- Színpompás Galaxy S25 széria érkezik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Mobil flották
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Megjelent a Nothing OS 3.0 stabil változata
- Poco X6 Pro - ötös alá
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
lovi27
addikt
válasz vadkörte #14878 üzenetére
Nem, az fstab-ot nem ajánlott manuálisan módosítani!! Kivétel erősíti a szabályt.
Tegnap találtam erről egy hozzászólást a fejlesztőknél, ahol valaki pont így oldatta meg a problémáját és látszatra működött. De erre írták neki, hogy most működik, de a módosításról nincs tudomása az OMV-nek és ha valamilyen - nem tudom pontosan milyen - rendszer módosítást kap, akkor lehet visszaírja.Idáig végig adat HDD-kről beszéltünk, mert azt kezeli az OMV. Az fstab-ban azokat különíti el. A rendszert - a rendszer és swap partíciót - a Linux kezeli és csatolja fel. Ott nincs szükség variálásra. Ha a rendszert nagyobbra kell cserélni, egyszerűen egy nagyobb tárolóra kell klónozni és a Linuxnak nem lesz gond az új UUID.
Abban meg bízok, hogy a rendszermappákat megosztó plugin nem az UUID alapján, hanem gyökérkönyvtár szerint oszt meg, és ezért nincs is szüksége az UUID-re, így neki mindegy ha megváltozik.Végül is a lényeg, emiatt szerintem se kell újratelepíteni és belakni.
-
lovi27
addikt
válasz vadkörte #14875 üzenetére
Oké, jártam így én is.
solyomsherif
Közben megnéztem és ahogy először találkozik az OMV a HDD-vel az lesz az elsődleges azonosítás a csatoláshoz. Ha van label aszerint, ha nincs UUID-vel. És utána már hiába kap címkét a HDD, marad elsődlegesnek az UUID.
De ami ennél is meredekebb, hogy az UUID kicserélhető, mert az "csak egy szám". Egy véletlen azonosítószám. Kicseréltem mind a sima UUID-t, mind a partíció PARTUUID-t, de semmi változás. Meg kell kérdezni a fejlesztőket. Ez még itt nem volt probléma. -
tradeelek11
Topikgazda
válasz vadkörte #14783 üzenetére
Mély tisztelettel de, kérlek szépen ne ajánljunk fél megoldásokat.
Amit belinkeltél nagyon jó, csak egy olyan srác csinálta aki profi az ONV-be meg a dockerben, csak nem ért a HA-hoz mert ha ezt rakod fel akkor sok minden mellett az integrációk sincsenek benne!
Ami kell a Hassio vagy (Supervisor)Itt le van írva 2 közötti különbség: [link]
Itt meg kb 2 hónap sz@pás után hogy OMV-re, hogy kell felrakni ezt,
viszont ez kapásból 7 konténert : [link]Tudom ,hogy jót akartál de úgy még nagyobb szívás.
(Ne haragudj Lovi27)
-
lovi27
addikt
válasz vadkörte #14616 üzenetére
Azért annyira nem misztikus a dolog, megvannak a konkrét okai. És ez a lényeg, hogy nem egy valamihez köthető, hanem több okból tevődik össze. Mint a CPU teljesítmény, a CPU pillanatnyi használtsága, I/O sebesség, háttér-folyamatok, stb. Vagy ezeket összefogva,
az SMB érzékenyebb az éppen rendelkezésre álló teljesítményre, mint például az FTP. -
racskobalazs
senior tag
válasz vadkörte #14616 üzenetére
Én se gondolom, hogy a routerem lenne, csak nagyon furcsa, hogy múlthéten még ment közel a gigabit, most meg csak "csepeg" az adat... Lehet firmware frissítésnek köze hozzá? Nagyon másra nem tudok már gondolni. Lehetne windows, de kipróbáltam FTP-n több eszközön, ugyan az a sebesség. Esetleg valami gond a VmWare beállításokkal? Megnézem a hálózati kapcsolatot és unlimited bandwidth.
Az elmélet az, amikor mindenki tudja, de semmi sem működik. A gyakorlat az amikor minden működik, de senki se tudja miért. Az informatika az, amikor semmi nem működik és senki se tudja miért.
-
picur10
aktív tag
válasz vadkörte #14430 üzenetére
Gondolom olyan nagy különbség nem lesz a letöltési sebességek között, mert ezek szerint itt a szűk keresztmetszet nem az os, hanem a proci
Szóval megnézem először, hogy mire számíthatok, mert ha nincs nagy különbség, akkor nem küzdök két géppel.
Viszont már a telepítés során elvéreztem. Valamiért CD-t akar mountolni, holott fizikailag sincs a gépben (valamelyik doboz alján fekszik). És innen nem is hajlandó tovább menni, mert drivert akar telepítgetni, megszakítja az auto telepítést és kézzel kellene a következő lépcsőre mennem, de azt is cd-s, az után meg csak abort van. Mit csinálok rosszul?
[kép] [kép]szerk: természetesen tudnék élni ZFS nélkül, mivel ez csak a letöltésről szól, bármikor meg is dögölhet, semmi pótolhatatlan adat nem lesz rajta. Csak torrent és ftp kell rá.
[ Szerkesztve ]
-
stigma
addikt
válasz vadkörte #14407 üzenetére
Hi, hát igaz nem mai darab , de ez is mutatja mennyire jó kis vas az Atom330, hogy még a mai alap feladatokra is elég lehet.
Sajnos a mai gyors net adta lehetőség miatt én sem szoktam ,,azonnal" leszedni de mikor kellett és alig lépett be a OMV GUI én is elkezdtem nézni mi okozhatja a problémát.
Nekem olyan 100-150 torrent van benn(énis olyan egyszerre max 5 letöltés + szintugy feltöltési koláttal mint te dolgozom) , viszont a J4105 ITX lapom ami integrált CPU-s 4 magos sajnos a 20mbit/sec feletti töltés esetén Tranmission-el okozott hasonló jellegű problémát, hogy akadt a rendszer. Igaz, mint más is írta lehet Plex vagy más volt a ludas.HDD WD Purple volt, tempót bírta volna, de ahogy qbittorrent-re űtűlltam érezni lehetett a különbséget.
Viszont mindennek megvan az előnye és hátránya, mert 10 év Tranmission után fura volt hogy Qbittorenthez nincs Remote GUI....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
stigma
addikt
válasz vadkörte #14373 üzenetére
Hi, vagy lehet műs okozza, mert én én is ezt az imaget szedtem le mint utolsó.
Pár dolgot állítottam csak be (másik port, lejárati idő, 1-2 apróság) majd én parancsal frissítettem és restart. Ezek után a gui-m elérhetetlen volt, nem engedett be.
Erre találtam megoldást amit 1-2 parancs volt, de elszenvedtem vele egy órát, meguntam és inkább újratelepítettem 10 perc alatt a rendszert. szintugy ezeket állítottam be, restart és akkor tökéletes volt minden.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
lovi27
addikt
válasz vadkörte #14373 üzenetére
Szerintem nem az egy menetben végzett upgrade miatt hasalt el a GUI, hanem inkább egy elmaradt újraindítás lehet az ok. Folyamatosan mondom hasznosságát. Windowsnál szinte kötelező, de úgy vettem észre a Linux is meghálálja.
Inkább legyen több felesleges, mint egy elmaradt!! A felesleges nem okoz kárt.ISO telepítésnél az első update után egy paranccsal frissítem (apt full-upgrade -y) a rendszert. Utána a sok változás miatt újraindítom. Ha paranccsal történt a telepítés persze akkor a legfrissebb állapot kerül fel, így ott erre nincs szükség.
A másik ami szerintem fontosabb, a docker és a portainer sikeres telepítése után annyiszor indítom újra amíg a kezdő képernyőn a host IP mellett a docker IP-t is nem mutatja.
Ez általában két újraindítás, de így biztos lehetek abban, hogy a rendszerbe beépült a docker.
Csak ezek után kezdek bármilyen docker műveletet.[ Szerkesztve ]
-
stigma
addikt
válasz vadkörte #14331 üzenetére
Erről annyit, hogy a múltkor HDD-t cseréltem a gépben, akkor énis lehúztam ezt az iso-t és feltettem. 0. lépés-ben frissítettem és engem viszont nem engedett be az OMV felületbe.
Mindennel próbálkoztam, 1 órát szívtam vele, meguntam és újratettem azta rendszer amit 10 perc volt feltenni. Akkor már minden tökéletesen ment.Ha működik a Nas és v4 van rajta csak azért mert Docker-t kipróbálnád ne tedd.
Had működjön úgy ahogy kell.
Én csak azért vágtam ebbe bele, és lettem egyfajta úttörője , mert nekem kell pár olyan app amit csak ebben érek el.Ezért, én elég sok időt beleőltem az elmúlt 1 évben hogy kitanuljam, viszont nekem is vannak még hiányosságaim.
TM-et mivel 1 szálon dolgozik már nem használok, csak qbittorrent-et de a kollégának a +1 sorral is kipróbáltam és tökéletesen megy.
Szóval ott valami beállítási gond van mert nálam pöccre megy.
A fura az hogy szűz rendszere van , portainer (gondolom 2.0-val) viszont nincs semmi konténere ami meggátolná a hibát.
Ez a hiba máskor szokott kijönni, pl: pihole telepítéskor.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
_q
addikt
válasz vadkörte #14218 üzenetére
Azért szokatlan inkább később, mint az elején, mert először beállítom és oké kell pár lépés nem gond. De később meg elfelejtem hogy is volt mert sokáig nem használtam. De lényeg meg lett.
A másodikat köszi, nem tudtam erről. Kipróbáltam viszont nem törölte szerintem a már meglévőt továbbra is elég sok helyet foglal (4TB-os NTSF alatt úgy emlékszek 3.8TB-ra csökkent)?:
/dev/sdb1 3.6T
/dev/sdc1 458G
[ Szerkesztve ]
-
stigma
addikt
válasz vadkörte #12681 üzenetére
Mikor asztali gépeket építettem 1 dolgot megtanultam, bármilyen izomgépet/nomrálgépet építek a legfontosabb és nem sporolandó elem a Tápegység.
Régi időkből a Vargáné(200W ), meg ezek a csoda Hypro vagy milyen nevüekkel, kikergettek a világból.Mindegy ebbena hónapban úgysem terveztem még be semmit, akkor veszek egy tápot + HDD-t
Hát nekem a PRO-s változatok túl drágának tünnek, illetve nekem elég az 5X00rmp-s változatok is.
Seagate Ironwolf-ra gondolsz most amúgy?Lehet ki kellene próbálnom, amúgy pár hsz-t amit elvastam eddig jónak mondják, hangban piciz zajosabbak mint a WD RED.
Purple-t is csak azért vettem, mert halk és megbízható, ugye ezeket teszik kamera rendszerekbe, ha jól tudom.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
stigma
addikt
válasz vadkörte #12679 üzenetére
Hi, köszi az infót.
24/7-ben megy, első körben egy Seasonic 350W-os tápom volt, melyet 2 év után cseréltem, mert használtan vettem, kb 2-3 éve egy FSP FSP350-60APN használok, ami a jobbik fajta táp.Ezeket olyan 4-5-6k-s áron vettem, FSP-t újként, Seasonic-ot ugye használtan, mint említettem.
Lehet benevezek egy drágább kategóriára:
be quiet! Pure Power 11 300W Bronze (BN290)Sajnos így hogy gariba küldöm helyette kell valamit vennem, de picit tanácstalan lettem, mert WD RED 2-6TB-ig kiesik, mert nemrégiben jelent meg cikk, hogy problémás volt.
Ideiglenesnek szerintem egy 3-4TB-os HDD-t , aztán max ha kicserélik, akkor lesz majd backup HDD. Lehet maradok a WD Purpel szériánál, de nem tudok egyenlőre a gari-t intézem szerintem a sráccal, akitől vettem.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
nemurea
aktív tag
válasz vadkörte #12510 üzenetére
" Amíg működik működik. Ha végleg elszáll, keresek valami mást az OMV helyett. Sajnálnám, ha váltanom kellene."
Javaslom, ne tedd. Az OMV nagyszerű abban, amire vállalkozik: NAS. A plugin-megközelítés egyszerűbbé tette a kezdeti beállítást, de egyben belimitálta a használatot és a programok aktualizálását is. Az 5-ösben képviselt vonal a közép és hosszú távon helyes irány. Kapsz egy jól működő NAS-t, és mindenféle megkötés nélkül olyan funkciókkal bővíted, amilyenre szükséged van, anélkül, hogy aggódnod kéne, hogy az egyik OMV verzióváltást lekövetik-e a pluginok.
Ha új NAS rendszert tanulnál meg, ott megint a nulláról kell kezdeni az ismerkedést a koncepcióval, és a megszerzett tudás csak speciális arra az egy rendszerre. A docker univerzális, és nemcsak a szerveren, hanem bármelyik oprendszeren hasznos. Amúgy az klassz, ha kipróbálod (ld. fent, Manjaro), de érdemes egy céllal együtt megtenni, nálam is ez volt az OMV 3->5 upgrade.
Ettől függetlenül totál ismerem az érzést: mi a fenének kell ez nekem, már megint valami újat kell megtanulnom! A dockernél pont így éreztem. Ezelőtt akkor, amikor a nagyszerű Nokia E52-m volt és le kellett volna cserélni tapogatós telefonra. Mintha a fogamat húzták volna.
-
stigma
addikt
válasz vadkörte #12497 üzenetére
(#12497) vadkörte : Hát na nagy Linuxos vagy akkor secc perc elsajátítani a Dockert vagy a Potrainer alapjait. De ha kifogástalanul megy a NAS, felesleges csesztetni.
(#12498) pankotain : Plex esetében a Transcodingot kapcsolt ki , mert megszi a gépet
Valahol itt lehet, de nem használok Pelx-et: https://forums.plex.tv/t/how-to-disable-transcoding/221550/64Nálam ez a szerény NAS (J4105-ITx, 2x4GB ram, SSD, HDD) hálózaton 2 boxxal (Khadas VIM3L és Beelink GT1-Mini) jobb gigabites routerrel (Asus TR-AX58U) + falbal, szegélynél Cat7 S/FTP kábellel (ami tudna 10GB-et is) akadásmentes a 4k-s lejátszás mindkét boxon egyszerre.
Transcoding esetén ha nincs kikapcsolva, akkor mondjuk egy más felbontású eszközöd miatt a NAS visszabutítja/felhjavítja a minőséget, így akár egy i7-es gépet is megfeketetnél.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
pankotain
tag
válasz vadkörte #12500 üzenetére
igen megy nem kell hozzá semmi csak az omv
itt minden megvan a transmission is.
https://ownszerver.ddns.net/index.php/s/a59kjJrXq66ZJS4www.pankotainorbert.hu
-
stigma
addikt
válasz vadkörte #12493 üzenetére
(#12493) vadkörte :
Végdátum : Link
Elvielg ezután már nem patchelik, viszont ha kifogástalanul megy akkor hagyd szerintem.(#12494) pankotain :
SMB esetén arra gondolok, hogy smb protokoll, aamit tud egy megosztás használni az smb1,2,3 meg valán van valami afölötti is.
Smb1-et a win10 kivezette tehát ha van win-es géped, meg egy Amgolic boxod melyen filmezel hálózatról, picit trükközni kell de fog menni. Link
Biztosnág miatt én is inkább "up to date" lennék, nem SOS amiket most leírtam csak most így újrahúzás elött felvetettem magamnak pár kérdést, amit ti a fórumban nálam szerintem sokkal jobban tudtok.
A többi dolgoknak melyre tudtál válaszolni örülök, köszi szépen.....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
stigma
addikt
válasz vadkörte #11925 üzenetére
Köszi szépen.
Hát egyenlőre megmaradt alkatrészekből fogok építkezni, aztán ha nem megy akkor veszek valamit.
NAS kilőve mert 40k-s áron vannak az alap 1 lemezes Realtek procis 1GB-os verziók, melyből vagy egy NUC-ot veszek HDD nélkül vagy építek egy ITX konfigot OMV-vel.
Háttért nem tudjátok, de nagyon kis helyre kell bezsúfolnom dolgokat, de aprón körbenézek van e ilyesmi vékony kliens. (igaz ilyen CPU-val szerelt kliensből 1-2 db van)....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
snorbi82
senior tag
válasz vadkörte #11883 üzenetére
dist-upgrde, release-upgrade:
Én most megcsináltam. Nem volt egyszerű. Volt hogy ütközött valamivel, volt, hogy valamiért megállt. OMV újra install. De most működik rendesen. Csak az FTP nem.
Én is azt javaslom, hogy aki nem jártas benne, inkább 0ról telepítse!IPhone 15 Pro Max, Iphone 13
-
-
lovi27
addikt
válasz vadkörte #11375 üzenetére
Van letölthető extra az ötöshöz is, csak nem települ vele. Ráadásul közös a négyessel!
És igen, ezért csak parancssorból telepíthető.
Nem rég volt róla szó a fórumon. Ezek szerint még mindig nem javították meg.[ Szerkesztve ]
-
TGWH
őstag
válasz vadkörte #11289 üzenetére
Működik, köszönöm mindenkinek!
Szeretném harsogni kétkedők fülébe, Szeretném égetni reszketők lelkébe, Lángbetűkkel írni véres magyar égre: Ez a hit a fegyver, hatalom és élet, Ezzel porba zúzod minden ellenséged, Ezzel megválthatod minden szenvedésed. E jelszót, ha írod lobogód selymére, Ezt, ha belevésed kardod pengéjébe
-
McDuglas
aktív tag
válasz vadkörte #11140 üzenetére
Köszi a kimerítő választ!
(@Patice neked is!)
Valószínűleg az lesz, hogy a 2,5-es vinyóra teszem a rendszert - aztán ha úgy alakul a felszabadult külső tokba teszek valami mást hordozósnak. Adatot ezek közül egyikre sem akarok tenni - arra a célra a desktopomból nyugdíjazok hamarosan egy 1 TB-s drive-ot, meg majd nézek még mellé valamit.
Első körben, logikailag 2 tárrészben gondolkozom, egy médiának, meg később, egy megfelelő meghajtót majd Backupnak a fotóimnak. RAID-et egyelőre nem erőltetem, inkább legyen meg a cucc 2 külön gépen (NAS és Desktop) 1-1 diszken, mint 1 gépen raid-en. -
sad_Vamp
őstag
válasz vadkörte #10862 üzenetére
elméletben végigment.... nincs több update, ha frissítek, de ezeket irja a végén.... amint látod ott a "Done".... csak most fogalmam sincs neki álljak-e újra configurálni az egészet... ha végül megint össze fog omlani.
“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
válasz vadkörte #10685 üzenetére
Azt használom.
Ehhez kapcsolodik a másik kérdésem is :
Ha Win-ben fájlkezelőben (Double Commander) a NAS-ban HDD-ről HDD-re másolok akkor 5-6 MB/s többet nem tudok kihozni belőle.
Azért nem értem ezt a dolgot, mivel nem Local-bol másolok rá állomány. Akkor természetesen érthető az 5-6 MB/s. 100 MBit-es LAN-nál
Hanem már a NAS-ban lévő HDD-k között másolok.Szóval nem értem ezt a dolgot sem?
Előre is köszi a választ!
-
lovi27
addikt
válasz vadkörte #10553 üzenetére
Én is egy használója vagyok az OMV-nek. Plusz, segítek azoknak akik átmenetileg nálam is kevesebbet tudnak az OMV-ből. Ennyi a közöm az OMV-hez. Ezért a fenyegetéssel (max. keresek másik operációs rendszert) nem tudok mit kezdeni, ez a te döntésed. A frusztrációd (szopóroller) értem, mert az OMV tipikusan olyan operációs rendszer, amely hamar elhiteti a felhasználóval, hogy nem is olyan nagy dolog hálózati operációs rendszert üzemeltetni, miközben nem látja, hogy ezt milyen fejlesztői munka teszi számára lehetővé. De az első bukkanónál ráébred és kihúzza a kezét a biliből...
Hogy miért kell erőltetni? Ahogy én látom azért, mert rávették a core fejlesztőket, hogy ebből, meg abból az alkalmazásból is legyen plugin és az alig hozzáértő felhasználó is képes legyen azt beüzemelni. Ami szép és jó szándék, de hamar kiderült, hogy mivel ezek az alkalmazások független projektek, nem elég csak megírni a plugint, hanem folyamatosan követni kell a változásokat, azaz karban kell tartani a hibamentes használathoz. De az egyszerplugintírók lelkesedése hamar elszáll, azt hiszik a megírással letudták a dolgot. A core fejlesztőknek meg nincs kapacitásuk arra, hogy az ilyen egyszer írók munkáját is átvegyék. Megoldást kellett találniuk és például a Docker erre egy jó megoldás. Ott az image fájlt az alkalmazások fejlesztői tartják karban, követik a változást, az nem a Docker készítőire hárul. Ők csak a feltételt, a környezetet biztosítják.
Ezen kívül a használatával a fórumtársak további előnyöket is felsoroltak. De a lehetősége továbbra is megmarad annak, hogy egy-egy alkalmazást CLI módon telepítsünk és üzemeltessünk.
-
stigma
addikt
Hali, hát most egyetértek a hozzászólásod 2 fórumtársával ((#10554) Kinsiinoo, (#10555) Coyot ), mert igaz furán hangzik de a Docker olyan mint egy ,,ewn trend" amit követni kell.
Infonsként elég sokat olvastam utána, hogy megéri vagy sem haszlálni mennyire biztonságos vagy épp mennyire egyszerű.
Egy alap felhasználónak elég húzos megtanulnia viszont mint biztosnág szempontból, mint használhatóságból csillagos ötös, mert a jelenlegi rendszeren ha használsz Dockert akkor mind erőforrásban mint elkülönültségben (jobb szót nem tudok sajnos) jobb.
Tehát ha feltörik az OMV-t akkor nem rének hozzá a Dorkeres cuccokhoz, sőt ha dockerig bejutnnak minden olyna mintha külön szigeten működne...értem ezalatt azokat az alkalmazásokat melyeket dockerben használsz.ezenkívül egy rossz dolog van ami sokszívással jár az nem más mint a dockerben lévő backup és mentések visszatöltése ami nem olyan egyszerű...
De erre szerintem az OMV 5 sok megoldást fog kínálvni...vagyis ebben bízok,....Google Pixel 8 Pro / OPPO Watch X / iPad 9th Gen. Wifi 64GB...
-
Kinsiinoo
senior tag
TechnoDadLife (?) ha jól emlékszek a nevére, csinál kb. 10 perces anyagokat, hogy mit hogyan kell dockerben beállítani, igazából a videót 2x megnézve és követve 30 percnél nem több beállítgatni ami kell, hogy ha nem "kelsz és fekszel" konténerekkel. Csak tipp
Samsung S23 Ultra 12/512
-
-
rsf
senior tag
válasz vadkörte #10004 üzenetére
Azért lett ennyi a ram, mert a laphoz adták jó árban ha viszem kompletten..
De most nem arra használom ami miatt vettem szóval veszek egy másik J3455 lapot aztán felezem a ramot.
Mondjuk akkor bukom a dual channel-t is.
Teszteltem a lapot win10-el aida szerint a memória sebessége ott van mint az itthoni FX8150-nek. Jó ez már nem mostani proci, de ez mégis csak egy celeron..Fel kellett dobnom egy win10-et hogy tudjam frissíteni a lap biosát ugyanis a biosból kihagyták a frissítési lehetőséget..
Az egyetlen hátránya a lapnak, hogy csak PCI foglalat van rajta és a PCI->Sata kártyák elég drágák.. De a 4db sata azért szerintem elég lesz nekem..“Az a baj a világgal, hogy a buták mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.“
-
félisten
válasz vadkörte #9850 üzenetére
Neztem azt is, igen, es en is az ara miatt mondtam le rola.
Azon agyalok, hogy USB3-as kulso hazban (mar van egy ilyenem) mennyivel lenne rosszabb a helyzet, mint nativ sata-val?
Mert van egyeb RK3399 chipes SBC is olcsobban, illetve jon az ODROID-N2 is.[ Szerkesztve ]
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
addikt
válasz vadkörte #9601 üzenetére
Win server azért kell,hogy gyakorolhassak rajta. Linux és windows szerverekkel kéne ismerkednem és ehhez jó lett volna a server alap és omv.
Vagy azon gondolkozom,hogy az OMV nem a virtuális diskre ír hanem a windows server megosztott mappájába? Olyat lehet? Mert a win Servert elég gyorsan elérem.doberman: Fordítva kéne,hogy az OMV legyen alap és abban más OP? Akár felesleges is az OMV nekem mert a torrent futna a win serveren akkor mást nem is használnék. Csak emiatt raktam fel az OMV-t
Meg ismerkedni,[ Szerkesztve ]
-
polcsi
tag
-
lovi27
addikt
válasz vadkörte #9432 üzenetére
Szerintem a saját hardver a legjobb a gyakorláshoz, Ha azon gyakorolja be valaki nem érheti meglepetés. Csak az a lényeg ne legyen adat amit elveszíthet. És akkor bármennyit próbálkozhat.
A virtuális környezet nagyon jó és hasznos, de nem 100%osan pótolja a hardvert. Nekem nagyon sokat segít, hogy nem a saját rendszeremet kell szétbombázni, de pont a múlt héten volt rá példa, ha nem azon próbálom nem derül ki a hiba.[ Szerkesztve ]
-
vasszarvas
tag
válasz vadkörte #9432 üzenetére
Nem, nem, van egy laptopom, egy kis hdd-vel, azon "mókolok". Párszor már telepítettem, ezért azért. Úgy el tudok tölteni egy-két órát, akár egy fél napot, hogy észre sem veszem, bezzek a környezetem...annál inkább. Le is rakom most, ez is valami, örülök hogy ez is sikerült.
[ Szerkesztve ]
"A tapasztalat sikertelenségek sorozata"
-
DoItYourself
addikt
válasz vadkörte #9392 üzenetére
Jó lenne ez a gparted live, ha elindulna. Kiválasztom a nyelvet, billentyűzetet, stb., majd nem tudja betölteni az x servert, loopba kerül. Próbáltam így is, mindenféle felbontással, ugyanaz:
(1) Run 'Forcevideo' to config X manuallySzóval marad a parancssor, beírtam amit kigondoltam (resizepart 1 8), biztos vagyok benne? yes! Reboot.
Ezzel el is jutottam a grub rescue parancssorig.
Arra gondoltam, nem lett volna egyszerűbb már az alap debian telepítésénél beállítani ezt a partíció méretet?Eladó dolgaim: Marbo Sport MH-W105
-
doczi89
csendes tag
-
slesoma
csendes tag
válasz vadkörte #9333 üzenetére
Igen 2Gb telepítettem a 8Gb a rendszert ... amikor a telepítő ra kérdez akkor választom ki a 8gb sticket.
Bios van, a bootot tudom állítani, zotac Ionitx alaplap ...
Nem értem miért telepit bármit is a 2Gb stickre ... mikor aról csak telepítek.A másik hogy a Kiindulo Ram Disk elég sokat időzik a rendszer...
[ Szerkesztve ]
-
carr
őstag
válasz vadkörte #9046 üzenetére
ejha.
Ezzel már fogok tudni kezdeni valamit.
Kicsit elment a kedvem, hogy nem dos, azt nem értek hozzá.
De most újult erővel vetem bele magam.
mega köszik!360+Mindenkit szeress,ne sokban bízz,Ne bánts senkit,ellenséged inkább féljen,Minthogy legyőzd,barátodat szívedre rejtsd,Szidjanak hallgatásért,ne beszédért.
-
nemurea
aktív tag
válasz vadkörte #9076 üzenetére
Már csak tényleg egy(-két) mondat és OFF(line)-ba helyezem magam: a Linux ilyen. Néha a fejem verem a falba, annyira makacs, máskor a jogosultságokkal sz*patja a Win-en nevelkedett egyszeri usert. Amikor már azt gondolod, egy részterülethez egész jól értesz (és ebben nagyon sok munkaóra van), akkor is jön egy olyan helyzet, ami ezt felülírja, és új dolgokat kell megtanulni, ld. a tegnapi gparted+e2fsck esetet (vagy a Te esetedben ugyanez korábban). Nálam már a kedvencekben külön linkgyűjtemény van a nem boot-oló rendszer megoldásaihoz
De ettől függetlenül én nagyon szeretem, részben a kihívás miatt, részben azért, mert sokkal hatékonyabban használja ki a rendszert, mint a Win, és sokkal inkább bele tudsz nyúlni a működésébe. A mostani kihívás: a nappaliban lévő, tévére kötött médiapc-n a vezeték nélküli billentyűzetbe kellene varázsolni F1-F12 gombokat, amelyek nincsenek rajta -> keyboard remapping. Eddig 3-4 óra telt el csak a szituációval ismerkedéssel
-
bvvitya
aktív tag
válasz vadkörte #9069 üzenetére
Köszönöm vadkörte ez működött el se hiszem végülis csak egy napom ment rá kisebb nagyobb szünetekkel
@ nemurea
Köszönöm a particionáló program tipped nagyon hasznosnak bizonyult!Köszönöm mindenkinek!
Akkor mehet a menet ismerkedem tovább és jövök ha kellettekNagyok vagytok!
Amit meg teljesen elfelejtettem hogy
BÚÉK
*** Redőny motorok listaártól ólcsóbban! ***
-
nemurea
aktív tag
válasz vadkörte #9046 üzenetére
@vadkörte:
@lovi: látom, van az Összefoglaló alatt egy FAQ, lehet, érdemes lenne ezeket a hosszabb, hardverspecifikus, vagy más szempontból hasznos hozzászólásokat időről-időre belinkelni ide.
@PH-istenek: tök hasznos funkció lenne, ha a hsz-eket meg lehetne tag-elni, és a tag-ekre rákeresni, sokkal hatékonyabban lehetne megkeresni a hasznos információkat.
-
sad_Vamp
őstag
válasz vadkörte #8976 üzenetére
asszem nem érted: eddig ment... mindig így csináltam. Már a 2-es verzió óta... sőt az pár hónappal ezelőtti 4-essel is.. ezzel a verzióval viszont nem megy (se a saját particiónálójával, se a Ubi liveéval.... és ismételten megjegyzem BÁRMILYEN MÁS LINUXAL ugyanez a módszer SIMÁN, CSONT NÉLKÜL MŰKÖDIK)... szóval ne mond hogy én b*sztam el, ha eddig így működött, és ment minden probléma nélkül.
“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
törölt tag
-
tszabi
tag
válasz vadkörte #8851 üzenetére
Szia!
Egy Acer Aspire One 722-es gépről van szó (2 GB RAM, AMD C-60-as proci, 32 GB SSD). A benne lévő régi hdd-t tenném külső USB-s házba.
Folyamatosan addig menne a hdd, amíg seedelek (lassú a netvonal, így sokáig... ).
Utána egyenlőre nem tudom milyen gyakran kellene leállítani, valószínűleg a 2 gyerek miatt minden nap is szükség lehet rá, tehát lehet hogy a gépet nem kapcsolnám le, csak a hdd-t kellene leállítania. -
lovi27
addikt
válasz vadkörte #8795 üzenetére
Azért nem működött nálad, mert nem az ajánlott copy/paste módon, hanem manuálisan írtad be a parancsot és sajnos elgépelted! Például ha a Debianba a Firefoxban behívod a fórumot, akkor az Összefoglalóból már ki tudod beilleszthető módon másolni a parancsot.
Az első figyelmeztetéssel meg nem kell törődni. Az OMV telepítése közben is lesz jó néhány warning és azzal sem foglalkozunk. Ezek nem hibák.
Most végigcsináltam megint és gond nélkül feltelepült az OMV.
[ Szerkesztve ]
-
sad_Vamp
őstag
válasz vadkörte #8563 üzenetére
az a köze, hogy u.a. csináltam mint anno a 3-assal. Mellé instaláltam az ubuntut (csak úgy mindenesetre, ha netán elromik vlmi gép és be kéne fogni a NAS-t helyette pl. ) GPARTED-el lecsökkentettem a particiót.
1 gond ami lehetett, hogy közös SWAP-ot állítottam mind2 linuxnak... erre az OMV4 bekakált (az omv3 anno nem). Ezért gondoltam kikerülöm az ubi-t és rárakom DEBIAN-ra.... de egy percig sem gondoltam volna, hogy ekkora fejfájást fog okozni... semmi sem úgy működik rajta mint "normális" linuxokon... és mindennel csak szopok... de még ma bepróbálkozom.... aztán vagy újra gyalulok vagy nem.Lovi27: az elején nem változtattam, a grubba meg hozzáadta magát az UBI, ennyi történt, ettől semelyik másik linux nem szarik be (mostmár tudom hogy esetleg a debian kivételével még az OMV-n kívül ugye ).
-
nemurea
aktív tag
válasz vadkörte #8563 üzenetére
Jaja, ha valami ennyire nem akar megszületni, akkor érdemes alternatívát keresni. Mert még ha a ft fel is szenvedi a gépre, a hibák tömkelege valószínűleg nem fog ott megállni. Vmiért az a debian, ami egyébként egy kvarcórán is elfut (ömm), nem szereti azt a gépet. @lovi: max respect!
@Formaster: természetesen egy OMV fórumban senki nem fogja ajánlgatni az XPE-t (még ha látható is, hogy néhányónknak meggyűlik vele a baja), de én kétszer is átgondolnám azt az XPEnology-t. A Next-Next-Finish élményt általában nem adják ingyen. Ha valaki olyat akar, vegyen Syno-t, vagy igen, próbálja meg az XPE-t, de az egyrészt szürke zóna (jogilag), másrészt kb. hekkelés, és komoly munka van már a boot-olásában is. Két-három éve, mikor azt használtam, még istenes volt, kb. kialakult technikával, de gyakorlatilag minden DSM upgrade-del nehezebb volt 'berúgni' az XPE-t, fórumokat kellett túrni non-stop, ha frissíteni akartad a rendszered, soklépéses leírásokat kellett átnézned és végrehajtanod, és ha épp rossz napja volt, vagy nem úgy állt a géped, akkor nem érted el utána az adataid. Ja és az adatok speckó Syno-Raid-be vannak szervezve, a HDD-t másik gépen látni külön művészet volt.
Olvass vissza itt a fórumon, már felmerült ez az XPE-OMV kérdés. Ha csak saját magadnak kell, akár, de ha 5-10 ember lóg majd rajta, ők esetleg morcosak lesznek, ha kiesik a szerver egy update-upgrade során.
Disclaimer: saját vélemény, nem követem mostanában, mi történik XPE-vonalon.
-
djherby
tag
válasz vadkörte #8305 üzenetére
Köszi a válaszokat. Az alap: Gigabyte 3050 (Intel Celeron 3050) 4Gb ram. A 160-as vinyóm már nem kell semmire. Csoda hogy megy! Lehet később kicserélem egy ~60-as SSD-re. A nehézség abból adódott, hogy bootolás után a kép összeugrott a képernyő felső 5%-ra. Valamennyire láttam, hogy ez már a telepítő, de semmit nem tudtam kezdeni vele. A megoldás véletlenül jött. Letiltottam az int. videovezérlőt, ami miatt már semmit se láttam. Bios reset. És láss csodát, utána láttam mindent rendesen. És felraktam rendesen.
OK! Akkor gui-ban megpróbálom.
Köszi még1x! -
kusztax
tag
válasz vadkörte #8258 üzenetére
Az a gondom, hogy nem tudom, hogy szükségem van-e arra, hogy külön telepítsem a Debiant és arra az OMV-t.
Arra, amire nekem kell (kb. 30-40 Gb-nyi fájlt tárolni rajta, távolról azokat feltölteni vagy letölteni, távolról elérni az asztalt, az AndroidTV-mmel filmeket nézni róla és esetleg 1-1 weboldalt működtetni), arra tökéletes, ha csak a sima OMV-t telepítem?
Vagy mindenképpen érdemes felraknom ezekhez a funkciókhoz egy Debiant, aztán arra egy OMV-t? (És aztán más-más programokat.)1. Ha úgy csinálom, hogy simán OMV-t telepítek, akkor a bekapcsoláskor nem kell mást csinálni, mint megnyomni a power gombot és automatikusan feláll a szerver?
2. Ha úgy csinálom, hogy először Debiant telepítek, majd arra OMV-t, akkor power gomb, rendszerbetöltés után külön el kell indítani az OMV-t, hogy felálljon a szerver?
-
nemurea
aktív tag
válasz vadkörte #8092 üzenetére
Akár @vadkörte, akár bárki más: ha Androidos teló(k)ról van szó, akkor van valamilyen best practice a képek automatikus backup-jára? (Bocs a kevert nyelv miatt.) Rsync-et használok a NAS-on lévő képek ütemezett átküldésére egy máshol lévő Synology-ra, ezt is így érdemes megcsinálni, vagy van rá egyszerűbb megoldás? A Syncthing-et mintha említettétek volna a múltkor, ennek van kliense Androidra, ami elindítja a feltöltést, amint wifi-t kap a telefon?
A virtualizáció jó móka egy ilyen régi vassal, ez még 32 bites, nem? És a proci sem támogatja, ugye? Én is futottam egy kört a Dual Atom procimmal, hát rövid kör volt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest