- Vodafone mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S10 és S10+ duplateszt
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Kína vezeti az okosórapiacot, a Huawei az első helyen
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Realme 9 Pro+ - szükséges plusz?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
cucka
addikt
válasz pmonitor #17990 üzenetére
Először is - a komplexitás fogalmát ott érdemes tárgyalni, ahol nagy méretű kódbázisról van szó. Egy tök átlagos, jávában/c#-ban írt céges ügyviteli szoftverben lesz több száz, vagy akár több ezer osztály, amit éveken át írt több csapat, ilyen-olyan tudásszinttel, folyamatosan változó üzleti igényekkel.
Az essential complexity főleg tervezésnél fontos. Tudod, mi tartozik ide, tudod, hogy ideálisan ez stateless van implementálva, tudod, hogy erre akarsz tuti 100% test coverage-et, akár más tesztek kárára is. Ha DDD-t csinálsz, akkor ezt a komplexitást definiálod. Ha BPMN-t akkor szintén. Arra is jó, hogy rájöjj, ha a juniorabb kolléga refaktorálási ötletei valóban hasznosak-e, vagy csak arra jók, hogy a komplexitást átrakd az egyik zsebedből a másikba.
Ciklomatikus komplexitást arra használod, hogy jelzi, melyik részei tesztelhetetlenek a programodnak. Ezek azok a részek, amelyek sürgős refaktorra szorulnak, mielőtt bárki azon gondolkozna, hogy teszt lefedettség.
Kognitív komplexitás metrika szintén a problémás részek azonosítására szolgál.
LOC esetenként lehet hasznos, ugye megmondja, hol vannak hosszú függvények a kódban. De ugye önmagában ha hosszú a kód, az nem jelent gondot. Az jelent gondot, hogy várhatóan ha hosszú a kód, akkor nehéz lesz tesztelni.
Aszimptotikus komplexitást jól mérni nem nagyon lehet, ott jön elő nagyon, amikor nagy mennyiségű adattal dolgozol. Mittomén, minden éjjel ütemezettem riportokat gyártasz. Ha 5 perc egy riport legyártása, az nem gond, ha 3-at kell megcsinálj, de gond, ha 3000-et.
Vannak más szempontok és technikák is, de meghagyom mindenkinek az örömöt, hogy olvassa el magának a Clean Architecture-t.
[ Szerkesztve ]
-
Ispy
veterán
válasz pmonitor #17995 üzenetére
Hát úgy, hogy amikor indult a cég, 1996-ban, egyszemélyes vállalkozás volt. Aztán az idő során volt jónéhány technológia váltás is, sokkszor úgy, hogy gyakorlatilag úgy kellett összerakni a kódokat, hogy közben az ügyfél dolgozott vele (repülés közben szereltük össze a gépet). Ilyenkor persze nincs idő sokmindenre. Na meg közben jöttek-mentek az emberek is. Meg sokminden úgymond el is lett bszva, meg közben az ember is változik folyamatosan. Amit 3 éve írtam, az lehet ma már nem úgy írnám. Stb, stb, stb.
[ Szerkesztve ]
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
pmonitor
aktív tag
válasz sztanozs #17996 üzenetére
Ezzel hobbistaként is egyetértek.
Hadd kérdezzek vmit.. Neked az itt lévő, vagy az itt lévő megvalósítás jobb C#-ban, és miért?
http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php
-
sztanozs
veterán
válasz pmonitor #17995 üzenetére
mukodo kod != minosegi kod
a ketto kozott kell kihozni az eredmenyt az ido/budget/elvarasok es kepessegek fuggvenyeben. Termeszetesen a jelolteknel fontos, hogy kepes legyen minodsegi kodot is kesziteni, ne csak mukodot, mert elkepzelheto, hogy a megrendelo nem csak mukodo, hanem a minosegi kodot is megfizeti (es megkoveteli).- by Captain Obvious
[ Szerkesztve ]
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
pmonitor
aktív tag
És ez hogy hasonlítható össze a legacy kóddal? Legacy esetében ismerték ezeket a fogalmakat? Ha nem, akkor mégis hogy csináltak 1 működő kódot? Pedig ott is cégről van szó. Tehát egy feladat megcsinálható ezen fogalmak ismerete nélkül is(még cég esetében is). Vagy ha ismerték ezeket a fogalmakat, akkor szándékosan rúgták fel az ezek mögött álló tartalmakat? Mert te magad írtad:
>Sajnos a legacy kód sokszor nagy úr.[ Szerkesztve ]
-
Ispy
veterán
válasz pmonitor #17993 üzenetére
Írok neked gyakorlati példát: elémész egy céghez dolgozni, ahol rajtad kívül még másik 20 programozó kalapálja ugyanazt a kódot. Szívesen.
essential complexity - megbíznak egy projektel, az ügyfél szeretne fűt, fát, te meghallgatod, gyököt vonsz, összekalapálod egy matematikai modell mentén értelmezhető változatba, ami olyan, hogy meg is valósítható a projekt idő és pénz keretén belül.
ciklomatikus komplexitás - mennyire bonyolult a funkciónalitás, minél egyenesebb, annál jobb, nincsenen felesleges flikk-flakkok benne.
kognitív komplexitás - kedvencem, amikor valamit csak azért beleerőszakolnak egy nyelvben egy sor kódba, hogy egy sor legyen. Értelmezni meg csak 2 hét alatt tudod. Egyébként a projekt felépítése, eljárásai hogyan vannak megírva, logikusan, szépen katonásan követik-e egymás, vagy egy szemétdomb az egész.
Szóval ezek ilyen céges dolgok, ahol sok embernek kell ugyanazt a házat építenie.
[ Szerkesztve ]
"Debugging is like being the detective in a crime movie where you're also the murderer."
-
pmonitor
aktív tag
válasz Vision #17991 üzenetére
Ha tudtok írni olyan gyakorlati példát, amit nem lehet az ittenke lévő fogalmak ismerete nélkül megcsinálni, csak akkor, ha ezeket a fogalmakat ismeri valaki, akkor elismerem, hogy én vagyok fordítva összerakva...
-
pmonitor
aktív tag
>Mindegyik fogalom szembejött már a munkám során ilyen-olyan formában
1 vagy 2 konkrét, gyakorlati esetet tudnál írni?#17984:
>mondjuk en szemely lesz@rom a magyar ugyfeleket
Javasold nyugodtan ezt FeniX- ismerősének. Azzal együtt, hogy saját, vagy cégnevével vállalja fel ezt ezt a véleményét.Vagy én vagyok fordítva összerakva, vagy ti...
-
cucka
addikt
válasz pmonitor #17982 üzenetére
Nem bántásból, de az a baj, hogy van egy elképzelésed erről a szakmáról, ami köszönő viszonyban sincs a valósággal.
Amiket írtam, azok mind a való életben szembejövő kérdések-problémák. Mindegyik fogalom szembejött már a munkám során ilyen-olyan formában.
Ezzel szemben az NP-teljesség kérdése alapvetően kívül esik a szoftverfejlesztők mindennapi munkáján. Ilyen kérdésekkel a számítástudomány foglalkozik, jellemzően kutatási téma akadémikusoknak, a vizsgálata pedig matematikai módszerekkel történik.
Értékelem az igyekezetet, de ha a mindennapokban, gyakorlatban fontos fogalmakról beszélünk, akkor erre az NP-teljesség a létező legrosszabb példa, amit kitalálhattál.
-
cucka
addikt
válasz sztanozs #17986 üzenetére
Szerintem nem annyira rendkívüli, most épp én is keresek 1-2 fejlesztőt, akik láttak már Springet, lehetőleg adnak számlát, és rendelkeznek az "Algoritmusok és adatszerkezetek 1." tantárgy első ZH-ján megkövetelt programozási tudással.
Meglepődnél, az utolsó feltételen hány tapasztalt programozó vérzik el.[ Szerkesztve ]
-
sztanozs
veterán
válasz #56769280 #17985 üzenetére
Nem mondtam, hogy nem fordulhat elo, sot nem egyszer ide is beteved egy-egy ember aki fejlesztot keres (vagy mondjuk az Android programozas forumba) - de nem jellemzo. Olyan ez mint a kocsma a focipalya mellett. A kozosseg nagyreszt a drukkerekbol all, de azert neha beteved egy-egy jarokelo...
JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...
-
sztanozs
veterán
válasz pmonitor #17931 üzenetére
Latom neked csak a kodsor szamit: imhol
mod: ja bocsanat, hogy sajat kodot linkeltem, azt hittem az altalad linkeltet is te alkottad...A noname nicket meg nem nagyon ertem, hacsak nem teged monitor peternek hivnak...
Magyar ugyfelekre meg - mondjuk en szemely lesz@rom a magyar ugyfeleket - egy multinak dolgozom, egy ideje mar kulfoldrol, nekem nincsenek kozvetlen ugyfeleim.
En nem az ugyfelek kedveert forumozok, ugyfel meg vsz ugysem egy IT forumot fog koptatni, mivel a technikai megvalositas sem erdekli, csak hogy "menjen" a program vagy a weboldal.
Amugy nem akarlak elkeseriteni, de nem csak magyar nyelvu forumokon vagyok jelen, hanem angol nyelvun is - persze birom a szemelyeskedest, de vsz ezt legfeljebb csak megmosolyogom. Amugy nem ertem ezt a sertodottseget - miert kene fizetest kapni a forumtol mert irunk ide - csak azert, mert nem ertunk veled egyet?[ Szerkesztve ]
-
Drizzt
nagyúr
Space and time az az asymptotic.
Essentialt meg meg intrinsicnek is szokas szinten nevezni.Btw. en olyan helyen dolgozom, ahol tovabbra sincs code review. Es az elejen majdnem sokkot kaptam ettol az informaciotol, de tovabbra is ugy latszik, hogy megis mukodik. Nagyon ritka a nagy sev/prio bug. Hogy meg furabb legyen a helyzet, van jopar microservice, aminek jelenleg 0 a test coverage. Bar a test coverage eleve nem mond sokat. Ha nagyon merni kell automatizaltan a teszt josagat, akkor mutation testinget lehet csinalni, de az altalaban tul sokat dob a tesztek futasi idejen. Lehet azert mukodik ez nalunk, mert a median tapasztalat 10 ev korul van, 10 fo alatti csapatnal.
Most van ilyen celunk, hogy legyen minden birtokolt modulon legalabb 80% lefedettseg, igy tudom edzeni a Mockito kepessegeimet. :D Kezdek atszokni a unit testekre a Spring integration tesztek helyett. Mar az Application context elidulasanak az idoigenye is zavar. :D De persze vannak dolgok, amiket ertelmesen unit tesztelni "nehez". Pl. Repository-k perverz sql-lel, Controllerek access controllal.
I am having fun staying poor.
-
pmonitor
aktív tag
Az látszik, hogy elméletből nagyon top-on vagy. Ez már itt is látszott. Nagyon csücskös!
Csak sajnos ettől a komplexebb problémák nem fognak megoldódni. Pl. NP-teljes problémák emberi futásidő alatti megoldása sem oldódik meg azzal, ha vki. keni-vágja az elméletet. Szóval én inkább akkor érezném jobban magam, ha vki(k). gyakorlatból lennének jók ÉS ezt a tudásukat hajlandók lennének megosztani(magyarul segítőkészek IS lennének).http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php
-
MODERÁTOR
Valóban de teszt lefedettséget mér. Én azért hiszek a kollégáimnak ha azt mondja tesztelt elhiszem. Linter pedig konkrétan formáz githookra. De ezt te is tudod
[ Szerkesztve ]
"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."
-
-
cucka
addikt
Na hát akkor a kedvenc interjú-témámon te is elvéreznél . Szóval a komplexitás nem azt jelenti, hogy te épp mit gondolsz, hanem elég jól definiált fogalomhalmaz - érthető, a nagy komplexitás termelékenység-csökkenést okoz, a fejlesztők pedig nagyon drágák.
Szóval mivel épp ráérek, némi támpont, hogy pongyolán megfogalmazva. (nem mindenre tudok magyar kifejezést)
essential complexity - az a komplexitás, ami nélkülözhetetlen. más szóval a megrendelő üzleti igényei. Ha a webshop 16 féle fizetést támogat, akkor az annyi.
accidental complexity - minden, ami nem essential.
ciklomatikus komplexitás - számolt érték, nagyjából a kód futás közben bejárható útvonalainak a száma. Tesztelhetőség szempontjából fontos.
kognitív komplexitás - számolt érték, azt akarja reprezentálni, hogy mennyire nehezen érthető a kód egy ember számára.
loc - ez a függvény sorainak száma, amiről beszéltél. Ha túl magas, az gyanús.
space and time - ez van valahogy magyarul is, de nem ugrik be. ez az amit az iskolában tanítanak, n-es, négyzetes, exponenciális, stb.És ezeken kívül még van a szubjektív komplexitás érzés. Van olyan kód, amit úgy olvasol, mint az újságot, és van olyan, amivel szenvedsz.
Hiába jók a metrikák a Sonárban, ha szembejön egy ProductFactoryProviderManager nevű osztály. Ilyenek még - rossz nevezéktan, inkonzisztens struktúrák, nevek, stb.[ Szerkesztve ]
-
cucka
addikt
válasz fatal` #17971 üzenetére
Hogy egy rendszer mennyire rugalmas a jövőbeli igények szempontjából, az alapvetően architekturális kérdés.
Az ideális szituáció, hogy az architektúrád rugalmas, és ott figyelsz arra, hogy mik lesznek a rendszer fix részei, és melyek fognak a jövőben mozogni.Egy ilyen setup-ban a programozók dolga a kódolás, és lényegesen kissebb a hibázási lehetőség is.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
De te most melyik irányból nézed a dolgokat? Igen is nem jó dolog ha egy kód komplex. Komplexitását ne a mennyisége adja hanem az összetettsége szerintem. Egy komplex kód és én itt most a töb 100 soros függvények összeségéről beszélek, vagy próbáltam beszélni nem jó.
És ez nem butaság. Szerintem a coding style és a "teszt lefedettség" - itt megint mit értünk nem a code review része. Annak előtte kell megtörténnie normál esetben automatikusan (pl. sonar qube + egyéb linter).
"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."
-
pmonitor
aktív tag
>nem mindenki hobbiból készít programot
De én igen! Szóval én elvileg azzal foglalkozom, ami érdekel. Sajnos csak elvileg, mert az állapotom miatt csak nagyon kis töredékét tudok vele foglalkozni. Dehát ez van...De pl. martonx ugyebár csak szórakozásból jár ide. Ahány emberke(nick), annyiféle indok. Van olyan téma, ami az egyiknek nevetséges, a másik meg komolyan veszi. Aztán van, hogy ez megfordul.
-
-
cucka
addikt
Jókat írsz, pár random gondolat:
- A fejlesztők többsége nem tud különbséget tenni az essential és az accidental complexity fogalmak között, és ez meg is látszik a munkájuk minőségén.
- Nekem a szoftveres komplexitás nagy kedvenc interjú témám, sajnos nagyon ritka az a versenyző, akivel egyáltalán eljutok ide. Tényleg, ti nem vettétek észre, hogy a diplomás, profi, sok év tapasztalattal rendelkező programozók többsége egyszerűen nem tud programozni?- Ez a Datomic nagyon szexi. Igazából eddig is tudtunk hasonló, objektum-history alapú adatstruktúrákat csinálni pucér sql-el, de na, ígéretes.
- A YAGNI elv lényege pont az, hogy ha valamire jövő hónapban lesz szükséged, akkor jövő hónapban írod meg. Falra tudok mászni attól, amikor a fejlesztők előre gondolkoznak és általánosítanak, 10-ből 9 alkalommal az lesz belőle, hogy kiderül, segg hülyék az üzleti igényekhez, és fogalmuk sincs, milyen absztrakciókra lesz szükség a jövőben.
-
Ispy
veterán
válasz Vision #17968 üzenetére
Persze, egy rest api hívás kiszolgálására nem kell 20 sornál több, ott én is kapnék a fejemre egy 100 soros kódnál.
Szoktam is kapni, amikor a js kód feleslegesen hosszú, értsd nem 5 sor.
[ Szerkesztve ]
-
Ispy
veterán
válasz Vision #17966 üzenetére
Persze sok mindent lehet, kérdés mire van lehetőség és idő, nem mindenki hobbiból készít programot, hanem mondjuk van 3 napja egy feladatra, ott te nem forgatsz semmit sehova, át meg pláne nem variálsz egy kiadott és működő db-t. Sajnos a legacy kód sokszor nagy úr.
De én spec inkább írok 1000 soros tárolt eljárást, mintsem szétszedjem az egészet 20részre, aztán 1 év múlva egy debuggolás egy rémálom lesz.
Persze ezek már sok tényezős dolgok, mekkora cég, mi a history, mennyi munkatárs, milyen policy stb, itt aztán már lehet minden is.
Mondjuk legutóbb kellett csinálnom egy excel exportot 1xx oszloposat, ami tényleg mindenhonnan szedett össze adatokat, különbőző számításokat végzett a különbőző adatrétegek között, szépen meg lehetett csinálni egy darab tárolt eljárással, pár temp táblával és sok tagolással, hogy később olvasható maradjon.
De ha olyan a feladat, hogy egy részfeladatot érdemes kiemelni, akkor arra inkább csinálok egy általános megoldást és kiszervezem a kódot, szóval elég speciális az, hogy mikor mi a jó megoldás.
Sqlben egyébként is a hasznos kód sokszor nagyon kevés, mert éppen én úgy szeretem formázni mondjuk az inserteket, hogy egy sor egy mező, hopp máris a fél kód insertekből áll.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
De mondjuk egy bonyolult sql lekérdezést van, hogy nem tudsz megoldani 1000 sor alatt, ha meggörbülsz sem.
Abban egészen biztos vagyok, hogy ez nem jó. Ilyen esetben át kell variálni a DB-t, kiforgatni, köztes absztakciós réteget beiktatni, bármit. 1000 soros, de akár 100 soros SQL is kerülendő.
Nem attól lesz egy kód rossz, hogy hosszú, hanem ha spagetti, felesleges köröket tartalmazz.
Semmi konkrétumot nem mondtam a kódminőségről . Sőt, igazándiból gyakran a hosszabb kód az egyszerűbb. És persze, emvy leírta, hogy az egyszerű fogalom milyen nehezen megfogható. -
Ispy
veterán
válasz pmonitor #17964 üzenetére
Értem én, hogy nem érted, de akkor ezek szerint fórum nélkül nincs szakács, autószerelő, asztalos, meg építész?
Nem azt mondtam, hogy nem lehet, hogy tilos megosztani, megcsinálni vagy segíteni, azt mondtam, hogy aki e nélkül nem tud programozni, az inkább ne csinálja.
Felmész udemyre és mindent megkapsz, amire szükséged lehet az induláshoz, a többi csak a belerakott munka kérdése, mint bármelyik más szakma esetében.
Az asztalost sem bszom le, hogy nem rak fel komplett youtube tutoriált arról hogyan rakja össze a konyhabútoromat. Ha akar csinál, ha nem akar nem, de nem ettől leszel asztalos vagy sem.
Ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
Ispy
veterán
válasz Vision #17953 üzenetére
Ez erősen függ a kontextől, egy microservice is lehet komplex, hiába állnak a részegységek 10-20 sorból. De mondjuk egy bonyolult sql lekérdezést van, hogy nem tudsz megoldani 1000 sor alatt, ha meggörbülsz sem. Nem attól lesz egy kód rossz, hogy hosszú, hanem ha spagetti, felesleges köröket tartalmazz. Egyébként egy 20 soros kód is lehet komplex az én olvasatomba, hiszen egy problémára add választ, ami egyébként további több 100 20 soros kódból áll össze. Nem egy konkrét eljárásra gondolok, hiszen a fealdat megoldása komplex, és te hiába mész oda vele egy idegen fórumra, hogy adjanak rá választ, mert nem létezik rá kész válasz. Azt neked kell megtalálni. Minden más meg 10 perc gugli használat, csak a legtöbben nem tudnak keresni, lusták vagy csak szimplán fogalmuk sincs mit is akarnak csinálni. Szóval az én olvasatomba például egy prog.hu 95%-a olyan kérdésből áll, amit bárki megoldhatna gugli segítségével is, a maradék 5%-ra meg jó eséllyel nincs abban a formában megoldás.
-
veterán
Uhh, nem akartam én ennyire mélyen belemenni. Tömören próbáltam megfogalmazni alapvető trendeket, amiket látok. Nyilván nem a gányolásra gondoltam az egyszerűség alatt, hanem arra, hogy az üzleti igényre nem a pmonitor által folyamatosan pedzegetett elv a válasz, hanem a peremfeltételek mellett (fenntarthatóság, stabilitás, fejleszthetőség, biztonság, stb.) az egyszerű és gyors implementáció. Egy AI leletező szoftver kódbázisa nyilván komplexebb lesz, mint egy random Java weboldalé. De amúgy nincs köztünk vita semmiben.
-
kriszrap
tag
-
pmonitor
aktív tag
válasz pmonitor #17951 üzenetére
Egy példát írnék. Ki szeretnéd listázni a ROT bejegyzéseit név és típus szerint.
1.: Az első google kör során rosszabb esetben megtalálsz 1 ehhez hasonlót(amiben nincs típus). Jobb esetben belefutsz pl. egy ilyenbe.
2.: A második google körre nagy valószínűséggel azért kerül sor, mert a C#-osok nem igazán szeretik a Microsoft.VisualBasic névteret. Legalábbis a prog.hu ászai nem szerették. Előbb-utóbb rábukkansz pl. erre az oldalra.
3.: A harmadik google kört pl. akkor futhatod, ha az ügyfél felveszi veled a kapcsolatot, hogy ha admin-ként futtatja a programod, akkor nem működik. Ezen google kör során megtalálod pl. ezt az oldalt.De ha valahol szerepelne pl. 1 ehhez hasonló "összegző" leírás, akkor mennyi google-tól megkímélné magát az emberke? Ebből a példából is látszik, hogy 1 látszólag 1szerű probléma is lehet komplex. Ezért írtam ezt:
>Szerintem egymást (is) segítenék a szakik is,http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php
-
martonx
veterán
válasz kriszrap #17952 üzenetére
Valami ilyesmi? Introductions To TaskBarManager Class In UWP (c-sharpcorner.com)
Én kérek elnézést!
-
félisten
Ez butasag. A komplex koddal akkor van baj, ha komplexebb, mint amire szukseg van. Komplex problemara komplex lesz a megoldas is, jo esellyel.
Eleve ugy kene review-zni, hogy az atnezendo kodrol el lehessen donteni, hogy valojaban megoldja-e a problemat, vagy sem. Ennel fogva atlagos/normalis esetben 1 user story-hoz 1 review tartozik, ahol az atnezendo kod tartalmazza 1) az implementaciot 2) a teszteket, amik bizonyitjak, hogy az implementacio tenyleg megvalositja az user story-t. A review meg ugy megy, hogy
- atnezed, h milyen tesztek vannak, azok megfelelnek-e az user story-nak
- ha a tesztek nem fedik le az user story-t, akkor veget is er a review
- utana megnezzuk, hogy a design megfelelo-e (skalazodik-e, stb.)
- vegul coding style, stb.Szerintem ez egy jol mukodo megkozelites.
> Amennyire látom, a fejlődés pont abba az irányba megy, hogy minél kevésbé legyen komplex a kód.
Nem. Ez csak egy inga, ami ide-oda leng.
Valojaban az van, hogy a komplexitast csokkenteni kell, de ez alapvetoen az architekturanal erdekes, hiszen egy elbonyolitott 100 soros fuggvenyt kb. barki ki tud takaritani, az nem kihivas. Nem szeretjuk a tulbonyolitott fuggvenyeket, de ha szembejon egy, akkor max. refaktoraljuk. Architekturat refaktoralni sajnos legtobbszor lehetetlen (mert az uzleti oldal nem viseli el a koltseget).
Szoval az van, hogy ha egy problema komplex megoldast igenyel, akkor az a komplexitas valahol meglesz. Vagy a fuggvenyek lesznek komplexek (C++/Haskell/Clojure hackerek, szevasztok!), vagy a kepernyodon levo kod trivialisan olvashato, de 3000 osztaly, amik ugy vannak osszehuzalozva, hogy azon kell atragnod magad (Enterprise Java/Spring hekkerek, szevasztok!).
Ergo a lenyeg sose az, szerintem, hogy szep fasza fuggvenyeink legyenek, hanem hogy a szoftver koncepcionalisan a leheto legelegansabban legyen kitalalva.
Mondok par peldat: peldaul az LMAX elegans. Kitalaltak, h hogy lehet nagy sebesseggel streaming adatokat feldolgozni, szep. Tokmindegy, hogy vannak a fuggvenyek lekodolva, onnan, hogy erted a nagy kepet, mar ki lehet silabizalni. A Datomic elegans. Rich Hickey ravilagitott, hogy az objektumorientalt vilag oriasi tevedese, hogy osszemossa az identitast az ertekkel, es tervezett egy adatbazist, ahol ez szetvalik -- gyonyoru.
> szerintem a programozás lényege a legegyszerűbb működő megoldás
Ebben majdnem igazad van.
1) fontos, hogy a legegyszerubb nem egyenlo azzal, amit az adott pillanatban legkonnyebb osszetakolni -- nagyon ajanlom: https://github.com/matthiasn/talk-transcripts/blob/master/Hickey_Rich/SimpleMadeEasy.md
2) sokszor az elvarasoknak resze, hogy reagalni tudjunk a jovobeli valtoztatasokra is -- szoval valami egyensuly kell a YAGNI meg az overengineering kozott[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
veterán
A programozásnak pont a lényege komplex kódok alkotása...
Kis szőrözés, és lehet, hogy amúgy erre gondoltál, de szerintem a programozás lényege a legegyszerűbb működő megoldás szállítása az adott - jellemzően üzleti, de nem feltétlenül - problémára. Amennyire látom, a fejlődés pont abba az irányba megy, hogy minél kevésbé legyen komplex a kód. Ugye a magas szintű nyelvek éppen erről szólnak. De cáfoljatok meg, én már csak a pálya széléről ugatok.
Persze most nem a pmonitor által elképzeld dolgokról beszélek, hanem a ténylegesen leszállított kódok 99,99%-áról.
[ Szerkesztve ]
-
kriszrap
tag
Sziasztok c# és visual studióba tudtok segíteni ?
Azt szeretném elérni programból hogy xy programot kitudjak tűzni a tálcára.
Amivel próbálkoztam: Link
Ez fél siker volt mert le venni letudtam a tálcáról de felhelyezni már nem.
Rá jöttem miért mert a verb.Name nem tartalmazza a "Rögzítés a tálcán" funkciót. Olvasások alapján törölték pár windows frissítéssel ezelőtt.
Aztán rátaláltam erre : Link
Gyors átolvasás alapján pont ez kell nekem szerintem de nem tudom mit hogyan kell a visual studioba behívni hogy működjön vagy mit kell letölteni .
Bárkinek van ötlete hogyan lehetne ezt megoldani vagy más módon azt szívesen meghallgatnám.
Segítségeteket előre köszönöm. -
pmonitor
aktív tag
>Ha valakinek az jó, hogy helyette megírják a kódot, legyen, de hogy annak mi értelme fogalmam sincs.
Pl. ez:
>Persze 3th partykat használok egy az egyben, nem fogok mindent az ősrobbanástól kiprogramozni, mert arra kevés egy élet.Szerintem egymást (is) segítenék a szakik is, azáltal, hogy kevesebbet kellene gúúúglizni, mert komplexebb dolgokra is lennének alternatívák. Mert azért valljuk be: a programozás nagy része google-zásból áll.
[ Szerkesztve ]
-
Ispy
veterán
-
MODERÁTOR
válasz pmonitor #17939 üzenetére
Nagyon rossz oldalról fogod meg a dolgokat. Ne haragudj, hogy ezt mondom de úgy osztod itt az észt, a szakmában régóta dolgozó embereknek mintha igazad lenne. Sajnos nem fekete és fehér ez a világ mindenre alapból van 100 jó megoldás.
Az, hogy kötöd az ebet a karóhoz és mindenbe belekötsz, hogy nem optimális illetve nem tudod vagy akarod elfogadni, hogy ennek ellenére a piac nem így működik csak hangulat keltésre jó.
Menjünk vissza az eredeti témához, és folytassuk a beszélgetés a programozásról...
-
pmonitor
aktív tag
>Ez egy orbitális tévedés, hogy egy fórum komplex kódok megosztására való.
Sztem. csak akarat kérdése.
Példa
Példa_2
Példa_3Valamint(mint ahogy azt már írtam) ez is tökéletes lenne, ha szerepelnének lehetséges megoldások. Mert a téma címe találó, érdekes dolgok is kijöhetnének belőle stb...
De pl. ez is egy példa arra, hogy lehetne komplex kódokat is megosztani egy fórumon. Mondjuk jobb lenne, ha 1-2 szaki csinálna ilyeneket, de ettől most tekintsünk el.
Szóval még 1szer mondom: csak akarat kérdése, hogy komplex kódok legyenek 1 fórumon(jó, mondjuk ne 1 libreoffice-ra gondoljunk, de amit belinkeltem dolgokat, olyan terjedelmű dolgok nyugodtan lehetnének).>Én soha nem használtam fel a saját kódomba mások kódjait, elolvasom, megértem, utánajárok mi mire való és megírom az én saját változatomat.
Ebben hasonlítunk(mindegyikünknek a 2 füle közt van a feje ). De ehhez én szeretem, ha működő kódot is találok, és "kísérletezem" vele. Így is meg lehet érteni.
-
Ispy
veterán
válasz pmonitor #17942 üzenetére
Ez egy orbitális tévedés, hogy egy fórum komplex kódok megosztására való. A programozásnak pont a lényege komplex kódok alkotása, az utat mindenkinek egymaga kell bejárni és bele kell rakni a melót, másképp nem megy. Ha helyetted (vagy más helyett) csinálom meg a rántottát, akkor a büdös életbe nem fogsz megtanulni rántottát csinálni. És sikerélmény se lesz...
Én soha nem használtam fel a saját kódomba mások kódjait, elolvasom, megértem, utánajárok mi mire való és megírom az én saját változatomat. Persze 3th partykat használok egy az egyben, nem fogok mindent az ősrobbanástól kiprogramozni, mert arra kevés egy élet. Meg nem is fizetnek érte.
[ Szerkesztve ]
-
JoinR
őstag
válasz pmonitor #17934 üzenetére
Miért kéne ebben a topikban komplex kódokat megosztani? Ez egy beszélgetős topik kötöttségek nélkül. Ha valaki megoldást keres, megy stackoverflow-ra, aminek kifejezetten ez a célja. És ha mást is érdekel, legalább van is esélye megtalálni a megoldást, nem úgy, mint itt. Ez a formátum egyáltalán nem hatékony ilyen jellegű problémamegoldásra, nem lehet a válaszokat értékelni, szerkeszteni, frissíteni, a kérdést nem lehet tagelni, emiatt tematikusan keresni, stb.
Lehet más elképzelésed ezzel a fórummal, de a többségnek úgy tűnik, nem erre van szüksége. Viszont nyithatsz "Programozás mélyvíz" topikot vagy akármit, ahol csak nehéz problémákat lehet kérdezni és megválaszolni."Mindenki maga dönti el, hogy hogy teszi tönkre az életét..." - reméljük nem tesszük itt tönkre senki életét. De beleírhatjuk az összefoglalóba, hogy különös körültekintéssel olvasson itt bárki, mert ez egy online fórum.
Egyébként teljesen rendben van, hogy neked nem tetszik az, hogy valakik nem akarnak magyar ügyfelekkel dolgozni. Senki nem korlátoz attól még, hogy te velük dolgozz, sőt, több piac is marad neked. Hozhatsz fel ellenérveket is, vagy saját tapasztalatot, hogy márpedig milyen jó volt magyar ügyféllel dolgozni, simán belefér a témába.
Viszont fontos, hogyha valami nem úgy történik, ahogy szeretnéd, azt tudd elengedni, mivel ezután az erőlködés már átmegy flamelésbe és toxikus hangulatot teremt, emiatt joggal merül fel, hogy az ezt előidéző elemeket eltávolítsák a fórumról.
[ Szerkesztve ]
-
pmonitor
aktív tag
válasz axioma #17943 üzenetére
>csak mar nem kommunikalok veled
Látszik. Nem tudom, hogy az írást nevezhetjük-e kommunikációnak egy fórumon?(sztem. igen) Csak azt kommunikálod, hogy utálsz. De erz is kommunikáció.Ezek után mit mondjak? Büszke lehetsz te is magadra, mert megoldottad... De légyszi olvasd már vissza, hogy mit írtam ittenke. Ha ezt megtetted, utána beszélhetünk értelmesen is. Én nyitott vagyok rá.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz pmonitor #17942 üzenetére
muszaj gyorsan jelentkeznem, hogy de, nagyon nem tetszik nekem se, csak mar nem kommunikalok veled miota felirtal a listadra
foleg hogy ugye ismerem a 'sikersztorid' [cutter] belsejet is... O(n!) algo nehany veletlen kivalasztott elemebol azt mondod hogy 'kozel' kesz megoldas, es nem esett hanyatt az olvasosag, vajh miert nem... -
pmonitor
aktív tag
Látod? Vagytok max. 4-en 5-en, akik írogattok. És még abban is eltérő a véleményetek, hogy velem mit kellene csinálni. Meg amikor a modik azzal az ürüggyel tiltanak ki, hogy "láthatóan nem tetszik senkinek sem, amit csinálsz", az max. 4-5 hozzászólót jelent. De lehet, hogy még annyit sem.
Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha "röpködnének" itt a (minőségi) példakódok, akkor pmonitor elhúzna innét, mert 1 szava sem lehetne. Ebben az esetben be kellene fognom a lepénylesőm. Van 1 ilyen olvasata is a dolognak. De amikor itt arról megy a(z ún.) "diskurzus", hogy szapuljuk a magyar nyelvet, meg a magyar ügyfelet(meg az ehhez hasonló rizsákról), addig sztem. pmonitor-nak is van itt keresnivalója. Mert semmi értelmes threadbe nem pofázik bele.
Bár mondjuk az is 1 érdekes kérdés, hogy ki mit nevez értelmes thread-nek. Nehéz itt igazságot tenni....http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php
-
Alcsi69
senior tag
-
pmonitor
aktív tag
válasz skoda12 #17935 üzenetére
Nagyrészt igaz, amit írtál az első és harmadik mondatodban. Ha beleolvasol a webhelyemen lévő releváns oldalra, akkor nagyon nagy valószínűséggel rájössz, hogy mi(k) hozz(a/ák) ki belőlem ezt az általad eltúlzott, de azért közepes igazságtartalommal rendelkező viselkedést. Ide nem linkelhetem be a releváns oldalt, mert már 1-2 - szer kitiltottak miatta. De öncenzúrát gyakorolva megpróbálom a lényeget leírni.
A nagyon rövid válasz, hogy én a prog.hu-n "nevelkedtem". Sztem. ezzel mindent megmondtam(legalábbis azok számára, akik ismerik azt az oldalt. Én ott tartottam magam ahhoz, hogy minél jobban megoldjak/elmagyarázzak dolgokat(ha erőmből futotta, akkor rövid példakódokkal tarkítva*). Utáltak is ezért rendesen. Én hülye azt hittem, hogy példával legalább 1-2 nick talán követi a hozzáállásom. Tévedtem. Mindent megtettek azért, hogy ne az én megoldásom fogadja el a (néha beépített) kérdező. Vagy a "rizsa" kapja a megoldást.
Többek között én is hangot adtam ezen véleményemnek. Na meg annak a véleményemnek, hogy a pontozás csak dísz. Ezt a témát több aspektusból közelítettem meg. Pl. az egyik "válasz" az volt arra, hogy miért a "rizsát" részesítik előnyben a példakóddal szemben, hogy a megoldásra való "rávezetés" előnyt élvez. Igen ám! De akkor hogy egyeztethető össze a pontozási rendszerrel? Meg még volt 1-2 dolog, amit most itt nem részletezek, hogy ne legyen túl terjedelmes a hsz-em.
Aztán azon "húztam fel" magam 2-3 éve, hogy törölve lett az "1D vágás optimalizálás Delphiben" című topic is. Amiben "viszonylag objektív dolgok" is voltak a talán "lehetséges megoldásra". De arra mindenképpen, hogy objektíven el lehessen dönteni, hogy 2 vágásminta közül hogy lehet eldönteni, hogy melyik a jobb megoldás(vagy egyenlők-e). Ennek a topic-nak a törlésén húztam fel magam nagyon. Többek között ezért tettem közzé az oldalamon a "Cutter" néven szereplő programocskám. A prog.hu-nak, mint "Magyarország legnagyobb fejlesztői portáljának" tudomásom szerint a mai napig nincs "iránymutatása/elképzelése" az amúgy emberi futásidő alatt megoldhatatlan problémára. Viszont az egész topic-ot törölték. Csak azért, mert én írtam le az egyik járható út lényegét.De nem csak a prog.hu-n, hanem itt is a rizsázás van előtérben, a megoldásokkal szemben.
1-2 esetet ezen fórumon is leírtam, hogy szerintem mi lenne a "helyes út". Ezért ezt nem ismétlem meg. "Ha vissz lapozol pár hetet/hónapot, vagy elolvasod az oldalam ezzel kapcsolatban releváns részét, akkor megismerheted az álláspontom.
És nekem elsősorban a noname fórumozó programozóval van a (legnagyobb) gondom(nem az 1szerű/sima programozóval). Bár azért vannak kirívó esetek, amikor a "sima" programozókkal is van problémám. De velük szemben (amennyire csak lehet) megpróbálok "engedékenyebb" lenni. Mert azért ők legalább valamit készre csináltak. Ezt azért erőteljesen figyelembe veszem a kritikáimban.Talán sikerült leírnom a lényeget, hogy mi motivál, amikor (a te kifejezéseddel élve) beleállok a fejlesztőkbe.
#17938 (martonx): Látod ezért is akadok ki néha. Hogy vki. azért ír ide(magyar fórumra), mert szórakoztató(lehet vérpistikézni pl.). Bár mint láthatod, vannak akiknek nem. Mindannyian mások vagyunk.
* Ha jól emlé'xem, akkor 2 eset volt, amit később megbántam, hogy a kérdezőnek válaszként írtam. Az egyik az volt, hogy el sem tudta képzelni, hogy miért nem csinál semmit a VBA-ban lévő kód. A végén kiderült, hogy azért, mert comment-ben volt a kód 1 része. Erre tettem poénnak szánt megjegyzést. A kérdező meg felhúzta magát rajt. Úgyhogy később ezt megbántam. A másik esetet már pontosan nem tudom leírni.
-
K1nG HuNp
őstag
amugy mikor fogjak mar vegre kipenditeni innen a forumrol? vagy csak nezzuk meg honapokig hogy minden threadbe belepofázik teljesen irreleváns bullshit dolgokkal?
(raw_item.get("pk").unwrap().as_s().unwrap().to_string()).split("#").collect::<Vec<&str>>()[1].to_string()
-
pmonitor
aktív tag
1-2 idézettel válaszolok:
#17890:
>A tippem, hogy nem érdemes magyar ügyfelekkel foglalkozni.#17900:
>Outsourcing multi cégnél levő középvezetőtől tudom, hogy hasonló problémák miatt nem dolgoznak már magyar piacra. Ha egy ekkora cég bicskája beletörik, akkor nem kell meglepődni, hogy az ismerősöd is így jár.#17905:
>Én sem azt írtam, hogy minden magyar ügyfél szar, de bőven bele lehet futni.Többek között ezekre alapozom az állításomat. Meg természetesen még régebbi megnyilvánulásokra.
-
pmonitor
aktív tag
válasz sztanozs #17918 üzenetére
Látom, hogy néha példával válaszolsz. De pl.: ehhez hasonló kaliberű megoldás(ok) hol van(nak)? Mondjuk nem hiába ott nem noname nick-ek szerepelnek. Na mind1. Mindenki maga dönti el, hogy hogy teszi tönkre az életét... Viszont én megteszem, amire lehetőségem van. Mégpedig, hogy felhívom az emberke figyelmét, hogy legalább tájékozódjon, mielőtt fórumozni kezd...
De mondjuk nekem ez az "tegyünk magasról a magyar nyelvre", és a "tegyünk magasról a magyar ügyfelekre" felfogás sem tetszik. De persze ti tudjátok... Az biztos, hogy az angol nyelvtudás közepes szint felett nélkülözhetetlen. De érdekes módon magyar fórumon hangoztatják az érintettek az álláspontjukat. Miért nem tudják az érintettek angol fórumon hangoztatni a véleményüket? Szóval bort iszunk, és vizet prédikálunk, vagy mi? Vagy talán magyar fórumtól kapják a fizetést(vagy annak 1 részét)? Vagy angol fórumon túl gyengék lennének?http://www.bferi.hu/download.php ; http://bferi.hu/egyeb.php
-
-
Alcsi69
senior tag
válasz martonx #17928 üzenetére
Igazabol az altalam emlitettek kozul mindegyik tetszik (kiveve JS...), de van valami plusz 'vonzoereje' a Rustnak illetve a Go-nak is szamomra.
Aztan lehet az lesz hogy beirom oket egy random number generatorba, aztan amit kidob azt nyomatom es kesz.
Esetleg ezt: [link] kiprobalhatod, hatha mukodik a jatekodban.
-
Casanova*
veterán
válasz Alcsi69 #17926 üzenetére
És tényleg! Köszi! De amúgy jó volna egy olyan hangradar szoftver,ami csak a lépteket jelzi a modern warfare játékban. Azt mondják,hogy nagyon lehet hallani a lépteket,még 100 méterről is. Mennyivel könnyebb lenne játszanom,ha egy ilyen radar jelezne nekem. Szerintem nem bonyolult egy ilyen szoftvert csinálni. 😁
Utána néztem és elvileg csak bizonyos alaplapokon és hangkártyákon keresztül érhető el. Szóval nem biztos elég lesz az asus hangkártya. H97 gaming 3 msi alaplapom van.
[ Szerkesztve ]
"Ha bírálnak téged,akkor valamit jól csinálsz. Hiszen csak azt támadják,akinél a labda van." ( BRUCE LEE ) ヅ ҳ̸Ҳ̸ҳҳ̸Ҳ̸ҳҳ̸Ҳ̸ҳҳ̸Ҳ̸ҳҳ̸Ҳ̸ҳ
-
Casanova*
veterán
Szasztok! Tudna valaki hangradar szoftvert készíteni? Call of duty játékokkal játszok és mivel nagyothallok,nagyon rosszul hallok,nem hallom az ellenséget. Nem hallom a lépteket,nem hallom merről jön az enemy. Viszont ők hallják,hogy jövök és felkészülve nagyobb eséllyel lelőnek. [link] Asus már fejlesztett ilyen szoftvert,de sajnos ez csak asus alaplappal szerelt pc-ére telepíthető. Enyém meg ugye msi. Szívás.
"Ha bírálnak téged,akkor valamit jól csinálsz. Hiszen csak azt támadják,akinél a labda van." ( BRUCE LEE ) ヅ ҳ̸Ҳ̸ҳҳ̸Ҳ̸ҳҳ̸Ҳ̸ҳҳ̸Ҳ̸ҳҳ̸Ҳ̸ҳ
-
JoinR
őstag
válasz Alcsi69 #17923 üzenetére
Hát én doksi olvasgatós vagyok, úgyhogy könyv és példák.
Mivel Pythonhoz értek a legjobban, ezért ezt is nézném, ha lenne időm.
Nem sok anyag van összességében, a legrészletesebb/leghosszabb kurzus szerintem ez.
Amúgy mainstream nyelvvel szerintem könnyebben kapsz melót, én inkább a hosszútávú perspektíva miatt választanék újvonalasat - de azért ez kockázat, simán benne van, hogy nem jön be. A Go eggyel konzervatívabb választás, azzal látok sok pozit már most is.[ Szerkesztve ]
-
Alcsi69
senior tag
Az más kérdés, hogy mennyire kell komplex problémákat megoldani a valóságban, inkább hely-, mintsem nyelvfüggő.
Persze tudom, csak én úgy látom hogy általában érdekesebbek a problémák Backend területen mint Frontenden.
Nekem is az a két nyelv a legszimpatikusabb jelenleg. Rust-ot milyen források segítségével tanulod?
Igen, azt nézegettem is hogy a Java, illetve a C# is elég elterjedt. Viszont nem lehetséges hogy pl. a Go vagy a Rust mivel még valamennyire 'niche'-nek számítanak, így könnyebb is ilyen pozícióba kerülni, míg a másik két nyelvvel brutál szaturált a piac?
Szuper, köszi.
[ Szerkesztve ]
-
martonx
veterán
válasz Alcsi69 #17919 üzenetére
Léteznek. És abszolút nem kell a NodeJs-t erőltetned, léteznek normálisabb nyelvek is, mint a javascript (mondjuk backenden TS-ként használva nem annyira gáz). Igaziból bármilyen program nyelvet lehet backenden használni. Talán Java és C# a legelterjedtebbek, nem számítva a PHP-s móricka projekteket, amik egyébként a piaci súlyukat tekintve a többsége a projekteknek, de ezekhez elég csak szellemi segédmunkásnak lenni.
És akkor jöhetnek a megkövezésekÉn kérek elnézést!
-
Alcsi69
senior tag
Sziasztok!
Kicsit bajban vagyok az egész SWE témát illetően. Villamosmérnökire járok (előző félévtől levelező tagozaton, full-time meló miatt), de annyira sok dolog nem érdekel sajnos a villany témán belül. Emiatt gondolkodok rajta hogy C-n kívül másban is el kellene mélyíteni a tudásomat, hogy ne csak 'lower-level' SWE pozikban tudjak elhelyezkedni.
Jelenlegi munkahelyem nem valami jó, szóval éppen másik helyet keresek, de egyelőre inkább a mérnöki vonalon, mivel ahogy fentebb is említettem, csak C megy igazán. Szerintem az alatt a kb. 8 hónap alatt míg végzek egész értelmes Junior szintre fel tudnék hozni valamilyen nyelvet.
Volt a mostani cégnél arról szó hogyha jól megcsinálok egy vizsgafeladatot, ami webes téma, akkor van lehetőségem váltani (később persze teljes félreértés volt ezzel kapcsolatban).
A lényeg az, hogy emiatt a lehetőség miatt elkezdtem átnézni az odinprojecten a fullstack JS path-t. A problémám ezzel az, hogy ez a frontend dolog egyáltalán nem fog meg, kifejezetten nagy erőlködések közepette tudtam csak rávenni magam arra hogy foglalkozzak is a dologgal.
Amikor viszont ténylegesen egy komplexebb problémát kell megoldani egyes feladatokban logikát, matematikát, menő algoritmusokat használva, az kifejezetten tetszik.
Emiatt úgy gondolom, hogy webes témában jobban bejönne nekem a backend.Első kérdésem az lenne, hogy léteznek Junior Backend pozik is, vagy a Juniorok inkább Frontend-esek, vagy Fullstackek?
A másik kérdés, hogy nézegessem-e a NodeJS-t pl. backendhez, vagy jobban járnék egy másik nyelvvel?
Nekem a Java, Go, Rust pl. nagyon szimpatikusak, de C#-val is ellennék, azzal valamennyit foglalkoztam is még gimnáziumban.Megjegyzés: nem tervezek Magyarországon maradni miután végeztem.
Köszönöm előre is a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
sztanozs
veterán
válasz pmonitor #17917 üzenetére
Szerintem pedig induljunk ki a te into peldadbol - az forumon megfordulo emberek nagy resze kap tanacsot es segitseget. Persze a konkret feladatot megcsinalni senki nem szereti a kerdezo helyett, de nem egyszer arra is van pelda. Mondjuk ASM/C/C++ teren tolem ne nagyon varj sok segitseget, amit en tudok nyujtani, azt mar te is tudod, de persze a nagyon kezdoket en is ki tudom nehanapjan segiteni. De ha benezel mondjuk a JS, Python, SQL, VBA/Excel, C# topikokba, ott vsz talasz tolem is peldakodot - mivel nem minden programozo programozik C-ben (hiaba szol igy a mondas, meg ha helytelenul is)...
-
pmonitor
aktív tag
válasz sztanozs #17914 üzenetére
Vegyük ezt az esetet. dqdb a "nagykönyv" szerint mind igaz dolgokat írt. Ezekből kritikus hibának ezt lehet nevezni(legalábbis sztem.):
>sikertelen foglalás esetében a GlobalAlloc visszatérési értéke NULL, míg az INVALID_HANDLE_VALUEGyakorlatban hasznos dolognak ez mondható:
>hol vannak a const módosítók azon paraméterek elől, amelyek értékét nem módosítja a kódCsak 1 valami hiányzik a válaszból: történetesen, hogy hogyan kellene megoldani a feladatot. Pedig elég sok időt rá áldozott így is a válaszra(na meg elég hamar válaszolt is). Tehát a ideje is lett volna megválaszolni. Na, az ilyen hozzáállást nem szeretem. Ettől függetlenül végigolvastam/nyugtáztam/módosítottam a leírtak alapján a kódot(mert engem nem az érdekel, hogy milyen stílusban válaszolnak). Ennél többet én mit tehetnék(tehettem volna)? De sztem. ő(vagy pl. te ) nyugodtan tehetett volna többet is...
Én senkinek nem javaslom a förumozást. Mindenki induljon ki az én példámból. Legyen intő példa, hogy hogy bánnak az emberkékkel a fórumokon(nem csak itt). Én már benne vagyok a közepében, ezért én még néha irogatok majd(de lehet, hogy idővel még ezt is abbahagyom - ki tudja?). De senkinek nem javaslom.
[ Szerkesztve ]
-
sztanozs
veterán
-
pmonitor
aktív tag
válasz sztanozs #17914 üzenetére
Honnan tudod, hogy pl. az olvasók közül nem-e?
De ti nézzetek csak "személyiségzavaros hülyegyerekeknek" mindenkit.
[ Szerkesztve ]
-
sztanozs
veterán
válasz pmonitor #17913 üzenetére
A másik dolog meg az, hogy igaz, hogy vannak ilyenek, akiknél falra hányt borsó minden, de a programozó/eladó,ügyintéző stb.. mindennapi cselekvéseit ne ez befolyásolja.
Szerintem megnyugodhatsz, innen meg senki nem ment a Dunanak miattad...
-
pmonitor
aktív tag
válasz bambano #17912 üzenetére
Na jó. Én sem vagyok "álszent". Tényleg vannak olyanok, akiknél sem az egyenes beszéd, meg úgy általában semmi nem használ. Pl. 1 okmányirodában/kormányablakban/banknál stb...(még 1 csomó helyen) én is "hülyének" számítok. De ilyen helyeken azt várom el, hogy(nekm, mint az adott dologban hülye) türelmesen elmagyarázzák a dolgokat. Hogy mi miért és hogyan történik. Na meg azt, hogy:
1.: Vagy megfelelő tudással rendelkezzen
2.: Vagy kérdezzen olyan kollégától, aki ért az adott dologhoz.
Tehát magyarul: azt várom el, hogy meg akarja oldani a problémám(lehetőleg minél rövidebb idő alatt), és ne arra használja pl. a szaktudását, hogy minél előbb lerázzon...A másik dolog meg az, hogy igaz, hogy vannak ilyenek, akiknél falra hányt borsó minden, de a programozó/eladó,ügyintéző stb.. mindennapi cselekvéseit ne ez befolyásolja. Pl. ha 1 tankönyv(szakkönyv) író emberke abból indulna ki, hogy pl. "deviáns" emberkék is olvassák a munkáját, akkor nem lenne 1 tankönyv/szakkönyv sem... Azért ettől is óva intenék. Remélem, hogy "átment" a mondanivalóm.
-
Ispy
veterán
válasz pmonitor #17910 üzenetére
Ma már minden mobil 2 simes...de a feleségemnek 2 telefonja van, ha kell a cégest kikapcsolja, kész, ez nem egy nagy valami.
De az egyenes beszéddel egyet értek, én is rühellem, ha valakit nem érek el, igaz munkaidőn kívül nem is várom el.
Ha meg valaki 0-24 supportot akar, arra is van megoldás, volt idő, amikor moziba is laptoppal mentem, de ez havonta egy zsíros összegbe került, akkor is ha 0 percet dolgoztam érte, ez egyfajta biztosítás. Igaz ma már semmi pénzért nem csinálnám ezt.
Nekünk is vannak ügyfeleink jelenleg, akik 2 műszakban dolgoznak, de nem fizetnek extra supportot, így ha beüt a gebasz este 9-kor a programozóra van bízva mit csinál. Persze én felveszem, ha tudom, mert akkor tényleg szar van, ha hívnak, azért nem árt jóban lenni az ügyfelekkel, akkor könnyebben jönnek az új megbízások is, de ezek nem ilyenek, mint a korábban emlegetett szarrágó vállalkozók, nálunk azért ez a mentalitás már kikopott, inkább 15 éve volt ez jellemző.
Főnököm szokta mondani: az ügyfél az, aki használni akarja a programod és fizetni is hajlandó érte. Mindenki más csak túrista.
[ Szerkesztve ]
-
pmonitor
aktív tag
válasz bambano #17896 üzenetére
Ez is 1 rész megoldás. De:
1.: Sztem. 1 átlagembernek 2 telefonnal mászkálni nem életcélja.
2.: Ilyen kívánsága "ügyfélfogadási időben" is lehet az ügyfélnek:
>Csipp-csupp ügyekkel is a programozót baxxtatja. Pl. "ez a gomb legyen zöld" .. - átállítja - majd: nem, nem mégsem jó, legyen sárga.
3.: Azért nekem az is furcsa, hogy "10-ből legalább 5 privát ügyfél ilyen."Sztem. a legrövidebb út az egyenes beszéd. Nem bujkálni kell az ügyfél elől. Bár az is egy felfogás lehet, hogy "csak az a fránya ügyfél ne lenne, csak adja ide a lóvét, 'oszt jó napot!". Végül is ez is 1 felfogás. De az is biztos, hogy nem az én álláspontom tükrözi.
-
JoinR
őstag
válasz martonx #17908 üzenetére
Senki nem tett általános kijelentéseket.
Nem minden magyar ügyfél problémás, de elég nagy a világ ahhoz, hogy egyszerűbb általánosságban elkerülni őket.
Csak egy random sztori: a megbízó sokallta a feladatra szánt időt, erre a kontraktor ismerősöm mondta, hogy órákig jön le valami cucc az ócska szerverükről. Erre a válasz: jó, de amíg tölt, addig tud más ügyfélnek dolgozni, úgyhogy a letöltési időt ne számolja el! -
nevemfel
senior tag
válasz FeniX- #17903 üzenetére
Ha ezt a formát akarja továbbvinni, akkor sok munkával elérheti, hogy kialakít magának egy stabil ügyfélkört, akik rendszeresen adnak megbízásokat, kezelhető mértékben problémásak, és fizetni is hajlandóak. Ebben a helyzetben már megengedheti magának, hogy nem vállal be bárkinek bármit bármennyiért.
És igen. Dual simes kártya, az ügyfelek csak az üzleti számot ismerik, amit este már el lehet némítani, ez kezdetnek jó. Hacsak nem vállal 24 órás ügyeletet.
[ Szerkesztve ]
Rally against apathy draws small crowd
-
skoda12
aktív tag
válasz martonx #17902 üzenetére
Attól, hogy te ilyen ügyfélnek dolgozol, nem lesz mind ilyen. Én sem azt írtam, hogy minden magyar ügyfél szar, de bőven bele lehet futni. És ja a pénz miatt fordulnak inkább nyugat fele, főleg ha nem fizet a magyar ügyfél.
Én is dolgoztam már problémás projekteken, külföldiekkel is. Mindig jött csapaton kívülről egy megmondó ember, aki első nap kifejtette, hogy a csapat a rossz, a fejlesztők hülyék az ügyfelezéshez és majd ő megmutatja mi merre hány méter. Aztán első kliens meetingen 5 perc alatt belefojtották ezekbe a szót és ment a bólogatás mindenre.
És igen, van akivel le lehet ülni megbeszélni a problémákat. De nem mindenki lesz ilyen.
[ Szerkesztve ]
-
martonx
veterán
válasz skoda12 #17900 üzenetére
Engedjük már el ezt a magyar ügyfél szar dolgot. Nagyobb cégek azért nem dolgoznak magyar piacra, mert a magyar ügyféllel is ugyanannyi gond és baj van, mint egy nyugatival, csak éppen töredék pénze van cserébe. Ergo anyagi okokból fordulnak nyugati ügyfelek felé, nem pedig azért, mert átlag magyar ügyfél hülyébb lenne az átlag nyugati ügyfélnél.
Főállásomban egyszerre dolgozok magyar ügyféllel is, és egy másik projekten külföldi ügyféllel is. Egyik sem problémásabb a másiknál. Csak míg a magyarnak meg kell részletesen magyarázni (jelzem ezzel önmagában nincs baj, hogy megkérdezi, és el is fogadja a választ), hogy miért kerül havi 120-130 EUR nettóba a hostingja, addig a külföldi meg se kérdezi, hogy miért számlázunk ki havi 2000 EUR-t hostingra (miközben alig van terhelés a szerveren, és valójában megoldjuk kevesebből, mint a magyar ügyfél hostingját...). Cserébe a nyugati ügyfélnek kismillió egyéb nyűgje van, mégis mindenki boldog, hogy de jó ügyfél.
Ezzel csak szemléltetni akartam, hogy miért szeretnek a cégek inkább nyugati ügyfélnek dolgozni.
Mellékállásban egyéni vállalkozóként két magyar ügyfélnek dolgozok (az egyik bérel tőlem egy webshop rendszert, a másik pedig az egyik állami múzeum). Semmi baj nincs velük, tök korrekt ügyfelek. Jelzem idáig eljutni azért nem volt könnyű, és tényleg ki kell szórni a "minden kéne tegnapra, de miért nincs ingyen?" megkereséseket.Én kérek elnézést!
-
dabadab
titán
válasz FeniX- #17898 üzenetére
Jól értem, hogy ez nem annyira klasszikus KKV, mint inkább egy egyszemélyes mikrovállalkozás?
Annak ez tipikus betegsége, hogy az egy szál vállalkozónak kellene érteni mindenhez (és nyilván nem fog). Ilyenkor vagy belenyugoszik abba, hogy ez ilyen, vagy növekszik (és megtanul delegálni) vagy keres más elfoglaltságot. (Általában az első pont szokott bekövetkezni.)
DRM is theft
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Xbox tulajok OFF topicja
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Lightyear - befektetési app
- Vodafone mobilszolgáltatások
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- Samsung Galaxy S10 és S10+ duplateszt
- Androidos tablet topic
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851