- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Magisk
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Megérkezett a Pixel 5 és 4a 5G
- Motorola Edge 40 neo - színre és formára
- Honor Magic V2 - origami
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- VoLTE/VoWiFi
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
btraven
őstag
Ezek mindenre ki vannak akadva. Nyugati ostorfák is virulnak ebben az aszályban. De valami nagyfejű az íróasztal mellől kitalálta hogy inváziós. Miért talán nem zöld? Nem termeli az oxigént? Nem segít a klímaváltozás elleni harcban? Kizárólag olyan fát lehet ültetni ami jó sok vizet igényel. Pedig Orbán is megmondta hogy a jövő háborúit az ivóvízért fogják folytatni.
-
G@ben
addikt
Ekkora méretben kapható. De acéllapokkal lehet összefogatni őket.
Pl: [link]A 75 cm szerintem nem kevés. Ugye vannak a bambuszok a kerítés mellett, onnan van az útig kb 4 méter. Ami gyökeret eddig felszedtem, az mind épp a felszín alatt futott, talán mert van helye terjeszkedni. Sokszor látszik a felszínen, ahogy fut, illetve nemrég két új hajtást úgy vettem észre, hogy hosszú repedés volt a földben. Szerintem 20 centinél mélyebbre nem ment sehol. Szóval ha fel lesz szedve a gyökér, ami az út közelében fut, akkor elég jól észrevehető, ha terjeszkedik, akkor meg jövök a csákánnyal és megküzdünk.
-
hiperFizikus
senior tag
nem egy emberről tudok, aki a szabad földbe kiültetett 'kis aranyos asztalteteji' bambusz után láncfűrésszel, nehéz-gépekkel takarított fel.
no ugye
de nem a bombusszban van a hiba, a bombusz csak "élni" akar: hanem annak az embernek - kertész vagy mi - a fejében van a hiba, aki ezt csinálta
= hibás ~ h.bb.nt
-
Essejó
veterán
A magoncnak még nincs kifejlett rizómája, ezért nem is növeszt a növényre jellemző szárat. Csak kb gyufaszál vastag és fél méter magast. Viszont erőst növekszik a felszín alatt, és amikor már elég erős a gyökérzete, kifejlődött rizómákkal akkor hozza az adott növényre (bambusz fajtára) jellemző rügyeket a rizóma. Tehát ha az adott fajta 10 cm-es szárú, akkor már a feltörő rügy is olyan átmérőjű, és képes napi szinten akár 30 cm is nőni. Nem az átmérője, hanem a magassága. Tehát a fajtára jellemző szár vastagságot nem 5-6 év alatt éri el, hanem már eleve úgy nönekszik. Továbbra sem a magoncról beszélek.
-
Essejó
veterán
Van bambusz a kertedben? Ha a válaszod az, hogy nincs. Akkor csak okoskodsz.
Igen vannak 10 cm-es törzsű bambuszok is, viszont azok rügyei már a rizómáról kihajtva is olyan vastagok, és nem később, évek alatt vastagodnak meg. Ne téveszd össze egy suháng cseresznye fával. A bambusz egy fűféle, több mint ezer változatban létezik. Színre, növekedési magasságra, télállóságra (fagytűrésre), szár vastagságra. -
Rive
veterán
...ezek a fóliák cirka 40+ éve húzzák klf. füvészkertekben mára tizen-centi átmérőjű törzsekkel büszkélkedő bambuszligetek körül.
Nem gondoltam, hogy ennyire veszett nehéz dekódolni a dolgot.
A bambusztelepek/ligetek növekedése fajtától függően több év, akár évtized is lehet.
Kezdetben minden bambusz vékony, kis hajtásokat hoz. Ahogy/ha a telep növekszik, az új hajtások átmérője közelít a fajta által elérhető maximálishoz.
Ha a telep folyamatosan b@sztatva van, például kertészetben virágcserépben szorongatják és évente lefelezik: esetleg beültetik valami alkalmatlan földbe vagy alkalmatlan, szoros helyre, akkor nem tud 'felnőni'.Ennek megfelelően pl. érhetik az embert meglepetések cserépből kiültetett noname bambuszok kapcsán - nem egy emberről tudok, aki a szabad földbe kiültetett 'kis aranyos asztalteteji' bambusz után láncfűrésszel, nehézgépekkel takarított fel.
Szóval, amikor azt mondom, hogy tizen-centis törzsekkel büszkélkedő liget bekerítésére is alkalmas a csumpi miliméteres fólia, akkor az azt jelenti, hogy véletlen sem valami szerencsétlen kertészeti nyomoronc a szorongatás tárgya, hanem kifejezetten egy a képességei határait már elért felnőtt monster is megfelelően vissza vanik fogva.
Értve, vagy lesz még hozzámvágva valami semmitmondó reklámcikk?
-
Essejó
veterán
És hány év alatt nem lyukad át az a fólia a talajban? Én bambusz esetében csak egy 10 cm vastag betonban bíznék. Métereket elmegy a föld alatt a gyökere. Itt nálunk kb 5 méterre a bambusztól a viakolor közt tört fel tavaly. Nem beszélve a szomszéd öröméről, amikor nála is megjelent.
-
G@ben
addikt
Lehet mélyebb, hosszabb annyira nem.
Egyenes az út, kivéve a két vége, de azt is ki lehet ásni géppel. Mindenképp árokásót hívok, ezt én nem ásom végig, az biztos! Meg a kivágott nád gyökerét sem szeretném felcsákányozni, az is gépi munka. De akkor sem kell ennyi fólia. Legfeljebb a maradékot eladom. -
G@ben
addikt
Köszi! Az a poén, hogy ha legyártatom, akkor kb 40.000 Ft a 45 méter, csak többet kell venni, mert 100 kg alatt nem gyártanak. Az kb 100.000 Ft. Ha ugyanezt megveszem a boltban, az 150.000 Ft. Mármint a 45 méter. Kinek kell olcsón HDPE fólia? Úgy néz ki, lesz kb 50 méterem pluszban!
-
G@ben
addikt
Egy bambuszkertészet ajánlotta, amelyik megállapította, hogy milyen típusú a nád és nem saját boltból kínálta a fóliát, hanem más boltokat ajánlott.
Közvetlen az út mellé raknám, ott meg az alapban vannak kövek. Kicsit arrébb nem tudom, mi a helyzet, de simán előfordulhat sitt, ahogy kicsit arrébb, az út másik oldalán találkoztam vele. -
H-Zol
senior tag
Az alsó képen ami van az jó lehet , az ilyen menetes szorító kötéseknél szokott lenni ( peldául villany motor bekötése és egy műanyag anyával szorítod össze és úgy tömit ) , de mint fentebb írtam is , valami szilikonnal bekenni és zsugorcső ! Én nem szednem szét , ami rajta van lekenném , zsugorcső és mehet vissza !!
-
-
-
eldoble
aktív tag
-
A szakmai része egyáltalán nem kérdés. Legutóbb is azért hívtuk az alpinistákat mert akkora volt a szomorúfűz h én már nem mertem dönteni. Akkor pl megállapodtunk hogy 100k és elviszik - mindezt személyes megtekintés után. Majd felhívtak hogy végeztek de utaljak már még 50k-t (mert ugye nem voltunk ott, 220 km a távolság). Leérkezésünk alkalmával konstatáltam hogy a lombját vágták csak le és szállították el, a fa ott törzse ott maradt és mostanra megint meglombosodott.
A szaki hivatalos tűzoltó és másodállásban alpin favágással foglalkozik a helyi állományban. (Siófok). Ezek után gondolom nem kérdés miért nem nézelődök az ország más területeiről. Túl sokszor nyúltak meg és le csak azért mert ott van az örökség amiért foggal körömmel küzdünk.
Minden esetre köszönöm szépen az ötleteket -
ncc1701
veterán
Nem mondod.
Évi 1-2 ilyen 10 méteres tuját, bármit veszek ki otthon, pont ezért. Iszonyat meló. Most soron van egy 10m feletti cseresznyém, teljesen meghalt 1 év alatt. Anya kényes, én már régen kivettem volna, de nem akart 37 fokban melózni, de a fele már megvan, plusz amit a földről elértem, és le tudtam vágni. Levágok 1-2 nagyobb ágat, ágaprítón letoljuk, feldarabolom a fát, majd ismétlődik az egész.
De aki erre van berendezkedve, ipari cuccal, az azért gyorsabb. -
ncc1701
veterán
Apraját elég ledarálni. Ezt az anyagot utána mulcsozásra kiválóan lehet használni, nem szabad elvitetni. Az ilyen 10 centis, vagy vastagabb legallyazott darabokat fél méteres darabokra össze kell vágni, és kitenni az utcára. Pár nap alatt elviszik. Maglódon is járnak, fél napig sincs kint a fa. Van az az anyagi állapot, mikor a tuját is eltüzelik.
És én is kizártnak tartom, h az országban nincs erre ember. -
H-Zol
senior tag
Itt ahol én gazdálkodok , úgy tanultuk még anno az iskolában , hogy Európa szintén is előkelő helyen állnak ezek a földek , az előbb voltam a tanyán és útba esett egy parcella kukoricánk !
még bírja ,pedig lassan megint 40 fokot mutat a hőmérő, hogy meddig fogja tűrni , nem tudom , de akár mi is lessz a kétéves termésnél több fog lenni !
-
H-Zol
senior tag
Mármint úgy értettem , hogy nem megy ( így akartam kifejezni , hogy hozzánk képest azok nagyon gyenge földek ) itt nállunk ha egy jó év összejön akkor száz mázsa felett szokott lenni a kukorica hektáronként , de tavajelött nekünk az átlagunk párszáz kiló lett hektáronként , tavaly 7500 kiló átlagot csináltunk , az idén nagyon jól indult , de nem lehet tudni , hogy mi lessz a vége , nemsoká megyek ki és csinálok egy képet !!
-
+1
bírom, amikor a gazdák borogatják a búzát a parlament elé, meg traktorokkal tüntetnek, hogy nekik jogaik vannak
aha, de akkor én is odaboríthatom a gazda háza elé a műanyag flitteres szaromat amit árulok, ha senki nem akarja megvenni? nyilván nem, mert akkor az piacgazdaság, csináljam jobban
szóval aki gazda, és nyíg annak annyit tudok mondani, hogy csinálja jobban és ha nem megy, adja el a földet. NEM KÖTELEZŐ ezzel foglalkozni, senki nem kényszerít rá. mondom úgy, hogy van kb 15 hektár a nevemen, meg egy gyümölcsös 200 cseresznyefával... -
totron
addikt
No de ha ártalmatlan rám semmiképp nem az akkor miért van várakozási ideje, eleve? Tudván tudom, hogy bordói volt. Vagy teljesen szagtalannak érzékeled azt? Bélrendszeri/gyomorrákot kerülném.
Szerk.: kén is játszik egyébként mellé, igen.(#16713) Dorian, értem, akkor beesik majd valaki talán aki jobban tudja ezeket nálunk.
-
totron
addikt
Igaz, hogy a nép ajka könnyen démonizál, de amennyire én látom, ezek az invazív esetek egy skálán mozognak, szóval létezik a többféle igazság. Nem egyformán ideális a talaj, a körülmények ezeknek az átkoknak sem, csak a haszonnövények felől nézve élnek meg "minden körülmények között". A mérték nem mindegy.
-
-
totron
addikt
Az egynormás nemgondolkodás a lényeg itt: A Szer. Egy magunkon kívülre helyezett csodaszer majd megoldja. Annyira izgalmas pedig a biodiverzitás, mint olyan, még ha egyre nehezebb is vele (mint egy makacs tini vagy demens öreg). A fogyasztóiságba belenevelt szerhasználó esetében nem tudom nem hibáztatni az egyént is.
-
Köszönöm, de én nem gondolom, hogy háztartási használatra 150k-ért kellene szivattyút vennem, kicsit ágyúval verébre kategória lenne, de még csak azt se, hogy ne lenne adott árban használható darab. Nem akarok hektáros önözőrendszereket működtetni vele, csak egy darab slaggal locsolni! De lehet már meg is találtam a megfelelőt, szóval a kérdés tárgytalan.
-
v-man
őstag
Lehet nem jó fajták vannak itt... Amikor megjelent akkora se volt mint a gyufa feje, de később se lett sokkal nagyobb. Mire kékülni kezdett volt ami leesett, amit kóstolni próbáltunk semmi íz, olvastam kell még rajta hagyni érni, na de addigra meg elvitték a madarak.... Talán jövőre.
-
eldoble
aktív tag
Nem tudom hány metszőollót használtál, de , ha ezt nem bírod negyedóráig, míg akik tudnak metszeni gond nélkül metszenek vele napokig 6-8 órát (nem ezzel a MUTA-val, hanem az "örökölttel), hát akkor ...
Én már talán 3-4 éve ezt használom ..., nem kérdés, egy ergonomikus Felco sokkal jobb, a nyélben lévő kis csap volt már, hogy nyomta a kezemet, a "lidl-s" nyele kényelmesebb, csak éppen a vágóéle, metsző része használhatatlan 50 vágás után, ez meg nagyon szépen vág évek múltán is.
Van egyébként nekem is ergonómikus, cserélhető pengés metszőollóm is, hátha sokat kell egyszer metszenem (otthon, vidéken a családunknak nagy gyümölcsöse van)..., de még nem kellett ..., félre tettem steril ollónak ... -
eldoble
aktív tag
Én nem hoztam el otthonról az örökölteket, így vettem magamnak ezt a MUTA-t, de előtte volt egy Aldis, egy Lidlis, meg még valami hasonló gagyi ...
Ezek a kovácsolt vas metszőollók, az örököltek is (bár abban nem vagyok biztos, hogy ezek az új MUTA-k is kovácsoltak) százszor többet érnek mint a 5-10e forintos OBI-s, Lidli-s.
Ha, neked negyedóra alatt zúzódásokkal és vízhólyaggal van tele a kezed, akkor ott nem a metszőolló a hibás, vagy olyanokat vágsz vele amit nem metszőollóval kell, vagy a kezed a hibás ...
Persze az nem kérdés, hogy egy 20-30e ergonomikus Felco sokkal jobb, és lehet azt kiválóan, örömmel használni kis kertben is, de hidd el, azt nem arra találták ki, hanem napi, több órás metszésre.
És hidd el, láttam pár embert metszeni az "örökölt" metszőollóval is napokon keresztül, napi 8 órában a szőlőben, gyümölcsösben és nem lett a kezük még ezek után sem zúzódásos ... -
én ezzel metsszek kb 10 éve: Leyat NL11
fateromnak meg van kettő, még a hetvenes évekből
annyi különbség van az övéi meg az enyém között, hogy az újabbaknak ergonomikus a nyele, a régieknek egyenes
mindene cserélhető, és minden darabja itthon is kapható külön-külön -
inf3rno
nagyúr
-
User_2
tag
kesztyűben használd,
ezeket ugye hidegben használják a legtöbbet, így ergonómia szempontból arra számítanak, hogy bélelt munkáskesztyűben fogják használni.
egyébként elképesztően sokat számít mennyira tiszta vagy rozsdás-koszos a penge, mennyire éles vagy már eltompult, milyen szorosra van állítva és van-e olajozva a forgótengelye.
nekem is van örökölt ormótlan metszőollóm, valószínűleg ruszki, nyelén kombinált fogó 1000V-ig szigetelő markolatával, azthittem szar,
egyszer unalomból megpróbáltam megfenni, most visz mindent újra könnyedén.
de kesztyű nélkül nem szabad használni. -
inf3rno
nagyúr
Nekem nem pont ilyen van, csak ez a márka. Vettem már Gardenat meg Fiskarst 10k-ért, és gyengébb minőséget produkálnak, mint ez a MUTA, úgyhogy én nem szidnám. Mindegyik eldobandó amúgy néhány év után, ha rendesen használva van. A 30-40k-s ollókhoz meg gondolom nem akarod hasonlítgatni...
-
its_grandpa
tag
>> .. retro számtech cuccot eladásra ...
Nézzük mi is van a szekrényben ...
Legöregebb : talán Compaq noti, floppy only, monokróm, kb. akkora mint egy nagyobb mai tablet.
Legend: Asus TUSL2-C, álló kerekes szerver házban, működik.
Futottak még: kb. 5 noti, az egyik még PAE bugos, trükkös a PAE kerneles linux telepítése. Raktam rá Kodit mert az ilyennek sport értéke van.
Ha elég mélyre túrok még MFM-es Seagate vinyót is találhatok.
És még Iomega ZIP drive-ot is tudok olvasni ha szükséges -
User_2
tag
annyival, hogy az ipari kartonok - mégis mi más lenne, ha nem ipari -
többnyire teflon alapú leválasztó segítségével készülnek a papírgyárban.
így a csomagolóanyag karton használata a mezőgazdaságban nem annyira előnyös, mint elsőre látszik.
hasonló topic a wc papír guriga.
a teflon alapú leválasztó másképp:ptfe, pfas és ezek deriváltjai -
its_grandpa
tag
-
Igen. De a lentebb említett munkának a munkadíja ~500k abból sok mindent be lehet szerezni, egyszer kell megvenni. Nálam a teljesség igénye nélkül: asztali / kézi körfűrész, gérvágó, felső maró (amit asztalba is tehetek), dekopír, orrfűrész, behajtók, flex, kézi szalagos / rezgő csiszoló, meg még az ég tudja mi amiket az évek alatt összevásároltam, h tudjak haladni
Na mondjuk ennyi gépnek azért már egy műhely is kellett
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- YEELIGHT Cube Smart Lamp spot + base moduláris RGB okoslámpa
- Dyson Airstrait nedves-száraz hajvasaló (Prussian Blue/Copper)
- Eladó Gamer szék párna csomag!
- Saeco Gran Baristo Avanti HD 8977 I FRISSEN SZERVIZELVE I VÍZKŐTELENÍTVE I GARANCIA I BESZÁMÍTÁS
- Eladó használt XIAOMI Vacuum MOP Pro robotporszívó!
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Bomba ár! MacBook AIR 13" 2018 - i5-8210Y I 16GB I 512SSD I OS X Sonoma I Cam I Gari!
- DELL PowerEdge R730xd 12LFF+2SFF rack szerver - 2xE5-2680v3,64GB RAM,4x1GbE,H730 RAID v ZFS
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- LG OLED Televíziók: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest