- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- iPhone topik
- Honor Magic V2 - origami
- Megérkezett Európába a Moto G55 5G és Moto G35 5G
Új hozzászólás Aktív témák
-
angelside77
tag
válasz
DonThomasino #16176 üzenetére
pl.: Josta
-
H-Zol
senior tag
válasz
DonThomasino #12774 üzenetére
Én próbáltam több fajtát , de egérre , patkányra nem ér semmit !
A kombájn körül több is volt és mégis össze rágták a vezetékeket
Marad a ragacs ,méreg és a fogó, egérre nagyon jó a félbe vágott dió egy 7 decis befőttes üveg szélét fel támasztani vele dió bélel befelé fordítva , és amikor elkezdi rágni , rá borul , ezzel nagyon sokat meg lehet fogni ! -
H-Zol
senior tag
válasz
DonThomasino #11771 üzenetére
De csak ahol annyi esett , itt az Alföldön másfél hónapja már locsolom őket !
A múltkor volt egy kis semmi eső de jéggel kezdődött , sok bogyót megütött , azokat kell le szedegessem , mert el kezdtek romlani .
Az éjjel végre volt itt is jó eső, még nem néztem a mérőt , de egéssz éjjel esett -
ncc1701
veterán
válasz
Ez a sok víz sztem a paradicsomnak sem lesz már jó. Szerencsére nálunk a 80%-a fólia alatt van. Chili is ott, ubi is, a cukkínit, babot, ilyeneket majd meglátjuk, hogy bírják. De holnaptól nem mond esőt.
-
Barret001
addikt
válasz
Nekem az! Még a rezisztensek is betegeskednek...
-
H-Zol
senior tag
válasz
DonThomasino #10871 üzenetére
Ki lett jól válogatva , és be lett téve befőtnek , ott már remélem nem romlik !
Ma is egész nap esett az eső, hűvös volt , nem is csoda ha mindent elér minden , az iden még egy igazi jó meleg nap nem volt , talán a jövő hétre mutatnak 30 fok feletti időt .
Ma a kertbe beszélgettem a szomszéddal , neki nincs cseresznyéje , de van földi eperje, és nálla az rohad ! -
H-Zol
senior tag
válasz
DonThomasino #10845 üzenetére
Jól tetted , hogy le vágtad !
Én ma le szedtem a cseresznyét 3 fám van két kisseb 5-6 évesek és egy tizen éves , viraágzásban kapott egy gomba ölőt, és egy rovar ölőt, mert tele volt levél tetűvel !
A hideg miatt elnyúlt a virágzás , és az érés is , vasárnap rájuk néztem és úgy tippeltem , hogy a hét közepén esetleg a hétvégén szüret , azóta én nem néztem rájuk de ma majd hanydt estem , nem tulzok, ha azt mondom , hogy fele megrohadt
Végül is 5 darab 10 literes vödörrel lett , szét osztottam a családban , már be is van téve kompótnak
A hétvégén adok neki egy gomba ölő permetet , a nagy könyv is így írja !
Kelett volna meg egy permet és akkor ez nem következik be , de attól mindenki menekül, minnél kevesebb méreg ! -
Dorian
félisten
válasz
DonThomasino #10845 üzenetére
De, le kell vágni, de ha most levágod, azzal csak a jövő évi bajt mérsékled. Én is nekiesek letermés után az alapos nyiszának.
-
Dorian
félisten
válasz
DonThomasino #10829 üzenetére
Betegség, monilia. A mostani hideg és csapadékos idő erősen rájátszott.Minden fát rendesen megpermeteztem, de így is az eleve kissé betegeskedő meggy és cseresznyémet jól megtámadta. A meggy tele van leszáradt ágvéágekkel, de a termés (hétvégére beérik) tök jó. A cseresznyén sokkal kevesebb külső monilia-jellemző van, de rengeteg rohadt cseresznye.
A két egészséges csersznyémről meg full lezabálták a temést a rigók, de úgy, h 1 szemet nem tudtam enni. Bezzeg ami most érik és részben rohad, az nem kell nekik se annyira. -
H-Zol
senior tag
válasz
Nállam is ez a helyzet !!
Ami repedt és ott kezd rohadni, az az esőtől van , a többi vagy kukac , de inkább a monilia gomba , itt írnak rólla [link]
Én pedig viragzásban adtam egy gomba ölőt , de ebbe a hűvös esős időben úgy látszik nem volt elég !
Én holnap ami érett le szedem , a rohadtakat meg ledobálom és azokat is össze szedem és ki dobom mert egy fertö az egéssz !! -
totron
addikt
válasz
Esőre párás meleg ésvagy bogarak lakmározása => garantált rothadás már az elején. Szokásos versenyfutás. A sok esőt még ki lehetne bekkelni, ha nem követi hirtelen meleg, a sok víztől "csak" megreped(het, jó eséllyel). Szóval a kombinációkkal van a baj.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
DonThomasino #10535 üzenetére
Ilyesmit hallottam, hogy trágyával körbe kenni és gézzel betekerni, de lehet csak városi legenda ez a gyógymód. Én megpróbálnék ráoltani az aljára egy kis ágat, amit a tetejéről vágok le, aztán ha megmarad, akkor a tetejét kukáznám.
-
H-Zol
senior tag
válasz
DonThomasino #10535 üzenetére
Nem tudom most milyen a fa de a képen elég rosszul nézett ki , ha csak nem nagyon jó és a hajtás az oltás felett jött ki szépen le fűrésszelném a fát , be kenni seb kezelővel és a hajtásból lessz majd fa , csak ez mind idő
Jó pár éve oltás felett le kaszáltam egy körte fámat csillaggal , két hajtás lett , meghagytam két ágúra , közbe ki száradt egy cseresznye fám és hanyagoltam a kivételétjött egy vihar és rá dőlt a két ágú körtére
nem volt mit tennem oltás felé vissza fűrésszeltem , most olyan 12 éves , kinézni 5-6 évesnek néz ki és szépen terem ( klapp kedveltje )
-
DonThomasino
veterán
válasz
DonThomasino #7460 üzenetére
Ezt a pár éves cseresznye fát nem volt szívem kivágni, mert viszonylag halad.
Most azt csinálja, hogy hajtott egy komoly ágat a törzséről
a föld felett kb. 10 centire.
Mit kéne tenni ezzel az ággal?
Kis fát lehet belőle csinálni ? -
shteer
titán
válasz
DonThomasino #8508 üzenetére
+olaj. Semmi egyéb - nincs még levélzet
-
lemmy71
őstag
válasz
Olajos Rézkén -t használj az a legjobb, most nem kell mást hozzá keverni.
-
Csabroncka
addikt
válasz
olajos rézkén elég, én meg szoktam ismételni Champion-nal, ez főleg őszin nagyban csökkenti a tafrinát.
-
lemmy71
őstag
válasz
DonThomasino #7466 üzenetére
Ne sajnáld, az már csak tűzre való.
A Katalin az egy aránylag jó ellenálló fajta, én többre tartom mint a Germersdorfi -t. Persze ápolgatni kell minden fajtát, 3 - 4 éves korukra a csemetéken a hajlatokban kialakulnak mézgásodások. Én azt alaposan kikaparom úgy hogy még a háncsot is leszedem azon a részen és melegített Biocera oltóviasszal lekezelem, van hogy betekerem raffiával de nem fontos, ez nem oltás és az eső sem mossa le. A Katalin mellé nagyon jó választás a Linda, én is azt tettem, bár egy kicsit megtréfált mert most 5 évesen hozott élvezhető termést. Úgy voltam vele hogy kicsapom, de gondolom összeszedte magát hogy jól ráijesztettem és gyönyörű vörös szív alakú hatalmas roppanós szemeket termett
Hedelfingeni -m nekem nincs, az egyik barátomnak van egy 10 éves fája és ha jól emlékszem ott is Linda a párja, gyönyörű szép terméseket hoz neki is.#7467 Barret001
Mit vágnál már vissza azon a "kóron"max csákánnyal a föld felett egy centivel
Ami ilyen fiatalon ledobja a háncsát annak reszeltek, ennél különbeket dobnak tűzre szezon végén a csemete árusok
Ilyet max 15 - 20 évesen kezelgetünk, amikor egy nagy árnyékot adó lombos fáról beszélünk.
-
Barret001
addikt
válasz
DonThomasino #7466 üzenetére
Ha nincs útban,ne bántsd.Én erősen visszavágnám mindig,pár év alatt hátha megerősödik a törzse.
-
Barret001
addikt
válasz
Ennek letelt! Ha nem is szárad ki,a közepe ki fog korhadni.Utána kidől az egész törzs a földig.Ha meg újra hajtásra kényszeríted,gyökérből fog újra hajtani.
-
lemmy71
őstag
válasz
Csapjad ki ne gatyázz vele, az már csak tüzelőnek való. Vegyél egy Katalint, porzópárnak pedig mellé egy Lindát javasolnék, nekem ez a kombinációm van itthon és jól bevált.
Vagy Linda + Hedelfingeni óriás -
inf3rno
nagyúr
válasz
Vágd le az ágait, minél vékonyabbak, annál jobb, és dugd le azonnal a földbe. A mostani vizes időben talán megered valamelyik. Talán egy 2o-25%-a él még a túloldalán, de az is kétséges. Vannak állítólag szerek meg házi praktikák a kéreg regenerálására, de semmi biztosat nem találtam. Ilyen istállótrágyával kenegessük, aztán tekerjük körbe gézzel jellegű megoldások. De vannak olyan ipari szerek is, amik tényleg működnek, csak sehol nem lehet kapni őket. Egy időben érdekelt, mert az én cseresznyémnek is hasonló gondja volt, csak annál azért egy 65% ép maradt, és jóval nagyobb fa.
-
válasz
DonThomasino #6982 üzenetére
Az már elkezdődött nem?
Szereted a magyar görögdinnyét? Akkor erről tudnod kell! (július 8.)
-
Rive
veterán
válasz
DonThomasino #6982 üzenetére
Lesz magyar dinnye?
-
vendingo
veterán
válasz
DonThomasino #6812 üzenetére
Nálam nyár vége ősz eleje. :)
-
rwin5
őstag
válasz
DonThomasino #6812 üzenetére
medgyesegyházi elvileg már van, mert a saját szememmel láttam, szerintem most már folyamat várható - lesz. De arany árban mérik egyelőre a kilóját
-
lemmy71
őstag
válasz
DonThomasino #6780 üzenetére
Nálam is kitűnő volt a minőség. Ahogy már írtam Lindát ültettem 5 éve és tavaly amikor bemutatkozott nagyon vacak volt a termés. Úgy voltam vele hogy ha idén is olyan akkor kicsapom, de megemberelte magát és a germensdolfit meghazudtolva hozott hatalmas ropogós szemeket
-
Barret001
addikt
válasz
Nálam is hibátlan,és rogyásig! Már lel lett szedve,amit elértünk.Ennél rosszabb termés sose legyen
-
Dorian
félisten
válasz
Fele sem.termett a szokásosnak.
A meggy viszont szép. -
Szilágyi84
senior tag
válasz
DonThomasino #6758 üzenetére
Inkább csak felesleges körök és időhúzás amivel magadat ringatod
-
Barret001
addikt
válasz
DonThomasino #6746 üzenetére
Okosok szerint 1 kiló remek minőségű szőlő kineveléséhez 1 négyzetméter összfelületű levél kell.
-
Csabroncka
addikt
válasz
DonThomasino #6746 üzenetére
Nem nagy gond, de lehet eldobja a termést...
-
Csabroncka
addikt
válasz
DonThomasino #6735 üzenetére
Nem ennyire nem egyszerű! Kordonos esetén befűzöd a kordonba, hagyományosnál fel és összekötöd a karóhoz (rögzíted a termő hajtásokat)! Levelet és hajtást csak az alsó (vadról hajtott) és középső részen a termő karok alatt szedd le.
Tetőzés Péter-Pál környékén, bár idén szerintem 1-2 héttel előbb kell.
Fogd úgy fel, hogy a levél értékes, mert az termeli meg a gyümölcshöz az energiát és cukrot, ritkítani csak az érés során szabad a fürtök körül, vagy a beteg leveleket. -
Barret001
addikt
válasz
DonThomasino #6735 üzenetére
Igen,kivéve ha az a venyige kell majd jövőre! És ha csak 3 venyige van,egyiken sincs fürt,nem vesszük le
Figyelni kell arra is,hogy maradjon elég levél!
-
lemmy71
őstag
válasz
DonThomasino #6589 üzenetére
Nekem már régen nincs szőlőm, de ez valami atkára emlékeztet. A rézoxid jó anyag gombafertőzésre, de ha atka akkor annak semmit sem ér. Szóval ha atka, akkor valami kénes anyaggal kezelném. Hétfőn egy két levéllel szaladj be egy gazda boltba, ott jobban megtudják mondani hogy mi is ajánlott rá. Képről én atkára tippelek de ez nem 100% -k a kép néha csalós lehet
-
válasz
DonThomasino #6496 üzenetére
a sárga papír indikátornak jó, nem elhárítasra. ha kapás van rajta, akkor kell elkezdeni permetezni a légy ellen. kirakod április végén, és figyeled.
-
lemmy71
őstag
válasz
DonThomasino #6509 üzenetére
Egy régi stihl -m van, az egyik ismerősömtől kaptam ő már nem bírja el. Előtte egy straus motoros gépem volt, de aki jót akar magának az nem vesz olyat, az a legalja nem is minősítem, valami borzalom
-
lemmy71
őstag
válasz
Lehetőleg ne várd meg a hétvégét, csináld meg minél hamarabb
Ahogy írták a mospilan felszívódó szer és elméletileg eljut mindenhová, de azért törekedj arra hogy lehetőleg minél nagyobb felületen érje a szer, az a leghatásosabb ha minél jobban a levelek alá tudod fújni. Ha most lekezeled akkor már nincs vele több gondod, esetleg lombhullás után novemberben érdemes egy bordóilés kezelést adni nekik. Nem kötelező de hasznos
tavasszal meg a szokásos metódus és ha mindent megcsinálsz akkor nem lesznek ilyen problémáid.
Én a nagyobb lombos fákat (dió - barack - cseresznye) motoros géppel fújom, persze így több vegyszer kell, de 90% -os a hatás, nincs is gondom a kártevőkkel. Persze egy nagy csőhosszabbítóval meg létrán állva is meglehet csinálni, de nekem az már macerásabb.#6498 body
Ha lenne ilyen bevált megoldás a szabad "bio" kertészetre akkor én is úgy csinálnám, nem szórakozásból dobok ki komoly pénzeket vegyszerekre gépekre na és maga a ráfordított idő és munkáról már nem is beszélve. De ez sajnos nem így működik, max egy fólia vagy üvegházban esetleg a kertben egy törpe barack stb. Kint a szabadban több fánál vagy zöldség kultúráknál ez már nem megvalósítható, csak a mesében. Az hogy egyesek írják hogy sosem volt metszve és vegyszerezve amit az "őseik" gondoztak és rengeteg finom dolog termet. Arra az a válaszom, aha igen persze, mert nem látta hogy hogyan is gondozzák és hogy mennyi munka is van vele. Persze idős öreg fákat már nem igazán metszünk, ebben van némi igazság bár essem fedi teljesen a valóságot.
De ha van biokertészettel vagy csak egyféle növénnyel valami tapasztalatod akkor oszd meg, érdekel a dolog néha én is kísérletezek vele, kisebb nagyobb sikerrel.
Fel is teszek egy kérdést (mindenkinek) pl. a csemegekukorica. Én dísznek és hogy ne lásson át a szomszéd, közvetlen a drótkerítés tövébe két sort szoktam ültetni a hobbikertbe. Na ha nem kezelem akkor a szép nagy zöldhernyók gyönyörűen felzabálják, gondolom nem sokan szeretik úgy megfőzniSajnos már szinte érett állapotban is vegyszerezni kell, erre tud valaki valamilyen bio alternatívát
-
Dorian
félisten
válasz
Mospilan nem kontakt, hanem felszívódó szer. Úgy olvastam, hogy már az is elég lehet ha a felét le tudja fújni az ember, de gondolom azért jobb törekedni minél nagyobb fedésre.
-
lemmy71
őstag
válasz
DonThomasino #6491 üzenetére
A cseresznyelégyre kell odafigyelned, mert ez már az az időszak amikor támadja a zsendült termést és képes az egész fa termését tönkre tenni. A Germersdorfi érdekes egy fajta, mert pl. a szomszédomé már május végén ehető volt az enyém meg júniusban. Ha még pici zöld a termés, akkor még belefér a permetezés mospilannal, de minél hamarabb csináld meg akkor. Hozzá keverheted a topast is, ha nincs kint sárga papírod vegyél gyorsan egyet és tedd ki a fára, abból legalább látod hogy van kártevőd.
-
válasz
DonThomasino #6491 üzenetére
az júniusi érésű, nem korai fajta. a topas cseresznyés é.v.i.je 7 nap, azaz ha betartod az adagolást, akkor a permetezés után legalább 7 napnak el kell telnie. a mospilané ha jól tudom, hosszabb, az helyett talán más kéne, rövidebb felszívódású. de majd a szakik megmondják, régen foglalkoztam már ezzel.
-
lemmy71
őstag
válasz
DonThomasino #6437 üzenetére
Háromszor, március elején Olajos rézkénnel megcsináltam a lemosást, virágzás vége felé kapott egy Chorus - Thiovit jet mixet és most a kedden Mospilán és Topas keveréket. Remélem hogy nem kell már fújnom, de most hogy hirtelen ilyen meleg lett az esők után, pillanatok alatt megjelentek a tetvek. Van egy Lindám és egy Katalin fám, aki jövőben cseresznyét akar ültetni az nagy ívben kerülje a Lindát. Macerás egy fa, gyenge gyümölcshozammal, lehet hogy ősszel én is kicsapom és még egy Katalint ültetek. Az egy bő termésű finom roppanós csemege, lekvárt mi nem főzünk belőle csak befőttnek tesszük el. Hüvös napfénymentes helyen akár 8 - 10 évig is eláll
-
lemmy71
őstag
válasz
DonThomasino #6414 üzenetére
Van egy "susogos szabadiő ruhám" azt használom ha a magas lombos fákat fújom, plusz egy surda sapka és szemüveg, néha eldobhatós maszkot is használok. Kisesebb növényeknél, rózsa virágok apróbb bokroknál nem öltözöm be.
Esetleg vehetsz ilyen overállt, nekem is van de nem szeretem mert egy perc alatt halálra izzadok benne.#6416 Barret001
80 fokos spitz rummal permetezett -
Rive
veterán
válasz
Lemosóhoz pl. inkább csak kényelmi dolog beöltözni (lemoshatatlan záptojás-szag)
Jó ideje nem permeteztünk már méreggel, de azt hiszem, valami egyszer használatos VV ruhát biz' vennék hozzá.
Ha meleg, akkor fürdőnadrágra
-
Dorian
félisten
válasz
Én semennyire. Igyekszem szélirányban állni. (Ok, h szélcsendben permetezünk, de valamennyi légmozgás mindig van) Utána ruhák mennek a mosógépbe, én meg a zuhany alá.
-
vendingo
veterán
válasz
Nálunk régebben volt egy földig érő kabát, sapka, maszk, szemüveg, csizma. Csak permetezni használtuk.
-
Barret001
addikt
válasz
Ismertem egy dísznövény kertészt,fóliában permetezett. 35 évesen májrák. Szóval minél jobban öltözz be! Max meleged lesz kicsit...
-
Brandynew
őstag
válasz
DonThomasino #5903 üzenetére
Én semmit nem permetezek, ha valami levéltetves lesz, fokhagymás/szódabikarbónás/ecetes vízzel lepermetezem, de olyan is volt, hogy megvártam, amíg megoldja magának és ledobja a tetves leveleit, aztán abból lett jó kis komposzt alatta. A permetezés szvsz. olyan, mint az állandó műtrágyázás, megölöd vele a föld természetes tápanyagelőállító képességét, a különféle permetszerekkel meg a természetes ellenállóképességét rombolod a növényeknek, a kártevőket pedig ellenállóbbá teszed.
Szerintem az nagyon káros, amit itt néhányan hirdetnek, hogy gyom ellen Glialka, kártevő ellen vegyszer, tápanyagellátásra műtrágya. Így csak egy teljesen steril, természetellenes, és egyúttal gyenge, egészségtelen kertet lehet építeni
-
lemmy71
őstag
válasz
DonThomasino #5893 üzenetére
Igen azt is érdemes permetezni, de NE LEGYEN OLAJOS A VEGYSZER sima rézként lehet nekik adni akár évente többször is
Májusban érdemes valami felszívódó rovarölőt is adni nekik, a szívó atkák ellen.
-
blizzrd
senior tag
válasz
DonThomasino #5893 üzenetére
Lemosopermetre gomdoltam, amit elvileg tavasszal/ősszel szokás a tujákon is.
-
justmemory
senior tag
válasz
DonThomasino #5886 üzenetére
Szia,
én 2 napja csináltam, mert nálam már rügyezik/hajt/lassan virágzik sok bokor és fa.
-
mauimagic
senior tag
válasz
DonThomasino #5638 üzenetére
Kollégának az van (vagyis a Bauhausos, ami tök ugyanaz), meg van vele elégedve, úgyhogy tegnap rendeltem én is.
-
justmemory
senior tag
válasz
DonThomasino #5619 üzenetére
+1 lemmy-nek; tavaszi vetés az említett okok miatt sosem volt sikeres nálunk, minimum felülvetni kellett mert félsiker volt csak...
-
lemmy71
őstag
válasz
Ősszel, szeptember végén október közepén
Tavasszal április közepe-vége felé érdemes elszórni, bár én ilyenkor tuti nem füvesítenék, max pótlásnak esetleges felülvetésnek szórnák fűmagot. Nem lesz megfelelő csapadék és a hirtelen berobbanó nyár nem igazán kedvez a friss füvesítésnek, pillanatok alatt kiég ha nem tudod megfelelően öntözni. Ráadásul a furott kutas öntözés sem egy tökéletes megoldás, mivel nagyon hideg a víz és lehet ásványi anyagokban sem kedvez a fűnek. Ha van a közeledben öntöző csatorna esetleg valami elővíz amiből tudsz öntözni akkor érdemes neki fogni a gyepesítésnek. -
Dorian
félisten
válasz
Ha már éjjelente sincs fagy, de inkább min +5 fok.
-
ftc
nagyúr
válasz
DonThomasino #3311 üzenetére
Villager márkát... Ha megjön majd írok egy rövid ismertetőt, mert szinte lehetetlen erről a márkáról vmit is lelni az interneten... Szerb oldalokon találtam videókat csak.
-
lemmy71
őstag
válasz
DonThomasino #3301 üzenetére
Már el is kellett volna végezni mert rügyeznek, csináld meg mihamarabb
-
Kelvin
őstag
válasz
DonThomasino #3304 üzenetére
Vizsgáld meg a rügyeket, ha kell tedd a tenyeredet mögé. Ha mind zárt duzzadtt, azaz egyszínű barna, bordó, stb. Akkor csináld nyugodtan, ha már megpattant, kezd felnyílni a rügy és látszik alatta a zöld vagy valamilyen színű virágkezdemény akkor én már nem csinálnám a lemosót. Ez egy lórúgás, vegetációban nem véletlenül kell jóval kisebb töménységben használni. (ha egyáltalán lehet, ez is fa függő) És ez nem azon múlik, hogy valaki leírja, hogy szerinte lehet vagy nem lehet. Nagyban függ a fától és az elhelyezkedésétől, hogy mikor pattank a rügyek.
-
Vezu
csendes tag
válasz
DonThomasino #3304 üzenetére
Szerintem még nyugodtan lemosó permetezhetsz, én hétvégén csináltam meg. Előtte januárban és novemberben is elvégeztem. Arra szoktam figyelni, hogy ne legyen fagy, amikor permetezek.
Idén Vegesolt használtam, ezzel van valakinek tapasztalata? Ki mit szokott használni? -
Kelvin
őstag
válasz
Nézd meg a rügyeket, ha már megpattantak (látszik a virág, levélkezdemény) akkor nem ajánlott.
-
Rive
veterán
válasz
Lemosót ~ bármikor lehet csinálni, amikor nincs nappali fagy és várhatóan estig rászikkad a fára a cucc.
Mondjuk úgy, hogy még nem vagy elkésve
-
Spet
addikt
válasz
DonThomasino #1850 üzenetére
Attól függ, milyen hosszú a rönk (hasítod baltával, vagy készítesz hozzá egy gépet)
-
Kelvin
őstag
válasz
DonThomasino #1806 üzenetére
Többnyire virágzás előtt is kell használni, majd sziromhullásnál. Illetve 10-15 naponként használhatod ha akarod/kell.
-
Spet
addikt
válasz
DonThomasino #1808 üzenetére
Megnézed/hallgatod, hogy zsongnak-e
1-szer virágzanak normál esetben a fák
-
Spet
addikt
válasz
DonThomasino #1804 üzenetére
Balta (ha rövidebb rönkről beszélünk).
Ékeléssel próbálható ha hosszabb (kérdés, hogy a szál, hogyan fut a fában).
Virágzásnak abban a szakaszában, amikor már kinyíltak a virágok pár napja, és volt a méheknek esélye beporozni (mert, hát a permetszer rájuk is hatással van, negatív irányban).
-
Spet
addikt
válasz
DonThomasino #1792 üzenetére
Inkább ajánlatos a tavasz/ősz.
(élelmiszer-biztonsági szempontból, jobb az amikor már/még nincsen olyan termés, amikor az anyag felgyűlhet benne, és az ember elfogyasztja)
-
Spet
addikt
válasz
DonThomasino #1786 üzenetére
Inkább nevezzük védelmi vonalaknak a dolgokat.
-
Spet
addikt
válasz
DonThomasino #1784 üzenetére
Körtére körtebolha létezik ("összefossa" az egész fát, és környékét, ragacsos lével, amire rátapad minden, és elég undorítóan néz ki). Kb kiröhögött mindent (karate, mospilan), kivéve a nikotinos mosást.
Megy/cseresznyelégy ugyanaz. Mospilan, Karate, Decis, Spilan-nal szoktuk szórni növény, amikor virágzik.
Fertőtleníteni (mi a kertben) nem fertőtlenítünk, csak permetezünk (bár ha lenne egy igazi tél, akkor az elég sok mindent megoldana). Na meg, ha a környéken nem művelik a gyümölcsöst megfelelően, akkor kb szélharc a dolog.
-
Spet
addikt
válasz
DonThomasino #1772 üzenetére
A cseresznyelégy a termésben fejlődik ki, nem magában a növényben (ettől lesz protein dús a cseresznye érésnél, és lehet árusítani a gyúrós topikban
).
A fa maga, ha nem vadul, el metszve "kezelve" van, akkor "simán" megéli a matuzsálemi 100 éves kort is.
-
jeriko2
tag
válasz
DonThomasino #1772 üzenetére
"Egy cseresznyefa meddig él? "
A 80-as évek elején vett apám egy telket, volt rajta egy cseresznyefa, úgy 8 méter magas, a törzs átmérője kb 50-60cm. Na ez még mindig megvan, és terem. Nem nemesített, ropogós cseresznyét, hanem korai, apróbb szeműt.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
DonThomasino #1739 üzenetére
6... elnézést. De ne erőltesd meg magad.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
DonThomasino #1736 üzenetére
Csak 5 hszt olvass vissza...
-
fess
őstag
válasz
DonThomasino #1726 üzenetére
Szélesítsd meg a gödröt,hogy baltával vagy láncfűrésszel kényelmesebben hozzáférj,de a föld miatt a balta lesz a barátod. 3 éve 2 fával én is megbirkóztam, én így csináltam.
-
V.Stryker
nagyúr
válasz
DonThomasino #1721 üzenetére
Láncfűrész...
Másrészt, ha a föld felszíne alatt még tudsz levágni, akkor a csonkot kend be fáradt olajjal vagy valamilyen olajjal, húzzál rá egy zacskót és nem fog kihajtani.
-
jeriko2
tag
válasz
DonThomasino #1696 üzenetére
Kihajt, de annyira nem hoz sok hajtást, hogy egy metszőollóval ne lehetne kordában tartani. Ha tutira akarsz menni, ásóval szedd ki az új hajtásokat gyökerestől.
-
Spet
addikt
válasz
DonThomasino #1687 üzenetére
Cukros-ecetes viz, szorp, sor, aromas ital mehet bele. Hiszen ezek vonzzak oda.
-
Spet
addikt
válasz
DonThomasino #1685 üzenetére
Nincs igazán.
Viszont tudni kell, hogy nem csak a darazsakat fogja majd meg ez a megoldás.
-
UberMutant
őstag
válasz
DonThomasino #1683 üzenetére
hatásos, az a darázs is odamegy , ami amúgy elkerülte volna a telked.
-
UberMutant
őstag
válasz
DonThomasino #1674 üzenetére
működik, de minden levelet össze kell szedni, naponta legalább 1x. erre használhatsz levélszívót is.
-
freaghill
őstag
válasz
DonThomasino #1674 üzenetére
Ha műfű, akkor lehet.
-
Cheesy
őstag
válasz
DonThomasino #1632 üzenetére
Szerintem bármikor ültetheted... lényeg hogy a gyökérképződéshez megfelelő időszakban tedd, ehhez a hideg, fagyos időn kívül mindig megfelelő.
-
Spet
addikt
válasz
DonThomasino #1616 üzenetére
Már minden meghajtott, így igencsak lekéstél róla (alacsonyabb a túlélési esélye, az alvási állapotához képest, bár láttunk már csodát saját kertben is)
-
Rive
veterán
válasz
DonThomasino #1463 üzenetére
Hát igen pont ezeket szeretném elkerülni: gázolaj, benziin, olaj, gyomírtó.
Igazán agresszív fajok ellen nem fogsz boldogulni (belátható időn és erőfeszítésen belül) a tönkre (vágási felületre) kent tömény glifozát-alapú gyomirtó nélkül. (Illetve, ezek a glifozát-alapú szerek azok, amikhez hozzá lehet jutni magánemberként. Erdészetek más sarj-irtókat használnak.)
-
Plafoon
tag
válasz
Én kivágtam láncfűrésszel, majd baltával vagdaltam réseket bele. Lényeg hogy az eső kirohassza ,főleg a bélt, esetleg öntözd. Rönkbográcsot is csináltam már, az is bejött.
-
jeriko2
tag
válasz
DonThomasino #1457 üzenetére
-
fess
őstag
válasz
Gyökérről ki fog hajtani
-
Darksiders84
aktív tag
válasz
DonThomasino #1459 üzenetére
Na ez jó kérdés még nem vegyszereztem fát csak kerítésre futó kúszó valamit só+ecet ami megoldotta a gondot de fánál már hallottam megfúrni olaj benzin hipó vagy amit találsz.
-
fess
őstag
válasz
DonThomasino #1459 üzenetére
Bármilyen totális gyomírtó jó lesz
-
Darksiders84
aktív tag
válasz
DonThomasino #1457 üzenetére
Erre az ásó a teljes megoldás csak jobb lett volna kb 2 métert meghagyni körbe ásni elvágva a gyökereket és ki lehet rángatni mert szerintem vegyszer nélkül nem lehet elintézni csak úgy mert lehet gyökérről is hajtani fog attól függ milyen fajta bár lehet 2-3 év múlva kirohad.
-
Cheesy
őstag
válasz
DonThomasino #788 üzenetére
Ez amit kikapartál már korhadék. Sokféle bogár és rovar ami ezt szereti, de a fa sajnos elpusztul.
Nekem pont egy diófával volt így, hogy visszavágtam egy kb. 1,5m magas tönkké és évekig halogattam a kivételét, mert elég melós lett volna.
Először csonttá száradt, utána megjelent az oldalán gomba, utána pedig 2 egymást követő évben védett szarvasbogarak bújtak elő a törzsből, ahol az a földdel találkozik.
Végül idén elhatároztam magam és kivágtam. Találtam benne egy - nem hazudok - kisujjnyi lárvát (ezt a tévében a busmanok megeszik), szerintem ez is leendő szarvasbogár lehetett.
-
Rive
veterán
válasz
DonThomasino #788 üzenetére
Van remény ?
Nincs.
Ez nem élő fán kártétel, hanem a már halott, korhadó részek felzabálása.
Gondoskodj pótlásról, meg arról, hogy ha dől, ne legyen baj. -
DonThomasino
veterán
válasz
DonThomasino #787 üzenetére
-
Cheesy
őstag
válasz
DonThomasino #783 üzenetére
Márpedig ott kell lennie a lukaknak is, mert valahol ki kell "peregnie"...
-
Rive
veterán
válasz
DonThomasino #777 üzenetére
Ha nagy diófa gyökeréről kihajtott csemete ponotsan olyan minőségű lesz?
Az attól függ, hogy a nagy fa az bolti, oltott vagy falusi módi: dióból csíráztatott.
Olvastam vhol hogy a diót mindig szemezni vagy oltani kell
Falun biz' még talán életemben nem láttam oltott/szemzett diót
a törzsébe kölzöttt vmi szú féle porlad kifele
Valami vékony csőfélét beletolsz a lyukakba és szokásosnál töményebb rovarirtóval nyomás alatt kimosod.
Friss lyuknál akár chemotox, olyan féle csővel, mint a WD40-en van.
Utána viasz/sebkezelő, sok.
De elég kevés az esély, igazábólPs.: szemre, kézre vigyázni!
-
Cheesy
őstag
válasz
DonThomasino #781 üzenetére
Az öreg diót nehéz lesz megmenteni: farontó bogár költözött bele és annak a lárvája rágja belülről a fát.
Én egy 20 éves hatalmas cseresznyfánál jártam úgy, hogy pont ott fúrta meg ahol a törzsből a 3 vezérág ágazik el és ahova odagyűlik a por, falevél, stb. Ezért fel se tűnt. Egymás után elfonnyadtak az ágakon a levelek és elpusztult a fa. Csak utólag vettem észre a kivágásnál, hogy hol lett megfúrva.
Ha még friss a fúrás, vékony dróttal esetleg van esély széttrancsírozni benne a lárvát és megölni. Utána a lyukat be kell tömni viasszal. Ha már benne van, akkor legfeljebb levágni az ágat. Ha a vágásnál látod, hogy nem csak abban az ágban volt, akkor addig faragni a fát amíg van értelme. Ha nem lehet, akkor kivágni.1 éves vesszőt már lehet használni oltáshoz, de a lényeg, hogy legyen egy megfelelő keresztmetszet ahol összeoltod. Ferdén elvágod az alanyt és az oltványt úgy, hogy a metszett felületek közel tökéletesen takarják egymást. Utána szorosan összekötözöd őket és jó alaposan beviaszozod a seb körül. Amivel beoltod vessző, azon 3-4 rügyet meghagysz. Csak tiszta és nagyon éles késsel dolgozz. Ujjal nem taperolni a vágott felületet, mert elkapja a kezedről a betegséget.
-
Cheesy
őstag
válasz
DonThomasino #777 üzenetére
Egy fát elméletileg bármikor lehet oltani, gyakorlatilag csemete korában szokták, mert akkor célszerű.
A gyökérről kihajtott csemetét vadhajtásként kell kezelni, az az oltásalapként szolgáló fának (amit nem hiába oltottak be anno másik fajtával) a tulajdonságával fog bírni, általában gyengébb minőségben.
Jellemzően minden nemes-gyümölcsfát oltani szoktak. -
Cheesy
őstag
válasz
DonThomasino #765 üzenetére
Mindenképpen olyan időszakban amikor nincs szárazság és tűző napsütés.
A tavasz ideális, de ősszel is jó. A fű gyakorlatilag egész évben hajt, de az időjárás megnehezítheti a dolgod.
Sokat kell majd és rendszeresen locsolni, ez kulcskérdés. -
Rive
veterán
válasz
DonThomasino #760 üzenetére
... elhanyagolt fűvet hogy lehet feljavítani?
Rendszeres lazítás, trágyázás, nyírás.
Négyszáz év és angol gyepnek is el fog menni
-
Cheesy
őstag
válasz
DonThomasino #760 üzenetére
Nekem még nem volt dolgom olyan szelektív gyomírtószerrel.
Viszont a gyom kevésbé bírja a fűnyírást. A füvet lenyírod, a fűszál nagy része megmarad fotoszintetizálni, tehát túl nagy baj nem érte, növekszik tovább. A száras gyomokat szárban vágod el a fűnyíróval, így azok nehezebben állnak helyre, de a gyökérzetük komolyabb mint a fűé. Véleményem szerint rendszeres fűnyírással és fűmagvetéssel ki lehet lassan "bio-módon" szorítani a gyomok nagy részét. -
Cheesy
őstag
válasz
DonThomasino #757 üzenetére
A gyümölcsfák alját illik inkább bekapálni. A fóliás megoldás a parlagon hagyott nagy szabad felületeknél működhet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Balatoni álom - saját kép - 40x60 - akrilüveg fotó, keret nélkül, éltartóval
- Új Ctek D250TS premium 12V/24V auto akkumulátor töltő 10A/200Ah - 5 év bolti garival! -
- Új Catler TC 9010 prémium konyhai robotgép 1400 W - 2 év bolti gari!
- Roborock S7 robotporszívó
- Eladó használt XIAOMI Vacuum MOP Pro robotporszívó!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 8GB Fractal Design Define R5 FSP 750W
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Gamer Laptop, Gamer Monitor és Konzol Felvásárlás Magas Áron, Gyorsan és Egyszerűen!
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged