- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Yettel topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- Fotók, videók mobillal
- iOS alkalmazások
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #17376 üzenetére
Itt nállunk már több mint 8 hete nem esett , de előtte is kevés volt , én már heti kétszer locsolom a gyümölcsfáimát , a kisebbeket korona alatt körbe a nagy öreg fákat korona alatt féloldalra , de jól elárasztom , másképp nem sokat ér !
Nállam nincs gond , a szomszéd nem locsol , már látok nálla fiatal fát kiszárad , de van nálla levél hulás , száradás rendesen ! -
Essejó
veterán
-
User_2
tag
válasz
btraven #17289 üzenetére
nem használok vegyszert másrészt ezért sem.
gombák ellen jó a tejsavó,
ezenkívűl csalánlevet használok,
levéltetvek ellen nagyon jó a patkányragasztó a fa szárára felkenve csak úgy,
+ enyhe káli szappan, majd utána slaggal leveretem a levelekről.
egyéb rovarok ellen idényben nem használok semmit.
őszi téli lemosó szintén tejsavó, plusz külön körben a rovarok ellen paraffin olaj + mosogatószer emulziója -
totron
addikt
válasz
btraven #17140 üzenetére
A szakirodalom szereti kiemelni vízigény-szempontból, itt gyk. a fenyőfákkal együtt száradt ki az a pár ami itt a ház körül volt, persze volt már bennük gomba általi gyengítettség is rendesen. Nem tudom hogyan, miként követi le a közmegegyezés/szabályozás az engedélyezett, ill. a tiltott fajokat, kell valamit kezdeni mindesetre a változások adta lehetőségekkel. Ugyanazt tudom tanácsolni én is, hogy ezzel a vonallal már nem érdemes tervezni. Nem divatszöveg, nagy kényszermészárlás volt itt is, ~26?, nálamnál átlagban 2x nagyobb növényt kellett a másvilágra eszközölni.
Ciprus, boróka is hasonló sors elé néz. Tűztövis bírja.
-
-
H-Zol
senior tag
válasz
btraven #16897 üzenetére
A kitámasztás sem mindég megoldás , mert sokszor ott törik el ahol kitámasztod , van úgy , hogy két helyen kell egy ágat alátámasztani , hogy jó legyen !!
Az alma az hajlamos a túl kötődése, estére egy fiatal goldent akarok megritkítani pontosan ezt
olyan 6 éves ( csak sajnos a felső részét , ha kibírja le kell őszre fűrészeljem , mert megette a kukac
) , próbálom válogatni a kisebbeket és a férgeseket amiket le szedek , de ha megnézed a képet közelről , több ága fel van kötözve madzaggal , ja és megy rajta felfelé a paradicsom
-
Rive
veterán
válasz
btraven #16786 üzenetére
És hol, a tövéhez?
Fák öntözésénél a lombkorona alatti területet szokás áztatni.
Úgy, hogy lemenjen a víz legalább fél métert
Nem véletlen, hogy mostanság szokás már az a dréncső új ültetésnél, azzal közvetlenül lehet a gyökérzónába tolni... Bár ilyen időben a párásítás is kell. -
-
válasz
btraven #16764 üzenetére
én egy éves fákat vettem, azaz a szemzéshez/oltáshoz képest nálam hajtott ki másodjára. az első évben szinte minden levágott ág helyén jelentek meg kőris hajtások, amiket szépen letörögettem
második évben kevesebb, most harmadik évben meg csak az egyiken volt egy hajtás -
Chris0321
veterán
-
totron
addikt
válasz
btraven #16332 üzenetére
A penész jut eszembe. Abból meg 4 főbb, ismert fajta van. Van, aki a feketepenészt is meghagyja, amit viszont nagyon nem kellene.
Nem kompatibilis persze a csótány a mai ízlésünkkel, de a betegségterjesztés kicsit túl van lihegve. Van weboldal, amelyik jelenidőben említi a patkányok által terjesztett pestist is. Khm. -
Stylewars_kp
őstag
válasz
btraven #16326 üzenetére
Nálunk ezek jelentek meg: [link] elég nagyméretűek.
Van fixen kint a garázsban 2-3 csapda. Megszokásból. Egyik nap fogott 3db-t. Van rágcsáló irtó ismerősöm. Kihívtam. Mondja, hogy annyira nyirkos az idő, hogy megjelentek nagyszámban. Mindegy, hogy új vagy régi ház. Jönnek. Lefújt mindent meg adott még csapdát monitorozni. Még fogtam 3-at. Szóval csapdáznom kell.A feleségemnek mond, hogy ártalmatlanok.
-
-
Rive
veterán
válasz
btraven #16287 üzenetére
Hát, igazából mindegyik eléggé hasonló ilyen idősen
Lehet még cincérféle is, azok is esznek fát.
Pontosan meghatározni csak valami rovarszakértő tudná.Lényeg, hogy csak speciális élőhelyen (halott, bomló fa) maradnak meg. Nyugodtan komposztálhatod a kérget, de akkor ezek elpusztulnak.
Ui.: amitől félni szokás, az a cserebogár-pajor: az csak és kizárólag föld alatt 'terem'.
Vegyes komposztban jellemzően rózsabogár-lárvák segítik a lebomlást, (fa alapú) mulcsban esetleg előfordul szarvasbogár vagy efféle - ártalmatlanok, védendők. -
totron
addikt
-
inf3rno
nagyúr
válasz
btraven #16116 üzenetére
Én szőlőt szedtem, éppen benne volt a darázs, amikor ráfogtam, aztán belecsípett az ujjamba. Almánál is majdnem eljátszotta ezt egy darázs, de az már lódarázs volt, azt valahogy megúsztam. Nem kedvelem őket én sem, a gyümölcs felét ezek eszik meg. Csapdát mézeset láttam, de már nem emlékszem pontosan hogyan működött, csak hogy csurig volt darázzsal.
-
eldoble
aktív tag
válasz
btraven #16041 üzenetére
Ezek még ennyit se érnek, persze tudom, mindenki kipróbálja, mert ennyiért úgy gondolja egy próbát megér, de nem, igaz én is vettem kettőt is ...
Azóta vettem ilyet, na ez hibátlan, strapabíró: [link] , [link] .
(Persze ezt azért nem ajánlom napi 8 órás metszésre a szőlőbe, mert oda már ergonomikus Felco kell pl. ...) -
User_2
tag
válasz
btraven #16041 üzenetére
jobb felső, az egyáltalános kialakítású, oldalt vágó.
vásárlás után lehet, hogy állítani kell a csavaron.
szétszedve, asztalon fekvő kövön viszonylag könnyű fenni, a pengeélnek csak egyik oldalát kell/szabad fenni.
ha a pengéje éles jól használható. ha szétszeded, mindenképpen készíts fényképet szétszedés előtt a csavarjáról, hasznos ha mindkét oldalról.jobb alsó inkább nem friss, már fás ágakhoz, rávágó, üllős.
fenéskor a pengeél mindkét oldalát meg kell fenni.bal inkább vékony hajtásokhoz, friss zöldek ritkításához.
mindkét pengét kell fenni, kb mint egy ollót.mindegyik pengéjét, minden használat után (kb nap végén vagy igény szerint gyakrabban) tiszta vízben el kell mosni, majd nyitott állapotban megszárítani és csak szárazon eltenni. ezt nem hűjeségből írom.
ahogy a csomagolás is írja, a forgó tengelyt és a rugót rendszeresen olajozd műszerolajjal.
műszerolaj literje kb 2000 ft, nem kell mindenképpen megvenned a 8000ft/l-be kerülő 75ml-s kiszerelést. műszerolaj otthon elég sokmindenre használható.
olaj adagolására jól használható az orvosi fecskendő a gyógyszertárból.otthonra megteszi, napi nyolc óra metszéshez azért nem ez az optimális.
-
válasz
btraven #15987 üzenetére
biztosan több, mint 100 gyümölcsfát ültettem el, faterom meg még többet. ásunk neki egy gödröt, nagyjából 3 ásónyom mélyre és 4x4 ásó szélességben. alulra kicsit a felső termőrétegből, rá a fa, visszatemet félig, belocsol kb 20-30 liter vízzel, aztán ha megszikkadt, akkor visszatemet rendesen. ez az elmúlt 40 évben, mióta gyümölcsösünk van, még nem hibázott, pedig volt tiszai ártér, sok-sok homokkal.
az így elültetett fák a legközelebbi locsolást az esőtől kapták.
nem vagyok biztos, hogy ennyire túl kell gondolni az ültetést, mint a videóban, tekintve, hogy egy rossz metszés vagy nem megfelelő tápanyag utánpótlás a fa élete során sokkal több 'meg nem termett' gyümölcsöt eredményez -
eldoble
aktív tag
válasz
btraven #15998 üzenetére
Ez a műanyag cső otthonra, gyümölcsösbe nem kell (nem is tesznek), olyan helyre kell, ahol nem éri az eső, mert beton, aszfalt van körülötte és csak hetente/kéthetente arra szalad a városrendezés öntöző kocsija és vizet önt bele, ahol éri az eső és bármikor lehet locsolni, oda nem kell.
Ezeket a csöveket meg az öntöző zsákokat ( [link] ), olyan helyre teszik, ahol a fa mondjuk 5-10m-es sugarú körében lesett csapadékból a járda, aszfalt miatt 95% a csatornába elfolyik és nem a földbe szivárog be. -
User_2
tag
válasz
btraven #15987 üzenetére
nem tudhatod előre.
kiástad a gödröt, beletetted a fát, jól meglocsoltad.
úgy tűnik a fa gyökere vízes talajban van.
pedig lehet, hogy nem. áss le pl kerti kézi ásóval kb 20 cm mélyre a fa mellett a korábban ásott gödör szélén. ha ott is nedves a föld, akkor elégendő vízet kap.
ha ott már száraz a föld, de a felszínen nedves - mivel szerinted megfelelő mértékben öntözted, akkor érdemes újra jól megöntözni a tövét, úgy, hogy kisebb krátert alakítasz ki, amibe kb 10 perc alatt beleöntesz kb 40 -50 liter vízet. ezt majd jól felszívja a talaj. és ezt kell ismételni legkevesebb heti egyszer. közben szintén vizsgálhatod a föld nedvességtartalmát a leásós mintavételezéssel.van az úgy hogy a talaj már annyira kiszáradt, hogy az ültetőgödörbe öntött vízet a gödör melletti szomszédos száraz föld egyszerűen elszívja az ültetőgödörből.
így néz ki az aszály közelről. a talajvíz annyira mélyen van, hogy a földfelszíntől 30-40cm mélységben már gyakorlatilag élettelen sivatag. ha nincs öntözve.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
btraven #15987 üzenetére
Ránézel, aztán látod, hogy porzik vagy reped, akkor száraz. Nem kell, hogy álljon a vízben. Ilyenkor még amúgy sem annyira fontos az öntözés, inkább a nyári hőségben muszáj. Annál 1-2 naponta kap egy vödör vizet mindegyik, de lehet nézni azt is, hogy mennyire kókadnak a levelek.
-
Rive
veterán
válasz
btraven #15987 üzenetére
De komolyan locsolás után 2-3 nap múlva ilyen vizesnek kell lenni a földnek, hogy csorog a víz a beszúrt botról? Szerintem az a fa gyökere kirohad, vagy nem?
De. A gyökereknek levegő is kell, és elég kevés fa bírja az ártéri körülményeket. Ilyen nedvességtartalom nálunk friss ültetés, iszapolás után van, akkor is csak fél óráig...
Úgy általában, ha kellemesen nedves a föld a takarás alatt akkor OK. Ha kánikula/sivatag van, akkor is inkább a légköri párát érdemes forszírozni.
-
totron
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Építő/felújító topik
- Revolut
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Anime filmek és sorozatok
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Milyen autót vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Autós topik
- További aktív témák...
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Eladó Gamer szék párna csomag!
- Baby design smart sportbabakocsi
- Eladó 4 db Achilles Winter 101 téli gumi 225/40 R18 92V XL
- Immax - EV utazó töltőállomás elektromos autókhoz AC Type 2 32A/380V 22kW + dugó 230V 5m Wi-Fi Tuya
- AKCIÓ - 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Használt és ÚJ Gamer Monitor Felvásárlás Gyors és Korrekt Ügyintézés!
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged