- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Szinte játékpénzért megvehető a Honor Play 10C
Hirdetés
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
lovi27
addikt
válasz
bvvitya #14558 üzenetére
Installing OMV5 on Raspberry PI's, Armbian SBC's, & i386 32-bit platforms
De ha te is Debianra telepítenéd, #14556 tradeelek11 társ által linkelt szkript arra való.
-
drtihanyi
csendes tag
válasz
bvvitya #9721 üzenetére
Nem tudom megoldódott-e a laptop képernyő lehajtás probléma, de az alábbiakat kell csinálni.
Kiadod az alábbi parancsot SSH-n (pl. Putty):
sudo nano /etc/systemd/logind.conf
A megjelenő felületen szedd ki (értsd töröld) a hashtag-et (#) az alábbi sor elől, illetve az egyenlőségjel után írd át ignore-ra:
HandleLidSwitch=ignore
Ezt követően nyomj F3-at a mentéshez, majd Alt+X a kilépéshez.
Ha visszatértél a parancssorba, akkor add ki a következő parancsot:
sudo service systemd-logind restart
-
-
válasz
bvvitya #9109 üzenetére
Ezzel csak annyi a baj (ha jól értem) hogy a laptopon fut a program, ami aktualizálja az ip címedet. ha például nem vagy otthon, és változik az ip cím, akkor nem fog működni. Pl, egy nyaralás, saját tapasztalat. Ezért jobb, ha a routeren fut ez. Kérdés, hogy milyen a router.
-
lovi27
addikt
válasz
bvvitya #9109 üzenetére
Nem a részletek érdekeltek, csak az hogy foglalkoztál-e a követéssel.
Ezek szerint igen és reméljük működik is. Ezt ha cserélsz IP címet - a Diginél csak KI, majd újra BE jelentkezek hozzájuk - és még mindig eléred a GUI-t, akkor megy a noip-nek a követés.
Amúgy elég lett volna csak a TCP-t kinyitni, az UDP itt nincs használva.További jó mulatást!
-
-
ht42
senior tag
válasz
bvvitya #9102 üzenetére
Nem fizetős itt semmi
A VPN szerver az OMV-s gép (vagy a router ugyebár). Telepíteni kell az OpenVPN plugint, és megfelelően beállítani szerverként, ebben nem tudok segíteni én nem így használom. De hasonló lehet a routerbe épített VPN szerverhez, az tud beállítás után exportálni egy beállítás file-t (hitelesítő, meg beállítási adatok vannak benne, pl. privát kulcs is amire nagyon kell vigyázni), amit a kliens gép OpenVPN config könyvtárába kell másolni. Előtte persze a kliens gépre telepíteni kell az openvpn kliens programot. Ez van minden oprecerhez, linux, winfos, android... A kliens indítása után - ha van az előbb említett config exportfile - be tudsz lépni az otthoni hálózatodba, mintha össze lennél drótozva vele, minden megosztást látni fogsz. A kapcsolat gyakorlatilag teljesen biztonságos. Akár filmet nézhetsz a telefonodon a NASról... ha az interneted sebessége engedi. -
lovi27
addikt
válasz
bvvitya #9095 üzenetére
Akkor a routered kezeli a no-ip.com-ot, ugye?
Az smb megosztások távoli eléréshez én is az OpenVPN-t használom, de én az OMV plugin-jával.
De ha az ajánlott ftp-t akarod használni, vagy ahogy én a Plex Media Servert, az ezek működéséhez szükséges megfelelő portok kinyitásakor a NAS-od helyi hálózati címét rendeled hozzá. Ennyi a titok. Remélem érthető. -
vadkörte
addikt
válasz
bvvitya #9075 üzenetére
Ez a lényeg. Hogy sikerült. Hidd el örülünk mindannyian, ha tudunk segíteni valakinek, megoldani a problémáját.
(#9073) nemurea:
Nevetni fogsz, de nem volt grub reinstall.
A v2 óta foglalkozok az OMV-vel, kb. azóta használok adat partíciót is. A v2 és a v3 esetén az Összefoglaló alapján végeztem a partícionálást és semmi gondom nem volt.
A v4-nél egy már belakott és működő rendszernél próbálkoztam. Összeomlott. Először az OMV, utána az én idegrendszerem - éjfél felé járt - reinstall, a meztelen OMV-t partícionáltam át, megint összeomlott. A SWAP-ot nem találta, emlékeim szerint szintén dobott egy buszhibát és már a grub után elakadt. Gondoltam én rontok valamit el, de éjjel kettőkor már inkább aludni szerettem volna.
Aznap este újra telepítettem, egy akkor letöltött GParted ISO-t írtam ki egy a fiók mélyéről előkotort 1GB-os mSD-re és azzal partícionáltam át, nem töltöttem le az extákhoz tartozó Gparted-ot (egyébként a kettő nyúlsz@r egyforma, talán a letölthető néhány tized alverzióval frissebb...) az Összefoglalónak megfelelően. Nos ismét telepítés lett a vége. Mérgemben úgy döntöttem, hogy ro{&}@dj meg te átok, ha a meghajtó végére nem megy, majd megy az elejére.
Nem akartam, hogy lehülyézzetek a tudatlanságomért, így inkább hallgattam, mint az a bizonyos a fűben és megoldottam a problémát...
Az eredményt láthatod a linkelt képen.
Igaz azóta már egyszer újra kellett telepítenem - tanulság? ne ba&@#dj az fstab-bal ha nem vagy 100+1%-ig biztos a dolgodban, élő rendszeren pláne ne - és már eleve így végeztem a partícionálást. Elsőre működött.
Ez nem jelenti azt, hogy ez egy univerzális megodás. Ami ezen az ősöreg Atom + SiS-es gépen beválik, nem jelenti, hogy egy 10 évvel fiatalabbon is be fog.
Vámpír barátunk litániáinál kicsit eltört bennem valami és egy időre áttettem magam read_only-ba.Nem vagyok informatikai analfabéta, de a rendszerszintű mondókátok nagy részénél csak pislogok, mint a hal a szatyorból. Ok, tudom mi az a grub és hasonló állatfajok, de egy ilyen hibánál pl. csak lesek és lövésem sincs, se a hiba okáról, se a megodásról. Max próbálkozok, mint a kiskutya...
Bocs a hosszú léért.Ja és B.Ú.É.K.!
-
nemurea
aktív tag
válasz
bvvitya #9066 üzenetére
Nem Te rontottad el, elég fura módon, úgy látszik, az OMV4-hez egy régi e2fsck van csomagolva, valószínűleg az alap Debian még azt tartalmazza (?). Google-be ha annyit írsz be, hogy 'e2fsck uns', a legelső, automatikus felajánlása ez: 'e2fsck unsupported feature metadata_csum' (nahát, másnak is ez a problémája). Ezt találtam így gyorsan egy magyarázatnak.
Viszont ez azt is jelenti, hogy pl. amit vadkörte ajánl, ahogyan ő csinálta, az jó lehet a te esetedben is: ne az OMV4 extrájában szereplő gparted-et használd, hanem készíts egy másik live CD-t, egy friss disztrót, ami friss gparted-et és e2fsck-t tartalmaz. (Javaslom a Rescue CD-t.)
Vagy én is bátorítalak a netinstallos vonalra (bár ha a Debian tárolóiban még a régi verzió van, az probléma lehet).
Vagy SSH-n töltesz le a meglévő rendszeredre egy friss e2fsck-t - de ha az auto upgrade ezt nem frissítette, akkor ez problémás lehet.
Egyébként ez a lényeg:
"metadata_csum stands for “Metadata Checksums” which is available for Ext4 file systems since Linux 3.6 but isn't supported by the file system tools until v1.43"
-
vadkörte
addikt
válasz
bvvitya #9063 üzenetére
Nálam így van felosztva és elrendezve az SSD. Így működik a rendszer rendesen.
Emlékeim szerint a GParted live-val méreteztem át - ezt töltheted le OMV alól is, csak én egy live verziót írtam ki pendrive-ra - de ez kb mindegy is.
Amikor nem ezzel az elrendezéssel volt felosztva vagy összeomlott, vagy "csak" nem tudott boot-olni.(#9067) doberman:
Nem mindenkinek evidens egy linux telepítés - az más kérdés, hogy a Debian ha nem kotorsz bele, kb. hülyebiztos - pláne akkor ha maga a rendszer is idegen.
Az egy állapot, hogy pár éve kissebb nagyobb megszakításokkal ismerkedek a linux lelkivilágával, de komolyabb konzolos mókába nem mennék bele és alavetően még mindig Windows-osként gondolkodok.
Igaz képes voltam fél napig bohóckodni, hogy a laposon a partícikiosztás a Manjaro alatt olyan legyen, amilyet én szeretnék. (home külön "meghajtó"n, valamint külön egy adat partíció is) -
doberman
senior tag
válasz
bvvitya #9062 üzenetére
bocsi lemaradt a link, innen tudod letölteni, a gépednek megfelelő iso filét (linkeltem volna konkrétan is csak nem ismerem a hardvered)
ezt keresd:ha 64 bites a processzor akkor az amd64-re van szükséged. ha régebbi pl celeron, p4 stb akkor az i386-ra van szükséged.
az iso filét írd ki pl Rufus-al.. ha kész akkor bootolj és gyakorolj...
(de sztem elsőre fog sikerülni.) -
doberman
senior tag
válasz
bvvitya #9062 üzenetére
Ne félj tőle, a folyamat szinte teljesen automatikus, az elején kérdez ezt azt, de tudod mit? Itt egy YT video (8perc) a 4. perctől van a particionálás.
sztem ha végignézed láthatod, hogy nem ördögtől van a linux telepítés.. (de VirtualBox-ban is gyakorolhatsz)igen, segítünk ha gondod van.
-
lovi27
addikt
válasz
bvvitya #9060 üzenetére
De mi foglal el közel 8GB-ot? Dupla annyi mint szokott. Érdekes lenne miket csináltál előtte, de mindegy.
Ott van az Összefoglalóban a Debian netinst telepítés linkekkel együtt. És utána az OMV is.
(#9063) bvvitya
Ezért kéne legalább egyszer végigjárni, hogy pontosan mit csinálsz. -
doberman
senior tag
válasz
bvvitya #9058 üzenetére
hmm a hibaüzenetben legelől egy NFS server-client hiba.
majd a végén a Swap hiba.ötlet: telepíts egy debian netinst -et. a particionáló résznél szépen készíts 3 particiót, -swap, sys és data. telepedjen a sys-re onnan is bootoljon (grub), desktop nem kell, az ssh-t engedélyezd! . ha kész akkor telepítsd az omv-t parancsorból... (a swap értékét majd a telepítő beállítja -a többibe belenyúlhatsz)
a data lesz az adataidnak.nálam így készült, semmi hiba...
-
lovi27
addikt
válasz
bvvitya #9050 üzenetére
Szerintem az OMV által kínált módon kéne átméretezni a partíciót, mert más hiba is lehet az ok, ami csak az átméretezéskor jön elő.
Tehát rendesen működjön az OMV, legalább egyszer legyen újraindítva. Már telepítve legyen az Extrák plugin és az ott felkínált GParted Live lehetőséggel csinálni az átméretezést. Persze tudom ez így kicsit bonyolultabb, nehezebb lesz egy OMV-vel most ismerkedőnek, de nem lehet megúszni, egyszer meg kell ismerkedni az OMV-vel.
A biztonság miatt csak a rendszerdiszk legyen csatlakoztatva (rádugva)! -
Flowtation
őstag
válasz
bvvitya #9050 üzenetére
OMV feltelepítés után, amikor még egyben van a lemez: Ez egy linux mint, kiirod rufussal, erről bootolsz, elindul live módban (azaz a penről fut). Megkeresed a gparted-et, onnan meg elvileg ugyanúgy tudsz vele dolgozni. Tehát megkeresed a vinyódat, aminek elméletben az sda1-nek kell lennie (ellenőrizheted a méretével is, ami 300Gb), és ugyanúgy csökkented mint az OMV-s verzióval. A fennmaradó helyre csinálhatsz egy partíciót, ha gondolod. Ezután kilépsz, kihúzod a pent, és ha minden oké, akkor indulnia kell az OMV-nek, immár a kisebb partícióval.
Ennek működnie kell, nekem ezzel régen ment is, de most nem próbáltam, már belaktam a gépet, nincs kedvem újrahúzni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Figyelem!
Megjelent a Debian 10-re épülő OMV 5 stabil kiadása.
Új telepítésre ez a verzió ajánlott.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- PC Game Pass előfizetés
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3037, 96% Akkumulátor
- Apple Watch SE 40mm 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3084, 95% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest