- Hívószám-hamisítás
- Magisk
- One mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
McSzaby
őstag
Ahogy nézem, ez a Hummingboard még a lenyelhető eset. Ez még az a határ, amit talán ki is fizetnék ha nem lenne okos tv-m, nas-m, 2 laptopom, set-top-boxom, cubieboardom, okos telefonom, wd tv live lejátszó, stb...
Szóval sok kütyüm van, szinte mindet használom is rendszeresen, de akkor is sok lenne ez már nekem.
Elnézést a szétoffolt topikért.
-
McSzaby
őstag
Szép munka, de ez mindig is a hobbiról szólt, sosem a teljesítményről,
Én most NAS-nak használom a Cubie-t, de kicsit gyengének éreztem, főleg mikor keményen kellett torrenteznem és közben nfs-t tolnom róla. Főleg a gigabit hiányzik róla, szóval építek egy korrekt nast inkább ez meg megy a hobbi cuccok közé ahogy írtam is.
-
McSzaby
őstag
Sajnos Cubie-hoz jóval kisebb a moddingolt cikkek, segítségek, szoftverek tárháza. A monitorom kezeli az 1920x-s felbontást, de ilyesmi még nem volt rajta. Annyit akarok, hogy erre a Cubie-ra feltúrok egy Linuxot X-el és ezen scriptelgetek, néha megnézek egy-két cikket neten, illetve remote desktop/ssh szervernek használom meg néha Cisco routert csesztetnék minicom-n keresztül. Ezek mind-mind olyan dolgok, amire alapvetően elég lehet alacsony fogyasztással és gyors indulással. (Vagy ki se kell kapcsolnom...)
Meglátjuk, berendelek egy ilyen kis mütyürt, amit mondtál.
Köszönöm!
UI.: Respect a konyhai tv-hez, jól "összekukáztad"!
-
McSzaby
őstag
Szóval te egy király vagy?!
Nézelődtem én is. Gagyi 1000 ft.-sat rendeltem is, megjött, de semmit, de tényleg semmit nem csinál. A digitális jelet nem alakítja át analóggá, így cseszhetem. Sem a laposom, sem semmi nem kedveli.
Tudnál nekem segíteni melyik lenne a tuti? 3-4 ezer ft.-ig még adok rá, de többet nem, maga a kis szaros sem ér 10 000 ft.-t
A leírásod alapján ezt néztem. Olcsó, túl olcsó is talán, de ha ez tuti működni fog, akkor yeaah baby van.
Egy másik, amit néztem pedig ez. Kicsit komolyabbnak tűnik, de ha az előző is megfelel a célomra, akkor szeret és béke, veszem az occsó' kínait.
Köszönöm a segítséget!
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
ugyan nekem nem PI-m van, hanem Cubieboard, de a kérdésemen nem változtat ez a tény.
Meg tudom valahogy azt csinálni, hogy a HDMI-t átalakítóm D-SUB-ra? A monitorom még teljesen megfelel nekem, de nincs rajta sajnos hdmi...
-
McSzaby
őstag
válasz
Mezga Aladár #7139 üzenetére
A kettőt nem keverem, de a BD szabvány sebesség igényével valóban nem vagyok teljesen tisztában.
Amúgy linux "rendszergazda" vagyok és nem nagyon használok wint.
-
McSzaby
őstag
válasz
Mezga Aladár #7136 üzenetére
Soha nem is próbáltam azokat. A routeren meg végképp nem. Rasbpimet eladtam, mert nem voltam vele megelégedve, de szegény brazosom is kb. csak samba-ra, meg nfs-re van használva, ami bőven nem használja ki azt a gépet, szóval ezért gondolkozom valami alternatív megoldáson. A rasbpi net felé elég lenne bárminek szinte, de belső hálón kellene nekem a 20-30 megás másolási sebesség a filmek streamelése miatt. De lehet az lesz, hogy megpróbálom a routeren és meglátjuk mi lesz. Csak hát a routernél is az usb a keresztmetszet.
-
-
McSzaby
őstag
válasz
Peter789 #7128 üzenetére
Ofkórz, így van. Kérdéses mire fogja használni haver. Mi ketten kicsit pi ellenesek vagyunk, mert kicsit elmaradt a fejlődésben a vetélytársaktól. (Ettől függetlenül még mindig jó, de jöhetne már egy C verzió..)
Lényegében majd kiderül... az ilyenek szerintem lutrik, főleg külföldről. De lehet marad a pi, "mer' az má' minden sarkon van".
-
McSzaby
őstag
válasz
Peter789 #7125 üzenetére
Lényegében a Cubieboard érdekelné ismerősömet.
Egyébként ezt mind értem, bár nem tudom mi mást tudnék használni egy ilyen gépezeten ext helyett, de egyelőre azt se vágom min tud bootolni a kicsike pl.. Mert ha tud SATA-n, vagy microsd-n is és a bootloader elhelyezhető máshol is, vagy kikapcsolható a NAND rész, akkor már pofásan néz ki a dolog. Ezért szeretem jobban eMMc-ket, mert az cserélhető.
-
McSzaby
őstag
Csak egy kósza kérdés, ami nem is tudom hova illik...
Pl. egy NAND flashsel szerelt micro számítógéppel mi történik, ha a NAND flash eléri az "írási tartományának" végét? Mint ahogy az ssd is egyszer eleget ír... ilyenkor what? Mehet a kukába az egész gép, vagy csak a nand terület lesz használhatatlan?
-
McSzaby
őstag
válasz
golya87 #7105 üzenetére
Mekkora összegtől kell vámot fizetni? Én azt hittem az U3 még beleférhet a vámmentes összegbe mivel 65$. Jó, mondjuk egy eMMc modullal kicsit drágább lesz már... A szoftver téren valóban nem volt túl támogatott a kicsike. Arch,Debian viszont van rá, ami már elég lehet nekem.
(#7106) Mezga Aladár:
Tudom, de ez engem annyira nem zavarna. Viszont szimpatikus lenne nekem az U3, de a gigabit hiánya engem kicsit zavar, mert szerettem volna "nas" feladatokra használni és 100-s eth-n nem fogja kitolni mondjuk a BD25-t. Ez a bajom a pi-vel is. Illetve a pi-vel még az a bajom, hogy hardveresen kicsit elmarad lassan a vetélytársaktól. Mondjuk cserébe nagyon támogatott.Ha veszek valami ilyen kütyüt, akkor ezúttal szeretném nap mint nap használni vagy legalábbis gyakran. Erre a nas feladat, esetleg ha asztali "pc"-ként használnám, akkor érne be az ára. Erre az U3 lenne a jó, nas féleségnek pedig a CuBox.
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
Nem nagyon találtam másik topikot, így mint ellenfele a pi-nek tudtok mondani valami a CuBox-ról? A specifikációja elég brutális. eSata,gigabites ethernet, korrekt proci. Akár "nas" féleségnek is jó lenne. Valaki, valami ellen ítélet, vagy helyeselés? Tényleg jó gépezet? MEgér 30 ropit kb.-ra?
Mondjuk alternatívaként érdekelhet még egy Odroid-U3 is csak azzal a gigabit hiánya zavar. :\
-
McSzaby
őstag
válasz
UsagiYojimbo #5652 üzenetére
Igen, közben én is rájöttem, mert próbáltam CLI-n lejátszani és nem talál lejátszó eszközt... Valahogy nem tudok drivert varázsolni rá?? C-Media CM016
-
McSzaby
őstag
válasz
McSzaby #5650 üzenetére
Akkor a beígért másolatok.
lsusb:
root@raspbmc:/home/pi/samsung# lsusb
Bus 001 Device 002: ID 0424:9512 Standard Microsystems Corp.
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 003: ID 0424:ec00 Standard Microsystems Corp.
Bus 001 Device 004: ID 046d:c31d Logitech, Inc.
Bus 001 Device 005: ID 0d8c:0102 C-Media Electronics, Inc. CM106 Like Sound Devicelsmod:
root@raspbmc:/home/pi# lsmod
Module Size Used by
bcm2708_wdog 2740 1
ipv6 232892 31
xt_state 660 1
iptable_mangle 736 0
iptable_nat 2408 0
nf_nat 10526 1 iptable_nat
nf_conntrack_ipv4 8768 4 nf_nat,iptable_nat
nf_defrag_ipv4 716 1 nf_conntrack_ipv4
nf_conntrack 51300 4 nf_nat,xt_state,iptable_nat,nf_conntrack_ipv4
iptable_filter 616 1
ip_tables 10480 3 iptable_filter,iptable_mangle,iptable_nat
x_tables 10436 5 ip_tables,xt_state,iptable_filter,iptable_mangle,iptable_nat
spidev 3932 0
snd_usb_audio 94612 2
snd_usbmidi_lib 24056 1 snd_usb_audio
snd_rawmidi 15764 1 snd_usbmidi_lib
snd_hwdep 3900 1 snd_usb_audio
i2c_bcm2708 2872 0
snd_pcm 58784 1 snd_usb_audio
spi_bcm2708 4380 0
i2c_core 20536 1 i2c_bcm2708
snd_page_alloc 2976 1 snd_pcm
snd_timer 17448 1 snd_pcm
snd 40140 10 snd_usb_audio,snd_hwdep,snd_timer,snd_pcm,snd_rawmidi,snd_usbmidi_lib
joydev 8808 0 -
McSzaby
őstag
válasz
Honkydoo #5644 üzenetére
Köszönöm a segítséget, erre én is gondoltam már. Első körben egyébként nem médialejátszónak akartam a Pi-t és több esetben nem is teljesítette az elvárásaimat, de ettől függetlenül jó cucc.
Van még bőven ötletem arra, hogy mire használjam fel csak rá akartam próbálni mielőtt veszek egy "profi" lejátszót.
-
McSzaby
őstag
-
McSzaby
őstag
válasz
UsagiYojimbo #5634 üzenetére
Teljesen jól összefoglaltad. Modulok, minden rendben van, de az XBMC-ben nem jelenik meg semmi olyan, ami az usb-re utalna...
Az xbmc-ben mit kell tennem, hogy meghajtsa a hangkarit?!
-
McSzaby
őstag
válasz
UsagiYojimbo #5622 üzenetére
Jaja, pontosan így tettem. Köszi a segítséget!
-
McSzaby
őstag
válasz
UsagiYojimbo #5619 üzenetére
Jah, közben rákerestem és megtaláltam. Debug módban viszont hiába nyomok tail-t, egyszerűen fel se ismeri azt a gombot, amit fel kéne neki, tehát nem is tudom melyikre kell állítani..
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Lejjebb írtátok, hogy a remote.xml-ben kell megváltoztatnom a dolgokat, ha szeretnék back gombot varázsolni a tv-mre/rasp.pim-re. Na, most akkor mit is kell szerkeszteni azon belül és mire?
A <back></back> részt szerkeszthetem nem történik semmi...
-
McSzaby
őstag
válasz
V.Stryker #5600 üzenetére
Íííígy van. Maga a Pi nem drága, csak ha bármit akarsz venni mellé, amitől komoly lesz, az a drága. Egyébként valahol Ebay-n láttam olyan Pi-t (?), Raspberry (?)-t vagy mit, ami már igencsak komoly kis gép volt. SATA-val, mindennel, ARM-s procival. Érdekes, az egy tök használható gép lenne mondjuk szinte bármire, erre semmi... mert nincs marketing..
----------------------------
Na, de valaki próbálta már a Kali-t, vagy Bodhi-t Pi-n?
-
McSzaby
őstag
válasz
sanchomuzax #5586 üzenetére
Respect!!
(#5587) xAttilax:
Ezen én is gondolkoztam erősen.
Még nem döntöttem el, hogy pénz kidobás-e
Raspbmc-re végképp nem tudom..
-
McSzaby
őstag
Sokan járatjátok 24/7-ben a dögöt?
Jól bírja a meleget/nyarat?
Most raspbmc van rajta és az lenne a kérdés, hogy tudtok-e esetleg olyat (linux) progit, ami naplózza a cpu terheltséget és hőfokot is. (Ha lehet mérni egyáltalán..)
-
McSzaby
őstag
válasz
wassermann #5509 üzenetére
A jó minőségű alatt mire gondoltok?
Esetleg egy állandóan futó gép USB portja elég lehet? Hány ampert bir el egy átlagos USB 2.0?
A keresőt azért nem használom, mert hátha vannak friss élmények.
-
McSzaby
őstag
Sziasztok,
A kis gépből médialejátszó lesz és az lenne az elképzelés, hogy rá akarom kötni egy külső erősitőre a kis Pi-t. Ehhez szerintetek van szükségem egy usb-s hangkarira, vagy elegendő az a beépitett jack, ami benne van a Pi-ben?
-
McSzaby
őstag
válasz
UsagiYojimbo #5497 üzenetére
Köszönöm a kielégítő választ, nagyon rendes vagy!
Annyit még meg tudtok mondani, hogy a Raspbmc-hez mekkora a min. SD kártya, ami kell?
-
McSzaby
őstag
válasz
Cyber_Bird #5489 üzenetére
Nagyon rendesek vagytok, de melyik lehetne a legjobb számomra azokra a feladatokra, amiket írtam?
-
McSzaby
őstag
válasz
UsagiYojimbo #5486 üzenetére
Nem tudom, cron valszeg a backup miatt kéne. Akkor a Raspbmc tökösen viszi a FULLHD-t is és megvannak benne a linuxos dolgok?
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Raspbmc és OpenElec között gondolkozom. Melyik lenne jó a következőkre?
-NFS felcsatolás
-FULLHD hálózaton keresztül (NFS-n mondjuk)
-Stabilitás fontos lenne
-Esetleg még Cron kéne rá
-SSH elérés -
McSzaby
őstag
Háj!
Valaki próbált már IpFire nevezetű disztribúciót felhúzni a kis szerénységre?
-
McSzaby
őstag
válasz
wassermann #5104 üzenetére
Én is itt leszek anyámnak. Ez ráadásul még jobb is mint a Duna tv
Egyébként gondolkodtam rajta, hogy egy ilyet használok backupra (is), de aztán inkább a médialejátszó funkciót fogom alkalmazni rajta.
-
McSzaby
őstag
válasz
wassermann #5100 üzenetére
Ha csak ennyi, akkor megéri azt a 10-15e különbséget, amit egy értelmes lejátszó nyomna. Lassan veszek egy ilyen kis bizgentyűt.
-
McSzaby
őstag
válasz
wassermann #5093 üzenetére
Hát én úgy gondoltam, hogy OpenElec alatt ugye az XBMC jön be. Hangot a Hdmi-n keresztül kapna tv-n és egy sima infra-s távlökővel irányítaná az xbmc-t. Ez tényleg annyira para?
Hálózatot meg nem tudom min kapná, lehet wifin, lehet kábelen, azt még nem döntöttem el.
-
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Ez a kis okosság mennyire hajlik a Full HD lejátszásra mondjuk Openelec alatt? Anyumnak kéne valami kis fogyasztású médialejátszó, amit olcsón kihozok és nem is lenne lényeges a FULLHD csak az itthoni szerveren mindenféle minőség előfordul és ugye Ő nem fogja azt nézegetni, hogy ez most tv-rip, vagy full hd csak nézni szeretné a filmet.
-
McSzaby
őstag
válasz
wassermann #4548 üzenetére
Ez mind igaz rám. Már csak azt kell eldöntenem, hogy fel tudnám-e használni széles körökben.
Van esetleg valaki, aki valamelyik változatot "Asztali Pc"-nek használja?
-
McSzaby
őstag
Nagyon régóta gondolkozom egy ilyen kis mütyür vásárlásán, de azét lenne kérdésem. Az áramellátáshoz mit ajánlotok, milyen oprendszert ajánlotok hozzá?(Linux) Illetve még annyi, hogy valójában kinek ajánljátok ezt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hívószám-hamisítás
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Végleg lenyomta a tévét a streaming az USA-ban
- NBA és kosárlabda topic
- Viccrovat
- Pokoli repetát hoz az új GeForce driver
- SSD kibeszélő
- További aktív témák...
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- 5700x / B550i ITX Aorus / 32GB HyperX / Lianli vízhűtés /1000 SFX-L corsair táp/ 1TB nvme
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX5070 12GB!
- Samsung Galaxy Z Fold5 / 512 GB / 12 GB RAM / 1év Garanciával / Gyári Független
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
- Használt Intel procik - Core 2 - Dual Core
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged