- Magisk
- Milyen GPS-t vegyek?
- Mobil flották
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Az objektívekre két nagyon fontos adat jellemző, melyek alapján rendszerint azonnal be lehet őket sorolni. Ezek az objektív fényerejét és gyújtótávolságát jelző számok.
Új hozzászólás Aktív témák
-
aleister
veterán
Emlékeim szerint kitér rá, hogy a tévhittel ellentétben direkt jó felhős időben fotózni, mert akkor szép, puha fényeink lesznek. Szóval nem erőlteti a kék órát, max tanácsolja.
Ofkorsz, hogy nem gyakorló fotósoknak szólnak a könyvei, hanem kezdőknek. Feltehetően ma már én sem értenék minden szavával egyet, de kezdésnek remek. Én anno elolvastam mindegyik írását és az összes Natgeo-s fotóskönyvet is, és nem éreztem, hogy elpazaroltam azt a rászánt pár órát.
-
m3ss
veterán
-
aleister
veterán
Azért megéri végigmenni az SK (nem Stephen King
) könyveken is. Rengeteget hasznos apróságot meg lehet belőlük tudni. Továbbá frankón konyhanyelven van írva. Nem ijeszti el az embert a sok szakmai terminus technicusszal.
Idővel az ember úgyis ki fogja tudni gyomlálni, hogy mely benne szereplő dolgokat kell negálni. -
m3ss
veterán
nem akarok fixet. otvenest megtartom es inkab vmi "nagy" atfogasu uwa kellene melle...nagy felbontas egyelore nem erint, es konnyen lehet kovetkezo vazam is csak 12 mpixel lesz. 4-500 euro nem olcso, annyival jobb mint a nem fixes 10-20? itthon azok egesz olcson mennek mar.
-
m3ss
veterán
azzal en is teljesen egyetertek, hogy inkabb fenykepezzen sokat es majd ha rajon tenylegesen hogy mit akar/mi hianyzik akkor vegyen obit..
es az is igaz, hogy neha lehet 50-nel, televel is tajkepet loni, 35 fixel meggyakrabban. de az esetek nagy reszeben sztem a 14-18mm kozotti tartomanyt hasznalnam tajkepekhez, epuletfotokhoz...(de majd ha kesz lesznek a panorama kepeim postolok par kepet peldakepp, pano vs 18mm. pedig nem lehet mondani hogy nem probalkoztam, masztam keritesre meg mindenhova de 18mm legtobbszor nekem esetleg legifotonal lenne eleg)
arrol nem beszelve hogy a nagyfelbontasu vazakon kroppal azert egesz sok mindent meg lehet oldani. szoval egy 35-os idealis gyutavu kepet meg ki lehet kroppolni egeszjol egy 24mm-en lott kepbol. viszont ha kicsi a latoszog akkor max panoramazni tudsz. akkor meg pl sokszor ugrott a tobb expos hdr, tengernel a hullamzas miatt is problemas. mozgo hajok, emberek szinten nem jo. fenyekrol ne is beszeljunk...12-24 a masik lehetoseg. ez a 10-20 3.5 mennyiert szokott menni?
multkor majdnem vettem egy 11-18 tamront. nagyon olcso volt, de tesztekben nagyon lehuztak...nagy igenyeim nincsenek a latoszogon kivul, fokuszsebesseg sem erdekel, fenyero sem kell, csak legyen minel elesebb f8-on...kitobinal semmikepp se legyen sz@rabb... -
m3ss
veterán
csakb sok jot mondott
de nyilvan ha ilyen kerdessel inditasz, hogy tajkepezeshez akarsz venni 18-55 helyett egy 35-ost akkor nem az objektivcsere miatt fogsz majd jo tajkepeket csinalni...kezdetnek a kitobi is megteszi. aztan remelhetoleg eleg gyorsan ra fogsz jonni, hogy a 18mm is iszonyatosan keves tajkepekhezpar helyzetben jo lesz, de legtobbszor nagyobb latoszog kellene. par dolgot ki lehet panoramazni ha nagyjabol allandoak a fenyek, de ha pl tuz a nap az egyik "kepen" akkor megnezheted magad
sigma 10-20 idealis lehet. sztem a 18-105 semmi elorelepes nem lenne tajkepek teren, a 17-50 szinten nem sok. de legalabb fenyerod lenne, szoval masra jo lehet. de eleg draga obi, abbol mar majdnem kijon egy 10-20.
sztem 10-20/10-24 + 50-es fix jo altalanos kombo lehet, de lehet 35-el is, bar akkor meg nagyon rovid lenne a vege nekem... -
Mielőtt átmegy, az obikról azért pár szót:
18-55 mindenképp kell a nagylátószög miatt. Jó obi, de adott gyutávhoz többnyire adott rekesz kell a csúcsminőség eléréséhez.
Teléhez, 55-250 kell, ami sztem jó ár/érték arányú, és majdnem a végtelenségig látsz vele, igaz nem L-es üveg, de kezdésnek/átálláshoz tökéletes.
18-135 és 18-200 mindenképp felejtős, hiába csábít a nagy átfogás, minőségben lemaradnak, a két obis összeállítás mögött.
-
*Ropi*
félisten
A Sigma 50/1.4-em F2.2-őn. Ha lement volna F2 alá, akkor gyönyörű, kör alakú bokeh minta lenne.
Teljesen nyitva pengébb a Canon 50/1.4-nél.
-
szeva000
addikt
próbáltam én kézből és állványról is...de itt egyértelmű volt,hogy nem állvány probléma,mert ennyire lehetetlen kézből rontani.Nomeg kézből ha levettem,símán 500mm-en éleset lőttem,ha visszaraktam,akkor életlen lett.50mm is ugyanolyan sz*r volt.
Még az lehet a kérdés,hogy a sigma által adott 95-86mm-es szűkítő esetleg okozhat e ilyen jelenséget?
De én ezt kizártnak tartom...sztem ott inkább FX-es vázon is a vignettálás lenne a gond.
még jó,hogy kölcsönkértem,de nem is akarok én venni,mert így is elég bajom van a fényviszonyokkal mindig...csak azért érdekes volt a jelenség.
-
Jah elsőnek épp ez jutott eszembe, hogy totális ráközelítéskor, igencsak száguldani fog a Föld forgása miatt...
250mm-en fotóztam APSC méreten eddig és ott már vigyázni kell a záridővel, nehogy elmozduljon a képen az állványon is a remegés miatt. Telihold megértőbb, ott lehet levinni a záridőt a legjobban.
Fontos tehát a beton stabil állvány, mert ekkora nagyításban egy szellő is bemozdítja a képet, illetve 1000mm gyutáv környékén inkább Ekvatoriális, de lehet hogy Go-To mechanika gyanús a dolog ha követni kell folyamatosan, na az már egy átlag felszerelés árát is kiteszi...
Ekvatoriális mechanika: pólusra állítást követően, könnyen követhető az objektum az égen, és egy tekerőt használsz.
Go-To mechanika: pólusra állítást követően, számítógép követi az objektumot az égen, csak fotózol.
Azimutális mechanika: földfelszínre tökéletesen használható mechanika, ha égen akarsz követni valamit vele, egyszerre két tekerőt használsz.
-
.DLL
veterán
Nem klasszikus értelemben szűkíti az útját, de mégis csak az útjában áll, gondolj bele. Bármit a fény útjába helyezel az ellenállást képez neki. Egy rossz, olcsó bevonat lehet hogy teszi a dolgát, de eközben több fényt nyel el, míg egy minőségi bevonat ugyanakkor többet enged át a képérzékelő felé.
-
BiriBum
őstag
Ne fokozd!
A mélységélesség nem a fényerőtől függ, hanem a gyújtótávolságtól, a rekesztől és az érzékelő méretétől.
Az ND szűrő ezek közül egyiket sem változtatja, egyszerűen azért van beépítve igazi rekesz helyett pl a Sony Hx9v-be, hogy túl sok fény esetén ne kelljen feltétlenül extrém rövid záridőt alkalmazni. Egyszerűen úgy működik, mint egy napszemüveg.
Az igazi blende ezzel szemben ténylegesen szűkíti a bejövő fény útját. -
flash-
veterán
és amit megadtak az sem igaz,mert adatlapján 1,48 lábat(45 centit),én pedig 35 centit mértem
csajom meg toporzékol hogy vettem ilyen drága gépet,oszt a szemét nem tudom letofózni hogy jó közeli legyen,bezzeg ő a 18 ezres ótvar fosadék szar samsung gépével jobb képet csinál a szeméről -
kiskornel
addikt
"Az csak a gyújtótávolság és a legnagyobb apertúra-átmérő hányadosa." -
az objektív legnagyobb hasznos átmérője hányszor fér rá az objektív gyújtótávolságára.Szerintem ez sem igaz, mert a beméréseket az objektívek mögött, a szenzor síkjában az egységnyi területre jutó fénymennyiség mérésével határozzák meg.
-
Mukk
tag
köszi!
a fentiekből nekem úgy tűnik, hogy:
- külön UV szűrőt nem veszek, mert egyrészt drága, másrészt nincs sok funkciója, ha az obi alapból szűr (akkor miért van mégis külön?
- polár szűrő lesz, de akkor használom, ha üveg vagy vízfelületet fotózom
- napellenző(k) ok, sztem beszerzem, bár itt a a 18-55-ös napellenzője tűnik kicsit haszontalannak, mert annyira keskeny
- protektor meg azért tetszik, mert nem porosodik, karcolódik a lencse tutirade tuti lesz majd, aki nem ért egyet...
-
Peethy
őstag
Erősen gondolkozom én is majd pár manuális obiban, mindenesetre jó tudni erről a lehetőségről. Mennyire kockázatos kicserélni a mattüveget, értem ezalatt, hogy mennyire lehet elrontani?
Olvastam, hogy a kínai üvegeknél kb ugyanannyian elégedettek, mint amennyien elégedetlenek. Az olyat nem szeretem.
-
Peethy
őstag
Erről még egyáltalán nem is hallottam. Ezekszerint te is használod? A mattüveghez kell berakni? Egyébként elég komolyan néz ki... igazából azonban nincs rá olyan nagy szükségem. (Bár ami még kevésbé van rá, az a pénz
)
Ha jól vettem észre, akkor ettől nem lesz nagyobb a kereső, hanem a prizmák segítségével tudod beállítani az élességet, igaz?
-
Peethy
őstag
A legviccesebb, hogy a Dörr Danubia név alapján én valami magyar cégre gondoltam, akik utolsó szalmaszálként kapaszkodnak ebbe az objektívbe. Igaz, hogy egyáltalán nem néztem utána, annyira nem érdekelt..
Ha Samyang, akkor más tészta, kár hogy csak manuális cuccokat gyárt... D50-es/D70-es keresővel az embernek esélye sincs. Egy 85 1.4-es csábító lenne.
-
goldnarmz
aktív tag
-
asthring
tag
"Biztos nem az UV miatt ég be, inkább a géped fénymérése gajdul meg a szűrőtől. A szűrő és az objektív üveganyaga igen jó hatásfokkal nyeli el az UV-t, a szenzor meg szinte teljesen érzéketlen rá."
Ja ezt akartam is írni, hogy a fénymérés, meg az autofókusz maxhoz közeli állásban esélytelen, szóval full manuális módban bírtam csak használni. Kösz a kiegészítéseket.
-
KeNTaGoN
tag
Valóvban én is elgondolkodtam valami 70-200mm közti Canonon. A kisebb zoomátfogás biztos jót tesz a képminőségnek.
Azonban a Tamron 18-250-et a bolti ár kb feléért kaphatnám meg, és ennél több pénzem nincs is lencsére.
L-es obikról nem is álmodozok, mint említettem, egy 17-85 és egy 55-250-es kombón gondolkodtam. És akkor mégis csak 2 obira költenék kb 150-et, nem egyre.
17-85-öst még nem próbáltam, 55-250-el pedig már dolgoztam. Szerintem korrekt volt a képminőség. Nem óriásplakátokat akarok készíteni, csak annyi az elvárás, hogy teljes képernyőn még szépen nézzen ki.Két kép, amit a Tami tele módjában csináltam:
Lány megy le a lépcsőn
Valami virág ami épp a lábamnál volt
Szerintetek hol a hiba?
A lányról készült fotó teljes méretű kivágás, a virágos makrót kicsit croppoltam és kicsinyítettem, hogy ne legyen túlméretes.
Valahogy egyik sem igazán éles. Mind2 esetben autofokuszt használtam. Az af rendszer a hibás, vagy egyszerűen ilyen ez a lencse?Bocsi a hosszúra nyúlt hsz. mitatt. Köszi a segítséget.
-
KeNTaGoN
tag
Jelenleg 18-55-ös kitobit használok, viszont annak a tele része számomra kicsi, nagy szükség lenne még egy kis nagyításra, kb a 17-85-ös jó is lenne eseményfotózáshoz, azonban olykor kellene 200mm környéki gyújtótáv, pl amikor egy koncerten nem sikerül az első sorig jutnom, vagy ha vmi sporteseményt fotózok.
Azonban nincs pénzem arra, hogy 2 objektívet vegyek. A legjobb egy Canon 17-85 és egy 55-250 lenne, viszont akkor most legalább 150 ezret kellene lencsékre költenem.
Így most talán marad a kompromisszumos megoldás. Úgy néztem, hogy 70mm környékén egész jó lenne portrékhoz... csak bizonytalan vagyok. Vagy mégsem? -
Megeszem a vakumat, ha különbséget tudsz tenni egy 1.4/24-es nikkorral D3x-en készített tájkép és egy 50MP-es Hassy-n készített között mondjuk 60*40cm-es nyomatnál... Ok, drága cucc mind2, de a Hasselblad még ígyis kb 2x annyiba fáj+a mozgó célpontokat elfelejthetjük vele.
-
krisi047
senior tag
Köszönöm a segítségeteket. Azt viszont még megkérdezném, hogy Nikon rendszeren is lehet használni ilyen szettet? Most állok DSLR vásárlás előtt, Nikon D90 és Canon 50D között fogok dönteni valószínűleg. Eddig a D90 vezet nálam, ezért a kérdés. Azt olvastam, hogy M42-es obik nem működnek végtelen állásban a Nikonnál, ami portrénál, illetve makrónál nem jelent gondot, így nálam sem. Jól olvastam?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Bomba ár! HP ZBook FireFly G8 - i7 I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD Touch I Nvidia 4GB I Cam I W11 I Gar!
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest