- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Leica kamerákat kap a Xiaomi Mix Flip 2 is
-
Mobilarena
"A Proxmox Virtual Environment (röviden: Proxmox VE, PVE vagy proxmox) egy szerver virtualizációra optimalizált nyilt forráskódú Debian alapú Linux disztribúció. Lehetővé teszi a virtuális gépek és konténerek egyszerű telepítését és kezelését web konzol és command line felülettel. A programcsomag két LXC és OpenVZ konténerek, valamint a KVM alapú virtualizáció kezelését támogatja" (Wikipédia)
Hivatalos oldal: https://proxmox.com/en/
Hivatalos fórum: https://forum.proxmox.com/Véreshurka hozzászólásából
Új hozzászólás Aktív témák
-
Shummo
senior tag
kipróbáltam, és a routeren nem láttam nagyobb forgalmat, mondjuk közben még van egy switch, lehet ott bonyolódott a kanyar.
HP elitedeskbe van USBn jelenleg egy HDD / és lenne helyette egy SSD m2 foglalatban.
Fizikailag van egy Debian VM rendszerbe berakva (most ugye az USB-t adom neki meg.)
Ezen fut az smb a drive-val
És pl szintén ezen a gépen van egy Window10 VM amihez felcsatoltam az SMB-n lévő drive-ot.
Első blikkre tehát jónak tűnik. Közben viszont azt vettem észre, hogy valami nagyon sok írást generál a rendszer SSDn. 10 óra óta 17GB kicsit sok
Ezt hogy lehetne kikutatni, mi okozza (iotop/glances segítségével egyelőre nem jutottam előrébb ) -
kutga
félisten
Igazából annyi lenne a kérdésem egyelőre, hogy ehhez mennyire erős hardver kell, elsősorban a procira gondolok. Gondolom a több mag nem árt, nos, nekem egy AMD GX-217GA két magos APU van a szerverben (2 mag, 2 szál), ami nem egy erőmű, de gondolom azért a Pihole és a HA elvan 1 magon is, az OMV-nél érzem, hogy kevés neki, mi történik, ha ennek kettőt adok?
-
-
Ranger^41
aktív tag
Természetesen teljes lemezt próbálok menteni. Azt nem igazán értem miért jelenik meg a 3 sda partíció mellett az egyik lvm is (mapper/pve-vm--101--disk--0p3), miközben az `lsblk` így néz ki:
root@pve1:~# lsblk
NAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINTS
sda 8:0 0 119.2G 0 disk
├─sda1 8:1 0 1007K 0 part
├─sda2 8:2 0 1G 0 part /boot/efi
└─sda3 8:3 0 118.2G 0 part
├─pve-swap 253:0 0 7.6G 0 lvm [SWAP]
├─pve-root 253:1 0 39.7G 0 lvm /
├─pve-data_tmeta 253:2 0 1G 0 lvm
│ └─pve-data-tpool 253:4 0 54.3G 0 lvm
│ ├─pve-data 253:5 0 54.3G 1 lvm
│ ├─pve-vm--100--disk--0 253:6 0 4M 0 lvm
│ ├─pve-vm--100--disk--1 253:7 0 32G 0 lvm
│ └─pve-vm--101--disk--0 253:8 0 30G 0 lvm
└─pve-data_tdata 253:3 0 54.3G 0 lvm
└─pve-data-tpool 253:4 0 54.3G 0 lvm
├─pve-data 253:5 0 54.3G 1 lvm
├─pve-vm--100--disk--0 253:6 0 4M 0 lvm
├─pve-vm--100--disk--1 253:7 0 32G 0 lvm
└─pve-vm--101--disk--0 253:8 0 30G 0 lvm
mmcblk0 179:0 0 14.7G 0 disk
├─mmcblk0p1 179:1 0 32M 0 part
├─mmcblk0p2 179:2 0 239M 0 part
└─mmcblk0p3 179:3 0 11.6G 0 part
mmcblk0boot0 179:8 0 4M 1 disk
mmcblk0boot1 179:16 0 4M 1 diskHome megadás alatt mit értesz pontosan?
-
Mivel egy mezei Debian, ezért az telepítesz rá amit akarsz, akár k8s is lehet rajta, egy apt install kérdése az egész. Persze tényleg nem egy szép megoldás, egy hypervisor valóban nem erre való. Nálam számtalan egyéb apró plusz tool és service fut a hoston, nem csak a PVE és a "gyári" csomagok, de ezek csak apróságok, a monitroingot és egyebeket segítik elő, ha már van egy fizikai vasam egy totál sima Debiannal, akkor nyilván használom apróbb dolgokra.
A lényeg, hogy ha így telepítesz rá egy Dockert, akkro ettől még nem lesz a PVE-ben Docker támogatás. A PVE pont a gui és a cluster funkciók miatt jó, ők ezekbe viszont csak az lxc-t tették be.
-
tasiadam
Topikgazda
Nem tenném a HA mellé az adguardod, mert erősen fölösleges. Külön containerbe egy ubuntu, oda install, és egy port proxy, ahogy a docker frigate is műxik, vagy standalone containerként, ingress/serve-el, hogy mindig egy ip-t kapjanak. De kb ennyi. Nem lenne kellemes, ha a Ha lehúzza magával a többi dockert. Legalábbis az elérését én nem tenném függővé.
-
Ranger^41
aktív tag
na újra megfeküdt a vm, menetrend szerint, múltkor 21 nap után, most 19.
így nézz ki a summary-je:cpu használat 100 és 102% között ingadozik,, tehát látszólag valami történik
lock file törlés után le lehetett állítani, és újra is tudtam indítan
viszont nagyon kellemetlen időnként arra kelni, hogy nem működik itthon semmi, de ahogy látom ez valami homeassistant specifikus hiba lesz... -
Shummo
senior tag
Igen. Ez valóban igy van. De hogy fogok róla backupot csinalni, ha közbe megy a VM?
Debianbaszpeti40
Add USB device > USB port > host=2-2De majd bekerül a gép belsejébe, és akkor már satán lesz. Ez esetleg módosítani fog a dolgokon?
Szerk: Közbe lehet megvan a megoldás.
létrehoztam a proxmoxnak egy /backup mappát
/backup-ba felmountoltam az sda3 partíciót (/etc/fstab)
Utána pedig már a /backup directoryt hozzá tudtam adni storagekent (contect: VZdump backup file) -
Ha nem baj, hogy vm/konténer szintű mentésed lesz csak, akkor PBS.
Egyébként meg lehet erőszakolni úgy, hogy van hozzá linux kliens, azt egy vm-en vagy lxc-n, vagy akár fizikai gépen belül használva file szintű mentést is lehet vele készíteni, amit betol ugyanabba a repo-ba ahova a PVE-ről az image szintű mentések mennek.
-
-
tasiadam
Topikgazda
-
tasiadam
Topikgazda
TLDR:
Nem VM, hanem konténerben mennek a servicek, mondanám, hogy hasonlóképp, mint egy LXC, de az LXC kicsit nagyobb, mint egy container.
A containernél ugye a VM-el ellentétben nem kap dedikált virtuális NIC-et, disket- hanem namespacet kap, ahova pakolja a dolgait, ezen kívül dedikálhatsz neki CPU-t és RAM-ot, pl ha van 1 magod, és akarsz egy databaset- meg 3 servicet ami ezt olvassa ki, akkor 1 POD (min 1 container csomag(?) ) alá bedobhatod a dolgokat, és kiosztod, hogy a databse kapjon 0.1 CPU-t, azaz 1 mag 1 tized részét, és még 128mb ramot, és ezen felül a 3 másik servicenek 0.2 CPU-t, a maradékot meg a többinek. Ezen felül lehet alatta külön port és IP is.No, itt jön a móka, mert ugye sok serviced, POD-od, és ezeknek a különböző clusterei lehetnek, ekkor jönnek képbe az orchestrátorok. Pl a kubernetes: Ez on-prem, google találmány, ez van a gépemen/VM-en.
Ennek van AWS megfelelője, ami az EKS. Definiálod, hogy mit akarsz hova, mennyi, milyen porton, címen, és az EKS-el deployolod/pullodod, ki hogy hívja. Van ebből Azure verzió is, meg GCP, alibaba cloud, akármi.Eddig én VMeket terrorizáltam, valaha 3 hónapig oktatás nélkül K8S-t is, de most muszáj vagyok K8S-t. (K8S = k[ubernete]s, a [ és ] között pont 8 karakter van) Kapok mellé AWS certet, meg konténerizáció tudást, a piacon nem kicsit jó.
Én esetemben a munkából lett hobbi az egész. Szét is akarom választani az egészet kicsit. Szeretnék egy homeServer clustert, amiben több erősebb mag van a samba és hasonlók miatt, meg egy több magvas és memóriás, alap SSD-s tanuló clustert. Pl 4 magos AMD gépekből. Kutyát nem érdekli, ha pl k8s esetében 1 service 1 gyenge AMD magon megy, vagy egy intel magon, nem a sebesség a lényeg. -
MrTwister
őstag
Köszi, valami HDMI handsake problem lesz akkor gondolom, hát passz, ebből a leírásból sem lett igazán több ötletem, de jó, hogy linkelted.
Egy LG OLED-re kötöttem a NUC-ot, hogy ha nagyon muszáj rá tudjak nézni a szerverre, ha mondjuk valamiért SSH-n nem érném el, szóval inkább headless megy a dolog. Amúgy mindig ad képet ha oda váltom a kimenetet, szóval nem tudom mire vélni a hibaüzenetet. Mindegy akkor elengedem a dolgot, csak furcsáltam, hogy kiírja minden nap egy párszor, aztán már jó hosszú a lista.
-
BullZeye
veterán
Sajna megint crashelt, még csinálok egy USB backupot, aztán újratelepítem Synologyt, ha úgy is szar lesz, akkor elengedem.
Synologyn BASIC BRTFS és EXT4 kötetet használok, nincs szükségem RAID-re így ZFS nem vonz.
SMB (Windows gépeknek) és NFS (Linux alapú gépeknek), user 3-4.
Dockerek:
Bitwarden
Flexget
Headphones
Heimdall
MariaDB
NextCloud
Nginx
Portainer
SickGear
Transmission
Watchtover
qBittorrentTöbbi Home Assistantban fut.
-
BullZeye
veterán
Szinte szűz a Synology.
Most átadtam neki egy az egyben a SATA controllert, és töröltem a QM driveokat.
Valamint updateltem az ARPL-t. Ha ez a kettő megoldja, akkor boldogság, ha nem, akkor újratelepítem Synologyt, ha az se oldja meg, akkor TrueNas vagy OMV.
Nas lényege a megbízhatóság, SSD, HDD is server grade, alaplap direkt NAS-ra van kitalálva, úgyhogy bosszant, ha kamera rendszer adatbázisa amiatt sérül, mert újraindul a NAS.
Synology meg bekaphatja amiért nincs DEBUG logja.
-
-
BullZeye
veterán
Köszi, megnézem. (megnéztem, csak parancsot találok a pingeléshez, de holnap rákeresek neten)
Más.
Xpenology fut csak és kizárólag, Proxmox szerint minden oké (8 órája indítottam újra a gépet), de már második alkalommal csuklik össze az eddig baremetalon atombiztos Xpenology, van ötlet, hogy mi lehet a hiba, vagy hol keressem a hibát? Synology nem ír bővebben azon kívül, hogy elment az áram, ami nyilván valóan nem igaz. -
BullZeye
veterán
Nem tudja pingelni, hol találom meg ezt az agentet és mit csinál?
Épp bosszankodom, hogy milyen rettentően lassú valahogy a másolás. USB3 keretből 44 MB/s-el megy Rsync, hálózatról (közvetlen összekötve) 60-70MB/s, picit többet vártam volna, nem tudom, hogy miért ilyen lassú. Frigatet is le kellett állítanom, hogy gyorsabb legyen.
-
tasiadam
Topikgazda
Nálam minden 22 LTS-en van.
AdGuard telepítés:
LXC is elég alá, 1 mag, 512 memória és 8gb storage
Szükséges dolgok: kb bármi, amin elfut egy linux (debian vagy ubuntu) már elég. Szóval raspberry bármelyik verziója. Ha ez megvan, csak az alábbi parancsot kell kiadni:
sudo apt-get update
sudo apt-get install curlHa megvan a curl
sudo curl -s -S -L https://raw.githubusercontent.com/AdguardTeam/AdGuardHome/master/scripts/install.sh | sh -s -- -vEzután az alábbi 2 commandot be kell irni, annyit csinál, hogy egy már meglévő portot használt a systemd resolver. Leállít és lekapcsolja őket.
sudo systemctl stop systemd-resolved
sudo systemctl disable systemd-resolved
Nézzük meg, hogy mi az IP címünk:ip a
hasonlót kell keresnünk, hogy 192.168......
Megnyitjuk a büngészőnket, beírjuk az IP címet, és bejön az AdGuard oldala. itt első oldalon elfogadjuk ami van, majd belépünk, ha kéri.Kész is van az AdGuard, innentől kezdve csak beállítás jön:
-Beállítások -> Általános beállítások. Itt Bepipáljuk a "Biztonságos keresés használatát", majd naplóztatjuk a logokat 30 és 30 napig, fölösleges a 90. Csak át kell pipálni.
-Beállítások -> DNS beállítások: Upstream DNS-kiszolgálókhoz felvesszük az alábbi 2 dolgot:
https://dns.quad9.net/dns-query
https://dns.google/dns-query
https://dns.cloudflare.com/dns-query
Végig kattintunk minden zöld gombot, hogy mentsen mindent is.
-Szűrők -> DNS blokkolási listák -> Blokkolási lista hozzáadás -> Választás a listából: Ez egyéni preferencia. HUN: Hufilter, ez a magyar shitposter oldalak reklámjait is blokkolja, meg a trackereket, mint zorigo, népszava, akármi. A többi listát át kell nézni, mi van benne, tiktok, samsung, stb. nekem kb 4-500 ezer oldal van tiltva jelenleg.
Utolsó lépés:
Be kell csattogni a routerre, amin a géped van, vagy a fő router, valszeg 1 lesz otthon, nem 2 192.168.1.1 címed, vagy 192.168.0.1 címen talákjátok. Itt DNS-ből 2 adható meg. Legyen az elsődleges az adguard címe, másodlagos a 0.0.0.0 (google). Ha meghal az AdGuard, a googlel esz a DNS szolgáltató.qBittorrent + Jellyfin:
A 2 együtt 2 szálat (i3 esetében) + 2gb ramot használ, de adhatunk akár 4gb ramot is.
Telepítés:
-apt update
-apt upgrade
-sudo add-apt-repository ppa:qbittorrent-team/qbittorrent-stable
-apt update
-apt install qbittorrentNézzük meg, mi az IP címünk a szokásossal:
-ip a
Ugye a 192.168.1.x amit keresünk, ezt írjuk be böngészőbe így: http://192.168.x.x:8080/
user: admin
password: adminadminFölül van a plusz gomb, ugye ez egy webes remote torrent kliens, ezért feltölti a torrent filet és magára tölni. Bárki aki a hálózaton van hozzáférhet, bárki tölthet rá és törölhet.
Mondhatnám, kész is van, de jelen formában nem elérhető windows gépekről csak így, erre kell nekünk a Samba.
Telepítése:
-sudo apt update
-sudo apt install samba
-mkdir /torrentSzerver (Ez tetszőleges, defaultban a /torrent mappa a qbit letöltési helye)
-chmod 777 /torrentServer (hogy a qbit is tudja használni, és ne legyen permisison probléma)Szerkesszük az alábbi filet, tegyük végére az alatta lévő sorokat:
-nano /etc/samba/smb.conf
[sambashare]
comment = Samba on Ubuntu
path = /torrentServer
read only = no
browsable = yes
Ctrl+o majd Ctrl+x, és ezt rootként, persze.Adjunk egy usernevet hozzá, aki hozzáfér
-smbpasswd -a <usernév>
Kér 1 jelszót 2x, ez fog kelleni később a windowsban.
Ennyi, kész a samba.Megnyitjuk a qBittorrent WebUI-t és a default path-et átírjuk simán /torrentServer-re (vagy amit megadtunk). Nálam ez most sambatorrent.
Jellyfin:
Az alábbiak kulcsok, repo addolás, telepítés, port nyitás
-apt install apt-transport-https ca-certificates gnupg2 curl git -y-curl -fsSL https://repo.jellyfin.org/ubuntu/jellyfin_team.gpg.key | sudo gpg --dearmor -o /etc/apt/trusted.gpg.d/jellyfin.gpg
-echo "deb [arch=$( dpkg --print-architecture )] https://repo.jellyfin.org/$( awk -F'=' '/^ID=/{ print $NF }' /etc/os-release ) $( awk -F'=' '/^VERSION_CODENAME=/{ print $NF }' /etc/os-release ) main" | sudo tee /etc/apt/sources.list.d/jellyfin.list
-apt update
-apt install jellyfin
-sudo systemctl enable jellyfin && systemctl start jellyfin
-ufw allow 8096
mivel ugyan azon gépen vagyunk, ezért az IP címünk nyissuk meg böngészőben:
192.168.1.X:8096Itt aztán be kell állíteni, a gép melyik mappájából mit, hova akarunk rakni, (nálam ez az összes). Ha nem akarjuk a torrentekkel vegyesen a filmeket, akkor külön csináljunk a torrent mappánkba egy filmket mappát és ezt adjuk át a jellyfinnek, viszont ne felejtsük el oda letölteni azt, amit akarunk, midnen mást megk ülön.
Van hozzá TV-re, telefonra kliens, sok beállítást, ezeket nem részletezem
-
BullZeye
veterán
Legyen...
De akkor hogy érdemes szétosztami a memóriát? Sajna Transmissionnél belefutottam memória problémába pár hónapja. 10gb memória volt megadva Transmissionnek, hogy használjon, de elfogyott a memória és emiatt folyamatosan hibás letöltések lettek, ezt nagyon szeretném elkerülni.
2Gb-ot mondanak Proxmoxnak mint minimum, 16gb van most a gépben.
2-PVE
8-Syno
4-HA
2-FrigateÉs marad a kérdés továbbra is, hogy oldhatom meg, hogy NE CSAK Frigate használja a GPU-t, hanem aminek épp szüksége van rá használja?
-
tasiadam
Topikgazda
Egyéb LXC Containerek:
https://tteck.github.io/Proxmox/ -
-
Kábel már elsők között ki lett zárva.
Ez szimplán driver gond. Pl ha a gyári drivert használom amit a proxmox felrak még 500-700mbit-es is kínszenvedés mérni neten, és a másolás is egy rakat szar.
Felrakva a legutolsó realtek drivert a proxmora, van tűrhető sebesség. Csak az egyik irány ugye gyengébb.
Amúgy nem mentettem el de máshol is olvastam már, hogy ugyan ez volt a problémája valakinek. -
BullZeye
veterán
Látod, így vagyok én is mikor írtok valamit, úgyhogy megértem az érzést!
VM-et létrehoztam, és HDD-nél hozzáadtam egy új virtuális "SATA HDD"-t ami az 1 terrás NVME SSD-n jött létre.
Ja és itt megjegyezném, hogy fura, hogy vagy SCSI vagy SATA HDD-t lehet beállítani és NVME SSD-t nem (virtuálisan), így a 768gb-os nvme SSD-t SATA HDD-nek látja Synology16GB memóriából
1) 2GB Proxmoxnak megmarad
2) 12GB-ot kapott Synology
3) 2GB meg Home Assistat OSnekAdatok majd a végső lesz, kap a szerver egy új 16 terrás Seagate Exynos HDD-t, aztán másolok mindent.
Backupnak pedig offline 3.5" házban egy másik 16 terrás exynos teszi majd a dolgát amit pár hetente Rsyncel frissítek. -
BullZeye
veterán
Na sikerült egy tesztet futtatni eszerint 2,29gbit/s, úgyhogy egyenlőre jónak néz ki.
IP-ket router DHCP-ben osztja igen. Holnap folytatom a tesztelést, hogy ez valóban az e amit én akaork.
Jelenleg a gépem a szerverbe van dugva, elérem a routert és a régi szervert és az IP címem sem változott (amit router oszt).
-
BullZeye
veterán
No, brickeltem elsőre a hálózati kapcsolatot, pedig még nem is csináltam semmit (OVS bridge alapból nincs telepítve, telepítésig el se jutottam mert már nem volt net). Úgyhogy újratelepítettem.
1) Próbáltam létrehozni OVS Bridget úgy, hogy közben gyári vmbr0 ami most a switchből kapja a netet, de a default gateway (router) 192.168.0.1 már foglalt volt.
2) Úgyhogy adta magát és töröltem azt, majd csináltam egy új OVS Bridget ezen a módon:És nagyon úgy néz ki, hogy megint sikerült brickelnem, mert a Task SRV networking reload csak körbe körbe megy, SSH-n se érem el.
Úgyhogy telepítem megint újra, mit rontok el, azon kívül, hogy gyárilag beállított vmbr0-t ami a switchen lóg ne töröljem?
szerk.
Force Rebootoltam a gépet táp ki-be kapcsal és feléledt, kapott IPt a gép és elérem proxmoxot.
Átdugtam a port2-ben lévő hálózati kábelt a gépembe és van internet, és 2500mbps a kapcsolat a windows szerint...
Lehetséges, hogy működik? Hogy tudom tesztelni a hálózati sebességet parancssorból? -
BullZeye
veterán
Angollal nincs bajom, csak azzal, hogy már sokadik videót néztem végig ami teljesen másról szól mint ami nálam a cél.
Már tudom hogy lehet beállítani, hogy 2 virtuális hálózat csak egymással tudjon kommunikálni, de azt továbbra sem, hogy ha bedugom a 2. ethernet portba a PC-t akkor elérjem a proxmoxot és a helyi hálót meg még internetet is kapjak -
BullZeye
veterán
A végleges setupban, hogy kihasználjam a 2,5gbps sebességet ez a terv:
Modem->Dynalink WRX36 Router(OpenWRT)->ProxmoxNAS(Ami lenne 2.5gbps switch IS)->PC
Most
Modem->Dynalink WRX36 Router(OpenWRT)->TPLink Switch->PC + NAS külön kábelen párhuzamosanHa nem titkos, tudsz küldeni egy print screent a te setupodról, hogy legalább lássam mi a cél?
Mert őszintén nem tudom mit jelent pl az, hogy "többit meg összevonod egy OVS bridg-be", és még sok mást se.Nálam most így néz ki az alapállapot (mikrotikes dolgokat visszaállítottam), látja a 4 fizikai portot, és van alapból 1 virtuális ami DHCP-ről a routerből kapja az IP címet automatikusan.
-
BullZeye
veterán
Akkor biztosan jó lesz, de megint csak 1.0 userként guideot se tudok keresni, mert azt se értem amit kérdeznek
Mikrotik CHR-t elengedtem, az router, biztosan több erőforrást igényel mint egy mezei switch és konfigolni is nehezebb, hogy buta legyen, már ha OpenWRT-ből indulok ki.
Open vSwitchet akkor nem kell telepíteni, mert Proxmox 8.0.3 alapból azt tartalmazza? Tehát akkor olyan guideot kéne keresnem, ahol az olyan gyökereknek mint én elmagyarázzák, hogyan tudom beállítani a fizikai portokat switchként?
szerk1.
Most megnéztem tesztből, aovs-vsctl
parancsot nem ismeri, így alapból ezek szerint nincs telepítve?szerk2. már látom mire gondolsz/gondolhatsz, ez a felület lesz az?
Beállítottam a port/slaves résznél a fizikai portok elérhetőségét, de gondolom ez egyenlőre nem elég, mert gatewaynél hibát ír.
-
BullZeye
veterán
(#1182) ViZion és (#1183) tasiadam
Látom amit írtok és eskü vannak benne szavak amiket ismerek is!
Tényleg 1.0 user vagyok, egy guide követése alatt el tudom olvasni a hibaüzenetet és google segítségével keresek rá megoldást, de ennyiAmúgy OVS Bridge nem csak max 1gbites?
(#1183) tasiadam
Ezen a ponton átadok én mindent is mindenkinek, de hogy teszem azt?és legfőképp utána hogyan adom vissza amit kell?
Na jó, keresek egy másik guideot, hátha szerencsével járok
szerk.: Proxmox alig pár órája fut és most látom életembe először, kérlek így kezeljetek
-
klizso2
csendes tag
Jelenleg scsi-ként vannak csatolva.
Debian VM config:
GNU nano 7.2 /etc/pve/qemu-server/102.conf
boot: order=virtio0;net0
cores: 1
cpu: kvm64
memory: 2048
meta: creation-qemu=8.0.2,ctime=1691541042
name: EDEST
net0: virtio=00:00:00:00:00:000,bridge=vmbr0,firewall=1
numa: 0
onboot: 1
ostype: l26
parent: Alap
scsi4: /dev/disk/by-id/ata-ST2000VN004-2E4164_000000000,size=1953514584K
scsi5: /dev/disk/by-id/ata-ST2000VN004-2E4164_000000000,size=1953514584K
scsihw: virtio-scsi-single
smbios1: uuid=5d8e6588-5331-4061-b799-dc0d2e901ba9
sockets: 1
startup: order=90
virtio0: ZFS:vm-102-disk-0,iothread=1,size=120G
vmgenid: a98d3c0b-8272-448c-b04f-eca0c3ae0efdIgen a leírásban az elsőt követtem.
-
klizso2
csendes tag
ilyen nekem nincsen: Qemu-guest-agent
Ez mennyire befolyásolja a hd-idle működését?Nem szeretnék váltani ezen már minden készen van (debian) + még 1-2 dolog kell rá de az nem sok....
-
klizso2
csendes tag
A hdd-k sata portra vannak kötve.
A gépben ezek a hdd-k csak adattárolásra (samba-debianban) vannak használva.
a proxmox ezeket sdb és sdd-nek ismerik fel, de csak 1 vm-nek (ott természetesen sda és sdb-ként vannak jelen)vannak átadva és az kezelné őket. A VM-ben (debian) lenne szabályozva az alvásuk.
-
ViZion
félisten
HACS integráció is jó, innen csak azt nem látom, h az USB HDD-t mountolta-e (kb. minden 5. restartnál elmarad), illetve a disk IO hiányzik. Auditor szinten nincs minden lemez adat sem (swap, teljes HDD méret), de egyelőre nem hiányoznak.
Kiindulásnak jó, mondjuk ha a HA nem indul el, akkor alert sem lesz... -
ViZion
félisten
Nah, ma ráértem, igaz felületesen, de gyorsban kipróbáltam mindent IS.
Netdata: ez is mint a Grafana, rengeteg cuccot hoz, de saját dashboardot nem tudtam csinálni, a settings szürke, gondolom cloud kell. A videókban látott látványos mutatós dashboardot nem tudtam előcsalni, valami volt, de nem az igazi.
VM-ekhez görgetni kell, meg keresgélni: ez nem az, amire rápillantok és kész.
Netdata azért csak jobb lett volna VM-ben, mert bizony bekavart a dpkg-ben [link] nálam is ez volt, megoldás lentebb a kommentekben.Checkmk: a netes videók szerint haladtam, már a saját VM-jét sem tudta hibátlanul monitorozni, authentikációs baja volt... erre viszont kis guglival sem találtam megoldást, jópofák a leírások, de működő példa jobb lenne. Ahogy láttam, mások is elakadtak. Rebootnál a root autologin-t sem engedi, nem indul semmi alapból, szal. ezzel azért kell szuttyogni, nem egy out-of-the-box dolog. Indításkor is dob pár hibát, ami az OMV-re emlékeztet, az is tönkre rakta magát.
Egyelőre itt megálltam vele.
Observium: ez kimaradt fentebb, turnkey linuxként is van. snmpd service kell neki...
Felraktam, működik... Sajnos ez is olyan, h mindent IS tud, de egy normális manuál dashboardot nem enged összerakni. Minden van: CPU, Memory, stb... de minden külön lapon. Nekem nem kell részletes infó pl. ramról, de egy összkép legyen az első lapon, ahonnan lehet a részletekre lépni, ha indokolt. Nem akarok 8 oldalt végigkattintgatni.
Az eszköz oldal elég jó, de ott meg nem lehet módosítani. Event log középen, nem érdekel... Szal. nekem ez kuka sajnos. -
inspiroyhome
senior tag
Netdatat elengedtem a cloud dolog miatt. Mi az, hogy majd akkor latom a sajat gepemrol gyujtott adatok egy reszet, ha belogolok a cloudba? Felejtos. Pedig jo cucc lenne, de igy biztosan nem erdekel.
Nem, 2 standalone SSD. Ez egy pici Lenovo miniPC, PBS-re keszulnek a VMekrol backupok, a tobbi annyira nem jelentos. Az igazan fontos adattomb (20TB redundant) az egy masik gepben fut.
elengedtem otthonra kb 2 eve ezt a RAID SSD meg minden RAID dolgot. Soha, de tenyleg, soha nem ment meg tonkre alattam SSD, pedig volt rengeteg. Ott ahol nagyon fontos, ott van, ahol meg kevesbe, ott csak egy downtimet fog okozni ha kiesik valami, mert vannak megfelelo backupok. -
inspiroyhome
senior tag
zabbix + influxdb + grafana kombo.
a hypervisor influxdb-be feedel, azt grafanaben jelenitem meg:
Errol van leiras a neten, baromi egyszeru.
a guestek mindegyikere felraktam zabbix agentet ansible-el, az egyikre pedig egy zabbix szervert is. Ez monitoring es alerting is egyben. Ezt szinten meglehet jelenitettetni grafanaval. Itt rengeteg template van kulonbozo dolgok monitorozasara.
Ha konkretan pl SMART gondrol akarsz alertet kapni, akkor a legegyszerubb ha a hypervisorra ravarazsolod a zabbix agentet. En ilyet meg nem probaltam, alertingre ebben a formaban nincs szuksegem, egyelore. Jo ha a VM-ek figyele vannak. -
Patrec
csendes tag
Próbáltam 8.02 és 7.4 verziót is, ugyan ez a végeredmény.
2 monitorral is próbáltam egyik hdmi, másik vga, ugyan az.
Találtam valami olyasmit, hogy az installer képernyőjén "E" betűt nyomva elojon egy ilyen boot editor ott kicserelni a silent-et nomodeset-re, utána tovább ment, viszont másik errorral dobott ki, azt nem fotóztam le viszont, hétvégén tovább próbálgatom majd.
Valószínűleg a másik gépen install lesz a legegyszerűbb, köszi! -
-
“Ha jól értem, Neked a PVE-n fut a PBS VM?
”
Igen, jól“Ilyet lehet?
”
Miért ne lehetne?Ugyan olyan linux ez is, csak vannak rajta csomagok meg WebUI. Csak átadtam neki egy ssd-t, hogy ne virtuális diszkre mentsen.
Nekem OMV, PiHole, Nagios, UISP, HomeAssistant, PBS VM-ek futnak. A többi az OMV-n dockerben.
-
"A PBS-el a host-ot nem lehet menteni, ha jól tudom."
Ahogy látom lehet vele Proxmox VM-eken kívül bármilyen rendszert menteni (linux, windows), szóval akár a proxmoxot is el lehetne vele menteni."VM-re nekem megfelel a backup, hely van."
Eddig nekem is megfelelt, de kicsit olvasgattam és a PBS tud inkrementális mentést, szóval csak a különbözetet menti el, tud deduplikációt valamint tudsz fájlt is visszaállítani a mentésből, ha valami eltünik, nem kell visszarakni az egész VM-et, csak kikeresed a fájlt és letöltöd a mentésből."PBS-nek külön vas is kell, nem?
"
Nekem virtualizálva van, és odaadtam a vm-nek egy 120GB-os SSD-t, a mentéseknek. -
T_bee
aktív tag
Eddig az OMV-ben ment dockerben, viszont ott valahogy a gpu transcodingot nem sikerult osszehozni. most koltoztetem a rendszert uj gepre, es gondoltam kicsit szeparalom a dolgokat:
- kulon file szerver amin mas nem fut
- jellyfin lxc containerben, hogy ha esetleg masnak is kell gpu az is tudja hasznalni, es ne legyen egy vm-hez rendelveSajnos az elmult evben eleg gyakran volt nalunk aramszunet, es tobbszor hosszabb is, amit a szunetmentes mar nem birt, es emiatt leallt a hoszt. A waf-nak meg nem tesz jot, ha epp leulnenk valamit nezni, es meg neki kell allnom mountolni, mert aramszunet volt az ejjel, es ujraindult a gep
probaltam crontabbe berakni, hogy ujraindulas utan lefusson a mount -a, de valamiert az se mukodott. Redditen az autofs-t javasolta meg valaki, azzal ugy nez ki megoldodik
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Medence topik
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kerékpársportok
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- PlayStation 5
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Fotó állvány eladó
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Beszámítás! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged