- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
- OnePlus 7T Pro - árban is a csúcson
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 16 - ígéretek földje
- Egyesíti a Google az Android és a ChromeOS rendszereket
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Sony WF-C710N - átlátok rajta
-
Mobilarena
A topik mindazokhoz szól akik foglalkozni szeretnének, vagy már foglalkoznak vasútmodellezéssel. Nem csak szegecs számláló technikákról szól az oldal, elfér rajta minden ami modellvasút. Vagyis a legpontosabb, profin kivitelezett modelltől, a házilagosan, papírmasé-fűrészpor technikával készült terepasztalig bármi.
Új vagy régi, digitális vagy analóg, bárki bármilyen témával jelentkezhet, hogy a közösség okuljon, szórakozzon általa. Kiállításokon készült képekkel, vagy a saját alkotásokról készült fotókkal és persze megfelelő magyarázó szöveggel a képekhez.
Új hozzászólás Aktív témák
-
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #4904 üzenetére
Az állomás két bejáratában a kettős vágánykapcsolás megépítéséhez szükségeltetnek. Az eredeti rajz szerint az állomáson négy vasútvonal tslálkozik, keresztezi egymást, így mindenképpen meg kell oldani, hogy bárhonnan bárhová át tudjon járni a vonat. Két-két váltóval keresztek nélkül is megoldható a mutatvány, de akkor ugye nem egyezik az eredetivel a megépített vágányzat. Na persze ez akkor lenne az igazi, ha a felvételi épület és a többi építmény makettje is el lenne készítve és az egész állomás a valóságnak megfelelően lenne berendezve.
Ez persze mind csak fantáziálás, fikciózás, mert ez hosszú évek munkája lenne.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #4557 üzenetére
Lesz ez a rész, akár csak a többi egyelőre kopasz terület, még cifrázva, csak idő kérdése. Többek között egy egész házsort is elő kell varázsolni a cilinderből, a várost bővítendő, szóval nem két perces a project.
Mechanikus karos, tárcsás jelzők, ez egy jó és hálás téma. A legnagyobb gond velük, hogy elég nehéz őket elkészíteni házilag úgy, hogy az olyan legyen mint az igazi. Ha meg boltban veszed, akkor nem olcsó mutatvány, még itt sem az olyasmi. Rendesen megkérik az árukat.
A régi NDK-s alakjelzők (SIBA) meg nem túl megbízható jószágok, (én annak idején a végállás kapcsolójukkal szívtam nem keveset, és az alsó kis áramszedő érintkezővel) noha a kinézetük egészen elfogadható. Tény, hogy sokkal jobban mutatnak, főleg mondjuk egy gőzmozdony üzemű pályán. Sajnos az embereket a zsebük nagyon sokszor kompromisszumokra kényszeríti.Na de lényeg a lényeg, hogy járnak a szerelvények. Hamarosan ha minden jól megy két újabb erőgép érkezik a vontatási főnökséghez, majd némi felújítás után forgalomba is állnak. Képek (ha minden jól megy) hamarosan...
-
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #4546 üzenetére
Dupla vezeték, nem semmi! Én még a szakadás mellett azt is el tudom képzelni magyarázatnak, hogy akkora volt a mozdony teljesítmény felvétele, amit egy vezeték nem tudott volna kiszolgálni, a 850V-hoz akkora áramerősség párosulhatott időnként, pl. indulásnál, emelkedőkben, amitől esetleg az egy szem vezeték megolvadt volna, vagy összesül a szedővel, stb. Azért az egy rendes nagy marha mozdony és a vagonok se pitik amiket ráncigált.
A felsővezeték tartó oszlop formája minden esetre érdekes. Nem igazán tudom eldönteni, hogy fém, vagy beton oszlop e?Városi villamos vasút témában egy nagyon pöpecül összerakott oldal az alábbi linken:
Itt elég rendesen ki lehet okosodni a budapesti villanyosok történelméből.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #4544 üzenetére
A közúti villamosvasutak 600V egyenárammal működnek és azt hiszem régen pedig csak 500V fesz volt a vezetékben. A budapesti metró és a BHÉV vonalai pedig 1000 Voltos egyenárammal vannak villamosítva. És azért elég rendesen mennek mind a villamosok, mind pedig a hév és metró szerelvények. Sebességre is és távolságra is. Mondjuk többnyire sík terepen, nem hegyi pályákon. Azért van kivétel, 59-es és most éppen 61-es villamos, a valamikori 56-os. Na meg ott a fogaskerekű, ami ha jól tudom 1500V egyenárammal mászik fel a János-hegy tetejére.
A bányavasútnál is gondolom az egyszerűség miatt döntöttek az egyenáram mellett, az egyenáramú mozdony jócskán egyszerűbb szerkezet, mint a váltóáramú, na és a viszonylag alacsony (legalább is a 25kV-hoz képest) feszültségből adódó olcsóbban megvalósítható felsővezeték miatt. Gondolok itt a szigetelők méretére például. Más értelmes dolog nem jut eszembe indoklásnak. -
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #4542 üzenetére
Az a két szál valójában egy szál. Az alsó, vastagabb a munkavezeték, evvel érintkezik a szedő, a felső vékonyabb a függesztő vezeték. Nagyjából mint a valóságban.Egy árampólus van a felsővezetékben, a másik árampólus a pályasínben lesz, közösen a Marklin rendszer nullvezetékével.
Az egyenáramos mozdonyok icipici átalakításon mennek keresztül, az egyik motorkivezetés csak a tetőáramszedőre van kötve fixen, a kerekekről nem kap és nem is kaphat áramot jelen esetben. Illetve mindkét oldal kerekei egységesen a másik motorkivezetésre vannak csatlakoztatva, a tökéletes áramszedés kedvéért. Ami mókás lesz, szakaszolásokat építeni a felsővezetékbe, de már erre is kitaláltam a megoldást.Ilyen kétszálas felsővezetékes megoldást a'la trolibusz, Kandó bácsi épített az első háromfázisú vasútvonalához valahol Olaszországban, ha jól tudom. Azt mondják nem volt egyszerű a rendszer, főképpen a váltóknál a két vezeték elszigetelése egymástól.
A fenti link a Valltelina vasútvonal Kandó Kálmán által kivitelezett villamosításával foglalkozik.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #4492 üzenetére
Ha jól láttam ez a kép a Margit-Híd újjáépített felsővezetékrendszere. Legalább is a kép hátterében az a betonszörny a hegyen, valahol a Frankel Leó út fölött van.
Esetleg megpróbálhatnál a BKV irányába megereszteni egy levelet, ki, mi, hol csinálta a felsővezeték oszlopokat. Ha sikerül kinyomozni a gyártót esetleg még a műszaki rajzot is megszerezheted a pontos méretekkel. Onnan már csak pénztárca kérdése, mert szerintem találsz olyan magyarországi gyártót aki megcsinálja neked pl. műanyagból. Utánajárás kérdése a dolog. Ehhez hasonló oszlopokat a Közlekedési Múzeumben a 1-es méretű terepasztalon láttam a villamospálya mellett. -
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #4483 üzenetére
Nem akarlak elkeseríteni, de valszeg ezt le kell gyártani, gyártatni. Leglább is boltban nem hiszem, hogy kapnál ilyen oszlopokat. BKV a villamosoknál mindenhol ilyeneket használt, sőt a ráckevei hévnél is van egy rész ha jól emlékszem, ahol ilyen a felsővezeték, nem pedig a rendes hévnél alkalmazott megoldás.
-
Batman2
őstag
válasz
Keeperv85 #4278 üzenetére
Szevasz
Meg van mindene hozzá, gyakorlom a technikát már egy ideje, csak az ilyen tized milliméteres vonalaknál nagyon könnyű elcsúszni mind a tervezésnél, mind a lakkozás-levílágítás-maratásnál, mind pedig az alkatrész felforrasztásánál.
Legutóbb egy hasonlóan kicsi kapcs üzemű táp IC-nek készítettem nyákot és forrasztottam fel rá.
Ez csak 2x5 lábú volt, de előte készítettem egy másikat ami 2x12 lábú volt, de talán egy lehelettel nagyobb közökkel.
Kicsivel nagyobb 2x4 lábú IChez kézzel is sikerült nyákot készíteni kétszer is.A nyomtatást egy régi Canon i320-as nyomtatóval végzem, képes a 10-ed milliméteres vonalra és lehet bele annyira pontosan tenni a fóliát, illetve képes kétszer tökéletesen ugyanoda nyomni, hogy a 3 tizedes hézagok már rendben vannak (2tizedes kivezetések a nyákon, 3tizedes hézagokkal).
Üdv.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #4258 üzenetére
Vonatok legalább 70 MPH-val. Akkor az nem fölötte ugye? Leg alább vagyis 70 és fölötte. Ezt most jól lefordítottad. Azt ugye te sem gondolod komolyan, hogy itt Európa nyugati végében lassabban mennek a vonatok, mint a balkán határán. Most én mondom, ne vicceskedjünk már. Lehet szőrszál hasogatni, lehet okoskodni, hogy egy mérföld mennyi méterben, egyébként az általánosan használt szorzó osztó az egyszerűség kedvéért az 1.6.
200 MPH-t írtam az Euro Star-ra, ami egyébként a TGV angol megfelelője. Ezen is lehet rugózni, valóban nem megy 200 MPH-val, csak 187,5-el (1.6-os osztóval.) Én elhiszem, hogy jó dolog a lexikális tudás. Csak ne annak próbáld a papírformát eladni, aki abban éli a mindennapjait amiről a vita szól.
Levezettem matematikailag egy tételt, azt hiszem abban nem vitatkozunk, a számok nem hazudnak.
Magyarországon valóban csoda, ha a vonat tud menni 160 Km\h sebességgel, de hidd el itt ez a normális, gyorsvonatok esetében és még kicsivel fölötte is. Van pálya és van vonat hozzá. Otthon a Flirt, Talent, Desiro a csúcs, a Tau és a Taxx kicsit más dolog, azok tényleg mennének, ha volna hol és mivel. Mert ugye a Bhv és Halbi kocsik sem éppen a nagy sebességről híresek. 160-200 km-es kocsija meg azért olyan rengeteg nincs a mávnak sajnos.
Itt viszont sokkal de sokkal komolyabb járművek közlekednek, még ha nem is olyan pofásak, mint a kontinens vonatai. A vágányhálózat komplexitásáról és minőségéről meg inkább ne beszéljünk, mert Mondjuk ha a két főváros vasúthálózatát összehasonlítjuk akkor a különbséget elég nehéz lezongorázni.
Mondjuk én A Victoryarol három féle útvonalon járok haza St. Mary Cray-ba, attól függ, hányas vonat. És a menetidő szinte ugyan az! 1-2 perc különbség. Na ezek a nagy dolgok. Szerintem ezen nem érdemes vitázni addig, amég mondjuk a ráckevei hév nem megy legalább 100 km\h utazóval. Sajnos csonkaországban a lelakott, lassújelekkel és sebességkorlátozásokkal, bezárt vonalakkal teli,magyar vasút mellett elképzelni is nehéz, hogy van olyan, hogy a vonat megy. Nagyon. -
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #4255 üzenetére
No.Egyfelől, a felirat a film elején az úgy nagyjából azt jelenti, hogy vonatok 70 mph fölötti sebességgel. Alább a kísérő szövegben írja a filmet készítő illető, hogy a film a harmadik része a sorozatnak ami az Angliát átszelő 70 mph feletti sebességgel közlekedő vonatokat mutatja be.
Más részről, a video messze nem adja vissza a sebesség érzését, lásd pl. Forma 1 közvetítések. Bár tegyük hozzá amióta hathengeres szutykokkal mennek...
Tovább nem ragozom a témát, végül is két éve itt tengetem napjaimat a szigeten, nyilván nem jól tudom, tapasztalom amit mondok... -
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #4252 üzenetére
azt nem írtam, hogy a caliban megy 300-at, mert ott tényleg nem megy annyit, de a 20 MPH-s lassújel akkor is vicces lenne. A 320 meg TGV-nek simán menne, mivel ő tartja az adhéziós vasutak sebességrekordját 574.8 Km\h-val.
[link]Itt pedig egy másik kis film itt így mennek a nagysebességű gépek. Szóval nem szaroznak.
Ha nézed a videot érezhető, hogy ez nem egy 140-es sebesség.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #4249 üzenetére
Azért evvel egy kicsit vitatkoznom kell. Mivel naponta járok vonattal melóba. És bizony amivel én közlekedem a Victoryaról, minden további nélkül 100MPH-s utazót tart az állomások között mint gyorsvonat. És ez csak egy sima elővárosi vasút. A nagysebességű vonatok, amiből itt azért jóval több van mint Otthon, (Pl. Vigrinék Pendolinoja) minden további nélkül mennek 200 körüli tempót. Az Euro Star meg ugye az a TGV vonal ami összeköti Angliát a kontinenssel. A TGV utazója pedig biza 300 km\h. Különben nem lenne versenyképes a repülőgéppel.
Egyébként ez könnyen ki is számolható. Én 40 mérföldet azaz 64 kilométert jövök vonattal a Victoryaról. A gyorsvonat egyszer áll meg Bromley South-ban, utána már csak St. Mary-ban. 22 perc alatt teszi meg a 64 kilométert. Vegyünk le 2 percet az állomási tartózkodásra, fékezésekre, stb. ha a 64 et elosztom 20-al akkor kijön kerek 3.2 km\perces sebesség. Ha ezt beszorzom 60-al akkor megkapom Km\h-ban a vonat sebességét.
60 x 3.2 az pedig kereken 192Km\h-s sebesség. A számok nem hazudnak uraim! És ez csak egy elővárosi vasút, oldalsínes áramszedéssel! Tehát nem szuperexpressz, stb. -
jákob13
tag
válasz
Keeperv85 #4238 üzenetére
Nos Én sem úgy értettem, hogy nem kapcsolja ki az áramot.Hanem pont az a baj, hogy a csúszú kis réz lemezke ami a negatív pólust(nevezzük most így) át kapcsolja a tekercsre. ez nem érintkezik vagy csak néha és ezért nem vált át csak búg a tekercs. Meg mutatnám de nem találtam képet róla a neten szétszedve. Ami nekem van az pedig be van építve már.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #4233 üzenetére
Jogos a meglátás a szakadásvizsgálattal kapcsolatban! Mentségemre szóljon, hogy nálam ez már jön, hogy ha nem szakadt akkor zárlat lehet. Meg még néhány más.
Másik ötlet ami eszembe jutott, bár nem valószínű, a régi ZEUKE váltókban, meg a Fugert váltókban volt\van a tekercsmag időnként olyan műanyagból, ami hőre lágyul, deformálódik. Ezekben előfordult, hogy megszorult a vasmag egyik, vagy mindkét irányban. Olyankor reszelő és a tekercsmag belsejét és a vasmagot is megdolgoztuk kicsit. Százból kilencven kilenc esetben bevált a sufnituning. -
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #4227 üzenetére
Esetleg megoldás lehetne a nyomvonalat átépíteni keskeny nyomközűre. Csak Magyarország környékén több példa van ilyenre. Kimondottan személyforgalomnak ott a szlovák példa, Poprád - Tátralomnitz. Milyen keskeny nyomközű cucc megy ott? És azt se tegnap építették, plusz elég rendesen hegyi pálya. Vagy az Osztrák keskeny nyomközű. Ahol még nagyvasúti teherkocsikat is cipelnek. És az se az alföldön gurul. Szóval lenne megoldás, csak akarni kéne.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #4224 üzenetére
Hát eszem faszom megáll. Lenne Magyarországon vasúthálózat, ha szánt szándékkal nem baszták volna tönkre a sok mellékvonalat. Meg Kalányos Ármándóék nem lopnák el a síneket.
Ha jól emlékszem a 80-as években találták ki azt a baromságot, hogy a vasút nem gazdaságos, mindent gyerünk a közútra. Gratulálok. A vízi szállítás után a vasút a leg olcsóbb megoldás.
Na és panaszkodnak, hogy nincs utasforgalom? A mellékvonalakon? Hát talán fejleszteni kellett volna, a pályákat rendbetenni, új motorvonatokat venni. És most ne Bz-ben meg Uzsgyiban gondolkodjunk könyörgöm!
Ja, hogy nem kellett volna szétkúrni a Ganz Mávagot, stb...
Versenyképessé kellett volna tenni a vasutat a közúttal. Nem csak árban, hanem idő és konfort vonalon is!
Sajnos ez nem megy ott az elvtársaknak.
Ahol mi laktunk, Verpeléten 2007-ben állították le a vasutat. Onnan volt vonatpótló busz. Na kérem. Pontosság az nem volt, jött amikor és ha jött egyáltalán. Csatlakozást Kál-Kápolnán el lehetett felejteni a fővonalhoz. És télen még rosszabb dolgok is történtek, busz karambolozott, elakadt a hóban, stb. Ennyit a közútról.
Itt a leg eldugottabb mellékvonalon is különb járgányok kószálnak, mint otthon. Van is utasforgalom rendesen, pedig itt is van busz, méghozzá jó pár cég. -
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #4210 üzenetére
Bezony!
A bográcsot úgy hoztam otthonról, mert itt nincs egy tisztességes példány. Elképzeltem a repülőtéren a csomagvizsgálók arcszerkezetét, mikor kinyitották a dobozt és egy 12 literes bogrács figyelt benne...
A tűzhelyes bográcsállványt meg egy ledurrant Ford felniből és némi vasanyagból heggesztettük, mert itt nem díjazzák, ha tüzet raksz a kertben, de az ilyen zárt dolgok, mint a B.B.Q sütő meg ez, ezekért nem balhéznak.
HA meg jó pincepörit akarok főzni, akkor magyar, lengyel, meg török boltba kell menni, rendes vöröshagymáért, tisztességes paprikáért, paradicsomért, hogy valami barátságos magyar vörösborról már ne is beszéljek ugye... Pl. 3-4 üveg Bikavér, ha lehet szekszárdi, de az egri is jó! -
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #4148 üzenetére
Well...
Ilyen Big Boy gépem nem hiszem hogy lesz valamikor is. Sőt még működő Marklin példányban sem gondolkodom. A Revell dolgon is csak a látványosság kedvéért. Persze attól függ mennyire használható a makett.Egyrészt megoldható e ha kerekek forgóvá tétele, illetve az alvázon megoldható e, hogy a mozdony beálljon az ívekbe.Valamint a hajtórudazat mennyire aprólékos, darabokból van e és ezáltal megoldható, hogy a rudazat, vagy legalább egy része mozogjon, vagy egy bumfordi öntet az egész. Ha valami formában normálisan mozgásra bírható lenne a makett, akkor F7-el egyszerűen megtolatnám.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #3929 üzenetére
Hát nem egyszerű a dolog. Ha át akarnám építeni, majdnem a teljes pályát fel kellene szednem. Illetve amit Lala tervezett, ott nem kellene nagyot bontani, viszont tetemes szintkülönbség adódna, 15 cm, és pl a tolt üzemek eléggé furán hatnának. Mindenképpen kellenénk kocsilekapcsolók, vagy telex kuplungosítani a mozdonyokat, stb.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #3901 üzenetére
létezik olyan mozdony. A régebbi marklin digitális rendszer is ismerte már Telex kupplung néven. De ahhoz megint csak egy baromi nagy beruházásra lenne szükség, digitalizálni a teljes rendszert. Jelen pillanatban egyetlen digitális mozdonyom van a BR86, ami ezeket a dolgokat tudná teljesíteni.
Ami az átépítést illeti, ezt kellene szétgányolni. Nem tenném.
Ez pedig a nyíltpálya modulja ami csak kiállításokon kerül beépítésre az asztalba egyébként az alapasztal alatt lakik. -
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #3898 üzenetére
Kibírom, hogy ne szedjem szét, mert nagyon össze van rakva. A teher rakodó kivételével már teljesen felépült az asztal, a terep is. A túl sok váltó elméletet én is helyesnek tartom, ha értelmetlen a váltók elhelyezése. A felső (piros) vonalon ahhoz, hogy három szerelvényt tudjak járatni, ez a minimális vágánymennyiség amire szükség van. Alul a zöld vonalon jelenleg is hat szerelvény áll, a személypályaudvar valamennyi vágánya foglalt és az állomás 1. 2. vágányai szintén. Összesen Tíz szerelvény van a vágányrendszeren, illetve a felsővezetékről egy E44-es mozdony próbaüzemben. Ki van használva a vágányzat teljes mértékben. A hellyel pedig szűkösen vagyok, ennyi fér el, egy collal sem több.
Ha elkészül a teher rakodó, tényleg csinálok egy videót az asztal minden részének a működéséről. Megpróbálom 2-3 webkamerával bekamerázni az asztalt, hogy a kézi kam mellett azokkal is követni lehessen a vonatok útját egyik állomástól a másikig. Szóval vannak még lehetőségek, csak idő kérdése mit lehet ebből a pályából kihozni.
Az alapasztal és a személypályaudvar közötti asztalelem is készen van. A személypályaudvar íves csonkavágányára azért van szükség, mert az olyankor a köztes asztalelemen folytatódik. Minden vágánynak van funkciója, egy megszüntetése átalakítása komoly melót jelent-jelenthet a többi asztalrészen is. -
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #3842 üzenetére
Mi tart vissza egy H0 mérretarányú modell elkészítésétől? Nem olyan iszonyatosan bonyolult a mozdony, Némi mérés a fotózás mellett és egy kis számolgatás. Következő Temofeszten akár mint vitrinmodell, akár egy kicsi asztalkán szívesen megnéznénk a berendezést működés közben.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #3792 üzenetére
Jákob barátunk tervez, ami nem baj, csakcsupán nem veszi figyelembe az alaptervet. A MArklin 5200-as ívei kb a Piko 880-as ívek megfelelői. Így az asztal alapból nem fér bele a meghatározott helykoordinátákba. A másik én abból terveztem meg a pályát ami rendelkezésre áll. 5200-as ív meg nincsen a dobozokban. Van 5100-as ami kb a piko 760-as ív megfelelője illetve 5120-asok ami egy speciális ív. A Marklin ezt csak "industrial curve" néven emlegeti ami nagyjából iparvágány ívet jelent. Ez az 5120-as ív kb 600 mm átmérőjű, vagyis egy TT kőrpályának megfelelő íven fordul a vonat. Ilyen íven négytengelyes gyorsvonatkocsikkal fordulni nagysebességgel tuti borul a szerelvény.
Ezért választottam külön részben a két pályát, mert a hegyvidéki pálya elbírja a kis íveket, a 3 tengelyes gőzmozdonyok prímán fordulnak rajtuk, a kéttengelyes vagonok szintén. De pl. a BR86, ami 1-D-1 tengelyelrendezésű, már kicsit küszködik ezekben az ívekben. Nem is járatom a felső pályán a már felépült asztalon sem.
Plusz másik kis hiba a Lala féle terven, két vonat egyidelyű ellentétes közlekedtetése lehetetlen. Ez egy kiállítási asztalnál elég nagy hiba, mert veszít az asztal a dinamikájából nagyon komoly százalékban.
Meg a látványelemek megtervezésével kell kezdeni egy ilyen demo asztalt. Vagyis kell bele állomás, alagút, híd. Ez a három elem kihagyhatatlan, mert ezeket reklamálja a közönség elsődlegesen, ha valamelyik nincs az asztalon.
Azután kell még a plusz dolgokra gondolni, mint esetleg egy keskeny nyomközű vasút, állomás-bánya, vagy állomás-fatelep viszonylat. Az esetlegesen beépülő közúti közlekedés élethű, és működőképes beleszervezése a terepasztalba.
Máris van három, sőt mivel a Marklin pálya dupla, négy önálló rendszer amit vezérelni kell, a működésüket összehangolni, stb, stb. És ezután még ott a terep, illetve a mozgó tereptárgyak, mint a működő szél és vízi malom, útátjárókban a sorompók, fénysorompók, szóval a tervezést az átgondolással kezdeném, mit mennyit akarok az asztalra tenni, működtetni? Legyen egy lista és annak figyelembevételével pofozgatni a pályatervet. -
jákob13
tag
válasz
Keeperv85 #3722 üzenetére
A Ganz által 1913-ban épített négytengelyes (AA)'(AA)' tengelyelrendezésű, 26 tonna szolgálati tömegű mozdonyok motorjai összesen 220 kW teljesítmény leadásával 40 km/h-ig tudták gyorsítani a vonatokat. A gépek közül kettő épült a POHÉV számára (Eg 5 és Eg 6) számon, de vásárolt hasonló mozdonyokat a Mecseki Szénbányák is, ezek egyike a Magyar Vasúttörténeti Parkban tengeti napjait.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #3628 üzenetére
Nem igazán van szükség a gépre, csak kísérlet jelleggel csináltam a dolgot. A Hornby mozdonyoknak nem akartam nekiesni egy próba előtt. De mivel ez a kis játékmozdony viszonylag jól működik, már a saját képességeihez mérten, így a nagy szerkocsis gőzösöknek is neki lehet állni, persze sokkal igényesebb kivitelezéssel, mit a Piko mozdonynál. Mondjuk a Repülő Skótot nem szívesen áldoztam volna be kísérleti nyúlnak.
Így viszont néhány héten belül forgalomba állnak a gépek, a szerkocsikba szerelt csúszószedőkkel és greatz hidakkal.
Konkrétan erről:
és erről a szerelvényről van szó.
Nem szívesen estem volna nekik előzetes próbák nélkül. A képeket elnézve gondolom nem csodáljátok.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #3557 üzenetére
Ez mind úgy történt, hogy gyerek apuka, anyuka kezében, benne lógnak a terepasztalban a kordon ellenére és a gyerek úgy rombol, hogy a szülő felemeli beteszi a terepasztalba, csináld csak nyugodtan kisfiam, kislányom nem a mienk, nem kár érte. Zéró kultúra.
Mellettem a Rokal terepasztalt anyuka kezéből a kölök egy kiflivel tunkolta, terepasztal tulajdonosának a haja hullott...
Voltak pillanatok az biztos. De a tegnapi nagytudású még mindig a toplista élén aki elmagyarázta mi hogy működik...
-
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #3536 üzenetére
Jóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó reggelt Viet-nááááááááááám!
Ma többen leszünk bent a zárt osztályon, lesz videózás, fénykép az készült egy rahedli már tennap is. Nem mondom, hogy ma este, de mondjuk hétfőn összeeszkábálok valamit a felvett anyagokból és feldobom valahová.
Addig pár kép kedvcsinálónak:
Nos hirtelenjében ennyi. Komolyabb fényképezés, videózás ma várható. Bár én ma valszeg nem nagyon mozdulok el az asztal mellől, max. kávé, pisi szinten.
-
Batman2
őstag
válasz
Keeperv85 #3496 üzenetére
Jól néznek ki ezek a több szekciós mozdonyok !!
Nekem is vannak olyan terepasztalokról fotóim, hogy igen meg kell nézni, hogy modell, vagy valóság, mert annyira jól ki van dolgozva és még jól is sikerült fotóznom hozzá !!
Ki melyik részét dolgozza ki jobban a terepasztalának, egyéne válogatja.Üdv.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #3496 üzenetére
Az az F7-es gép nagyon ott van. Van egy ilyen Marklin mozdonyom, de sajnos csak magában, se szerkocsi se egy dummy hozzá. Épp a napokban esett át egy nagygenerálon. Forgórész kommutátor felszabályozás, új kefék, stb. Most úgy jár mint a svájci óra. Ja, és a színezése nem ez a narancs, hanem az ezüst\piros Santa Fe.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #3491 üzenetére
Értem mire gondolsz! Hát a marklinek között jó néhány van ami a 40-50 vagy több évével nem szorul koszolásra, antikolásra, mert látszik rajta a kora. Az új kocsiknak meg nem merek nekiállni az összekenésnek, mert ilyet még sosem csináltam, nem ismerem a technikát sem.
Egyébként itt tényleg tiszták a vonatok, buszok, tube, mint a patika. Járnak régi motorvonatok is, szerintem 70-es évek beliek, azokon már látszik a kor, de tiszták. Nincs légkondi, utastájékoztatás, de tisztaság az igen.
Ha elkap az ihlet időnként ragasztgatok ezt azt az asztalra, amitől kicsit gazosabb, lepukkantabb hangulatú részek is adódnak. A Marklin M vágányait elég nehéz összecincálni fűvel, homokkal, kaviccsal, részben mert fémből vannak részben pedig a középsín miatt. Ha ráfut valamire a csúszóáramszedő és nincs elég lendület, hogy le is guruljon róla a vonat akkor megáll az üzem. Próbálok a pályán élethűséget növelni, van néhány kísérleti vágánydarab, de még nem forrt ki a technika. -
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #3489 üzenetére
Üdv!
Nos Angliában vannak ilyen tiszta pályaudvarok, sőt, csak ilyenek vannak. Az üzemi terület más kérdés, ott nem igen jártam még. De mind a vasúti pélyák, mind az állomások, -a pályaudvarok különösen- tisztán vannak tartva. Én leginkább a Victoryan járok, onnan megy a vonat St. Mary Craybe. De a többi is szép tiszta, ahonnan pedig a szuperexpressz megy át Párizsba olyan mint egy repülőtér. Még a beléptetés is.
Azért van nagy tisztaság mert egyszerűen nem szemetelnek az emberek, pedig London belvárosában pl. nem igen találsz utcai szemetest. Az Ír szabadságharcosok előszeretettel tették a kukákba a bummokat, ezért megszüntették őket, viszont rengeteg takarító ember van akinek a feladata a város tisztántartása. Na nem úgy kell őket elképzelni mint otthon a narancssárga ruhásokat, annál jóval korszerűbb eszközeik vannak.Ezt a "koszolás" dolgot az asztal élethűbbé tételére azért kifejthetnéd, mire gondolsz, minden ötletet szívesen fogadok, amivel az asztal még látványosabbá tehető.
Gondolkodom a járműpark frissítésén is. Sajnos a Marklin cuccok itt is elég horror árakon tépnek. Egy Lilliput Flirt vagy Talent 400L körül sétál, atól függ digis e vagy nem. Ugyan ez Marklinből 1000L körül, persze digis, meg ágyba hozza a reggelit, stb.
Mármost, mivel Marklin rendszerben vagyon az asztal, vagyis AC táplálás, három sínes üzem, csak és kizárólag a felsővezetékről tudok egyenáramú gépeket hajtani, akár még digitálisan is esetleg, mivel gondolom a közös null sín nem zavarja a digi üzemet. Erre nézve, ha valaki digitális mágus adna felvilágosítást örülnék.
Nem tudom az új gépek képesek e felsővezetékről üzemelni. A Piko Hobby szériás mozdonyai nem, legalább is a Tau tuti nem. Még átalakítani sem tudom egyelőre, kell hozzá két normális félpantográf szedő, ami nem olyan idióta imitáció mint ami rajta van, akkor le lehet hozni a feszt a felsővezetékről a motorhoz.Az itteni Hornby motorvonatokkal szintén ez a helyzet, a tetőáramszedőről nem dolgoznak, pedig egy Virgin Pendolino-t vagy a 2012-es olimpyára kiadott speciális festésű szerelvényt minden további nélkül feldobnám a pályára.
Összegezve, azért ez a Marklin dolog tényleg csak a nagyon beteg vasutasoknak való. Azt is mondhatnám a pszihiátrián mi vagyunk a zárt osztály. -
YanezTTrain
tag
válasz
Keeperv85 #3430 üzenetére
Ezért kell nekünk vasútmodellezőknek léteznünk, hogy legalább kicsiben megmaradjon a sok emlék, valaha volt vasútvoval, épület, jármű.
Azért vannak jó dolgok is, ha jól tudom például a 2-es vonalat ezidőben építik teljesen újra ezáltal emelkedik az utazósebesség, csökken a menetidő.És persze mi modellezők is folyamatosan építünk,(na meg néha bontunk is rendesen) így a mi kis saját vasúttársaságaink folyamatosan fejlődnek, megújulnak.
-
pirosvilamos
tag
válasz
Keeperv85 #3425 üzenetére
Bakker, ez nem rendező, hanem bányavasút, meg esetleg átrakó.
Elég jó téma modellben, mert a bányavasút keskeny nyomköz, a nagyvasút meg normál...
Szép kihívás mindenesetreNekem a Z asztalomat kéne végre gatyába rázni, de nyár van, meg családi ház, tehát kint sokkal több a tennivaló
Pedig szereztem tolópadot is, (qwdrága volt), vontatási telepet kellene építeni...majd télen
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Konica Bizhub C220 - A3 fénymásoló
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest