- iPhone topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- One mobilszolgáltatások
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Rekord vékony lesz a Z Flip7 is
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tin
veterán
válasz
SchumiBácsi #16362 üzenetére
nyáron a Canon egyszerűen árat csökkentett egy pár obin... itthonra most ért el, most fogytak ki a készletek, de itt sokkal jobban látszik.
pl. a 35/F2 IS USM, 28/F2.8 IS USM ára is csökkent egy nagyobbat.
-
Dr V
őstag
válasz
SchumiBácsi #16365 üzenetére
Azt hittem már kaptál
40et esett az ára, mióta vetted. Vagy netán olcsón vetted és ezért vagy itt a fórumon a kórház helyett?
-
Dr V
őstag
válasz
SchumiBácsi #16362 üzenetére
Nemhinném, sztem már beállt az ára a piacon.
-
Gabor1123
tag
válasz
SchumiBácsi #14671 üzenetére
Szia!
Egy ilyen tesztet nagyon megköszönnék! Valóban még csak az ismerkedénél tartok, kb 1éve van meg a 600d. Most tartok ott kb hogy már tudom, mennyi mindent nem tudok még...Azért gondolkodtam a drágább megoldáson is, mert ha később cserélnék, akkor a váltás biztos drágább lenne. Viszont valamivel jobb, kicsit jobb képért nem adnék ennyi pluszt, nem munkára használnám. A lightroom nekem is megvan, csak mindig ha próbálkoztam vele, elvesztem a sok lehetőségben. Nem tudom mi az amivel javítom a képet és mi az amihez nem kell nyúlni. Amihez meg kell ahhoz mennyire?
-
Kvazár
őstag
válasz
SchumiBácsi #14671 üzenetére
Hali,
Ez a teszt, engem is nagyon érdekelne!
Üdv.
-
HollyBoni
veterán
válasz
SchumiBácsi #13106 üzenetére
Egyik ismerősöm 2 éves 18-200-a 30mm alatt szabadonfutó, vízszintesen is.
-
kiskornel
addikt
válasz
Nekem egyből az jutott eszembe, hogy valahogy el kell adni az L-es obikat is.
Amúgy Parfocal az az obi?
-
BiriBum
őstag
válasz
Nekem a 15-85 lényegében szabadonfutó ~24-50mm között, ha függőlegesen áll.
-
.DLL
veterán
válasz
SchumiBácsi #12993 üzenetére
Hát ezaz... az asszimmetrikus szférikus életlenedéssel egyetlen profil sem tud mit kezdeni, főleg, hogy egyedi. Nincs mese, azért nem L-es obi, előfordulhat (de végülis bármelyiknél) összeszerelési hiba.
Nekem a Tokina 11-16-nak az egyik sarka életlenebb mint a többi, még a régi 10-20-nál is, de nem zavaróan, viszont ez esett, nagyot, az előző tulajnál. -
nfsu17
veterán
válasz
SchumiBácsi #12989 üzenetére
Köszi a hozzászólást.
Használom a lencsekorrekciót, de nem látok különbséget igazából ilyen szinten.
De teszteltem kicsit ma a szobában a könyvespolc előtt.
Alig 1m-re álltam a polccal szemben, merőlegesen minden irányból a polcra, tehát a lencsével párhuzamos volt.
17mm, f3.2, vagy 3.5
Megnéztem a sarkokat és szinte hibátlan volt.Hátrébb mentem kb 3m-re, ugyanez a polc, ugyanúgy merőleges, máris szétkente a sarkokat.
kiskornel
Köszi Neked is.
Nekem szerintem nem hogy 50%-ban, de még 10%-ban is látni. A fókuszhiba most a legkisebb baj, nem annyira gáz, nekem még sosem volt hibátlan obim.
De még nyárig garanciás, mindenképp kalibráltatom és megnézetem velük, szerintük is rosszak-e a sarkok. -
Zozzer888
addikt
válasz
SchumiBácsi #12786 üzenetére
15-85 meg a fényerő azért két külön témakör
-
Raketkilla
tag
válasz
SchumiBácsi #12784 üzenetére
Azt akarod mondani, hogy 18-55 kitemnél, nem lesz lényegesen jobb az általam kinézett obi?
Viszont kevesebb fényben jobb lesz, mégiscsak f2.8? -
aor
tag
válasz
SchumiBácsi #12749 üzenetére
Minden infót szívesen veszek, úgyhogy ne tartsd magadba!
-
aor
tag
válasz
SchumiBácsi #12745 üzenetére
Az a fura, hogy a 100-400 drágább...
Amiért nekem szimpatikusabb megoldásnak tűnne, hogy a fixet választva meg kéne tartani a tami 70-300-ast, ellenben a 100-400-ast választva eladhatóvá válik ezzel is csökkentve a kiadást.... (+IS)
Lehetne racionalizálni az obiparkot.
Szóval ezért érdeklősöm, mennyivel másabb. A fototipp.hu-n teljesen felemás az obi értékelése.....
No meg vmikor jó is lenne kipróbálni egy ilyen üveget.
(azért a 70-200 IS obidat elfogadnám)
-
indigo
aktív tag
válasz
SchumiBácsi #12745 üzenetére
Hát, 250-260ezer Ft-ért már kapni 400/5.6 L-es obit, de 100-40-ast még nem láttam annyiért, csak drágábban - lehet nem jó helyen néztem. A 100-400 előnye lehet az IS, valamint, hogy zoom. Végül is attól függ, hogy mire akarjuk használni.
-
kiskornel
addikt
válasz
SchumiBácsi #12715 üzenetére
Igen, így van. Télen havas tájon nappal van elég fény. Madarak sötétedés előtt elülnek... úgyhogy csak nap közben lehet fényképezni. Akkor meg van bőven fény. ISO800 mellett olyan 1/3200 - 1/5000s-os záridők jönnek ki F6,3 mellett. Úgyhogy nem is kevés az a fény.
És az is igaz, hogy a telét célon kell tartani, ahhoz meg akkor is állvány kell, ha nem akar az ember. Volt már róla szó, hogy mindenféle felfüggesztést csináltak, meg alátámasztott cuccok... Nekem ilyenek nem jöttek be akkor sem és most sem.Jpg fotózás esetén nem használod ki a rendszeredet. A kész kép számít, sosem az, ami kijön a fényképezőből. Van közte némi különbség.
-
Peethy
őstag
válasz
SchumiBácsi #12713 üzenetére
Ezzel egyrészt vitatkoznék, másrészt meg nem mész sokra azzal, hogy a hó a nap 5órájában ad pluszt, de a késő esti órákban, amikor az ember általában fotózni megy, már sötét van (3tól már sötétedik).
-
spanyoll
addikt
válasz
SchumiBácsi #12689 üzenetére
A beépített zajszűrőt én nem használnám. Mondjuk én jpeget sem, azt használják azok akik... Á inkább nem fogalmazok meg semmilyen véleményt, mert balhé lenne. Tehát ezt kéretik csak személyes véleménynek tekinteni
(esetleges flame war indításáért nem vállalok semmilyen felelősséget)
-
Zozzant
addikt
válasz
SchumiBácsi #12584 üzenetére
Elég sokáig tartott lemásolni...
-
válasz
SchumiBácsi #12511 üzenetére
Nem is annyira az új objektívek a lényeg hanem a cikk alján található kis szösszenet:
"A Canon az új lencserendszerek mellett bemutatta legújabb objektívvédő sapkáit, melyek belső nyitómechanizmussal rendelkeznek, így felhelyezett napellenzővel is könnyedén eltávolíthatóak. Ezek az új lencsevédő sapkák külön is megvásárolhatóak 82, 77, 72, 67 és 58 mm-es átmérővel és 2013-ban az összes Canon EF objektív alaptartozékaként találkozhatunk majd velük."
Canon, örök hálám hogy olvassátok a fórumot, de ha lehetne kérni az USM obiknál az Ultrasonic még legyen ráírva, mert úgy szívesebben fizetem ki az árát majd
Ugyanakkor lehet kidolgozni többek között a 70-200-as objektív, "nyitható-zárható" napellenzőjét hogy polárszűrővel is könnyű legyen az élet.
üdv!
-
kiskornel
addikt
válasz
SchumiBácsi #12517 üzenetére
Valamit félreérthettél. Hisz én is azt mondtam, hogy az általad linkelt szűrők rendben vannak.
Szűrőket meg csak profi módszerekkel érdemes használni (kivétel UV)
(#12518) MC Pite: Fujimon is van ablak a szirmon... - nyilván ugyan az lesz a célja.
-
kiskornel
addikt
válasz
SchumiBácsi #12515 üzenetére
Ez a középen össze kell csiptetni sztájl:
-
kiskornel
addikt
válasz
Az általad linkelt szűrő 77mm-es változata van meg. Én elégedett vagyok vele. 11mm-en sincs vele probléma.
Megint ott vagyunk, hogy az én "tudatos fényképezés" felfogásom tiltakozik a "kattintgatós" fényképezés ellen. A 70-200-as egy PRO obi, ami nem ilyen használatra készült. Különösen az F4-es (kissé lassú). Bár lehet kézből fényképezni vele, mégsem arra való, hogy állandóan elől legyen. Se szigetelése nem olyan, se nem cseppálló...
Természetfotósok a teléket céltudatosan használják. Helyszínt vizsgálják, koncepciót építenek, felállítják a sallangokat (állvány), összeszerelik a gépet, kiválasztják a megfelelő helyet, ha kell szűrőket illesztenek, távkioldó, állvány precíz beállítása, fénymérés, wb beállítás, további beállítások átnézése (tükörfelcsapástól a késleltetőig minden), majd fénykép elkészítése.
Különösen igaz ez a CPL használatakor (állványon a rendszer). Szűrő belőve, és akkor a napellenző egy fél mozdulattal csatlakoztatható.
Szerintem a Pentax esetében is csak ezen a kitobin kellett ezt a rést rátervezni (még sehol se láttam ilyen megoldást). Elképzelésem szerint ez azért van, mert a Pentax kitobi (a többi márkától eltérően) eleje nem forog el, vagyis kedvedre CPL szűrőzhetsz vele. Szerintem egy baja van, ha fel / le veszed a napellenzőt, azzal az előtte beállított értékekek elmásznak (megtólod a zoomot és a fókusz rendszert).
Ez egy PRO obin nem fog előfordulni az internal focus miatt / a 70-200 nem nyúlik ki előre.Obisapka esetében is jobb a Canon szélén pattintós megoldás. Van "csiptetős, középen összefogom" obisapkám is, de ha kicsúszik a két ujjad közül, akkor egyből megtalálja az obisapka a frontlencsét. Ezért inkább szerencsés mindjárt az elején a sapesz egyik szélét a szűrőmenetben becsatlakoztatni, a másik szélét meg ráhajtani. Hagyni, had racslizzon be az obisapka zárja. Remélem érthető voltam, mint a vakablak.
-
aleister
veterán
válasz
A Hoyaval nem fogsz rosszul járni, de esetleg körbenéznék külföldön, hogy olcsóban nem- lehet beszerezni.
Ha jól emlékszem a Kenkot is a Hoya gyártja. Tán érdemes lehet azzal is tenni egy próbát, bár az már nem a felső katba van sorolva.
-
Zozzant
addikt
válasz
Vannak fasza kínai utángyártott obisapkák amik nem a szélén hanem középen foghatók meg. Kilogikázták
-
kiskornel
addikt
válasz
SchumiBácsi #12508 üzenetére
Canon 10k-ért ezt nem tudta megoldani
Kevesen tudják, hogy a gyári napellenzők az objektívhez FEJLESZTETT alkatrészek. Lehet venni utángyártottat, de annak rugalmassága nem felel meg a gyári előírásoknak. A napellenző pont olyan rugalmasságú, hogy az elülső elemet és a tubust megvédje egy esetleges zuhanás esetén. A napellenző törik, gyűrődik, de nem nyomódik be az elülső elem, aminek a javítása nagyjából a nem éri meg kategóriát képviseli.
Marad a barkács megoldás, de akkor a fenti védelem ugyebár ugrott...
-
.DLL
veterán
válasz
SchumiBácsi #12506 üzenetére
A Pentex ezt megoldotta nagyon egyszerűen, egy kis levehető takaróval. (mellesleg ezt a K200D-hez adott mindkét kitobin gyárilag mellékelték)
A megoldás: [Link]
Egy ilyen multi-szerszámgéppel és egy mini vágókoronggal vágsz egy ajtót az árnyékoló aljára. -
szeva000
addikt
válasz
SchumiBácsi #12445 üzenetére
mindig a váz határozza meg...a D600-nál pl. lehet variálni DX és FF között
-
szeva000
addikt
válasz
SchumiBácsi #12441 üzenetére
az bizta,hogy ott mozogsz......1.5 vagy 1.6X...a gy.táv nem téved az obin
de nem is értem...a 250mm miért lenne egyenlő a 200mm-el? -
Zozzant
addikt
válasz
Téves megközelítés. Minden obira a fizikai gyújtáv van írva. A képkivágásod attól lesz más hogy milyen méretű szenzort raksz mögé. Egy aps-c elé rakott 200-as obi kb. megfelel egy ff elé rakott 300-asnak.
-
csakb
őstag
válasz
Rosszul gondolod, a valós gyútávot szokták feltüntetni az obikon, nem a cropposat. 200 mm-es gyútávval nyilván kisebb a Hold 20%-kal, mint 250 mm-essel, a cropnak a képmérethez (mármint hogy a szenzoron mekkora lesz a Hold képe) semmi köze.
-
.DLL
veterán
válasz
SchumiBácsi #12164 üzenetére
Több okból, és nem véletlenül nagyobb az a tubus.
Egyrészt egy picit valóban nagyobb a blende nyílása, hiszen itt 85mm-nél kapod az f/5,6-ot, tehát 55mm-re állítva lehet hogy f/5-4,5 környékére is lemegy az érték.
Nagyobb az átfogás, bonyolultabb zoom mechanika is kellhet bele, több helyet igényel.
A nagylátó része is igen tekintélyes (15mm-ről beszélünk ugye) elég széles a képmező, tehát a szűrőmeneten is kell megfelelő tartalékot hagyni átmérőben, hogy ha ráteszel egy szűrőt, akkor ne látszódjon meg a sarkokban. -
aleister
veterán
válasz
SchumiBácsi #12154 üzenetére
Bár a többiek már megválaszolták, de tán úgy a legérthetőbb, ha a leggyengébb láncszem/legkisebb keresztmetszet példájára gondolsz. Akármekkora is legyen az obi külső átmérője, ha a blende leszűkíti a fény útját. Márpedig a rekeszértékek szabványosan ugyanakkorák.
-
szeva000
addikt
válasz
...ne legyél fizikus
-
kiskornel
addikt
válasz
Azonos rekeszértéknél az egységnyi területre jutó fénymennyiség ugyan az.
-
.DLL
veterán
válasz
SchumiBácsi #12145 üzenetére
Amit te F8-nál érzel, rövidebb záridő, stb., az csak érzéki csalódás, illetve a körülmények játéka, hidd el.
Lehet hogy nagyobb az obi, nagyobb a lencse, de az f/5,6 minden esetben ugyanannyi fénymennyiség bejutását eredményezi ugyanarról a témáról. -
Zozzer888
addikt
válasz
SchumiBácsi #12147 üzenetére
Az USM motor állítólag jóval, finomabb, halkabb sőt még az előállítása is annyival környezetbarátabb hogy kevesebb bálna fordul fel tőle...szal ez is lehet.
-
Zozzer888
addikt
válasz
SchumiBácsi #12145 üzenetére
" míg a 18-55 kittel ahol már jellemzően f5,6-al fotóztam, a 15-85-össel hasonló szitukban f8, néha rövidebb záridővel is jó"
A megoldás: IS
-
Zozzer888
addikt
válasz
SchumiBácsi #12043 üzenetére
én kifejezetten olcsót néztem, gondolom a helyzet nálam is ez lenne, köszi
A napellenző fönt van amióta megvan, sok esetben nagyon nagy segítség, meg ugye véd is...most 20.án tervezek tűzijátékot fotózni, és félek hogy ráhullik vmi gyösz/por/perle a lencsére...vagy ne féljek?
-
törölt tag
válasz
SchumiBácsi #11882 üzenetére
Köszönöm a választ, én is erre gondolok, hogy ez okozza a gondot, csak abban nem vagyok biztos, hogy egy ilyen kompakt gépet van-e mód utólag szabályozni, kiigazítani. Azazhogy szabályozható-e egyáltalán utólag egy ilyen egyszerűbb "kompakt" optika (amúgy ötszörös zoom), vagy csak legyártják és kész-passz?
-
Peethy
őstag
válasz
SchumiBácsi #11878 üzenetére
Kell is a gyúrás, ha cipelni akarod a felszerelésed
Amúgy grat, a 70-200 f/4 miatt irigyelem a Canonosokat egyedül...
-
gab.m
senior tag
válasz
SchumiBácsi #11876 üzenetére
Ugyan Nikonos vagyok, de grat!
Aztán ezzel a felszereléssel termeljed a jobbnál jobb képeket!
-
*Ropi*
félisten
válasz
SchumiBácsi #11690 üzenetére
Nyugodtan vedd meg, nem fogsz csalódni benne! A 4L IS-nek van a legjobb képe a 2.8L IS II után. A képstabija meg világbajnok: ha stabil kezed van, 1/15 - 1-30-akat ki tudsz tartani vele.
-
esox
senior tag
válasz
SchumiBácsi #11722 üzenetére
Nálam ugyanez a terv, annyi a kül,. hogy jó pár hónapja már használom a 15-85öt az 550D-n és ritkán kerül le róla... az 55-250 rajzolatban szerintem is messze van ettől, de a tele miatt azért kellett nekem is...de a nagy fehér nálam is a köv. Én még egy 40mm palacsintát akarok betenni emellé a két üveg mellé.
-
Klemice
senior tag
válasz
SchumiBácsi #11730 üzenetére
* kell
Helyesen: Már csak alkudozni kell intenzíven.
A kellesz szó amit te használtál, olyan szövegkörnyezetben használható, hogy: Te kellesz nekem. Például*grammar nazi off
-
BiriBum
őstag
válasz
SchumiBácsi #11730 üzenetére
Emiatt az egy obi miatt sajnálom, hogy nincs Canon vázam.
-
kiskornel
addikt
válasz
Én még mindig a fényerő mellett voksolok. Azokkal sokkal könnyebb az élet, még akkor is, ha sose használod a fényerejét. Sok más tulajdonságba is belejátszik.
Telénél viszont jobb az F4IS, mint a 2,8 (IS nélküli). Súlya miatt könnyebben kezelhető.
-
Zozzer888
addikt
válasz
SchumiBácsi #11726 üzenetére
Elméletileg jaja, képminőségben ugyanaz, sőt olyat is olvastam már hogy a 2,8as maszatosabb picit (vmi fotós oldalán olvastam,mikor nézegettem a használt F4 L-t googlival, aztán odatévedtem
)
-
atok666
őstag
válasz
SchumiBácsi #11726 üzenetére
Gondolom kepminosgben nem nagyon van kulonbseg a ketto kozott.
A 2.8 elonye egyertelmuen az +1 stop FE (foleg ha benn is szeretnel fotozni vele, bar egy 200/2.8on lott portre se kutya
), a DOF es egy 2xTC vel van egy 400/f5.6 obid...
A 2.8 hatranya talan csak a sulya (masfel kilo az uveg)Atok
-
fattyu
veterán
válasz
képminőségre rendben van.
Ha nem kell a jobb fényerő akkor kb itt abba is lehet hagyni
-
atok666
őstag
válasz
Csak nehogy ugy jarj mint en
Miota megvan a 70-200/2.8 azota mas obit (na jo, a 105 makrot neha igen) fel sem rakok a gepre, ez lett az uj kitobimAtok
-
Zozzer888
addikt
válasz
szerintem ez így nagyon baba összeállítás
-
atok666
őstag
válasz
SchumiBácsi #11720 üzenetére
Szemelyes tapasztalatom nincs, de a Canonos kollegak nagyon dicserik azt az uveget - eles f4 tol, jol mukodo vr (bocs, IS
), nem tul nehez stb. Nem kovetsz el hibat ha megveszed szerintem.
Atok
-
válasz
SchumiBácsi #11690 üzenetére
A kérdés még mindig él
-
Monya78
veterán
válasz
SchumiBácsi #11668 üzenetére
MINDEN progi megőrzi az EXIF-et, kivéve ha direkt úgy mented hogy ne legyen EXIF
-
Monya78
veterán
válasz
SchumiBácsi #11641 üzenetére
Nem vészes ill. nem feltűnő a 15-85-ös kromája. Én a Lightroom 4-el dolgozok egy egy mozdulat eltüntetni, JPG-ből és Raw-ból is.
Az EXIF-es dolgodat nem értem, addig megmarad a exif míg úgy nem mentesz hogy nem kell az exif. Persze az a progi megmarad az exifben amivel a képet módosítod, de miért fontos ez? Ja és vannak exif szerkesztő progik is....
-
Zozzer888
addikt
válasz
SchumiBácsi #11636 üzenetére
köszi
akkor ez egy hosszú vadászat lesz jövőre...van esély hogy addig kijöjjön a III?
-
Zozzer888
addikt
válasz
SchumiBácsi #11591 üzenetére
A 18-55 IS I és II között képminőségben van különbség?Melyik jobb?Melyiket érdemes?Vagy mindegy?
-
aor
tag
válasz
SchumiBácsi #11500 üzenetére
jól megfogalmaztad...iszonyú szemcsések lettek e képek.
egyébként szeretem, nincs különösebb bajom vele...nappal
de ez a gyertyafényes fotózás nem jött vele össze, mert hogy egy leányt fotóztam, kíváncsiságképp, vajon rágerjedek e a portrézásra, de asszem maradok a természetnél. -
Zozzer888
addikt
válasz
SchumiBácsi #11500 üzenetére
ehhez van valami "leírat a neten" hogy melyik obi melyik rekesszel adja a legszebb képet, vagy csak tapasztalat?
-
k1csi
senior tag
válasz
SchumiBácsi #11345 üzenetére
A kérdés, hogy érdemes-e sok esetben fel sem vetődik ui. a kittobikon kívül (ugye a 15-85 rajzban a kittobik csúcsa, de mégis a 7D kittobija) nagyon kevés dedikált EF-S obi van.
Canon esetében ami hirtelen eszembe jut a 10-22, 17-55 ill a 60mm-es makró.Azaz adott gyutávval/fényerővel a legtöbb esetben csak EF obi van.
A FF a nagyobb pixelméret miatt előnyben van legalábbis képközépen (ugye kevésbé gond, ha 1mm-en csak kevesebb vonalpárt tud felbontani mert kevesebb pixel esik 1 mm-re).
Viszont a szélek felé haladva FF-en rohamosan esik a felbontás. Ugye itt meg az APS-C van előnyben, mert az obi rajzának a szélét nem használja (azaz amíg a FF-en kb. a kép fele elfogadható, APS-C-n ez 2/3).Ha viszont olyan ábrákat nézel mint amit linkeltél ott mindig jobb lesz a FF (különösen rekeszelt obival, ahol már az obi ki tudja rajzolni amit a szenzor kíván) mivelhogy a teljes elkészült kép több vonalpárból állhat mert egészen egyszerűen annyival nagyobb a szenzor (hogy még nagyobb pixelekkel is több pixel fér el rajta).
Azaz, ha neked a maximális felbontás a legfontosabb szempont (gyakran nyomtatsz A3 méret felett?) akkor egy FF szenzoros váz előnyösebb ugyanis a több pixel jobb felbontást eredményez.
Viszont a FF vs. APS-C nemcsak rajzban, hanem látószögben is nagyon eltér!A 70-200-as obik nagyon jók, gyakorlatilag mind FF-en, mind APS-C-n nagyon jó rajzuk van.
A nagylátó rész az, ahol sokkal zűrösebb ez. -
válasz
SchumiBácsi #11345 üzenetére
Nemrég volt erről szó, csak Nikonos példával.
A 450D-nek nagyobb a pixel sűrűsége, mint az 1Ds-nek. Az 550D-nek még nagyobb! -
Monya78
veterán
válasz
SchumiBácsi #11224 üzenetére
AF finomhangolási para, leginkább a fényerős, nagyobb gyújtótávú obi vásárláskor jön elő az emberből...
A Te esetben pl. 15mm-en szinte minden éles, iszonyú elhangolás kellene hogy legyen hogy ott észrevegyél bármit is, inkább a másik végén ha 85mm-en fotózol valamit tárgytávolság környékén ott feltűnőbb lehet egy esetleges AF korrekciós hiba.
Amúgy garanciában ingyen finomhangol a Camera Kft. Csak legyen hivatalos Canonos garipapír. Ha vidéki lennél, a futárszolgálat is ingyen szállítja.
Hogy melyiknél van több esély? Azt már félig meddig meglépted, hisz Canon vázra, canon fényerőtlen obit akarsz venni, pl. egy sigma 85mm F1,4 obinál rághatnád a körmödet Af korrekció ügyileg
-
Zozzer888
addikt
válasz
SchumiBácsi #11224 üzenetére
Annyi a különbség a kettő között hogy az egyik dobozos, a másik zacskós.Melyiknél van több esély?Semelyiknél.Vagy jót fogsz ki, vagy nem.
Kell a doboz?Ha később túl akarsz adni rajta akkor jól jöhet hogy van doboza.
Úgyse adod el?Akkor minek a doboz? -
Monya78
veterán
válasz
SchumiBácsi #11206 üzenetére
Nekem van egy 15-85-ös obim, mi a kérdés?
Néhány hozzászólást visszamentem, annyi biztos hogy e mellé egy 10-22-es nagylátó szerintem felesleges. Ha nem lenne elég a 15mm akkor több képből álló panoráma képet csinálsz és kész.
Fényerőtlenségével kapcsolatban pedig tájképet rekeszelve szokás csinálni F8 pl szép kerek szám. Beltérben egy 17-55 F2.8-al sem tudnád megváltani a világot. Van egy F1,4-es fényerejű fix. 50-esem azzal is néha szenvedős a beltéri fotózás.
Nekem 220V-os oem-es obim van, obijaim között ez hibázik a legkevesebbet, AF korrekciót sem kellett állítanom soha. Igazi nyaraló obi, olyankor más nem is viszek...
-
nfsu17
veterán
válasz
SchumiBácsi #11197 üzenetére
Én is szemeztem egy pillanatra ezzel a 15-85-el, de nem éppen fényerős obi, én meg pont beltérben, rossz fényben szoktam fotózni, sajnos nekem ez kilőve, pedig az átfogása nagyon tetszik. De Te pont nem beltérben fogsz fotózni, szóval ha én a helyedben lennék, akkor simán megvenném.
Külföldi tesztben ezt találtam, hogy változik a rekesz, hátha ez segít.
"15-17mm = f/3.5, 18-26mm = f/4.0, 27-37mm = f/4.5, 38-60mm = f/5.0 and from 61-85mm = f/5.6.""Mennyit jelent szürkületben egy 2.8-as fényerő mondjuk a 3.5-höz képest?"
Azt mondtad nem embereket fotózol. Hanem ami nem mozdul el. Akkor ez az obi nagyon jó lesz az IS miatt, mert akár 1s-ot is ki lehet tartani vele kézből.
"The exposure duration was a full 1 second (15mm, f/5.6, ISO 200, RAW"
6. kép (a házas)
[link] -
k1csi
senior tag
válasz
SchumiBácsi #11158 üzenetére
Vsz. kevesen vesznek ott dobozos 15-85-öt ugye úgy, hogy az indexen elég sokáig nagyon jó áron is volt.
Most meg ha egy javított 18-135 jön (amit ma jelentettek be) még kevesebben fognak.Egyébként nem értem miért kell neked minden mm-t lefedni jó drága obikkal.
Pl. amikor a lenstip-en olvastam a 70-300L review-t, csak sűrűn bólogattam, hogy 70-200 meg Kenko TC-vel kb ugyanannyiért kapok egy TC-nélkül tovább f/4-es telét (70-200), ha meg kell a nagyobb gyutáv (alkalmilag) akkor felcsavarod a TC-t és úgy f/5.6 lesz (280-as véggel).
A 100-400-hoz meg vsz. megszálott madárfotósnak kell lenni (ahova nincs az a gyutáv ami sok lenne). Nézted már a 100-400 méretét/súlyát?Ugyanígy UWA. Nem ismerem a szokásaidat, de nekem kb, 4000 fotó után lett volna egyszer szükségem rá (még filmen szocializálódtam, nálam a 4k fotó rengeteg).
Egy fixet sem szeretnél? Sosem csinálsz portrét? Sosem érezted, hogy jobb lenne több meglévő fény (ugye inkább nagylátó/normál gyutáv környékén mert egyébként kevés lehet a DoF)?
A 15-85-höz vsz. ajánlott legalább egy fix (pl. 28 1.8, 85 1.8 szokásaidtól függően).A 16-35-öt alapból kihúznám. FF-re specializálódott zoom. Ha kell a 2.8 akkor 17-55.
24-105-el, ugyanaz a probléma mint a 15-85-el. Nincs egy fényerős obid a leggyakrabban használt gyutávon, azaz fix ajánlott hozzá.Ugye nem egyszerre akarsz ennyi pénzt elkölteni? Sokkal inkább ajánlatos lenne csak azt venni aminél azt érzed nagyon hiányzik.
Ja meg egy rendszervakut. Nagyon meghálálja magát, ha megtanulod használni.
-
kiskornel
addikt
válasz
SchumiBácsi #11164 üzenetére
"Ha a 15-85 hülyeségeket csinálna akkor is bevihetem kalibráltatni ugye?" - személyes tapaztalatom nincs, itt a fórumon írták, hogy ez ingyen megy gari alatt.
A másik témára: A vázak általában ugyanazt tudják, eltérő vassal. Minél jobbat veszel, annál több esélyt kapsz rá, hogy elkészítsd a képet. Ritka az a téma, amit ne lehetne belépő tükörrefivel pro módszerek alkalmazásával lefényképezni.
Obik esetében viszont már elég erős a kategóriázálás. Általános célú fényerőtlen, általános célú fényerős, profi (legtöbbjük cél orientált, csak bizonyos feladatokra használhatók - tehát minden feladatra vegyél egyet), és a különleges feladatokra készült obik (makro).
Bár sokba kerül a 15-85, mégis az erre épített sorral ezen kategóriák legalját valósítod meg aranyáron.
Tudom ajánlani az én soromat: egy 17-55, egy 100-400 és egy tokina 11-16.
pl még olcsóbb is, mint a második sorod, és sokkal használhatóbb, jobb. Ha csak nem akarsz madarászni, a 100-400 helyett inkább 70-200-ba gondolkozz. Az F4 kültérre elég jó fényerő, sokan elvannak vele. 100-400-hoz már egy 100k HUF körüli állványrendszer ajánlott, és pro módszerek alkalmazása. Nem az az előveszem, aztán potyog belőle a legjobb kép. Majd 1-1,5 év kellett, hogy megtanuljak vele normálisan fényképezni változatos körülmények közt. -
kiskornel
addikt
válasz
"Amire használom a cuccot jellemzően szabadtéri fotózás, beltér ritka. Ha sötétedik, van állvány." - ez azért nagyon kevés info, nem gondolod? Szabadtér az tájfotót, makro fotót, portré fotót, épületfotót, stb. magába foglal.
Szvsz várd meg azt a 15-85-öt, és pár hónap használat után ugorj neki a dolgoknak. Egy elrontott sor elég sok pénzkidobás.
Pl.: én a 24-105 és a 15-85 helyett a 17-55-öt választanám újból. Portréra vennék egy 80-100mm közti cuccot (ha szoktál portrézni).
A 100-400 meg tolózoom, azt javasoltatik előtte kipróbálni. Kintre nagyon jó, beltérben amúgy is felejtősek ezek a gyújtótávok (kivéve sportcsarnokok).
A 70-300 DO pedig a difraktív optika miatt a háttérmosás nem a legszuperebb. Kicsi, könnyű, szép kép, csak a háttér nem az igazi.
16-35 APSC-n nem a legjobb választás.
10-22 egy jó optika APS-C-re.A másik amit nem írtál, hogy milyen fényképeződ van.
"Eleje nagyon összefed és sztem kicsit pazarolja a pénzt..." - ez alapján is csak egy kis jártasság után vedd csak meg. Fura egy kijelentés.
-
Dr V
őstag
válasz
Ahogy látom megfogtad az isten lábát...
Nekem a 18-200 canonom oem verzió és semmi baja nincsen neki. A 15-85 jófajta üveg, emmlé amiket írtál azok jók, más kérdés, hogy kell e neked a 10-22 mellé. Telének én inkább a 100-400at venném, ha lenne pénzen...
Amikor megvesed az obit vidd magaddal a vázat, állvány egy fókusz teszt ábrát és próbál ki az obit. Nem kerül semmibe, de a lelked megnyugodhat, hogy jót vettél.
APSCre tökéletesen felesleges a 16-35, Drága és FFre való.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- BestBuy topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Nintendo Switch 2
- Kerékpársportok
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Feketehalálra váltja a kékhalált a Microsoft
- Linux kezdőknek
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S23PLUS 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus A520 R5 3600 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 8GB Rampage SHIVA CoolerMaster 700W
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged