Hirdetés
- Elképesztő robotok, kutyatelefon, Waymo, kártya méretű tracker... CES
- Turbo fokozatra kapcsolt a OnePlus
- Crackberry Kevin telefonja, óriási Dreame stand autóval a közepén - CES
- Áprilisban már szaggathatja a kínai aszfaltot a Xiaomi SU7 új verziója
- CES 2026: Új összehajtható 3 az 1-ben töltő az Ankertől
- OnePlus 15 - van plusz energia
- MIUI / HyperOS topik
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Telekom mobilszolgáltatások
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Huawei P30 Pro - teletalálat
- Netfone
- Amazfit T-Rex 3 Pro – világítós dínó
- Áprilisban már szaggathatja a kínai aszfaltot a Xiaomi SU7 új verziója
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Dany007
veterán
Hello... Kell egy alap segítség nékem.
A procim E6600-as. 3Ghz-re húzva...
CPU-Z viszont így winben 2,0-t ír ki. Ez valami fogyasztás takarékos üzemmód lehet, nem? Vagyis ha nincs szükség a procira, akkor leveszi az órajelet meg ilyenek...
Hogy tudom ezt kilőni?
A másik.
Hogy most próbálgatom ráncigálni a procit.
Most 3,0Ghz - 1,40 volt. Ram 1Ghz 2,1 volt.
Relatíve stabli, Testek, 3D mark lefut. Viszont játék közben 20-30 perc után kiakad. Megfagy a kép. És van amikor a hang is beakad elég durván. Viszont nincs kékhalál, nem áll le a gép, az alaplapi akksit nem kell kivenni stb...
Mi lehet a gond? Csodálkozva nézem, hogy sokan a 2,1-es 2,4 es procikat 3,4-ig húzzák... Én meg 3,0-n nem bírom megtartani...
Adjak rá több feszt esetleg? =/ Vagy a ram nem bírja? Supertalent 2x2gb DDR2-800
Hátha van ötlet. Előre is köszönöm. -
dangerzone
addikt
válasz
gabeszka1989
üzenetére
Nem bírták a memók?
Vedd vissza 2-esre a ram szorzót. 500-as fsb mellett is csak 1000-ren járnának.
A proci akkor meg 8x-os szorzó mellett menne 4 gigát.
Amúgy mennyire stabil a cucc? És mennyi feszültséget adsz neki?
-
yolan
őstag
válasz
gabeszka1989
üzenetére
60-65 fok szokott a kapu lenni ha jól emlékszem, a ramokat meg rakd fel cl6-ba, ott biztos bírják még kicsivel tovább
-
gabeszka1989
csendes tag
nekem most 3840 volt a max de ott már nem birták a memok....
mivel 1066-os kingmaxok vannak ami nagyon kis mértékben túlhajthatóak sajna....
de nekem 3840-en 60-fokos volt max a proci 30-perc után.... mondjuk nekem asus triton 88-van most vettem de nagyon meg vagyok vele elégedve.... -
dangerzone
addikt
válasz
gabeszka1989
üzenetére
Nekem is 3800 a max.
De ez jó eredmény ettől a procitól. -
yolan
őstag
válasz
gabeszka1989
üzenetére
Ha mondjuk a vid-hez képest már 0.4-0.5v pluszt adsz neki, már valszeg játszani kell a pll-el és a vtt-vel, ref-ekkel.
-
válasz
gabeszka1989
üzenetére
3840MHz-en stabil? Milyen feszeket használsz? Egyébként E6750-től nagyon szép eredmény a 3.8GHz-es stabil freki, főleg úgy, hogy egy AsRock lapban megy ennyit.
-
gabeszka1989
csendes tag
sziasztok
érdeklődnék hogy valaki E6750-es procival 3.8-fölé tudott már menni?
mert a prohardver tesztelőknek se sikerült meg nekem is csak 3840-ig max felvinni és meghal a rendszer....
ha valaki tud valami okosságot irjon köszike üdv -
yolan
őstag
45nm, herélt wolfdale mag, ksiebb fesz, kevesebb hő
ha b2-es e6300-ad van akkor az 1.4v körül megy 500-as fsb-t 7-es szorzóval, csak kell rá egy komolyabb hűtés. 3.5ghz pedig igen sokmindenre elég. 1000-es ramokkal megtámogatni 1:1 arányban, és minden príma. everestben 9000 felett volt a memória olvasás. -
Hoffer
őstag
Sziasztok!
Ki tudna nekem segíteni abban, hogy az ehavi CHIP-ben olvastam, hogy a legjobb ár-érték vétel a pentium E6300! Ez miben különbözik a Core2 Duo E6300 tól?? Mert ugye az 1.86ghz az uj meg 2.8ghz! De minden másban megegyeznek! És mivel nekem a régebbi van de az megy simán 2.8ghz-n és azon is járatom, mi lehet a különbség??? Vagy alapból 7*400 as frekit adtak neki és kész is az uj proci????

-
lordovravens
tag
Köszi sgergi, gamerkiller. Hwmonitorban úgy látom, kapnak a ramok elég feszt(egyébként nem lehet állítani biosban). Valahogy majd rájövök, mi a gyíkjuk.
-
yolan
őstag
válasz
dangerzone
üzenetére
Azért az 6750 ez meg 6300

Igaz magas a vid, de megy is rendesen csak hűteni kell, de azzal mostanában nem lesz gondom
dq6-ban már nem tesztelem, megjön az extreme, átpasztázom, és megis hajtom, hogy lássan mitmeghogy, megpróbálok egy max fsb-t nézni 6-os szorzón, eldöntöttem, hogy max bios 1.6v-ot adok neki, ami terhelve egy olyan 1.5-1.6v amire én tippelek, meglátjuk mit szól hozzá. -
yolan
őstag
válasz
dangerzone
üzenetére
Köszönöm
Max oc-t még nem néztem, egyedül ezt az alapfeszes 3.5ghz-t tesztelgettem, meg super pi-ket. Majd most hétvégén, remélem megint jó hűvös lesz, aztán nekiesek 1.6v-al![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
yolan
őstag
nincs mit, hát igen, az a bűvös hőfok. mikor kérdezik miért jó a nagy bitang hűtő, 60 fok helyett csak 40, hát tessék, 20 fok minuszba az kegyetlen jó érték, mondjuk nálam szerintem igen jó a kupak alatti pasztázás, mert polír után ugyan azon a beállításon, több mint 10 fokot nyertem magonknál. Majd a -30-ban lesz itt bencsmárk
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
Arkar
aktív tag
-
yolan
őstag
Ez egy érdekes történet. Nyáron volt amikor 1.344v-ra lőttem be az 500-as fsb-t, és csak a procinak adtam plusz feszt. Most 8 fokos levegőben teszteltem, így nyugalmi állapotban 8-10 fok között volt a kupak hőmérséklete, a magoké pedig 12 max. Adtam a lapnak +0.04v-ot, a ramokat fixáltam 2.3v-ra cl5-ben, hogy ne az legyen a szűk keresztmettszet, és elkezdtem játszogatni az 500-as fsb-vel. Bios 1.45v-ról indultam, 5 perc orthos minden egyes lépésen, így lett belőle 1.328v terhelve
. Mivel ez gyári feszültség, így a refekkel és semmi mással nem kellett játszani, egy keményebb fsb-hez, 1.6v-nál már kéne utána állítgatni a többi feszt is. -
yolan
őstag
Ezen a héten érkezik meg az ep45-extreme, lapból tényleg nem lesz hiány
fixált 6-os szorzón igazából nem is néztem, mire lefutott a 30 perces orthos, meg mire előtte az 1.344v-ot lefaragtam stabil 1.328v-os alapfeszre, hát elment az idő, másnap reggel meg 8tól előadás volt. -
Arkar
aktív tag
Hy! Jó kis Proc! Nem nézted mekkora a MaX FSB?
Alapon feszen 3500Mhz!

-
gamerkiller
senior tag
válasz
lordovravens
üzenetére
Próbáld meg 2V-al, ha nagyon félted őket tegyél rá egy ventit.. Bajuk biztosan nem lesz tőle.. A képhibák nem tudom miért lehetnek, elvileg ram nem okoz ilyet..
-
sgergi
veterán
válasz
lordovravens
üzenetére
Az lehetséges, hogy a ramoknak kéne több fesz. Nem komplett gépeket vásároltatok? Ha igen, akkor azoknak menniük kéne, ha nem teszik, vigyétek vissza őket.
-
lordovravens
tag
Hello!
Valaki segítsen! Helyzet a kis családom részére
vettünk két gépet, az ár komoly szerepet játszott a döntésben, ezért egy használt konfigok értékesítésévet foglalkozó úrtól vásároltunk.
Az egyik gép hd4650nel nem ment, ez a lap hibája volt; a másik orthos blenddel, meg csak úgy magában is újraindult(mindentől, amikor valami a ramot terhelte), small fft-re nem.
Ramokból a 2gépben volt 4egyforma, úgyhogy minden variációban kipróbáltam, ua volt az eredmény. Kipróbáltam a másik procival is(2db e6400), azzal is uagyanaz, csak restart helyett blend hiba <10sec alatt. Ebből arra következtettem, hogy a lap a gázos cucc(mindkét proci + 4 ram csak nem lehet rossz). A lapokat cseréltettem a sráccal.
Most a hajamat tépem, mert a probléma megmaradt a blenddel mindkét gépben+restartos proci továbbra is restartos(+piros 4zetek villannak fel a képernyőn, mikor újraindul. na ez mi?). A lapok msi ms-7504ek kb.0 lehetőségekkel a biosban.
2 lehetőség van:-mindkét proci rossz
-a lap 1.8v-s ramokat tud kezelni a samsung 667mhz-s ramok amik benne vannak elvben ilyenek, de két oldalasak, de azt olvastam itt a ph-n, hogy azoknak kellhet min. 2v.
Minden segítséget, észrevételt, ötletet, tanácsot szívesen fogadok. -
Bambinoo
csendes tag
Sziasztok!
Meg tudná nekem valaki mondani, hogy most kb. mennyibe kerül a használt-piacon egy E6750... mert el szeretném adni és egy Q9550-t szeretnék helyette.
thx
-
pckownz
őstag
Na, megint én....
Hol is kezdjem...
E6400 M0, 400*7 fsb:dram 1:1.
OK.
400*8 fsb:dram 1:1, Windows boot-logo, újraindul a gép.
Hát, akkor nézzünk, 375*8(3,01) fsb:dram 1:1 (~751mhz).
Boot logo, tölt, tölt, tölt, kék hátteres rettenet.
NB-re adtam egy kis plusz feszt azóta úgy néz ki nem szarakodik a megjelenítés. (kop-kop-kop)
Na most akkor, hogyan tovább?
Illetve NB konfignál a memory remapping az az lenne, hogy mennyit foglal le a vga részére? Mert 4giga ramom van, és több mint 1 gigát tartogat a vga-nak, +512mb vram. -
Gombinyó
őstag
válasz
pckownz
üzenetére
85 tom's hardware szerint, de máshol is annyit olvastam régebben és el is hittem, hogy annyi

-
pckownz
őstag
Ha valakinek sikerült rájönni az E6400 TjMax-ára az kérem írja le.

Valahol 85 valahol 90-et találtam. -
pckownz
őstag
válasz
gamerkiller
üzenetére
Oké rendben van, köszönöm.
-
pckownz
őstag
Jelenleg 2,8ghz-en szalad, mert 3 fölött random kékhátteres rettenet fogad, ramhibára gyanakszom. Hétfőn megjönnek az újabb ramok, majd akkor nézek fölfele frekvenciával egy 3dmark vantage-ot.
Meglestem a cikket,
A Core 2 Duót az eredmények ismeretében egyszerűen felesleges 4 GHz-re tuningolni, hiszen a lassabb VGA-kon nem segít a VGA-limit miatt, a gyorsabb videokártyákhoz pedig már 3 GHz-en is bőven elegendő, játszásra alkalmas képkockamennyiséggel futtatják az összes játékot.
Ez valamennyire megnyugtat. Nagyon aggasztott, hogy az előző lapommal nem tudtam tuningolni, és érezhető volt, hogy az a 2,13ghz nem hajtja ki a vga-t. Ugye 1280-as felbontás alá nem engedek. Ezt szemléltette, hogy pl a Wheelman XP-n 2,13ghz alap órajelen 1280on akadt, (ebben a játékban nem lehet grafikát állítani) de most Win7 alatt 2,8~3,00 ghz-en tökéletesen szaggatás nélkül fut. -
pckownz
őstag
Azon gondolkodtam, meddig kellene feltornászni az E6400amat, hogy egy 4850 512mb-ot kihajtson rendesen?
Lehet nem ide való kérdés, de nem szeretek sok topicba irogatni

-
yolan
őstag
Eladó a tuningbarát e6300-am.

-
makkai
aktív tag
válasz
dangerzone
üzenetére
Hali!
Nekem is ilyen procim van, és szerintem a 100 fokos Tj max a jó.
A régebbi everest -nél még jól mért, de a mostaniaknál már szerintem nem.
Most azt mutatja , hogy a magoknak 2-3 fokkal alacsonyabb a hőmérséklete, mint maga az egész proci, de ha átállítom a Tj max-ot 100 fokra, akkor már 2-3 fokkal melegebbek a magok, mint az egész proci.
És így a bios-ban mért hőfokokkal is egybe esnek a hőmérsékletek. -
dangerzone
addikt
Sziasztok!
Szerintetek most melyik programnak kéne hinnem a hőfokok terén?
link -
yolan
őstag
válasz
pckownz
üzenetére
Hát na, egynéhány sör, közben több órás mikro- és makroökönómia zh-ra való tanulás, nikotinhiány. Ez így sikerült.
Én már nagyon várom a kegyetlen szibériai telet, minél hidegebb, annál nagyobb lendülettel fog járni az ujjam a bios-ban, mikor 1.8v-ot adok a gépszörnynek.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
h.adam.92
őstag
hát figyi. ramokat nem tudom visszaosztani, vagy csak én vok hozzá béna és nem találom hol kell, majd megkérdezem a totyikban.
debrecenben nemhiszem h a közeljövőben menni fogok, de ha mégis felkereslek és összecsapjuk a dolgokat
a házban 5 venti van
1db 120mm 1500rpm
1db92mm 3500rpm
1db 92mm 3000rpm
1db 80mm 2000rpm
1db scythe katan II venti, nemtom az adatait
fsb-t próbáltam már 458mhz 6-os szorzó, nem bírta, pedig a feszek maradtak.
a memória azért olyan magas mert nem kísérlezgettem vele h mennyit bír minimum.viszont itt a mac oc
3.2ghz-n amikor 1.408-at ír akkor biosban 1.45-öt kapott
mac oc-ben 1.6v-ot ír ki és 1.7-et kapott
-
yolan
őstag
válasz
h.adam.92
üzenetére
Azok a geil-ek nem bírják az iramot vagy miaretek? 2.15v biosban és 916-on mennek cl5-ben.. Jobban nem tudod vissza osztani? Hogy nem a ram legyen a szűk keresztmettszet.
Ez a legkisebb fesz amin bírja ezt? Végülis, túlmelegedéssel nincs gond, de 1-2 ventit ráköthetsz arra a féltéglára. Esetleg várj télig, minuszba kiviszed, megdobja a teljesítményt.
Megkéne nézni, hogy mi adja be a kulcsot, lap, ram, proci. Ha így stabil, vedd le 6-ra a szorzót, és adj egy 500-as fsb-t meni, úgy ugyebár 3000mhz lesz. A ramokat oszd vissza szépen, ne az legyen a ludas. Ha nem indul, nem stabil, akkor plusz fesz a lapnak, életképes kereteken belül, nem tudom mit bír a hűtése és maga a lap. Mondjuk, nekem p45-nél nem kellett egy dekát sem adni az 500-as fsb-hez. Ha megy akkor örülünk, akkor a lap bírni fogja. Nézzük is a procit. Állítsd vissza 7-es szorzóra és mondjuk egy 450-re. Az legyen egy biztos pont. Terhelt állapotban ezzel az 1.408v-al. Innen kezd tologatni a feszt és az fsb-t. Mondjuk, 60-65 fok felé én már nem engedném, sőt, lehet ott körül már throttlingolni is fog, akkor meg úgyis hibát dob az orthos. Egyszer benéztem és 1.5v-ot kapott biosból, terhelve valami 1.46 körül volt, 500*7-es beállításon, indítottam egy orthos-t és hopp, pár mp alatt ugrott meg kegyetlenül a hőmérséklete a magoknak. Egyértelműen, mondok egy példát, ha 1.6v-ot adsz neki, lesz belőle terhelésnél win alatt 1.55 körül, ha így túlmelegedik, akkor visszább kell venni h stabil legyen. Tehát ha kiakarod most taposni a lelkét, akkor az fogja beadni a kaput, hogy mennyire tudod lehűteni. Ha feszeled, megy az, lehet csak 1-2mhz-t, de megy, csak hűteni kell, kegyetlenül. Nem tudom hol kezd el órajeleket dobálni a procid, milyen hőfoknál, ezt is érdemes lenne kimérni egyszer everestel, hogy hagyod melegedni és nézed throttle watch-al, ahol elkezdi dobálni, ott életbe lép a túlmelegedési védelem, tehát az lesz a vége. Ha az alatt tudod tartani (lehet nem pontos adat lesz, de ugyan olyan pontatlansággal mérve, tudsz hozzá viszonyítani) akkor fog az még menni valószínűleg. Ezekkel kéne kezdeni a bemelegítést. Felső határ kimérése, milyen hőfokon van a vége. Durvára állítani a ventiket, hogy hűtsön az az orocchi. Nézni egy max feszt, aminél 100%-os load-on a hőmérséklet a kimért alatt marad. Ha ezek megvannak, lehet tesztelni, hogy milyen fsb-t bír ezen a feszen. Remélem tudtam segíteni.
szerk.: jahogy p965.. mondom nem ismerem ánusz lapokat. Hát, akkor egy alaplap fsb wall-t is kikéne mérni, esetleg rákérdezni, utána olvasgatni, bírja-e egyáltalán az 500 körüli fsb-t. Neked is felajánlom, ha Debrecen felé jársz, esetleg télen, becsöngeszt, kiülünk a garázsba, beletesszük az ep45-dq6-ba, elhozod az orocchi-t, vagy beéred a mugen2-vel, remélem addigra megjön a finom g.skill ramom, vagy ha nem marad ez a jóféle csak kicsit melegedős crucial, és megnézzük ebben az összeállításban mi a lelke.
-
RidDiCh
tag
szasztok , milyen hűtőt ajánlotok egy e6750 mellé ? tunningra kéne. köszi
-
pckownz
őstag
Azt a hűtőt még elhalasztom. Most az az 5-10k sem fog menni, mert faternak 2havi fizetéssel tartozik a cég, én meg beleöltem a gépembe minden maradékot.
+feszt nem adok
Irigy vagyok 
Most ha ezt a 3ghz-et újra stabilan tudom futtatni, akkor ojjé. Igazából csak kiváncsíságból mentem tovább, ki akartam próbálni a gép határait, de ezek szerint a memória nem bírhatta szinkronban?
Elég sűrűn vág ki a kékhátteres rettenetre. Arról nem is beszélve, hogy az OS-em is khmm... Rendetlenkedik. Azért 1-1,5min-es boot időkkel nem sűrűn jó dolog feszt tesztelni.
-
yolan
őstag
válasz
pckownz
üzenetére
Az a biztos, amihez kell, a többi nem jó köbö semmire.
Hát, nekem is volt, hogy egyszer ment 60 fok fölött is, másszor nem. Szerintem vegyél egy komolyabb hűtőt, baj nem lesz belőle, 5k körül már találsz, 5-10 között pedig bőven, 10k felett meg hajjaj
Adj egy kis pluszt feszt mind az északi mind a déli hídnak, hátha. -
pckownz
őstag
Ez nem jó hír.
Túl nem melegedhet, mivel használtam már 375*8-on auto fesszel ami 1,4V fölött volt, tehát még ennél is melegebb.
Azóta csinálja ezeket mióta átpakoltam dual channelre a ramokat. Egy memóriatesztet azért lefuttatnék. Nincs olyan amihez nem kell boot lemezt írni? -
pckownz
őstag
válasz
pokol ura
üzenetére
375*8
1,325V
1:1 fsb: dram
NB-n 1,40V van.
Orthos Stress cpu&ram priority 9:
Type: Large, in-place FFTs - stress some RAM Min: 128 Max: 1024 InPlace: Yes Mem: 8 Time: 15
CPU: 2128MHz FSB: 377MHz [386MHz x 5.5 est.]
2009.09.15. 18:21
Launching 2 threads...
Using CPU #0
Beginning a continuous self-test to check your computer.
Press Stop to end this test.
Test 1, 4000 Lucas-Lehmer iterations of M19922945 using 1024K FFT length.
FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4
Hardware failure detected, consult stress.txt file.
Torture Test ran 0 minutes 9 seconds - 1 errors, 0 warnings.
Execution halted. -
pckownz
őstag
Na próbálgattam a feszeket. Alap 266*8-at 1,15ön vitte.
Elindultam felfelé, majd sorba jöttek a gondok. (orthos error, blue screen). Meguntam,
333x8 1,1875V-on elindította, de orthos error, majd blue screen 2x is.
Nem erőltettem, továbbmentem 350x8-ra amit elvitt 1,2125V-on.
Na, akkor adjunk neki, 400x8, 1,3V. Indulni indul, nem bootol az OS.
1,325 illetve 1,35V-on ugyan ezt kipróbáltam, ugyanúgy OS=0. Kipróbáltam, Win7 csökkentett, classpnp.sys -nél megakad, vár, vár, újraindul.
Oké, 400x7 1,3V-on, CPU-Z szerint éppen 1,264-1,272V között eszik idle módba.
Már beszereltem még egy ventit a gépbe, most úgy néz ki, elől a vinyónál egy gyári turbina beszívja a levegőt, oldalt plexi lapon a proci fölött még 1 szívja a levegőt, hátul pedig 3600rpm fújja kifele.
A házban kényelmes a hőmérséklet. A proci mostmár pár fokkal kevesebben pörög.
Próbáltam, hogy elég lesz nekem a 375x8 kezdésnek 1,3V-on, de nem akart a bios után továbbmenni, csak restart.
FSB : DRAM arány végig 1:1. -
yolan
őstag
válasz
pckownz
üzenetére
Igen. A ramokat osszd vissza hogy 800 legyen az effektív órajelük, őgy meglesz az 1:1, ne a ram legyen a szűk keresztmettszet, amugy sem valami tuning bajnokok. Jézus, 71 fok!! Akkor itt most állj, és alapórajel, alulfeszelve. Túlmelegedik a prockány. Egy komolyabb hűtés kell rá, és lesz itt finom eredmény.
-
pckownz
őstag
400 fsb, 7es szorzó.
22perc Stress ram & cpu, priority 10.
Errors: 0, warnings: 0.
Ugyan annyi fesz.
Mostmár semmit nem értek.
Hőmérsékletnek a RealTemp által mért adatot nagyjából korrektnek tartom, 71fok volt 3,2ghz teteje. Ott jött be a kékhátteres rettenet, de nem tudom mi köze lehetett ehhez.
Na szóval 7*400 megy, de orthos 3200mhz-et írt, amíg coretemp és cpu-z illetve bios csak 2800mhz-et, illetve a matematika is, ha jól számolok.
holnap megpróbálom 7*400fölött szépen lassan. Vagy ha sikerül stabilra visszalőni a 3ghz-emet, egye-fene, beérem vele.
Ha fsb:dram arány nem 1:1 hanem, dram részére nő, az probléma lehet számomra? -
yolan
őstag
válasz
pckownz
üzenetére
Fuhát, első ránézésre kevés a fesz, akkor dob ilyen hamar error-t úgy hogy nem melegedik túl. De ugyan így lehet ram is, ha összeszarja magát. Próbáld ki másik rammal, ez a kingstone nem bíztató számomra. Vagy 1 modullal, cl6-ra már csak ne állítsd, nonszensz. Ha nem ram, akkor cpu fesz kevés, amit nem igazán értenék.
-
yolan
őstag
válasz
pckownz
üzenetére
Hát, pontos egyik sem lesz. Majd ha kiméred infrával, vagy lézerrel, tehát hardveresen.

Én inkább mindig felül becsülöm, abból baj nem lesz ha melegebbnek hiszem, tehát jobban hűtőm, mint fordítva. Valahol van egy táblázatom, meddig emelkedett a hőmérséklet, amikor már throttlingelt, és ahhoz néztem egy fórumban állítólag helyes tjmax-ot, abból következtettem, valami nagy okosságot, mikor mennyi lehetett a hőmérséklet, de tippem sincs, lehet már format megette. De ez te is végig tudod játszani. Hagyod melegedni, amikor már órajelet dobál, akkor életbe lép a túlmelegedés elleni védelem, azt tekintheted felső korlátnak. Órajel dobálásra, valszeg úgyis kapnál fagyást. Megnézed akkor mit mér az everest, tegyük fel 80 fokot (tényleg hasraütés). Most valami 86 fok ugrott be végfoknak, de valami ködös ez az érték. Neten utánakéne túrni. Kivonod egymásból, 6 a difi, akkor minusz 6 a beállított tjmaxból. Volt erről cikk is sszem logouton. Onnantól szépen tudod mérni/számolni. Én magamnál, everest mérésével úgy tapasztaltam, hogy 65 fok felett van a vége. Onnantól ha nem hűtőttem jobban, akkor megállt a tuningtudomány. Ha hűtőttem akkor ment mint az isten nyila. Engedtem 60-65ig hibázott, megállt, hűtöttem, ment. Ahhoz képest most 27 fokos, ez szerintem elég jó
-
pckownz
őstag
Természetesen, már megszokhattam volna, semmi sem olyan egyszerű, mint ahogy azt eltervezem.
Ezzel most mit lehet kezdeni? Mit jelenthet?
Egyáltalán CPU, vagy ram? Vagy csak véletlen?edit:
Lefuttattam még 1x.
Ugyancsak 41sec után:
Test 1, 4000 Lucas-Lehmer iterations of M19922945 using 1024K FFT length.
FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4
Hardware failure detected, consult stress.txt file.
Torture Test ran 0 minutes 41 seconds - 1 errors, 0 warnings.
Execution halted. -
pckownz
őstag
Hát igen, valószínű, hogy én csesztem el valamit, de megint kaptam egy kék képernyőt, a már korábban használt 3ghz-en, kisebb feszen. Közbe megnéztem a Tuning HQ táblázatot, és 1,325V-on akár 3700mhz-et is kellene vinnie.
Kezdek aggódni. Lehet jobb lesz átmennem a tuning hq topicba, vagy a szájbarágósba.
Mindenesetre, holnapig még kitalálom hogyan tovább.
Ja mégvalami, ha a CoreTemp TjMax 85-tel számól, a RealTemp pedig 90-nel, akkor melyiknek hihetek? Úgy olvastam, hogy a real temp pontosan adja meg a hőmérsékletet.
CoreTemp 25-30fok/magot ír, RealTemp meg 30-34fok/mag. Minden esetre az utóbbit valószínűbbnek tartom. -
pckownz
őstag
válasz
pckownz
üzenetére
Na, meguntam.
Maradtam 3GHz-en, 375-ös FSB-vel.
Mivel 8x -os a maximum szorzó, és 400-as fsb-vel nem hajlandó bootolni a gép. Hozza a win7 loading screent, de újraindul a gép. 1,3125V van most a cpu-n.
400-as FSB-n 1,3375V alatt resizte magát a bios. Ezt már tudom, hogy ez az alja.
Az lehetséges, hogy 1,35V -on azért nem bootolt 400*8=3,2ghz-en, mert kevés volt neki a fesz? -
pckownz
őstag
Még mindig E6400-am van.

Stepping: D
Revision: M0
Core: Conroe
Viszont most, hogy mondod, lehet rosszul vannak berakva a ramok.
Más:
Elkezdtem húzni 400*8-cal, 3.2ghz.
Dram freq 801mhz.
Fesz: 1,3500V
PCI-E freq: 100
Aztán egyszer csak nem bootolt.
Akkor kilőtte magát a bios, resselte, csak nem hagyta meg a beállításaimat, hanem teljes cmos resit nyomatott, onnantól visszalőttem mindent, és nem akart bootolni a Win7. Lemezről sem bootolt, Vista sem bootolt.
Adtam neki egy Cmos resit, azóta bootol, minden auto, alap órajel. -
yolan
őstag
válasz
pckownz
üzenetére
Huh.
Auto-n soha ne hagydj feszt, mert megsül. Nagyon túlfeszeli. Ahogy kérdeztem már, b2 vagy l2? L2 nem megy annyit, még sok feszre se, viszont melegszik mint a disznó. B2 az kellemes, főleg egy betyárabb darab. Nekem b2-őn 1.008v-on viszi a 400*7-et. 500*7-et már 1.344v-on. Hoppácska, azt írtad 7es szorzó? Akkor itt nem kerek valami, c2d e6300 az 6-7-es szorzókat tud. Akkor a tied véletlenül nem egy pentium dualcore e6300? Woldafe-2m maggal? Előbb ezeket tisztázzuk, utána ha minden jó, jöhet a túlhajtás. Igérem segítek.
A ramokhoz, 4 foglalat van a lapodon, ebből 2-2 egyforma színű. 1-3, 2-4. Ne ezekbe ted bele a 2 modult. Azonos színbe. Tehát 2 féle képpen teheted be, vagy az elsőbe és a harmadikba, vagy a 2.-ba és 4.-be. Így lesz dc. -
pckownz
őstag
válasz
pckownz
üzenetére
A fenti beállításoknal a 19. orthos percben elküldött kék képernyőre. Ujrainditottam a gépet, és nem kapcsolt be. Bekapcsoltam még 2-3 alkalommal, nem indult. Gépház oldala lekap, meleg gépszag. MotherBoard led világít. Oké, psu off, 10perc pihi. Psu vissza, bekapcs, boot képernyő, vérnyomás csökken. Majd az előzőleg leírtakkal elindult a gép.
Ha jól láttam, Real Temp 71fokot írt, 90-es TjMax-szal számolva.
A teszt első sorozata sikeresen lefutott, aztán a második sorozat 2. vagy 3. részénél kaptam a kék hátteres, fehér szövegű, sok számból álló undormányt.
Ez most mitől lehetett?
Mod:
Most nézem, CoreTemp az 85-ös TjMax-szal számol, és ahogy elnézem everest ugyan azokat az értékeket adja.
CoreTemp 1.325V -ot ír, CPU-z 1.424-et.
Elkezdek kisérletezni 1.3xx volttal, mert ezt az 1,424 idle, 1,43+ terhelés alatti feszt soknak tartom. -
pckownz
őstag
Na elkezdtem. Észrevettem azonban, hogy 375ös FSB-nél, 4:5ös DRAM aránynál, 46x ram freq-en, 5-5-5-18- 2T ram időzítések mellett, Single channelben megy a ram.
Na akkor adjunk neki.
FSB: 400
Ratio: 8
CPU voltage: bátorkodtam 1.225-öt beállítani. Hát a bios visszaállította az előző értékeket mivel nem indult a gép. Akkor ez legyen auto.
DRAM freq 801MHz
Timing: Auto
PCI-E freq: 100
Megy minden fainul, CPU 2,13GHz @ 3,20GHz, 1,425V. (itt megijedtem kicsit).DRAM
SB 1:1 lett. Timing 5-5-5-18-2T single channel.
Gondoltam, ezt akkor megkérdezem a ram tuning topicban, de mivel Veled kezdtem el, és főként a cpu feszt akarom optimizálni itt teszem fel a kérdést. Mit csináljak, hogy single helyett dualban szaladjon a 2x1gb 800mhz Kingmax dual kit ram?
Illetve, ha megvan a cpu fesz, timingon akarok javítani.
Orthos 15perces priority 9 stress testet most kezdem. -
Sequadon
tag
Üdv!
Ma fogtam először tuningba. Egy E6300-as, és egy P5B az alany. A P5B topic első hsz.-e szerint kezdtem. Utána fél óra orthos, minden ok, 63 fokig ment fel a proc, gyári hűtéssel. Nemtudom az sok-e, majd hül még remélem a fesz. csökkentés miatt. Viszont 1.2250V-nál kissebb fesz.t nem tudok neki adni. Nincs kissebb érték. BIOS-t még nem frissítettem, tartok tőle nem a legújabb.
Frissebb BIOS-ok már tudnak alacsonyabb feszt. is adni?
Új hozzászólás Aktív témák
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Bittorrent topik
- Elektromos autók - motorok
- Sorozatok
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Apple asztali gépek
- OnePlus 15 - van plusz energia
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- OLED monitor topic
- További aktív témák...
- Eladó ez a Bypass 6x Gigabit LAN PEG6BPI6-SD :1.1 kártya (285)
- BESZÁMÍTOK! AMD Ryzen 9 9900X processzor GARI: 2026.01.30-ig
- ÁRCSÖKKENTÉS Intel Core i5 3470 confidential Ivy bridge Quad Core
- AMD Ryzen 9 9950X3D - Új, 1 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 5 8500G 6-Core 3.5GHz AM5 Box - PCX garancia 2028.10.06.
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Deep Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4125
- 3M füldugó 50 pár (100db) eladó
- BESZÁMÍTÁS! ASRock H510M i5 11400F 16GB DDR4 1TB SSD RTX 3070 8GB Zalman S2 TG GIGABYTE 750W
- Xiaomi 14T /12/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A12/Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A32/Samsung Galaxy A52
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)