- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Google Pixel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
-
-
válasz
jokeph #49505 üzenetére
Elvileg tudhatna már ha megírták volna rá. (bár lehetséges hogy valami open biossal lenne rá)
775-ből is volt uefi lap. (pl: MSI p45 platinum) A régebbi EFI szabványt meg elsőnek egy s603-as szerveren láttam de ennél sokkal korábban is volt. Valamiért későn terjedt el.
Teljesen legacy lap volt később is, nekem is van még 1155-ös ami legacy only. x58-ból biztosan volt uefi-s. (ami nem feltétlenül jelent grafikus biost)
Elméletben nincs jelentősége, azaz win11 bootol legacy-ből is. Annyi probléma lesz hogy uefi only kártyánál nem lesz kép csak windows betöltés után. Álltalában ezt az asztali lapok szarul kezelik azaz azt hiszi hogy nincs videókártya (mert végülis bios szerint nincs) és megáll postnál. Némely lap meg megy tovább, alapesetben nem normális dolog videókártyához kötni a bootolást. (chia bányász konfigjaimban nem volt videókártya, ms távoli virtuális asztala működik nélküle) -
válasz
jokeph #49503 üzenetére
Azzal is lehetne elvileg, de ha a kommersz megy akkor nekem jó az is.
Most próbának fogtam egy rufust és ott MBR séma* és TPM/secure boot ellenőrzés tiltást kapcsoltam be. Az iso-t pedig [link] ezzel a toolal szedtem le 21h2 verziót az biztos nem ökörködik a követelményeken. Majd azt rakom fel rá.
*Nem vagyok benne biztos hogy az Asus P6T tud uefi-t.
Amúgy is felre akarok rakni egy telepített win11-et CSM módosat direkt régi gépekre hogy csak klónozni kelljen. -
Cingi1979
tag
válasz
jokeph #49455 üzenetére
Jó irányba gondolkodtál. Konkrétan az Intel a 1151-től megszüntette a desktop alaplapi támogatást a xeonhoz. Ezt csak mostanában derítettem ki, sajnos. A foglalat tökéletesen megfelel a xeon procinak, ezzel nincs is baj. Mikrokód sem kell. A bios fájlban a zárolást kell megnyitni és úgy menteni stb... A tragédi az, hogy nem találok sehol mod biost. Csak a leírást találtam meg a win-raid fórumon. Pedig az ötlet nem tűnt rossznak mert ez a xeon proci üti az I7 7700 és szinte azonos szinten van az I7 7700k procival és csak 20k volt Kínából vámmal együtt. Egyenlőre pihentetem ezt a projectet.
-
Remus389
veterán
válasz
jokeph #49462 üzenetére
Jaa, nem lapnál gondoltam, hanem a VGA pci-e csatijára.
Amennyire emlékszem nem volt semmilyen külsérelmi nyom látható a VGA pci-e csatiján, akár el is adhattam volna egy gyanútlan embernek. Egyrészt ilyet nem tettem volna, másrészt garis volt, így másfél-két hónap vergődés után nagynehezen küldtek egy új MSI RX 570-est, amit rögtön el is adtam, mert már volt a gépben egy Asus Vega56. -
Remus389
veterán
válasz
jokeph #49460 üzenetére
X58-ból Asus meg Giga a tuti, szerintem, ezekből van merítés, sok van belőlük.
Hát igen, nekem mindig is úgy tűnt, hogy az én MSI X58-as lapom az itteniekkel összevetve a gyengébb kategóriába sorolható, ugye az átlagnál kicsit gyengébb az északi híd bordája, a gyári paszta is botrányos, a VRM hűtésén is spóroltak, tehát nem egy tunning lap. Nem volt azért rossz vétel, hisz kábé a felébe került egy akkori használt X58-ashoz képest (22K vs 40-45K), 2016-ban. Így el lehet nézni ezt-azt neki. (bár 35 ezerért vettem, de adott hozzá egy 8GB-os RAM stick-et, ami akkori áron 9-10 ezer volt, és egy Artic Freezer pro hűtőt ami akkori áron kb 3-4 ezer volt, ha ezeket levonjuk, kijön a kábé 22 ezres ár magára a lapra)
De a túlmelegedés problémája elsősorban akkor következik be, ha tunningolod, szerintem ha gyári órajeleken használod nemigen fordul elő, tehát nem voltak ostobák a mérnökök szerintem. Mondjuk tekintve hogy kockázatos elmenni vele 4,6 Ghz-ig (tekintve a gyengébb VRM hűtést), 4,2 GHz-ig mentem vele, ami szerintem korrekt. Pláne hogy amikor 2016-ban vettem, még minimum 40-45 ezerért mentek a Gigák és Asus-ok, vagy többért. Ez pedig csupán 22 ezer volt, ahhoz képest mégis egy teljes értékű x58-as lap, persze nincs olyan remek hűtése, de hát akkor is. Van pár allűrje, a korábban említettek, illetve ha ezt nem árulja el nekem a korábbi tulajdonosa, akkor nehezen jövök rá:
Úgy kellett kezdeni, hogy 1db modult rakok bele (a legtávolabbi kék slotba mondjuk) utána a középső kék slottal is elindítottam a gépet, majd megint lekapcsoltam, és beraktam a harmadik kék slotba is.
Ekkor ismerte fel mind a három ramot. Másképp nem volt hajlandó rá. Volt hogy simán betettem először 4 ramot, és abból csak kettőt látott.Ezt leszámítva nem egy olyan rossz lap, végülis teszi a dolgát, lehet használni, még tunningolni is lehet ha nem is olyan durván.
-
Remus389
veterán
válasz
jokeph #49460 üzenetére
Szép "sült".
véletlenül, nem az első pár pci-e vezetéknél sült meg (nincs megrepedve a nyák a kis kivágás körül) ?
Az alaplapon nem vettem észre semmilyen károsodást szerencsére. Bár a mostani Vega64-et a legfelső slot-ba raktam és nem abba, biztos ami biztos.
Sapphire kártyám nekem is volt referencia HD3850 és HD4850, nem volt velük baj, hozták amit kellett.
Egyedül ezzel az MSI kártyával jártam így, azért vettem ezt mert elég mutatós darab volt, tetszett, nem gondoltam volna, hogy így járok vele.Viszont Asus-ból volt nekem HD 5850, RX 570 (ex-bányász), Vega56, Vega64 és valahogy mindig is éreztem, hogy egy kicsivel jobbak, minőségibb darabok (volt még egy Asus Essence ST hangkártya az is példás minőséget képviselt). Úgy vannak megépítve mint egy harckocsi. Szóval szerintem a következő is Asus lesz, hacsak nem adja be hirtelen a kulcsot a mostani Vega64, amit erősen kétlek.
Most egy darabig marad a Vega64, szépen viszi a Mass Effect Andromeda-t, most épp azt tolom időnként. Valószínűleg a Forza 5 és a Witcher 3-hoz is jó lesz, a youtube-on látottak alapján, elbírja őket a Vega64 őket full HD-n. Elleszek ezekkel egy darabig, amennyit játszom.
A távolabbi jövőben a Cyberpunk 2077 érdekel még, ahhoz majd veszek egy RTX 2080ti-t szerintem inspiráció innen (már most sem olyan túl drágák), de marad az x58 még alatta. Ha az is kifut, akkor talán megy a levesbe az öreg X58, talán 2026-27-ben, ki tudja.
-
Remus389
veterán
válasz
jokeph #49458 üzenetére
Nekem is megfutotta az E5440 a 4GHz-et, de úgy éreztem kicsit sokat fogyaszt már és melegszik, így 3,8GHz-el is megelégedtem játék alatt.
Amúgy is a videokártya dolgozott többet játék alatt. Asus Radeon 5850-esem volt, jó is volt az. Most is Asus-om van, valahogy videokártyából az Asus márkát preferálom, ha lehetséges azt veszem.
Volt MSI videokártyám is, el is füstölt. Tudom nagyon gagyi video, de bizonytékként küldtem az eladónak, a gagyi zenét meg azért raktam rá, mert volt háttérzaj. [link]
Ugye látható, hogy rögtön ki is kapcsoltam a gépet, a végén leég az egész. Képet nem adott csak amper szagot (égett elektromos szag kábé) a csodálatos MSI videokártya.
Ja és semmi nem volt, youtube-ot néztem épp, elszállt a kép és füstszagot éreztem.
Még ha az lett volna, hogy épp szénne tunningoltan tesztelem, még azt mondanám érthető, de így elég gagyi.Mondjuk az X58-as lapom az MSI, az viszonylag megbízható, bár ott meg az északi híd hűtését tervezték alul, hajlamos túlmelegedni, pláne a gyári pasztával. Kell rá applikálni egy 4cm-es Noctua-t, meg újrapasztázni, de akkoris miért? Miért nem jó alapból?
Továbbá volt régen olyan gond, hogy elsőre nem indult, tehát benyomtam a gombot, nincs kép. Ki kellet húzni a konnektort majd vissza, akkor magához tért annyira hogy elindult nagy kegyesen. Mondjuk az lehet valami porszem volt valahol, tehát az én hibám, miután szétszedtem és újra összeraktam, megszűnt.
Mindenesetre inkább Asus, mint MSI.
-
Remus389
veterán
válasz
jokeph #49455 üzenetére
kell egy modBIOS-t készíteni az utolsó gyári BIOS-ból.
Biztos csinált már valaki és létezik, nem ő az első aki erre gondolt.
Én a helyében kutakodnék a neten hátha meglelem valami külföldi fórumban, mintsem magam csinálnék.A 2016 előtti gépem amúgy S775 volt (Gigabyte EP45-DS3 ha jól emlékszem), abba is Xeon volt, E5440 és úgy emlékszem a Prohardver fórumban küldött valaki egy megfelelő, moddolt BIOS-t az email-emre. Ott is mondták, hogy csináljam magam, de inkább kértem egyet, vagy megcsinálták nekem.
-
Remus389
veterán
válasz
jokeph #49438 üzenetére
üzemórában ez megy a legtöbbet; így számít azért az összfogyasztás
Nekem úgy hogy alul van feszelve, emlékeim szerinte 78-80 Watt-ot fogyaszt a gép (monitor nélkül, de az is energiatakarékos) alapjáraton, de hát legtöbbet alapjáraton megy hisz főleg netezek, zenélek. Vettem aliexpress-ről fogyasztásmérőt.
A Vega64 is nagyon visszaveszi magát ha nem dolgozik, persze ha terhelve van ez már nem mondható el, akkor híresen sokat fogyaszt.
Az nem olyan sokkal rosszabb mint a modern gépek.
Mondjuk sehol sincs az iPhone 12 minihez képest fogyasztásban, így érdemes azon gyorsan átfutni a híreket, email-t elolvasni vagy messenger-ezni
-
Remus389
veterán
válasz
jokeph #49298 üzenetére
Mennyi géped van.
Böngésző oldalak tömeges betöltéséhez a 7600K-nál az X5690 sokkal jobb, tolja a 6/12-es felépítés.
Igen, én is úgy érzem az X5675-tel, meg a 24GB RAM-mal hogy olyan nagyon nincs határa, akármit is csinálok.
Lehet nem annyira fürge mint az újak, de megakasztani olyan nagyon nem lehet, legalábbis az én felhasználási szokásaimmal. Jó gép. -
Laraxior
titán
válasz
jokeph #49251 üzenetére
Furi, mert Vantageban nem hozta a GTX580 altal elert pontomat. Oke, a CPU csak 4.4en megy még, meg valoszinuleg annyin is marad, mert a VGA felfuti a vizet, anno 4.6on ment.
De gondolom a Vantage felbontasa sem elony neki (1280x1024?)
Pedig a VGA pöpec, mindkét mag teker 100%-onMég egy Crysist szeretnék rápakolni
Ebayen van fillérért 3x4GB ugyanolyan ram, mint ami most bent van, csak a 6x4GB szerintem elegge leenné a ramvezerlőt -
-
-
Csorosz
aktív tag
válasz
jokeph #49147 üzenetére
Köszi szépen az elismerést.
Szerintem nagy űr nem nagyon lenne egy 1600AF és egy 3300x között.
Csak gondolom, nincs tapasztalatom, mert egy 1200AF van itthon, és azzal már az rtx2060 is döcögős volt 3d-ben, R5-re váltva nagy volt a különbség.
Illetve nagyobbik fiam egy R5 4500-at hajt most, 4,5 ghz-en RX6700XT-vel, és nem 3d tesztek szerint csupán 15% a differencia egy 4,5ghz 4500 és egy 3,9ghz 1600AF között. Úgy, hogy a 4500 kapott egy 3733mhz-es ram tuningot, míg az 1600AF "csak" 3200-ig volt hajlandó felkúszni.
Sajnos a 4500 mellé nem tudom bepréselni az RTX3090-et, túl szűk a ház.(de lehet kicsapom a konyhasztalra, mert kiváncsi lettem
)
-
ricsi99
addikt
válasz
jokeph #49058 üzenetére
Természetesen.
Extra Sata vezérlőn a pcie-1x a korlátozó sebesség.
Sima vezérlőn meg az Ahci nem megy,,
Sas vezérlőre még nem próbáltam... ezen felül sajna nem állnak itt halomban az ssd-k
Ezen felül minimum 4db mezei satás ssd kellene hogy az nvme sebesség felett menjen...
Van egy csomó mód ötletem ,csak a beszerzési idő lassú... motorral járok de minuszokban/ esőben annyira nincs kedvem elrohangálni mindenhová
A curva PCX- töl lett megrendelve az új ventik... lusta voltam bemenni... és még mindig nem sikerült nekik kipostázni... első és utolsó rendelésük tőlem... persze a lová náluk már kedd óta.Visszamondást se találtam az oldalukon.
Ha hétfön se adják fel ,felmegyek pestre és másik boltban megveszem -
Jégtörő
aktív tag
válasz
jokeph #49050 üzenetére
3x4 gb 1600mhz cl8 g.skill, 1,52V-t kap
Igen valóban régi, ez nagyon első szériás C0 stepping ráadásul.
Majd kiderül mennyire stabil a jelenlegi fesszel, mert annyira nem sűrűn kékhalálozik, hogy ezt hamar meg lehessen állapítani, mert nem állandóan csinálja, 1,19V-nál volt kb 1(napi 1 nél több sose), aztán mikor megemeltem 1,2V ra sokáig semmi majd heti 1-2, azt megunva pedig 1,205 megint hónapokig semmi, de ma az elsőnél megemeltem 1,21-re, mert már ismerem a gyógyírt rá. -
ricsi99
addikt
válasz
jokeph #49031 üzenetére
6 db ugyan olyan modult vettem...
De leggagyibb 1gb-s vackot ,fillérekért teszt-nek
Ha elindul a memtest hiba nélkül lefut... csak van hogy bekapcsolásnál nem indul csak 2-3-jára
Mind1 kinéztem az utódjait... 6*4 rendes server modul...
Azok viszont 2r-esek... remélem barátai lesznek... ha igen akkor meglepem még 6db-al
Filléresek a 4gb-s modulok
Pattogós nem lessz a Sata-2 miatt... max ha belevarázsolok egy 128GB-s nvme-t bővítókártyával -
tothd1989
tag
válasz
jokeph #48923 üzenetére
Most néztem, linkelted a procit. Valóban olcsó, viszont csak egy darab. Teljesítményben nembiztos, hogy jobb mint 2db e5630, illetve szerintem nem is elég ennek már a passzív hűtés (a jelenlegi procik is úgy mennek 20-25° környékén, mintha egy helikopter körözne mellettem, leszabályozni meg nem merem a vga miatt, mert az okádja a hőt magából (terhelés alatt 95°) - lévén bloweres kialakítású).
-
tothd1989
tag
válasz
jokeph #48925 üzenetére
Eddig 6x4gb van benne, ha költséghatékonyan akarom telerakni, akkor az 18x4gb ezzel az alaplappal. De megmondom öszintén szívesen váltanék egy másik lapra mert ez a gép ahogy fentebb írtam nagy és hangos is. Eredetileg Dell T5500 lett volna, ha nem hal meg mindkettő fél óra használat után (az elsőt garanciálisan cserélte az eladó, a második után már embert tudtam volna ölni, így nem is jeleztem, hogy haver, ez a gép sem kóser (hozzáteszem az eladó hirdet itt is, akit érdekel pm-ben megírom kiről van szó)) mert az kisebb, csendesebb és design tekintetében mérföldekkel szebb. Illetve ügye a tápegység, most nekem egy ilyenem van : [link] és erre nem nagyon lehet komolyabb vga-t ráaggatni veszély nélkül, a mostani Quadro 4000-et elbírja, de ez gyenge/melegszik.
-
tothd1989
tag
válasz
jokeph #48923 üzenetére
Nyilván a legegyszerűbb megoldás, ha normál ddr3 rammal szórom tele, de az ecc ram jóval olcsóbb
Procival kapcsolatban bizonytalan vagyok, még nem sikerült megütni a 30%-os kihasználtságot sem eddig (2x E5630), viszont szeretném kimaxolni a bestiát és elvben nem lehet keverni két különböző procit sem - így egy esetleges upgrade szintén nem olcsó.
Tudom, hogy alapvetően nem éri meg, de ez egy gyermekkori fétis, mindíg iszonyat elavult gépeim voltak és vágytam egy két procis gépre (amit így 30+ éves fejjel sikerült is elérni). -
-
-
-
qdak
addikt
válasz
jokeph #48807 üzenetére
Akkor lehet át kell néznem, lehet valamelyik Win frissítésel már nem kompatibilis a bat file amit belinkeltem ide.
Czmorek Igen és ez direkt ki van hegyezve.
De tuti valami nem jó, mert ha a bat file lefut alapból a Maximális teljesítmény séma az alapértelmezett.
powercfg -setactive e9a42b02-d5df-448d-aa00-03f14749eb61
-
qdak
addikt
válasz
jokeph #48797 üzenetére
Amúgy nálatok is instant fagyás, ha Aida-t használtok és rányomtok az érzékelőkre?
[link] Windows 10 Power Scheme Maximum Performance.bat
Valamint ezzel a Win szerint meg Occt szerint is az x5670 3.2GHz en megy alapjáraton, ha van kedve valaki kipróbálhatná, nála milyen változást hoz, sosem fagytam ki tőle. -
kenand
veterán
-
Remus389
veterán
válasz
jokeph #48778 üzenetére
Hát, 2025 októberéig van Windows 10 támogatás. Azt megvettem erre a gépre és jogtiszta.
Biztos rá lehet hekkelni a Windows 11-et is, de lehet mindenféle kellemetlenség ér.
Akkor elgondolkodok majd, hogy megyek-e Linux-ra (alapvetően nem szeretem, nem tetszik) vagy veszek egy Rizsát én is, mint mindenki.
iMac-en is gondolkodtam, egy használtba. M1-es is akár. Bár ez az üvegdoboz szerintem menőbb mint egy iMac.
-
envagyok
veterán
válasz
jokeph #48526 üzenetére
Szerintem azt a kapcsolót ő tette tönkre, mert nem működött valamiért a lapon a funkció.
Ezer éve vásárol hibás lapokat, reflowol (süt) északi hidakat, mókolgat.
Tőlem is vett pár hibás lapot.
Fura lenne, ha a kapcsoló csere kifogna rajta
Érdemes megnézni jobban egy közelit a kapcsolós képről.
Én akkor haragudtam meg rá, mikor árult egy abit ic7 lapot olyan dumával, hogy nincs sajnos ddr ramja, agp videókártyája, de indításkor "szépen pörögnek a ventilátorok", edit: hopp meg is van [link]
1: ez hihetetlen egy alaplap javítással foglalkozó embertől, aki előtte is utána is hirdetett agp ddr1 lapot tesztelve hibátlanul.
2: elfelejtette leírni, hogy a hátlapon egy hosszú mély karc felszántotta a vezetőszálakat. Persze kép se volt róla.
Egy haveromat is átverte, egy alteregója vagy közeli munkatársa is fent van, vele is vigyázni kell. Nem merem írni a nevet, nehogy moderálás és warn legyen a vége.Az Asrock X79-el kapcsolatban:
Sajnos vannak olyan javítások, amik ideig óráig működnrk csak. -
Remus389
veterán
válasz
jokeph #48422 üzenetére
Akkor ezt rosszul tudtam, mindesetre biztos rá lehet barkácsolni valahogy
A Silent Knight sem kompatibilis a jelenlegi gépemmel:
Socket 478/754/939/940/AM2, LGA775
Viszont a lapomhoz bónuszba adtak nekem egy Arctic Freezer Pro 7-est és annak a felfogatójával a Silent Knight-ot is fel lehetett tenni, ami kicsit jobb teljesítményű is és jobban is tetszik sokkal
Annyi barkács van benne hogy hosszabb csavarok kellettek, hisz a Silent Knight talpa sokkal vastagabb
-
Remus389
veterán
válasz
jokeph #48419 üzenetére
Nekem is nagyon bejönnek ezek az old school rézhűtők, Zalmanból ez tetszett nagyon: [link] CNPS9900, de a 9700-as is tetszett, vagy a fekvő változatok pl CNPS8700
Jut eszembe CNPS7000C-em volt is még a régi celeronos gépemen
Jelenleg Silent Knight-om van: [link]
A legjobb ezekben hogy ha X58-ra rá tudod rakni, elvileg az X99 alaplapra is rámegy, ha jól tudom, ezért is érdemes majd X99-re mennem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 6, Samsung Galaxy Watch 7, Samsung Galaxy Watch Ultra
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest