-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
A használhatósága miatt is fontos, amit (#16584) JackFeryll írt: UWA lencséknél tényleg minden egyes milliméterrel amennyivel "lejjebb" mész, annál hatványozottabban érződik az ilyen nagy látószögekre jellemző "mindent bele" érzés. Meg persze annyival több minden fér a képre.
-
*Ropi*
félisten
Az a kérdés, hogy mire szeretnéd használni. Ha nem gond a torzítás, akkor a Samyang 14/2.8 a legjobb ár/érték arányú. Viszont egyszerre mutat hordó és párnatorzításos jegyeket, emiatt gyakorlatilag nem lehet a torzítást normálisra korrigálni. Emberábrázolásnál és videónál gyakorlatilag nincs jelentősége, de ha pl. épületeket fényképeznél akkor a Sigma 12-24 II. verzióját ajánlom: HSM motoros, tehát gyors az AF, viszont csak F4 fényerejű. Amire érdemes figyelni, hogy az I. változata szignifikánsabban rosszabban rajzol: az erősen felejtős kategória.
-
Darkness1
aktív tag
A 105-ös Sigma jó kis darab, korábban már kiveséztem ugyanebben a topicban. Ha visszakeresel, akkor megtalálod és elolvashatod.. Mintaképeket tudok adni, ha kell.
Virág- és tárgyfotózáskor a közelpont nem túl érdekes, rovaroknál a minél távolibb közelpont az előnyösebb. Egyszerűen elrepülnek, ha közel mész hozzájuk.
Én Pentaxon használom, ezért az AF és a stab megoldott. Egyszóval, megéri az árát.
-
kricsi81
senior tag
Egyértelműen a Sigma 150-es
(ha van rá keret)
Egy időben énis szerettem volna venni makróobit, eléggé körüljártam a témát
Ezt a Sigmát mindenhol csak agyon dicsérik, a tesztekben remekül szerepel. Minél nagyobb a fókusztáv, annál messzebb tudsz lenni (értelemszerűen) a témától, ami bogarak/rovarok/állatok fotózásánal nagyon fontos.Sokaktól hallottam első kézből is, hogy nagyon jó kis obi ez...
Szóval ábszoludli hogy a Sigma 150-es a nyerő
-
Terapeuta
őstag
Stitchnek, mert az Ő hozzászólásából linkeltem
A király hsz. -
Hydra SR
addikt
Állítólag azoknál a viszonteladóknál ahol külföldre szól a garancia, hamarabb visszakapod, mint ha a Camera Kft-hez tartozol. Nem saját tapasztalat, lehet, hogy csak rémhír, de ezt hallottam, hogy hamarabb megjárja oda-vissza Németországot, mint hogy a Camerától visszakapd megjavítva.
-
Pompi
nagyúr
Ahogy Flashy is írta, természetesen veszik el fény, szerintem nem árt - főleg egy jó objektívhez - megfelelő minőségűt választani, különben sokat árthatunk a képminőségnek egy gagyi szűrővel.
Pl. a HOYA HMC filterei 97%-os fényáteresztéssel bírnak, a Super HMC-k átersztése pedig 99,7%. -
Damage
senior tag
Nem egyszer láttam az általad belinkelt wide tesztet a napokban. Mivel senki nem tudott nekem sem szavakban (egyszer egy "kedves" ember belinkelte a google-t, köszönöm neki, még soha nem hallottam róla) sem máshogy segíteni, ezért kénytelen voltam a gyártók által megadott adatokra és az FM review-kra hagyatkozni. Én se nagyon értem ezt a látószöges dolgot, de számomra a nagyobb szám a nagyobb látószöget jelenti. Erről csak akkor tudok bővebb információval szolgálni, ha a gépem végén fityeg az új obi és lesz alkalmam összehasonlítani a 10-20-assal élőben! Ígérem, hogy tiszta teszt lesz.....ha meglesz....
-
Damage
senior tag
"ha 100 körül kaptad volna meg a 10-20at, azt választottad volna?"
Vszínű akkor is a 15-30 EX mellett döntöttem volna. Miért?
- mert nagyobb átfogás és nagyobb látószög
- elvileg szebb kép, kevesebb vinyettálás FF-nél is (1,6X-os crop-os gépet használok)
- ha 100-ba kerülne a 10-20, akkor is 20-al kevesebb a 15-3015-30-nál az alábbi dolgokat nem szerették:
- méret és tömeg (10dkg-mal könnyebb és 5 cm-el rövidebb a 70-200-nál és azt se érzem nehéznek)
- Lens Flare (nem kell telibefotózni a Napot! Engem nem zavarna)
- nem levehető a napellenző (what a pity?!)Amennyibe nem sürgős számodra, ismerek egy 10-20 EX tulajt (Ő is Canon-t használ, akárcsak én), megpróbálom rábeszélni egy rövid összehasonlító teszt erejéig, különböző fok. távolság és rekesznyílással, amint meglesz a 15-30. Ezek után beszéljenek majd a képek!
szerk: minimálisan kihasználható előny: 15-30-nál jobb fényerő!
-
Taki_
tag
-
Damage
senior tag
Ne értsd félre, de nem Neked címeztem ezt a hozzászólásom, de ha már itt tartunk....
Nézd meg a véleményeket és a látószöget (angle of view)!
10-20EX
15-30EXSzerk: És inkább fizetek 78-at a 15-30-ért, mint 130-at (vagy többet) a 10-20-ért! Persze nekem nincs más normális nagylátóm a (Canon) kitobin kívül és a Sigma 10-20EX az egyik legjobb nagylátószögű objektív véleményem szerint, amiket olvastam róla (és amilyen 10-20-assal készlült képeket láttam).
A 18-70 mellé szvsz nagyszerű választás a 10-20 EX! Ha meglesz a 15-30EX-em, megkérek egy fotóskollégát, hogy csináljunk közös tesztet (10-20EX Vs. 15-30EX). Remélem összejön! -
csiga997
őstag
A Nikkor 15/3.5 AI-S cca. 800e Ft körül volt újonnan, amikor még lehetett kapni. Gondolod, hogy megkapod most 20e-ért?
Különben 2005-ig gyártották, tehát nem feltétlenül kell annyira réginek lennie.
Sajnos, sokat nem várhatsz ezügyben. A 18mm-nél rövidebb gyújtótávolságú objektívek a digitális-előtti korban gyakorlatilag aranyárban voltak. A már említett 15mm-es millió körül, a 14mm-es AF félmillió körül volt kapható, a 13/5.6-os pedig csak rendelésre készült, még brutálisabb áron. Ezen kívül már csak a halszem objektívek léteztek ebben a gyújtótávolság-tartományban. Mondjuk, ezek az extrém rövid gyújtótávolságok csak a digitális korszak eljövetelével kerültek az érdeklődés középpontjába, amire a DX formátumú objektívek adták az anyagilag is megfizethető választ. Azokból - mivel mindegyik a mai kor gyermeke - meglehetősen nehezen találsz ennyire olcsón használt darabot. (Sőt, ami 20e-be kerül az valószínüleg rossz is.) -
Szten Márs
nagyúr
Ömm... a manuális fókusz nem teljesen értem, hogy hogy jön a nagylátószöghöz.
Gondolom arra gondolhatsz, hogy manuális objektívvel olcsóbban megoldod a dolgot, csak az a helyzet, hogy a manuális objektívek, mivel akkoriban még nem volt crop faktor, nagyobb gyújtótávoktól indultak, ha nagylátót akartak vele elérni. Amúgy a 18-70-es kitobi 27 mm-e nagyon kevés? Azalatt nem nagyon tudok olcsó megoldásról, bár lehet ez csak az én alultájékozottságom.... -
Latency
senior tag
Én biztosan a 80-200 mellett döntenék. A 70-300-nál az a 300mm már erősen minőségi kompromisszum a 80-200 pedig az egész zoom tartományban szépen rajzol. A VR nem rossz dolog, de például sportfotónál beltérben amúgy sem segít. A 70-300 frontlencséje elforog fókuszáláskor, ha szűrőzni akarsz, akkor ez zavaró lehet (pl: polár). Arra kell figyelni, hogy 80-200-ból több fajta is van, ezekből is a kétgyűrűsek az újabbak.
Jah, és nem árt figyelni a sújra sem a 80-200 1,5kg majd kétszer annyi mint a 70-300 és már azt sem mondanám könnyűnek (bár ha hozzámvágnának egyet azért szivesen cipelném).
[Szerkesztve] -
kpista
tag
''Miért ezt ajánlod?''
... > Ahogy írtam nekem nincs egyik sem, olvastam, hallottam, nagyon elégedettek, akiknek van. Szép képet produkál, már bizonyított a 80-200/2,8-as konstrukció. Erre gyűjteni, aztán meg vanni kellEzen obi esetében - szerintem - nem kell már teszteket nézegetni.
Nézz be az Indexen ide:
http://forum.index.hu/Topic/showTopicList?t=46
Itt vannak olyan Nikon-os topicok -olvass bele (a D200-as topicban éppen a közelmúltben tárgyalták a 80-200/2,8-ast). Azoktól a tulajoktól kérdezz, akiknek van.
Ennyit tudok infóval segíteni, hol érdeklődj. Szerintem fognak segíteni, s elsőkézből kapsz infót.
Egyébként anno én az egyetemen, a tanulás mellett dolgoztam össze az első Hi-Fi cuccomat
Üdv. kpista -
kpista
tag
Szia!
Nekem nincs egyik sem, ám én azt tanácsolom, ha egybe van rá a pénzed, amelyik futja: ha az AF-S Nikkor 80-200/2,8, akkor azt!!!
Ja, és még egy jó tanács...
Írod: ''később valszeg soha nem leszek''
... > Ne add fel előre... Soha ne mond azt, hogy soha! Mert nem tudhatod!
Azért írom ezt, mert saját példán át tapasztaltam... -
Dare2Live
félisten
Nekem is hasonló volt a dilemám elég egyszerü:
2fe előny és gyorsabb fokusz VS 200-300
élességben nincs difi a 2obi közt, ezt anno direkt megnéztem.
Én nemrég gondolkodtam azon, hogy lecserélem a 70-300 +kpt egy 70/80-200ra de akkor meg a 200-300 hiányozna bazira, kinek mi: A döntés a tied. -
ArthurMiller
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- MÁV topic
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- SkyShowtime
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Nintendo Switch
- Black Myth: Wukong
- Autós topik
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- Bomba ár HP X360 11 G5 - Intel 4020 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD Touch I Cam I W11 I Garancia!
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- DELL PowerEdge R740 rack szerver - 2xGold 6130 (16c/32t, 2.1/3.7GHz), 64GB RAM, 10Gbit HBA330, áfás
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest