- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Magyarított Android alkalmazások
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- iPhone topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Den
veterán
Vegyél egy gertboardot, azon rajta van minden ami kell, meg jumperkábeleket, a gertboardnak nagyon jó leírása van. De azzal barátkozz meg, hogy ha tovább akarsz lépni, kelleni fognak ellenálások, nem árt próbapanel, stb... A környékeden biztos van elektronikai komponensekkel foglalkozó bolt, ott kapsz ilyesmit, ha nem, akkor online tudsz rendelni.
-
wassermann
Topikgazda
A "buszos" otthon automatizálás épületekhez köthető része alapvetően világítást (fényt), redőnyöket, fűtés-hűtést, szellőztetés és a locsolást öleli fel. Kapcsolódó rendszerek lehetnek még a beléptetés, tűzjelzés, riasztó, kamerák (de ezek legtöbbször különálló készülékek)
Ha ilyenekre rákeresel: EIB, KNX akkor már többet megtudhatsz a buszokról. van vezetékes és vezeték nélküli is. Régebben volt a termicont.hu-n egy tudásbázis ilyen témában. -
stopperos
senior tag
IP cím kereséséhez az fping parancsot tudom ajánlani, ezt telepíteni kell, mert alapból nem része a rendszernek. fping -a -g 192.168.0.1/24 2>/dev/null
Gondolom cisco ECP3925-öt kaptál UPC-től. A külső ip címet mondjuk gmail-nél is meg tudod nézni a jobb alsó sarokban a tevékenységeknél. Itt meglátod mi a külső. Nekem már bekötés óta ugyanaz az ip címem, így nem cseszted, ez csak az adsl világban volt gáz, manapság 24/7 kapcsolódik a kábelmodem.
Linuxon a /etc/hosts fájlba kell beírni.
Én telekomos vagyok, nekem van dns címem, amit a telekom adott. -
moli.hu
őstag
huha, ezek eleg alap dolgok.
http://en.wikipedia.org/wiki/Dhcp
http://en.wikipedia.org/wiki/Hosts_file
http://en.wikipedia.org/wiki/Ddns
http://en.wikipedia.org/wiki/Port_scan
https://www.google.com/search?hl=en&q=sshd+hardening&qscrl=1
http://www.whatismyip.org
http://packages.debian.org/wheezy/net/ez-ipupdate -
peter9228
aktív tag
Windows-t használsz? Ha igen, akkor a hosts file-t kell módosítani: [link]
Itt új sorba beírod a Pi IP címét, utána szóközzel elválasztva a hostnevet.A dinamikus IP-hez pedig a routert kell beállítani. A no-ip-t ajánlom, régebben a DynDNS-t használtam, de most úgy látom az ingyenes része megszűnt.
Szerk.:
Elvileg Linuxon is van hosts file, méghozzá itt: /etc/hosts
[link] -
Jim-Y
veterán
Estét!
Megjött az új SD, először megijedtem, mert a legújabb Raspbian image az új kártyával sem akart indulni, már kezdtem azt hinni, hogy kukázni kell a Pi-t, de azért még kipróbáltam az eggyel korábbi, decemberi imaget is, és azzal bebootolt, úgyhogy most 'öröm, bódottá'
Lenne kérdésem is. Szeretném, ha a hálózatomban lévő másik gépekről, hostnév alapján is el tudnám érni. Jelenleg csak ip alapján tudom. Ehhez mit kéne beállítanom? Két tippem van, az egyik, hogy a router mindig ugyanazt az ip-t ossza neki. Bár szerintem ez magától beállítódott. A másik, hogy a másik gépemen fel kéne derítenem a hálózatot, és valahova el kéne mentenem, hogy a raspberrypi host a x.x.x.x ip-hez tartozik.
Üdv, és köszi Jim
mod: ja igen, és még egy dolog. UPC-s vagyok, és szeretném kívülről majd elérni a pi-t. Később majd kétféleképp, a router beállításaiban már port forwardoltam a 80-as portot a pi-re, majd még megteszem ezt az ssh-val is. De honnan tudom megnézni, hogy a hálózatomnak mi a külső elérési ip-je? Tudom-tudom, ha dinamikusan kapom az ip-t akkor csesz***tem, de régen is működött a dolog, úgyhogy biztos megint fog, csak közben lehet megváltozott az IP :/
-
azbest
félisten
Kijelző nincsen rákötve?
Ha kijelző nélkül ssh-n próbálsz belépni, de nem sikerül, akkor lehet hogy más ip címet kapott, mint amire számítottál. A routereden kell adni egy mac-ip hozzárendelést, hogy mindig ugyanazt kapja.Ha betöltődött minden és nincs különösebb aktivitás, akkor normális hogy a boot folyamat végén az act-on kívül minden más világít. (Ha nincs hálózati kábel bedugva, akkor csak a piros.) Az act csak akkor villog, ha lemezművelet van éppen.
Ha nem töltött be semmit, akkor csak a piros ég, mint amikor nincs benn sd kártya. Ritkán pár másodpercenként villan fel csak az act, amikor már betöltött mindent. Ha a firmware-t betöltötte, akkor színes tesztábra is felvillanhat a boot elején, már ha elég gyorsan bekapcsol a monitor.
-
lord.lakli
őstag
Tavaly év végén jártam ugyanígy. Először kicsit pánikoltam is, hogy a raspbi ment tönkre. Másik ugyanolyan kártyára rendszer telepítés és elindult szépen. Kopp-kopp azóta sincs gond. A kártyára 10 év gari van. Elvittem boltba, ahol elküldték importőrhöz, aki 3 hét alatt kihozta, hogy nincs semmi baja sem és visszaadta
Így a kártya ment a régi helyére egy fényképezőbe.
-
Jim-Y
veterán
Na most ezt megint nem értem
Adott a pi, rajta billentyűzet és monitor, bebootol, ssh enabled, és a PC-ről tudtam is rá csatlakozni, ki is írta, hogy a ..102-es IP-t kapta. Beiktatok a rendszerbe egy usb-hubot, rádugok egy pendriveot, ok mountolni nem sikerült, nem találja az etc/fstab-ban, gondolom majd bele kéne írnom, nembaj majd ssh-val PC-ről megoldom. Lehúzom a billzetet, a monitort is, visszamegyek a géphez, megpróbálok megint besshzni:
ssh pi@192.168.1.102
ssh: connect to host 192.168.1.102 port 22: No route to hostMost akkor ilyenkor mi van?
Meg egy nagyon noob kérdés. A PI-t hogy kéne magára hagyni? Jelenleg a PI user van belépve, illetve PI-ként sshzok a PC-ről is, ez nem gond ugye?
jaj ez angyon kezdő kérdés, de hát ez van...
-
Proci85
senior tag
"Illetve ha jól tudom, akkor ezen van grafikus felület is, ami nekem szintén nem kell."
A graf. felüelt indulása letíltható, mi több eltávolítható.
"a router új IP-t osztott neki, így már a port-forwarding sem működik:S"
Ez nem a rendszer hibája.
Ha tudod az eszközöd MAC címét, a routerben állíts be hozzá static-dhcp-t. Így ha feljön az a MAC, mindig ugyanazt a beállított IP-t osztja neki a router.A raspbian tökéletes rendszer az RPi-re, jobbat ne is keress. A debian alap miatt számtalan csomag elérhető a repoból, folyamatosan fejlesztik, van mögötte közösség. Akkor szivatnád magad, ha nem azt használnád
Tessék jobban megismerkedni a linux alapjaival, mert nem a rendszerrel van baj, hanem a te linux ismereteiddel -
UsagiYojimbo
tag
A Raspbian az egy Debian, Pi-re kiélezve. A "normál" Debian ARM nem lesz olyan jó, mint a Raspbian...
Az hogy mit telepítesz fel belőle/alá, az rajtad áll, kihagyhatod az X-t is...Ha nem fix IP címre volt állítva, akkor már a reboot után is másik címet kaphatott. Ez nem az OS gibája...
A hálózatot beállíthatod fix IP-címre többféle módon is: Én azt javaslom, a routerben adj meg neki fix címet!Subversion szervernek nem ajánlom, max. valami külső meghajtóval, mert a sor írás nem tesz jót az SD kártyának...
-
dabadab
titán
Valoszinuleg az SD kartyaval lesz valami gubanc.
Akkor torold es hozd letre ujra, itt a tartalma:/.
/usr
/usr/share
/usr/share/fonts
/usr/share/fonts/truetype
/usr/share/fonts/truetype/freefont
/usr/share/fonts/truetype/freefont/FreeSansBold.ttf
/usr/share/fonts/truetype/freefont/FreeMonoBold.ttf
/usr/share/fonts/truetype/freefont/FreeSerifBold.ttf
/usr/share/fonts/truetype/freefont/FreeMonoBoldOblique.ttf
/usr/share/fonts/truetype/freefont/FreeSerifBoldItalic.ttf
/usr/share/fonts/truetype/freefont/FreeSerifItalic.ttf
/usr/share/fonts/truetype/freefont/FreeSerif.ttf
/usr/share/fonts/truetype/freefont/FreeSansBoldOblique.ttf
/usr/share/fonts/truetype/freefont/FreeSansOblique.ttf
/usr/share/fonts/truetype/freefont/FreeMonoOblique.ttf
/usr/share/fonts/truetype/freefont/FreeSans.ttf
/usr/share/fonts/truetype/freefont/FreeMono.ttf
/usr/share/doc
/usr/share/doc/fonts-freefont-ttf
/usr/share/doc/fonts-freefont-ttf/AUTHORS.gz
/usr/share/doc/fonts-freefont-ttf/changelog.gz
/usr/share/doc/fonts-freefont-ttf/changelog.Debian.gz
/usr/share/doc/fonts-freefont-ttf/copyright
/usr/share/doc/fonts-freefont-ttf/README.gz -
u.sanyo
csendes tag
Szia!
Ha így indítod, lehet, hogy segít:
LD_PRELOAD=/usr/lib/arm-linux-gnueabihf/libv4l/v4l2convert.so fswebcamHa ez nem megy, akkor itt egy másik lehetőség arra, hogy egy sima képet csinálj:
vgrabbj -d /dev/video0 -i vga -D 7 -f image.jpgPersze installálnod kell hozzá ezt a vgrabbj programot:
sudo apt-get install vgrabbj -
moli.hu
őstag
-
azbest
félisten
Az új rev2-es pi-met használva egy hét alatt többször kellett backup-ból helyre állítanom a kártyákat, mint előtte hónapokon át a legelső sorozatost használva.
Igaz a kártyák is sokat voltak már használva, hogy mind a kettő egyszerre menne tönkre... Ahogy néztem a két pi kártya foglalatát, az rs components-es példányon egy kicsit még gagyibb a foglalat, mint a régebbin. Kidolgozatlanabb az érintkezők tövénél, picit talán a műanyag is más... érzésre talán nem olyan szoros.
Sok múlhat az érintkezők anyagán is. Elvileg felül lehet bírálni a kártyaolvasó sebességét, ha jól emlékszem több lépésben felvitték 50MHz-re, amitől már egész gyors, csak éppen érzékenyebb.
(#4097) wassermann
a futásban érzésre pörgősebbnek tűnik a class 10-esem, mint a 4-es. De főleg a backup az ahol a 8GB-os kártyánál nagyon jó a 16MB/sec sebesség, így is eltart egy ideig mire végezA hűtőbordát én is részben azért használom, mert szerintem jól néz ki
Meg más boardnál tapasztaltuk, hogy ok nem sérül meg ha véletlen túlmelegedne, mert akkor lefagyasztja magát, de azért stabilabb komolyabb igénybevételnél, ha van borda.
-
vzoltan
aktív tag
Egyszer lefagy lerantja az aramot es ugrik a rootfs.
Leirtam hogy miket tapasztalok.
Tolem vehet nagy sdt magas class-szal, aztan majd kitapasztalja sajat boren.Medialejatszo igenyli az overclockot, foleg a raspbmc.
Augy ha a raspbmc forumot megnezegeted lathatod h tobben is irjak hogy ez van, sdk bizony elszallnak es irjak is hogy a hivatalos cpu vagy gpu vagy memoria frekit vissza vette az alapitvany mert ok is tudjak h nem stabil az sd kezeles.
Nalam miota usbn van a rendszer batran 950 en megy, feljebb meg nem vittem nincs ra szuksegem, de mehetne, usb birja.
-
Hyperion
senior tag
A csudába... Akkor milyen megoldással tudnám a fentebb közölt feladatot megoldani?
Hogy átlásd a problémám az, hogy a lirc-en érkező utasítást, pl.: mpc next, valahogy kiíratni a az LCD-re. Ezt nyomógombbal könnyű volt megoldanom, de a lirc egy Pythonon kívüli folyamat, ezért képzeltem el vmi hasonló megoldást..
-
tomzi1
tag
Ehhez már relé kell, a fent linkelt jó is lesz
Itt egy leírás a miértekről. A fent linkelt cucc azért jó, mert a tranzisztor és a relé mellé egy opto csatoló is be van építve (tehát optikailag van elválasztva a magas fesz az alacsony fesztől, így visszafelé biztosan nem jöhet semmi), így biztosan nem sérülhet a raspberry és emiatt nem lesz sokkal drágább az egész.
Most jut eszembe az előzőhöz: a GPIO és a bázis közé érdemes egy ellenállást betenni (ahogy a linken is szerepel). A mérete gyakorlatilag mindegy (a linken 1K-s szerepel példaként), azt a célt szolgálja, hogy ne a raspberryből szívja a kakaót az lcd. Az uln2003a-nál nem kell ellenállás, mert már van egy a tokon belül is.
-
vzoltan
aktív tag
Legujabb rasbmc-be keresemre beleforditottak tobb mint 260webcam tamogatast, igy a sajatomat kezeli, probald meg elso korben a friss raspbmc-vel. (gspca drivers are in kernel 3.6.10+)
itt nezd meg hogy a te kamerad benne van e
En igy lovok kepet ketpercenkent:
sudo fswebcam -r 640x480 -s --no-banner -S 1 -F 1 --flip h --flip v --jpeg 95 --shadow --title "Auto-refresh every 2 mins" --subtitle "Karacsonyfa" --info "Monitor: Active" --save /MENTETT_Kep_utvonala/1.jpg -l 120 -b > /dev/null 2>&1
Ez hatterbe kuldi a fswebcam-et es el is lehet hagNi a terminalt, amig nem killeled ki futni fog.
/dev/video0 vagy 1 , direkt nem adom meg benne. Probald igy.
-
moli.hu
őstag
Külső IP-n próbáltam eléretni kívülről.
igen, de belulrol is. es egyes routerek, ha tudjak, hogy mi a kulso ip-juk, akkor ki se kuldik a csomagot, hanem elintezik bent - tehat kikerulik a sajat tuzfalukat. ezert mukodott otthonrol es ezert nem kivulrol.apache helyett hasznalj valami kisebb webszervert, es neked browseres stream kell (pl flash-mediaszerver). mar ha semmikepp se akarsz dlna-t.
-
vzoltan
aktív tag
ruteredben csinalj egy porforwardot a pi-re
nalam kivulrol siman elerheto a pi (sokmindent futtatok rajta amit netrol hasznalok)
alitsd be hogy pl az 5678 port mutasson a pi pi:80 -ra
igy a vilagbol igy fogod elernei amit a pi webserverere teszel:kulso ip-d:5678
ugyan igy az ft-t pl
21 port mutasson pi:21 re ahol a pi a raspberry-d ip cime.
stbstb
-
sztanozs
veterán
Belső hálózati IP-t nem fognak kívülről látni, csak ha megosztod a "világ" felé (akkor sem a belsőn fog látszani a szolgáltatás, hanem a netes IP-den). Úgy viszont inkább FTP-t vagy valami egyebet volna célszerű osztani, mert egyrészt a szolgáltatók néha blokkolják a szükséges portokat, másrészt a smb nem a legbiztonságosabb protokoll...
-
lord.lakli
őstag
Úgy utálom, hogy 90%-ban nem írják oda, hogy mekkora a táp hozzá. A 3. 7 portosnál írják és 2A-os. Nem nagyon értek hozzá, de szerintem az kevés. A kínaiak 4 porthoz adnak 2A-t, mert úgy portonként 700mA jut, az általad linkeltel meg még 300mA sem. Alap készülékekhez jó, visszatápra nem jó és kicsit komolyabb USB-s eszközökhöz is kevés lehet a szufla.
-
azbest
félisten
Van egy táblázat az egyik raspi oldalon: http://elinux.org/RPi_VerifiedPeripherals#Working_USB_Hubs
Ami szerintem érdekes:
- aktív legyen, 2A táp szerintem ajánlott, hogy rá lehessen kötni ezt-azt
- a visszatápolás az újabb pi-kkel előnnyé vált, külön táp kábel nélkül is üzemelhet a rákötött pi
Szóval érdemes lehet személyesen megnézni, hogy mit írnak a tápon, dobozon, ha van rá mód.Nekem egy kínai van, ami nem feltétlen olcsóbb, mint az itthon kaphatóak, csak amikor rendeltem nem láttam normális leírást a közelemben elérhető fajtákról (pl hogy mekkora táp jár velük).
Egy ilyen hub plusz hozzá konnektor dugó átalakító.
Az lsusb azt mondja róla, hogy 1a40:0201 Terminus Technology inc. FE 2.1 7-port hub.
Elment vele (4.7V alá nem esett) 3 tuner, hdd, lcd kijelző, hdmi-vga átalakító is - szóval teljesen teledugdosva komolyabb fogyasztókkal, de ott már melegedni kezdett a táp, mert komoly terhelést jelentett. -
p06
senior tag
Úgy fog menni, de egy áram szünet esetén ha újra indul akkor is jó lenne ha újra indulna. Talán egyszerűbb is lenne mivel csak ssh kapcsolat lenne a raspberry pi-vel és azt vettem észre, lehet rosszul futtatom vagy írtam meg a programot, csak addig fut amíg megy az SSH kapcsolat.
-
tg44
csendes tag
A pi is elviszi a javat, nem azt amelyiknek van csicsa grafikus felülete, meg amelyik oltári nagy és oltári lassú, de elviszi a javat, szóval ha írsz valamit a saját gépeden ami mondjuk letölt .html-ben egy oldalt aztán feldolozza az adatokat, csinál belőle egy képet és kitol magából egy .html oldalt amit elérsz kívülről bönészővel, akkor azt simán fogod tudni fordítani és futtatni a pi-n is. Az más kérdés, hogy egy ilyen programot megírni bashban kb időben ugyan annyi, de szinte biztos hogy nagyságrendekkel gyorsabban fog futni.
Nem tudom mi a célod pontosan, de több irányba is el tudsz menni, ha akarsz írni egy alap java daemont ami mindenen elfut, és tud bizonyos dolgokat azt meg tudod írni pi-re is. Ha akarsz írni valamilyen linux scriptcsomagot azt is meg tudod írni pi-re, valószínű optimálisabb gyorsabb lesz, de más eszköre valszeg tovább fog tartani a portolása (ez nem biztos attól függ mi a felhasználás), arany középút lehet a python, ahol ha sikerül a linuxra illesztened egy mikrofont kb 10 sor kóddal van hangvezérlésed, elvileg mindenen fut.
A meztelen linuxnak van egy olyan előnye az androiddal szemben hogy sokkal kisebb hardveren is képes lehet jól futni -> olcsóbb. -
Proci85
senior tag
Nem rossz, mert előbb-utóbb jól jön a linux, ha az intelligens épületnél grafikonokat és komolyabb webes interface-t akarsz. Ezek nélkül akár egy Arduino is elég lenne ill. modularizált környezetben az Arduino utána is hasznos társa lehet a Pi-nek.
Szóval szerintem a választás jó, de linuxban el kell mélyedj kicsit, ha sok okosságot ki akarsz csavarni belőle, pl. mrtg grafikonok rajzolása, netes időjárás feldolgozása parancssorból, hogy ha esni fog az eső, akkor ne kapcsold be reggel az öntözőrendszert és egyéb nyalánkságok
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elado szamitogep (gephaz nelkul)
- Ryzen 7 5800X / RX 7700 XT Nitro+ / B550M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB M.2 SSD / 750W
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- Dymo LabelWriter 400 - Hőpapíros címkenyomtató
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- TAVASZI BOMBA AKCIÓK! STEAM, UBISOFT CONNECT, EA APP, XBOX EREDETI KULCSOK 100% GARANCIA
- Honor Pad X8 64GB, Wi-Fi, 1 Év Garanciával
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest