat nem értem.
Én linux alatt sem cserélgetem a kernelt, ha nem muszáj. Fent van a debian, ha az adott gép minden hardware -e normálisan megy, akkor nem kell kernel csere. Miért kéne? A biztonsági hibákra a patch -eket úgyis visszaportolják, és lejön a következő frissítésnél.
-
attila9988
őstag
sajnos nálam érvényes az "aki egyszer megégette magát..." elv.
Informatikában ez a látásmód csak és kizárólak hátrányos helyzetbe hoz, és semmilyen előnyt nem kovácsolhatsz belőle. Ez egy gyorsan változó műfaj, ahol egyik napról a másikra sem ugyanazt találod, így ha valahol megégetted magad 10 éve, az semmit nem mutat meg abból, hogy mi van ott ma.
-
attila9988
őstag
Te most megfogod az autógyártás vélt elemeit, és ráerőlteted a software fejlesztésre, majd kijelented hogy olyan módon software -t fejleszteni lehetetlen, ahogyan pedig igenis művelik 20 éve, és amiről számtalanszor bebizonyosodott hogy életképes megoldás, és számtalan cég alkalmazza is.
Értem én hogy az ég nem kék, csak nem hiszem el, ha egyszer látom hogy az. Ha nem érted hogyan működik a free software, azt nem várhatod hogy mindent helyetted megkeressek amivel megértheted. Ez nem autó.
Az előző hsz -emben egyébként egész sok dolgot belefogalmaztam. Azt olvastad? -
attila9988
őstag
ez azzal lenne egyenlő - a fizikai világra visszakanyarodva - ha egy autót alapanyagáron tudnál megvásárolni...
Nem értem az analógiát. Miért lenne az? Amikor te pl dolgozol egy programon, és mondjuk fizetett programozó vagy a vöröskalaposoknál, akkor te a munkádért fizetést kapsz. Megcsinálod amit kell, és kész. Azután hogy azzal a kóddal mi lesz, az neked nem plussz költség. És a cég remekül megél belőle, ahogy te is. Ha nekem kell az a kód, én is megkaphatom, belefejleszthetem amire nekem van szükségem, és ez így megy tovább. Lehet hogy a kódom pont jó lesz neked is.
Az egész a közös munkáról szól, és a közös eredményekről. Ne feledd hogy a szabad software a vállalatok számára is szabad, pl a google is ezek hátán kapaszkodott oda, ahol ma van. De ha te megalapítod az oO7 bt -t, akkor is rakhatsz magadnak debian -os gépeket, és használhatod több ezer ember munkáját, ahogyan ők is a tiedet. Ez egy remek módja annak, hogy közösen eredményeket érjetek el.Jó példa erre, amikor volt egy kernel bug, ami miatt a fogyasztás egyes esetekben megnőtt, és ez nem tett jót a mobil készülékek üzemidejének, majd minderre a patch egy nokiás szakembertől érkezett, ami aztán belekerült a kernelbe, ezzel gyakorlatilag mindenki profitált belőle, de pl senki nem kéri számon ezen a szakemberen hogy az egész gnu/linux világból mi az amit használ, és mi az amit nem....
Érted már? Egy software teljesen más természetű dolog mint pl egy autó, ez teszi lehetővé hogy olyan fejlesztési modellt alkalmazzanak, mint amiről épp most beszélek. Le vannak fektetve az alapok, amik leginkább átfogó licenc -ek, majd ezek köré csoportosult project -ek milliói alkotják a rendszert, és termelnek hasznot, vagy éppen segítenek költségeket csökkenteni neked, nekem, és mindenki másnak is. (és ha valamely részével nincs aki foglalkozzon, akkor sem merül bele a jogviták tengerébe, mert mindig lehet valaki, aki folytatja, vagy csak felhasználja azokat az eredményeket is) Neked sem kell a nulláról, milliárdokat befektetve kifejlesztened egy komplett rendszert ha akarsz valamit a számítógépeddel, hanem megfogod azt ami van, és hozzáadod azt, ami neked kell, és senki nem akadályoz meg téged semmiben. Ebben rejlik a szabadság.
-
attila9988
őstag
válasz
Elemental #144 üzenetére
Miért lesz az az ember kevésbé szabad, aki win-t használ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Free_software
Miért kevésbé szabad az, aki fizet bizonyos dolgokért.
Senki nem állított ilyet, még Stallman sem.
Ha lehet ne játssza nekem senki a nagyokost az értő olvasás jellegű hozzászólásokkal.
Pedig anélkül nehéz lesz.
-
attila9988
őstag
Értékesítési oldalról kell megközelíteni: (1)
- gyártok egy autót, pénzt akarok érte
- gyártok egy szoftvert, pénzt akarok érteNagyon nagyon lesarkítva sem állja meg a helyét ez így... Mi az hogy gyártasz egy software-t? Lejön a gyártósorról a software mint az autó? Na ne szórakozz már... Még a törvények is máshogy kezelik, ne akard már összehasonlítani fizikai ingóságokkal.
Vagy: (2)
- szervizelek egy autómárkát, pénzt akarok
- supportálok egy szoftvert, pénzt akarokEz is marhaság, fentieket figyelembe véve.
-
attila9988
őstag
válasz
AppleUser #137 üzenetére
Ha veszel egy kocsit, akkor nem tudod oda adni a haverodnak, úgy, hogy neked is legyen. Ha megveszel egy festményt, max lefényképezheti a haverod, de nem lesz nála semmi féle festmény... Nem értem a logikádat.
Én meg azt nem értem, hogy miért akarod a software -eket összeegyeztetni az autóval, vagy a festményekkel, ha egyszer teljesen más természetű, és más a működése is.
(#136) Ha megy neked az értő olvasás, akkor szerintem nem lehet gond a kérdésed megválaszolásával.
-
attila9988
őstag
oké, említsük meg a freebsd-t,
Én az eredeti bsd -re gondoltam, csak elcsesztem.... van ilyen.
Utána a freebsd és a leágazások már más kérdés. Ami pedig átkerült, az tudtommal a userland egy része, alapvető dolgok, nem kernel szinten értendő, hiszen ott semmi közös nincs. Véleményem szerint a BSD jogi hercehurca elég nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a linux lett a végén a befutó, de persze lehet hogy tévedek...
1993. júliusában adták ki az első stabil, 1.0-s slackware-t. abban már volt grafikus desktop. És nem az volt az első, amiben volt desktop.
Igen, csak a manapság elhangzó ellenérvek jelentős része inkább az akkori megoldásokra volt igaz, bár akkor az ellenfél win95 sem volt épp egy álom rendszer.
-
attila9988
őstag
válasz
T. Almeida #77 üzenetére
Azért prófétának ne képzelje már magát...
Te most miről beszélsz?
-
attila9988
őstag
készíthetek kereskedelmi programot úgy, hogy az alapja GNU GPL-ből lett összerakva, és megtarthatom a forráskódot? nem. közzé kell tennem azt is. -> korlátoznak
Ebből a szempontból az abszolút szabadságot a bsd licenc jelenti, mert azzal aztán tényleg azt teszel mait csak akarsz. Hogy aztán a fejlődés, és az innováció szempontjából melyik a jobb megoldás, arról lehet vitatkozni, de elég gyakoriak a vegyes rendszerek is.
-
attila9988
őstag
És tényleg az ősidőkről van szó: 1991-ben kezdte el a fejlesztést 1, azaz egy darab ember.
Az csak a kernelre igaz. Akkoriban már volt egy raklap gnu -s cucc, illetve érdemes megemlíteni a freebsd -t, amiből elég sok dolog került át a linux disztribúciókba. Tehát kicsit bonyolultabb a helyzet mint azt elsőre gondolnánk, de a lényegi kérdésben igazad van, 1995 környékén még nagyon az elején voltak a linux -os desktop -nak.
-
attila9988
őstag
-
attila9988
őstag
Meg a világbéke. Hihetetlen, hogy ilyen lózunkgokból meg lehet élni.
Azért ő sokkal többet tett le az asztalra annál, így nem helyes ilyesmiket írni róla. Néha kicsit túloz, de ma az informatika nem lenne olyan amilyen, ha nincs a gnu, és nem éri el, hogy ez a fajta fejlesztési modell elterjedtebb legyen. (Anulu sem lenne itt a forum -on gnu nélkül, mert nem lenne aki ellen lehetne hsz -eket írni..
) Persze közben ott van a bsd is, de a dolgokat egészében szemlélve Stallmannak oroszlán része volt mindebben, ami ma van.
És... tulajdonképpen nem tartja teljesen elítélendőnek a steam -et, bár ezt már a másik topic-ban megbeszéltük.
4: Az az 1-2% meg csak akkor annyi, ha a desktop -ot nézed, és még akkor sem biztos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- Quadro FX 570 eladó
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest