- Jól néz ki a világoskék iPhone 17 Air
- Magisk
- Telefon javítás, szervíz!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Új belépőszintű Motorola árára derült fény
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
Hirdetés
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
doberman
senior tag
Minden jó ha jó a vége... működik... megy mint a "zsírozott villám"...
A tipped sztem bejött. Armbian -OMV telepítő veszekedésre gondolok... esetleg rosszul használt/ vagy rossz verziójú omv telepítő...
a "szerencsés csillagzat": Bullseye Armbian (armbian-config update), [OMV6 on Armbian Bullseye] , később automatikusan(? mert én biztos nem) update...most már 7.4.15-2 (Sandworm) ....uram(im) köszönöm, hogy figyelmet fordítottatok a problémámra!
(azért azt nem tartom korrektnek, hogy elérhetetlenné tették a régebbi armbian-okat...) -
doberman
senior tag
Mind2 kártya jónak mutatkozik a h2testw-nek... hmmm 32 gigásak, csak az alap armbian (debian alapú)van rajta, meg az omv.. a df is azt mondja, hogy 29 giga üres... hmmm
omv telepítés előttig jól megy.. utána jön a bukfenc..kérdés: található valami omv telepítési log vagy keresgessek a messagesben?
morfondír: ha jól tudom az omv-ben "szkriptek írnak szkripteket" ? - valami jogosultsági
gond lehet? ...az a baj, hogy nem vagyok omv fan. csak használom..kb 10 éve.. 1 dolog amit megtanultam, hogy a cli-ben való vájkálásnak mindig sírás a vége...
(esetleg armbian specifikus probléma lehet... utána nézek este natív debian támogatásnak..) -
doberman
senior tag
köszönöm válaszod.
apt update 0 frissítendő...
apt upgrade 0 frissített...hmmm.. újra indultam a "kályhától" , ugyan oda jutottam..
6-8 a load érték.. top szerint az omv-webui 5 példányban eszi a processzort) volt már 10 felett is.. persze összeomlott...
egy ssh belépés - pwd után is 1-2 perc mire promt-ot kapok..kérdés:
kinőtte volna a hw-t? (2 mag, 1 GHz, 1 Gb ram) a 6-osnál is lassulást tapasztaltam az 5-öshöz képest.
mivel nem találok kész imagét omv-ből erre a hw-ra, muszáj alaprendszer telepítenem és arra rá telepíteni az omv-t, van-e telepíthető 6-os omv valahol? de még az 5-össel is kibékülnék - csak nagyobb az esély a függőségi hibákra... -
doberman
senior tag
Szervusztok omv guruk.
BananaPi BPi -m1 hw-n használtam eddig az omv6-ot, pénteig... frissítés.. elhasalás..
régi rendszer, telepítsünk újat. adat hdd lehúz, új armbian kártya elkészít, boot. minden rendben root és user, lokalizáció beállít, kártya átméretezése rendben, reboot.
armbian-upgrade majd armbian-config beállítása... minden ok.. reboot.. oké.
[Ez alapján] telepítettem az omv7-et. minden kerek csak épp "Függő konfigurációs változások " -at nem tudom érvényesíteni... sárga pipára rákatt, karikázunk kb 5-10 percig majd marad, hogy függő konfigurációs változások...(ctrl-shift-R, cache ürítés, másik böngésző megvolt..)ötlet?
egyenlőre bogarászom a rendszernaplót de nemigen van erre utaló bejegyzés.. jól jönne egy ötlet...friss rendszer, semmi plusz nincs még rajta - egyébként is csak samba, transmission és mindlna volt/lenne a dolga..
-
doberman
senior tag
válasz
jézusom #19687 üzenetére
nagyon sok minden okozhatja... teljesség igénye nélkül: soho switch- nagy csomagméreteknél fulladozik... hibás patch kábel- találkoztam már fordított sodrású utpvel... a sodrás méretezve van... hibás vagy "lógó" rj45... "atyaúristennek" kikiáltott hackelt router: nincs hw nat...
jó lenne átmérni a hálózatod - nyílván nem terem mindenkinél egy hálózatanalizáló JDSU, de az omv is linux, lehet rá tenni egy iperf-et (régebben tán volt is natív telepítője az omv-ben) és a router felé méregetni különböző csomag méretekkel...
továbbá kérdés az is, hogy saját router vagy szolgáltatói - illetve esetleg mindkettő? (dupla nat-olás).. egy szórakozó switch port is okozhat ilyen galibát... szóval rengeteg dolog lehetséges... (la még az mtu-król nem is szóltam..) -
-
doberman
senior tag
válasz
szpeti40 #18740 üzenetére
Srácok köszönöm az ötleteket! Lehet másképp kellene néznem erre a dockerre...de eddig ahányszor csak nézegettem mindig fejrázás lett a vége..
na de most jön 2 hét.. beüzemelem az oldies műhely pc-t -úgyis bele kéne rakni a xeon procit.. van ssd-is hozzá, bár csak 8gb ram - játszótérnek -omv/docker- jó lesz...
köszönöm K ügynöknek () a linket - bukmárkolva.
sztem még jelentkezem.. -
doberman
senior tag
válasz
szpeti40 #18737 üzenetére
Nem próbáltam még konténerben... bővítményként -mivel van lehetőség... de lassan elengedem a problémát.. hamarabb újra rakom a rendszert. (bár vannak rész eredmények melyek rávilágítottak arra milyen keveset is tudok..)
..bele kellene mélyedni a kártya lelkivilágába - van lehetőség a kártya indulásakor 1 mp ideig, hogy megállítsa az ember a boot-ot. kap egy promt-ot és egy talicska parancsot amivel működőképessé tehető - csak épp itt már tudni kellene a kártya működését is.. pl:
usbstoragequirks=0x2537:0x1066:u:,0x2537:0x1068:u
ez változott meg az boot enviroment-ben... és beállítani ráírni..
elméletileg a dockerben futtatott wireguard nem nyúl bele ilyen helyekre - jól gondolom? mert akkor félreteszem ellenszenvemet a dockerrel szemben ... -
doberman
senior tag
válasz
szpeti40 #18733 üzenetére
Ma sikerült tovább foglalkozni a fenti problémámmal.
Amit megtettem: a lemezkép file kiírása után, először apt update, upgrade. Na itt vettem észre, hogy egyrészt frissíti az armbian-configot ls frissíti az armbian firmware -t... hoppá..
armbian-config -> firmware frissítés - verziót ugrott..
wget omv install script, ipcím, hostname, samba, mini-dlna, transmission beállít, többször reboot, torrent letölt (természetesen linux distro-kat) visszaoszt.. bekapcsoltam szinte mindent amit lehetett - még a clamav is elő került...semmit probléma.
Na nem hagyott a kisördög wireguard... telepszik és feltűnik egy sor közben a kisablakban...pontosan nem láttam de hogy update u-boot... (közben ping a másik ablakban, saját képernyőn htop ) hirtelen reboot és jön a panaszáradt a saját képernyőn..nincs boot img...nincs pxe boot..meg különbenis a ramdisk checksum hibás..magyarán a mai nap eredménye az, hogy ezen BananaPi M1 lapkán remekül megy az omv6.1 - de a wireguard használata natívan még nem megoldott..
ja meg az, hogy kb 25 perc alatt újra tudom már telepíteni az egészet.. -
doberman
senior tag
válasz
szpeti40 #18733 üzenetére
na itt a probléma. nincs log... illetve nem jut el odáig, a rendszer nem tölt be... ergo kb odáig jut el, mint pl az asztali pc-k a bios lefutása utáni pillanat.. konkrétan keresi a rendszertöltőt.
(nem mélyedtem bele a kis lap lelkivilágába -eddig nem volt rá szükség. de a friss telepítésen van armbian-config valami olyasmi mint rpi-knél a rasbi-config..)
de jó ötletet adtál, mivel benn hagytam a melóhelyen, reggel megnézem a kártyán a logot hátha a lerohadás előtti eseményekről van feljegyzés. azt tudom, hogy elindítottam a webes felületen a wireguard telepítését (letöltés nyilacska) majd mikor megint ránéztem pár perc múlva már kiléptette az admint de már nem volt ping se, wireshark-al látom az eszközt de az eredeti ip címen /tehát nem az általam beállított static címen és a dhcp szerver is jelezte, hogy ismét osztott címet neki/
ja valami elfelejtettem:
mikor megáll akkor a ramdisk verify fut és crc hibával áll meg.
gondolom ez az elsődleges hiba.. -
doberman
senior tag
Szervusztok OMV guruk. Rég nem jártam erre - nem volt gondom, de most utolért a balsors..
BananaPi M1 amin még omv3 futott nálam sajnos utolérte a kártya pusztulat... (tudom lemaradtam de a dockerrel még nem volt sikerélményem ezért maradt a elavult 3-as.. transmission-minidlna-samba-ftp -re elég házi környezetben).. szerencsére van omvbackup meg az adatok hdd-n.. a kártya read-only -ba kapcsolt 5-6 év után.
Nosza itt az a pont mikor indokolt a frissítés. armbian Bullseye CLI img-t egy új kártyára kiír, boot...örül... utána omv install script wget-et telepítettem a 6.x.x omv. success, no error..
belakjuk... samba beállít -ok. transmission cli-vel telepít -ok.. torrentek vissza..-ok minden jó.. ( közben volt több újraindítás- minden rendben volt)
na fejlődjünk: hagyjuk az "elavult" openvpn-t, hajrá Wireguard... felmegy -de nem állítok be semmit mert előbb utána kéne olvasgatni... közben: eltűnik a hálózatról az omv... hmmm
hdmi bedug... reboot... és nézünk egymásra.. nincs bootfs.. nincs boot eszköz... próbál hálózatról bootolni.. a francba...
ja ezt már 2x játszottam el vele... míg a wireguard nem került a képbe jól megy minden...
van valami amiről tudnom kellene vagy felejtős a régi hardverem?
holnap lesz egy másik fajta új sd kártyám, megpróbálom arra... más ötletem nincs... -
doberman
senior tag
-
doberman
senior tag
válasz
meridaharcos #13072 üzenetére
nálam az lsblk kimenet így néz ki:
root@strecth64:~# lsblk --discard
NAME DISC-ALN DISC-GRAN DISC-MAX DISC-ZERO
sda 0 512B 2G 0
├─sda1 0 512B 2G 0
├─sda2 0 512B 2G 0
└─sda5 0 512B 2G 0
sdb 0 0B 0B 0
└─sdb1 0 0B 0B 0
root@strecth64:~# uname -a
Linux strecth64 4.19.0-0.bpo.8-amd64 #1 SMP Debian 4.19.98-1~bpo9+1 (2020-03-09) x86_64 GNU/Linux
igaz még omv4, satára kötött ssd.. -
doberman
senior tag
válasz
kinghaxor #12035 üzenetére
én még "lemaradtam" a 4-es omv-nél. a Biztonsági mentés funkció eddig még mindenre gyógyírt hozott - nem tudom, hogy az 5-ösben van-e. de gyakorlatilag azt tudja, hogy a rendszer partíciót rsync-el lemásolja... ergo ha össze is borul, ha van boot akkor csak fel kell másolni a mentést és máris működik...
3 féle mentést tud:dd – A dd klónoz az egész meghajtóról egy tömörített lemezképet.
fsarchiver – Az fsarchiver klónoz minden partíciót egy archív fájlba.
rsync – Az rsync szinkronizálja a fájlokat egy célmappába. -
doberman
senior tag
válasz
Flowtation #10916 üzenetére
[link] python probléma... a link 2 megoldást is kínál.. egy próbát megér.
-
doberman
senior tag
válasz
Kinsiinoo #10869 üzenetére
Csak halkan kérdem:1. - az omv szerverecskédről letöltött ovpn -t használod a telefonon?2. - "belső" hálózaton működik?3. - "kívülről" indítva ugye módosítottad a cél ip-t?ha nem megy: a fenti sorrendben próbáld ki, tehát alhálózaton direkt ip-re, majd publikus ip- re, majd dns névre.ja a vpn-nél dev vagy tun mód nem keverendő össze... android alatt tán dev mód nincs még megoldva.. de majd kijavít valaki ha marhaságot motyogok... de a tun bizton megy..látom már megoldódott..
-
doberman
senior tag
válasz
stigma #10630 üzenetére
.... Dlink dns-313 -al kezdtem a nassolást.... 325MHz 32 Mb ram... Webian okosítással...
most is vigyorog egy a műhelyben.. 7/24-ben 2. backup-ként már vagy 10 éve... én értékelem az 512Mb ramot.
anno még hirdettem az igét a Freenas mellett, de egyre növekvő hw éhsége miatt a megjelenő OMV azonnal meggyőzött...
-
doberman
senior tag
csak úgy halkan motyogom el, hogy alaplap pusztulat után: nVidia chipsep -> Intel 945 azonnal működöt az OMV4 persze az első döccenő (nem volt hálózat) után a varázs OMV_FIRSTAID mindenre gyógyír volt viszont, hogy legyen kérdés is: a vpn nem ment.. bármit is csináltam nem csatlakozott. TLS hibát írt. A végén létrehoztam még egy felhasználót.. persze rögtön működött..
a régi felhasználó meg nem... már töröltem mindent tanúsítványt,felhasználót, home-t... del user... ez kevés. valahol még benne van de hol??
-
doberman
senior tag
válasz
nemurea #10428 üzenetére
esetleg tcp/udp? de lehet, hogy hülyeséget motyogok.. egyet azért kipróbálnék: vpn-en működik-e..
ht42: nyilván pl adatbázisok kezelésénél lenne ez érdekes.. hisz beleírnál de ha a plugin nem engedi az érdekes anomáliákat eredményezne. bár ha bele gondolunk már szinte mindenhol belebotlik az ember adatbázisba. ááá én nem izgatom magam, 2 évente cserélek kártyát a banánpiben meg persze hetente backup.. a polcon meg ott vigyorog a rizsföldi 32gb -os tartalék ssd..
-
doberman
senior tag
válasz
kinghaxor #10412 üzenetére
Szervusz.
Talán annyit tennék hozzá lovi27 hsz-éhez, hogy lehetőség van az omv futtatásának különböző boardokon, mindenféle pi-ken ahol tipikusan sd vagy egyéb kártyákon van a rendszer. ott bizony a több szálon vagy ne adj isten egyidejű írás-olvasás igen csak lerövidíti a kártyák élettartamát (főleg az olcsóbb árkategóriájúak). na erre találták ki a flash memory plugint - működését lovi leírta.. ssd-n alkalmazni: megoszlanak a vélemények.
hisz az ssd-t pont arra tervezték amit fentebb írtam, de valóban véges számú írás-olvasást viselnek el a cellák.
tehát elvileg egyszer biztos "elfáradnak".
az biztos, hogy kárt nem okozol ha használod. csak ne felejtsd el ha hirtelen megszűnik az áramellátása az omv hw-nek akkor minden ki nem írt változás "elszáll".(azért a kisördög feltette a kérdést bennem: ha nem azonnal írom ki a változásokat hanem össze gyüjtöm és egyszerre írom ki akkor nem ugyanannyi írás történik?? )
-
doberman
senior tag
válasz
szpeti40 #10242 üzenetére
ez így kevés info.. ha hihető a grafikon akkor valami I/O művelettel van elfoglalva. végig kellene nézned a telepített pluginokat és szolgáltatásokat.
( kikapcsolsz minden plugint,szolgáltatást és figyelsz... illetve paraméterezel egy email értesítést, hogy ha pl cpu terhelés 80 fölé megy akkor szóljon... egyáltalán nem biztos de nagyon sokszor egy elfelejtett ütemezett mentés, egy nagyméretű sok filét tartalmazó könyvtár indexelése -dlna..- vagy akár egy windowsos gépnek felcsatolt meghajtóra indexelés van beállítva... de mindennek előtt ellenőrizd a hdd health-ot ) -
doberman
senior tag
válasz
KaiotEch #10236 üzenetére
pedig ez "csak" egy szimpla debian linux... csak van rá telepítve samba, ftpd,vpn,torren kliens... stb... az omv-t pedig tekintsd egy szkript gyűjteménynek amit webes felületen kapcsolgatsz és azon keresztül molesztálod a linuxot - és nem conf-okat szerkeszgetve terminálon... valljuk be így sokkal kényelmesebb...
de nem meggyőzni akarlak, ez az én véleményem. Persze az esxi is nagy kaland - persze egy zárt rendszerről beszélünk a maga előnyeivel és hátrányával együtt- 5-6 éve még üzemeltettem én is egyetemi környezetben kb 600 user, egy esxi-t. bevallom soha nem volt vele baj. (de hogy mit is csináltunk volna ha beüt a baj... azt nem is tudom..)
-
doberman
senior tag
válasz
KaiotEch #10226 üzenetére
Azért gondold végig.. ahogy előttem már javasolták, feltétlenül nézd meg. hogy mennyire támogatott a hw-ed..
(pl régebben csak 2-3 féle hálókártyát támogatott az esxi.)
egyébként az omv (debian) alatt futtatott VirtualBox sem rosszabb megoldás.. csak győzd memóriával.
A guest-ek pedig RDP-vel elérhetőek. -
doberman
senior tag
válasz
vasszarvas #10159 üzenetére
mint láthatod , megoszlanak a vélemények. én +1 a hdd hibára -de előtte azért egy fsck-t futtass le rajta. (nem jellemző a linuxos filerendszerekre de nagy ritkán előfordulhat logikai szektor hiba is... -az ntfs sokkal hajlamosabb rá tapasztalatom szerint.)
-
doberman
senior tag
szia! magánvélemény:
1 - tiszta új telepítés... - a verzió váltás linux verzió váltást is jelent ( az omv4.x már csak debian9-el megy)
kerüld a parancssoros beavatkozást - általában nyöszörgés a vége...
használd az omv backup plugint de csak mint mankó gyanánt (semmi esetre ne töltsd rá az új rendszerre!
de segítség lehet az újra építésnél)2 - azt még nem láttam/használtam...
-
doberman
senior tag
válasz
lovi27 #10036 üzenetére
- openvpn plugin telepít, beállít
- routeren 1194-es portfw az omv ip-re
- connect xxx.ipdns.hu:1194
- http(s):// omv ipmég telefonról is működik.. így használom, csak vpn-en keresztül. még a VirtualBoxban futtatott guest-ek is elérhetők RDP-n.
/nem akarom fokozni az izgalmakat, de ha a router ssh-képes (pl openwrt) akkor a paranoiások akár ssh tunnelbe is "gyömöszölhetnek" vpn-t... de ez már inkább orvosi eset..(tény, hogy oda már izmosabb router kell /
-
doberman
senior tag
válasz
SwissAirplan #10033 üzenetére
ha router van előtte, használj portforward-ot pl 18080 bejövőt fordítsd az omv 80-ra.
de mindenféleképp minimum "s" kapcsolat legyen... legjobb lenne vpn.. ha beüzemeled az omv openvpn plugint akkor a routeren a 1194-es portot fordítsd az omv irányába. -
doberman
senior tag
válasz
Core2duo6600 #10020 üzenetére
..az sw botlás már következmény.. az ok a hw...
-
doberman
senior tag
hát kb ebben a sorrendben ahogy leírtad..
meg kellene győződni az ssd hogylétéről.. win alatt pl ssd life, hdd sentinel stb, hirens-ről bootolva linux alól pl lemez geometriával mizu, illetve particiók törlése, formázás megy-e?
esetleg előkerülhet egy szimpla debian netinst, hogy azzal működik-e a particionálás... -
doberman
senior tag
válasz
A_ScHuLcZ #9906 üzenetére
a vírus (mármint az emlegetett zsaroló) win bináris. ha fel is másolódik a nas-ra ott nem tud futni.
win környezet kell neki. tehát ha win környezetben aktiválódik akkor a rendelkezésre álló meghajtókat veszi sorra keresve a cél filéket amiket lekódol. Tehát ha van felcsatolt nas meghajtó akkor ott is. Ennek a tovább fejlesztett változata ami már tud hálózaton megosztásokat keresgetni és ott vandálkodni.Valahol láttam egy cikket, hogy egy tűzfal nélküli XP-t kitettek a net-re router nélkül egy megosztással... 5 perc után a megosztott mappa tartalma le volt kódolva.. jobb félni mint megijedni. Ami fontos azt védjük.
-
doberman
senior tag
BanánPi Raspbian GNU/Linux 8 (jessie) + OMV3 Release: 3.0.99 Erasmus - nálam nincs hiba.
-
doberman
senior tag
válasz
Attila2003 #9895 üzenetére
a /srv mappát terminálon láthatod meg (pl putty, teraterm vagy winscp). - itt jegyezném meg, hogy itt a fórumon már többen megjegyezték, hogy a parancsoros- terminálon való munka kicsit magasabb felkészültséget kíván, ha csak nagyon nem muszály hagyjuk vagy olvassunk utána.
visszatérve, ne keresd azt az srv mappát egyenlőre. hozz létre megosztást, állítsd be rá jogosultságot -lásd összefoglaló-
-
doberman
senior tag
+1 erre a megoldásra...
az smb mappát egy másik mappára tükrözni ahova nem lát bele az user... (nyilván ezt a pótolhatatlan adatokra, fényképekre stb érdemes a redundancia miatt -akár napi mentéssel, mindennap egy új mentés egy hét után felülírással. egy hét alatt csak feltűnik hogy zsarolgatnak.. ) és ez akár ugyan azon omv-n belül is kialakítható.. -
doberman
senior tag
válasz
Chris Kiki #9865 üzenetére
válasszuk 2 felé a kérdést:
1 - az omv-n belül: webes felület -> szolgáltatások -> bittorrent -> files and location
2 - Tranmission Remote : új torrent hozzáadása -> cél mappa megadása (ide olyan mappát kell megadni ami valójában meg is van osztva - ha nem megosztott mappára akarsz letölteni előtte az ACL -ekben jogot kell adni
a TM-nek a mappa írására)kb
-
doberman
senior tag
válasz
SwissAirplan #9821 üzenetére
szetintem ettől még aludj nyugodtan, a 7-es php környezet nyavajog valamiért (a win erre azt írná, hogy nem várt válasz.. hogy ez alatt mit ért, sok-sok időbe kerül a kiderítése. Mondjuk el lehet indulni azon a szálon, hogy melyik linux alatt hanyas omv, az hanyas php-t használ? utána kinyomozni, hogy hogyan került fel a 7-es? )
-
doberman
senior tag
válasz
SwissAirplan #9816 üzenetére
ha eltudod indítani akkor loginolj be root-ként.
add ki az omv-firstaid parancsot.
állíts be fix ip címet.innentől az omv ipcím már nem lehet gond..
-
doberman
senior tag
válasz
SwissAirplan #9794 üzenetére
ha veszel fel felhasználót és engedélyezed a "home" -t akkor a bekapcsolt autentikációnak megfeleltetett home könyvtárra tesz...
-
doberman
senior tag
Próbáld úgy ki, hogy a TM letöltési mappájában nem te hozol létre al mappát hanem bízd ezt a TM remote-ra.
tehát mikor betallózod a t filét akkor mikor megkérdezi hova, ott ad meg az útvonalat. a remote "megmondja" a TM-nek annak meg van jogosultsága arra, hogy létrehozza az almappákat a megfelelő jogokkal... -
doberman
senior tag
nem.
Debian 10 Buster Alpha 5 -öt telepítettél. a nevében is benne, hogy alpha.. elég kezdetleges, lehetnek hibák, hiányzó csomagok, és mint itt a grub (rendszerindító) telepítője sem végezte el a szokásos dolgait.
(Alpha, Beta, RC1...x ez a menet, a legkiforratlanabbat telepítetted. éles rendszert nem bíznék rá, de lehet, hogy az omv sem telepszik fel rá....)
inkább az utolsó 9.8 debian strech telepítővel próbálkozz, de mint írtam megoldás lehet az is, hogy a telepítés idejére beteszel egy ismert hálókártyát, és telepítés után elvégzed:
apt-get update
apt-get upgradefrissítéseket, ha frissül a kernel (uname -a ) akkor már lesz alaplapi hálókártyád, a vendég kártya kidobható...
-
doberman
senior tag
igen, a desktop verzióhoz már jár a tűzfal is... (tehát a tűzfalon is birizgálni kell, hogy elérhesd..127.0.0.1 -en)
igen az is megoldás lehet, hogy veszel egy "mezei" realtek chipes gigabites hálókártyát és megúszod ezeket a hókuszpókokat... ( az alaplapi sincs elfelejtve, majd ha "lép följebb" a kernel egy-két frissítés után már használható lesz -pl fail2ban, multiwan stb)
-
doberman
senior tag
az általad használt ubuntu már frissebb kernellel indult így ő már látja...
na akkor ahogy én csinálnám:
telepítenék egy ubuntut grafikus felület nélkül (nem emlékszem de majd elő kerül egy hozzáértő, szerintem nincs szükség grafikus felületre sem, azt pedig a desktop verzió tán kérdezés nélkül felteszi... a szerver verzió biztos rákérdez, hogy kell-e - igazából omv-hez nem kell a grafikus felület. amit kérdez a végén azok közül az ssh az ami nagyon fontos mert kelleni fog.)
ha van rendszered, van hálózatod (pl pingeld meg a google-t), akkor jöhet az OMV telepítése -> goto Összefoglaló... (középtájékon valahol itt kezdődik:
Az OMV telepítése.
Töltsük le az OMV 4 telepítő szkript fájlt az alábbi paranccsal:wget -O - https://...)
ja, valami kicsit más lesz: bár debian alapú az ubuntu is, van van valami kavar a su és sudo parancsok használata környékén...
-
doberman
senior tag
aha..
azon morfondíroztam, hogy hogyan is kerülhetnéd meg a kézi driver telepítést. de csak az maradt, tölts le egy debiant (strech) vagy egy 18.x Ubuntut, live módban indítva rögtön látszik, ismeri vagy sem a hálókártyát. ha igen akkor szerencse, mert telepítve a debiant akkor már lesz hálókártyád, onnan pedig szkriptekből már könnyen felmegy az OMV.
-
doberman
senior tag
gondolom az automatikus detektálás sikertelen volt...
akkor viszont nincs szerencséd. marad a kézi, manuális hálókártya telepítés ami nem is tudom... lehet-e omv-t telepíteni hálókártya nélkül.
ahogy én próbálnám:
egy alap debiant telepítenék (nem netinst.. nincs net), utána jönne a hálókártya kézi telepítése.
(ellenőrizd, hogy az alaplap cd/dvd-én nincs-e linuxos driver).
ha nincs - mostanában előszeretettel lehagyják..- akkor driver letölt az Inteltől, és pl ezen thread nyomán összeeszkábálni a hálózatot.
ez a rész még segíthet:
Namely:
0) Download the driver from the https://downloadcenter.intel.com/produc ... on-I218-LM to a usb drive (yes it's a i218 'cause no i219)
1) did a fresh install without network
2) reboot and copy the driver to my home directory
3) execute following commands
> tar zxf e1000e-<x.x.x>.tar.gz
> cd e1000e-<x.x.x>/src/
> make install
the binary will be installed as: /lib/modules/<KERNEL VERSION>/kernel/drivers/net/e1000e/e1000e.[k]o4) run command
> modprobe e1000e insmod e1000eand that enabled my eth0
Hope this helps...
(sajnos ha nincs kernel támogatás egy új hw elemre, csak a "kézi" munka marad - viszont sokat tanulhat az ember fia.)
-
doberman
senior tag
válasz
grabber #9600 üzenetére
AMD Athlon II X3 405E -t (45Watt) vettem rizsföldről 2 marék rizsért - nem volt 10 $. Kapott 8 Gb DDR3-at. OMV4-alatt fut a TM, OpenVPN,dlna, SMB, Docker( RTL-SDR), VirtualBox-ban van még egy két guest ismerkedni-játszadozni, natívan TvHeadend + Oscam szerver.. . A legnagyobb load-ot az okozza mikor a Clamav frissít és napi vizsgálatot tart.. sztem az a Q6600-as is röhögve tudná ezeket.
-
doberman
senior tag
igen, igazad van... csak ha már van egy jól működő rendszerünk, adott egy jól paraméterezhető virtualizált környezet, és megadunk néhány extra paramétert:
VBoxManage modifyvm “MacOS” — cpuidset 00000001 000106e5 00100800 0098e3fd bfebfbff
VBoxManage setextradata “MacOS” “VBoxInternal/Devices/efi/0/Config/DmiSystemProduct” “iMac11,3”
VBoxManage setextradata “MacOS” “VBoxInternal/Devices/efi/0/Config/DmiSystemVersion” “1.0”
VBoxManage setextradata “MacOS” “VBoxInternal/Devices/efi/0/Config/DmiBoardProduct” “Iloveapple”
VBoxManage setextradata “MacOS” “VBoxInternal/Devices/smc/0/Config/DeviceKey” “ourhardworkbythesewordsguardedpleasedontsteal(c)AppleComputerInc”
VBoxManage setextradata “MacOS” “VBoxInternal/Devices/smc/0/Config/GetKeyFromRealSMC” 1
VBoxManage setextradata “MacOS” VBoxInternal2/EfiGopMode 4... akkor működnie kellene -hisz másnak is sikerült.. és máris lehet ismerkedni a mac-al is. eh milyen jó is lenne...
-
doberman
senior tag
Én is feldobnék egy könnyed vasárnap esti témát, bár lehet hogy nem omv specifikus a probléma.. de hátha valaki már beleszaladt és tudja a tutit..
OMV4 alatt VirtualBox-ba próbálok telepíteni néhány Guest-et, ami sikerül is (win, linux -ok jól működnek).
Próbálkoznék ezzel a MacOS-el is de nem nagyon akar sikerülni. Ez és ez a leírásokból merítettem egészen addig a pontig 1xű míg konzolon kellene az extra paramétereket megadni:VBoxManage modifyvm “MacOS” — cpuidset 00000001 000106e5 00100800 0098e3fd bfebfbff
re a kimeneti válasz:
VBoxManage: error: Could not find a registered machine named '“MacOS”'
VBoxManage: error: Details: code VBOX_E_OBJECT_NOT_FOUND (0x80bb0001), component VirtualBoxWrap, interface IVirtualBox, callee nsISupports
VBoxManage: error: Context: "FindMachine(Bstr(a->argv[0]).raw(), machine.asOutParam())" at line 522 of file VBoxManageModifyVM.cppegyértelmű, hogy már az elején nem találja a regisztrált gép nevet - MacOS-t...
van valakinek ötlete? -
doberman
senior tag
válasz
A_ScHuLcZ #9545 üzenetére
nézz utána pontosan- a host (ESXi) rendszer által használt rendszerfeltételeknek... főleg felhívom figyelmedet a hálókártyára... 5+ évvel ezelőtt üzemeltettem ilyen esxi rendszert - roppant jól működött 2x4 magos xeon processzoron 16 gigabájt rammal... + 5 terra hdd-vel mindenféle raid tömbbökkel. de volt egy nagyon bosszantó tulajdonsága: 2-3 féle hálókártyatipussal volt hajlandó működni... virtualizálva futtatott omv, szép feladat. ha a host már megy akkor szerintem semmivel nem különösebb üzemeltetni az omv-t.
-
doberman
senior tag
válasz
_Smooth #9530 üzenetére
na akkor:
-normál esetben nem kell létrehoznod sem felhasználót, sem csoportot ebből adódóan a config mappában sem kell turkálni... idézet a fórumon sokszor hangoztatott tételt: lehetőleg ne birizgáljuk ssh-n az omv-t... szkriptek írnak szkripteket és azok meg a config filéket... omv futása közben közbe nyúlkálni az adott folyamat leállítása nélkül - szinte borítékolható a rendszer összeborulás...
- először csak "házon belül - otthoni hálózaton" próbálkozz, egyszerűbb - majd ha megy így akkor jöhet a DDNS, meg a router mókolás.
- hibakeresésnél ne bonyolítsd a dolgodat: kapcsold ki a PAM azonosítást, a DHCP-ből vedd ki azt az ip címet -hagyd üresen, a nyílvános ip címhez pedig írd az omv ip címét.
- ezután töröld az előző tanusítványt és generáld újra. töltsd le, csomagold ki és tedd át vagy a pc-re vagy telefonra.- belső hálózaton csatlakozz.
( a .ovpn filében található verbose 3 - értékének a növelésével részletesebb státuszt kapsz akár a real time adatforgalomról is - segíthet a hibakeresésben...)hajrá, sikerülnie kell...
(látom közben lovi is reagált, akkor ezt tekintheted egy "B" tervnek a hibakereséshez..)
-
doberman
senior tag
válasz
_Smooth #9522 üzenetére
hmmm tls hiba, a connect létrejön de a security kézfogás nem....
ez nem omv hibának tűnik...
látom, hogy win alól próbálkozol. legalább egyszer el kell indítani az ovpn klienst rendszergazdai módban, hogy valamit legenerálhasson... utána már nem kell a rendszergazdai mód. - régebben volt ilyen nyűgje a kliensnek, de ez inkább win és rigolyái ...RAID-ban nem vagyok otthonos, de ssh-n a /var/log/ -ban találhatóak a részletes logok... utána kellene járni ennek a "tömb-eltünésnek"...
-
doberman
senior tag
válasz
_Smooth #9512 üzenetére
Biztos van de nem használtam...
Viszont nekem sem sikerült elsőre... okát nem tudom, de 1-2 hete pont itt volt szó egy apró bugról ami érintette az openvpn-t. A megoldás az lett, hogy eltávolítottam a plugint és frissítés után újra telepítettem.
egyébként tényleg csak tanusítványt kell készíteni és meg adni az elérési nevet vagy címet.. (egyébként az elkészült tanusítvány.zip kicsomagolva ott találsz egy opvn kiterjesztésű filét -szöveges, editálható. -
doberman
senior tag
Urak.
Nehéz mulatság utólag plusz hálókártyát hozzáadni a rendszerhez? (mármint szoftveresen, becsavarozni be tudom)
intel gigabit pro 2x1000 et copper dual e1g42etblk a kézben lévő kártya. csak simán behelyezve nem ismeri fel a kártyát, firmware után sóhajtozik. az intel szerint a kernel 2.6 -3.x már ismeri. -
doberman
senior tag
válasz
DoItYourself #9261 üzenetére
Ne felejtsd el: ha már pendrive akkor Flash Memory plugin...
-
doberman
senior tag
Nagyot játszottatok itt este, és lám lett eredmény...
. -tartsuk meg ezt a jó szokást, a segítség mindenkinek jól esik- ezt az infot pedig esetleg linkelni kellene az összefoglalóba ...
(mikor reprodukálni akartam a hibát ezek szerint azért nem sikerült mert mindenhez Hiren's -et használok illetve az azon lévő GParted-et... az meg elég régi)
-
doberman
senior tag
válasz
bvvitya #9062 üzenetére
bocsi lemaradt a link, innen tudod letölteni, a gépednek megfelelő iso filét (linkeltem volna konkrétan is csak nem ismerem a hardvered)
ezt keresd:ha 64 bites a processzor akkor az amd64-re van szükséged. ha régebbi pl celeron, p4 stb akkor az i386-ra van szükséged.
az iso filét írd ki pl Rufus-al.. ha kész akkor bootolj és gyakorolj...
(de sztem elsőre fog sikerülni.) -
doberman
senior tag
válasz
bvvitya #9062 üzenetére
Ne félj tőle, a folyamat szinte teljesen automatikus, az elején kérdez ezt azt, de tudod mit? Itt egy YT video (8perc) a 4. perctől van a particionálás.
sztem ha végignézed láthatod, hogy nem ördögtől van a linux telepítés.. (de VirtualBox-ban is gyakorolhatsz)igen, segítünk ha gondod van.
-
doberman
senior tag
válasz
bvvitya #9058 üzenetére
hmm a hibaüzenetben legelől egy NFS server-client hiba.
majd a végén a Swap hiba.ötlet: telepíts egy debian netinst -et. a particionáló résznél szépen készíts 3 particiót, -swap, sys és data. telepedjen a sys-re onnan is bootoljon (grub), desktop nem kell, az ssh-t engedélyezd! . ha kész akkor telepítsd az omv-t parancsorból... (a swap értékét majd a telepítő beállítja -a többibe belenyúlhatsz)
a data lesz az adataidnak.nálam így készült, semmi hiba...
-
doberman
senior tag
válasz
sad_Vamp #8979 üzenetére
ha írsz egy step-by-step listát nekem, mikor mit csináltál, hétvégén végigcsinálom egy valós környezetben - nem virtualizálva-, hátha sikerülne rekonstruálni a hibát...
elég sok minden lehet... kellene a feltett omv letöltési linkje, az alkalmazott gparted verziója, az ubi live linkje is... -
doberman
senior tag
válasz
sad_Vamp #8977 üzenetére
talán hagyd ki, vagy csináld másképp azt ami véleményed szerint elrontja a rendszered.
(visszaolvasva, az omv telepítése UTÁN még particionálgatod a kész rendszert és ekkor történik a gikszer.) Ha ennyire nem megy akkor talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy meddig szívatod magad - vagy fogsz egy másik adathordozót és telepíted az OMV-t külön az adat hdd-től. Egyébként Boldog Karácsonyt mindenkinek! -
doberman
senior tag
Csatlakozom a fentiekhez.
A FlashMemory plugin alapvetően a memóriakártyák "elhasználódása" ellen van, mivel rosszul viselik a többszálú, egyidejű írás-olvasást. Viszont az ssd ilyenre van tervezve.azt írod:.... fstab átírása... itt lehet a gond. eddig nekem nem kellett átírni, bár ott írja, hogy milyen változtatásokat kell eszközölni.. de mindig automatikusa aktiválódott és szürke lett minden és a memory értékek elkeztek nőni automatikusan... ha van mentésed az eredeti fstab-ról akkor visszaállítható az eredeti állapot.
-
doberman
senior tag
válasz
mclane_ #8905 üzenetére
igen okozhatja.
ha mindent jól állítottál be akkor az is elképzelhető, hogy NAT-olt alhálózaton vagy, nincs publikus ip címed...
ellenőrizd. (saját routered WAN oldali ip címét hasonlítsd össze pl ezzel.)
ha nem ugyan az akkor NAT-olt, akkor csak aszolgáltatód tud(na) nyitni portot a géped felé. ha ugyanaz akkor valamit te állítottál benrosszul. -
-
doberman
senior tag
semmi gond, az omv alapesetben is kezeli az ntfs-t.
Egy dolog ami fontos: az omv mint rendszer telepítéskor a felajánlott lemezen kérdezés nélkül törli a meglévő partíciókat és formázza linuxos EXT filerendszerre. Ezért javasolják, hogy maga a rendszer legyen egy külön kisméretű hdd/ssd -n.
ha feltelepedik, akkor csatlakoztatod a már meglévő ntfs adat lemezeidet. -
doberman
senior tag
Ha valaki tudja megírhatná, hogy a OMV docker-ben futtatott TVHeadend és az Oscam hogy tudja kezelni az usb-s tv stick-et és a kártya olvasót, ne tartsa magában... a 2 progi fut, konfigulálható csak épp az usb-s eszközöket nem látják..
-
doberman
senior tag
válasz
chemand #8532 üzenetére
log filék elemzése nélkül... lehetetlenség értelmes magyarázatot találni.
(a minap vettem észre, hogy a kib*sz*tt lg okos tv folyamatosan egy orosz ipcímre próbál csatlakozni.. - valami játék volt telepítve rá -> factory default után megszünt a para. de volt már itt a fórumon tagtárs aki ha minden igaz bányász vírust szedett ossze az omv-re.. sajnos nem derült ki hogy hogyan.) -
doberman
senior tag
válasz
sad_Vamp #8529 üzenetére
ha még van türelmed
:
/etc/network/interfaces -ben van ipv4? vagy csak ipv6?? -szívtam már ezzel.. kézzel kellett az ipv6-ot
kikapcsolni:# Include additional interface stanzas.
source-directory interfaces.d
# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback
# enp0s7 network interface
auto enp0s7
allow-hotplug enp0s7
iface enp0s7 inet dhcp
dns-nameservers 192.168.64.1
dns-search lan
iface enp0s7 inet6 manual
pre-down ip -6 addr flush dev $IFACEa vége a lényeg..hogy miért nevezi enp0s7 -nek az eth0 -t, azt nem tudom..
-
doberman
senior tag
válasz
sad_Vamp #8522 üzenetére
kukkantcs bele a /etc/apt/sources.lst -be. az apt és az apt-get itt nézi meg, hogy hol vannak a források a telepítésekhez. illetve a telepítés végefelé megkérdi, hogy melyik tükökröt használja majd a későbbiekben.. én a magyar tükröt -ftp.debian.hu-t szoktam választani...
a netinst telepítéskor van egy pont mikor a hálózatot "felderíti" és megpróbál a dhcpd ip-t beszerezni.. ott kellene írnia, hogy sikerült vagy sem.
-
doberman
senior tag
szervusz!
akkor kezdjük az első kérdéseddel.
A TR nem csak parancssorból tehető fel a debian alá, hanem az OMV webes felületéről is, és ha így kerül fel akkor a webes felületen a Szolgáltatások-> Bittorrent fülecskére kattintva megjelenik a beállítások között egy ütemezés fül is...és a beállítások után ütemezheted kényelmesen böngészőből.
upsz.. lovi27 már nyújtja is tálcán a megoldásokat. -
doberman
senior tag
válasz
tibi970307 #8107 üzenetére
Vpn-portot forwardoltál az omv-nek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Path of Exile 2 early access kulcs
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G5 - i5-8G I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Olcsó Notebook! Dell Latitude E6540! I7 4600U / 8GB DDR3 / 128GB SSD! / HD8790M
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Microsoft Surface Pro 9 i5-1245U 16GB 256GB 1év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest