Hirdetés
- MWC 2025: Előrendelhető a Nothing Phone (3a)
- One mobilszolgáltatások
- MWC 2025: A kicsi és a kamerás - megjött a Xiaomi 15 és az Ultra
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Telekom mobilszolgáltatások
- OneSport OT07 - szevasztok, hollandok!
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Mi 8 - így csinálunk csúcsmodellt Mi
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
válasz
psycroptic #49981 üzenetére
Miért nem használsz kontaktlencsét? Én is abban dolgozom.
-
*Ropi*
félisten
A Sigma 150/2.8 makrója etalon a maga nemében, brutálisan penge üveg. Chapel kollégának van, csak az övé fénymásoló bajonettes.
Milyen eladótól vetted a kioldót? Nekem 3 hónap
alatt érkeztek meg a YN kioldóim (volt közben kínai újév, meg valami konferencia Sanghajban, stb., ami bezavart).
-
*Ropi*
félisten
válasz
JohnyBlue #49941 üzenetére
Végignyálaztam a képeket: jobb lett volna, ha nem olyan alacsony ISO-n vagy, mert így folyamatosan 1/30 meg 1/20 záridőid voltak, ami mellett nem csoda, majdnem az összes kép bemozdult.
Viszont F4-ről F2.8-ra nyitva a blendét a nagyobb mélyégélességed ellenére is érződik, hogy driftel a fókusz: ott utána kellett volna állítani az AF finomhangolást.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Santiagain #49906 üzenetére
-
*Ropi*
félisten
válasz
Real_Necro #49798 üzenetére
Most vettem észre én is, hogy mondtad.
Köszönöm!
(#49799) M_o_g_y_i: Ismétlés a tudás anyucikája.
-
*Ropi*
félisten
válasz
freelanced #49721 üzenetére
3 Lowepro táskám van: 2-őt újonnan, 1-et meg használtan vettem, de mindegyik bírja a strapát és elmondható, hogy nálam azért van kiképzés rendesen.
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
válasz
Real_Necro #49525 üzenetére
Ennek fényében akkor cseréld vissza!
-
*Ropi*
félisten
válasz
Real_Necro #49488 üzenetére
-
*Ropi*
félisten
válasz
Real_Necro #49484 üzenetére
Na, hogy állsz a "periódusos rendszerrel"?
-
*Ropi*
félisten
válasz
imyourfriend #49485 üzenetére
Igen: én segítettem neki leirtani.
-
*Ropi*
félisten
válasz
imyourfriend #49481 üzenetére
Ne foglalkozz vele, már megoldotta.
-
*Ropi*
félisten
válasz
FireShadow #49361 üzenetére
Nincs azzal semmi gond, csak ne várj zajmentes képet ilyen hosszú záridőknél! Ráadásul nyáron 2-3x zajosabbak a szenzorok mint télen a mínusz fokokban.
-
*Ropi*
félisten
válasz
FireShadow #49348 üzenetére
1/2 másodperc is még eszetlen hosszú záridő a szenzor zajosodásának szempontjából.
-
*Ropi*
félisten
válasz
FireShadow #49339 üzenetére
Camera Maker: NIKON CORPORATION
Camera Model: NIKON D70
Lens: 28.0-80.0 mm f/3.3-5.6
Image Date: 2011-09-24
Focal Length: 70mm (35mm equivalent: 105mm)
Focus Distance: 2.66m
Aperture: f/5.3
Exposure Time: 30.000 s
ISO equiv: 200
Exposure Bias: -2.00 EV
Metering Mode: Matrix
Exposure: Manual
Exposure Mode: Manual
White Balance: Auto
Flash Fired: No
Orientation: Normal
Color Space: Adobe RGB (1998)
GPS Coordinate: undefined, undefined
Software: Adobe Photoshop CS5.1 WindowsEnnek a szenzornak semmi baja. 30 másodperces expóval örülj, hogy csak ennyi szmötyid van. Ráadásul 2 Fé-el alexpóztad, ami utólag felhúzva még jobban növeli a szmötyik számát.
Egyébként ha rendes színeket akarsz viszontlátni a képeiden, akkor ne Adobe RGB-ben exportáld őket, hanem sRGB-ben!
-
*Ropi*
félisten
válasz
spanyoll #49187 üzenetére
Tény, hogy nagyon elszálltak az adott szezorméretre zsúfolt megagixerek számával és ez csak a feloldás és a jel / zaj minőség romlásához vezetett. A 40D-k jól kihasznált 10 MP-éből nem egy 60x30 cm-es fine art könyvet csináltattam. Mondjuk mindig is az optika a szűk keresztmetszet: lassan belátom, hogy az új szenzoron a 70-200/2.8L IS I-et is le kell cserélnem, mert a II-nek látványosan jobb a képe. Ránézésre meg lehet mondani, hogy melyik melyikkel készült.
És azért az utómunkázás idejét nagyban megrövidíti, ha jobb alapanyagból indul ki az ember.
(#49189) cOxeR: Biztos vagy Te abban?
-
*Ropi*
félisten
válasz
Real_Necro #49185 üzenetére
Az alkoholistából is Piroska "szörp" folyik...28 naponta mindenképpen.
Szóval ki is a lány akkor?
-
*Ropi*
félisten
"Nem baszogatni akarlak, de Te ezt tényleg ilyen higgadtan el tudod fogadni? 300k rengeteg pénz egy olyan objektívért, amivel szinte minden téren kompromisszumot kell kötni...Mondjuk nálad az is közrejátszik, hogy Canonos vagy. Nehéz helyzet. Mert a régi 24-70-nek tényleg pocsék a képe, az új meg horror áron van (és elég műanyag ha jól tudom)."
Pontosan. És egyikben sincsen képstabilizátor, csak a Tamiban.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Real_Necro #49161 üzenetére
Igazán adhattak volna mellé egy Photoshop Extended licenszt is, hogy kapásból ki lehessen retusálni a hagymák közepét...
300k-ért csak ez van, ezt köll szeretni.
-
*Ropi*
félisten
válasz
gyurma01 #49109 üzenetére
Rövidebb lista az, hogy mire nem, mert van jó néhány (1: pontatlan AF, 2: általánosan életlen, 3: decenteres, 4: a VC beránt exponáláskor, 5: a frontlencse mögötti lencsetag kiesik gyenge ragasztás miatt, 6 a plusz extra csak Nikonosoknak: a rekesz 2.8 és 4 között nem változik, 7: fókusz csúszás - 2.8 és 4 között a legdurvább, 4-től már kezelhető az AF microadjustmenttel. Ráadásul tárgytávolságtól függő is.) elég durva típushibája.
8, de ez már szubjektív: az "onion bokeh" néven elhíresült jelenség, ami azt jelenti, hogy a lencsetagok csiszolása miatt a bokeh közepe nem egyenletesen homogén, hanem koncentrikus körök vannak benne. Speciel nekem sem tetszik (általában senkinek sem tetszik, aki normális bokeh-hoz szokott), de ennyi pénzért ez van, ezt kell szeretni...
-
*Ropi*
félisten
válasz
BigBlackDog #49096 üzenetére
Akkor exponálj egy hosszú záridőset (rövidnél nem biztos, hogy észreveszed a blende összeugrását)!
-
*Ropi*
félisten
válasz
BigBlackDog #49092 üzenetére
Igen és megnyomod a
önmegsemmisítőDOF preview gombot.Ja és a rekesz bármire lehet állítva, csak a legtágabbra ne (mert akkor értelemszerűen nem fog megmozdulni)!
-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister #49022 üzenetére
Akkor tényleg megérdemli a cserét.
(#49018) Freddy76:
"Nem erről van szó. A canonosok lélekben szegények. Az eszközük eszköz, nincs benne élet, lélek, szenvedély. Egy canonos és a gépe olyan, mint egy társasház 50 éve egymás mellett élő szomszédja. Tudják, a másik mire való, és mit csinál, és ha kell szekrényt cipelni, áthívják, és megcsinálják. Ennyi, nincs miről beszélni. Job done, viszlát."
Két
sörrelsorral lejjebb az aláírásomat ajánlom figyelmedbe! -
*Ropi*
félisten
Ja, a mai fotózás közben találtam a Várban egy Nikon DK-23 szemkagylót. Mivel eléggé a nullához konvergál a valószínűsége, hogy megtalálnám a tulajt, így felajánlom: ha kell valakinek, viheti. Amint az ábra mutatja: fogyóeszköz.
-
*Ropi*
félisten
válasz
aleister #48955 üzenetére
"A Camera Kft. tesztképeket/összehasonlító képeket kért most tőlem. Bazz! Nézzenek rá, csinálják meg!
Most hagy ne kelljen már nekem a drága időmet, szemmel is látható dolgokra pazarolnom."Nem véletlenül kérik: a képekből látható, hogy mennyit és hogyan téveszt az üveged a te vázadon. Tök mindegy, hogy ők a sajátjukkal mit tesztelnek vele, mert a te vázadon kell pontosnak lennie.
Ezzel teszteld 45 fokban meglőve, vagy úgy, hogy a hátsó lukat a felhajtott lap luka fedje:
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
válasz
#40935168 #48882 üzenetére
Nos, be kell valljam, user error volt a dologban: túl sokat vártam az üvegtől.
Előtte a Sigma 50/1.4-gyel fotóztam szinte végig egy anyagot és annak a képeihez volt szokva a szemem, ahhoz képest pedig minden csak rosszabb lehet.
Ma elvoltunk cOxErReL képelni, azt kell mondjam, hogy rendben van az üveg. Nem akarom borzolni a kedélyeket újabb több száz MB-os tesztkép anyaggal, de korrekt lencse nagyon. F4 alatt kezd frontosodni az AF, de kezelhető. Megnyugodtam.
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
Első élményem az volt a 7D AF rendszerével, amikor egy pincében, energiatakarékos kompakt fénycsöves világítás mellett, 18-55 IS kitobival (!!!) úgy harapott a falon lévő fehér (minimálisan dombornyomott: max. 0,5 mm kiemelkedéssel rendelkező) tapétára, mint a huzat.
(#48735) m3ss: Vázon is múlik: az 1-es szériás vázakon pl. a nem gyűrűs USM-es üvegek is sokkal gyorsabbak és pontosabbak, mint a kisebb vázakon.
-
*Ropi*
félisten
válasz
JohnyBlue #48713 üzenetére
Ja igen, azt a bemozdultat elfelejtettem törölni.
Ma próbálgattam megint és AF-fel képtelen oda beállni, amilyen maximális élességet kézzel be tudok állítani. Az élességével nincsen gond, csak az AF tartománya csúszik elég nagyokat, ahogy a blende változik.
(#48711) Murloc: Abszolúte ontopic, mert a Nikon színe a (citrom)sárga.
(#48717) HThomas: Simán, focus shift-nek hívják a jelenséget.
(#48722) flash-: A D3100-at nem ismerem, de a Canonnak APS-C szenzorméretben a 7D a legjobb váza jelenleg. Az AF rendszere a kategória legjobbja, csak az egy számjegyű Nikon vázak közt van ellenfele.
-
*Ropi*
félisten
JohnnyBlue szerverére 2+ órát írt a feltöltésre a cucc, így 15 perc alatt felraktam a sajátomra a Tami 24-70 tesztképeket. Csaxólok: 625 MB!
Nyers raw-ok, ahogy a vázból kiestek, minden gyári 0-án, kivéve, ahol odaírtam. Lőttem még néhány tesztet a 40D-vel is összehasonlítási alapként.
A tele vége már szinte pontos, a wide vége még kicsit frontos, csak 39 fokos lázzal nem volt kedvem tovább sülni a tűző napon.
-
*Ropi*
félisten
válasz
forceberg #48635 üzenetére
A válasz marha egyszerű: remeg a kezem.
Meg videónál is aranyat ér.
(#48637) Eperkutyus: Nekem 2.8 és 4 között akkorát driftel, hogy 4-hez állítva 2.8-on közelpont környékén kb. 5 centivel frontos.
(#48639) Eperkutyus: Én nem nagyon teszteltem, mert ez az 1 db volt raktáron, szóval úgy sem tudtam volna kicseréltetni. Viszont utána nem kellett volna megnéznem itthon monitoron...
-
*Ropi*
félisten
válasz
forceberg #48625 üzenetére
Nálam is shiftel, pont ez a bajom. Próbálkoztam vele megint, most W +16 T +3 állásban nagyjából jó (azért mondom, hogy nagyjából, mert a tele vége pontos, a wide mászkál elég durván. Ráadásul a tárgytávolság függvényében is csúszik, tehát eléggé mission impossible belőni...Most F4-hez állítottam, mert F2.8-on W +13 T -8 kell neki.
Ugye +-20 értéket lehet állítani, a wide vége nagyon a szélén van. Idővel csak romlani fog valószínűleg, szóval elé megyek a dolognak és vagy kalibrálják be, vagy cseréljék.
Hozzáteszem, hogy a Sigma 50/1.4-em (úgy, hogy a megmaradt 40D vázamhoz van kalibrálva) kér +9-et.
-
*Ropi*
félisten
válasz
#40935168 #48603 üzenetére
" Tamron 24-70 VC on D800 - AF tuning tips, focus shift
Anyone trying to AF tune this lens this might help.
The lens does indeed go through focus shift between f2.8 and f4 which is significant (many other lenses do this and it is relevant on the D800/E - the 14-24 2.8, and the 50 1.8 which goes through shifts from 1.8 to 2.8, and from 2.8 to 4).
One solution to this is to af fine tune at f4 - note as many samples of this lens seem to suffer from aperture lever miscalibration (my one for example is off by over 2/3 stop) this tuning has to be done at actual aperture not indicated value.
When shooting at f2.8 af tuning will need to be adjusted (I find a change of -2 to the tuning value for f4 works well with the D800).
It is important check infinity focus for both settings."
-
*Ropi*
félisten
Igen, a "Lámpák, vakuk, tippek, trükkök" topicban írtam, ha jól emlékszem.
Nem minden vakuval megy, de sokkal. Az a lényeg, hogy elég nagynak kell lennie a vaku teljesítményének ahhoz, hogy visszaszabályozva égjen addig a cső, amíg a redőnyök lefutnak. Ezt jellemzően az 1200+ Ws vakuk tudják, de van néhány kisebb is, ami nem IGBT vezérlésű. Az IGBT lekapcsolja a villanás végét ami ebből a szempontból a lényeg lenne, így az ezzel vezérelt vakuk nem használhatók ilyen módon.
-
*Ropi*
félisten
Figyelem! Április 20-tól kapható a YongNuo YN622N i-TTL kioldó!
• Like the Canon version, they are transceivers – any unit can be placed on the camera to become a commander/trigger. When on camera, the unit is referred to as “transmitter”. Other units are “remotes”.
• A flash can be mounted on top of the transmitter. If the flash is in Master mode, its settings (flash mode, output level, flash compensation, etc) will be used. The flash provides the settings interface. The on-top flash can be in TTL, M or RPT mode.
• Alternatively, an SU-800 can be mounted on the transmitter.
• If a Master device is not installed, i-TTL, Flash compensation, manual levels in groups are still available..
• Smart triggering (“mix mode” on Canon version) gives priority to on-flash settings, rather than to Master settings (remote mode).
• Syncs: First, Auto FP and Rear.
• Red-eye reduction, Modelling flash, Focus-assist illuminator (target light) are all supported.
• In TTL mode, CLS is implemented, including separate metering for each group.
• Three groups are available, in 7 combinations
Nikon does not yet have in-camera menus that provide full control through the hot-shoe (i.e. not the pop-up flash). A master flash or SU-800 on-top can provide the on-camera interface the YN-622N needs to implement a full set of controls.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Karima #48367 üzenetére
Régebben volt úgy. A mai modern szenzorok és szoftveres megoldások sokkal jobban tolerálják a felülexpózást.
A sajtófotósokat arra tanítják, hogy mindig alexpózzanak valamennyivel, mert ha a kollégája éppen szétvakuzza a képét, akkor nem menthetetlen az adott esetben megismételhetetlen pillanat.
Viszont onnan felhúzva jóval zajosabb (az a szerencséjük, hogy olyan kis nyomtatási méretekben nem látszik).
-
-
*Ropi*
félisten
Nos, ma megvettem a Tami 24-70/2.8-at. Boltban gyors teszt OK, fókusz pontos és nem tűnik decenteresnek. Csak a képstabit felejtettem el kipróbálni, mert siettünk cOxErReL...Hát, itthon megvolt a szívroham.
Feltettem az 5D3-ra, gondoltam lövök pár tesztképet...Első félgombnyomásra VC (stabilizátor) indul, AF beáll, rendben. Másodikra ugyanez, csak VC nélkül...Aztán megint VC nélkül...Aztán még sokszor VC nélkül...Levert a víz, hogy 1x sikerült is működnie, aztán meg is halta magát.
Átettem a 40D-re, ott ment. Vissza az 5D3-ra, ott is megy. Holnap még próbálgatom majd, remélem csak átmeneti kontakthiba volt.
Aktív témák
Hirdetés
- Videó stream letöltése
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Leszámol a fekete képernyős hibákkal a GeForce driver gyorsjavítása
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Az NVIDIA szerint a nagyobb készletek stabilizálják majd az új GeForce-ok árait
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Házimozi belépő szinten
- PlayStation 5
- Synology NAS
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest