Hirdetés
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S25 FE - fenséges, felejthető vagy felesleges?
- Yettel topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- OnePlus 15 - van plusz energia
Aktív témák
-
sszever
őstag
Lenni nincs, de használtam már pár napig.
Marha jó, és egy jó obival nem vészes a minőségromlás, főleg nem cropos gépen! Szerintem mindenesetre megéri árát (mondjuk főleg ha összehasonlítod, mondjuk egy 200-as és 400-as obi árát, vagy egy 300/f4 + 2x, és egy 600-as obiét (bár a 600-as obi nem F8, de ára horrorisztikus)).
Viszont nekem is a kívánságlistámon szerepel... -
Dtomi
őstag
Hy!! Valakinek nincs véletlenül canon 2x-es extendere??? marha szívesen kipróbálnám!
-
ThufirHawat
senior tag
Hát igen, Százbolha ügyesen észrevette, a nagylátók problémáját...
Sajna a gond forrása a film és a szenzorok eltérő karakterisztikája. Amíg a filmnek teljesen mindegy, hogy a fény milyen irányből éri, addig a szenzoroknak nem. Azok azt szeretik, ha merőlegesen esik rájuk. A nagylátok pedig jellemzően jókora beesési szögben vetítik a képet a szenzorra, kivéve ha eleve digitálisra tervezték őket. Így egy filmre tökéletes nagylátószügő objektív (pl: Flektogon 20/2.8) pocsék képet ad digi vázon. -
ThufirHawat
senior tag
válasz
werttzui
üzenetére
Hát igen. Első pillantásra ez a lényeg. de amire VALÓ:
Tele: A jellemzően kis DOF (mélységélesség) miatt kiemeli a hátteret. Jó pl: portéhoz, makróhoz, állatfotóhoz, stb. Jól összenyomja a perspektívát, festményszerű, lépcsőzetes ''rétegeket'' lehet vele kreálni.
Nagylátó: Drámai perspektívájával emeli ki a témát, mintegy felnagyítja azt a térben.
Persze ha fotózás közben egyhelyben állsz, akkor tényleg csak annyi, amennyit mondasz. De mivel a jó képhez a helyes nézőpont és a helyes látószög kiválasztása egyaránt szükséges, így már árnyaltabb a kép.
Pl.: A ló csak nagylátószögben fér bele a képbe... Menj hátrébb, és csináld telével...
-
werttzui
addikt
válasz
ThufirHawat
üzenetére
Magyarázd még el egy kezdőnek az EQvalens átszámítást is hátha jobban meg kevered.

-
ThufirHawat
senior tag
válasz
werttzui
üzenetére
Hát azé ez.... Olyan izé.

Arról már nem is beszélve, hogy megadott fókuszhosszak csak 35mm-es formátumon igazak. Így egyszerűbb:
Normál: Aminek a fókuszhossza kb. megegyezik a szenzor (film) átmérőjével.
Nagylátó: Aminek a fókuszhossza ennél kisebb.
Tele: Aminek nagyobb.
Mikor melyiket?
Ami a témához illeik. Ökölszabály nincs. A kép a lényeg, nem a gép... -
Gibernau
csendes tag
válasz
ThufirHawat
üzenetére
poweshot A400-zal lövöldöztem eddig, ahhoz meg semmilyen tudomány sem kellett, de lehet, rossz helyen járok és mehetek a www.fotosuli.hu-ra

-
Gibernau
csendes tag
Hi!
Akár ezzel a kérdéssel is kezdődhetett volna a topic: objektívismereti alapfogalmak??
Alapobjektív
Nagylátószögű objektív
Teleobjektív
melyiket, mikor, kinek és miért?

-
ThufirHawat
senior tag
Nem. A DO az nem az alacsony szóródású lencse. Az az UD, és a kromatikus aberráció ellen van. A DO az a ''Diffractive Optic'', egy olyan optikai elem, ami valójában egy ''lépcsős'' lencse. Ezzel jelentősen csökkenthető az opita mérete és súlya. Jelenleg két DO optika van a Canonnál (más nem gyárt ilyet): a 70-300/4.5-5.6 DO IS USM, és a 400/4 DO IS USM. Fontos tudni, hogy ezek L minőségű optikák, felépítésben és leképzésben egyáránt. Az áruk is olyan.
Jelük a zöld gyűrű.
Sajna a DO technikának megvan az ára (nem csak HUF-ben). Az ellenfényes képeken néha kijön a lépcsősödés a képeken...
-
hali01
őstag
Ezt érdemes elolvasni: [link]
Néha nagyon pihent de jókat röhögtem
-
csiga997
őstag
A végtelen, ami a praktica objektíveden a fektetett nyolcassal van jelölve.
Távoli dolog, tkp.
A probléma, hogy bizonyos objektívek bizonyos vázakkal távoli dolgokra (amik a végtelenben vannak) nem állíthatóak élesre. (Pl. Canon FD->EOS) Ezekhez optikát is tartalmazó konverterek szükségesek, amik képes ezt a hibát korrigálni. -
fabika
tag
Bocsi de, mi az a végtelen?

-
Stitch
őstag
-
csiga997
őstag
Látom nagyon izgat a kérdés és senki nem válaszol ezért írok már valamit..

Tehát: lehet, de korlátokkal. Vannak mindenféle átalakítók, nagyjából minden fajta gépvázhoz: M42-Nikon, M42-Canon, M42-Pentax, etc. Valami szépséghiba többnyire mindig van: nem ugrasztja be a rekeszt magától, nem működik a fénymérés, nem működik a fókusz-visszajelzés, és amit még el tudsz képzelni.
Szerintem ha kicsit guglizol elég sok információt találsz a kérdésben. -
fabika
tag
Lehte, hogy egy kicsit hülyén kérdeztem, azért felteszem a kérdést másként.
Filmes gépekhez használt régi objektíveket lehet-e használni mostani tükörreflexesekkel? -
hali01
őstag
Szivesen.
Nem használtam emulátort mert sztem felesleges és drága.Valóban néhány helyen arrébb csúszott az élesség de ezek csak amolyan hipp-hopp tesztek állvány nélkül.
Asszem ezeknél rekeszelőválasztást használtam és nullára tettem de többnyire el szoktam huzni minuszba az expot mert sokszor fölé mér.
Én ezek utánn szeretnék egy kisebb sorozetot ezekből összevásárolni.
Egy 135/2.8-at egy 200/4-et és egy 300/4-et.Van M42-es kétszerezőm és így már sztem el lehet lenni.Tipusból Pentacon vagy Sonnar lehet de ahogy néztem azt a jupitert,az is nagyon jó.Sőt!
Ami viszont zavart és még szokni kell az a fókuszálás.3km-t kell csavarni a két végpont között.Így ezekkel nehéz egy váratlan pillanat elkapása ha éppen a másik végéig kell gyorsan csavarni. -
törölt tag
Helloé Mberek!
Ha valaki kompetens obitesztes oldalakon, légyszi linkeljen nekem párat, főleg angol érdekel. Konkrétan sigma 80-400 4.5 5.6 os apo-ra vagynék kíváncsi.
-
fabika
tag
Hello!
Új gépet vennék, de olyat szeretnék, amihez jók a régi pentacon obik is. Aki tud ilyen gépről azt kérem hogy segítsen.
Előre is köszi. -
Stitch
őstag
Először is kösz, hogy feltetted. Emulátort használtál? Nagyon kicsi a mélységélesség, szerintem néhány helyen félre is ment a fókusz..pl a pentacon f8-asa láthatóan rosszabb mint az f5,6-os, vagy bemozdulhatott? Mindenesetre a lényeget ki lehet hámozni. Hadd találjam ki, munkarekesszel dolgozol? F8-nál rendszerint fölé mér a gép (ami egyébként teljesen normális).
Egy kistelét én is szeretnék beszerezni..de valami nagy fényerejű kéne. A Nikonnak van egy f/2,5-ös 105-öse, ami állítólag nagyon szépen rajzol, vagy egy 85 f/1,4-es (aminek az árából már AF obit is lehet venni
). Egyébként a Sonnar 135 f/3,5-öst és a szintén Sonnar 200 f/2,8-ast, meg a Minolta MD 200 f/2,8-ast mondják nagyon jónak. -
-
-
hali01
őstag
Ma a kezembe akadt két régi M42-es cucc.Egy Pentacon 200/4 és egy Jupiter 135/3.5.
Készítettem néhány képet mindkettővel,három féle rekesznyílással.
A szenvedő tesztalany a nagyfiam volt
A képek neve tartalmazza az obi nevét és a rekeszértéket.
[link] -
Zebu
addikt
-
Zebu
addikt
válasz
csiga997
üzenetére
Köszi a választ!
Izé, jah a VR alapból kiesik, mert tutira az lesz a leghúzósabb áru a stabilizátor miatt. Jelenleg még nem engedhetem meg magamnak. Az ED-ről azt olvastam, hogy annyival nem jobb, mint amennyivel drágább -> [link] !
A Sigma obijairól még nem tudok sokat, most keresek infokat róluk.
szerk: werttzui: jah már olyan vagyok mint egy fürdős ''örömlány'', csak nyafogok itt
[Szerkesztve] -
csiga997
őstag
A Nikon 70-300-ból jelenleg három (!) különböző modell létezik.
AF Zoom-Nikkor 70-300mm f/4-5.6D ED
AF Zoom-Nikkor 70-300mm f/4-5.6G
AF-S VR Zoom-Nikkor 70-300mm f/4.5-5.6G IF-ED
Ebből az utóbbi új dolog, igazából még nem nagyon kapni sehol. A másik kettőből az ED-s a jobb, de egyből 2x annyiba is kerül.
Az AF-S egyébként az ultrahang motoros objektíveket jelenti. Ez kb az, mint a canonnál az USM, vagy a sigmánál a HSM. -
werttzui
addikt
Nem is muszály lefedni régebben még nem is voltak zoom obik és nem haltak bele ja és egy fix obinak jobb is a fényereje. /igaz kevesebb a lehetőség/ Remélem mostmár tényleg nagyon elbizonytalanodtál

(amúgyí amit megveszel neked úgy is az lessz a jó választás)
Itt csak jól és jól lehet választani.
VÁLASZTANI TUDNI KELL !

-
sszever
őstag
55-70 közötti űr nem nagy gond.
Én jelenleg a 40-70-es űrt sem igízán tartom saját esetemben kritikusnak, bár már szemezgetek egy nagyon fényerős 50-es fix-el, de az is csak portréhoz kell.
Többi területen lehet közelebb / távolabb menni gond nélkül
bizonyos szinten portrénál is -
Zebu
addikt
Egyre inkább tisztul a képem!
J.Bravo kösz a fotókat!
D50 lesz Kitobival.
Viszont amin még hezitálok, hogy 2. obinak melliket vegyem meg?
1. 55-200mm Sigma/Tamron/Nikkor (különbségeket nem nagyon találok, a Sigma amúgy a legszimpatikusabb, Igaz a Tamronon van valamilyen makro mód is, igaz azt nem tudom még micsoda, mármint a makrót tudom, csak a módot nem vágom)
2. 70-300mm Nikkor/Sigma (Csak a G-s széria a jöhetne szóba AF-es)
Tehát mi a különbség az AF-S, és az AF között? IF nagyon gáz ha nincs, ugyanis a Nikkor 55-200mm, IF, AF-S, a 70-300 csak AF.
Viszont, ha a 70-300-ast veszem akkor nem lesz lefedve az 55-70-em, nemtom ez mennyire lenne gázos....
Várom a válaszokat
-
Zebu
addikt
55-200-ból melyik lenne a legjobb?
-
Zebu
addikt
Ehhez mit szóltok?
[link] -
lesaux
veterán
Árat csökkentettem. Senkinek nem kellenek használt, ámde megkímélt objektívek?
Van egy kitobi, egy rakás szűrő, kuplunggyűrű, 58-52-es adapter meg egy 35 f/2-es obi, aminek a tesztjét érdemes megnézni.
Részletek alant. -
Zebu
addikt
Ehhhh azért egy 18-70-es Nikkor obi nagyon király lenne..........

-
werttzui
addikt
[link] Őszi fotós tali / Coming soon/

Aktív témák
Hirdetés
- 27% - Philips Evnia 27M2N3200S IPS Monitor! 1920x1080 / 180Hz / 0.5ms / FreeSync
- iPhone 17 Pro 256 GB Silver - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök - Számlás
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G8 - i5-11GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! LENOVO ThinkPad P15s Gen2 munkaállomás - i7 1165G7 16GB DDR4 512GB SSD Quadro T500 4GB W
- Lenovo X1 Yoga G4 i5-8265 számlával, garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
en

Ami a témához illeik. Ökölszabály nincs. A kép a lényeg, nem a gép...

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)