Új hozzászólás Aktív témák
-
Allien
veterán
válasz
BiriBum #5282 üzenetére
Sandisk ügynök vagy???
Mé ne lehetne mást is venni?
Nekem is van több féle, és éppenséggel eddig "csak" két memkártyával voltak gondjaim. Az egyik egy A-data 8 gigás volt (több kisebb A-data-val semmi bajom se volt), a másik egy Sandisk extreme III, régebbi (20-s) típussal. Az is igaz, hogy K200D-ben, és "érdekes" módon nem régen kijött egy firmware frissítés, és ezt az egy dolgot javították benne.
Igaz, tesztelni még nem teszteltem, de majd megteszem.
-
Slowman
aktív tag
válasz
BiriBum #5258 üzenetére
Én is gondolkoztam a 17-70/4-en de nem agyon tudtam dönteni a jobb fényerő és a nagyobb átfogás között, (csak nekem még partyban volta 17-50/2.8 és a Sigma 24-70/2.8 is), elgondolkodtatott az SDM motor mert mégis csak gyors meg minden, de a képminőségre azt mondták, hogy a Tamronok képe jobb. Meg úgy tudom, hogy ezt az SDM technológiát nem szokták az egekig magasztalni (sok a meghibásodás vagy mi), viszont a Tamron meg csak Tamron, abban is vannak bőven hibák, le kell tesztelni nagyon vásárlás előtt. Nem sikerült azóta sem döntenem és itt jött képbe az előző "agymenésem", hogy vennék inkább fixet, amit nem találtam kedvemre valót.
-
Zozzant
addikt
válasz
BiriBum #5256 üzenetére
Ugye nem az obi AF-jét hallod hanem a vázét... az viszont az obin múlik hogy mennyit kell tekernie az af motornak, hosszú úton jár vagy rövidebben, esetleg erősebben, gyengébben kell tekernie az obi felépítéséből fakadóan. Ezek valamennyire befolyásolhatják a hangját de nem ez az alapvető hangforrás.
-
Darkness1
aktív tag
válasz
BiriBum #5140 üzenetére
Mivel a másik kettőt már említették, én a Sigma-t dícsérem, csak hogy ne maradjon ki. Az objektívek topicban írtam róla részletesebben régebben, keress rá, ha érdekel. Mintaképeket is tudok adni.
Számomra célobjektív, csak makróra használom, másra nem. Az ősszel még portréztam vele, de azóta arra van más, alkalmasabb eszközöm.
Szerk.: Újonnan amúgy a Tamron a legolcsóbb.
-
decens
tag
válasz
BiriBum #5140 üzenetére
kb egy hónapja... úgy 5 perc és kb. 15 "tesztfotó" erejéig járt a kezeim közt a pentax 100 macro... és ennyi épp elég is volt, hogy megluvjázzam
képminőségre szuper. (limitedekkel simán partiban van, bár a CA-ról nem nagyon tudok nyilatkozni, mert épp fos idő volt). az építési minőségről nem tudok mit mondani, mivel nem túl régi darab, nyilván ennyi idő alatt nem derül ki, hogy van-e valami nyűgje, a játszadozáskor nem volt: könnyű, kezes jószág, stabilnak tűnt, nem kotyog, nem lötyög.
az AF amolyan pentaxos, de engem sosem hozott lázba, ha lassú meg hangos az obi - ez persze egyéni ízlés kérdése.
megmondom őszintén, nem vagyok egy nagy makrofotó-rajongó, de ez a 100-as pentax belopta magát a szívembe, úgyhogy a távoli és elérhetetlen cuccok sorában a WR változat feliratkozott a második helyre: rögtön a 31-es limited mögé. -
-
Slowman
aktív tag
válasz
BiriBum #5060 üzenetére
Az a baj, hogy nekem 1.2 Fw van fent és abba nem lehet már, azt az orosz sufni akármit nem mertem még kipróbálni. Meg akkor a gépet állítod nem az obit és így a többi obival meg backfokuszos lesz gondolom. (mert amennyit állítottam rajta az jelentkezik a többi obinál - ami eddig normálisan működött - mint backfókusz, de ez csak így kigondoltam, lehet nem így van)
-
Slowman
aktív tag
válasz
BiriBum #5053 üzenetére
Én a sorrendre értettem, nem pedig a pólusokra (de lehet egyről beszélünk)
. Nekem Saft RH 6 (1500mAh) nevezetű akkumulátoraim vannak. Még tesóm ajándékozott 4 garnitúrát (mikor még volt neki több száz db.) aztán eddig kihasználatlanul tengődtek itt a lakásba, de most jó szolgálatot tesznek. Elég sokáig bírja ezekkel is.
Továbbá lenne egy kérdésem, hogy lehet e kalibráltatni a P-FA 50/1.4-et mert frontfókuszos. És ha igen akkor hol (gondolom Camera Kft.) mennyi, és mennyi időt vesz ez általában igénybe.
Egy kis előzmény (#1712) Slowman (#1713) Degeczi -
válasz
BiriBum #4980 üzenetére
Nekem tetszik. Vidám színek vannak rajta, bár ilyen színkombinációval valószínűleg kiröhögnének az utcán, és a természetfotózáshoz sem lenne túl előnyös a rikító piros, kék és sárga.
Az a 100 darab szinte biztosan el fog kelni.
Ebben a három színben szerintem kifejezetten jól néz ki. A fehéret és a sötétkéket bármikor elfogadnám... -
Szten Márs
nagyúr
válasz
BiriBum #4931 üzenetére
Való igaz. Élőszóban valószínűleg ez az egész hülyeség ki sem alakult volna, hanem normális eszmecsere keretében meg lett volna beszélve a dolog, talán még érdekes is lett volna. Fórumon a hangsúlyozás hiánya, meg egyéb, ismeretlen okok miatt valamiért néha ilyesmik sülnek ki a dologból.
-
Dorian
félisten
válasz
BiriBum #4852 üzenetére
Igen, jól méri, csak tegnap direkt alulexponált képet akartam csinálni. Hogy mennyire (illetve, hogy mekkora záridőt állítsak be, hogy olyan legyen, mint elképzeltem), na ezt nehéz kitalálni. Végül RAW-ból, utólag a géphez adott progival -0,5FÉ-et kompenzáltam.
Tényleg: Egyenértékű egy ilyen kompenzálás azzal, minta exp. előtt záridőt csökkentettem volna? -
-
tbs
addikt
válasz
BiriBum #4810 üzenetére
Nem feltétlenül. Sajnos a 16-50-ekkel is volt ilyen gond. Jelesül az enyémmel is.
Viszont ennek ellenére felbontásban nagyon királyságosnak és tűnik mindenhol. Szóval továbbra is kívánom, és örülök, hogy a Pentax KOMOLYAN gondolja a világgaranciát. Így előbb-utóbb tökéletes objektívem lesz...
(
)
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
BiriBum #4776 üzenetére
Ugyan, ez csak az én abszolút magánvéleményem, az én szubjetív érzetem. Mindenkinek más gyújtótáv áll kézre, más gyújtótávval szeret fotózni, illetve a céljainak más gyújtótávok felelnek meg, ráadásul a 35mm másfeles croppos vázakon igen népszerű szokott lenni, sokan szokták szeretni, szóval az, hogy én nem "éreztem" ezt a gyújtótávot és nem tudtam vele összebarátkozni, ne tántorítson el.
Még annyi kiegészítésként, hogy tárgyfotózáshoz, növényfotózáshoz tök jó obi, rovarfotózáshoz viszont mindenképpen hosszabb gyújtótávolságú makróobi után néznék. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
BiriBum #4774 üzenetére
1:1-es makró, tehát pont olyan a makróleképzése, mint a 100-as Pentaxnak, 90-es Tamronnak, 105-ös, 150-es, 180-as Sigmának stb stb. Ennek megfelelően persze, alkalmas makrózni, viszont tekintve a rövid gyújtótávolságot, néha baromi nehézkes. Attól függ erősen, hogy mit is akarsz makrózni. A képminőség és építési minőség hibátlan.
Egy gyors szösszenet a 35-ös és 100-as makró összevetéséről, amikor mindkettő nálam volt: [link]
Egy részletes blogbejegyzés az objektívről: [link]
Pentaxforums tapasztalatok és vélemények: [link] -
Slowman
aktív tag
válasz
BiriBum #4729 üzenetére
Azért a másodiknál már neki sem őszinte a mosolya
,bár ez egész napos sütögetés és karácsonyi készülődés után volt, este 11-kor szóval érthető. De igen türelmes alanya az kétségtelen. Sőt most már odáig jutottunk, hogy érdeklődik is nem csak mint vállalkozó modell, hanem mint fotós is. Főként most, hogy egy filmes gépet kaptam tőle ez nagyon érdekli, és ő is ki akarja majd próbálni
.
-
Agent87
aktív tag
válasz
BiriBum #4721 üzenetére
Tudom hogy nem P-TTL még autó mód sincs rajta ez csak egy manual vaku. Nekem csak egy 2. vakunak kéne tárgyfotózáshoz meg minden ilyesmihez aminek tudom állítani a vaku erejét. Az alacsony kulcsszám se nagyon zavar nekem elég lenne.
Ilyen manual vaku pl a nikon sb-26 de ilyeneket sehol nem találok.amúgy kösz ezse roszs amit linkeltél olcsónak olcsó csak pl alkáli elemet ír használathoz ami 80 villanáshoz elég ez nem túl szimpi.
-
tbs
addikt
válasz
BiriBum #4485 üzenetére
GYÁRI markolat jó rá, és attól függ mennyi az a plusz pénz. Képminőség/dinamika/firmware ügyben ég és föld a két gép - a k20d javára. K20d-nek (szigorúan szvsz) jóval kiforrottabb a firmware-je, mint a k10d-é. A hátsó kijelzője már alkalmas az érdemi "előszűrésre", kalibrálható. Stb. Igazság szerint úgy gondolom, hogy nem 1 kategória K10D-vel -> szoftveresen messze jobb, és használni legalább akkora élvezet, mint a 10-est.
(K10D-t 1-2 napig nyomkodtam csak, K100D után nem volt seggreülésesen meggyőző (képminőség, kijelzőügy és menü).)
-
Slowman
aktív tag
válasz
BiriBum #4485 üzenetére
Elméletileg jónak kéne lennie a markolatnak, de próbáld rá. Én a LV miatt nem cserélném, max csak a jobb szenzorért, a kevesebb zaj miatt. Az LV helyet nekem inkább a vakucsatlakozó jobban jönne (persze ha lesz vakum hozzá
), ez ki lehet küszöbölni, de mégis csak jobb ez így.
-
Slowman
aktív tag
válasz
BiriBum #4473 üzenetére
Eddig is a Metz-el szimpatizáltam de azért jobb megkérdezni mert, ha jó minőségű lenne a Sigma, kapásból vennék egy másik nem forgatható fejű vakut másod vakunak, meg állványt ernyővel és kioldót és asszem már fel is használtam a fölös 20k-t a 2 vaku között. De inkább egy minőségi darabot veszek, minthogy utána csak több bajom legyen. Majd spórolok hozzá még kicsit és megvan a többi is.
-
Slowman
aktív tag
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
BiriBum #4248 üzenetére
Punnyadt?
Nem teljesen tudom belőni, hogy milyen értelemben használtad most ezt a szót. Én arra gondoltam, hogy igencsak fura, hogy egy olyan kereket kell tekerni, mint nekünk a fókuszpontválasztó kerék és nem túl ergonómikus, legalábbis nekem ala szubjektíve. A keresőjét azért elfogadnám
-
jeni
félisten
válasz
BiriBum #4231 üzenetére
100-féle színben lesz a Pentax K-x
Pentax színválaszték -
Szten Márs
nagyúr
válasz
BiriBum #4189 üzenetére
Mondjuk a 31mm-es limitedet betenni ellenfélnek
Az talán a legjobb, legélesebb fix, amit a Pentax valaha is gyártott, márpedig, ha valamit, akkor fixeket tud a Pentax gyártani, szóval ez nem kis szó.
Ezen kívül kellemetlen és zavaró, hogy más képkivágásokat hasonlít össze. Ha azonos lenne a kivágás (azaz pl. a könyvek mérete a képen), talán jobban lehetne látni, hogy hogy és mit. -
Szten Márs
nagyúr
válasz
BiriBum #4147 üzenetére
Egy fontos dolog: ricehighet NE!!! idézzünk ezen a forumon. Gyakran nevetséges, komolytalan, amit mond. Gyakorlatilag azon izzad, hogy a létező összes szart rálapátolja a Pentaxra, amit csak tud, ezt igen gyakran tények elferdítésével, ilyen-olyan vélemények, tapasztalatok totális kiforgatásával teszi. Egy szánalom az az ember úgy, ahogy van. Ha valaki tényleges, releváns tapasztalatokat akar szerezni, akkor pentaxforums.com
K-m esetében: [link]
Enloop aksikat érdemes venni, azzal nem lesz az égvilágon semmi baj.
-
ottkar
addikt
válasz
BiriBum #4118 üzenetére
Én úgy tanultam anno hogy a vignettálás az amikor a képszélek kicsit sötétebbek és ez szférikus hiba. Más az amikor a lencse nem rajzolja ki a kisfilm képmezőt mert nem arra lett a látószöge tervezve. Az utóbbi nem vignettálás mert eleve nem arra a képmezőre lett tervezve. Ammeg teljesen logice hogy a legnagyobb látószögön maradnak le a képsarkok.
-
ottkar
addikt
válasz
BiriBum #4111 üzenetére
Mi a csudát javítottak volna rajta? Hogy képzeled hogy ha nő a megapixel akkor ahhoz külön optikát lehet csinálni? Az nem úgy megy. Tudod hogy a Hasselblaad a 39Mp-es hátfalához a 20 éve tervezett optikát használta mert azóta sem tudtak tudhattak jobb optikát csinálni? Ilyen nincs hogy megapixelhez tervezett optika és nem lesz soha amíg optikai lencsékből áll az objektív.
-
jeni
félisten
válasz
BiriBum #4097 üzenetére
Szál én is rámászok a Pentax K-x-re. Megmarad a K10D,mert igaz pont a héten lett volna lehetőségem egy K20D-re az a jó nevű 220volt cég nagyon keresztbe tett nekem. Érvényes rendelésem volt,amit visszaigazoltak és a hátam mögött egy 55 éves ipse csak úgy eladta. Mintha a világ legtermészetesebb dolga volt. Már nem érné eladni a k10D-t ráfizetéssel egy K20D-re mert akkor közel 80e.Ft+ kiadás lenne. Így nagy érdeklődéssel várom majd a K-x gépet.
-
inzsellér
tag
válasz
BiriBum #4041 üzenetére
Nem tudom, hogy a K10-en is hasonló a beállítás, mint a K20-on, de nálam -ha ritkán jpeg-t használok, akkor- az Fn gombbal kiválasztható "tájkép, portré" stb. beállítások jól beváltak. De a raw-ban való fényképezés -a feldolgozási többlet munka ellenére- sokkal többet nyújt, az expoziciót, illetve a fehéregyensúlyt egyszerüen nem tudom elrontani
-
Mercutio_
félisten
válasz
BiriBum #4010 üzenetére
Ahogy nézem a 40-es limited azért szépen karcolt ott, ahol a 17-70 már "pacázik"
Ha megnézed a 16-45 nem sokkal olcsóbb a 17-70-nél gondolom azért inkább az utóbbit ajánlja ugrade-re.16-50/2.8 tény, hogy súlyos darab, de én még 100%-os méretben is nagyon jónak találom a felbontását úgy, hogy még csak jpg-ben használtam, és 15MPx-en már lehet pixelbuzulni rendesen
de majd jön tbs és elmondja az övéről is a tapasztalatokat.
Egyébként összevetettük a 35/2.8 limited macro-val és jobb annálpersze biztos itt is van gyártási szórás.
Sigma 10-20, hááát te is próbáltad, most őszintén azért már inkább a Pentax 12-24, ha a széleken is élességet akarunk. Arra meg nem írok semmit, hogy mennyire lehet praktikusságban összehasonlítani egy 10-20 + 40 limitedet akár a 16-50-el, akár a 17-70-el
-
Degeczi
nagyúr
válasz
BiriBum #3921 üzenetére
az egyetlen gond lehet, h a vaku AF segédfényének sok az IR összetevője, így ha az obi nincsen erre korrigálva, előfordulhat, h ilyenkor félrefókuszál
bár ez állítólag csak bevonat kérdése pár lencsetagon, vannak pl. olyan Sigmák, amik hírhedtek erről a problémáról (pl. az 50-150/2.8)
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
BiriBum #3877 üzenetére
Tudom, félszemmel láttam az edigitálnál gyanúsan olcsón Nikon bajonettel. Nem néztem, de gondolom fókuszmotor nélküli verzió. Most a Sigma 18-50 F/2,8 stabilizátorosakat akciózzák, szűrőt adnak hozzá.
Szerk: picstike, Te hirdettél még Sigma 17-70-est is a Pixinfon ugye?
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
BiriBum #3862 üzenetére
Nem. Valami nem kóser, Szten Márs-al priviben beszéltük a dolgokat. Vasárnap lőttem tesztképeket, kiakadtam, nagyon rossz minőségű képeket kaptam. Ellenben a ma lőtt tesztképeim egész jók voltak, még a Nikonnal összehasonlítva is. Szten fedezte fel, hogy a múltkori képeimnél az Exifben a fókuszálásnál valami más van, ha jól értelmezem a gép közelre fókuszált, mikor a legközelebbi fa talán 50m-re volt. A mai képek jók, az exif szerint távolra fókuszált a gép. Érdekesség, hogy ugyanonnét ugyanazokkal a beállításokkal ugyanazt fotóztam, persze ugyanazzal az obival. Azthiszem értelmetlen dolog fókuszhibás képeket hasonlítgatni a jól fókuszálthoz. Mindenesetre örülök, hogy Szten rájött a problémára, már csak azt nem értem, mi okozza ezt az anomáliát.
Annyit azért szeretnék elmondani, elnézést kérve a pentaxosoktól, hogy ami objektívet visszakaptam a szervizből, bizony egész jó képeket készít, én nem sok különbséget látok most a Nikonhoz képest, hozza az élességét, viszont a torzítást erősebbnek érzem nagylátón. Azt a tényt nem tudom hova tenni, hogy vasárnap életlen felvételek készültek egymás után, ma meg szép képeket készített a gép.
Érdekességléppen egy 18mm f/3,5 mai kép. Nagylátón, legtágabb rekesszel kitobitól nem is várok jobbat. -
Diablo1
csendes tag
válasz
BiriBum #3557 üzenetére
Sok obi-váz összeállításban nem pontos a fókusz és ezt a Camera Kft csak Sigma és Canon obik esetében tudja garanciában ingyen korrigálni, pentaxot és más obikat külföldre kell kiküldeni.
Tamron 70-300-ról eddig szinte csak rosszat olvastam.
Most egy Sigma 17-70-et használok és nagyon meg vagyok vele elégedve, pedig nagyon sokan szidják. De lehet, hogy pont egy jó példányt fogtam ki.
-
BEE
addikt
válasz
BiriBum #3558 üzenetére
Az a 2mm bizony sokat számít !
20mm alatt már minden mm számít.
A Sigma 10-20 nekem tetszett, jobb mint gondoltam.
A Tamron 10-24 elég gyengének tűnik a képek alapján.
A Pentax 12-24 nagyon jó, csak drága.
A Tokina 11-16/2,8-ot mindenhol dícsérik, állítólag nemsokára kijön Pentaxra is.BEE
-
BEE
addikt
válasz
BiriBum #3536 üzenetére
Elvileg ugyanolyan mindenevő kell legyen mint az elődei,
hiszen KAF2 szabványú bajonet van rajta.
Ez eddig minden más gépen működött.
Ha mégis gond van, az valószínűleg a Sigma sara, mert nem vették meg
a Pentax kommunikációs rendszert, hanem visszafejtik a működés alapján.
Állítólag...
Így meg adódhat pl olyan eleme a rendszernek amit eddig nem használtak,
de most a K7 elővenné.
Meg azért sántít is a kijelentés kicsit, mert hány K7-en próbálhattak ki
hány 17-70-et a valóságban ?BEE
-
Hooper
őstag
válasz
BiriBum #3474 üzenetére
nemhiszem h a bemozdulás miatt életlen. a pontatlan fókuszra tippelek inkább.
adik - nem lehet h egy hibás példány van nálad? :S
17-70 f4 nekem sok is, és a 2,8is hiányozna, ha ennyit költök...
fényszegény, majd nem sötét környezetben fotózok.. ha van is fény általában összevissza villogó lámpák adják..ilyen környezetben a pentax nem igazán remekel.
tamoron 17-50 2.8 lenne talán a tuti.. de most az nagyon fölment árban (90k volt pár hónapja).nemhalok bele ha nem HSM sebességgel száguldozik az obi, az se baj ha hangos, vánszorogjon a helyére, de akkor karcoljon
Mercutio - nem eladó a sigma obid?
láttam most van pár pentaxos cuccod apróban
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen légkondit a lakásba?
- CPU léghűtés kibeszélő
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Prohardver app (nem hivatalos)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Horgász topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- További aktív témák...
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy S22/Samsung Galaxy S22+/Samsung Galaxy S22 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB THERMALTAKE Core V21 500W
- AKCIÓ! Csere-Beszámítás! Manli RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest