Hirdetés
- Fordulat: időben startol S26+, nézd meg, milyen lesz!
- Amazfit Helio Strap – képernyőmentesen
- A legújabb iPhone kiegészítő egy zokni, amit magunkra akaszthatunk
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Miért fárad gyorsabban az iPhone akku, mint az androidos?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Hét évig frissül az új iQOO
- Kezünkben a OnePlus 15 és az Oppo Find X9-ek
- Fotók, videók mobillal
- Vége a dalnak: leállt az iPhone Air gyártása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Az a fasza az egészben ha most megnézitek, hogy a jelenlegi diagrammok szerint eddig az előfizetőknek egy ~10 Gbit/s kapacitási hátrányuk volt azért, mert a szolgáltató spórolt a központi sávszélességen.
Azért ha 1-2 Gbit/s lenne, akkor nem említeném, de 10 Gbit/s azért már sok, főleg hogy sok kisebb előfizetés is megsínylette ezt eddig, illetve a megnövekedett válaszidőkről nem is beszélek, amit jelenleg nem tapasztalok, eddig meg már nem nagyon lehetett vele mit kezdeni, egy vicc ez a szolgáltató.
És akkor ez a 10 Gbit/s még csak a központi sávszélességből adódó kapacitási hiány ami jelentkezett az előfizetőknél, vajon a helyi szegmenseken még mekkora kieső sávszélességek lehetnek egyeseknél ami a sávszélesség túlértékesítésből adódik és ami most még pluszba nem látszik meg, lehet most 50 Gbit/s-nál is tartana a diagram. Ez szégyen és kurva nagy gáz, ráadásul tiszta idióták, mert már nagyon rég így megy. -
bnorci71
addikt
válasz
Matrox1995
üzenetére
ha játszanék biztos érdekelne, de mivel nem így szinte soha nem veszem észre, minden délután este neten szörfölök, youtube/streaming is gyakran megy
-
bnorci71
addikt
válasz
Matrox1995
üzenetére
értem én ezt a BIX grafikont, de mégse
netezni tudok youtube most lett megállítva
ez meg a speedtest 500/20 csomag
és a NAS is meg igaz szinte nulla sebességgel ment fel 1 torrent -
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Még várjál, ami késik, nem múlik, még szerintem nem tudják, hogy vezessék át a szar gagyit és adják ugyan annyiért, mert egyébként ugye a PR alapjában véve internet szempontjából nagyon szar, TV szempontjából pl. nagyon jó, viszont kurva drága mindkét szolgáltatás és internetnél kurvára nem éri meg, gondolom hamarosan kitalálják, hogy az árak maradnak, de ugyan azt a szart adják majd, mert másképp nem tudják majd a koax hálózatokon kivitelezni, hogy a már új One ügyfelek a PR-es hálózaton is ugyan azért fizessenek elő, mint amit a már meglévő One ügyfelek kapnak, így valószínűleg mi sem fogjuk ugyan azt a minőséget kapni sokáig, de ugye ha megfigyeled, még az One oldalán még mindig csak Vario csomagok vannak, tehát még hivatalosan nem szolgáltatnak a PR hálózatán, ami valamennyire jó is, de én is már csak arra várok, hogy üzembe helyezzék az oszlopon lévő T optikát és megyek is át, mert a jelenlegi internet nagyon gatya és pont azért, mert a bix-es kapacitás is fullon van már, ilyenkor persze még használható, de este fele ... pont amikor az ember otthon van általában és használná...
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Nem, de muszáj mindig feltenni ugyan azt a hülye kérdést, mint ha a megváltás jönne ebből a felvásárlásból, holott csak egyre szarabb lesz az egész.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Szerintem inkább hiba, mint érdekes, nekem most be sem jön a szar weboldalukon egyik ilyen aloldal sem, csak hibát jelez, ez is látszik, hogy egy rakás idiótának sikerült egy nagy telekommunikációs céget megvenni, valószínűleg ez is szarrá válik, mint minden amihez ezek a félkegyelműek hozzányúlnak.
Amúgy hosszútávon abszolút nem éri meg, egyrészt ~300 Ft-al drágább havonta, mint a sima Telekomos 1000-es net, mellette meg leszel figyelve (persze ennek a költségeit is te fizeted), plusz hamarosan érezhető lesz a minőségi romlás internet terén, oké hogy a BIX-en elég nagy kapacitásuk van, de még nem csatlakozott be erre minden szolgáltató amit megvásároltak, másrészt a külföldi kapacitás már most is eléggé gyenge, egyedül azért nem látszik ez meg, mert a Google meg a Facebook ott van a BIX-en és a belföldi szolgáltatók felé nyitottak, ugye az átlag user meg nem nagyon használ mást, ezért nem nagyon vehető észre csak, de nekem már nem kellene semmi pénzért sem a szar szolgáltatásuk.
Itt van a PR is, még nem csatlakozott be hozzájuk, a saját kapacitását használja, de ha megnézed, az is minden nap maxon van és ezt én is megérzem, még ha a helyi szegmenes bírná is, már nem tudok az előfizetésem maximumával tölteni lefele, külföld fele pl. már nincs kapacitás, csak töltenek a weboldalak este fele, még ha ezzel a kapacitással át is kerülnének az One-hoz, akkor sem változna semmi sem a pozitív irányba, de nem hiszem hogy az One-nál megtartanák pl. a PR vagy más szolgáltató kapacitását, elvégre nem azért vették meg a cégeket, hogy a kiadásokat is fenntartsák, vesznek le mindent a minimumra, az árat meg amennyire lehet, magasan tartják, de ez már most is látszik ott, ahol már nincs alternatíva. -
Matrox1995
tag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Ismét rendelhető.
Hát, ez érdekes…
-
CosworthF1
csendes tag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Túrkevén az optikával szerelt részeken is lehetett vario csomagot rendelni, de úgy látom, hogy mostmár nem lehet ott sem.
-
bnorci71
addikt
válasz
Matrox1995
üzenetére
ettől félek én is
de akkor mi lesz helyette? -
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Szerinted másképp hogy fogják megtartani az árgaranciát? Fogják, lemondják a jelenlegi magasabb minőségű stream árakat és különleges csatornákat is és megkapod azt, amiért ők előfizetnek, valószínűleg ez lesz az első, amit megtesznek, hogy a GVH döntéséből adódó veszteségeket mihamarabb a legkevesebbre csökkentsék, az nincs benne a döntésben, hogy mindent ugyan olyan minőségben és mennyiségben kell szolgáltatni, ergo a kínálatra nem vonatkozik a döntés, azt kapsz ami elérhető az One kínálatában, igazából a külön hálózat ellenére a stream-eket és az internetelérés útvonalát a legkönnyebb megváltoztatni, ha megtörténnek a szükséges átkötések, akkor ugye azonnal lemondhatják a külön BIX-es és a nemzetközi interneteléréshez szükséges betápot az IISP-kkel (International Internet Service Provider (Telia, RETN, Level3 stb...)) és rárakhatnak a már lassan egyébként is túlterhelt betápjukra, szerintem ki is lenne a PR-es ügyfelekkel maxolva a 200 Gbit/s-os vonaluk, mert a PR-es 30 Gbit/s-os vonal is néha már plafonon van, azért nincsenek meg a sávszélességek, na de mindegy, lehet ész nélkül terjeszkedni és felvásárolni szolgáltatókat, de az mind a minőség kárára fog menni ilyen idióta menedzsmentel, de már értem hogy az új flottás mobilelőfizetésekre miért vonatkoznak már sávszélesség korlátok, nem bírják kapacitással, fejleszteni meg nem fognak, szóval valószínűleg visszavesznek majd a bitrátából meg mindenből.
Alig várom hogy a Telekom befejezze az optikát és megyünk át, meg remélem 2026-ban rendszerváltás lesz és beszántják ezt az egészet, mert amit ezek megengednek maguknak, az már a pofátlanság legfelső határa. -
tomee987
tag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Ahogy a majdnem egy időben történő Direct One-t sem.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Igen ott van, azt sem értem valamelyik hülye miért éppen ilyenkor és ott éget, simán akkora bírságot sóznék rá, hogy belerokkanjon, ugyan ott volt múltkor a géppel való elvágás is, az ott dolgozó hülyék nem tanulnak, erre már nem tudok mit mondani.
Ami az elmaradott térségeket illeti, nem csak Szerencs, nézz rá pl. Rakamazra, Tiszaeszlárra, vagy még pár kisebb településre, ugyan ez a helyzet, Kenézlőn meg Viss-en van csak optikájuk, ott adják is a maxos csomagokat, többi településre tesznek rá, nem éri meg nekik ott fejleszteni több okból sem, vagy optikázni fognak ezeken a helyeken, vagy marad így és majd a Telekom esetleg fog optikázni, vagy a PR majd One hátszéllel, gondolom saját kasszából már büdös, tudván hogy úgy is beolvadnak majd.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Azt írják, hogy tarlóégetés miatt megoldvadt az optikai gerinc légkábel, légkábelen meg Szerencs környékén jön nekik, elég szomorú hogy nem tudták vagy földkábelesen rendesen megcsinálni az elmúlt 20 évben, vagy legalább magasabb oszlopokon vinni, nem ilyen 2-3 méteres magasságokban, múltkor egy munkagép fenntartott része szakította szét, azelőtt a vihar döntött ki ott egy oszlopot és azért szakadt el, szóval hihetetlen.
A fb oldalukra nem írnak ki semmit, pedig most mindenki a facebook-on van, a pr.hu-ra viszont kiírták egy felugró ablakban, csak azt meg a kutya sem nézi. -
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995
üzenetére
De ugye ami beállítható, az mind le van foglalva, amúgy érdekes, régről úgy emlékszem, hogy a privát hálózatok is egy-egy fix publikus IP címmel rendelkeztek, vagy ezek szerint úgy volt beállítva alapból, vagy már más az alapbeállítás, ugye ezt akkor tudnám, ha abba a szegmensbe dolgoznék.
Viszont ez a router nekem új, mióta van ez? Vagy oda alapból ezt rakták? Mert újabb típus, mint a 892FSP, tehát valószínűleg későbbi beszerzés, csak ennek tekintetében ez már tényleg pénzkidobás, hacsak nem használtan szerezték be, bár kétlem.
A torrentet nem nehéz megkerülni, bár igazából a zárt port és a P2P korlátozás megint más, régen nem volt tiltva alapból, tehát ment, bár akkor meg IPv6 sem volt, mondjuk most se sokra mennek vele igazából.A 866 Mbit/s simán hozza az 500-at jó jelerősség mellett, ott meg látom azzal sincs gond, szóval az a mérés a valós sebességet tükrözi WiFi-n.
Amúgy jó hogy mondtad, most mondom megnézem én is, mennyin linkel alapból ax-en, de mióta frissült a telefon, azóta a VoWiFi-nek is más a jele és a kapcsolati sebességet sem írja ki sehol a telefon, érdekes. Úgy látom az android is visszafele fejlődik Samsungnál. -
kabelmania27
félisten
válasz
Matrox1995
üzenetére
Ha nincs elosztva a koax vagy csak egy kettes splitter van a modem előtt általában elfogadhatók az értékek.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Itt is vegyesen oldják meg, sok helyen ahol nincs saját oszlopuk, ott nem tudják megoldani másképpen, földkábelezés viszont nem nagyon van még, bár helyen a gerinc miatt van csak, de épületekbe becsatlakozó még nincs, mondjuk még a hálózat is alig van kiépítve.
Számomra az új oszlopos dolog érdekes, mert itt meg indokolt lett volna pár régi oszlopnak a cseréje, mielőtt felrakják rá az optikát, nem foglalkoztak vele, hogy akár 1 éven belül kidőlhet, felrakták rá a kábeleket
Nem tudom hogy a működéséről mit tudsz, az biztos hogy rosszul emlékeztem, mert ugye nem 3 publikus IP-t írtam, viszont nem annyit kap egy intézmény, hanem 5-t, a UPC-s hálózatról emlékeztem 3-ra, viszont az 5 az még nagyobb pazarlás, főleg a megoldással.
Anno úgy volt, hogy a PR-es modemtől kapott egy publikus IP-t a Cisco router (892SFP, nem tudom hogy még mindig ez van-e vagy nem, az elképzelés eleve az volt, hogy az SFP bemenetét fogják használni a routereknek optikai kábellel, ez szerintem a mai napig sehol sem valósult meg), az a router felépített ezen a kapcsolaton egy Point-to-Point kapcsolatot a KIFÜ rendszerével, de úgy, hogy ezek a publikus IP címek gyakorlatilag úgy voltak maszkolva, hogy kisebb hálózatokat alkottak és ugye minden hálózatnak van egy hálózati címe, egy átjáró cím és egy szórásos címe, ez egy hálózatnál kapásból 3 olyan cím, amit ugye nem tudsz felhasználni.
Ugye ekkor elment a PR, illetve az adott szolgáltató hálózatából egy publikus IP cím, elment még ugye 3 IP cím a fent említett céllal, plusz a mostani felállás szerint intézményenként 5 cím, gyakran kihasználatlanul és ki tudja most mekkora hálózatokba vannak ezek szervezve, hogy hányszor van még 3 IP ami kiesik. Ugye mint írtam, nem tudom most hogy van, de már akkor arra jutottunk a KIFÜ/NISZ emberivel ahogy beszélgettünk róla, hogy kurva nagy a pazarlás, de úgy voltak vele, hogy ez a felsőbb utasítás, így kell kialakítani, van elég címük, ugye már ez egy nagyon hülye gondolkodásmód, de mindegy, nem tudom most hogy van, változott-e valami, mert azt sem értem, hogy a direkt kapcsolat lévén már miért nem közvetlenül NIIF-es modemek vannak a szolgáltatók által biztosított végpontokon, ugyanis ha vettek volna 40-50 ezerért pár komolyabb több portos (nem kell WiFi-s, így a WiFi SoC meg ilyesmi nem jelenik meg árképzőként) kábelmodemet, vagy ONT-ot és testreszabták volna őket szoftveresen (mint pl. a UPC csinálta a saját eszközeivel), akkor egyrészt az intézményi telefonrendszereket is szolgáltathatnák és lehetne egy egységes telefonjegyzék meg ilyesmi, másrészt nem lennének ilyen IP cím pazarlások és nem kellene több százezerbe kerülő (nem emlékszem milyen áron vették, de volt a fent említett router 3-400 ezer is) Cisco routereket venni teljesen feleslegesen és ugye ezek csak a végponti eszközök, ugye a központi eszközök amik ezeket kiszolgálják szerver oldalról, azok több millióba kerültek és nem csak egy van belőlük, mindez sokkal olcsóbban megoldható lenne, kevesebb erőforrás pazarlással minden téren ugyan akkora teljesítménnyel, mert amúgy a szolgáltatói HGW-k is router módban tudnak Gigabites sebességet szolgáltatni, sőt a Telekom ONT-jai 2 Gbit/s-t is tudnak NAT-olni, ilyen eszközöket kicsit erősebb SoC-al WiFi nélkül nagy mennyiségben fillérekért lehetne venni a Cisco eszközökhöz képest és ugyan azt a feladatot ellátnák már most is, csak minimálisan kellene a szolgáltatói hálózatokat módosítani, egy hálózati szakembernek ez semmiség és már rég meg lehetett volna csinálni, arra is kíváncsi vagyok ha a legtöbb szolgáltató One lesz, ez hogy fog tovább működni, bár a közintézményekig közvetlenül menő osztatlan optikai kábelekből és az 1/1 Gbit/s kapcsolatból sem lett semmi szinte sehol sem, maximum Pesten, illetve sávszélességben ott ahol DIGI vagy Telekom FTTH-t vezettek be és megállapodtak ekkora sebességben.A WiFi 5 sem kevés amúgy, én láttam ac-s laptop adapteren majdnem gigabites sebességet is, annyi hogy egy ax-es routerre volt csatlakozva, ac-s hasonló teljesítményű routerrel valahogy ezt nem sikerült összehoznia, de azonos teljesítményű, más-más gyártójú routerek valós teljesítménye között is nagyon nagy a szórás és ez még ax esetén is fennáll.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995
üzenetére
A baj az, hogy nagyrészt így tervezik, pedig ez egy nagyon hülye megoldás, falvakban szinte minden szolgáltató így csinálja, de egy falu teljesen más, így nem lehet őket központilag karbantartani, meg központilag szünetmentesíteni sem, azt meg most nem tudom, hogy egyesével ellátják-e megfelelő szünetmentes tápegységgel ezeket az egységeket, hogy áramszünet esetén is legyen hálózat mondjuk csak a telefon miatt is, mert ugye ha pl. a térerő is el megy a tornyok leállása miatt, az jó ha egy vezetékes telefont legalább tud használni az ember, bár ha elő van fizetve rá, optikánál mondjuk kötelezővé tenném a szolgáltatók részére egy csak segélyhívásra használható vonal fenntartását mondjuk a 2-es porton az összes előfizető számára, mert voltak ilyen 1 napos leállások már az évek során Vodafone meg Telekom esetén is. Esetleg ha az Orange-t fogja a telefon és rá lehet csatlakozni, akkor szerencséje van az embernek egy vészhelyzet esetén.
Az a baj, hogy társasházaknál nem nagyon tudnak gyorsan haladni, az engedélyeztetés, ugye a közös képviselővel való megbeszélés után is valahogy be kell juttatni a házba az optikát.
Ugye régen más volt, mikor építették ezeket a házakat, akkor a telefon miatt vittek be alapból a szolgáltatás biztosításához szükséges kábelmennyiséget, így nem utólag kellett tákolni, ásni meg ilyesmi, ezért is van legalább DSL elérhetőség.
A PR-Telecom-nak már jóval nehezebb dolga volt, mert akkor még sehol sem voltak, vagy max. Miskolcon, nem tudom Újhelyben mennyire vagy jártas, de pl. a 9 emeletesnél nézz fel az égre és látni fogod, hogy a bérházakat egy-egy légkábel köti össze egymással, az a PR koax kábele, ott pl. azt hiszem a 9 emeletes úgymond a központi kiindulási pont, oda könnyű volt bevinni, ott felviszik a legfelső emeletre és onnan szétosztják a többi bérház között, majd az egymás melletti bárházak esetén ugye sorban a tetőn viszik el ugyan azt a kábelt, ott pl. ezért is vannak túlterhelve egyes szegmensek, hiszen ugyan azon a szegmensen több ilyen lakóépület van, a tetőről bemegy a legfelső emeletre, ott vagy eggyel alatta kap egy erősítőt, onnan meg 1-2 emeletenként egy zárt elosztót, hogy bárki azért ne nyúlkálhasson hozzá.
Ugye ugyan ezt a módszert nem nagyon lehet optikával kivitelezni, maximum ha a 9 emeletes tetejére raknak egy OLT-ot és rendesen elosztják, de elég sűrű légkábelezés lenne, a Károlyin meg a többi helyen szintén hasonló módon van, egy házba felvitték nagy nehezen, onnan meg a tetőn tovább a többihez, van talán olyan ahol meg lehetett oldani földkábelesen, ahol a bemenők között volt hely, de általában az áramkábelek mellett nem húzzák el a koax-ot, mert csak a baj lesz belőle, lényeg hogy ezek ilyen tákolt megoldások, viszont ilyen szempontból a koax még úgymond egy rugalmasabb megoldás, lehet erősíteni, sokfelé lehet osztani, más hogy a kapacitás nagyon kevés lesz, de meg lehet ezt oldani, optikával viszont elfognak szórakozni rendesen, ott mindenféleképpen szükség lesz földmunkára is a bérházaknál, igazából az lenne a jó, ha a DSL kábelköteg helyett behúznának 1-1 optikai kábelt, csak ugye akkor gyorsan üzembe is kellene helyezni, hogy az aktív előfizetéseket pótolják, normális szervezéssel és az ügyfelek egyeztetésével ez működne is, de ilyen szervezést hol látni ebben az országban? Gyakran még arról sincs normális értesítés, hogy mikor nem lesz áramellátás vagy ilyesmi egy kis időre, az meg megint más, hogy normális országokban nem ilyen trehány módon vannak felgórva a 3 fázis kábelei is az oszlopokra és karbantartás esetén redundánsan is meg tudják oldani addig az ellátást akár, illetve olyan minőségben építenek ki hálózatokat, hogy elég egy szemrevételezés és egy gyors megállapítás, hogy nem kell hozzá nyúlni, mert nincs semmi baja, itt meg évente egy fél napig nincs áram, mert cserélni kell a dolgokat, azt emlékszem, volt hogy karbantartás után egy hónappal megint hozzá kellett nyúlni, viszont akkor kérdés, karbantartásnál mit csináltak?
Tele van hülyével ez az ország.Nem kell annyira lebecsülni a WiFi-t, ha normális WiFi-n használod és nem zajos a környezet, akkor kimaxolható azon is és valós eredményt ad.
Nekem is WiFi 6 van itthon (AX3000), a 250-es előfizetést ki is tudom maxolni, de akár még az 500-ast is ki tudnám (telefon valami 630-at tud), belső hálózaton megy is nagyobb sebesség, ha pl. gépről másolok WiFi-n keresztül a telefonra, vagy fordítva.
Amúgy a KIFÜ rendszere sokkal jobb a PR rendszerénél, azért is mert azt anno még nem ezek az idióták kezdték el, így normálisan ki lett építve és normális külföldi sávszélesség van hozzá, plusz a szolgáltatók kötelezve lettek arra, hogy direkt kapcsolat legyen létesítve a KIFÜ hálózatával, így nem kell a BIX-es kapacitást használni hozzá, még az a szerencse amúgy, mert ugye a RR esetén azt már meg lehetne érezni, viszont így van kapacitás, a végpontokra kirakott eszközök (általában Cisco routerek) meg jól bírják nagy sebességen is ezt a Point-to-Point kapcsolatot, így az elérhető maximális sebesség nem ezen múlik, hanem az adott szolgáltató kapacitásán.
Nekem is egyedül ezzel a megoldással van problémám, mert egy csomó IP címet elpazarolnak ezzel az idióta módszerrel, ha már direkt kapcsolata van a szolgáltatóknak KIFÜ hálózatával, akkor másik VLAN-ba rakhatnák a modemet, kaphatnak egy KIFÜ konfigot, ami ugye a max. 500/20-ra vonatkozik és egy olyan plusz paramétert, hogy ugye 3 IP kapcsolatot engedjen, a 3 címet meg akár DHCP-n keresztül is kioszthatnák, mert ha jól emlékszem, annyi jár egy intézménynek, ezeket meg lehetne MAC cím alapján kiosztani, vagy akár statikusan, mindegy, erre amúgy is van egy külön webes felületük, mondjuk mikor még én találkoztam vele vagy 5-6 éve, akkor elég szar volt, valamit többszöri módosításra vett be meg ilyesmi, amúgy egyszerű felület volt, de a háttér megoldás akkor is borzasztóan siralmas, vele együtt az IP címek pazarlása is, sokkal jobb megoldást tudnék rá, de ezek a hülyék az önkormányzatok és bíróságok ellátását is jól megoldották, először olyan eszközöket vettek, amik nem is voltak alkalmasak az eltervezett rendszer kivitelezésére, szóval hagyjuk is. -
kabelmania27
félisten
válasz
Matrox1995
üzenetére
Csak net/telefon előfizetés esetén az oszlopra no tv szűrőt tesznek, ez más társaságoknál is így van.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Mindegy amúgy, bocsi, csak olyan furcsa volt nekem, plusz régebbről is 32-ről emlékeztem, mondom megnézem, először 34 volt nekem, aztán láttam, hogy szét van bontva, mondom inkább 32 az a 34

Hát figyelj, jelenleg az Újhelyi OLT-ot sem úgy kell elképzelni, hogy az már egy fix, nagy OLT része, igazából egy amolyan kisebb mobil OLT, ami lefed 4-5 szegmenst ha jól emlékszem, szóval ez amolyan putri OLT, ilyet igazából otthon is össze lehet rakni, ilyen 1U rack verzióban vannak pár modulos verziók, ilyennel le lehet fedni falvakat is, még én is beüzemelek bármikor egy ilyet, nem nagy tudomány, azért megy a PR-nek is.
Patakon meg gyakorlatilag annyit kellene csinálni, hogy a CMTS-eket kikukázni és OLT-ot rakni a helyükre, egy a baj csak, hogy azt a HFC hálózatot sajnos nem nagyon lehet átalakítani FTTH-ra, annyira szét van osztva, azt az optika nem bírná, azért van ugye párhuzamosan építve, illetve lenne, ha folytatódna a kiépítés, de megállt itt is meg Patakon is egyidőben, gondolom sejtették, akkor a DIGI meg a többi után, hogy őket is be fogják olvasztani és egy bizonyos pont után nem forgattak vissza több pénzt a hálózatépítésbe, illetve a korszerűsítésbe/karbantartásba, inkább elrakták zsebre és úgy voltak vele, hogy majd a felvásárló költ rá ha akar, viszont az One-nak muszáj lesz, mert ha a T befejezi az optikát, a koax meg ugye az One tulajdona lesz, akkor a Vario megszűnik, akinek meg ugye nagysebességű és stabil internetre lesz szüksége, az biztos nem az One elavult koax hálózatát fogja használni, amit a PR-től megörökölt, szóval valószínűleg gőzerővel elkezdik majd befejezni az FTTH-t, hogy megelőzzék az elvándorlást, mert ugye az One-nak most egyetlen egy fő célja van, minél több előfizető a kontroll és a minél több pénz miatt, most egy ekkora vállalatnak filléres tétel lesz Újhely és Patak optikai hálózatának a befejezése, sőt jobban is járnánk, ha ők fejeznék be, mert a PR az FTTH-t is elég hanyagul és túl nagy osztással tervezte, reméljük ha az One folytatja, akkor több ésszel és pénzzel csinálják, úgy is hamar megtérül, mert ugye a fenti érvek mellett nem céljuk egy gyakorlatilag nettó veszteséges aktív hálózat fenntartása, mert nem is stabil, nem is nagyon lehet már fejleszteni, ráadásul egy csomó áramot zabál a régi és sok erősítő miatt, plusz tele van már hibákkal, szóval nagyon sok szempont miatt muszáj lesz befejezniük, főleg hogy a Telekom nem fogja megadni magát, szóval vagy komoly fejlesztésekbe kezdenek, vagy lehúzhatják itt a rolót.
Amúgy Patakon még semmi okotok nincs a panaszra, az a 2022-es dátum és a készültségi szint, meg hogy már aktív a kész hálózat, az egész jó, bárcsak itt is úgy alakult volna. Itt Újhelyben tudod mikor kezdték el? 2019-ben, még az önkormányzati választások előtt vagy 3-4 hónappal, aztán jött a Covid, csődöt jelentett a Fibermaster és nem folytatták, majd vagy 2 éve újra neki akartak rugaszkodni, de elvetették, most meg egy éve hozzá kezdtek, de még mindig nincs kész úgy, hogy a város gyakorlatilag 1/4, vagy max. 1/3 részén van kint az optikájuk és gyakorlatilag még az sincs beüzemelve, mint Patakon, hogy elő lehetne rá fizetni, szóval itt sokkal rosszabb a helyzet, viszont sokkal rosszabbak a terepviszonyok is és jóval nehezebb a kiépítés a belváros közepén a sok panel miatt, meg a régi villanyoszlopok miatt is, mert ahol ugye nincs saját telefonoszlopuk, ott a közműoszlopokat használják, csak na, pl. rakj fel optikai kábelt a régi hajlított fém oszlopokra pl. a Rákóczin, vagy az Árpád felső részén, de van egy csomó utca, ahol a PR koax kábele is az ereszek alatt megy el, mert nagyon idiótán lett megépítve a város és az idióta városvezetés által ugyan olyan idiótán lett tovább "fejlesztve".
Sok helyen ugye a villanyoszlopok betápja a föld alól jön, csak hogy sok helyen az a betáp már nem él, mert vagy leégett, vagy beázott és zárlatos lett, vagy ilyesmi és ugye nem ásták ki és cserélték ki, hanem valahol éppen ezért csak odabiggyesztett légkábellel van áthidalva pár oszlopon keresztül, hagy ne mondjam milyen munka ez és akkor ugye ha az Émász (MVM) és a városvezetés sem képes rendbehozni az alap áramszolgáltatási infrastruktúrát, csak foltozgatni, akkor ugye mit várunk a Telekomtól, szerintem mikor belekezdtek, nem tudták mivel állnak szemben, annyira el van hanyagolva, illetve le van élve a város infrastruktúrálisan és nem csak áramszolgáltatás terén, ugyanis van olyan utca amit végre 20 év után megcsináltak, azt pár nappal rá fel is kellett bontani egy részét, mert a vagy 30 éves édesvízi csövek kilyukadtak, illetve valahol széttörtek és ömlött a víz egy éjszakán keresztül, utána pár nappal rá egy lentebbi utcán kezdett el izzadni az út, majd szintén folyni a tiszta édesvíz, szóval vannak itt bőven problémák és ugye a Telekomnak néhány esetben bontani kell az aszfaltot, mert máshogy nem lehet megoldani, csak ők is botlottak már bele olyanba, hogy annyira rossz állapotban volt a vízvezeték, hogy hiába figyeltek rá, baj lett belőle, mert csak a szentlélek tartotta egyben, még ha 10 méterrel arrébb kezdenek földmunkát, akkor is szét megy, szóval így nem lehet haladni. Patak ilyen szempontból más, bár mindketten tudjuk, hogy ott is nem véletlen kellett már távozni a városvezetésnek, de itt jobban szükség lett volna rá, csak itt kevesebb értelmes ember van sajnos, aztán a város 2/3 már gyakorlatilag egy putri színvonalán van és akkor még normális távközlési infrastruktúra sincs, ami esetleg kicsit elfeledtetné ezt, mert a PR hálózata szintén egy lehasznált hulladék hálózat már, a Telekom meg nagyon lassan halad. Ráadásul ugye majd az összes bérháznál is meg kell kérniük az engedélyeket meg ilyen hülyeségeket, hogy be tudják vinni az új hálózatot, szóval hosszú lesz ez még, Patak ilyen szempontból szerencsésebb.Ha 500/20 a max, akkor abból 470/19 nem rossz, már ha tudná tartani átlagban, de itt nekem is az a tapasztalatom, hogy nem tudja, az 500-as netek itt átlagban olyan 300-400 Mbit/s között vannak, magasabb értéket csak maximum ilyen éjfél utáni időkben lehet elérni, mikor már alig használják a hálózatot az előfizetők. Én is van hogy ilyenkor rakok be letöltést, mert ilyenkor jön 250-el, egyébként az ilyen 80-120 Mbit/s csak kínlódás, ráadásul közben nem lehet böngészni ha kiterhelem.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Tényleg, ezt csak most néztem, ritka hülyén elbaszták ezzel a selective választással, nem értem akkor minek bérelnek egyáltalán 2x100 Gbit/s-t, ha kong az ürességtől, vagy valószínűleg számítanak arra, hogy talán lesz valami a CF-el.
A PR-nél meg amúgy biztos jobb, meg nem tudom az optikások is hogy lehetnek általában elégedettek, most nézem az ő grafikonjukat is, azért elég gyakori időközönként veri a 30 Gbit/s-os plafont a PR forgalma is, nem csoda hogy sokszor dugulás van, ha átmegy a forgalom az One-ra, az nem lesz rossz, mert ott még van a 200 Gbit/s-os kapacitásból.
KIFÜ-vel a maxot ki lehet hozni a PR-es netből szinte bárhova, már ha a PR-es lokális hálózat engedi, ezzel nekem is van tapasztalatom, itt a sulik is azon lógnak, legutóbb 500/20-as netet kaptak, de két sulinál is jó ha átlagba a 280-320/14 Mbit/s megvan úgy, hogy nincs rajta más forgalom.
Amúgy az, parasztvakítás, nem tudja a hálózat, mert annyi előfizetés van egy szegmensen és olyan kicsi ahhoz képest a kapacitás, hogy max. a rendes körülmények között elérhető, vagy a garantált sávszélességgel tudnak csak operálni, csak azt felejtik el, hogy az előfizető a névlegesért fizet, ha havi 1-2 alkalommal rövidebb időre nincs meg, azt mondom oké, de ha átlagban nincs meg, akkor ott a szolgáltatónak kötelessége azonnal fejleszteni.Amúgy nem biztos hogy annyira felejtős, ha átveszi őket az One, akkor az One egész szervíz csapata átjöhet ide és pár hónap alatt befejezhetik végre az optikai hálózatot, amit ezek a szerencsétlenek nem tudtak 3 év alatt befejezni, ha ez megvan, akkor a bátyádnál az optikai kábelt csak az One dobozába kell átkötni és kész, ja meg ONT-ot kell cserélni, de az a legkevesebb.
#4503 Matrox1995: 32, nem?
A 274 meg az 570 2x van, vagy nem így kell nézni? Vagy valamit kihagytam? -
kabelmania27
félisten
válasz
Matrox1995
üzenetére
Köszi, szvsz jó a kiosztás, a film és felvilágosító csatornákon kívül kódolatlanok a csatornák? 314-482Mhz között, esetleg 650Mhz felett lehetnek a docsis letöltési csatornák, de 700Mhz felett a 4g miatt nem szoktak csatornákat pakolni.
-
kabelmania27
félisten
válasz
Matrox1995
üzenetére
-
kabelmania27
félisten
válasz
Matrox1995
üzenetére
Milyen a jelerősség/jelminőség a tévén?
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Ez egyébként új nekem és nem is értem. Bár a belföld gondolom még mindig BIX-en megy, nem? Amerikába amúgy nem rossz, mert külön optikájuk van és nem a túlterhelt GTT-n, vagy Level3-on vagy Telia-n kell kimenni, oda pl. a PR-nek sokkal rosszabb az elérése, mint egy Telekomnak, hát volt ahonnan a 250-es nettel ami éppen megvolt belföldre, majdnem egy ISDN sebességével tudtam tölteni, maximum VPN-el tudtam feltornászni.
A baj csak ugye az, hogy a Telekom is a CF eléréshez egy másik szolgáltató hálózatát használja, amit amúgy nem értek, mert a forgalom így is átmegy, csak lassabban, illetve problémásabban.
Alapjában véve én nem értem az egész miértjét sem, mert a DT-nél eléggé fordítva ülnek azon a döglött lovon, mert ugye ők azt várják, hogy a CF fizessen azért, mert nagy forgalom megy át a hálózatukon keresztül, de ugye nem kiegyenlítve, hanem downstream irányba, de itt sem értem a dolgot, mivel normál esetben a szolgáltatók elmaradottsága miatt a downstream eleve nagyobb kapacitású az ügyfeleknél, mint az upstream (még az optikai szegmens kapacitása sem szimmetrikus, függetlenül adtól hogy adnak rajta 1000/1000-es csomagot, a 2000-hez pl. már nem tudnak 2000-t adni, mivel összesen 1,25 Gbit/s kapacitás van felfele), ráadásul ha valamit letölt az ember, akkor nem biztos hogy fel is fogja tölteni, mert egy online játéknál, egy stream szolgáltatónál vagy hasonlónál mit töltsön felfele az ember? Tehát az a baj, hogy a DT-t is valami elmaradott húgyagyú vén f.szok irányítják, akiknek (már utat kellene mutatni) halvány fingjuk sincs az internet mivoltáról és a dolgok működéséről, plusz a sávszélességért az ügyfelek eleve fizetnek és azért, hogy azt ki is tudják használni és szabadon, szóval nem értem ennek függvényében miért is kellene a CF-nak fizetni a Telekomnak. Ez van, mikor a világ olyan ponton van, hogy pénzéhes idióták vannak vezetői pozíciókban, politika is már erről szól, már nincsenek szellemileg nem hogy magasabb, de átlagos szinten lévők sem ilyen pozíciókban sajnos, csak egy rakás hülye.
Főleg hogy a DT is azzal érvel, hogy azért kellene a CF-nak fizetnie, hogy alacsonyan tudják tartani az ügyfelek díjait. Ja, a CF meg áthárítja a díjat pl. a Netflix-re, meg egyéb cégekre, akik az ő hálózatát, illetve szolgáltatását használják, azok meg áthárítják a Telekomos ügyfélre, mert ugye nem ingyen használja a fizetett szolgáltatásokat, szóval ugyan ott tartunk. Nagy az Isten állatkertje, nagyon nagy.Nekem a VPN-el csak annyi bajom van, hogy a sávszélességet valószínűleg elég nehéz vele kimaximalizálni, mert nem csak hogy hardver igényes, de tudtommal a legtöbb VPN szolgáltató nem garantál gigabites, vagy magasabb VPN elérési sebességet. Mondjuk gondolom leginkább csak a böngészéshez, vagy streaming-hez kell, ahhoz elég 100-150 Mbit/s is. Nekem bizonyos esetekben a Kaspersky VPN látja el ezt a szerepet, ha már úgy is fizetek a legmagasabb csomagért, legalább a VPN-ért ne kelljen, ráadásul ezzel elég sok helyre ki tudom maxolni a 250-es sebességet, még ott is, ahol a PR-nek a negyede nem menne.
Itt is ugyan ez a helyzet, annyi különbséggel, hogy itt már pár utcában leesett 1-1 oszlopról és szabad kézzel el lehet érni

-
kabelmania27
félisten
válasz
Matrox1995
üzenetére
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Nekem itt most nem jött le abból, amit beszéltetek kabelmaniaval, bocsi, kicsit este van

Egyébként örülök neki, hogy ezt leírtad, mert én is úgy tudom, hogy a technikai konfig 500/200 esetén az gyakorlatilag 500/500, már rá akartam kérdezni máshol, de nem nagyon kell reklámozni, mert végén módosítják.
Anno a PR is elbaszta a 30/3-as csomagot, ugyanis a konfigurációs fájlt a 60/5-ösből csinálták és csak a letöltési sebességet módosították, így lett belőle 30/5, jó pár hónapig így ment, aztán hirtelen észre vették és magától újraindult a modem
Itt nem tudom miért van, csak annyit tudok hogy a valós konfiguráció vario esetén 500/500, mondjuk ez inkább a Telekom hibája, mert legjobb tudomásom szerint a modem az övék, csak át van irányítva Vodafone/One területre és a TV-s boxok One-osak csak.Igen, a Telekom csak a Cloudfare harc miatt rossz, mondjuk az sem lett volna szabad hagyni, hogy a Cloudfare is ekkorára nője ki magát, meg hogy csak a Telekom harcoljon velük, igazából sok mindent nem érnek el vele már, csak előfizetői elégedetlenséget.
Amúgy jó kérdés, ezt még cégen belül sem tudják, mert a PR-es kaox hálózat abszolút nem versenyképes a Telekomos optikai hálózattal, igazából azzal még a PR-es optikai hálózat sem, mert a Telekom minőségibb eszközökkel és kisebb szegmensekkel dolgozik, szóval ha a PR beolvadása után a vario előfizetőket átterelnék a koax-ra, az nagy pofon vágás lesz. Itt ugyan a PR-nek már van optikai hálózata, de a 3 évvel ezelőtti oszlopra felgórt és azóta úgy hagyott állapotban, szóval itt át tehetnék a saját optikájukra az ügyfeleket, ha készen lennének, illetve ha hamarabb készen lenne a PR optika, akkor ugye nem kellene a Vario csomagokat létrehozni, mert semmi értelme nem lenne.
Viszont a Vodafone és a Telekom szerződése szerint a Vario csomag csak ott jöhet létre, ahol a Telekomnak optikája van és ahol nincs jelen saját hálózatuk. Ha jelen lesz saját hálózatuk, akkor innentől kezdve nem teljesülnek a szerződési feltételek, márpedig a beolvadás után ott lesz One hálózat. Itt inkább a Telekom részéről lesz kérdéses a dolog, hogy figyelni fogják-e a dolgot és ha észreveszik hogy már van ott One hálózat, ahol One előfizetőket szolgálnak ki a saját hálózatukon, akkor valószínűleg saját érdekük is lesz úgymond "átrúgdosni" az előfizetőket, hogy ne az ő hálózatukat terheljék feleslegesen a forgalmukkal, mert ugye mindenki tudja, hogy ebben a helyzetben a Cloudfare miatt sokan élnek ezzel a lehetőséggel, ebből viszont a Telekom nem profitál. -
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Azért hozza, mert ott van Telekom optika, a vario csomagokat nem a PR-es területre tervezik, oda felesleges, mivel gyakorlatilag már One terület, csak a papírozás meg pár technikai dolog van hátra. Viszont T területen nem fog hullámzani, ráadásul ahogy egy pataki címen elnézem, ott 1000/1000-et adnak vario csomagként, illetve van 500/200 is, úgy látom optikai területen ők is megpróbálnak nagyobb sebességet adni, inkább a volt UPC-s területeken van probléma, meg ugye a PR-es területeken lesz, ott is adhatnak majd 1000-et, csak gyakorlatilag a hálózat össze fog rogyni, itt nem elég a CMTS-t fejleszteni, mivel maga a fizikai hálózat is eléggé korlátolt, ezért kellett kipucolni az analóg csatornákat is, hogy végre 16 csatorna fölé tudjanak menni és 800-as csomagot is be tudjanak vezetni, de így is eléggé limitált a hálózat, 32 csatorna meg nem fér el és a DOCSIS 3.1 sem menne.
Szerk.: Újhelyi címre leellenőriztem, ott ahol csak PR van, ott nem ad vario csomagot, szóval igazam volt, patakon is csak a T-s hálózatra adja.
-
kabelmania27
félisten
válasz
Matrox1995
üzenetére
Amíg nem one néven szolgáltat a pr hozni fogja a one oldal a vario csomagokat.
Értem, d3.1-es csatorna felkapcsolásához csak a fejállomáson kell elvégezni a bővítést, aztán lehet meglévő vario előfizetőt egy ideig nem kötik át másik rendszerre.
One topikban aki ex Digi vagy ex Vodafone előfizetést One-os csomagra módosított maradt a jelenlegi technológián. -
kabelmania27
félisten
válasz
Matrox1995
üzenetére
December 31-e előtt a Vodafone oldalon arra a címre, ahol nem volt saját hálózata de társszolgáltatói terület volt kihozta a vario csomagot, ahol volt saját hálózat ott a koaxos netcsomagokat hozta, mivel a Pr-telecom hálózat saját hálózatnak minősül lehet csomagváltáskor vagy hűségvállaláskor az előfizetőt át fogják tenni a saját hálózatra ahol van dvb-c szolgáltatás, így aki médiacardot szeretne használni jobban fog járni.
-
bnorci71
addikt
válasz
Matrox1995
üzenetére
Engem 2 hete folyamatosan hívogattak a hosszabbítás miatt,elsőre felvettem ,de mondtam most dolgozok nem alkalmas utána fel se vettem de nem adták fel.
Végül csak sikerült olyankor hívniuk amikor fel tudtam venni de mondtam ne keressenek nem akarok hosszabítani.
Ahogy néztem a jelenlegi csomagom és a 24 hónapos béklyós között 500Huf lenne na az egy vicc.
Illetve amit te is írsz ha a tévé szolgáltatást elcseszik akkor alternatívát kel majd keresni.
Mondjuk fogalmam nincs mi lesz az. -
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995
üzenetére
A baj az, hogy ők sem tudják

Remélem év végére itt is kész lesz az optika és tudok váltani, mert már a helyi VDSL válaszideje is megváltás lassan ehhez a leamortizált kábelnethez képest, aminek központi hálózati problémái is vannak a belföldi és a külföldi sávszél limitje miatt.
Amúgy eddig én is csak pozitív visszajelzéseket hallottam a pataki T-s hálózattal kapcsolatban, remélem itt is így lesz, ha kész lesz. -
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Az amit ugyan ott visznek el, az minden, csak nem redundáns, itt elég erős fogalomzavarban szenvednek sokan az államháztartásban, nem csoda hogy itt tart az ország.
Amúgy az FTTH hálózatuk kb. 2 éve ugyan olyan állapotban van, a kábelek fent vannak az oszlopokon (már ahol) és annyi, ennyi idő alatt Budapestet végig lehetett volna kábelezni háromszor.
De mindegy is, mert az egész központi hálózatuk vállalhatatlan minőségű, másrészt a Telekom elég erős lendülettel nekikezdett az 5 évvel ezelőtti optikázás folytatásának, már a belváros és a külváros több pontján is megfigyelhető, hogy fent vannak a kábeleik dobozokkal együtt, szóval a PR-nek már nem muszáj sietnie, lesz végre nem hogy egy normális alternatíva, hanem egy normális szolgáltató a városban optikai hálózattal. -
tomee987
tag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Úgy néz ki helyreállt. A hang sem AAC már és a kép is rendben van. Nekem már nem törik a kép sem.
-
tomee987
tag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Néha töri a képet igen.
Új csatorna, eddig még csak neten adtak. Remélhetőleg kinövi, mert amúgy nem rossz, H!T Music megszűnése miatt kifejezetten hiánypótló. -
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Jó csak érted, itt már jóval hamarabb elkezdték, illett is volna befejezni, csak pont az a vállalkozó ment csődbe amelyik Újhelyt csinálta és sajnos a befektetett tőke egy részét is vitte magával, mert ugye egy nagyobb összeget megkapnak előre az anyag és egyéb költségekre, szóval bukta lett, plusz a tervek is oda lettek, így elölről kell kezdeni az egészet, kezdve az engedélyezési folyamatokkal, csak azt tudnám, egy ekkora várost miért alvállalkozónak adtak, na mindegy.
Itt is már vagy 1-1,5 éve felhányták a kábeleket meg pár tartót és osztót az oszlopokra, persze már ahol fel van hányva és úgy igazából azóta sem haladtak vele semmit, a működő optikájuk meg inkább az "ipari" részeken van, illetve pontosabban az olyan helyeken, ahol több jól fizető vállalkozás is igénybe tudja venni, pl. fent a hegyen a Rákóczi Tábor meg ilyesmi, ugye állami érdek, na ná hogy ugrott rá a PR-Telecom, más választásuk amúgy sem volt, ezt biztos helyről tudom

Na de akkor is egyszerűen szánalmas az egész, 2023-ban már abszolút nem lenne szabad hogy ilyet megengedjen magának egy olyan cég, amely anno elsőként gyakorlatilag egyedüliként tört előre a szakmában és fejlesztett, csak ugye az öreg meghalt, a hülye kölykök meg csak zsebre mennek és lelakják az egész céget mint a .... szóval érted. -
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Az a baj, hogy hiába vannak meg az engedélyek, nem fognak gyorsabban haladni sajnos. Itt már vagy 5-6 éve elkezdődtek a munkálatok még a járvány előtt jó pár hónappal, talán egy bő fél évvel az egyik alvállalkozójuk részéről, hoztak is egy csomó kábelt és egyéb szükséges eszközt, el is kezdték éppen, csak jött a járvány, a cég csődbe ment, aztán félbemaradt minden, pedig már az engedélyeik is megvoltak vagy 5-6 évvel ezelőtt, már csak a kivitelezéssel voltak problémák, további tervezési munkák, ennyin múlt, de tönkre ment a cég, megállt a munka több évre, aztán nekikezdtek valamiért Pataknak és hamarabb kész is lett, mint Újhely, ahol jóval hamarabb megkezdték, gyakorlatilag most egy "megújító" engedélyt kértek és kaptak, csak már közvetlenül a Telekom intézi a dolgot, csak jóval lassabban. Anno az alvállalkozó kicsit gyorsabban kezdte és egész ügyesen elkezdtek haladni, csak amilyen gyorsan nekivágtak, olyan gyorsan tönkre is mentek ahogy jött a járvány, ezért is van még monopóliuma ennek a tróger PR-nek, én is csak reménykedek benne, hogy a Telekom észhez tér és kicsit meggyorsítja a munkát, mert most biztos lenne pár PR-es ügyfelük a PR mostani mutatványa után, ami már az éven is legalább a 3. ilyen eset és akkor a kisebb helyi hibákról még nem is beszéltem.
-
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Patakon már van optikai is, úgy hogy nagyon jó helyzetben vagy, Újhelyben sajnos még egy darabig nem fognak érdemben haladni, így csak ez a szar maradt sajnos.
-
Matrox1995
tag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Ma cserélték a modult, és szerencsére, meg is javult.
Szóval nem kompatibilitási gond volt, hanem tényleg hibás volt a modul.
Szintén CrypoGuard-ost adtak. -
Matrox1995
tag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Már a behelyezéskor fura volt ez a modul (szerelő tette be), de úgy látszik igazolódott az aggodalom.
Mára teljesen meghalt a modul. Teszteltem más TV-be is, gyakorlatilag már a modult sem látják, vagy látás után eldobja. (okos LG 2021, buta LG 2019, noname Strong TV)
Amikor még ment a modul, behelyezéskor a TV (okos LG 2021) teljesen meghülyült tőle, illetve minden indításnál legalább fél perc kellett mire a "nincs jel"-ből adás lett.
Nem tudom mennyire egyedi, amit ez a modul csinált... -
bnorci71
addikt
válasz
Matrox1995
üzenetére
tavaly mintha olyat kaptam volna
-
Matrox1995
tag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Az inflációs áremelés már meg is történt.
A januári számlám már nagyobb, viszont február első 2 napját, még a korábbi díjjal számolták el.
A weboldalon még a korábbi árak vannak, valószínűleg azok csak februárban módosulnak. -
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Nem néztem a többi települést, meg hogy milyen hálózat van, mert már az bosszant, hogy valami miatt megint nincs (az utóbbi két hónapban volt már vagy 2-3 alkalom mikor nem volt, az egyik az egyik karbantartásnál volt, mikor kicsit kiterjedt a szolgáltatásmentes idő, már nagyon bosszantó), de ezek szerint nem volt annyi eszük, hogy az FTTH-s településeket egy új gerincen kicsit másfele vigyék, helyette rápakolták az olcsó többszálas "gerincre", amit ha elvágnak, egy fél nap mire megcsinálnak, úgy látszik ezek nem tanulnak semmiből.
Az egyébként nekem is érdekes volt, de már nem hoztam fel, mert hülyeség. Ide patakról jön át közvetlenül az üvegszál az oszlopokig a CMTS-től és egy média konverterrel megy tovább koax-al a háztartásokig, tehát egy tartalékvonallal újhelyt nem tudják lefedni, mivel nincs itt külön CMTS, hogy esetleg egy máshonnan jövő üvegszál ellássa a települést, másrészt mint írtad is, a tartalék vonalat nem kell a szerelés idejére lekapcsolni, de szerintem már ők sem tudják mit beszélnek. Esetleg lenne egy olyan megoldás, hogy külön üvegszál és egy elosztó/prizma, de az egy szegmensnyi kapacitást adna mindenhova, plusz minden oszlopra ki kellene vinni, nem hinném hogy így csináltak volna, meg ez már nagyon tákolás, mondjuk egyébként is egy tákolmány a hálózatuk, szóval mindegy.
Lassan már nekünk sem PR-es netünk lesz, mert már hihetetlen, hogy ezekkel állandóan van valami.#3980 tomee987: Úgy hogy itt szakadt el a Újhely és Patak között, olyan 2 éve volt, ebben igazad van, azóta viszont volt máshol is szakadás, illetve egyéb kiesés, volt hogy külföld használhatatlan volt vagy 3 hónapon keresztül a covid idején, meg belföld is annyira túlterhelt volt a hálózat mikor mindenki rajta lógott (amivel ugye a hülyék általában nem számolnak, mert "optimális" esetben ugye nem használja minden előfizető egyszerre a hálózatot, csak ugye gondolni kellene tervezéskor ilyene esetekre is), arról meg nem is beszélek, mikor a mi körzetünkben volt csak szar, illetve helyesbítek, mert volt viharos időszak, mikor 2-3 szegmens is szar volt, mert PR-es ismerős is kérdezte, hogy nálunk jó-e, mert nála nem volt, 3 utcával odébb lévő ismerősnél jó volt, nálunk meg megint nem, szóval nem az a baj, hogy ilyen hiba konkrétan 2 éve volt, hanem hogy ezeknél mindig van valami és nem tanulnak, mert már illett volna egy másik gerinckábelt húzni, az új településeket konkrétan már arról ellátni és majd Újhely új FTTH hálózatát is arról ellátni, ami persze nem pataki OLT-ról menne, hanem egy helyben lévőről, bár valószínűleg ezt is szétspórolták és ugyan olyan trehány módon lett megtervezve, mint a HFC.
A Vodafone-t meg hagyjuk is, mert mobil szolgáltatások terén sem voltak sosem a toppon (tudom, Vodafone-os vagyok, egyelőre), a UPC-től meg úgy vették át a hálózatot, hogy még talán a mai napig vannak olyan szolgáltatások, illetve útvonalak, amit a UPC szolgál ki, mert annyira nem értenek hozzá, hogy rövid idő alatt egyszerű dolgokat nem tudnak kivitelezni, másrészt még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy mi merre van, főleg hogy történtek személyi változások is, meg ugye vannak alvállalkozók és így tovább, volt ahol kisebb probléma szintén elég sok ideig fennált, erre nem tudok mást mondani, sajnos tele van a távközlési piac hülyékkel, ezt nap mint nap bizonyítják a piaci szereplők.
Ja és ugye az a jó, hogy nemrég lett a Vodafone-é a UPC, éppen hogy lassan befejeződtek az átállások és lassan minden tisztába lenne rakva, erre most átveszi egy méghülyébb állami cég az egész Vodafone-t (mert ugye eddig csak a UPC vezetékes hálózata került át máshova, most a UPC volt vezetékes hálózata és a Vodafone vezeték nélküli hálózata is átkerül más kézbe) és kezdődik az egész kabaré elölről, hidd el, nem irigylem a volt UPC-s ügyfeleket, legalább is azokat akik egyáltalán ott maradtak a Vodafone alatt, bár szerintem akik egy kabarét, akarom mondani váltást kibírtak, nem biztos hogy mégegyet elviselnek, inkább átmennek a konkurenciához ha van, mindegy hogy az most PR vagy valami hasonló gagyi szolgáltató. -
tomee987
tag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Jól értelmezed. Az új jogszabály értelmében a szolgáltatók évi egyszer követik az inflációt a havidíjakkal és ez a hűségeseknél is igaz.
Így jár el a Voda, a T és a Digi is. Vezetékes és mobil esetén is.
4iG-é lett a Digi meg a Voda, kellett is gyorsan egy ilyen szabály... -
zsiga68
őstag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Azért szégyenletes hogy ilyen betümérettel és szerkesztéssel /inkább nélküle/ tudták kiküldeni ezt a tájékoztatást.
-
Akosman
aktív tag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Köszi
-
Akosman
aktív tag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Köszi az infót! Én e-számlás vagyok, ezért nekem nem jött semmi értesítés.
-
Akosman
aktív tag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Szia!
Ezt miből gondolod? Nekem semmi erre utaló jel nincs a számlámon!
-
Akosman
aktív tag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Szia!
08.24-én még tuti volt, akkor néztem épp a hangsávokat. De most valóban nincs már.
-
barnibooo
aktív tag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Nyaraló a Mini HD volt, PR Prémium csomag, (tehát nem volt benne kártya.)
Otthon TARR van (DVB-C) (Technisat K1 -es boxal néhány éve vettem fel CONAX kártyával kódolt csatornát “igaz több .ts file-ba vette fel, és kb 1-10 mp nem vett fel mikor elkezdett írni a másik fileba, de ezt leszámítva tökéletesen ment!”) -
barnibooo
aktív tag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Amiko Mini HD-s felvételt a VLC simán viszi…
-
Årpi
őstag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Hmm...akkor ezért jelent meg tegnap random egy 5. Upstream is a modemben a szokásos 4 helyett, gondolom így lesz 20-ból 25 mega (4x5 -> 5x5 logikus lenne, de ilyen szinten nem értek hozzá
). -
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Azt néztem én is, először azt hittem hogy vicc, de mivel a garantált, vagyis a minimális sebesség is csak 20 Mbit/s-al több, mint az 500-as esetén, így valószínűleg csak egy egész kis elírás lehet, lehet az a 300 az 400 akart lenni, de olyan nagyon nagy különbség nem lehet ha garantáltban sem vállalnak legalább 200 Mbit/s-t, plusz ez válasz a technológiai kérdésre is, ugyanis D3.1-en stabilabb és nagyobb letöltést tudnának adni, tehát nagyobb garantált érték kerülne meghatározásra (A Telekom is az 1000/200-as ED3.1-es netnél 600/120-at határoz meg rendes körülmények között elérhető sebességnek, egyedül a gond a garantált sebességgel van, ami sajnos csak 100/4, de az gondolom csak akkor lenne, ha a hálózat valamilyen módon átállna 3.0-ra, vagy nagyobb hálózati hiba lenne, mert a 3.1 kicsit érzékenyebb a hálózati problémákra, ezért is kell hozzá a normális koax hálózat, ami a PR-nél elképzelhetetlen, főleg itt), de mivel ez nem így lett és nem hiszem hogy beruháztak új modemekre, így kizárásos alapon 2 okból is marad a D3.0, maximum a csatornák számát tolták kicsit feljebb letöltésben, igazából nem kellett sokkal, mert eddig is 16/4 volt itt, ami ugye ~800/100 Mbit/s-t tesz lehetővé le és feltöltés esetén ED3.0 esetén, annyi hogy ezt ugye egy előfizető le tudja húzni egy 800-as nettel, így gondolom bővítettek 24/4-re, így lesz 1200/100 Mbit/s azt ezen már 3-4 nagyobb előfizető is elvan egyszerre a "rendes körülmények között" elérhető sebességgel és ehhez éppen van is modemük, ugyanis kétfajta Arris modemet adnak most is, az egyik amivel kezdtek a(z) ARRIS 1652s, ami 16/4 csatornás, a 800-ashoz már valószínűleg a(z) ARRIS TG2482 modemüket fogják adni, ami 24/8 csatornás. Nyilván ahol most is szar a hálózatuk, ott csak max. a sebesség fog javulni, a minőség és az elérési arány nem, gondolok itt persze arra, hogy ha pl. most a 140-esből gyakran csak 50-60 Mbit/s van meg, akkor a 800-asból is jó ha a 3-400 meglenne, bár ahol a jelszint is szar, ott még akkor sem lenne meg a sebesség, ha nem lenne túlterhelt a hálózat.
Mindenesetre engem már amúgy sem érdekel, annyi hogy ha lesznek 800-as előfizetők is, akkor mindenki szarabbul fog járni aki kisebb csomagokban van és csak 8/4-es Cisco vagy TC modemmel rendelkeznek, ugyanis míg az Arris modemek egyszerre az összes csatornát fogják szívni, addig a 8/4 csatornás modemek ugye a 24-ből csak 8 csatornára lesznek ráállva, ha azokban nem lesz kapacitás, akkor szívás lesz mint mikor még D3.0 hálózaton is voltak 2.0 modemek amik ugye egycsatornásak voltak, azt vagy te indítottad újra, hogy átálljon egy másik csatornára, vagy újraindult "magától" a túlterheltség miatt, szóval lesz itt még szívás, főleg hogy most is alig van sebesség, egyedül abban reménykedek, hogy esetleg az ár és a kis feltöltési sebesség miatt sokakat nem fog érdekelni a dolog, meg ugye azokat akik elégedetlenek így is a szolgáltatóval.
Amúgy azt nem tudom, hogy OLT van-e itt, mert akkor gyorsabban haladnának, mondjuk remélem az nem Patakon lesz, mert ugye Patak, Károlyfalva, Újhely, Bányácska, Széphalom, sőt talán még Hollóháza is mind a Pataki CMTS-ről mennek, szóval remélem hogy nem hasonlóan akarják megoldani az FTTH-t is valami jelismétlővel (ugye a távolság miatt), mert akkor lesznek itt még problémák, de ugye ezt inkább PR-es belsősök tudják, hogy éppen az új hálózatot hogy tákolják, engem mindenesetre már a PR optika sem érdekel, még akkor sem ha féláron adnák, nálam már eljátszották az esélyüket, ha kész a Telekom, megyünk is át, itt meg hamarabb elkezdték, csak az a baj, hogy abbamaradt mert valami történt az alvállalkozóval, azt most más folytatja, ezért lesz csak év végére kész, egyébként már nem is tudom mikorra kész kellett volna lennie, ha ugyan az a cég végig csinálja amikor elkezdte. -
Alteran-IT
őstag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Én is a T optikára várok újhelyben, év végre úgy is kész vannak, ez most úgy is vicc amit csinálnak, itt is elméletileg már elég sok helyen ott a PR optikája kihúzva (sőt elég sok helyen látszik is, hogy végig van húzva az oszlopokon, csak éppen osztás nincs, maximum itt-ott egy "doboz" (elméletileg egy osztó, de gyakorlatilag ki tudja ezeknél) a kábel végén), erre a koax-al vacakolnak ahelyett, hogy az optikai hálózatukat minél hamarabb teljesen befejeznék, szóval nem is értem, főleg hogy ilyen kevés feltöltéssel mit akarnak már, meg ha elméletileg itt és Patakon is lesz optikája a PR-nek, akkor már kis időre minek ez a felesleges HFC-s fejlesztés? Kicsit bohóckodásnak érzem, vagy ezek szerint az optika megáll majd itt is ipartelepnél meg a hegynél stb... azt a lakosság meg le van tojva jó a szar koax is a semmi feltöltéssel (ami kb. elfogy a letöltésnél), csak a cégeknek, meg egyéb nagyobb előfizetőknek húzták ki, bár szerintem a komolyabb cégek úgy is váltani fognak a Telekom optikájára ha az kész lesz, a PR maximum backup vonalnak marad ott ahol egyáltalán váltanak rá a komolyabb cégek, szóval abszolút nem értem amit csinálnak.
Ja és akkor még az árára kíváncsi vagyok, mert az 500-as net is egy kisebb vagyon, főleg a 800-as optikai nethez képest, akkor mennyi lesz még ennek az ára ... -
tomee987
tag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Úgy néz ki hamarabb meglettek az engedélyek, tegnap elindult Bózsva, Nyíri, Alsóregmec, Felsőregmec, Füzérradvány, Vilyvitány, Kovácsvágás, Vágáshuta, Pusztafalu, Füzérkajata, Filkeháza valamint Sátoraljaújhely Ipartelep és Némahegy városrészei is.
[11 új településen érhető el PR-TELECOM]
A cikkből az is kiderül, hogy optikán hamarosan elindul a gigás netcsomag. -
tomee987
tag
válasz
Matrox1995
üzenetére
A műszaki átadás után még kellenek bürokratikus engedélyek stb... Az általában fél éven belül szokott meglenni kishazánkban. Csak onnantól rendelhetőek a lakosság számára szolgáltatások.
Itt Miskolcon is tavaly augusztusban átadták a Telekom optikát műszakilag de csak ez év március 1-től lehetett szolgáltatást rendelni. -
tomee987
tag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Ne felejtsük, hogy az energiaárak is megtöbbszöröződtek (sok önkormányzat emiatt gyorsan újratárgyalta az éves költségtervezetét) és a telkomm. cégek zabálják az áramot, főleg HFC hálózaton, ahol aktív a hálózat. A nagy cégeknek meg ugye nincs "rezsicsökkentés".
Másik fórumban olvastam márciustól a Telekom is árat emel. A Vodafone meg februárban kivezeti az összes jelenleg értékesített csomagját. Dehát mit lepődünk meg amikor bemegyünk a boltba és 1kg sajt 2000 Ft alatt már nincs... Az energiaárak emelkedését nem a cégek, hanem mi fogyasztók fogjuk megfizetni. De igen, valszeg az ingyen internet is betehetett a cégeknek. Amit szintén nekünk kell megfizetni. -
Akosman
aktív tag
válasz
Matrox1995
üzenetére
Köszi! Azokat nem néztem még, de akkor azokra is ránézek!
Valóban HD ban jönnek már! A Hír TV is HD már.
-
zolokas
aktív tag
válasz
Matrox1995
üzenetére
ár csökkenést kéne, mert kevesebb lesz a kínálatba
Új hozzászólás Aktív témák
- Jövő hónapban érkezik a Sacred 2: Remaster
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- War Thunder - MMO Combat Game
- PayPal
- Milyen alaplapot vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Korszakok keverednek a HYTE legfrissebb, lekerekített külsejű házában
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- SSD kibeszélő
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- További aktív témák...
- Ps5 2 év garanciával teljesen új 1 kontrollerel számlával dobozzal
- Asus TUF Gaming A15 AMD Ryzen 5-7535H/16GB RAM/512GB SSD/RTX3050VGA/15,6" 144Hz kijelző
- iPhone 15 128GB Kék Független Használt/1-3 hónap gar./Akku 83%/p4563
- Samsung Galaxy S25 Ultra 256GB fekete 3 év garanciával
- Iphone 13 128gb Midnight 81% + töltő + füles + tok
- Eladó Apple iPhone 14 Pro Max 128GB / 12 hó jótállás
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, problémamentesen, méghozzá OLCSÓN! Immáron 8 éve!
- GYÖNYÖRŰ iPhone Xs Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3537, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3528, 93% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest