- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
User_2
tag
válasz
Dorian #10953 üzenetére
igen tudok róla, ilyen esetekben nem várt csodákra képes: a függönymosás, meszelés, fürdőszoba, wc kagyló, mosogatótálca ecetes (0,1 -0,5 %-os), mindenféle asztalok lakásban garázsban enyhén szódabikarbónás rendszeres mosása, könnyű szénhidrát, de legfőképp cukor tartalmú ételeks záműzése,
chili paprika, fokhagyma(belsőleg), csekély kamilla tea
ezt nem úgy írom, mintha máshol olvastam volna -
Rive
veterán
válasz
Dorian #10906 üzenetére
Nos, most már cáfolhatom.
Hát, nem igazán. Az általános nevelési elvárások/javaslatok általános esetekre szólnak, kivételekre nincs garancia.
Volt már nálunk olyan év, hogy le akart szakadni az almafa a termés alatt.
Következő évben meg alig volt valami.
Akkor melyik év volt az 'igazi'?Szóval ezekkel csak óvatosan.
-
Panthera
őstag
válasz
Dorian #10906 üzenetére
Tavaly alig lett rajta, az is megfőtt a félárnyékban. Viszont megbolondult, olyan hajtásokat hozott hogy kénytelen voltam futtatni. Tegnap arra járva amit érettet megettem az mind szép nagy és finom volt. 2 méter magasan is.
Ősszel elfelejtettem visszavágni, meg nem is mertem, mert nem vagyok biztos benne, hogy ez most melyik termő változat. -
Panthera
őstag
válasz
Dorian #10853 üzenetére
Rózsák körül alakítottunk ki ágyást, a mulcs alá szalmát is tettünk. Ahogy sejtettem, a mulcs nem elég vastag és szépen kell a gyom. Szerencsére a nedvességet jól tartja, könnyen ki lehet huzgálni őket. Már azt, ami nem tarack...pedig próbáltam kiirtani előtte, azt hittem ennél kevesebb lesz. Valószínűleg célzottan gyomirtót fog kapni.
Textilt nem akartam letenni, mert nem is kivitelezhető rendesen a nagy bokrok miatt. Ha ezentúl nem lesz bolygatva, mennyi időbe telhet amíg visszaszorul a gyom? A mulcsot meg fogom duplázni (már amennyire az ágyás szegély engedi). Az időszakos fóliás takarást próbálta valaki? Sajnos kisebb virágok miatt azt is macerás beigazitani. -
justmemory
senior tag
válasz
Dorian #10841 üzenetére
Szia,
én ezért írtam, hogy nekem sajnos a fűnyesedék kiszórása - hiába vastag - nem vált be, mert kinő alóla; és ezért is van mind a 4 nagyobb ágyásunk fekete fóliával - újrahasználjuk - borítva. Csak ott gond a gaz, ahol a növénynek szánt lyuk van, illetve a szélek, de ezek seperc alatt gyomtalaníthatók, sőt, ha megerősödik a haszonnövény, akkor már ott sem nagy gond. Egy kukorica, paradicsom, stb. Mellett egy kis gazpalánta már nem rúg labdába...
-
totron
addikt
válasz
Dorian #10840 üzenetére
Az ízléssel van a baj, át kell állni az ágon kihordott cefrére. Egyébként nem tyúk vagy tojás kicsit ez a monília is? Amelyiket megkezdte kukac, bogár, inkább azokon látom az egyértelmű gombás jeleket/megindultságot, a bontatlanokon nem vagy minimálisan. Mint a zuzmó vs. elhalt ágrész problematikája.
-
totron
addikt
válasz
Dorian #10691 üzenetére
Keseredés, szemszáradás előtt érdemes leszedni (zöldbabnál szálkásodásnak mondanánk).
v-man, a borsó hajlamos a hektikusságra, a többéves példád szerint is, ha van hely érdemes a több elvét alkalmazni. Kitapasztalni egyúttal melyik részen, milyen talajon szeret a legjobban. A műtrágya mindenképp zsákutca, igazival lehet küldeni, de akkor is legyen kontrollcsoport ami nem kap, a talaj kitapasztalása miatt. Nem tudom érdemes-e vele vesződni. A szárazbabbal például nem, szerintem.
-
justmemory
senior tag
válasz
Dorian #10664 üzenetére
és @Big_Boss
Nekem az eper a szilvafa alatt van; a hangyák inkább a levéltetveket gondozzák a fán. Amikor le kellett permetezzem a fát, nem szoktak át az eperre, pedig ott van a boly. Valójában nagyon sok a hangya a kertben, de igazán nagy kártételt nem csinálnak; igaz, mi igyekszünk természeteshez közeli kertet gondozni. A fügében is olykor tesznek valamekkora kárt, de az messze viselhető (jelenleg még rá sem hederítenek, pedig már erősen nőnek a termések).
Hangyabolyt vagy megmérgezni, vagy fizikailag megszüntetni lehet. Amíg a királynő él, addig dolgozó is lesz. De ha el is pusztul a boly, záros határidőn belül lesz helyette másik. Esetleg el kell őket terelni valami mással máshová. Egy Angliában élő magyar hangyász pl. azzal kísérletezett gyümölcsösökben, hogy a fa törzséhez cukros/szirupos lötyit helyezett ki, arra jártak rá a hangyák, így levéltetvekkel sem bajlódtak. A másik, némileg hasonló megoldás, hogy eleve nagy mennyiséget termesztesz, akkor marad neked is
Nekünk pl. a 100 tő eper 16m²-t foglal el, eddig olyan 15 kiló epret adott. Ha párat meg is rág valami, nem gond.
-
justmemory
senior tag
válasz
Dorian #10571 üzenetére
Most tökre elszomorodtam...
Olyan helyre tettük, ahonnan a szomszéd messze van (értsd: tizenpár méter); plusz neki a betonkerítése tövében van szintén bambusza felénk; a mi kertünkben nyoma nincs. De különben szerencsére felénk nem vagyunk vérszomjasak egymással...Emellett írtam, hogy fel szoktam szedni, pont a kontroll miatt. De aki hibát és bosszúságot keres, meg is találja.
@noorbertt: látom a kedvesség dúl továbbra is mindenkiben. Ez egy bambusz, egy növény, amit odafigyeléssel kordában lehet - és kell is - tartani. De szeretettel meghívlak kertnézőbe, egyszersmind a Füvészkertbe is, Vadasparkba is, ahol valahogyan szintén sikerül kordában tartani a sokféle bambuszt. Mindegy is. Azért remélem idővel picit kevesebb lesz a vérengző hozz áállás, és mindenféle ismeret nélkül nem rögtön a jólbüntessükmeg fog dívni...
-
noorbertt
őstag
válasz
Dorian #10571 üzenetére
Pont téma faszbukon is, Angliában elvileg pénzbüntetés jár az ilyen gazdának. Itthun is ez kellene.
Mivel nekem is ez lesz a problémám ha a szomszédon túlnőtt kicsit utána jártam és két ajánlott módszert találtam , vagyis hármat:
- kiásni és szenvedni vele, szomszédnak két ásó is eltört
- 20cm-re levágni és glialkaval ecsetelni, így szépen átmegy az anya bambuszba a cucc és meghal. *ezt csináljuk a szomszédban
- hagyni hogy addig növekedjen míg 1 pár levél megjelenik és utána föld szintig vágni. Ezt 2even keresztül játszani és meghal az egész növény. *ezt egy amcsi termesztő ajánlotta. De ahhoz viszont hozza kell jutni az anyanovényhez is.
Ha berotáljuk a földbe és nem szedjük ki akkor félő hogy elkezd újracsírázni. -
inf3rno
nagyúr
válasz
Dorian #10553 üzenetére
Én is ki szoktam kötni. Talán a kettő együtt lehet a leghatékonyabb, mert esős időben nekem simán kihúzza a kisebb karókat, ha meg le van súlyozva, akkor talán nem húz annyira. Illetve még amit nem próbáltam, hogy nagy súllyal és pont annyi madzaggal, hogy a földön maradjon a súly.
-
H-Zol
senior tag
válasz
Dorian #10553 üzenetére
Így van
a súly nekem sem volt jó , mert rossz felé húzta , lekötve meg oda húzom ahová kell !
Több körte fám van most is lekötözött, pláne a klapp kedveltje ebből van több fám , először mondom rosszul metszettem és azért nyúlik minden felé, aztán ültettem kis fát nem metszettem és ugyanúgy nyúlik az ága hosszú vékony és össze vissza megy
De most meg vannak kötve , sárga barackom is van kötözve . -
szotyika77
aktív tag
válasz
Dorian #10539 üzenetére
Pont azért szeretnék minnél kisebb átmérőjű, de erős anyagot, hogy tartson de gyökeret ne bántsak vele. Ez a bajom a bramac léccel, az is van megfelelő hosszúságban de mivel 5x3cm nagyobb az esélye hogy eltalálok valamit. :/
Vagy ti mivel szoktátok megoldani a fák kikötözését?
-
totron
addikt
válasz
Dorian #10489 üzenetére
Nagyon úgy fest, hogy eltér a véleményünk. Nem érzem ostobának magamat mindennek ellenére. Kívánok alakulást, fejlődést a témán belül/világlátásban. A tények makacs dolgok, a fogyasztóiság pedig eleve agymosott világképet ad. Skip tényleg. Vegán meg aztán végképp nem vagyok, szóval bocs, nem fog ilyen egyszerűem menni a skatulyázás.
(#10490) Stylewars_kp, őszinte gratulációm/együttérzésem/együttörülésem vagy mi kell ilyenkor.
-
totron
addikt
válasz
Dorian #10487 üzenetére
Van ahol és amikor kell a vegyszer, ettől függetlenül buta vagy, már bocs. Nem létezik, hogy ez és ennyi jöjjön le a mondókámból (és mégis). Mindegy, zárjuk, nincs ennek megoldása.
Pont ez az II.: nehogy? Tehát nem adódhatnak össze? Úgy is ér minket elég szarság a mindennapokban, TEHÁT mehet minden. Nincs több kérdésem.
-
totron
addikt
válasz
Dorian #10485 üzenetére
Szeretem mikor működik a kommunikáció. Javasolnám a természettudományokat, disztingvációs képességek kifejlesztését. Meghagylak hitedben, csak ne terjeszd kérlek.
Szerk.: a másik meg a felelősségtudat. Pontosan ez az a "nem ettől fog..."-mentalitás amitől hülyét kapok. Tudod előre, hogy ki mikor fog utána ott élelmiszert termeszteni akarni, a tetejébe gyanútlanul? Az ilyen nem ettőlökből épül fel a mai világ. Mindig csak a más, mindig a máshol fog bekövetkezni a szar, én, az okos legyinthetek mindenre, hiszen nem ettől függ a világ sora. Gratulálok.
-
totron
addikt
válasz
Dorian #10483 üzenetére
Láthatod/magyarázhatod így is, saját érdek, hogy ne mérgezd magad és a családodat. Azt nem értem csak, hogy miért kell megideologizálni a hülyeséget, az önrontást? Biztosan én vagyok a szélsőséges, a sötétzöld, így már nyugodtan hányhatsz fittyet az ipar remekeire. Majd írj 2 kemoterápiás kezelés között is mi a helyzet. No offense, csak nehéz elnéznem...
-
totron
addikt
válasz
Dorian #10479 üzenetére
És honnan produkálod vegytisztán az említett kartonpapírt? Nem életszerű. A csak keményítő teória is sántít nekem. Nem vitát akartam indítani, csak na. Attól a világ nem fog a cél szempontjából ideálisan működni, hogy belemagyarázzuk. Televény kialakítása (mélymulcs) kell, akkor nincs már gazprobléma sem. Igaz, azt meg valahogy el kell érni, de nem mindegy, hogy milyen áron.
-
Rive
veterán
válasz
Dorian #10479 üzenetére
A barna (ujrahasznált) karton nagyjából mindenből tartalmaz, amivel a papíripar elő tudott állni a klf. papírtermékek fehérítésére, színezésére, stabilizálására, simításáras, satöbbi.
Engem nem kifejezetten zavar (szerintem csak ronda, sérülékeny és felesleges), de bio- irányban eléggé el szokás szállni a mikroműanyag pigmenttől meg a többitől.
-
totron
addikt
válasz
Dorian #10470 üzenetére
Szokták és hülyeség (nehéz a mai korban vegyszermentes megoldást találni). Kifejted nekem, hogy a kartonpapírban mi van? Egy hullámlemezt határol 2 borítás, ez valahogy ragasztva van. Az esővel ez a bőven nem csak cellulóz gyönyörűen belemosódik a talajba. Minőségi mezőgazdasági fólia ami javasolható, az is jól átmosva.
A talajéletet kell felturbózni és elfelejtődhet a gaz. Takarás, trágya (nem mű), giliszták.
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
Dorian #10444 üzenetére
idézet e weblapról:
" A tej biológiai tulajdonságai: baktericid hatás, erjedő képesség. A friss tej bakterinjei néhány óráig baktériumölő hatást fejtenek ki, melyet hűtéssel 24 óráig meghosszabbíthatunk. "Tehát van neki, bár sokkal rövidebb ideig tart mint, ahogyan én ezt eddig gondoltam .
Trollaz nem vagyok, de fenntartom amit lentebb írtam .
-
Gabesz87
veterán
válasz
Dorian #10409 üzenetére
Pont ugyanez a problémánk nekünk is. Ház mögött a kertben van egy hatalmas fenyő, ami pont a ház felé dől, szerintem legalább olyan 20-30 fokban áll a törzse, és amilyen viharos szelek vannak, mi is attól félünk, hogy rádől a házra. Előző tulaj ültette, pontosabban a kertész, aki mesélte, hogy előtte rohadt nagy dzsumbuj volt ott, amit kitakarítottak, de a földben lévő gyökerek miatt így nőtt ferdén a fenyő. SZóval mi is szívesen kivágnánk, nyugodtabbak lennénk. Keleti oldalon van a fa, meg amúgy szinte teljesen mellette a szomszédban is van egy fenyő (az kisebb, de legalább egyenes), szóval az is árnyékol.
Itt a képen pont nem látszik sajna a törzse, dőlése. -
-
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #10409 üzenetére
Én apránként kivenném. Nem tudom, milyen fajta, ha nem nő tovább, akkor az kb házmagas, akár maradhat is. Ha tovább nő, akkor apránként felcsupaszítanám, és vágnám. Vagy legalább a tetejéből vágnék.
Csak ugye tiszta szívás, mert baromi sok anyag van benne, elégetni necces, mert füstöl, komposztálni 5-10 év, elhordani meg fél M nagyságrend. A földön meg nem hagyhatod, mert tűzveszélyes anyagot ennyit nem tárolhatsz, szóval sakk-matt egy nagy tuja.
Ugye ma már amúgy az is számít, h nyáron árnyékot ad. -
-
Rive
veterán
válasz
Dorian #10000 üzenetére
...ha a talaj mélyebb rétegei emiatt nedvesek maradnak...
Igazság szerint a relative vizes tél és a mostani esők ellenére a mélyebb rétegek az ország nagyrészén továbbra is vizhiányosak még a sok éves korábbi aszályok miatt
Akkor is, ha több helyen már elég esett egy kiadós belvizhez.... -
Egész nap körbe napozva, akkor csak a víz lehet kevés, csepegtető van csak körülötte, de akkor kitalálok valami extra vizet neki.
Eldobálja a terméseket mielőtt beérne miközben temérdek van rajta, igaz még csak most lesz 3. éves ültetés.
Pampafüveken se volt virág első évben, 3.-ra durrant be. -
H-Zol
senior tag
Köszi ezt nem tudtam , oda kell akkor figyeljek mert még mindég talál itt ott egy egy diót !
Van három hatalmas dió fám elől meg két Kissebb , a kertbe meg egy óriási nagy .
Indulok a kertbe több kis fát fel kell karózak , meg 3-4 éves fáknak általában körte le kell kössem a galjait mert nem jó irányba mennek ! -
-
H-Zol
senior tag
Nekem is volt egy kutyám ( sajnos már nem él ) annak nem tudtam olyat adni amit nem evett meg
Vannak rólla videóim ahogy eszi a különböző dolgokat , ami gyümölcs volt azt mindent, de mustártól a fagylaltig mindent. Ahol ő volt ott csak egy sárga barack, és egy hatalmas dió fa volt , de ő törte és ette a diót is !! -
Gabesz87
veterán
Nálunk sajna nem túl nagy a kert, ami a fű körül van kertés mentén, ott díszkövezve van+tuják, babérmeggy. Ház előtt van kerítésen belül 2 sárgabarack fa, és alattuk 1-1 magaságyas. Egyikben eper, másikban meg most hagyma+borsó, de majd itt lesz paprika+paradicsom. Bár más lassan lehet azt sem ártana ültetni. Chili paprikáim vannak bent még, de már szépek, azokat is lassan lehet, hogy kiültetem.
-
Gabesz87
veterán
Csepegtetőknek szerintem nem sok, ahogy elnézem a magaságyást (hagyma és borsó van most), kb. csak a hagyma kap belőle, de szinte száraz az egész, úgyhog akár 2 órára is beállíthatnám
A füvet nem tudom...nálunk nem volt most tavaszzal semmi különleges művelet elvégezve a fűvel (ősszel csináltam gyepszellőztetést, trágyázát, felülvetést). De nem is az az igazi, sűrű, homogén pázsit amúgy, szóval ártani nem fog neki szerintem
No meg hála a szomszédnak tele van cseresznye hajtásokkal. 1,5 éve soha nem láttam még a szomszédot, elvileg ritkán vannak itt, és van 2 cseresznyefa náluk a kerítés tövében, ami tiszta egyadta monília. Ki kéne vágni az egész fát.
Öntözőt akkor beállítom én is sorban, ahogy volt régebben is. -
H-Zol
senior tag
Nekem is van2 darab, pont most 3 éves őszibarack fám, nem sok maradt rajta a hideg miatt de még abból is szedtem le , 2-3 szemet hagyok rajta , hogy meglássam az e aminek vettem
A nagy fákon is ritkitok, hogy szép nagyok legyenek , majd csinálok rólluk képeket .
Az egyik öreg ( 16 ) éves fámnak három év óta sárgul a levele , már mindent adtam neki amit olvastam , hogy csinál ijett tölle nitrogén , kálium, magnézium stb de megint úgy néz ki, hogy csak olyan lessz és mint írtam jó fodrosak is a levelek és színtelenek is ! -
pepusos
senior tag
-
Stylewars_kp
őstag
Azt mondta a jegyző, hogy mehetek a bíróságra és ő eltudja nekem indítani a pert hivatalból. Kell ügyvéd aki elvállal egyáltalán, aki először küld neki felszólító levelet ami semmit nem fog érni szerinte. Bírósági perből, ha nyertesen jövök ki mint felperes és továbbra is ugat a kutya, akkor joggal hívhatom ki a rendőröket, annyiszor amennyiszer akarom. "Ha nyerek", ami kb bírói hozzáállás függő. Ha kutyapárti bukta, ha nem kutyapárti akkor jobbak az esélyeim. De most komolyan bele kell állnom egy szomszédjogi vitába azért, hogy csendbe maradjon a kutya? Mondjuk ha ez kel...
-
-
H-Zol
senior tag
A Clapp kedveltje egy kicsit korábban fordul termőre , nekem van mind a kettő, a Clappal úgy jártam, hogy jó 10 éve ültettem , kiváncsiságból , 3 éves volt amikor megvettem az első Damilos kaszámat , addig ökörködtem a csillaggal , hogy oltás felett ki csaptam , na mondom mindegy várunk megint , rá megint 3 évre ki száradt egy 20 éves cseresznye fám mondom majd ki veszem de hanyagoltam és másik év tavaszán mondom csak kiveszem és ültetek másik fát a hejere de közbe jött egy viharos szél ki döntötte rá a Clappra
de oltás felett megint meg tudtam menteni
úgyhogy 9 éves volt amikor még tudtam kóstolni , és azóta is terem minden évben , sőt van már több generációm belőle .
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- A sógorokhoz érkezik a kompakt Vivo X200 FE
- Autós topik
- Formula-1
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest