- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
Új hozzászólás Aktív témák
-
jokeph
nagyúr
válasz
Czmorek #49574 üzenetére
X79-re találtam modd BIOS-t és bizony műkszik (Asrock X79 Extreme 9).
Poén, elsőre nem leltem meg az nVME drive-ot, ugyanis meghajtóként a BIOS-ban nem látszik a felsorolásban, csak a boot résznél jelenik meg, mint IDE:
Az M2 SATA drive viszont rendesen megjelenik a többi háttértár között. -
-
-
mpierre
veterán
válasz
Czmorek #49446 üzenetére
DDR3-at? Ok, Mushkin volt a volt a vizes gépben nem az melegedett. Sz'al aztatat nem. (Pedig törtem a fejem rajta, de aztán a szép borda miatt mégse lett vizezve a ram.)
Itt már Mushkin volt benne
még asszem Kingmax volt benne. -> [link] Ilyen volt, de a végén 3×2GB + 3×4GB Mushkin Blackline OC 1600 (vagy 1800) MHz cl7, ami gyári feszen tudta a cl6-ot. (Vissza kéne keresnem a topikban, de most lusta vagyok.) -
jokeph
nagyúr
-
jokeph
nagyúr
válasz
Czmorek #49271 üzenetére
P6T Deluxe-on nem kellett, elég volt az utolsó gyári BIOS felrakása a XEON-okhoz (X5677 és X5690).
s775-ös P5Q-n kellett, uccsó gyári BIOS-al csak a natív s775-ös Xeonok mentek (X3330 és X3360 esetemben), a moddolt s771-es procikhoz (X5450,X5482 - matrica a procin, a procikat én megnutoltam, a foglalatot nem óhintottam piszkálni inkább) hozzá kellett adni a szükséges mikrokódokat.
Mivel a nem programozó agyammal is meg tudtam csinálni (köszönet Kenand májsztrónak az s775-ös topikban), így itt is Asus-al mentem tovább pár éve.
De azért csak beszereztem egy UD5-öt is. -
-
Laraxior
titán
válasz
Czmorek #49254 üzenetére
Eppen akad még egy W3680 is itthon
ez marad ugyis lágycsövezéssel, hogy konnyen modosithato legyen
Még nem tudom, hogy az eszaki hidat erdemes-e bekotni a vizbe, ha a hazban ugyis lesznek ventik, szerintem nem nagyon, tekintve a CPU es a GPU hőtermelését, inkább fűtené -
-
Csorosz
aktív tag
válasz
Czmorek #49138 üzenetére
Igen, a kupaknál szoktak gondok lenni.
Viszont hogy így írtál, jobban ránéztem a throtlingra, és észrevettem, hogy Vcore 0,8V a droppom.
Uzsgyi biosba, Loadline Calibration Off-on volt. Bekapcsoltam, és máris annyi volt a vcore, amit biosba raktam. Majd meg is fött azonnal szegény cpu.
Most 4,48ghz 1,375V-on tesztelek. Ha más stress test alatt nincs drop, játékok alatt jó 25-30%-al kisebb a terhelés, és 70C alatt van a proci.
Kiváncsi vagyok, hol tudok még majd belőle valamit kifacsarni.
Már azon agyalok, hogyan tudom a házamat, hűtési rendszeremet optimalizálni.
Mondjuk a 3090 mellett kb tökmindegy, hogyan szellőzik a ház, 350W-al fűt a cucc. -
Csorosz
aktív tag
válasz
Czmorek #49136 üzenetére
A déli hídon víz van, a vrm mosfeteken a gyári hőcsö, de le van róla vágva a déli híd csöve. Tartottam rőle, hogy megfőzöm őket, ezért oda raktam egy hőmérő szenzort, de 33-45 foknál többet nem tudtam mérni. Cooler master házam van, nyitva, és 4*12cm venti húzza kifelé a levegőt a gépből.
A vizesblokkok fel vannak fűzve a lapon előbb kapja a vizet a lap, aztán a proci, így korlátoztam be magam ez abszolút őrültségek ellen.
Már ha az 1.6volt Vcore (igaz csak teszt elejéig) annak nevezhető.
A lap amúgy auto feszültségeken van.
Szerintem egy 4850-4900mhz cpuz valid benne van. Akár egy aida cach mem bench is.
Most inkább játszok majd vele, akkor úgy is kiadja, ha van gigszer. -
HSM
félisten
válasz
Czmorek #49117 üzenetére
Ez PCIe-es...
#49120 Czmorek : Van néhány SSD, ami a tartalmazza azt a BOOT-rom kiegészítést, hogy induljon külön támogatás nélküli lapokban is és bootolható legyen. Néhány korai Samsung OEM, ha jól emlékszem rá a 950 PRO és néhány Plextor is tudta.
Nekem ilyen adapterem van, azóta is jól működik: [link] .
Nekem szempont volt, hogy keskeny legyen és be lehessen csavarozni, ne csak lógjon ki a slotból. Egyébként ez az 1600MB/s környéke a maximum, ami kihozható ebből a 4x-es PCIE verzióból, én is ennyit mértem [link] .
Mondjuk engem nem zavart, hogy SATA-s SSD-n maradt a rendszer. -
jokeph
nagyúr
válasz
Czmorek #48900 üzenetére
ajajj, a kedvenc "hibakódom".
a fenti 2GB-os, és a 4 GB-os modulokat szeresse biztosan (F3-2133C10D-8GXM)8 GB-os hasonló ramokkal sosem próbáltam, mert nincsenek olyanjaim.
#48902Czmorek: jah, akkor ez nem hibakód, csak a pillanatnyi POST kód éppen.
Ha tudja a 6*8 GB-al az 1600CL9 vagy kisebbet, az már bőven jó igazából.
-
Remus389
veterán
válasz
Czmorek #48776 üzenetére
Elég az neki, alul van feszelve, C6 bekapcsolva és alapórajelen fut az X5675.
Most netezgetek és 36-38 fokos, úgy hogy le van szabályozva a Noctua ventillátor a hűtőn, Low noise adapterrel.
Thermal Grizzly Kryonaut-tal pasztáztam újta a hűtőt és a chipsetet is.
Bár lehet a cpu hűtőt kicsit elrontottam, mert 33-34 fokos volt korábban, de az is lehet amíg felül volt a táp, elszívta a meleg levegőt.
Alapvetően netezgetős, filmnézős gép ez, szóval annyira nem számít, ha kedvem támadna játszani, felnyomnám a fordulatot nekik BIOS-ból.
-
kenand
veterán
válasz
Czmorek #48770 üzenetére
Ott a E5 V3-nál egy kicsit segít az all core turbo.
Legolcsóbb (5E FT) 6 magos E5 2620 v3
alap
act
2620 +act a leggagyibb kínai "X99"-is tudja (H81-es alap chipset)
8-magos 3.4 Ghz-s 2640 v3-at -at ACT-vel már nem komált a lap.Kicsit jobb lap a 2666 v3-at ( 10 mag 20 szál, 3.5 Ghz act) is viszi szépen. (az is olcsó 45 USD)
Na meg olcsó az ECC DDR3/DDR4 RAM (2666 V3 a DDR3-at is támogatja)
E5 1650 v3 (6 mag) lock mentes, megfelelő lapban lehet tuningolni, de az már 100 USD minimum és a lap is drágább hozzá. Szerintem nem annyira éri meg. Ha magas 1 szálú teljesítmény kell, és nem kell sok RAM akkor olcsóbb H610 lap (pl ASUS PRIME H610M-E D4 ) + core i3 12100F. kb hasonló áron, mint a 1650
Sajna a kínai lapok BIOS-a elég bugos, lehet vele szenvedni...
-
Speed®
titán
válasz
Czmorek #48763 üzenetére
Annyira azért nincs szétfeszelve
1.5V kellett ehhez, ez még hűthető,
persze rendes vízzel, nem AIOkkal,
400+W lehet erős terhelés mellett.
De kinyírni azért nem szeretném..
valószínűleg marad 4.66Gn /daily,
ott 1.4V elég neki és <75°C@load.
3.86G uncore csak 1.3V, 4G/1.4V,
itt sincs értelme feljebb erőltetni,
mellé a RAM meg 2133C9/1.6V.. -
-
kenand
veterán
válasz
Czmorek #48755 üzenetére
Ha alap megkavarodik, egy BIOS rezet sokat tud segíteni.
Többször csereberéltem már az x58-as lapjaimat. Tartós használat után megzakkant, azt hittem annyi. Beletettem a tartalékot, majd kiszerelve semmi baja...Mielőtt kiszedem mindig van BIOS rezet. Legtöbbször az segít. Persze egyik sem megy alapon, mind -nem extrém módon- túl van húzva.
Leginkább a RAM-ok és hdd-k mennek nálam tönkre. DDR2-es ből rengeteg, de most egy DDR3-as is az X58-ban
(persze mind 6-10 éves, nincs mit csodálkozni...) -
jokeph
nagyúr
válasz
Czmorek #48736 üzenetére
Pöpec !
X5690 a vágyam.
Méltó utódja lehetne az X5677-nek.
Igazából annak a nagy tesója.#48738Czmorek: léggel (DRP3) és pár mozdulatból 4,5 GHZ-et megyen AC+HT, HT nélkül 4,6 GHZ-et.
De amikor használtam, nagyrészt 4,2 GHZ-re lőttem be, ez felett nagyon kéri a Vcore-t.
-
Speed®
titán
válasz
Czmorek #48702 üzenetére
Van rajta anyag bőven, annyira nem meglepő 😏
Egyébként jó állapotban vannak a gap-padek is,
szerencsére nem volt még bontva/henkelve se.
Az egyetlen, amit sajnálok, hogy nem dobozos,
de amennyibe került, irreális elvárás lett volna.. -
válasz
Czmorek #48616 üzenetére
Az kemény kettő 8 pines táp kell neki meg egy molex. Fázisból is rakás, de még a ramoknak is látom van bőven.
Kimondottan nem rajongok az Asus lapokért de részemről így hűtés nélkül egész emészthetőnek találom. Tényleg ha kapna valami rendes zöld pcb színt meg sima alu színű bordákat még akár valami komoly workstation lapnak is elhinném. (lehet furcsa de az egyszerű igazi őskori zöld alaplapszínű alaplapokért vagyok oda, nálam a nagygépemben 165w tdp (max 400w limites vrm-en van egy akkora borda mint 4 ramsüni)
-
-
DigitXT
félisten
válasz
Czmorek #48569 üzenetére
Pedig néha én is úgy érzem magam...
Szerk: ilyen AC Odyssey-féle
játékokban azért már elfogy a proci ereje (nincs meg a fix 60 fps sajna).
Na nem mintha jelenleg nagyon játszanék, de azért gondolkodom rajta:
elvileg IPC-ben már a Skylake is +36% az itteni tesztek szerint, és ezt
játékban is nagyjából hozza, ám azt mondják a 10400F igazán jó vétel...
(Pár évente elgondolkodom a váltáson - aztán minden marad a régiben.) -
Zlin50
senior tag
válasz
Czmorek #48301 üzenetére
A hajtás relatív.
Én nem pályázom egyenlőre NVMe /M2 SATA meghajtóra , mert a tesztek szerint a random átvitelük nem sokkal nagyobb mint a normál SSD-nek, és így a rendszer nem fog jobban száguldani, hogy megérné az egész bélést cseréni.
Viszont a SATA II és SATA III között van különbség, és így miért ne merülhetne fel az hogy egy SATA II-vel rendelkező lapra egy normál SATA III-as vezérlőt rakjak.
Ez a kettő [link] , [link] működik is bootolással együtt. Ez [link] viszont nem bootol, a rendszerben viszont a rákötött meghajtók megvannak. A gyártót előzetesen szándékosan megkérdeztem , hogy a kártya kompatibilis-e a PCIe 2-vel. A válasz az volt hogy igen, visszafelé kompatibilis. Nemleges válasz esetén meg sem vettem volna.
Ha a rendszerben működik, akkor vajon lehet-e arról szó, hogy a 1366-os lappal inkompatibilis? Ha inkompatibilis lenne akkor azt gondolnám , hogy a rendszer sem kezelné. Van viszont USB 3.1 vezérlő is a lapon ami szintén PCIe V3-as és működik.
Kérdéses most már számomra , hogy egyáltalán boolható -e... -
jokeph
nagyúr
válasz
Czmorek #48301 üzenetére
A BIOS-nak csak annyit kell tudnia, hogy besorolja a bootolható eszközök közé.
A csupasz pci-e SSD-t sajnos a legacy BIOS-ok (meg a korai UEFI-k sem mindegyik, pl. az Asrock X79 Extreme 9 sem - de ezeket mod BIOS-al meg lehet viszonylag könnyen oldani, a kínai "X79"-es lapok pl. AMI Aptio BIOS-a kezeli az NVMe boot-ot) ismeri fel ezen a szinten eszközként.
Úgy működik, mint egy saját BIOS-os hálózati vagy SCSI vezérlő. -
Zlin50
senior tag
válasz
Czmorek #48291 üzenetére
Mi ennél a bootolásnál a lényeg?
Tudomásom szerint az UEFI bios és PCIE V3 kell(ene) ahhoz , hogy NVMe drive -ról lehessen bootolni. Na de mi van akkor ha nem NVMe meghajtóról van szó , hanem HDD vagy SATA III SSD-ről? Egy PCIE V3-as SATA vezérlő nem lesz egy 1366-os lapon bootolható? -
Remus389
veterán
válasz
Czmorek #48232 üzenetére
Czmorek: A képen látható. DIMM: SK hynix HMT41GU6BFR8A-PB
razor03:
BIOS tulajdonságai
BIOS típusa AMI
BIOS verzió V8.15
SMBIOS Version 2.5
UEFI Boot Nem
Secure Boot Nincs támogatva
Rendszer BIOS dátuma 03/19/11
Video BIOS dátuma 11/20/17BIOS gyártó
Cégnév American Megatrends Inc.
Termék információ https://ami.com/en/products/bios-uefi-firmware
BIOS frissítések http://www.aida64.com/goto/?p=biosupdatesProblémák és javaslatok
Javaslat A rendszer BIOS 2 évnél régebbi. Szükség esetén frissítse.
Javaslat A videó BIOS 2 évnél régebbi. Szükség esetén frissítse.--------------
Szerintem gyári BIOS, nem emlékszem hogy másik BIOS-t raktam volna fel rá, bár ki tudja az előző tulajai mit műveltek vele, sok embernél megfordult a Pro-E, mindenki barkácsolt vele. Nekem 2016 óta van meg, nálam megpihent.Esetleg belepróbálhatsz egy Xeon E5620-ast, egy ezresért kapsz, én is azzal kezdtem
3,8 Ghz-ig tunningoltam, harapós darab volt egy ezresért 2016-ban
Aztán jött egy E5640 ez már 4000 Ft volt, de még csak négymagos. 4 Ghz-ig sikerült tunningolni
Majd jött az X5675 2018 Szeptemberében talán, 14 ezer volt, akkoriban ez nagyon jó ár volt, akkor a Ryzen 1600-zas volt a menő, az olyan 50-60 ezer volt, és nem olyan sokkal gyorsabb (vitatható), meg akkoriban DDR4 többszörösébe került a DDR3-nak
Egyelőre marad az öreg gép, úgyis már csak zene, filmnézésre használom, amúgy az X99-nel szemezgetek, a 8 magos Xeon-okkal, quad channel-lel, de igazából jó ez is még
-
envagyok
veterán
válasz
Czmorek #48217 üzenetére
Az volt a gond, hogy még az északi és a déli chipen is volt ráragadva.
Wd40-el befújva hagytam ázni, majd szikével finoman leszedtem, elvoltam vele egy ideig.
Majd cif-el és valami edénytisztító szerrel tüntettem el a kis maradékokat, utána mx4 ment rá.
Mindjárt 50 fok körül lett. Azért nem mindegy.
Már csak annyi a gond, hogy az a 2 csavar, ami a nagyobb (opcionálisan ventis) bordát tartotta a komplett hűtésen, túl nagy fejű a kis bordához
Nem is tudom, miért ekkora nagy szám ez az r3e.
A 2-es sokkal átgondoltabb szerintem, de egy tesztben még jobbnak is bizonyult.
Jö, bluetooth, meg usb3, de akkor is. -
-
HSM
félisten
válasz
Czmorek #48142 üzenetére
"A Sata 3-as külsős vezérlőn a 250Mb/s körüli sebességeket mértem"
Azon akkor tényleg gyanús, hogy valami nem volt jó.Nekem az Asus P6X58D-E Marvell vezérlője 400MB/s körül tudott, az már egyértelműen PCIE 2.0 1x-es tempó.
[link]
A déli hídnál is valóban van korlát, kb. 700MB/s tempót lehet kicsikarni belőle RAID-el.
-
HSM
félisten
válasz
Czmorek #48140 üzenetére
2.0-ás 1x-es, azaz 500mb/s. Amiből kb. 400Mb/s-et tud a gyakorlatban kihozni a vezérlő, nálam legalábbis az Asus P6X58D-E lapban.
Ez azért több, mint az a kb. 280Mb/s, amit a déli híd tud egy csatornán, de nyilván kevesebb, mint amit a déli híd RAID0-ban elér. Szerintem kb. mindegy, hova van kötve (próbáltam itt is ott is egy Samsung 850 Pro-t), ami érezhető plusz tempó, az az NVMe.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Autós kamerák
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Filmvilág
- Autós topik
- Renault, Dacia topik
- Formula-1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude E6510 - i5-560M I 4GB I 250GB I DVD I 15,6" HD+ I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest