- Légies iPhone halvány színei
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- 8300 mAh, maradhat?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Milyen okostelefont vegyek?
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
Új hozzászólás Aktív témák
-
bobsys
veterán
Hitelkartya elbiralasok menetet elo ember nemtudja, hogy hogyan es mikent csinaljak, en mar feladtam, hogy megertsem a dolgot. Kifizetem a ho vegen es kesz. Amex az kulon faj ok hasznalnak valami belso sajat adatbazist ami nem jelenik meg a reportodon, de ok nyilvantartjak.
-
fokukac
nagyúr
nyugi, majd megrendezik, fű alatt...
Holló: pl. mert olcsóbb?
HP: mindig is értettünk az országimázshoz.Amúgy nem értem ezt, hogy miért pont a füvet tiltják ennyire. Ráadásul az új btk-ban ugye még jobban, de hát ez nyilván a keresztény-népznemzeti-rendipártiság része.
PEdig, ha lenne egy kis eszük, elkezdenék 50% adóval, de legálisan forgalmazni a nemzeti dohány, izé, fűboltban.
-
BlacKSouL
addikt
Novembertől áprilisig fagy volt, majd ha már 4-5 hónapja meleg lesz akkor szólj.
A május-június átlagos volt, kissé sok esővel. Július eleje is átlagos volt, hőség nélkül. 9-én elmentem, akkor még éppen kellemes volt, mikor Horvátban voltam itthonról azt hallottam esős, őszies idők is voltak 1-2 nap. Hazajöttem, és július végén meg végre beköszöntött a nyár, és tart már két hete. Ez lesz a 3. meleg hét. -
Viszlát
addikt
A meló és a lakás kérdés is belefér, attól függően, hogy mi az indíték. De mikor látom, ahogy összead közben, hogy milyen lakást engedhetek meg magamnak, meg mennyi a havi nettóm, na az gáz. A fizu kérdés is szituációtól függ, ha te megkérdezed tőlem, semmi gond, ismerjük egymást, de egy vadidegen első találkozáskor ne akarja már tudni. Szerintem.
Nolf: van remény, ne add fel.
-
nyilván más a helyzet így, főleg, ha az egészségügyben dolgozik az ember, mert az rettentő hajtós tud lenni, ezt elismerem.
de akármekkora is a stressz meg a fáradtság, azért ha 500k múlik a vizsgán, akkor csak nem arra játszok, hogy "majd biztos írnak még ki vizsgaidőpontot", hanem elmegyek az első alkalomra. főleg ha, csak tölteléktárgy, ahogyan mondja, akkor valószínűleg nehéznek sem annyira nehéz, mint a szaktárgyak. tehát ez elég könnyelműség volt szerintem, főleg, hogy nagyjából képben vagyunk, hogy milyen fizuk vannak az egészségügyben, sajnálatos módon :/
-
EQMontoya
veterán
Tildy drága, sok lesz a magyarázat. Nyilván nem 200-at keresek én sem, de ismerek olyan embert IT-ben, aki 8 általánossal is lazán többet keres, mint én. Ami érdekelte, azt megtanulta, és abban nagyon profi, tapasztalata is megvan. Ez elvben hátrányos helyzet lenne, nem?
Álláskeresés: sosem kerestem. Engem találtak meg, vagy ismerős, vagy LinkedIn... Ennyit a helyezkedésről.
-
Marmint 1000 fos falubol az orszaghatar mellol, tanar szulokkel? Nem halmozottan hatranyos, azert nem is egy rozsadombi villa - ennel jobban nem mennek bele a kerdesbe. A prohardveres hozzaszolasaid fele arrol szol, hogy bizonyitod, hogy a) neked jol mennek a dolgok b) ami nem megy olyan jol, az a vilag hibaja es/vagy masnak szerencseje van. Na mindegy, gondolom mar mindenki megszokta, ne hagyd abba!
-
Pisztillus
senior tag
Nincs nekem semmi bajom vele - s mint látható, a felsorolásból pozitív irányban ki is lóg - csak a trendre hoztam példát, mely szerint hódítanak a nem magyar eredetű nevek.
Valószínű, hogy a Kevin-t később a gyerek sem fogja bánni, míg azért a többi név esetében ebben nem feltétlenül vagyok biztos. -
-
Tim82
félisten
Az elejétől fogva teljesen egyértelműen le volt írva ugyanaz, igazából önmagamat ismételtem jópárszor. Bocsánat, hogy ennyiszer kellett leírnom. A kioktatást amúgy nem én kezdtem, gondolom, átlátod, hogy annak tükrében, hogy pontosan mire reagáltál, ezt nehezen tudtam máshogy értelmezni.
DeFranco: szerintem azért, mert pont az azzal kapcsolatos esetleges panaszokat akarta megelőzni, hogy mindenhol (értsd: ott is, ahol nincs kint a Visa Electron embléma) lehet használni, aztán kiderül, hogy mégsem (ezért meg valóban nem fog a kibocsátó bank felelősséget vállalni). Mindenhol el kell, hogy fogadják, ahol kint van a Visa Electron embléma.
Ráadásul a Visa Electron mindenhol debit kártyának minősül (biztosan van olyan bank, amelyiknek van Visa Electron hitelkártyája is, de én még nem találkoztam vele -> elvileg az is debitként lenne kezelve).
Egyébként az is lehet, hogy szimplán nem volt biztos benne, és ezt gondolta biztos válasznak.
-
Tim82
félisten
Az még mindig nem a magyarországi VE kártya hibája, ha olyan helyen próbálsz fizetni vele külföldön, ahol eleve nincs kint a VE elfogadást jelző matrica -> ennek benézése user error. Alapvetésként ugyanis mi arról beszéltünk, ahol kint van... Az adott kártyatípus elfogadását pedig eléggé egyértelműen jelzi az elfogadóhelyen kitett matrica/logó, az elfogadás hiányát a matrica/logó hiánya. (Ha máshol nem, magán a POS terminálon rajta vannak a matricák, de az elfogadóhelyek általában az ajtó/kirakat üvegére is ki szokták tenni.) Hülye (vagy inkább óvatos) pénztárosok, akik nem mernek elfogadni külföldi kártyát, pedig minden országban vannak, ez nem német sajátosság.
Egy konkrét esetben említetted a matricát -> arról kiderült, hogy V Pay, ami nem azonos a "normál" Visa kártyával. Ezért nem tudok a többi esettel mit kezdeni, bár beszédes a mostani mondatod a "legtöbb üzleten" kitett matricákról. Valamint azt sem tudom, hogy "a Facebook-on más" nem pontosan úgy járt-e, mint te a V Pay-jel.
(Szerintem egyébként egyáltalán nem egyértelmű, amikor szemlátomást a friss németországi élményeidtől elszeparálva, jó pár bekezdéssel arrébb "itt"-et, majd egy másik hozzászólásban, ország/hely megjelölése nélkül "egy Media Markt-ot" emlegetsz.)
Én továbbra is egy konkrét bank által kibocsátott konkrét kártyatípusról beszélek (a kezdetektől fogva, ráadásul eléggé egyértelműen), amit külföldön minden olyan elfogadóhelyen gond nélkül el kell fogadjanak jelenleg, ahol ezt a kártyatípust elfogadják - ezzel kapcsolatban van évekre visszamenőleges tapasztalatom, ráadásul elég komoly ügyfélbázis alapján, hogy nincsen vele probléma. Az, hogy a Raiffeisen-es/CIB-es Visa Electron-jaitokat/MasterCard-jaitokat nem tudtátok használni olyan németországi elfogadóhelyeken, ahol - az általad írt információkból kiindulva - amúgy sem fogadják el az adott kártyafajtát, továbbra sem releváns információ/tapasztalat abból a szempontból, hogy az Erstés Visa Electront elfogadják-e azokon a külföldi elfogadóhelyeken, ahol elfogadják az ilyen típusú kártyákat. Figyelmedbe ajánlanám végül azt az információt DeFranco hozzászólásából, ami az OTP-s Visa Electron-ra (és annak "domestic only" voltára - régen az Ersténél a Posta brand-je alatt kibocsátott némelyik bankkártya volt ilyen, nem lehetett használni külföldön, hiába volt technikailag vésett MasterCard kártyatípusú) vonatkozik - pusztán azért, hogy rávilágítsak, az egyes bankok által kibocsátott bankkártyák között is komoly különbségek lehetnek, hiába ugyanolyan típusúak elvileg.
*
Integra: Sokkal egyszerűbb kérdés körül zajlik a vita, mint a németországi bankkártyaszisztéma sajátosságai vagy a mágnescsík + chip témaköre (ami eredetileg nem is nagyon került szóba, ha nem merül fel tildy kapcsán a 2009-ben használt bankkártyája és a V Pay témája):
- olyat tapasztaltál-e Németországban, hogy olyan elfogadóhelyen, ahol egyértelműen ki van jelezve, hogy X típusú bankkártyával tudsz fizetni, mégsem tudtál fizetni vele (visszautasította a POS terminál/ATM azzal, hogy nem támogatott kártya - és most tekintsünk el attól, hogy esetleg technikai probléma volt)?Ugyanis erről volt szó eredetileg is, ezt kellene tisztázni, nem pedig azon morfondírozni, hogy miért nem tudunk olyan elfogadóhelyen fizetni X típusú bankkártyával, ahol bizony jelezve van, hogy nem tudunk X típusú bankkártyával fizetni. Az már egy teljesen más kérdés, hogy mennyire gyakran botlasz egy országon belül X típusú bankkártyát elfogadó elfogadóhelybe (valamint az adott országban mennyire elterjedt az X típusú bankkártya kibocsátása/elfogadása a helyi bankoknál), tildy hozzászólásáig ez nem volt a téma része.
Erre írva Erstés Visa Electronról volt szó eredetileg:
"Mindenhol el kell, hogy fogadják, ahol kint van a Visa, ill. a Visa Electron embléma."
->
"A vicces, hogy a bolt ajtajan ott volt a visa V jele (ebbol a v betu [link]) , aztan meg sem fogadtak el."[link]
->
"Nem V Pay logó volt? Az nem jelenti azt, hogy minden Visa kártyával tudsz ott fizetni, csak V Pay-essel (amin nincs egyáltalán mágnescsík, csak chip). [link]" [link]
->
"Amugy de, igazad van, ez a V pay logo volt." [link]
+
"Tobb helyen meg sem probaltam,a legtobb uzleten csak maestro meg valami helyi kartyanak a matricaja volt." [link]Szóval tök jó, hogy belekeverjük Ádámot és Évát is, nemhogy a németországi bankok kedvelt bankkártyatípusait, de az alapkérdés még mindig az volt, hogy az Erstés Visa Electron használható-e külföldön Visa Electront egyértelműen elfogadó POS-en/ATM-en, vagy csak "domestic only".
(Amúgy németországban nem az a lényeg, hogy milyen a kártya kibocsátó bank. -> valóban, ez azért számít, hogy a kártyát kibocsátó, esetünkben magyarországi bank rendszerében az adott kártya le van-e úgy paraméterezve, hogy a bank rendszere elfogadja a vele történő, külföldön zajló tranzakciót.)
-
tildy
nagyúr
Oh, meg egy kimaradt: a Hauptbahnhof ( Koln) automatai sem fogadtak el egyiket sem. KP-val kellett fizetnem.
Integra: koszonom. Azaz, az EC , meg valami sparkasset emlegettek meg, meg maestro volt a legtobb helyen. Tok szar erzes volt, ott alltam 3 debit kartyaval, amit akkor is lecrediteztek, ha ra volt irva, hogy debit.
-
Tim82
félisten
A V Pay-es eset minősítetten az, amikor olyan kártyával akarsz fizetni, amit egyértelműen jeleznek az elfogadóhelyen, hogy nem fogadnak el. (A többi eset, "itt", meg "egy Media Markt-ban" nekem nem tűnik elég konkrétnak ahhoz, hogy érdemben tudjak rájuk bármit írni.)
Azt is jelzem, hogy a négy évvel ezelőtti, ráadásul egy darab bank által kibocsátott mágnescsík-only Visa Electron kártyák alapján levonni azt a következtetést, hogy a most forgalomban lévő, magyarországi kibocsátású Visa Electron-ok elfogadásával gond van Németországban alle zusammen, szerintem elég merész dolog. (Ennyi erővel Neduddki 1998-as sikertelen Visa-kártyahasználata is releváns lenne most 2013-ban.) Nem véletlenül nyomták végig azóta a magyarországi bankok a chipesítést, hozzáteszem, így is megkésve az eredeti tervekhez képest. (Az Ersténél a VE legkésőbb 2010 óta chipes kibocsátású, vagyis legalább egy, de inkább másfél-két éve már nincs ügyfélkézben mágnescsík-only VE kártyájuk, mivel kétévente cserélik őket. Nekem 2010 áprilisa óta van VE kártyám, eleve chipeset kaptam, tudom, hogy akkor már csak chipeset bocsátottak ki, de nem emlékszem már ennél pontosabban a chipes kibocsátás kezdetének dátumára.)
A thread-ben, amire reagáltál, igazából három alapvetés van: az elfogadóhely elfogadja a VE kártyákat, kifejezetten Erstés VE kártyákról volt szó (DeFranco-nak az van, én is ezekkel kapcsolatban írtam, hogy nem volt olyan eset az én - 2009-2012 közötti - tapasztalatomban, hogy gond lett volna velük külföldön, ügyfélvisszajelzések alapján), valamint a jelenlegi, nem a négy évvel ezelőtti állapotokból indulunk ki.
-
Tim82
félisten
A vicces, hogy a bolt ajtajan ott volt a visa V jele (ebbol a v betu [link]) , aztan meg sem fogadtak el.
Nem V Pay logó volt? Az nem jelenti azt, hogy minden Visa kártyával tudsz ott fizetni, csak V Pay-essel (amin nincs egyáltalán mágnescsík, csak chip). [link] Ahogy elnézem, a V Pay-es kártyákat kibocsátó bankok között nincs is UK-beli. Ha normál Visa-t elfogadtak volna ott, akkor normál Visa logó lett volna kitéve.
A Raiffeisen-es kártyaproblémákkal meg tényleg nem vagyok képben, nem látok bele más bankok kártyakibocsátási sajátosságaiba ill. kártyaproblémáiba. Azt hittem, Erstés tapasztalataid vannak, ha már Erstés tapasztalatokat akarsz cáfolni.
-
tildy
nagyúr
PArdon, Mediamakrtban is ott kellett hagynom, amit meg akartam venni, se visa ,se mastercard nem volt jo nekik.
Szoval igazi szivas-szopas volt az egesz, bar Viszlat annak idejen szolt, hogy igyjarhatok, csak okosabbnak hittem magam, gondoltam 3 kozul egyet csak elfogadnak mar!
Ugyhogy ha oda megyek megint, kell maestro, mert ilyet tobbet nem jatszok. -
Tim82
félisten
Ha figyelmesen olvastad a thread-et, akkor az is kiderül, hogy abból az előfeltételből indultunk ki, hogy az adott külföldi elfogadóhely/ATM elfogadja a Visa-kártyákat (az üzemeltető/tulajdonos bank szerződésben áll a kártyatársasággal). Nem gondoltam volna, hogy ennyire nem egyértelmű az előzményekkel együtt olvasva a hozzászólásom tartalma.
Amúgy az általad említett németországi POS-okon/ATM-eken valószínűleg nem volt kijelezve, hogy elfogadnának Visa kártyát (nem volt kint a kártyatársaság emblémája - ezek az emblémák nem dísznek vannak ott, elvileg pontosan tájékoztatnak - tájékoztatniuk kell - az adott helyen elfogadott kártyákról). Valóban nem volt olyan esetem egyébként, amikor azért telefonált volna be ügyfél, hogy nem tudja használni az általunk kibocsátott bankkártyát olyan külföldi POS-en/ATM-en, amelynél egyértelműen jelezve van, hogy az adott kártyatársasághoz tartozó kártyája nem használható.
A dombornyomott Mastercardokkal viszont emlékszem jó néhány szívásra, amikor a chipes kártyát nem fogadta el külföldön az ügyfélnek az ATM, így esélyes volt, hogy ott marad Mexikóban lemosogatni a szállás árát.
DeFranco: erről annyi jut eszembe, hogy a banki rendszerben külön hibakódja volt annak a tranzakciónak, hogy "régi K&H-s terminál nem fogadja el az Erstés chipes kártyát".
Még valami: amit bobsys mond, nem hülyeség, bár kicsit túlbiztosítás.
PeterkeT: elvileg már az itthoni POS-ok és ATM-ek nagyon nagy része (talán 80-90%-ban) is chipesítve van.
-
parandroid
félisten
Jelentem, az OTP-s, nem dombornomott Maestro, és a dombornyomott Mastercard is működik fritzéknél. Mindkettő folyószámlakártya, nem hitelkártya. Amúgy az itt kiadott kártyák között a Visa van létszámfölényben, ahogy láttam. Nem mellesleg a kártyaolvasók szinte mind a chipet nézik, nem a mágnescsíkot, szemben az otthoniakkal.
"Hülye dolog, de ez van, hogy hiába vagyunk szétglobalizálva, és hiába hittük el a reklámot, mégsem annyi az utazás, hogy egyik zsebben személyi, másik zsebben bankkártya, aztán davaj... pedig már nagyon ennek a világnak kellene lenni, sőt..."
Én jgy jártam a németekhez, havonta akár többször is, két gyerekkel a hátsó ülésen. Aztán lehet, hogy csak szerencsém volt... Bár tény, hogy ~200 EUR szokott nálam lenni készpénzben, biztos, ami biztos alapon (eltévedés, fenyegető éhhalál, akkut műszaki probléma, elromló bankkártya), de szerencsére nem volt rá szükség sose.
p
-
bobsys
veterán
Tudod tildy kinek mi. En nem birtam aprilisban, hogy allandoan fujt a hideg szel es befagyott a seggem amig Angliaban meg Skociaban voltam arrol nem is beszelve, hogy nem szeretek allandoan kabatban meg puloverben maszkalni. Es itt nincs olyan, hogy egy hetig nem latom a napot, mert folyamatosan esik az eso. Ha megunom akkor meg elkotozom egy masik allamba mig ott a szigeten ez sokat nem valtoztat az idojarason.
-
DeFranco
nagyúr
egyszerre vált
és ha brit vagyok ha zulu, mindkét irányba nézek ha átkelek, ha gyerek van a hasamban, akkor kétszer nézek mindkét irányba
pofozni pedig rossz
ez viszont nem másítja meg azt a tényt, hogy mindkét fél hazudik, csak éppen kényelmes mindenkinek a neki tetsző verziót elfogadni
-
DeFranco
nagyúr
OK, hogy 3 év alatt nem tudta megszokni a jobbos közlekedést, lehet figyelmetlen is, rendben van. Csak épp ott volt mellette egy böszöm nagy villamosmegálló amit nagyon megerőltető lehetett nem észrevenni.
Ilyenkor jobb abból kiindulni, hogy mindkettő szereplő úgy hazudik, mint a vízfolyás, és a fele sem igaz a meséjüknek.
A villamosvezető meg sokkot kapott... sajnos ilyen helyzetben a legjámborabb emberből is kijöhet egy k.vaanyád! püff... nem volt "szándékos" én úgy gondolom. Viszont aki ilyenre képes, az nem alkalmas egy ilyen szakmára, le kell tiltani.
(fenntartom, pofozni rossz, villamosvezetőt letiltani, stb. stb. OK...)
-
Tim82
félisten
A bolognai rendszert Hillerék nyomták át.
Amúgy "ugyanez a kormány" - a kormány nem volt ugyanez, a káderállomány azonosságai ellenére sem, nem ugyanolyan lehetőségekkel, mint a mostani. Meg akkor mintha nem is lettek volna ennyire irritálóak. (Gondolom, te sem vállalsz mindenben folytonosságot tíz-tizenkét évvel korábbi önmagaddal.)
-
fokukac
nagyúr
ez az egész dolog nonsense.
Amúgy, bármit vonhatnak, tökmindegy, hogy hívják, de akkor is nonsense.
Gyakorlatilag 22%-ra emelték a kamatadót.Ui. az megvolt amúgy, hogy lakás bérbeadása után is kell EHO-t is fizetni? Akkor, ha évi 1 m Ft fölött van az ebből származó jövedelem, ami gyakorlatilag havi 83 e Ft, szóval nem egy hajdemagas a pesti lakás-kategóriák között.
Tehát 16% az szja + assz'em 14% az EHO, igazán baráti, símán megéri ezért lakást venni, s legálisan bérbe adni. -
az egy dolog, aminek örülni tudok, hogy többen is megjegyzik, elképzelhető, hogy a pedagógusok bérfejlesztése miatt van erre szükség. hát csesszék meg, akkor vonják a dupláját, fizetek többet a telefonért, de legyen ismét vonzó a tanári pálya, mert jelenleg csak a felsőoktatásba tartók alkalmatlanabb része választja ezt a hivatást. el kell kezdeni rendbetenni az oktatást, ha ennek ez az ára, akkor vállalom
-
concret_hp
addikt
nem vonhatnak eho-t a munkabéredből.
hatalmas suttyóság ez az eho egyébként, a többi adóemeléssel együtt. és tényleg az lesz, hogy akik sokat fizetnének (export/import cégek különösen), azok nyitnak szépen egy € számlát ausztriában / szlovákiában / szlovéniában és még annyit se fizetnek mint eddig. főleg, hogy azzal jöttek régebben, hogy ideiglenes adókról van szó. aha.
-
Viszlát
addikt
Ez is egy jó megoldás.
Montoya: a macskákkal kapcsolatos élményeim, benyomásaim alapján alakult ez így. Utálni nem utálom őket, de nem vágyom arra, hogy legyen a közelemben.
Tim82: ezt rögtön gondoltam, de nem vettem ám én ilyen komolyan az egész ügyet, lehet több szmájlit kellett volna tegyek a hsz-be.
-
Ha szerinted siman mas a szokas, akkor ne implikald, hogy en rosszra gondolok, es keverem az elsoaldozast a keresztelovel.
Foleg ne ugy, hogy allitasod szerint hacsak lehet, menekulsz a katolikus templomok kornyekerol, szoval nem igazan vagy expert a temaban (en se).
Koszi.
-
-
még a szombat úgy ahogy okés, de ne reggel 8-kor kezdjék könyörgöm... vasárnap meg persze tabu, csak sajna németországban jobban mennek ezek a dolgok mint itthon
az előzőekhez pedig hozzátenném, hogy a tanya meg a hegy azoknak a parasztoknak/ősembereknek való, akik nem érik fel ésszel, hogy egy társasházban nem akkor zajonganak heteken keresztül, amikor az ő kedvük úgy tartja...
érdekes módon mi minden alkalommal meg tudtuk oldani, hogy a felújítási munkáknál 8 előtt ne jöjjenek hozzánk a szakik, ha a szomszédok kérték, akkor pedig 9 előtt, de úgy látszik viszonylag sok önjelölt kiskirály van az országban, aki azt hiszi, hogy bármit megtehet és bármikor, az ő kis birodalmán belül
nyilvn ez azért is van, mert nincsen erre megfelelő szabályozás, és nem igazán veszi ezt komolyan a hatóság sem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Tilos a politizálás!
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest