- Google Pixel topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
- Telekom mobilszolgáltatások
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Kikristályosodik a Razr 60
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat számít
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
chemand
aktív tag
Sziasztok!
Az alábbi problémával fordulnék hozzátok segítségért:
Jelenleg nálam az OMV egy Rpi4-esen fut, immár több mint fél éve, mondhatni problémamentesen. A frissítéskezelőt rendszeresen szoktam figyelni, ha van új frissítés akkor telepítem. Így tettem kb. 1 hete is, amikor látszólag hiba nélkül lefutott az összes telepítés, azonban néhány nap múlva ismét megjelentek a már korábban frissített elemek. Ismét lefutott a frissítés, másnap kerestettem de nem talált újabb frissítendőt, majd a következő nap ismét ott volt az összes - pár nappal korábban már feltelepített - frissítés. )Remélem érthetően fogalmaztam meg.) Az SD kártya mindkét partícióján van bőven elérhető szabad hely. Ezt azért írtam, mert már hasonló jelenség volt nálam, akkor az SD kártyán nem volt szabad kapacitás, ezért azóta nagyobb (64GB-os) kártyát használok. -
chemand
aktív tag
Sziasztok!
Pár napja vettem észre, hogy OMV4 Frissítéskezelőjében nem jelenik meg semmi elérhető frissítés. Eddig nem foglalkoztam vele, azonban ma a Plex felhívta a figyelmemem arra, hogy új frissítés érhető el a szerverhez. A Frissítéskezelő azonban nem mutatja. (Régebben már volt ilyen gondom, de sajnos nem emlékszem már a megoldásra, pedig akkor feltúrtam a netet. Most nem találom.)
Tudna esetleg valaki segíteni, hogy megjelenjen az elérhető Plex frissítés? -
chemand
aktív tag
Segítséget szeretnék kérni abban, hogy megújítsam a Let's Encrypt tanúsítványt. Hogyan tudom ezt megtenni? vagy ez automatikusan megtörténik?
Mostanában kaptam e-mailt arról, hogy dec. 10-én lejár és egyelőre nem tudom mit kellene csinálnom. Próbáltam a Tanúsítvány megújítást a Let's Encrypt szolgáltatásnál de úgy tűnik, hogy nem sikerült: 1 renew failure(s), 0 parse failure(s) -
chemand
aktív tag
Sziasztok!
Már legalább 1 éve nagy megelégedéssel használom az OMV-t.
Eddig nem nagyon volt vele probléma, ami volt azt sikerült megoldani általában ennek a fórumnak illetve más omv-vel foglalkozó oldalak/fórumok segítségével. Szépen lassan tanulom a használatát.
Minap kíváncsi voltam (a nyári hőségben), hogy milyenek a hdd hőmérsékletek. Ezidáig ezzel nem is volt probléma, szépen írta az összes hdd/ssd hőmérsékletét.
Most viszont ezt látom:
Mindegyik hdd-n be van kapcsolva a smart figyelés, de nem értem miért nem érzékeli.
Mi lehet a gond? Hogyan tudom ezt megoldani?
-
chemand
aktív tag
Sziasztok, jó reggelt!
Most másodszor kaptam ezt az üzenetet a rendszertől:
CRON-APT RUN [/etc/cron-apt/config]: Mon Jul 29 00:05:20 CEST 2019
CRON-APT SLEEP: 1084, Mon Jul 29 00:23:24 CEST 2019
CRON-APT ACTION: 0-update
CRON-APT LINE: /usr/bin/apt-get -o Acquire::http:l-Limit=25 update -o quiet=2
E: The repository 'http://ftp.hu.debian.org/debian stretch-updates Release' does no longer have a Release file.Egyelőre nem tudtam mit kezdeni vele. Esetleg tud valaki segíteni, hogy mi a teendő?
Köszönöm.
-
chemand
aktív tag
Segítséget szeretnék kérni az OpenVPN beállításához.
El tudná valaki magyarázni, hogy hogyan kell beállítani.
Szeretném távolról biztonságosan elérni az otthoni hálózatomat (pl. mobilról), illetve a mobilon történő internetezéskor az otthoni pi-hole dns szervert használni.Korábban az asus routeremen volt openvpn, azt tudtam használni, a mostani routeremen nincs.
Köszönöm.
-
chemand
aktív tag
válasz
chemand #9510 üzenetére
Fejlemény a Gigabyte Brix -re telepített OMV + külső usb3 HDD témában. (A gond az volt, hogy valamilyen oknál fogva a hdd többször (szabálytalanul) lecsatlakozott, majd visszacsatlakozott. Ennek az lett az eredménye, hogy a Lemezek menüpontban az azonosítója /dev/sdb -ről /dev/sdc -re változott, (majd később vissza) ami problémát okozott a megosztott mappáknál. A rendszernaplóban látható volt a hiba, de sajnos nem sokra mentem vele.
Időm nem sok volt a hiba okát feltárni, ezért többféle módon próbáltam rákötni az 2.5"-os hdd-t az usb3 portra. Úgy néz ki, hogy ha usb hub-ot iktatok a Brix és a hdd közéa korábbi hiba nem lép fel. Most már több napja megy így a rendszer hiba nélkül. Mindenféle tesztet csináltam (másolás, letöltés, feltöltés, videónézés) és minden OK.
-
chemand
aktív tag
-
chemand
aktív tag
válasz
nemurea #9499 üzenetére
Jelenleg ott tartok, hogy túrom a netet, keresem a megoldást a jelenségek alapján. Gyanúm szerint az USB portból folyó áram nem egyenletes, ezért előfordul hogy nem kap elég áramot a hdd ezért történik a le- majd felcsatlakozás. Most külső tápos usb hub-bal tesztelem, egyelőre hiba nélkül megy 1 órája.
-
chemand
aktív tag
válasz
nemurea #9497 üzenetére
Az OMV-t beállítottam, a letöltést és feltöltést tesztelem ezzel az összeállítással: Gigabyte Brix sata ssd-vel (rendszernek) + usb3-re kötött sata 2.5-es hdd.
Nem nyúltam hozzá, tegnap óta megy a gép. Ma néztem rá délután akkor láttam, hogy a torrent-el baj van, figyelmeztetett, hogy a location-nal van gondja. Belépve az OMV GUI-ba láttam, hogy "furcsa módon" a lemezt sdc-nek jelölte, az ssd-t pedig továbbra is sda-nak.
-
chemand
aktív tag
Elképzelhető hogy átraktam, nem emlékszem sajnos. El voltam foglalva azzal, hogy milyen sata-usb3 eszközt használjak hozzá, mert nem megfelelően működtek. (Volt hogy állandóan leállt majd felpörgött a hdd. Aztán egy kis külső ház lett a jó amivel hiba nélkül megy.) Lehet, hogy átdugtam közben másik usb portra. Most próbaüzem van, úgy akarom majd átadni hogy hiba nélkül menjen. Tesóm nem ért hozzá (én is csak kicsit
) és nem akarom hogy gond legyen.
-
chemand
aktív tag
válasz
chemand #9480 üzenetére
Sajnos újabb probléma adódott a kis OMV szerver beüzemelésekor, tesztelésekor. A gép egy Gigabyte Brix, a rendszer a belső ssd-n fut, az adatok külső usb3-as hdd-n vannak. Ma délután vettem észre, hogy nem tudok torrentezni, mert nem találja a letöltés mappát a letöltőkliens.
Azt vettem észre, hogy a külső hdd már nem /dev/sdb hanem /dev/sdc lett valamiért, így a korábban beállított megosztások nem működnek.
Erre van valami megoldás, mert ez így hosszútávon nem fog működni.
-
chemand
aktív tag
Remélem jó helyen teszem fel a kérdésem.
Már több hónapja megelégedéssel használom az OMV-t natívan. A kezdetektől fut a transmission, nem emlékszem, hogy bármiféle gond lett volna vele. Internetes előfizetésemhez megfelelő a letöltés/feltöltés sebesség, visszaosztás rendben működik.
Néhány napja a tesvéremnek kezdtem el egy kis OMV szervert beüzemelni. Mivel ő nem ért hozzá, gondoltam megcsinálom neki mire beköltöznek az új lakásukba. (Gigabyte brix, külső usb3-as hdd-vel)
Egyszerűen feltelepítettem a transmission-t (nem dockerben) és tesztelés gyanánt beállítottam letöltéseket. A letöltés megfelelően működik, a sebességgel nincs gond. Azonban a feltöltés nem megfelelő valamiért. Az a probléma, hogy nagyon kevés a peer-ek száma. Ugyanazt az állományt a saját szerverem sokkal jobban tölti fel, sokkal több peer-nek. Pl.: egy állományt a sajátom 1-2 óra alatt visszatölt, míg tesóm gépe ment egész nap és kb. negyedét töltötte vissza.
(A Brix-en megfelelőek a hálózati sebességek, az adatátvitel hozza a gigabites sebesség körüli értéket.)Mitől lehet ez a probléma?
-
chemand
aktív tag
Kodi adatbázist terveztem létrehozni, de nem csináltam végig. Most kikapcsoltam a MYSQL-t, így a 3306-os port szabaddá vált. Most tudtam telepíteni a Mariadb-t a videó alapján. Haladok előre, jelenleg a custom.cnf-et szerkesztem.
(ugyanaz a lap van az OMV alatt, mint neked, a telepítése debian alatt történt. csak azért írom, mert nálam is ugyan ez a hardver.)
-
chemand
aktív tag
Nem vagyok hozzáértő, de lelkesen próbálkozom.
Dockerben csak az Unifi Controllert használom, azt első próbálkozásra (videó alapján) megcsináltam, azóta is jól működik.
Én mindent éles rendszerben próbálok, ez részemről felelőtlenség, de mindegy.Most érdekel a Nextcloud, de sehogyan sem sikerül működésre bírnom a mariadb-t. Jól gondolm, hogy valami használja ezt a 3306-os portot, és azért nem megy?
-
chemand
aktív tag
válasz
Formaster #8535 üzenetére
Bocs a késői válaszért, de tegnap nagyon szenvedtem ezzel a router problémával.
Xpenology-ról azért váltottam, mert minden nagyobb frissítés macerás volt nekem, mert soha sem tudtam, hogy jól fog e sikerülni, vagy problémába fogok ütközni vele. Inkább ritkábban frissítettem ezért. Azt tapasztaltam, hogy a hdd-kre nagyon kényes volt a rendszer, többször volt kötet összeomlás, partíció meghibásodás a xpenology szerint. Kiszerelve a hdd-t és leformatálva vagy újra partícionálva a hiba megszűnt. Sokszor nem értettem, hogy miért voltak ezek a jelenségek. (Érdekes omv alatt egyik hdd-m esetén sem problémázik a rendszer.) A legutóbbi kötetösszeomláskor döntöttem úgy, hogy váltok. Az OMV-ről már kb. egy éve olvastam, de akkor nem akartam ennyi energiát rááldozni a váltásra. -
chemand
aktív tag
Tanácstalan vagyok.
1 hete költöztem xpenology rendszerről az OMV-re, beállítottam amire szükségem volt, és úgy éreztem, hogy minden rendben működik. Azonban....
Néhány napja vettem észre először, hogy elszállt az itthoni wifi hálózat és router-t csak nagyon nehezen értem el, látszott hogy a processzora 100%-on megy.
Ezután router áramtalanítás, 5 perc pihi, majd vissza. Nem nagyon sikerült visszacsatlakoznia pppoe-n az internetre, de végül sikerült. Ezt még eljátszotta 2x, 3x az elmúlt napokban. Ma is ez a jelenség volt, próbaként leállítottam a torrenteket (épp letöltés volt) abban a pillanatban visszaesett a router cpu használata a normálisra. A jelenség úgy tűnik, hogy a torrent letöltésnél van, az normálisnak tűnik, csak a wifi hálózat tűnik el, ez utal az ilyenkor jelentkező túlzott terhelésre. Amit nem értek, mert ilyet korábban nem produkált az ASUS AC66 router. Az internet kapcsolat és a router ugyan az már több éve.
Ha valakinek van ötlete, hogy mi lehet a hiba az ne tartsa magában. Köszi.
-
chemand
aktív tag
Akartam is kérdezni ezzel kapcsolatban, de már sejtem a választ. Ezeket a beállításokat, megosztásokat nem lehet elmenteni majd újratelepítéskor visszatölteni?
ugye?
Egyébként ez nekem nem olyan nagy probléma, legalább gyakorlom. Az 5 hdd adatát átmenteni az omv alatt felcsatolt lemezekre...... na az már több napi meló. Ezt nem szeretném újra.
-
chemand
aktív tag
Akkor nem értem, hogy mit értettél azon, hogyha elszáll az omv és újra kell telepíteni, akkor a hdd-kkel egy csomó munka lesz megint.
A rendszer hdd/ssd törlődik ha újratelepítem az omv-t, ezt tudom. De ha visszaolvasol, te arra utaltál hogy az adat hdd-kkel lesz sok munkám (ismét).
-
chemand
aktív tag
válasz
nemurea #8348 üzenetére
Szia!
A költöztetést nem így értettem. Dehogy egy az egyben akarom berakni OMV aláSzerintem ezt talán nem is lehet megcsinálni, vagy csak nagyon nehezen én pedig ennyire nem értek a linuxhoz.
A lényeg, hogy átpakolom a xpeno lemezekről az omv alatt felcsatolt lemezekre az adatokat. Felhívták a figyelmem, hogy talán nem kellett volna így beleugorjak a költözésbe, mert kezdő omv felhasználó vagyok és könnyen elszállhat a rendszer ami miatt újra kezdhetem az egészet.
Erre vonatkozóan volt kérdésem, hogy ha elszáll az omv akkor mi történik az adat hdd-kel akkor, ha az újra telepített omv rendszerre akarom újra csatlakoztatni? A xpeno-nál ilyenkor az történt, hogy először létrehozta a fájlrendszert a hdd-n (az összes adat kuka lett) majd felírta magát rá. (az összes hdd-n rajta volt a rendszer)
-
chemand
aktív tag
Köszönöm szépen a tanácsokat.
Lehet, hogy nem gondoltam át ezt a költöztetést.Le akartam tudni, mert a család szeretné ugyanúgy használni a rendszert mint eddig és én sem érek rá máskor ezt mind megcsinálni.
Bízom benne, hogy nem kell újratelepíteni. Egyébként akkor az összes hdd-n újra kell csinálni mindent? Hogyhogy?
A xpeno-n azért volt szívás, mert az minden hdd-re felteszi a rendszert és le is pucolja a hdd-t. Itt is újra kell a fájlrendszert létrehozni? Nem ismeri fel a korábban létrehozottat?Bocs a sok kérdésért.
+1 : Mi van akkor ha elszáll/meghibásodik a rendszer hdd/ssd? Van egyszerű megoldás a rendszer helyrehozására?
-
chemand
aktív tag
Szia!
Ha kijelölöm akkor a Létrehozás és a Törlés gomb aktív, a többi nem.
Több hdd-t költöztetek most az OMV alá, nem emlékszem, hogy bármelyiket is lehúztam volna korábban. Egyesével haladok a hdd-k bekötésével, fájlrendszer létrehozásával és a felcsatolással, mert 5 hdd-nyi adatot költöztetek. -
chemand
aktív tag
Sziasztok!
Eddig (kb. 2 éven keresztül) xpenology-t használtam a NAS-omon, és néhány napja döntöttem úgy, hogy átköltöztetem az egyészet az OMV alá. Egyelőre ismerkedem a rendszerrel. Sajnos nem vagyok linux hozzáértő, így minden lassabban megy, sok utánolvasással. Eddig amit szerettem volna, azt megcsináltam, most azonban segítséget kérnék tőletek.
A fájlrendszereknél a következőt látom:
Mi az az első sorban lévő meghajtó?
A rendszerüzeneteket beállítottam és e-mailben a következőt kaptam:Status failed Service mountpoint_srv_dev-disk-by-label-1.42.6-15231
Mi a teendőm, hogy ez a hiba ne jelentkezzen? Mi ez egyáltalán?
Elnézést, de mint említettem ehhez már nem értek.
Új hozzászólás Aktív témák
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Google Pixel topik
- Kerékpársportok
- Battlefield 6 - Bemutatkozik a többjátékos mód
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Autós topik
- Milyen processzort vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Apple MacBook
- További aktív témák...
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Honor 200 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- HP EliteBook 830 G8 i5-1135G7 16GB 256GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest