- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Yettel topik
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Egyesíti a Google az Android és a ChromeOS rendszereket
- Légies iPhone halvány színei
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- Huawei Watch D2 - nyomás utána!
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
Aktív témák
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
KakaosCsirke #6646 üzenetére
Közben....
-
hzoltan
tag
válasz
KakaosCsirke #5842 üzenetére
nincs, csak a VR volt, de azt kikapcsoltam. az eddigi gépeimben a vázban volt a stabi és nem vettem észre a merülést. azt elfogadom, hogy többet eszik a gép, na de ennyivel?
-
válasz
KakaosCsirke #5823 üzenetére
Ja hát a Te igényeidet nem ismerhetem, és hogy mekkora mosás lenne elegendő.
-
Carsee
tag
válasz
KakaosCsirke #5821 üzenetére
Köszi a véleményt. Nekem igazából csak tárgyfotóra kellene. Szóval nem ez lenne az az obi ami mindig rajta van a vázon. Hát igen a zöld pötty megoldás miatt érdekelne, hogy mennyire is lehet ezen az obin manuálisan fókuszt állítani. Jelenleg kitobival "fotózok" és annak a bokehje nekem megfelel(t) egészen addig amíg meg nem láttam az 50/1.8-at. Azt hiszem ennek próba lesz a vége.....
-
válasz
KakaosCsirke #5821 üzenetére
"A masik nagy csalodasom az volt, hogy nem mossa elegge a hatteret"
Ha lerekeszeled, akkor persze hogy nem. 2.8-nál, sőt még 3.5-nél is faszán mossa.
-
válasz
KakaosCsirke #5449 üzenetére
Szia!
Köszi a tapasztalatokat!
Mondjuk én direkt nem vettem a D40 mellé ezt az obit, mert legtöbbet embereket, vagy kutyát fotózok, amik ugye mozognak és így szinte használhatatlan a manuális élességállítással, gyakorlatilag nincs idő ezzel tökörészni, mert mire beállítod már megint nem jó.
-
ABE
őstag
válasz
KakaosCsirke #5478 üzenetére
Szia!
Végiggondolva a fotózási szokásaimat és az elvárásaimat, arra jutottam, hogy hajlandó lennék némi kompromisszumot kötni minőség terén. Nekem pl. az alap 18-55-ös tulajdonságaival sincsenek különösebb gondjaim (na jó, a fényerőt keveslem), a Tokina pedig a súlyát és az AF-et kivéve fantasztikus. Mivel eddig max. A4-es méretű nyomatokat készíttettem, és 200%-os nagyításban sem vizslatom a képeket, inkább hajlanék arra, hogy a kényelem jegyében egy ultrazoom-ot bevállaljak. Leginkább az általad is említett geometriai torzítástól félek, fontos a gyors és pontos AF, de a VR is vonzó. Leginkább épületek, tájak szerepelnek a fotóimon, néha portré is becsúszik.
Leginkább kültéren szoktam fotózni, utálom a vakut, és néha visszasírom a bridge gépem rugalmasságát.
Szerk: azért vagyok gondban, mert nagyon nehezen válnék meg a telémtől, ugyanakkor az sem állapot, hogy kihasználatlanul van, mert lusta vagyok cipelni és cserélgetni.
-
Flow
senior tag
válasz
KakaosCsirke #5449 üzenetére
Az mit jelent, hogy nem elég nagy a fókusztáv?
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
KakaosCsirke #4670 üzenetére
Mondjuk a fogás szubjektív, ezért javaslom, hogy fogja meg előtte az összes gépet. Pl nekem a D40 kifejezetten kényelmes gép. A D60 amúgy egy dologban jobb a D40-nél: a kitobijában, ami ugye a D60-nál egy képstabis obi.
-
attis71
tag
válasz
KakaosCsirke #3995 üzenetére
Szia, már próbáltam ezt is. De egy akkora hülyeséget fordított,
hogy inkább hagytam. -
kutyix
csendes tag
válasz
KakaosCsirke #3995 üzenetére
Helló Csirke!
olvasgatom itt magányomban a dumákat, és megnéztem mit nem lehetett kihagyni!
ÍÍÍÍÍÍgy nevettem!! Kösszer!
-
j.bravo
addikt
válasz
KakaosCsirke #3851 üzenetére
D50-nel és m42 obikkal próbáltam. Van zöld pötty, felvillan, de nem sokat segít, mert nagyon figyelned kell hogy lásd, mikor villan fel, illetve kellően lassan tekerni a fókuszgyűrűt. Amikor épp nem világít a zöld pötty, nem látod, épp melyik irányba kéne tekerni a gyűrűt. Persze némi gondolkodás segít, de csak olyan témáknál jó ahol van idő pepecselni.
(a törőéknél ugye látszik az is, melyik irányba kéne tekerni...?)
-
Hydra SR
addikt
válasz
KakaosCsirke #3835 üzenetére
Abból gondoltam, hogy makrózni akarsz, hogy az autófókuszosak közül egy makró obit emlegettél példának
Mondom akkor neked pont jó lesz az M42 és még típusokat is tudok ajánlani példának 135mm-esben, mivel manuálisban meg olyat néztél ki.
-
Hydra SR
addikt
válasz
KakaosCsirke #3831 üzenetére
Makrózni azért elég szívás blende nélkül. Legalább manuális blende legyen szerintem, nem mindenre jó ugyanaz a DOF. Épp elég nehéz lesz fénymérés nélkül fotózni. Meg hát nyitott blendével már nem is hozzák általában az obik a szép rajzolatot, CA-t is gyűjtik rendesen. Párezret kiadnék én is egy ilyenért, amivel nem tudok mélységélességet sem szabályozni, de 12-t már nem. Persze ez pénztárca kérdése is, de ha manuális obin filózol a D40-re akkor gondolom téged sem vet fel a pénz.
Makróra sztem vegyél valami jófajta M42-est és alakítsd át lencse nélküli átalakítóval, és akkor legalább blendét tudsz tekergetni. Zeiss Sonnar 135mm (F3.5 asszem), Chinon 135mm F2.8, Jupiter 37-A 135mm F3.5, ezek a köztudottan nagyon odab*szósan jók. Amik kevésbé jók, de még elfogadhatók: Jupiter 11-A 135mm F4, Pentacon 135mm F2.8. Nekem Jupiter 37-A van, 3900-ért vettem és még nyitott blendével is elég jó, konkrétan úgy látom, hogy a 400D 10 megapixelét 100%-osan kiszolgálja, de a CA-t azért kicsit összeszedi F3.5-ön, ha erősek a csúcsfények. Egy a bibi Nikonnál: lencse nélküli M42-es átalakítóval nem lesz végtelen fókuszod. Csak azért merem javasolni, mert ha jól értem, leginkább makrózni kell. Ott még előny is, hogy a konverter már egy kisebb közgyűrű is egyben -
Dualon
tag
válasz
KakaosCsirke #3823 üzenetére
Vakud manuálban fog menni.
-
adik
őstag
válasz
KakaosCsirke #3823 üzenetére
amekkorát csak tud... nem tud ugyanis manuális módot a vaku, így csak érzékenység/rekesz kombóval tudsz operálni.
-
Szten Márs
nagyúr
válasz
KakaosCsirke #3776 üzenetére
"Itt egy kompatibilitasi tablazat a topik legnagyobbra becsult fotografusatol"
Ezt ugye csak idézőjelesen, iróniából mondtad?
-
s1ru2
aktív tag
válasz
KakaosCsirke #3776 üzenetére
Abbana szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy boltnak dolgozom ígyremélem megkaphatom azt akedvezmény h felpróbáljam egy gépre őket. Ha nem menne esetleg nemtudtok egy helyet ahol meg lehetne tenni ? Ahol nem zavarják ki az embert h mit tekergetek
-
Flow
senior tag
válasz
KakaosCsirke #3737 üzenetére
Ebayen nézz körül, van 2x és 50 ezer körül is állapottól függően.
-
Takyka
csendes tag
válasz
KakaosCsirke #3716 üzenetére
Örülök, hogy legalább egyvalaki egyetért velem, hogy ez probléma és nem így kell lennie. (mint ahogy a példád is mutatja) Ha minden jól megy akkor holnap keresztpróbát csinálok egy D80 SB-600 felszereléssel. Ha érdekel benneteket az eredmény akkor majd beszémolok róla. Mindenesetre köszönöm mindenkinek a reakciókat.
Üdv.
T. -
csiga997
őstag
válasz
KakaosCsirke #3656 üzenetére
Feltetelezem, hogyha Taky megemeli a vaku kompenzaciot, akkor a deritett kepek ugyan jok lesznek, de akkor meg a direktvakuzott kepek fognak kiegni.
Ó, hát ha mindent megcsinálna az automata, akkor a fényképezőgépen csak 1 gomb lenne.
Természetesen olyankor vissza kell állítani.
De a sok lamentálás helyett ki kell próbálni. +1-re állítani, aztán ha jó akkor lehet örülni, ha még mindig sötét akkor meg egyszerűen elfogyott a vakuból a fény. (A 400-as nem túl erős azért lássuk be.) Én mindig feljebb állítom indirekt vakuzásnál, már a filmesen is úgy használtam, mert én úgy találtam, hogy nekem úgy megfelelő. És a kiemelés itt persze nem véletlen, hiszen ez erősen szubjektív dolog persze.
Úgyhogy én elkönyveltem, hogy ez egy ilyen nikon-dolog, és nem töprengek rajta egyáltalán. Pedig nekem a 800-as van, amiről aztán azt gondolná mindenki, hogy az majd magától megy, meg minden, de persze nem.
-
Takyka
csendes tag
válasz
KakaosCsirke #3665 üzenetére
I-TTL-nál az elővillanás azért kell, hogy a vázba beépített mátrix fénymérővel meg lehessen állapítani a pontos expozíciót. Amikor a tükör felcsapódott akkor az érzékelők már nem kapnak információt a bejutó fénymennyiségről. Azt olvastam valahol, hogy a D40 és D50 így működik, de a komolyabb vázak figyelik a bejutó fénymennyiséget az expozíció során is, (hátha valami megváltozott a témán) és módosítják a vaku teljesítményt menet közben. Én ezt egy kicsit megkérdőjelezném, hiszen egy a szenzorról visszavert fényt érzékelő fénymérő hogyan versenyezhetne a 400-1000 szegmenses fénymérő pontosságával?
T.
-
drkbl
őstag
válasz
Nem, vannak mérővillanások a fő villanás előtt. [link]
-
Takyka
csendes tag
válasz
KakaosCsirke #3657 üzenetére
Nem manual obi, egy AF-S 18-135 amivel egyébként tökéletesen működik a fénymérés vaku nélkül. Ma este megpróbálom a 18-55 -el is...
Azért volt manual módban, hogy lehető legjobban kizárjak minden mást a TTL mérés kivételével.
Mostmár csak egy D50 tulajt szeretnék megkérni, hogy próbálja ki a beépített vakut ahogy én csináltam.T.
-
Takyka
csendes tag
válasz
Látom, te megértetted amit írtam... :-)
Szóval neked ugyanaz az expozíció akár veretsz, akár direkt vakuzol az SB-400-al?
T.
-
Flow
senior tag
válasz
KakaosCsirke #3628 üzenetére
Heló! A blende csak akkor áll be az általad vagy a gép által meghatározott értékre, ha exponálsz. Vannak gépek, amiken direkt van olyan gomb, ami beugrasztja expó nélkül (DOF preview). Vagy elbeszélek melletted?
-
johnjohn
addikt
válasz
KakaosCsirke #3628 üzenetére
A blende csak exponálás előtt ugrik be, egyébként mindíg tökig nyitva van.Egyes gépeknél van egy gomb, amivel expo előtt be lehet ugrasztani a blendét a mélységélesség ellenőrzésére.
-
válasz
KakaosCsirke #3580 üzenetére
Nem írsz balgaságokat, sőt. Szerintem mégis egy kicsit próbálhatod lazábbra venni a dolgot, ne a szemednek higgy az lcd-n, hanem jelenítsd meg a hisztogramot, ha az alapján kiégett, akkor csak olyankor érdemes korrigálni. Persze az eredeti kép, az eredeti szándék (sötétebb környezet érzékeltetése, égbolt) teljesen érthető. A módosított változat nagyon jó lett!
-
Dualon
tag
válasz
KakaosCsirke #3557 üzenetére
Már írtam korábban is: olvass, tapasztalj. Kérdéseid zöme user error-t feltételez. Mindenki botladozik az elején a felszerelésével, a kérdés csak az, mennyire szerényen teszi.
Szerintem praktikus megismerni a vázat. A kollégák már említették a zajosodás okait, a D40-ből a látott képnél sokkal többet ki lehet hozni.
Aztán tanácsos megismerkedni az objektíveiddel is. Melyik mire való, hol teljesít a legjobban, hol nem illik használni, és így tovább. Az 50/1.8 pl. 2.2-től talál magára, 2.8 felett borotva, 5.6-8 táján a legjobb, onnan kezd belőle faragni a diffrakció.
No, ha a felszereléssel való ismerkedésen túl vagy, illik valamit érdeklődni a fotográfia, mint művészet, mint történelem iránt. Sokan mondják, hogy "minek, csak családi képeket akarok csinálni". Persze. Aztán jönnek a kérdések, hogy mitől ekkora a gyerek orra a képen, meg miért jók annyira X képei. Azért, mert lát is, nem csak néz - látni pedig sok más fotós munkáinak tanulmányozása segít megtanulni.
Ez egyfajta önmagaddal szembeni igényesség. Előbb gondolkodik az ember, aztán kérdez. Előbb jár utána, aztán szapul. Előbb kérdőjelezi meg saját véleményét, s csak utóbb a másikét, ha biztos benne, hogy valóban igaza van. Előbb a saját tudását, aztán a gépét.
A többiek sok-sok technikai tanáccsal láttak el, én azt a részét már nem nyújtanám. A fentiekkel a legkisebb bántó vagy lenéző szándék nélkül szemléletbeli jótanácsokat igyekeztem adni.
Remélhetőleg sikerrel. Oly sok a kattintgató.
-
Dare2Live
félisten
válasz
KakaosCsirke #3582 üzenetére
én 80%ban p/priorityn és 70%ban auto ison lövöldözök, vaku szintugy vmelyik "auto" modban, ahol beállítgatoma dolgokat mert kell és van r idő az max 20%.
-
Dualon
tag
válasz
KakaosCsirke #3558 üzenetére
Ken 'ultravivid' Rockwell tipikus példája a túlszaturált, nem túl igényes, lényegében csak giccset nyújtó amerikai fotográfusnak.
Sok tapasztalata van, sok gépet látott, és nem feltétlenül rossz, amit mond. Viszont mindent, úgy értem, MINDENT óriási fenntartásokkal kell tőle fogadni. Rendkívül elfogult, és mindig az a legjobb, amibe épp beleszeret. Klasszikus példája ennek a 18-200-as optika, ami szerinte elver 5x jobb lencséket is. Nyilván. -
Flow
senior tag
válasz
KakaosCsirke #3581 üzenetére
Asszed ennyivel el van intézve?
-
csiga997
őstag
válasz
KakaosCsirke #3568 üzenetére
Ha auto ISO-t hasznalok, a gep nem irja ki valasztott ISO erteket, csak a kep elkeszitese utan.
Hát igen, ennyi pénzért még nem írja ki.
-
csiga997
őstag
válasz
KakaosCsirke #3566 üzenetére
A 200 az az alapérték amire te állítottad, az 360 meg amit az auto-iso állított be. A kompenzációt meg valószínüleg te állítottad be -2/3-ra. Így jár az, aki csak tekerget meg nyomkod és közben nem tudja mit csinál.
-
csiga997
őstag
válasz
KakaosCsirke #3558 üzenetére
-
BEE
addikt
válasz
Ezen a képen feltoltad a kontrasztot, a színt, meg az élesítést.
Szerintem ezért erősödött így fel a zaj, RAW-ban jobban nézhetett ki.BEE
-
BEE
addikt
válasz
Auto ISO-t akkor állíts, ha nem érdekel az érték.
Ha tudni akarod, akkor állítsd be magad az értékét.BEE
-
Flow
senior tag
válasz
Hát ezt én megint passzolom, sosem használtam még a gépem auto isoban.
-
Flow
senior tag
válasz
KakaosCsirke #3566 üzenetére
Azt hittem csak iso320 meg 400-at tud. Hogyha túl hosszú a záridő, akkor is lehet zajos a kép, de azért nem 1/30nál.
Nincs ötletem -
Flow
senior tag
válasz
iso 360?
AZ hogy?
-
Flow
senior tag
válasz
KakaosCsirke #3561 üzenetére
Végülis pont ilyen célból vetted, nem?
-
Flow
senior tag
válasz
1/1000?? Ezt még 1/100-on is lazán ki kéne tartani...
-
csiga997
őstag
válasz
KakaosCsirke #3548 üzenetére
Hát, ez egy szép hosszú lista, ezért csak sorban:
1. RTFM
2. RTFM
3. RTFM
4. RTFM
5. RTFM
6. RTFM -
Dualon
tag
válasz
Ken Rockwell nekem nem barátom.
Engedd meg, hogy további olvasgatást, utánjárást, tapasztalatszerzést javasoljak neked, valamint sok-sok örömet az új géppel!
-
válasz
Fehéregyensúly és vividség. Mind a kettőre van egy nagyon jó gyógyír, tessék raw-ot használni és mind a két gond elillan. Auto wb-t meg csak akkor használj jpg-ben, ha mindegy a végeredmény. Tudomásul kell venni, hogy a dslr-eket sokkal inkább raw-ban érdemes használni, mint jpg-ben. Az lcd kijelző szín- és élességhelyessége meg csak arra jó, hogy nagyjából ellenőrizni tudd a dolgokat. Érdemes még visszajelzésnél a hisztogram nézetet használni.
-
Flow
senior tag
válasz
Az m mód egyértelműen rtfm.
Expokompnál d70-ben is fordítva kell tekernia tárcsát. Nem lehet megszokni.
50-est gondolom 1.8on vagy a közelében használtad, próbálgattad. Itt már annyira kicsit sokszor a dof, hogy ha valakinek az arcára fókuszálsz, a fülei már homályosak...
Többit majd a többiek. -
Flow
senior tag
válasz
KakaosCsirke #3422 üzenetére
Szerintem azért próbáld ki, mennyire megy a manuális élességállítás, mielőtt megveszed...
-
csiga997
őstag
válasz
KakaosCsirke #3419 üzenetére
Rawshootert időközben felszántották és bevetették sóval, ill. Adobe Lightroom lett belőle, kapható a jobb üzletekben.
De ha gondolod, addig is amíg Mária vajúdik itt találsz néhány D40 fájlt amivel kipróbálhatod a rawshútert magad is. -
csiga997
őstag
válasz
KakaosCsirke #3422 üzenetére
elég
segít
be -
gr_balu
csendes tag
válasz
KakaosCsirke #3419 üzenetére
Szia! RawShootert nem ismerem, de ha van időd nézd meg a RawTherapee nevű programot (szintén ingyenes, ráadásul magyar fejlesztés) azzal garantáltan menni fog.
Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! HP Elitedesk 800 G1 USDT mini asztali számítógép - i7 4770S 16GB RAM 128GB SSD Intel HD
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte G5 KC Gamer notebook - i5 10500H 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 6GB WIN10
- Lèpj be a jövőbe! Kamatmentes rèszletre is!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest