- iPhone topik
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Poco M3 - felújított állomás
- Térerő gondok, tapasztalatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szabikaa20
őstag
válasz
Gyuri27 #66011 üzenetére
Nem….a benne lévő 4gigással nem indul.Felcserélni nem próbáltam még, de kipróbálom.
Ez egy régi HP G62 noti.
Nem kompatibilitási gond van,mert a BIOS felismeri a 8GB RAM-ot,csak gondolom a windows indító file-ok pont azon a 2GB lehetnek, így mikor kiveszem akkor hiányzik és már nem indul a Win.Ha visszateszem normálisan elindul ahogy kell neki.Baryka007: Igen így,ahogy írod.Postol a gép csak mikor már töltődne be a Win akkor kijön olyan szomorú fejecske,hogy hiba történt és újra indul. Ha visszateszem a 2GB RAM-ot rendesen beindul ahogy kell.Ez régi noti itt XMP beállításokat nem látok.
A kék ami az A slotban van az a 2GB-os a zöld B slotban pedig a 4GB-os van.És a 2GB-ost szeretném 4-re kicserélni.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Gyuri27 #65445 üzenetére
Nem írtam, hogy melós gép, mert nem az.
Compute (+ virtualizáció) arra kell, hogy itthon szabadidőben tudjak kipróbálni új technológiákat. Ez itt egy hobbigép. Amivel néha belenyalok már most is 50GB fölötti memterhelésbe.
Azt se miért csak az 570 jöhet szóba.
Mert egy 5950x + X570S + 64GB setup már van itthon. Erre rálocsolni még 300 eurot inkrementális upgradere akár oké is lehetne. Threadripper innen még 3000, de inkább 6000 eur. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
Gyuri27 #65440 üzenetére
Köszi!
ECC -> MSI szerint csak non-ecc támogatott. Az nem derül ki, hogy ECC memória NON-ECC módban megy e, ami ugye a fő kérdés lenne.
Pl a [link] Micronnak van ECC memóriája, amit kompatibilisnek írnak (egy korábbi) MSI X370 lappal. Ryzennél támogatás korábban is volt.
Nemix mindenesetre nincs fent a lap compatibility listjén. Egyébként néztem, hogy Samsungnak is volt 3200 ECCs memóriája, amiről szintén nem tudtam kideríteni, hogy akkor megy-e.
-
Peace
nagyúr
válasz
Gyuri27 #62014 üzenetére
[link] Na megrendeltem, aztán meglátjuk. Ma reggel majdnem lefőtt a kávé. Kikaptam a Fury RAM-okat, hogy akkor viszem vissza Alzába. Visszapattintottam az eredetieket. Gép bekapcsol, fekete képernyű, semmi hangjelzés. RAM-ok kiszed, újra visszarak, megint fekete képernyű, monitor led csak villog. Erre fájdalmasan sok idő után megjelent a felirat, hogy RAM változás történt, nyomjon F1-et a BIOS-ba lépéshez. Nem gyengén lettem volna ideg, ha behal valamit itt a szerelgetés közepette....
-
Peace
nagyúr
válasz
Gyuri27 #62014 üzenetére
Mondjuk nekem semmit nem mond ez a márka, de láttam a kompatibilitási listában. A kérdés az, hogy érdemes-e szórakozni a visszavitellel és vásárlással, hogy CL18-as RAM kerüljön a gépbe vagy maradjon a 3200 MHz CL16-al, ha úgysem látom a különbséget játékok alatt. Másra nincs nagyon használva a gép. Valószínű a kényelmesebb megoldás lesz a döntő. Majd megizzasztom játékkal is a Fury-t, mert eddig csak a memtesten ment át több alkalommal.......
-
k-rock-atona
csendes tag
válasz
Gyuri27 #28604 üzenetére
Köszönöm a segítséget! Annyit szeretnék még kérdezni, ha lehet, hogy akkor a DRAM Frequency-nél kellene 200 MHz-et megadnom? Mert ott nekem 266 MHz, 333 MHz, 400 MHz, 500 MHz, 533 MHz, amiből választhatok. Vagy ennél gondoltál 400-ra?
Továbbá csak 2,55 V-ra tudom állítani, 2,5-es opció nincs. Akkor legyen 2.5 a voltage?
És még van egy ilyen burst lenght nevezetű opcióm is ( 4 vagy 8 ), ezt mennyire lenne érdemes állítani szerinted?
Ne haragudj, ha esetleg túl sokat értetlenkedek, csak nem nagyon csináltam még ilyesmit, s nem szeretném elbaltázni a dolgot...
Köszönettel,
K-Rock
-
ígyvanferi
addikt
válasz
Gyuri27 #28601 üzenetére
Jó helyen vannak, az többször ellenőríztem most is.
Ez tényleg segített, 1,6 V-tal egy laza 7 óra blend lefutott hiba nélkül. Most visszavettem 1,58 V-ra, egyelőre rendben van minden. Ráadásul CPU-Z szerint 7-7-7-20-as időzítésekkel futnak. BIOS-ban azt hiszem auton hagytam ennek a beállítását.
Köszi a segítséget!
-
k-rock-atona
csendes tag
-
-
tzsolesz
nagyúr
válasz
Gyuri27 #28031 üzenetére
Értem.
CL5 vs. CL6-ot kivizsgáltam.
DDR933Mhz (tuti, hogy 1:1, hiszen nem is tudom lejjebb venni már)
CL6:
memó másolás: 6024 Mb/mp
memó írás:9798 Mb/mp
memó olvasás:7542 Mb/mp
memó késleltetés: 71,4 nsCL5:
memó másolás: 7212 Mb/mp
memó írás:9769 Mb/mp
memó olvasás:7791 Mb/mp
memó késleltetés: 67,8 nsNem olyan vészes teljesítmény csökkenés, sőt memória írást nem is befolyásolja. Eredetileg CL5-esk a RAM-ok. CL6-al talán nyerek még 30Mz-et, jól gondolom?
Feszt meg adok nekik 1.95V-t akkor, hátha meglesz az 1Ghz, és tudnám tuningolni a procit is.
-
Rover623
félisten
válasz
Gyuri27 #27796 üzenetére
With all due respect, sir...de azért, mert egy ismeretlen beállítású, ismeretlen (bár ez nem egészen igaz...
) alkatrészekből összedobott konfig behatárolhatatlan hibáját egy RAM-os topickban sírják el, még egyáltalán nem biztos, hogy RAM hiba is...
Ugyanennyi erővel lehet(ne) szoftverhiba, főleg video driver...vagy a gyengélkedő VGA kártyája...de akár az igen kiváló tápegység is okozhat érdekes hibákat...Konfig (szó szerinti idézet...a helyesírási hibák nem tőlem származnak
):
Aalaplap:Gigabye EP31-DS3L rev2.1
Processzor:Intel core2duo E7500 2,93Ghz 1066Mhz (LGA775)
Memóri:2giga kingmax 800Mhz
Merevlemez:80giga Maxtor SATA
Táp:Logic 400W
Oprendszerindows7 Home premium 32bit
MSI 4650 1gigaddr2 -
fairi
őstag
válasz
Gyuri27 #27386 üzenetére
már visszaraktam az adata-át...
azért tudok nyugodtam ide irkálni...
CPU-Z megvan,de everestet használom mindig,ott láttam a két profilt,Voltérték és időzítéssel de nem jöttek be...Inkább veszek egy 1333Mhz,CL9 időzítésű ramot....kingmax meg vissza az eredeti tulajhoz,hátha talál rá egy szakértőt---
ezt nézegetemingston
DDR-3 4Gb /1333 ValueRAM KIT -
fairi
őstag
válasz
Gyuri27 #27383 üzenetére
1,6-2.0V végigzongoráztam...
2,0 már pirosba teszi az alaplap,és már "mindenhol" figyelmeztetés villog...
CL7, és annak egyik módosítása ami bele van égetve RAM-ba,automatkusan nem ismerte fel,én beálítottam..
2V a fő eredmény h szépen biosban a gép ezernyi csikok jelentek meg csoda h még ujraindult az alaplap...kis olcsó 4500 Ft-os adata 1,6 V-on, automatikán vezérelve az időzítés(9-9-9-24-1T), 1533 Hz-en ketyeg betonstabilan...bírja az 1600 is,pedig csak 1333hz van "hitelesítve",pc bolt mint occsó ram dobra hozzám h vigyem el,"garipapírja" egy blokk,ha baj van cserélik elven...
alaplap nem validálta a típusomat...baja: kevés az 1 giga,win7-nek kevés...
rajta semmit nem kell állítani,igénytelen jószág... -
Oliegino
csendes tag
válasz
Gyuri27 #27289 üzenetére
Köszi a linket, megtaláltam. Megtennél annyit hogy kiolvasnád a betükből hogy ez mit jelent? Sajna én ezt nem vágom. Csak annyi kellene hogy sima desktop gépben lehet-e ezt használni.THX!
http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/productInfo.do?fmly_id=693&partnum=M391B5673EH1&xFmly_id=690
-
Ren Hoek
veterán
válasz
Gyuri27 #27059 üzenetére
Ja ja ez jobb megfogalmazás. Újonnan mindenképp éremes kit-et venni, de ha fejleszt az ember, akkor már nehezebb dolga van azért... sokaknak érkezésük sincs, hogy 1 v. 2 oldalas a ramjuk, meg hogy milyen gyártó chipjei vannak rajta - aztán megveszik, és csodálkoznak, hogy nemmegy, vagy nem jó a DC. Notihoz keresek most ramot, de egyelőre nem találtam még pont olyat. Szal lehet félmedolgás lesz nálam is.
-
Kiskokó
veterán
válasz
Gyuri27 #26886 üzenetére
Nagyon jó még jó hogy nem vettem meg csak próbának hoztam el.
Akkor ez a 4 2 dualban sose fog menni együtt ?
Pedig jó lenne mert a win7 nagyon fogj a gépet és amig az XPn hibátlanul ment a TDU addig a win7alatt szaggat de kegyetlenül.Esetleg win7ben tudok állitnai hogy kevesebb memóriát egyen ?
-
-
laci7878
csendes tag
válasz
Gyuri27 #24643 üzenetére
meg mondom őszintén egyszer beállítottam hogy a cpu 4.0Hz fusson,de valamit elrontottam,mert kb 2 hónapig bírta(nagyon csúcs volt) és úgy állt vissza alapra hogy ki be kapcsolgattam készenlétre egy nap amikor nem kellett egyfolytában.
Nagyon kezdő vagyok hozzá úgyhogy ha tudsz nekem segíteni mit és hogyan állítsak be azt megköszönném.
Nem tudom mikor tudnánk összebeszélni,ha gondolod vegyél fel msn-re és talán úgy,ha tudsz.
Most sajna nem érek rá,viszem az asszony moziba,de holnap estefele vagy amikor gondolod.
Köszönöm előre is. -
-
szuper-t
őstag
válasz
Gyuri27 #24543 üzenetére
köszönöm
igen 5-5-5-18
valami tuning észrevétel? E6320 al linked memória húzással 1500 ig engedte ilyen proci tuning mellett
( kár h ekkor még nem ismertem a prime95 öt és nem tudtam hol megnézni h mennyin fut a ramde ha jól tippelek efektív 750mhz? (dual 128bit be ment)
hozzáteszem autófeszen ment ( már így utólag tudom ez nagy hülyeség volt hisz kevesebbel is beéri)
-
-
-
yolan
őstag
válasz
Gyuri27 #24454 üzenetére
A ház szellőzik rendesen. Ja, igenigen 2x1-es kit volt, félreérthető volt
Én is nézegettem ilyen 1.8-1.9v-os csodákat, de azok ahogy nézegettem nem igazán szeretik a rugalmasságot frekvencia téren. Ismét csak a g.skillel tudok példálózni, 800as low voltage pi kit 96x-en megállt. 1100-as low voltage pi modul 1160-on és 800on cl4-ben el sem indult. :SReménykedek, hogy az 1066-os 2.0-2.1v-os pi black ezeknél rugalmasabb. -
yolan
őstag
válasz
Gyuri27 #24452 üzenetére
Azt, hogy meleg. Kézzel érintve meleg. Tippre olyan 30-40 fokosra mondanám. Tippre.
Egy: legalja-e vagy sem, nem szeretnék ocz-t. Kettő: van 1100-as ocz gold, Három: nem szeretnék ocz-t, és főleg nem 1200-asat gyárilag. A fő tartomány 800 és 1100 között lenne, cl4 és cl5 között, és 1.8-2.1v között. ezek felett csak pár órás tesztekig. És fontos a nagy hőleadó felület. Ezért kérdeztem, hogy mit gondoltok a g.skill 1066-os pi black-ről? -
yolan
őstag
válasz
Gyuri27 #24450 üzenetére
Én. 2 kit is járt nálam, egy ocz gold 1100-as, és egy 800-as gold. Mind a kettőt 1:1-ben hajtottam, illetve az 1100-ast 800-on is g31ben felszorozva. És nekem melegedtek. Nem szeretném őket a gépembe. Jól mentek, szépek voltak, de én inkább kihagyom. Egyértelmű, hogy a 2x2-es kitek nem fognak úgy menni mint egy 2x1-es kit. De ami most van 2x2-es crucial, az ezeknek mindnek megfelel, csak ez is forróbbfejű. 2x1-es dominatorjaim hűvösek voltak, legdurvább gyilkolásnál mikor már 2.4v-ot kaptak, akkor voltak melegek.
-
smiti
veterán
válasz
Gyuri27 #23987 üzenetére
Ma megint szerencsém lett a lapom ramkezelésével. Lehet hogy kinőtték a Giga lapok a ramkezelési betegségüket
ma kaptam egy 4GB-os Corsair kitt-et ( adataimnál ) és mivel nagy rohanásban voltam ezért nem töröltem a BIOS beállításait és úgy raktam be a Corsair ramokat, hogy az OCZ beállításai maradtak meg. És az én megdöbbenésemre is tökéletesen működik
-
-
szab.tam
nagyúr
válasz
Gyuri27 #23971 üzenetére
F2-8500CL5D-4GBPK
5-5-5...
egy barátom pont ezzel szopik most. de nagyon....ja, és volt jó 800-as ramja..... és valóban: 800-on szépen mennek ezek is....
én nem azt mondom, hogy nem jó ramok, csak ő megszívta. neki nem mennek. nem volt jó a régi. és szokott olvasgatni is... -
szab.tam
nagyúr
válasz
Gyuri27 #23967 üzenetére
uhh.
én nem azt mondom, hogy nincs előnye egy 1066-nak... de mind1....
de még 1x elmondom, csak neked: ha van egy atomstabil rendszer, 800-as rammal, ráadásul már 4 giga is van belőle, vista, win7 jól fut. akkor nem biztos, hogy megéri kisérletezni 1066-tal, és utána anyázni, amikor jönnek a kék képernyők.
persze, aki rögtön elsőre beetrafál eg yjó kit-be, az meg van elégedve. csak túl sok problémát tapasztaltam mostanság... (egy barátom sem hallgatott rám, és éppen most pont a 1066-os ramjaival szív a 800-asok után....)
de magyarázom tovább. -
szab.tam
nagyúr
válasz
Gyuri27 #23964 üzenetére
én a azt mondtam, ha stabil a rendszere...
nagyon sokan vesznek csak azért 1066-os ramot, mert az nagyobb szám, mint a meglévő 800. de a procit ugyanúgy alapon járatják. és volt egy stabil rendszerük, majd jön az anyázás, kékhalál.... (tudom, mert 2x eljátszottam....)
én erre mondtam.
ha húzni akarja, eggyel visszábbosztás nélkül, akkor más... -
Obolony
senior tag
válasz
Gyuri27 #23652 üzenetére
sajnos nincs neki totyikja
akkor a konkret kerdes:
Intel Desktop Board DP45SG LAP LINK
8 giga ramot (4x2) szeretnek bele, amit neztem hozza,
1., Ocz Reaper Hpc 4gb Ddr3-1333 Pc3 10666 Cas6 Dch Box
Model
Brand OCZ
Series Reaper HPC
Model OCZ3RPR13334GK
Type 240-Pin DDR3 SDRAM
Tech Spec
Capacity 4GB (2 x 2GB)
Speed DDR3 1333 (PC3 10666)
Cas Latency 6
Timing 6-6-6-20
Voltage 1.75V
Heat Spreader Yes
Features Reaper HPC Heatsink
1.8V EVP
Recommend Use High Performance or Gaming Memory
2., Gskill 4gb Ddr3-1333 Pc3 10666 Cas7 Dch BoxModel
Brand G.SKILL
Model F3-10666CL7D-4GBPI
Type 240-Pin DDR3 SDRAM
Tech Spec
Capacity 4GB (2 x 2GB)
Speed DDR3 1333 (PC3 10666)
Cas Latency 7
Timing 7-7-7-18
Voltage 1.65V
Heat Spreader Yes
Recommend Use High Performance or Gaming Memory3., Gskill 4gb Ddr3-1333 Pc3 10600 Cas8 Dch Box
Model
Brand G.SKILL
Model F3-10600CL8D-4GBHK
Type 240-Pin DDR3 SDRAM
Tech Spec
Capacity 4GB (2 x 2GB)
Speed DDR3 1333 (PC3 10600)
Cas Latency 8
Timing 8-8-8-21
Voltage 1.65V
Heat Spreader Yes
Recommend Use High Performance or Gaming MemoryMelyiket szeressem?
-
madmike
őstag
válasz
Gyuri27 #23541 üzenetére
mind a 2 kit ugyanolyan gyors, a feszültségek különböznek csak. a kingston 1.8on megy a crucial meg 2.0-n. De ezt a feszültség állítást nem vágom,legalábbis a biosban csak az idözitéseket tudom állítani. feszültséget meg csak ráadni tudok,tehát olyan beállítás van hogy +01mV, +10mv stb... de azt nem irja hogy mihez képest +
-
sutypapa
csendes tag
válasz
Gyuri27 #23371 üzenetére
Nagyon max 20k van a 4GB-re, de jó lenne olcsóbból kijönni. A proc elpörögne kb. 3,4GHz-en és ahhoz mérten a legalacsonyabb időtítésekkel lenne jó a RAM-okat járatni. Az 1000MHz 4-4-4-12-t jó lenne elérni!
Talán a Geil Black Dragonnal vagy az OCZ Reaperrel ezt el lehetne érni. Szted? -
degu
senior tag
válasz
Gyuri27 #23247 üzenetére
Hiiii!
Most mar ertem!
Tehat az elso oszlop a tablazatban a prociszorzo.A masodik az ezekhez a szorzokhoz tartozo memoszorzok.
Az en esetemben a prociszorzo 13,az ehhez tartozo memoszorzo /800-on/ 7
Ha tehat felhuzom a proci fsb-jet 200-rol 230-ra,akkor /ha nem doglik bele/ a proci 2990Mhz-en fog futni.A memosebesseg 2990/7 - 427Mhz /854 Mhz/
Kocce! -
degu
senior tag
válasz
Gyuri27 #23240 üzenetére
Koszi a turelmedet,de azt hiszem nem fejlodott ki kellokeppen az agyam
,mert a linkelt tablazatot egyaltalan nem ertem!
Tudod aki ert hozza,annak teljesen termeszetes egy par fogalom,ami viszont egy laikusnak teljesen sotet!
Hogy mit nem ertek a tablazatban?
Hogy hogyan jottek ki ezek a szamok,es hogyan kell szamolni veluk?
Tehat ahhoz,hogy ertelmezni tudjam pl. a 7,5-et,ahhoz tudnom kene,hogy hogyan jott ki!/na ezt speciel tudom,mert mar valaki itt elmagyarazta!/
Az 5-5-6-7 sorozatrol,ami a 800-as memok tablazataban egymas alatt sorakoznak,azt megint csak nem tudom,hogy mi?! Memoszorzok.../ezt sem tudni,hogy mibol jott ki/
De a vegso csapas az,hogy nem tudom,hogy ezekkel a szorzokkal mit kell szorozni.Es hogy a vizszintes sorokban mi az osszefugges a beirt szamok kozott.
Szoval azt hiszem itt az alapveto elmeleti tudas hianya okozza a kavart nekem...
A memom egyebkent 4-4-4-12 -es idozitesekkel megy./Annyira azert nem vok fps-fan,hogy nekialljak buveszkedni az idozitesekkel,mert mindig rafaragok!/
Van esetleg valahol egy leiras,vagy cikk,ahol ezek a primko dolgok el vannak magyarazva? -
lsc
nagyúr
válasz
Gyuri27 #23226 üzenetére
El kellene döntened hogy segíteni akarsz vagy kötözködni . Ennek :Hogy elejét vegyen nem, nem fogom leírni. tükrében én a másodikra szavazok . De nem gond, csak ha nem segíteni akarsz neki akkor egyáltalán miért írtál ? Az meg hogy Őt cseszegeted holott másnak "gondolod" a választ elég érdekes, de biztosan velem van a gond . Nem, nem várok választ "költői kérdés" volt. Részemről ennyi .
-
diegho
nagyúr
válasz
Gyuri27 #23218 üzenetére
K8-ról volt szó, ott pedig az általam leírt módszerrel kell kiszámolni a memória órajelet, de a phenom örökre fekete folt marad az életemben. (Mondjuk az amd számomra is "szar" marad, a fogyasztás miatt - ez idővel majd változik. Már rég phenom II X4-em lenne, ha nem enne olyan sokat)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Formula-1
- Milyen légkondit a lakásba?
- Projektor topic
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Fujifilm X
- BestBuy topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- iPhone topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Generációs lemaradásban a Huawei chipek, de a cég kitalált valamit
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- Samsung 840 SSD 120GB újszerű, 100/100
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged