Hirdetés
- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- One mobilszolgáltatások
- CES 2026: Érintőceruzát támogató komolyabb Motorola várható
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Megyünk a CES-re! Mi várható?
- Nothing Phone (1) - nem semmi (2)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gyuri27
félisten
válasz
FehérHolló
üzenetére
Ráadásul az iben állandóan mozognak az árak. Gondolom ebben az euró árfolyam is közre játszik.
Én így vettem annó egy bsII 400-t 10k-ért.
Összegzés: akkor kell venni mikor ócsó.
-
FehérHolló
veterán
válasz
Blood Mage
üzenetére
Igen, drágulni fognak a memóriák. Az olaj árak emelkedtek, így a NYÁK-okhoz szükséges műanyag anyagköltsége az egekbe szökött. A napelemek világában felfedeztek egy új technológiát, amivel már 45%-os hatásfokot tudnak biztosítani laboratóriumi, és 30%-osat általános felhasználási körülmények között. Ezért a szilícium ára is emelkedett, a chipek előálítása drágább lett. A bantunégerek is fizetés emelést követeltek a gyárakban, a raktárakban pedig meghonosodtak a direkt memória modulokat rágcsáló férgek. Sorolhatnám.
Összegezve: Honnan a fenéből mondjuk meg neked, hogy 1-2 hónap múlva mennyibe fognak kerülni a memóriamodulok?
Szerk.: Kicsit moderáltam az összegzést, de az előbbi szólt a szívemből.
-
Blood Mage
senior tag
Üdv!
kb. egy hónap múlva veszek új gépet,(ipon-ban) de szomorúan nézem hogy mennek fel a memória árak!! 1-2hete telejesen jó árban voltak és mosmeg nem egy modulra rádobtak 1-2 ezrest... mostantól drágúlni fognak a memóriák?? (DDR II) mert akkor inkábbb most megvenném előre mert egy hónap múlva 4Gb helyett már csak 2őre fogja futni...

-
SimonYana
addikt
válasz
B4l!nt
üzenetére
Szia!
Az időzítés mindíg számít,de ne markolj bele nagyon a vásárlásba,mert nem mindíg megy rendesen a lapokban 4×1 gb.Én lehet tudok neked 2×1 Gb 800-as Blackdragont CL4-es.
Simán megy 980-on.Most próbálja haverom,hogy megy e neki 4×1 gb,ha nem megy akkor eladólesz.
Nem elég a 2 Gb? 4 Gb-ot nem nagyon fogsz tudni tuningolni.
-
B4l!nt
aktív tag
Hello!
Egy kis segítségre lenne szükségem

A késleltetés mennyire számít? (4-4-4-12, 5-5-5-15)
Megéri 4-4-4-12est venni +10-20%os árért?
Ez inkább a tuningnál számít vagy az alapjáratnál?Ezekre gondoltam:
Geil Black Dragon 4GB 800MHz (2 x 2GB kit) 4-4-4-12 vagy 5-5-5-15
Geil Ultra 4GB 800MHz (2 x 2GB kit) 4-4-4-12 vagy 5-5-5-15
Melyik éri meg jobban? Tuning lesz de nem sok.Bocs a sok hülye kérdésért.

-
szelesjanos
tag
Úgy látszik, hogy megoldódik a probléma... kop-kop...
Egy BIOS frissítés és egy hoszas kombinálásokkal egybefüzött Memtest, mogoldotta a hiba kiszűrését:
1 modul hibás a többi nem.
Sikerült plusz voltot adni a memóknak és a késleltetést is beállítani, így kiszűrtem a hibás memót.
Köszönöm a segítségeket, remélem ebben a témában nem kell többet igénybe venni..
-
NovaBlue
aktív tag
Hy all
Lenne egy kis problémám.
Adott 2*1GB Geil Ultra pc6400-as namármost ennek mennyi az alapfesze?hol tudnám megnézni?mennyi a max amit még adhatok neki?
a másik para meg 900MHz-en 2.1v kell h menjen ennyire antituningosak a Geilek vagy scak az enyém vagy kevés a fesz?üdv
-
szelesjanos
tag
válasz
Beowulf_78
üzenetére
És neked sikerült életre kelteni a lapot? Mit mondtak a szervízbe? Cserélik?
-
Theodolit
tag
hial!
erröl tudtok valammit mondani:tervezett ramom??de ha tudtok jó ramot kinálni 1066mhz-set ennyiért vagy ennyi alatt azt is irhatjátok
-
sihu
tag
meik jobb?? csx cec 800 mhz vagy az OCZ vp platinum 800 mhz??
-
Cuco
tag
Sziasztok!
Szerintetek ASUS P5K Premium/WiFi, vagy Deluxe/WiFi (még nem tudom melyik lesz) lapban elmegy 2x2Gb Corsair TWIN2X4096-8500C5DF-es memória? És ha igen, kb. hány Mhz-ig nem kell aktív hűtés nekik?
Passzívba menne a gép, esetleg egy jelzésértékű légkavaróval. -
Zé_Mester
őstag
válasz
bAtt001
üzenetére
a 8200-as mellé (pláne ha tuningot is akarsz) akkor illik legalább egy 1000-es ram.
és akkor 8x500FSB-vel már vígan tudod hajtani a gépet, ha a többi alkatrész is úgy akarja.mindenesetre én körülnéznék itt az Apróhirdetések között a PH-n, láttam elég fincsi áron 1066-os OCZ XTC ramokat. annyiért sztem megérné neked is.
sok sikert
-
J.R.Ewing
tag
üdv
most akarok venni 1giga ddr-t venni a gépembe
ZCCC-s samsungot vagy KVR400X64C3AK2/2G. ár u.annyi. ez a Kingston 2 oldalas, ahogy néztem. az gáz? -
bAtt001
addikt
Sziasztok!
Szeretnék egy új gépbe beruházni, de a memóriákkal kapcsolatban lenne 1 kérdésem.
(a kinézett konfig: E8200, giga p35-ds3r, 8800 GT, 2 giga ram)
2x1Gb 1066 Mhz Kingston vagy GEIL Ultra 2048Mb DDR2 800Mhz KIT CL4 ?
Egy kis tuningtól sem rettenek meg.
Vagy ha van esetleg lenne más javaslatotok, akkor szívesen fogadnám. 10-11k-t szánnék a RAM-okra. -
ProdyG
őstag
nem 500-as, hanem 1500-as fsb-t írtam, ezt 4x-es szorzóval értem, mert így írja ki a bios. tehát az fsb 375, így megy 3000mhz-n kereken a proci. 400-as fsb-t már nem bírja, állandóan újraindul a gép.
everestben nekem ezen a helyen nem írja a DIMM feszültségét, csak a proci adatait. -
ProdyG
őstag
alaplap: ASUS P5N-E SLI
proci E6400-as, 1500-as FSB-n megy stabilan, tehát 3000 mhz-en.
a fesz-es dolgok a bios-ban mind default-on vannak. fogalmam sincs mennyi feszt kap a ram. hol tudom megnézni everest-ben?
1066-on nem akar indulni a gép. 1000-en megy, 5-5-5-15-ös időzítéssel, de még nem teszteltem alaposan le. köszi a segítséget.
-
ProdyG
őstag
Hi, tegnap vettem 2x1GB Kingmax 1066mhz DDR2 ramokat.
Everest csak 800mhz-t ír ki róluk, 1066-ról semmi. ez így normális? van vkinek itt ilyen ramja? milyen időzítéseken képes menni? nekem 1066-on nem is nagyon akar elindulni, reseteli magát a bios
-
Beowulf_78
addikt
válasz
szelesjanos
üzenetére
Nekem is ugyan így döglött meg a Premium-om.BIOS hiba, aztán kakukk.
Azt hittem egyedi eset, de akkor ezek szerint nem. 
Egyébként vagy a lap szar, vagy a memók.Persze ha minden variációt kipróbáltál, és mindig hibát dobott.De kétlem ha mind a 2 memót kipróbáltad külön-külön is hogy szar lenne a memó.Tök egyszerű. Ha a lap az új alkatrész akkor a Giga a gyenge láncszem jelen esetben.Lehet nem szereti a Geil memókat, vagy hibás a lap, szar a memó vezérlője.Próbáld ki másik ram tipussal is mindenképp akkor kiderül.
A képeket kár volt linkelned, a hibákat te is látod.Más nézni való nincs rajtuk.Hibátlanul le kell futnia, akkor van esély a stabilitásra.
-
szelesjanos
tag
Sziasztok!
Van 2*2*1GB GEIL ULTRA KIT a gépben. Alaplap Gygabyte GA-P35-DS4, Proc: Q6600@2400MHz, ASUS 8600 GT VGA.
A lap 2 napos, a többi 3 hónapos cucc. (A Lap azért új, mert az előző ASUS P5K Premium lap egy memtest86 tesztet követően BIOS hibára utalva nem akart elindúlni...(és azóta se megy))
Beszereltem az új lapot, majd egy program telepítésénél újraindúlt a gép. Nekiláttam a memtest86-al tesztelni a memókat:
eredmény:
- 1 memóriamodul a gépbe (bármelyik memória egyedül): kép 1
- 2 memória a gépbe (bármelyik 2 modul, bármelyik dual csatornába): kép 2[link]
- 4 memória a gépbe (először ez kb 1 perc után): kép 3
majd ez 2 perc után: kép 4
majd ez kb 30 perc után: kép 5valaki legyen szíves segítsen nekem értelmezni a képen látottakat, mert elég láma vagyok hozzá, bár annyi kiderült, hogy valami nem oké... :nem:
Nincs tuningolva semmi a gépen.
Köszönöm!
-
Achill3uS
nagyúr
válasz
Beowulf_78
üzenetére
ha bebizonyitod valahogy, hogy fizikailag meghalt ram bizonyos timing beállításoktól fizetek egy kört

-
Achill3uS
nagyúr
válasz
Beowulf_78
üzenetére
a memtest stabil nemtom nálad mit jelent...
timingtól kinyiródnak... hát persze
-
tibitor
csendes tag
Help kellene!
Van egy corsair dominator 1066-os ramom.A gyártó szerint 5-5-5-15 2,1V-on kellene vinnie az 1066-ot ,viszont nekem 5-5-5-18 2,175V-on csak 1042, fölötte Win már nem bootol.
Mi lehet a gond?
-
Vulkhaan
csendes tag
Sziasztok. Kérem mondja meg valaki aki tudja hogy mit jelent az hogy a dual channel-ben működő memóriáknál a rendszer indulásakor azt írja ki hogy Dual Channel Interleaved?
Szóval az interleaved mit jelent, az érdekelne engem.
köszönöm
-
s1ru2
aktív tag
Hali!
DDR2 es 1066os Kingmaxok vannak egy EX38DS4 ben 2x1 GB kialakításban. A Gigabyte és a Kingmax szerint is mennek 1200at 5-5-5-16 időzítéseken. Ez tuti is mert most 1200on mennek.(eddig hiba nélkül 2 napja) Így everest memória stress ben 40 fokig kúszik fel a hőmérsékletük. Érdemes rájuk vmi hűtést venni vagy fölösleges ? Efőlé nem hiszem, hogy fogok menni velük. Esetleg még azon a 16on szeretnék faragni vmit -
Rollee
aktív tag
12749-re valaki?
-
Beowulf_78
addikt
válasz
Achill3uS
üzenetére
Persze...imádták.Gondolom azért mondod mert működtek.Persze hogy megy mindegyik tuning ram végig 4-es értéken.Nem is hibáznak, sőt még stabilak is.Csak ha hosszabb ideig használod nem napi 1-2 órát tesztek erejéig, akkor kinyíródnak.Mindegyik, 1-től-1-ig.
Szóval az hogy szerették a Cellshock-ok sztem erős túlzás.Szvsz. nem használtad addig ahol már problémáztak volna, de ez nem jelenti azt hogy szerették.
-
Rollee
aktív tag
Hali!
Egy gyors kerdesem lenne.Ramot szeretnek venni de jelenleg meg egy darabig xp-fogok hasznalni es tudom hogy nem latja mind a 4gb ramot(mert ennyit szeretnek venni),de a 2gb-os modult kezeli?Szoval ha nem 4x1gb hanem 2x2gb-ot szeretnek belerakni azzal elboldogul?Az alaplapom leirasa szerint siman birja csak kerdes hogy az xp kezeli-e?
Elore is koszi a segitseget!!Udv.: Rollee
-
Zé_Mester
őstag
válasz
Beowulf_78
üzenetére
igen, ezt én is akartam mondani hogy a 4-4-4-4 nem épp jótevője az ilyen ramoknak.
az utolsó értéknek mindig a az első érték MIN. DUPLÁJÁNAK!!!! kell lennie, különben hosszútávon nem csipázza a ram. pláne így hogy Extremen lövöd neki.Attix82 : sztem vedd vissza egy kicsit az időzítést 4-4-4-8, vagy esetleg 4-4-4-12-re, Everest-ben pár MB/s-et fog csökkenni a mérési sebesség, de legalább nem áll fenn a veszély hogy kinyírod őket

-
Attix82
addikt
válasz
Beowulf_78
üzenetére
Hat mar megkerdeztem masokat is akik benne vannak a temaba, azt mondtak nem gond ha annyin megy......es mit befolyasol az utolso?
-
Attix82
addikt
válasz
Beowulf_78
üzenetére
Szerintem ferre erted, megfeleloen mukodnek az eloirtakhoz...vagyis 2.4V van eloirva 1200Mhz-en amit teljesitenek szo nelkul nekem ,es a forumtarsamnak is illetve a haveromnak is akinek 4x1 Gigaja van Diablobol.....Ze mestere egy igen ritka peldany, vagy mas chip kerult ra ami mar kis feszen is nagyon jol mukodik
......szerintem ilyen 200-bol ha 1 van mert neten se talaltam ilyen szintu memokat. -
Zé_Mester
őstag
válasz
Beowulf_78
üzenetére
hát megdögleni remélem nem fog. annyira nem gyilkolom őket (MÉG
) hogy kinyúvadjanak.
amire eddig rájöttem hogy 1311MHz felett nem akar menni valamelyik.
S.C.-be az egyiknek úgy látszik itt a vége.
holnap szórakozok a másikkal, kíváncsi leszek az mit alkot. ha az is 1311MHz-en áll meg, akkor valamit csúnyán elrontok, úgyhogy akkor utána kell még néznem pár dolognak.
de tényleg nagyon durvák, ez tény
-
-
Zé_Mester
őstag
válasz
nebulo5
üzenetére
hát nagyon mákos vagyok ezzel a rammal, mondtam Achinak is hogy mizu vele, ő is nagyon megbánta hogy eladta.
nálam annyiba különbözik a többi ilyen ramtól, hogy módosított SPD-i vannak, láthatod a képen hogy vannak ilyen fincsiségek is hogy EPP meg hasonlók.
de ez a tuningot nem befolyásolja, egyszerűem jót fogtam ki
am semmilyen extra beállítást nem használok, egyszerűen 5-5-5-16 és ennyi, a többi lehetőséget (kb kismillióhatszázezer amit még a DFI-be lehet állítani) mint AUTO-n hagytam

-
Zé_Mester
őstag
válasz
Zé_Mester
üzenetére
kicsit finomítottam még a dolgon, csak hülye voltam és kinyomtam a Prime-t 8 perc után még PrintSreen előtt. (úgyhogy csak újra ráindítottam, nem tököltem vele még egyszer percekig)
2x1GB CSX Diablo 1200MHz 5-5-5-16 CR2 - 1.9540V
ennyi a "legvége", ettől 1 értékkel kevesebb fesszel már restartol boot közbe
de tökéletes ígyis, mocskosul tetszik
-
KTTech
veterán
Szerintetek a Corsair TWIN2X4096-6400C4DHX megfelelően jó memória? Gigabyte GA-X38-DQ6-ba kerülne, 800Mhz-en (C2Q 3.6-on).
-
-
Zé_Mester
őstag
üdv emberek
láttam hogy pár hsz-szal ezelőtt Attix82 és nebulo5 is panaszkodott hogy csak nagyon magas feszen mennek nekik stabilan a CSX Diablo-k.
én is tesztelgettem egy kicsit, Attix82 megkért hogy nézzem már meg, hogy miújság nálam.
hát ez lett az eredmény, sztem brutál, pláne a korábbi panaszokhoz képest
2x1GB CSX Diablo 1200MHz 5-5-5-16 CR2 - 2.000V
jelenleg ennyire sikerült lecsökkenteni a feszt, és ezzel már órák óta stabil a rendszer
de megnézem még kisebbel is, ki tudja, talán összejön valami mégdurvább
-
Powerer
tag
Hali!
A 32 bites Vista is csak annyi RAM-ot kezel, mint a 32 bites XP?
-
ProEvoFan
nagyúr
egy olyan alaplapra ami csak a 677Mhzes ramot támogatja ennek ellenére rálehet tenni a 800Mhzs ramot? elvileg akkor 677Mhzn fog üzemelni és nem lesz semmi baja az alaplap/ram párosnak?
alaplap: ECS 945P-A (3 PCI, 1 PCI-E x1, 2 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM, Audio, Gigabit LAN) -
nike_
addikt
válasz
Dyingsoul
üzenetére
Szia!
A DC kit azért jó, mert mindenképpen minnek a ramok DC-ben, ami gyorsabb működést eredményez.
Az időzítések minél kisebbek, annál jobb.
A Geil ramok jól húzhatóak, de 1066-ossal jobban jársz, bár ez procitól függ, és a tuning mértékétől. De én inkább 1066-osat vennék, az tuti, hogy viszi az 1066-ot, és nem rizikózok. 4 ezren ne spórolj.
Az FSB az egy frekvencia, amit az alaplap "termel", amiből a proci, ram stb. egy szorzóból állítja elő a saját frekijét. Tehát úgy képzeld el pl.: CPU freq = FSB (mondjuk most legyen 500) x 7 = 3500MHz - ennyin fog járni a proci. RAM-nál is így van, csak ott kisebb a szorzó (2.00, 2.50 stb.) pl.: 500-as FSB esetén 2.00-s ram szorzóval 1000MHz effektív órajelen fog járni a ramod. Az effektív órajelnek 2.00-es szorzó esetén pont a fele a valódi órajel. 2.5-ös szorzó esetén a 2 ötöde.
Hát remélem segíthettem.
-
bozont
veterán
Azzal sincs gond, de sikerült szerezni egy másik ramot ezzel minden működik rendesen. Asszem az új ramokkal van a baj. Pedig windows alatt nem vettem észre semmi prolémát, csak installkor. Régen volt valami hogy az amd-s rendszerek nem nagyon komálták a geil ramokat, lehet ez a gond. Nincs sok kedvem gariztatni, ha csak inkompatibilitási probléma akkor inkább cserélek valakivel.
-
Dyingsoul
veterán
Lah mint rambólsíkhülye, lenne pár orbitálisan noob kérdésem:
DUAL CHANNEL KIT -olvasom néhány ramon. Mi az a kit? miért jó?
"800Mhz-en 4-4-4-12 időzítés" Mi ez az időzítés? minél nagyobb/kisebb a jobb?
Egyik bolti eladó ajánlotta nekem a geil ultrából a 800-ast, és mondta, hogy felhuzza nekem 1066-ra. Lehet ilyet? aztmondta, 4k-t spórolhatok rajta. megéri vagy inkább vegyek 1066-ost? milyen veszélyekkel jár a ram turbózása?
[OFF]Egy pici off esetleg, de ha nem fér bele akkor mind1: mi az az fsb? (tom, hogy frontsidebus és hogy hol használják, proci alaplap)[OFF]
próbáltam google-zni, de az angol wikipédiát nemnagyon értem :S
Remélem nem küldtök el a p*csába, itt a pro!-n már más topicokban is bemutatkoztam, és nagyon türelmes, segítőkész emberek segítettek hasonló hülye kérdésekben, és kimerítő válaszokat kaptam. -
pajinka
tag
Üdv mindenkinek!
Ismeri valaki ezt a márkát: CnMemory? A google kidobja a gyártó oldalát, amin szerepel az OCZ és az Aeneon is, amik ugye nem rosszak - lehet, hogy ez azoknak a "brand" megoldása? Tesztet nem találtam, ha linkelne valaki, hálás lennék - saját tapasztalatokért meg még inkább.
-
ASUS93
tag
Auto-n van! de az nem lehet baj, hogy a proci FSB-je 800MHz és mivel szinkronba kell menniük az FSB-t is húzza és az már sok neki?
-
ASUS93
tag
Üdv! Van 2x1GB kingmax RAM-om 1066MHz-es, de csak 800-asként kezeli, lapom P5KC processorom e4500
mikor emelem a belső órajelet akkor betudom írni az 1066-ot, de akkor nem indul a gép, 1 modullal ment 1066-on normálisan, de mikor boot-ol a windows akkor kékhalál van? azt mitől lehet? -
bozont
veterán
Windows telepítés mndig megszakad mert valmi fájlt nem tud másolni, az mindegy hogy xp vagy vista. Ez lehet ram hiba? A meghajtóval, kábelekkel nincs gond azt le tudtam tesztelni. Még megpróbálom másik rammal, ha tudok szerezni. Jó lesz ha az új ramokat küldhetem vissza gariba.

Amúgy mielőtt rendszert installáltam volna nem volt semmi gondom velük. -
Harti
senior tag
Üdv!
Bocsi ha már volt a kérdésemre válasz de nem találtam!
850Mhz 4-4-4-12 vs. 1000Mhz 5-5-5-15
Melyik a jobb?
Játékra van a gép!
-
Mankó
veterán
A 800as CSX-ről nagyon jókat írtak a ph-s tesztben, csak sajnos az gigás modulokra vonatkozott. Azt kellene kideríteni, hogy a 2gb-s modulok milyen tuning potenciállal rendelkeznek.
Esetleg akinek van ilyen 2*2Gb-s CSX 800as modulja megoszthatná velünk, hogy mit mennek tuningban! -
Mankó
veterán
Épp ezért a kérdésért jöttem én is, annyival kiegészítve, hogy melyik az a 2*2gb-os kit, amivel biztonságosan elérem az 1000es órajelet, s mellette még bruttó 25 alatt is megúszom.
Előre is köszi a válaszokat.
-
DJGABI
addikt
Hopp, ezt benéztem, na mindegy, úgyis itt a csere ideje. A memóriáról mi a vélemény?
-
DJGABI
addikt
Valakinek véleménye ezekről a RAM-okról?
Gigabyte GA-7VT600-as lapba lenne. Támogatni támogatja ha jól látom, a kérdésem az hogy a későbbiekben ha esetleg gépet fejlesztenék (új lap, proci) jó lesz-e még valamire ez a memória (teljesítményre gondolok)? -
DZs
senior tag
Van egy Micron 1G DDR1 modulom, ami egy Dfi Ultra D-ben furcsát eredményez. Ha emelem a ram órajelét, a bios eltűnik, csak kisütve jön elő újra. Ez mitől van?
-
Ádyka
őstag
12651 hsz 4 linkje közül melyiket érdemes választani, ha a maxot szeretném kihozni belőlük?
Köszönöm
Üdv
Á
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

]

Azt hittem egyedi eset, de akkor ezek szerint nem.
a másikat még nem néztem. de majd sor kerül rá