Új hozzászólás Aktív témák
-
Penge_4
veterán
Na ez a baj, ennek kéne választhatónak lenni, elvégre nem mindenki indít olyan gyakran nagy memóriaigényű alkalmazást, hogy erre szükség legyen, többször használja a saját szoftvereit.
Tehát például inkább várok plusz 5-10 másodpercet egy Photoshopra, mint hogy ebédszünet szindrómát tapasztaljak.
Jogos, hogy kevés a RAM, de annyira azért nem, hogy ne lehetne hatékonyabban gazdálkodni vele a felhasználási szokások manuális beállíthatóságával.
Legalább valami olyan, mint a CPU scheduling (Programs vagy Background services).
Nem a gyári taskmanagert használom, hanem Process Hackert (ami olyasmi, mint a Process Explorer, csak többet tud):
A ténylegesen felhasznált memória a Working Set, amiből van Private (amit az adott program használ a fizikai memóriából) és Shared (ugyanaz, mint az előző, csak itt más szoftverekkel megosztott modulok is beleszámítanak (ha például egy codecet vagy egy beépülőt más is betölt az adott folyamaton kívül) és van a Commit (ami Process Explorerben és Process Hackerben Private Bytes néven van.
"szóval ha egy nagyobb memóriaigényű programból kilépve lassan válaszol a rendszer, az többnyire sima memóriahiányra utaló jel."
Épp az a baj, hogy nem csak kilépve, hanem utána órák múlva is, ha akkor rögtön nem váltok át a futó szoftverre.
Tehát kilépek a nagy memóriaigényű programból mondjuk 10:00-kor
Felnyitom a tálcáról a Wordöt, vagy a TC-t 15:00-kor és ebédszünet szindróma, pedig a nagy memóriaigényű szoftvert már rég bezártam és azóta van elég szabad memória, hogy visszatöltse a Superfetch, mégsem teszi. -
Penge_4
veterán
Akkor amire sok órája nem váltottam át, de közben futtattam nagyobb memóriaigényes szoftvereket miért nem lapozza vissza a háttérben, miért csak akkor teszi meg, amikor később átváltok rá és a program ilyenkor 10 másodperc múlva lesz csak válaszképes, mert épp akkor olvassa vissza a lapozófájlból (hozzáteszem, ilyenkor több, mint 8-900 mega szabad memória van)?
Néha még a Shellt is kilapozza és az is csak 3-4 másodperc múlva nyílik ki (Open With, New almenük)
-
Penge_4
veterán
Az utóbbi időben kísérleteztem a Superfetch-csel, de bebizonyosodott az eddigi sejtésem. 1-2 órás eltérést még kibír, de többet már nem.
Ha meg úgy használod a gépet, hogy egyszer délután 10-kor használod a programot, utána éjfélkor, utána délben, utána 3 nap szünet, utána pedig megint valami más időpontban, akkor nem túl hasznos.
Az lenne a jó, ha manuálisan lehetne szerkeszteni, hogy például van 5 program, amit mindig tartson benn a memóriában a többire pedig manuálisan állítanám be a prioritásokat.
-
Penge_4
veterán
"sokan jönnek a szolgáltatások letiltásával, mert minek fusson pl. a spooler, ha nincs is nyomtatóm. ja, csak például a nyomtatási kép generálása, a faxolás és még kismillió program helyes működése is függhet tőle."
Ezért nem szívesen tiltogatom le másnak, de saját magamnak le szoktam.
A Printerből eddig az volt a legnagyobb "problémám", hogy mikor véletlenül félrenyomtam (Ctrl+P) kaptam egy sárga felkiáltójelet.
Amúgy ezek a "Mit tiltsunk le?" tippek nálam is ki szokták verni a biztosítékot. Az még oké, hogy 5 éve tanácsolták, hogy tiltsák le az IPv6-ot, de majd nagyot fognak nézni nemsokára, akik letiltották.
A Windows Image Aquisition-t nem is láttam, pedig ez megint hasonló, mint a FAX, nem mindenkinek van scannere és digitális kamerája.
A Parental Control-t, vagy a 8.3 fájlnév támogatást is adott felhasználói szokások mellett simán le lehet tiltani, előbbi felhasználásfüggő utóbbira pedig már nagyon ritkán van szükség. XP idejében még volt, de aránylag nem árt vele nagyobbat, mintha a felhasználónevében ékezet van, sőt!
"az, hogy a rendszer használatba véve lassulhat a szűz állapothoz képest, az természetes, hiszen bekerülnek plusz programok az autostart listába, szolgáltatások települnek, extra DLL-eket kell betölteni, stb. és bizony nem minden 3rd party program van tökéletesen kitesztelve kompatibilitás terén minden Windows verzióval."
Ez így van. És ezek miatt esetenként tényleg gyorsítanak ezek a cuccok.
De ez csak azoknál fordul elő, akik nemcsak, hogy telepakolják minden szeméttel a rendszert, de még sűrűn uninstallálnak és installálnak.
Nekik az ilyen programok meg tudják hosszabbítani a Windows életét, de szerintem sokkal egyszerűbb ezeket kerülni.
"*egészen addig fölösleges, amíg újra nem telepítjük a programot és csodálkozunk, hogy hová lettek a beállításaink, adataink."
Na igen, vagy a Temp mappa egészen addig, amíg uninstall esetén nem hiányoznak az uninstallhoz szükséges fájlok.
Amúgy a Registryre azért ír ki olyan sok hibát, mert az összes kiterjesztést (értsd: tmp és társai) felsorolja, mint "Unused Extension" és ezeket újra és újra törli, majd újra és újra létrehozza.
Amúgy ettől függetlenül tényleg gáz, hogy benne marad egy csomó szemét a Registryben és tényleg gáz, hogy ez meg van így engedve a szoftverfejlesztőknek.
És az egészben a legeslegdurvább, hogy például az Opera is azóta nem hagy maga után szemetet, mióta átálltak MSI-ről saját telepítőre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Antivírus szoftverek, VPN
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Creative Sound BlasterX G5 (70SB170000000) (Sound Blaster) (DAC)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest