Új hozzászólás Aktív témák
-
totron
addikt
válasz
ncc1701 #17173 üzenetére
Hömm, könnyen lehet, naivitásban voltam akkor eddig. Felmerül így viszont, hogy miért ajánlják ún. épületbiológusok is természetes eszmével futó belső terekbe, ilyen beállítottságú tulajdonosoknak. Lekensz vele egy hajópadlót, aztán párolog. Leggonoszabb mikor van népi neve valaminek és természetesként él a fejekben: káli szappan, szódabikarbóna.
-
its_grandpa
tag
válasz
ncc1701 #17111 üzenetére
>> ...belülre nem teszek műanyagot ...
Nem győzöl meg arról,hogy jobb a lenolaj (vegyi anyag) mint a HDPE szivárgó lemez.
A lejtés miatt ennek az ágyásnak a magassága átlag 13-14 cm lehet de a fólia ~ 30 cm mélyen a földben van.
Ha nem lenne fólia a világ összes vizét bele locsolhatnám, látszanak mellette az ujnyi repedések. -
válasz
ncc1701 #17130 üzenetére
a Szeged környéki ivóvíz nyerő kutak nagy része 440-460 méter mélyen van, a fúrt kutak meg 6-8-10 méterre lévő talajvíz készletből nyerik a vizet. ne mossuk már össze a szezont a fazonnal... a csapvizet adó mélységben a víz mennyisége elsősorban a klimatikus viszonyoktól, meg a csapadékként lehulló esőtől függ, míg a Duna mellett alacsony vízállásnál a folyó több talajvizet visz magával, mint amennyit ott a környéken ki lehet locsolni.
az, hogy a csapból nem jön víz, egyébként lehet infrastruktúrális probléma is, nem csak vízhiány - például többen vannak rákötve a kútra, mint kellene, mert egyes agglomerációs települések nem tudtak megálljt parancsolni az 500nm telekre 3-as ikerházat építő vállalkozóknak. -
its_grandpa
tag
válasz
ncc1701 #17098 üzenetére
>> Anya nem volt oda a ribizli ötletért, szerinte túl macerás
Az, viszont nagyon finom.
>> Bogyós gyümölcsök az irány..
Van rengeteg málnám, 3 egres, sok szeder ami most érik, 2 folyton termő epres magas ágyásban.
>> én szeretnék még vagy 2 ágyást a zöldségeknek is.
Emelt ágyás, 3*1 méter, égetett fa, DIY, én gyalulom, égetem, a 4 m-es 10-es deszkát megkapom 1.500.- ért.
Van benne 1 sor lila,1 sor fehér (snowball) hagyma, 1 sor paprika, 2 sor paradicsom.
Paradicsomot egy darabig nem veszünk ( 1 hetes kép ). -
-igu-
veterán
válasz
ncc1701 #17092 üzenetére
nalunk a ribizli ment le mult heten (iden csak szorp es bor keszul), van meg ket kis afonyabokor, azokat egyutt szureteljuk a rigokkal
szerencsere seregely iden nem volt - 2 evvel ezelott semmi bogyo nem maradt nekunk, mire visszaertunk a nyaralasbol
az atultetett egresbokron apro kis bogyok lettek csak, de darabra pont ugyanannyi, mint koltoztetes elott (szamoltam, ahogy ettem)
-
repvez
addikt
válasz
ncc1701 #17084 üzenetére
a kiásáskor még csak a középső száruk volt meg, tehát ezeket a hosszu oldalhajtásokat már ebben a vödörben hozták.
Az egyik egy 2 literes a másik egy 10 literes kanna. Az elgondolásom szerint ha valami a tápanyaghiányal lenne gond akkor a növény végei kezdenének elszáradni elöször mert oda nem jut megfelelö anyag vagy akár az egész növény, de itt csak a belso levelek száradnak és a végeken meg sötétzöld egészséges levelek vannak és nem látszik száradásnak nyoma.Illetve bonsai fáknál ez az alap hogy minimális földben ültetik öket, hogy csak kicsik maradjanak.
-
Stylewars_kp
őstag
válasz
ncc1701 #17044 üzenetére
Anyagi kár nálam sem volt szerencsére. Egyszer egy 30+ éves epret kellett kivágni. Közepe végig volt korhadva. Cm pontosan eldőlt a góré és a kerti kerítés között. Sajnáltuk azt a fát, de recsegett már nagyobb széllökésben. Féltem pedig, hogy rossz irányba fog elindulni, mert elkezdett csavarodni.
-
-
-
its_grandpa
tag
-
válasz
ncc1701 #16868 üzenetére
ez nagyon leegyszerűsítő válasz, de a "kaja" nem attól függ, hogy egy random őstermelő dolgzik-e vagy sem. és ennek a random őstermelőnek ugyanúgy nem lesz kaja, ha az beüt, amit vízionálsz.
annak lesz kaja bármitől függetlenül, aki a teljes feldolgozóágazatot vertikumot birtokolja, bármekkora méretben. mert ugye attól, hogy tehened van, még nem lett kajád, azt le kell vágni és feldolgozni. és a tehénnek is kell kaját adni, hogy egyáltalán arról beszéljünk, hogy akkora, hogy le lehessen vágni. és ha nincs áram, akkor nem működik a fejőgéped, ha nincs benzin, akkor nem megy a traktorod.
nem tudom mi az, ami szerinted olyan ok lehet, ami miatt nem lesz kaja, de ha így lesz, akkor annak se lesz, akinek nincs pénze, meg annak se, akinek van. de ez kb egy zombi apokalipszis lehet.
-
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #16868 üzenetére
Most néztem a Román híradót egy zöldségtermelő , több 100 kiló zöldbabot dobott ki mert a termelői ár alatt akarták tölle megvenni , ennél a gabona termelés egyszerűbb , mert azt tudjuk tárolni , de az sem jobb , ( ez most nagyobb színpadon , játszódik, mint azt sokan gondolnák ) !
-
válasz
ncc1701 #16812 üzenetére
Viccizel? Sosem volt még olyan olcsó az élelmiszer, mint most. Ott tartunk, hogy több túlsúlyos van már a Földön, mint éhező. Valójában a gyenge minőségű földek nagy részét vissza kéne már adni a természetnek. Ez amúgy egybevág H-Zol kommentjével is. Ők is ráfordultak a malombúzára, de azt csak a legjobb földeken tudsz rentábilisan termeszteni. A másod-harmadrendű földek egy része mehetne vizes élőhelynek.
-
soldi3r
veterán
válasz
ncc1701 #16664 üzenetére
A mult honapban jobb lett volna, de akinek sok ha-nyi terulete van, az sem er a vegere juniusban. Nem hagynam, hogy feleslegesen vegyen el tapanyagot az ertekesebb agaktol, csak a termo reszekre kell vigyazni. Fruttamasnak a yt-on es Kertesz Lacinak a fb-on vannak rola videoi. Azokat nezem en is rendszeresen.
-
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #16656 üzenetére
Én rügy pattanáskor , és virágzásban adtam neki két gombaölőt ( meg is fogta egy kicsit a tafrina ) , és egy rovarölőt amikor levéltetves lett minden , ahhoz képest elég szép lett , egy két kukacos lett rajta , de azt is kivágtuk és el lett fogyasztva !! A szomszéd nállam is sokkal többet permetezett , én próbálok minimális permettel menni ( mert sajnos anélkül nem megy ) !!
-
-
MPowerPH
félisten
-
-
jozsi252
veterán
válasz
ncc1701 #16428 üzenetére
Köszönöm! Ma nem locsolom meg mivel még mindig nedves a talaj, holnaptól pedig csak a tövét öntözöm, remélem rendbe jönnek a levelek. Pár napig tesztelem a dolgokat így.
Az is igaz hogyha esik akkor fentről jön, viszont nyilván van különbség az esővíz illetve kútvíz között, főleg hőfokban. De most majd mindenképp tesztelem ezt a módszert mert nem szeretném ha tönkremennének ettől. -
hiperFizikus
senior tag
-
eldoble
aktív tag
válasz
ncc1701 #16204 üzenetére
Köszi az infókat, ezeket mi is megtesszük, sokan megteszik, de ez sajnos semmire nem biztosíték, a hentesnél lévő disznóról sem tudod, hogy mit evett, de, egyáltalán létezik olyan disznó ami csak permetezetlen a civilizációtól 100km-re termelt/termett kaját eszik ... (sajnos nem), vagy jól ismerem a piacokat, vannak olyan termelők is, akik kiviszik a ész nélkül permetezett cuccaikat még az ÉVI előtt, meg persze a legtöbb nem is saját cuccát árulja ...
Nem nagyon tudunk ezek ellen most mit tenni, lehet majd sok 10 év múlva változik a világ, de addig meg éhen nem halhatunk ... -
Dorian
félisten
válasz
ncc1701 #16204 üzenetére
Bzg, épp ezt írtam, h csak elméletben lehet negtenni amit korábban írtál. Persze, törekedni lehet rá, és kell is, mindenki a lehetőségei szerint. de pl. lazacot nehezen veszek termelőtől, ugyanakkor az O3 zsírsavak magasabb beviteli aránya igen fontos.
Amit mindenki meg tud tenni az a junkfood minimalizálása és a testedzés. Ezen kívül én pl. tudatosan dolgozom alacsonyabb fizetésért stresszmentessebb munkahelyen. -
6030D
addikt
válasz
ncc1701 #16204 üzenetére
Azt a hambihúst szoktuk grillezni, amit az egyik nagy gyorsétteremben eszik mindenki. A vágóhídról jön közvetlen, 100% marhahús, ismerős hozza. Ugyanígy a húst is, a hentes is onnan viszi, meg a nagybevásárló is. Nem kell ezt túlgondolni. Illetve kicsit de: a nagy cég kifizeti a hűtős kamiont meg a raktárat, a falusi hentesnek meg reméljük működik a frigo a 15 éves furgonban, meg a raktárban.
Tsz-es bácsik hazahordott permetszeréről is mindenki hallott. Na, azok vannak a piacon, bioként. -
eldoble
aktív tag
válasz
ncc1701 #16200 üzenetére
De, akkor miket vesztek/esztek és hol veszitek? Nem vallatás, csak az ember nyilván próbálna egészségesen táplálkozni, csak kíváncsi vagyok a lehetetlen küldetést más hogy oldja meg. Tojás ok., bár kérdés mit esznek a tyúkok, hol tartják őket ...??
Én vidéki származású vagyok, szóval minden elérhetőt be tudok szerezni, de nem látom azt, hogy lenne arra valós lehetőség, hogy tényleg megoldható lenne legalább 70-80% ban "hibátlan" élelmiszert fogyasztani. -
Dorian
félisten
válasz
ncc1701 #16194 üzenetére
A valósagtól teljesen elrugaszkodott, elméleti dolgokat írsz. Nem lehetseges minden élelmiszernek utanajárni és a termelőtől beszerezni.
És persze az egészség messze nem csak ettől függ, hanem csomó egyéb dologtól, stresszmentes életmód, edzés, jó környezet, no és a gének.
Meg kell tenni, amit ésszerűen lehet, az optimimra kell törekedni, nem ideákat kergetni. -
soldi3r
veterán
válasz
ncc1701 #16192 üzenetére
Ez konkretan egy termelo volt. Aminel ha nem ebben az idopontban jar valaki, akkor fogalma sem lesz arrol, hogy a bio cimkeskent is ugyanazt kapja, csak haromszoros aron.
Azert erdekes lehet korbejarni minden elelmiszer beszerzesi forrast. Na meg amugy sincs sok ertelme, foleg amikor a napraforgotol a szojaig deszikkaljak mar allatoknak adott alapanyagokat is.
Ezert tartom ostobasagnak, hogy nem gyomirtozzuk meg a jarda mellett kikelt gyomokat sem, aminek a kozeleben sincs eheto noveny, mert a glifozat egeszsegtelen, de azert megesszuk a etolajban.#16196ncc1701, Jaa, elmeletben en is tamogatom es szeretnem is, de a gyakorlatban ez nem ilyen egyszeru. Ismerek olyat, aki mar nagyreszt meg tudja oldani az onellatast, viszont igy csak reszmunkaidoben tud dolgozni.
-
soldi3r
veterán
-
H-Zol
senior tag
válasz
ncc1701 #16089 üzenetére
Ezekről írtam az előbb , sokan indokolatlanul , megelőzés céljából fújnak mindent , egy ismerősöm ismerősének van gyümölcsöse ( piacra dolgozik ) nálla nincs kukacos gyümölcs ( nekem meg szinte 90% elmegy az almám évről évre , most én is megpróbálkozok egy két rovarölőt kifújni ) ő folyamatosan fújja a gyümölcsösét !
-
totron
addikt
válasz
ncc1701 #16021 üzenetére
Ja, csak minél olcsóbb valami, annál tágabb az értelmezési tartománya a legitimnek kikiáltott hibafaktornak. Régen volt egy ~ipari szivattyúnk, a nagy termelékenység idején, 2 elemű, karmokkal kapcsolódott össze a forgórész, na az bírta a strapát, az üzemidőt, de legalább jól el is lopták. Azóta csak ilyen kiskerti kütyüket látok, nincs értelmes lépcső ipari és házi pöttöm között.
Meg ugye nem él a garancia ha nálam túl vasas vagy túl kemény a víz...? Ilyen hivatkozásokra gondolok inkább. El tud keseredni a szájíz bennem, ha ilyenekre hivatkoznak. Nyilván nem fémforgácsot töltök bele és a mai, lightosabb felhasználás is benne van a kiskerti kategóriában, vagyis túlhajtva nincs, mégis csak a gond van. Nem értek azzal sem egyet, hogy a vásárló kísérletezze ki a tutit saját pénztárcáján. -
-igu-
veterán
válasz
ncc1701 #15940 üzenetére
Itt áprilisban végig hó volt, a végére külön kaptunk egy nagy adagot. Persze addigra már nyári gumikkal rohangáltam.
Ma éjszakára még ígérnek +1 fokot, de lesz, ami lesz, holnap kiszórom a fűmagot a tavaly felszámolt régi virágágyás helyére. Nem várok tovább.
Múlt héten felhúztam egy 2x2.5m-es üvegházat, paradicsom, uborka, miazmás egyebek igénylik. Tavaly a paradicsom fele zölden ment a komposztba, annyira nem volt nyár. -
its_grandpa
tag
-
6030D
addikt
válasz
ncc1701 #15740 üzenetére
Tudtad? Az EU miatt már nem vontathat minden autó
Érdemes rákérdezni... -
6030D
addikt
válasz
ncc1701 #15740 üzenetére
Ne is mond, a szüleim kocsiján mindig volt, úgy nőttem fel, hogy ha kell valamit hozni, vinni, akkor irány a kölcsönző, és már meg is oldódott. Én ráadásul szeretek is velem menni, tolatni.
Amióta elköltöztem (110 km), azóta a mi autóinkon nincs (eddig lakásban laktunk, nem kellett), apósomék autóin meg szintén nincs, mert nem volt rá igény. Mostanában gondolkodtam, hogy valamire azért csak kellene, de nem egyszerű (nekünk csak céges van, apóséké meg suv-ok, ráadásul automata váltóval, amik nem szoktak örülni a tonnás futóknak).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- OLED TV topic
- Bittorrent topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Mozilla Firefox
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA TT 500W
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged