- iPhone topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Google Pixel topik
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
saby97
tag
válasz
#65675776 #46444 üzenetére
A gép egy 2007-es irodai gép. Cpu, vga, ram csere volt, a többi maradt a régi.
A konfig most:
C2D E6600,
9600GT (OC),
1x2GB Kingmax DDR2 800Mhz,
MAXTOR STM380215AS (rendszervinyó, SATA II),
SAMSUNG SP1213N (tárolásra, PATA/IDE),
MSI MS-7255 v2.0 / P4M900M2-L,
Windows 8.1 Pro.Papíron már majdnem kivan maxolva, esetleg egy E6700, X6800 mehetne bele max, ramból pedig 2GB van max. a spec-ben, de 2,5 is volt már benne, szóval gondolom foglalatonként értendő.
Nem akarok már pénzt beleölni, csak esetleg jobbá tenni a gyorsítással.
SSD-ben viszont gondolkodom, mert az nagy előrelépés lenne, még sata 2-vel is... -
válasz
#65675776 #43905 üzenetére
Most láttam meg, hogy nekem is írtál. Köszönöm.
A chipek szervezése alatt mit értesz? Lehet, hogy túl nagyok a ramchipek (nem emlékszem, hogy egy, vagy kétoldalas RAM-ok) és kevés van belőlük, és emiatt nem megy?
(Most hogy mondod, volt PC-ben ilyen gondom, hogy az egyoldalas 512-es RAM-ot nem ette meg, csak a 2 oldalasat. Kerestem is akkor a 2 bankos ramokat veszettül.)
Lehet, hogy egyoldalas volt, és akkor nem boldogult volna a 128 megás chipekkel? Mondjuk akkor ott a kérdés számomra, hogy a max 1GB/slot (Szumma 2GB) RAM-ot mégis hogy használná a gép? Hiszen notiramon is max 8 chip lehet, akkor viszont az 1GB-os lapkához 128 megás chipeket meg kell ennie. Az 512-esen miért nem fogadja be őket akkor?
Szerk: indokolatlanul sok volt a szóismétlés, bántotta a szemem
-
Benyaking
aktív tag
válasz
#65675776 #43668 üzenetére
Ezt ertem. De olcson meg tudom oldani es feldobja a gepet latvany ugyileg.
van egy bitfenix prodigy hazam amibe mar benne csucsul a cpu n a viz. Amikormegrendeltem az r9 290 re az fc blokkot meg egypar csatlakozot akkor lattam h milyen olcso ez a blokk. Igy gondoltam h mar akkor vizezem a ramot is...
-
bul07
nagyúr
válasz
#65675776 #43521 üzenetére
Használok
Most egy 560Ti van , december környékén tervezek venni újat, erősebbet (egyszerre sok kiadás lenne)Ez legalább jó hír hogy ezt nem kell vennem
Majd ha esetleg csökkennének az árak akkor lehet vesszek de addig nem
Amúgy félelmetes hogy én a jelenlegit 10.500Ft-ért vettem most ugyan ez 21400Ft, és nem hogy csökkenne az ára hanem nő -
bul07
nagyúr
válasz
#65675776 #43519 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm
Azért kérdeztem mert most akarom a gépemet fejleszteni egy új processzor alaplap párossal i5-4670K + ASROCK Fatal1ty B85 Killer
És egy két hozzászólás célozgatott rá hogy veszek jó alaplapot meg processzort de sajnálom a pénzt új memóriára mert meg akarom tartani a jelenlegit
Ez van most KINGMAX 8GB DDR3 1333MHz KIT (kép)Akkor nyugodtan megtarthatom a jelenlegi memóriámat
-
válasz
#65675776 #43310 üzenetére
Hát ha az akkor sem lehet direkt összefüggés a ramok sűrűsége és a chippek száma között. Legalábbis én így látom, ha mindkét ramon ugyan annyi modul van és az egyik ilyen a másik olyan akkor feltételezem hogy nincs összefüggés. Azaz talán annyi hogy a chipek fizikai méretre kisebbek a nagyobb sűrűségűn.
Az ebay-es ddr2 esetén ezt nem tudom megállapítani, tök egyformák látszólag. -
-
Iam The Ghos
csendes tag
válasz
#65675776 #43197 üzenetére
Thx, kipróbáltam, de az eredmények kb. ugyanaz, mint eddig.
A régiekkel semmi gond, rendben elindul a teszt.
Beteszem az újakat, a teszt be sem bootol, megáll az alapi képernyőn.
Betettem csak az egyiket (mindkettőt próbáltam), eljutok a tesztig, de kerek 1 másodperc (vagy annyi sem) után megáll és nem csinál semmit, nem reagál semmire. Még csak teljes fagyásról sem beszélhetek, mert a képernyő közepén a vízszintes kurzor folyamatosan villog.Holnap elviszem szervízbe, megnézetem más gépekben hasonlóan reagál-e, aztán remélem sikerül garanciával cserélnem (Ipon-ról rendeltem).
-
-
Vistaboy
veterán
válasz
#65675776 #43015 üzenetére
Köszi, úgy néz ki, hogy bevált.
1.500 helyett 1.505 V-ot állítottam be, visszakapcsoltam az XMP-t, és így nem talált hibát 16 GB mellett sem a MemTest86 (Igaz, csak egyszer futtattam, de korábban egyből jelzett). Majd holnap ráengedek egy full tesztet, de egyelőre úgy néz ki, megoldódott.
Örülök, mert akkor pár hétig gép nélkül maradnék, ha fel kellene küldeni tesztelni.
-
válasz
#65675776 #42417 üzenetére
2db azonos volt(2x1gb) és egy db 1gb-os.
Külön, külön egyesével működött mindegyik.
Ám bárhogy rakosgattam őket a p31 lapban nem működött együtt a három.
Minden-mindegyik másikkal single/dualban is üzemelt párban.
Egyszóval még mindig maradt a probléma.
Nem egyértelmű gyártói szinten a modulok számának, és kapacitásuk szerinti elhelyezkedése a lapban.
Erre úgy gondolom egyértelmű utalásokat kellene tenniük, hogy a vásárló is tudja, valójában mire is képes az alaplap, amit vásárolni fog.
Sajnos nem tartozom azok közé akik próbálgathatják a modulokat, hisz ezért is tettem fel ide e kérdésem.El Kebir köszönöm a felvilágosítást.
Ergo az x38t sem tartozik a 3 csatornás memória kezelésű lapokhoz. -
Palafi
aktív tag
válasz
#65675776 #42398 üzenetére
Ezen nem gondolkodtam, de most már mindegy is. Megpróbáltam a gyerkőc gépén feltelepíteni ugyan azokat a dolgokat (egy belőle), és ott simán hiba nélkül fel ment minden. Kedves volt kollégám Janoska26
ma kisegít egy próba erejéig egy memória modullal a saját gépéből. Ha ez nem jön be, akkor már csak alaplap, vagy proci csere marad. Már mindent mást kicseréltem próba képpen.
-
Palafi
aktív tag
válasz
#65675776 #42384 üzenetére
Egyik játékom ISO mentésével Daemon Tools segítségével ezt is kipróbáltam. Sajnos nem jártam sikerrel.
Gondolom a Daemon Tools működésének nincs sok köze az ODD-hez. Akármilyen kivitelezhető javaslatot szívesen fogadok, kipróbálok. Mondjuk a gyerkőc gépén a játékokat még nem próbáltam meg telepíteni. Ezt holnap meg teszem. -
Palafi
aktív tag
válasz
#65675776 #42382 üzenetére
Mint írtam gyári eredeti lemez.
És azért van kettő is belőle, mert a fiamnak is gyári eredeti Win7 X64-je van, mint nekem. A harmadik pedig egy MSDN-es Win7 X64 Sp1. Mindhárom rossz lenne? És ráadásul a játék is eredeti, nem virágbolti. Minden lemezem egyszerre nem mehetett tönkre.
Ja és a gépen nincs semmi húzva, és atom stabilan működik különben. De ha nem lenne renszer mentésem, már agybajt kaptam volna.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
#65675776 #42365 üzenetére
Kell nekem több ablakban fórumoznom ha kevés a memóriám.
mod:
[lAyCsI]: Keress azonos rev számosat. Ha nem találsz akkor próbagaros példányt szerezz (apró) és próbáld meg nem azonos rev-essel is (nem törvényszerű, hogy nem mennek együt csak azért sürűn előfordul Corsair-nél).
Spancho: Valós körlmények között nem, max mérőprogikban.
-
törölt tag
válasz
#65675776 #42350 üzenetére
Az FP már soha nem lesz stabil, ha eddig nem sikerült...
Ha egyáltalán nem nézek videót csak normál oldalakat akkor is fenn áll a jelenség. Nem a FP okozza.
Most Linux alatt vagyok. A helyzet az, h. 3.1GB RAM van így is. (Swap 776MB) Most tényleg muszáj virtuális RAM-ot használnom? Ha újratelepítem a Win-t mi garantálja azt, h. nem lesz ismét lefoglalva hardvernek RAM?Megnyitottam 20 oldalt az Indexről PH-ról, elfogyott a fizikai, a Swap-ba már írt 263MB-ot (34%)
-
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
#65675776 #42342 üzenetére
Köszönöm a válaszod! Hardverek számára 897MB, készenléti 1101MB memória van lefoglalva. Sajnos (vagy szerencsére) az én CPU-ban (Core2Duo) nincs IGP, egy HD3870 512MB próbál helytállni, egy Asus P5W DH Deluxe-on. Ezért el sem tudom képzelni, h. mi az a hardver, ami lefoglal ennyi RAM-ot. De ha sosem tudom meg, akkor is érdekelne, h. például fel lehet e szabadítani a készenléti memóriát, ha igen, hogyan, mert látszólag azon kívül, h. készenlétben van, semmi haszna, hiszen összeomlanak a programok. Vicces, h. 4GB RAM 2 böngészőnek nem elég. (háttérben skype, utorrent)
-
hegi79
újonc
válasz
#65675776 #42342 üzenetére
Szia! Tisztában vagyok a fórumozás szabályaival, csak azt hittem hogy gyorsabban reagálnak a kérdésemre.
Már mindent kipróbáltam de semmi változást nem tapasztaltam, ezért kértem segítséget. A 2db G Skill ramokkal továbbra is csak sötét képernyő jelenik meg, még a BIOS sem látható.
-
törölt tag
válasz
#65675776 #42338 üzenetére
"Amennyiben Hardverek számára fenntartott memóriának van lefoglalva az a ~800MiB" ezt nem értem bocs
Hogy érted h hardverek számára? Létezik ilyen is? Azt gondoltam, h. a RAM mint hardver a szoftvert szolgálja. Mit segít egy újratelepítés? Miben fog változni? Második kérdés még mindig fennáll, a feladatkezelő által látott 3.2GB és a hibajelzés 2.2GB-ja között is van 1 GB, így ezt sem értem tisztán, h. miért. Összesen tehát ~1.8GB holléte rejtély számomra.
esetleg annak lehet jelentősége, h. nem rendszergazdakét vagyok bejelentkezve?
-
-
Ybron
senior tag
válasz
#65675776 #42331 üzenetére
Ezt értem ,de eddig nem csinálta és semmi sem változott csak az oprendszer.
A másik amit írtam is ssd-nél nem csinálta ezt. Meg ugye más emberkéknél sem cisnálja, szóval annak oka van hogy feltolja a memóriába.
Akkor ha jól látom, erre az a megoldás hogy másik hdd-re töltök, ssd-re nem lesz célszerű, mert az csak 120GB. -
Gabesz87
veterán
válasz
#65675776 #42327 üzenetére
Rendben van, köszi a választ. Volna még egy kérdésem. Körülnéztem a BIOS-ban, és minden AUTO-ra van állítva, de láttam, hogy a memóriák így csak 1333MHz-en mennek. Beállítottam őket 1866-ra. Az nem gond, ugye? Mármint meg lehet ezt tenni anélkül, hogy időzítést, vagy feszültséget kellene változtatni!? A memóriák amúgy is 1866-os Kingston-ok, úgyhogy ez nem számít tuningnak gondolom. Alaplap egy Asrock FM2A75-DGS R2.0
-
Rolee87
tag
válasz
#65675776 #42275 üzenetére
Nem,ddr2 800Mhz-esek.
Most átállítottam őket 4-4-4-12 1T-re,és emeltem a feszt nekik 2.1V-ra,egyelőre hibátlannak is tűnik,persze a procihoz még nem nyúltam hogy 1:1 arányba hozzam őket,mert ha megemelem a 333as fsb-t 400ra akkor default-ra visszaállítja,gyanítom az lehet az oka hogy a cpuid max nincs engedélyezve,nem mertem eddig engedélyezni nehogy füstfelhő legyen... -
Ybron
senior tag
válasz
#65675776 #41968 üzenetére
Letesztelve egy másik lapban a ram és ott is error-t kaptam, viszont teszteltem a saját lapomba két másik rammal is és memtest szerint hibátlanok. Így kizártam szerintem a lapot és valószínűleg a ramok hibásak. Ezeket így lehet garaiztatni, ha azt mondom hogy memtestbe hibát jelzett?
-
Ybron
senior tag
válasz
#65675776 #41968 üzenetére
Igaz, van egy 3x 2gb trichannel ramom, Azt berakok dualba és megnézem mi lesz, de ahogy irtam is már nézegettem a hogy egyesével pakolom be és a második slotba jó volt mind a két ram a negyedikbe meg egyik sem.
KösziMegnézem mind a két variációt aztán írok hogy mire jutottam.
-
törölt tag
válasz
#65675776 #41877 üzenetére
Nagyon köszönöm!
Nem tudom, miért adják ilyen drágán... talán mert kifutó modell, és alig lehet valahonnét beszerezni. De a memóriák árát ez nem szokta felverni. Egyébként kár érte, mert szerintem tökéletes RAM: alacsony profil (borda sincs rajta) és fogyasztás, korrekt kapacitás, és tavaly még olcsó is volt. (60 USD)
Ráadásul tuningolni is lehet, és marha jól néz ki, már akit ez érdekel.
-
Zsocó
aktív tag
válasz
#65675776 #41783 üzenetére
CAS Latency (CL) 9T
RAS To CAS Delay (tRCD) 9T
RAS Precharge (tRP) 9T
RAS Active Time (tRAS) 24T
Row Cycle Time (tRC) 33T
Command Rate (CR) 1T
RAS To RAS Delay (tRRD) 4T
Write Recovery Time (tWR) 10T
Read To Read Delay (tRTR) Different Rank: 4T
Write To Read Delay (tWTR) 5T, Different DIMM: 2T
Write To Write Delay (tWTW) Different Rank: 3T
Read To Precharge Delay (tRTP) 5T
Four Activate Window Delay (tFAW) 20T
Write CAS Latency (tWCL) 7T
Refresh Period (tREF) 7.8 us
DRAM Drive Strength 1.25x
DRAM Data Drive Strength 1.25x
Clock Drive Strength 1.5x
CKE Drive Strength 1.5x
Idle Cycle Limit 16
Burst Length (BL) 64 -
Zsocó
aktív tag
válasz
#65675776 #41779 üzenetére
A Kingmax-al azt csinálta, hogy 1-2-3 havonta előjött egy olyan probléma, hogy elkezdet szaggatni minden hang, majd kivettem a Ram-okat, visszaraktam és megint jó volt 1-2-3 hónapig és ezt játszotta már másfél éve.
Na meg a későbbiekben van egy kis tartalék az új Ram-ban.
Ugyan azzal az Aidával néztem és zavar az L3 mérés eredménye, jó 15-20%-al lassabb. -
Dr. Student
senior tag
válasz
#65675776 #41591 üzenetére
Az a furcsa, hogy
Ez van a hivatalos honlapon: -
Dual Channel DDR3 memory technology
- 4 x DDR3 DIMM slots
- Supports DDR3 1600/1333/1066 non-ECC, un-buffered memory
- Max. capacity of system memory: 32GB*
- Supports Intel® Extreme Memory Profile (XMP) 1.3 / 1.2És elvileg a memória pedig XMP 1.3-ba tudja a 1600-ot...
Nem értem :S -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Seasonic 520W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest