- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A35 5G - fordulópont
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- iPhone topik
- Apróbb óra érkezik a OnePlustól
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Prohardver app (nem hivatalos)
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Damage
senior tag
(#17173) hozzászólás
A feltételezésed szerint kis tárgytávolságnál jönne elő inkább a félrefókuszálás és nem több méteresnél. Mivel kis tárgytávolságnál F1,8 mellett sokkal kisebb a mélységélesség (1 méternél kb. 6 cm), mint pl. 4 méteres tárgytávolságnál (60 cm) F1,8 , ezért logikusan az előbbi helyzetnél kellene előfordulnia a front focus-nak. Ezzel ellentétben nagyobb tárgytávolságnál jellemző. 4 méternél akár egy méterrel is előrébb fókuszál. Eszerint jó egy méterre kell, hogy kilengjen a fejem exponáláskor (de csak nagy tárgytávolságnál). Közeli témánál meg "betonstabilan" állok?! Állványon is kipróbáltam. Az objektív téveszt, ez tény! Megvárom a harmadikat, reménykedem benne, hogy jó lesz. Ellenkező esetben 2 hétre (!!!) szervizbe kell vinnem az új(!!!) objektívet és a vázat(!!!) is.
Szerk.: .DLL: tökéletesen egyetértek!
-
.DLL
veterán
A hosszú záridő, amit említettél itt nem releváns, mert expó közben még a követő fókusz sem tudja korrigálni a mozgást.
Nem tudom mennyire durva Damage hibája, de én úgy képzelem el egy ilyen objektív használatát, hogy ne kelljen "csalni", vagy mittom én meg különleges pózokat használni
(iPhone4 szindróma, elmegy a térerő? Nembaj az így jó, te meg fogjad másképp a telefont) Úgy képzelem el, hogy csak megfogom és lövöm a témát, és jó, így kellene működnie. Van egy régi 28mm f/1.8-am, én ismerem a mélységélességét (és ennek is van egy 5-10 centi frontja 2-3m-en) a test elmozdulása nem okoz 50-60 centi defókuszt...
-
szunnyadopoc
csendes tag
Én is erre akartam célozni, nem mindig talál fókuszt, és nem tudom, h. ez mennyire javítható hiba, vagy mennyire zavaró.
Sajnos az 1100D-ben nincs fókusz finomhangolás, használt gépet meg nem akarok venni, mert itt nálunk vagy rossz lesz az állapota, vagy mindegy újon venni az ára miatt. -
Nem vettem.
15-85 USM nyert, 180k-ért, a 17-55 akkoriban 1éve 260k volt.
Jó lenne néha azért az f2.8, akkor is tervezgettem de gyakorlatilag a kit obi átfogás, nem érte meg nekem annyiért, hiába 2.8 végig, rajzolatban meg csaknem azonos a 15-85 és a 17-55.Azóta meg kicsit tanulgattam az ipart, és odáig értem hogy ISO6400-ből is tudok szinte zajmentes képet csinálni, látványos minőségromlás nélkül.
-
-
Andrew31
senior tag
-
ROBOTER
addikt
Nagyjából nem sok köze van hozzá.
A diffrakció optikai jelenség.
Leginkább a tesztek, oktató anyagokban való szemléltetéséhez van köze a felbontásnak.
Mivel feltételezhetően értelmes ember nem a kamera felbontásának arányában nagyítja papírra/képernyőre a képeit (hanem annak függvényében, hogy weboldalra vagy kiállításra akarja felhasználni), így a diffrakció függetlenül jelentkezik a "pixelek sűrűségétől".
-
Surfym@n
senior tag
-
p06
senior tag
Köszönöm!
Igazából nem kimondottan madarakra vadászom
Csak nem lenne rossz mert eléggé érdekel a téma (inkább kutya és kutya bemutatóhoz használnám, bocsi a félrevezetésért). De ha lehet kipróbálok egy 400-ast is!.
imyourfriend : Hát most a "gyári" Nikkor 18-105-van ha annál jobb képminőséget tud akkor nem lenne rossz, ha elmarad akkor inkább gyűjtögetek még
. Stabilizátor mindenképpen kell mert szinte csak kézből fotózok.
-
imyourfriend
őstag
Relatív. Egy verébhez a 120-400 ami ekv 600 DX-en se mindig elég. De a veréb nem érdekes madár így ez lényegtelen információ. Itt már nem a gyútávval van a gond szerintem hanem hogy megfelelő pillanatban megfelelő helyen legyen a madár. Lásd nesa képeit (55-200VR)-t használ. Oké lessátor ésatöbbi, de meglehet oldani 400-as vég nélkül is.
(#15515) p06: 120Eft-ért egy Tamron 70-300VC kinéz első körben, stabi is van benne igaz nem fényerős. de jobb mint egy 400-as végű pl 80-400-as Tokina. Ennyi pénzért szerintem nem nagyon lehet csodát tenni, 150-ért van 50-500-as sigma, de ez is stabi nélkül. Állványról gondolod a fotózást vagy kézből? Kézből szükséged lesz stabira a madarakhoz azt hiszem.
-
Laslow
senior tag
Ma vásároltam a gépet márkakereskedésben, holnap visszaviszem. Szinte nem is volt még használva, épp csak rátettük az objektívet a boltban, meg aztán otthon mégegyszer, és kb. 20 próbakép után vettem észre a pontokat.
Ilyen kevéstől is bepiszkosodik? És mi van azzal, aki naponta sokszor objektívet cserél?
-
aleister
veterán
-
kiskornel
addikt
Isten mentsen meg az ilyen kommentektől... (fogd fel úgy, hogy nem neked írtam).
Vazz! A fényerős obiknál azért látszik, mert kis mélységélességet tudnak produkálni, A nem fényerős obiknál azért nem látszik az esetek nagy %-ban, mert bent van a mélységélességben a téma. Olyan nincs, hogy válogat, hogy te most F2,8 vagy, ezért neked tévedek, te meg F5,6 vagy, neked nem.
-
Xero
nagyúr
Magic lantern mindenképpen lesz a gépen ez nem is kérdés. A váz nyilván képlékeny. Ha találok jó áron 60D-t nyilván az lesz a befutó.
De az mozgat most a legkevésbé. Az obi parkot nyilván hosszabb időre tervezem.
Akkor nézzünk egy kettes számú összeállítást:
Canon EF 50mm f/1.8II - 25.000Ft
Canon EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS - 88.000Ft
Tokina 11-16mm f/2.8 AT-X Pro IF DX - 180.000FtEzt is lehet véleményezni.
-
Peetry
senior tag
teljes mértékben osztom ezt a véleményt, annyival egészíteném ki, hogy a sport miatt (bár nem tudom mennyire dinamikus akciókat akarsz fotózni) célszerű USM obit venni.
Vázban szintén meggondolandó, hogy jobb lenne egy használt xxD, egyrészt sorozat de sokkal inkább a magnéziumváz miatt. Eséskor megmentheti a gépedet. -
Mr.Csizmás
titán
-
.DLL
veterán
Habár én támogatom a Canon világuralomra segítését, de ez esetben nem értem hogy mit nyerne a váltással. 17-55/2.8 Nikkor létezik, 24-70/2.8 Nikkor létezik, mást ebben a tartományban a Canonnál sem fog találni.
Ha tévedek jöhet egy omlósz pofon.
Flash!
Egy obival a fényerős kérdést nem fogod tudni megoldani ekkora tartományban.
-
peetside
csendes tag
egy kisebb kezdő felszerelésem volt, de azt anyagi okok miatt egy éve eladtam, azóta gondolkodom fejben az újabb szettben, s ezért is gondoltam h írok ide.
d90-est néztem ki mint váz (tudom a d7000es jobb lenne..) illetve nagy fényerejű lencséket. (35mm 1.8 illetve sigma 70-200 2.8as) ez mind csak terv, a pénz összegyűlt a vázra illetve az első lencsére is, amire kb ~100-120ezret tudnék fordítani jelenleg.
Tamronról nem sok jót olvastam (amit előzőleg ajánlottál), pl ki kell fogni a nem gyártási hibás obit, 50mmnél belágyul a kép, nagy vignettálás stb.
ha köztes megoldás nem létezik, akkor még lehet várok s spórolok, csak kéne tudnom h melyik lenne a megfelelő -
role_of_72
tag
Szia!
Elsőre ennyit találtam. Németül nem tudok sajna, ezért linkeltem lefordítva.
Ez alapján a (tele)objektívek egy igencsak leegyszerűsített fajtájának tűnik. A lényege, hogy egyszerű felépítéssel, kevés lencsetag (akár már 3) alkalmazásával hoznak létre nagy gyújtótávolságú teléket, ezek viszont minőségben nem lehetnek túl jók a korrigálások hiánya miatt, illetve nagy fényerejű változatok nem jellemzők (talán mert nagyon nem hoznák a minőséget..).
Egy példa lehet ilyenre a Dörr/Danubia/Walimex 500mm-es telék ~F8 fényerővel, többnyire T2 csatlakozással (reklámozni nem akarok, ezért inkább nincs link, de Google tele van velük). Ezekben pl. 6 lencse van, de régeben találkoztam a neten 3 lencsetagossal is, úgyhogy valószínű ez lesz az.
Viszont a kifejezést idáig nem ismertem, ezért kössz!
Ha meg butaságot írtam, majd kijavítanak. -
.DLL
veterán
"Adapterrel canon 15-85" nikon vázra?? Komolyan nem értem
Az csak egy dolog, hogy nem lesz AF, de rekesz sem, sőt nikon vázon még fénymérés sem, a másik dolog, hogy létezik Nikkor 16-85 is, usm, vr, dx, hókusz, pókusz, minden, ugyan az mint a canon változat, és még olcsóbb is.
-
m3ss
veterán
-
-
.DLL
veterán
"Közgyűrűsor használata milyen kompromisszumokkal jár?"
A kihuzat növelésével csökken a képérzékelőre eső fény (a vetített képkör egyre kisebb része lesz széthúzva ugyanakkora területre), tehát több fénnyel kell dolgoznod, vagy az érzékenységet\záridőt növelni. Hogy több helye legyen a fénynek a tárgyra jutni (ne árnyékold el), ezért makróra valami hosszabb üveget vennék, pl. 135mm, ezek is elég olcsók M42-ből.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Futás, futópályák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- Gyúrósok ide!
- Napelem
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bittorrent topik
- További aktív témák...
- LG 55G4 - 55" OLED evo - 4K 144Hz & 0.1ms - MLA Plus - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 docking station
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 7 5800X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged