- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- One mobilszolgáltatások
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
Új hozzászólás Aktív témák
-
BonFire
veterán
"nekem most (~2 évesen) 14,8 GB a Windows mappám, ebből 6 a winsxs. nem hiszem, hogy akkora problémát kéne jelentsen."
Igaz, és még ennél is kisebb lehet. Nekem 1,5 év után 9 Giga, és eszem ágába nem jutna innen törölni bármit is. Vannak viszont olyan programjaim, amelyek többszáz megás mappákat generálnak a C meghajtóra, mert akárhová telepítem, bizonyos komponenseket odamásol. Kipróbáltam, mert sok mappád duplikátumnak véltem, ezért beraroztam őket (az ördög nem alszik), és a program következő indításakor újra létrehozta ezeket. Nem a Windows hízza ki a merevlemezt. Nálam első telepítés óta ekkora a Windows mappa.
-
-
-
Szerintem meg ne csak a te gépedre gondolj, pl. a céges 5-6-7 éve telepített gépeknél szükség volt partíció átméretezésre, mert elfogyott a hely a rendszerpartíción. S továbbra is hülyeség mindent egy partíción tartani. Főleg a céges "Gizikék" gépén. De igazából nekem aztán tökmindegy, mit csinálsz a gépeddel
-
-
bmwk1200s
őstag
Ezért is mondják, hogy linux based, minthogy a darvin kernel is az... nyilván mindenki módosítgatja a saját szájíze szerint, de attól még linux alapú...
Olyan ez mint a töltött káposzta..., legalább 5 félét ismerek, de mindegyikben van káposzta, meg töltelék... de mégis más... az alapok ugyanazok..ezen kár vitatkozni...
-
-
-
RaZroX
addikt
Van XP, Vista, Win7 eredetiben amit ajándékba kaptam még régebben. Szóval az most nem játszik szerepet, hogy ingyenes, inkább csak nagyon alkalmas otthoni egyszerű felhasználásra. (Persze csak ha nem ragaszkodunk a Windowsos programokhoz, bár még azokat is fel lehet varázsolni)
-
Nowhereman
őstag
UGH! - egy példa a hozzáértő hozzászólás színvonaláról. Kösz a gyors mellékletet.
[nézz utána] -
Nowhereman
őstag
"szerinted az atomerőművek reaktorait és hűtőrendszereit PC-k vezérlik?" - bocs elfeledkeztem, hogy nálad a nagyszámítógépek is be vannak öntve betonnal, sehol egy terminál...
"a kékhalál az egy rendszervédelmi funkció, ami hardver vagy kernelszintű driver meghibásodásakor aktiválódik" - szóval neked a driver nem szoftver, azonkívül, hogy egy állati nagy marhaság amit írtál. Mondjuk a win95 azon szuper kékhalálosa, amely azzal produkálható, hogy a leállítás közben automatikus indítást idézünk elő(pl. indítós CD), az most nálad hardver-, vagy drájver-baj lenne?
"csomó minden van, amihez nem értek. csak ahhoz nem is szólok hozzá, hogy úgy tegyek, mintha." -szerintem a fél PH-nak már lejött, nálad a fő motiváció az, hogy másokat lehülyézve adhasd az okosat a 23-karakteres jelszó kb. az atomtámadástól is véd színvonalú marhaságokkal. Ha visszanéznéd, én még csak nem is hozzád szóltam, és még éppen azt állítottam olyasmit, hogy az NT elterjedt. -
Penge_4
veterán
Na ez a baj, ennek kéne választhatónak lenni, elvégre nem mindenki indít olyan gyakran nagy memóriaigényű alkalmazást, hogy erre szükség legyen, többször használja a saját szoftvereit.
Tehát például inkább várok plusz 5-10 másodpercet egy Photoshopra, mint hogy ebédszünet szindrómát tapasztaljak.
Jogos, hogy kevés a RAM, de annyira azért nem, hogy ne lehetne hatékonyabban gazdálkodni vele a felhasználási szokások manuális beállíthatóságával.
Legalább valami olyan, mint a CPU scheduling (Programs vagy Background services).
Nem a gyári taskmanagert használom, hanem Process Hackert (ami olyasmi, mint a Process Explorer, csak többet tud):
A ténylegesen felhasznált memória a Working Set, amiből van Private (amit az adott program használ a fizikai memóriából) és Shared (ugyanaz, mint az előző, csak itt más szoftverekkel megosztott modulok is beleszámítanak (ha például egy codecet vagy egy beépülőt más is betölt az adott folyamaton kívül) és van a Commit (ami Process Explorerben és Process Hackerben Private Bytes néven van.
"szóval ha egy nagyobb memóriaigényű programból kilépve lassan válaszol a rendszer, az többnyire sima memóriahiányra utaló jel."
Épp az a baj, hogy nem csak kilépve, hanem utána órák múlva is, ha akkor rögtön nem váltok át a futó szoftverre.
Tehát kilépek a nagy memóriaigényű programból mondjuk 10:00-kor
Felnyitom a tálcáról a Wordöt, vagy a TC-t 15:00-kor és ebédszünet szindróma, pedig a nagy memóriaigényű szoftvert már rég bezártam és azóta van elég szabad memória, hogy visszatöltse a Superfetch, mégsem teszi. -
Csakénvagyok
őstag
Hatalmas számítási kapacitás az iparban nagyrészt csupán szimulációkra, synoptic-ra HMIkre kel, csekély helyen, objektum felismerés, stb. van direkt kapcsolat maga a gép és a PC közt. A munka zömét atomstabil PLCk végzik, jórészt rendszerbe kötve, amit ugyancsak PLCk koordinálnak. Hogy az user képernyőjén kékhalál vagy bármi jelenik meg jórészt nem számít. Ilyenkor pedig szinte tökmindegy hogy DOS, WinNT vagy Ubuntu fut. Szinte érthetetlen is hogy miért áltatában Win fut ezeken a PCken, ehhez köze lehet a a tájékozatlansághoz valamint a lustasághoz hogy átcseréljék őket.
Hogy az itthoni gépemre böngészéshez, chathez TV és filmezéshez tökéletesen megfelel az Uborka és hogy még véletlenül sem vagyok hajlandó egy centet sem kifizetni számomra haszontalan OPért az meg más dolog.
A nagyanyám korabeli XPt pedig nem is vagyok hajlandó összehasonlítani egy Ubi10.10el
És hogy ON is legyek: ez sem nem töredezik, három év folyamatos updatje sem növelte meg látványosan a lefoglalt helyet, s nem is tudom mit kéne hogy csináljak hogy összeomoljon. S a közhit ellenére nem kel rendszermérnöknek lenni hogy felhasználói szinten könnyedén kihasználjam, példa az user 1.0ás nővérem 10 perc útmutatás után könnyedén elboldogult vele. Még az OOo sem okozott neki gondot.
-
bmwk1200s
őstag
"bevételben is toronymagasan vezet"
Akkor én biztosan más jelentéseket láttam, és azt is beszívva!
4-5 leginnovatívabb megoldásai?? Mint pl?
Tényleg nem kötözködés miatt, de ebben a linux és a mac is többet ad... mert mit is nevezünk innovációnak? Tudom, te erre mindig azt mondod, hogy ami macre jön az már ezer évre megvan windowsra, csak a mac ilyen hogyis hivod? eyecandy megoldással csinálja ugyanazt?
Lehet vállalati szinten mutat valamit, de egy otthoni usernek kiváncsi vagyok mit ad...jééé...a win7 így néz ki, jajj...hát sokkal szebb mint az xp! LOL -
Nowhereman
őstag
"egy atomerőmű zárt rendszerét nyilván semmivel nem lehet megakasztani, ugyanis hermetikusan elzárt a külvilágtól" köszönjük Emese! - akkor még szarabb a helyzet, mint gondoltam! A Windows olyan oprendszer, melyben maguktól alakulnak ki a kártevők! Lévén a Windowst használó atomerőművek 40%-ában előfordult már stuxnet. Meg ugye az iráni atomprogramot is egy kiöregedett kondenzátorból született stuxnet vágta hanyatt. Szerinted ott a PC-k szépen be vannak öntve a betonba, és se egy billentyűzet, se egy USB port se látszik ki?
"(gyk: a kékhalál még mindig reakció egy hibára és nem maga a hiba.)" : ami persze programhiba nem lehet, még egy köszönet...
"egyébként meg nem vagy túl tájékozott NT témában" - tudjuk moonman. Ezen a világon te vagy az egyetlen, aki mindenhez ért, rajtad kívül meg csak hülyék lakják.... -
Penge_4
veterán
Akkor amire sok órája nem váltottam át, de közben futtattam nagyobb memóriaigényes szoftvereket miért nem lapozza vissza a háttérben, miért csak akkor teszi meg, amikor később átváltok rá és a program ilyenkor 10 másodperc múlva lesz csak válaszképes, mert épp akkor olvassa vissza a lapozófájlból (hozzáteszem, ilyenkor több, mint 8-900 mega szabad memória van)?
Néha még a Shellt is kilapozza és az is csak 3-4 másodperc múlva nyílik ki (Open With, New almenük)
-
Penge_4
veterán
Az utóbbi időben kísérleteztem a Superfetch-csel, de bebizonyosodott az eddigi sejtésem. 1-2 órás eltérést még kibír, de többet már nem.
Ha meg úgy használod a gépet, hogy egyszer délután 10-kor használod a programot, utána éjfélkor, utána délben, utána 3 nap szünet, utána pedig megint valami más időpontban, akkor nem túl hasznos.
Az lenne a jó, ha manuálisan lehetne szerkeszteni, hogy például van 5 program, amit mindig tartson benn a memóriában a többire pedig manuálisan állítanám be a prioritásokat.
-
Penge_4
veterán
"sokan jönnek a szolgáltatások letiltásával, mert minek fusson pl. a spooler, ha nincs is nyomtatóm. ja, csak például a nyomtatási kép generálása, a faxolás és még kismillió program helyes működése is függhet tőle."
Ezért nem szívesen tiltogatom le másnak, de saját magamnak le szoktam.
A Printerből eddig az volt a legnagyobb "problémám", hogy mikor véletlenül félrenyomtam (Ctrl+P) kaptam egy sárga felkiáltójelet.
Amúgy ezek a "Mit tiltsunk le?" tippek nálam is ki szokták verni a biztosítékot. Az még oké, hogy 5 éve tanácsolták, hogy tiltsák le az IPv6-ot, de majd nagyot fognak nézni nemsokára, akik letiltották.
A Windows Image Aquisition-t nem is láttam, pedig ez megint hasonló, mint a FAX, nem mindenkinek van scannere és digitális kamerája.
A Parental Control-t, vagy a 8.3 fájlnév támogatást is adott felhasználói szokások mellett simán le lehet tiltani, előbbi felhasználásfüggő utóbbira pedig már nagyon ritkán van szükség. XP idejében még volt, de aránylag nem árt vele nagyobbat, mintha a felhasználónevében ékezet van, sőt!
"az, hogy a rendszer használatba véve lassulhat a szűz állapothoz képest, az természetes, hiszen bekerülnek plusz programok az autostart listába, szolgáltatások települnek, extra DLL-eket kell betölteni, stb. és bizony nem minden 3rd party program van tökéletesen kitesztelve kompatibilitás terén minden Windows verzióval."
Ez így van. És ezek miatt esetenként tényleg gyorsítanak ezek a cuccok.
De ez csak azoknál fordul elő, akik nemcsak, hogy telepakolják minden szeméttel a rendszert, de még sűrűn uninstallálnak és installálnak.
Nekik az ilyen programok meg tudják hosszabbítani a Windows életét, de szerintem sokkal egyszerűbb ezeket kerülni.
"*egészen addig fölösleges, amíg újra nem telepítjük a programot és csodálkozunk, hogy hová lettek a beállításaink, adataink."
Na igen, vagy a Temp mappa egészen addig, amíg uninstall esetén nem hiányoznak az uninstallhoz szükséges fájlok.
Amúgy a Registryre azért ír ki olyan sok hibát, mert az összes kiterjesztést (értsd: tmp és társai) felsorolja, mint "Unused Extension" és ezeket újra és újra törli, majd újra és újra létrehozza.
Amúgy ettől függetlenül tényleg gáz, hogy benne marad egy csomó szemét a Registryben és tényleg gáz, hogy ez meg van így engedve a szoftverfejlesztőknek.
És az egészben a legeslegdurvább, hogy például az Opera is azóta nem hagy maga után szemetet, mióta átálltak MSI-ről saját telepítőre.
-
-
bmwk1200s
őstag
"bmwk1200s: ha valakinek van egy kis esze, az nem áll neki csípőből tüzelni a másikra, csak mert más fajta rendszert favorizál. Microsoftnak sem véletlenül van Macintosh üzletága és az Apple-nél sem poénból készítenek BootCamp-et meg hasonló jóságokat."
Ööö...ebben megint csak egyetértünk...de ezt mire? hol? mikor?
Mármint nem értem mire írtad, de jogos!
-
buherton
őstag
Te pedig meglepődnél mennyi helyen alkalmaznak Linux alapú cuccot
. Kezdjük ott hogy van már 8 bites uC-kra Linux. 32-bitesen egyértelműen, és ha jól emlékszem akkor arra már winfos is, de inkább linuxot használják. Eddigi gyárakat fejlesztőket amit láttam, ott jó részt linux volt az alap pl. MEDISO (CT, MR, PET gyártanak) képfeldolgozástól kezdve, CUDA programozásig mind-mind Ubunutun megy. Másik cég ahol GPS nyomkövetés meg mi egyéb megy, ott is Ubuntu az alap. Sőőt Rhode & Shwarz egyik spektrum analizátorán(!) is Linux van, XP GUI-val.
-
bmwk1200s
őstag
"mert frissen telepítve hibákat dob, debezzeg az OS X az nem... hát..."
Mondjuk kifejezetten adott hardverre optimalizált OS, előretelepítve, első indításánál hibával induljon... LOL! Max akkor ha átcsúszott a gyártó minőség ellenőrzésén, ahol nem szűrtek ki egy hardverhibát...
-
bmwk1200s
őstag
-
Cathfaern
nagyúr
"gondolom, a Mac userek többsége nem "ért" annyira a számítógépekhez és nem is próbálja meg "megjavítani"."
Inkább az lehet a háttérben, hogy mivel a Mac (és az Apple) alapfilozófiája az, hogy "te felhasználó vagy, ne akarj hozzányúlni", ezért alapból olyanok vesznek inkább Apple gépeket, akiknek eszükbe se jut bütykölni, mert pont azt akarják, hogy megkapják azt a supportot, hogy nekik ne kelljen a géppel foglalkozni ha baj van. Vérpistike sose venne Mac-et épp emiatt. Innentől kezdve arányaiban kevesebb olyan Mac user van, aki hiba esetén nekiállna "na nyomkodjunk össze mindent hátha jó lesz" módszerrel hibajavítani, és így kevesebb az ilyen "magától összeomló" OsX, mint Windows. -
bmwk1200s
őstag
Ezzel egyetértek!
Én csak azt emeltem ki, hogy én, aki azért értek is kicsit hozzá... ha nem is vagyok prof.. elvárom a sebességet amit megszoktam, és nekem ebben időnként segít az általam említett progi(k)...
Macnél is megvannak ezek pl. onyx.. de nem kellett használjam...Igen, minden rendszert haza lehet vágni, ez nem kérdés...
"*gondolom, a Mac userek többsége nem "ért" annyira a számítógépekhez és nem is próbálja meg "megjavítani"."
Én a windows userereknél is ezt látom. Egyik se ért hozzá, max csak hallott valamit és azzal elszarja... különben nem kellene javítanom...
-
bmwk1200s
őstag
Rendben. Az hogy 15perc a boot, az egyáltalán nem általános a Macnél.. de ezt te is tudod.. ne mond nekem, hogy ha áll az, hogy a win tökéletes, csak a felhasználók szarhatják el, akkor ez Macre ne lenne igaz.
Ilyennel amúgy Macnél nem találkoztam, hogy 15perc boot, ott biztos hogy valami gáz van, fájlt nem lehet átnevezni? Rendszer fájl, vagy saját? Érdekes ez is... jogosultság?
Nálam több ügyfelem gépét (és mielőtt te kötsz bele, nem gyerekek, 30 év és felette) sikerült normál sebességre gyorsítani kis karbantartással.. természetesen én mindig készítek biztonsági mentést... -
twine
veterán
Ha megengeded....azt hiszem itt az ideje lecserélnem az aláírásom!
"aki régóta foglalkozik számítógép karbantartással, az pontosan tudja, hogy az első számú szabály: a user hazudik. (az eseménynapló meg nem.)"
Azt hiszem ezt szívesen magamévá tenném...lehet?
Hogy "on " is legyek...az egész cikkel, és témával nem értek egyet!
Tudni kell felhasználói szinten kezelni a gépet.....a technika túl gyorsan tört be az emberek többségének életébe,,,és nincsenek erre felkészülve, hiába "tud crackelni" , az még nem felhasználói szintű tudás!moonman:
köszi
-
bmwk1200s
őstag
Persze!
Az mit jelent, hogy gyakott?
Amúgy megint elfelejted, hogy magam is szoftverüzemeltető vagyok, itthon is winem van (xp+win7) és érdekes, nekem is segít a Ccleaner+smart defrag havonta egyszeri futtatása...
Amíg Macel dolgoztam és remélem fogok is ha majd telik sajátra ezeket nem kellett használni és tökéletesen működnek... lehet, hogy a windowson szocializálódottak gyakják (úr isten ez a szó) szét a Macbookot?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A Win7-ben a rendszer saját dll-jei védve vannak átírás ellen nem?
Most jártam úgy, hogy előjöttek hibák, pl. egyik routertől nem kaptam dhcp-n IP, nem lehetett használni az AltGr billentyűt, pár netes progi nem volt hajlandó futni. Olyan 1 hónap alatt történtek a problémák, miközben nem volt új progi felrakva, csak használtam a gépet. Előtte már jó ideje ment a W7 mindenféle gond nélkül.Az sfc /scannow jelezte, hogy 5 dll fájlban is hibák vannak, de persze kijavítani egyiket sem tudta. Most akkor ha ezek védett fájlok, a win nem dobott menet közben kék halált, áramszünet sem volt, akkor mitől mentek tönkre a fájlok?
Egyet kell értsek Bambanovel Debian kapcsán. Kicsit többet kell tudni a beállításához, mint pl. egy Ubuntu esetén, viszont örökös mint a nyomorúság.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- több EIZO EV2456 FlexScan 24" 1920x1200 16:10 IPS fekete több jelenlegi ár: 170.000.-!!!
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE NITRO+ RX 7900 XTX 24GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z370M i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB ZALMAN S2 TG Corsair S650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest