Hirdetés
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- iOS alkalmazások
- Apple iPhone 13 mini - miért nem veszik elegen?
- Google Pixel topik
- Poco F8 Ultra – forrónaci
- Apple iPhone 17 - alap
- Redmi Note 14 Pro+ 5G - a tizenhármas átka
- Turbo fokozatra kapcsolt a OnePlus
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csorbi
addikt
válasz
dulifiO
üzenetére
Javasolnám, próbáld ki az Intel Burn Test-et , na majd ez megfingatja a procid. Ha ettől talpon marad, akkor adhatsz neki bármit, stabil marad!

"This is an extremely stressful program that will put even the most powerful X86/X64 CPU in the world at its knees. Load temp under Linpack will be up to 22*C higher than the competing software Prime95."
Nem értem, miért mindenki prime95-öt használ...könnyű megjegyezni a nevét, vagy mi?

-
dulifiO
aktív tag
Egyelőre marad így, aztán még finomítgatok. Ha így stabil lesz akkor a memóriaidőzítésekkel még játszok, mert most 6-7-7-23, ami elég gyenguci. 1 óra 10 perce stabil, kezedm unni, lehet, hogy egy fél óra múlva elhalasztom éjszakára és a memókat piszkálom. A te felvetésed szerint 450-es fsb-nél tudnék 960Mhz-es memóriát belőni. 6*500 is kipróbálásra vár.
-
yolan
őstag
válasz
dulifiO
üzenetére
A magasabb fsb egyértelműen jobb, ha értelmes arányban és beállításokon tudod járatni a ramokat.
Szerintem egy 7*450 elég lenne, és akkor 1:1-ben járatva 900mhz-n cl4-ben (4-4-4-12) finom lenne. Stabilra belőni és örülni
Esetleg 6*500-at kipróbálni, nem kell tőle tartani, 500-as fsb iszonyatosan megdobja a rendszert.
7*500-on 1000-es ramokkal cl5-ben igen megszaladt a memória kezelés.
[link]
[link]
bónusz cpu queen
1200-es ramokkal már lehetne bencsmárkolgatni
-
dulifiO
aktív tag
Tartok egy kisebb élménybeszámolót:
8*400-on stabil a proci 1,35V-al, de a memókat így csak 1000Mhz-en hajtja, mert azok az 1200-at már hosszú távon nem bírják. 8*420-ál már 1,45V körül lenne stabil, de ott meg túlmelegszik (75-80 fok). Számít az FSB meg az MCH fesz is, de sajnos azzal nem vagyok ki a vízből, ha 2 perc helyett 10-ig bírja az orthos.
Aztán gondoltam kipróbálom mit bír 7-es szorzóval (E6300 rulez) és, hogy kiaknázzam a memóriákat is, 7*458-ra esett a választásom ( ugyancsak 1,35V proci, +0,15V MCH és +0,15V FSB). Így a memóriák 1099Mhz-en mennek, ott 2,1V-on betonstabilak. A processzor 3,2Ghz-en, ami ugyan annyi mint a 8*400
A kérdésem a következő: így gyorsabb a rendszer vagy az első variáció a jobb?Volt olyan is, hogy orthosban az egyik mag az 5. tesztnél beragadt és fél óráig nem mozdult onnan. Az mentette meg, hogy újraindítottam a tesztet. Persze a másik mag már megcsinált eközben egy csomót. A 7*458 élesteszt (8-12 órás) jelenleg a 30. percében tart és 3663Mhz-nak írja a procit, ami hülyeség. Ez az első kétmagos procim, de az egymagoshoz képest sokkal több hülyeséget tud kicsikarni a programokból.

-
yolan
őstag
Az orthos ilyen, nekem is aszimmetrikusan futnak a tesztek a két mag között.
Nálam 500-as fsb-nél így voltak a ramok (1066os dominator):Performance Enhance: Standard
Ez a tRFC-t és a Performance Level-t piszkálja, stabilabbá lehet vele tenni tuningnál.
X.M.P: disabled
(G)MCH: 400mhz
System Memory Multiplier: 2.00D
Az időzítések pedig 5-5-5-15, performance level-t nem piszkáltam.
Így 1000mhz-n mentek a ramok.
Az, hogy 2.0v felett piros lesz meg villog majd a fesz csak annyit jelent hogy az már káros is lehet a jedec szabványbeli ramoknak (800mhz@1.8v)
Azért egy mezei 1066-os ami megvan 2.0v-on, nem biztos, hogy a stabil 2.2voltot bírni fogja, főleg hűtés nélkül. mondjuk, 2.2-2.3-on már 1200 körül voltam, szvsz nem kell 100mhz környékére.
Nagyon úgy néz ki, hogy nem a lap a ludas, ha a ramokat belövöd, nem 1:1-re, hanem szépen visszaosztod 800 körülire, netán 900-ra, az időzítéseket cl5-re pakolod, ne az legyen a szűk keresztmetszet. Ha ezek után is azonos proci beállításokkal nem stabil akkor adj még neki feszt, persze csak ha a hűtőt bírja. A fordulatot akár az egekbe is csavarhatod, 60 fokos határt nem érdemes átlépni. -
dulifiO
aktív tag
Amikor a processzort nyúzom, akkor 1:1-be küldöm, tehát most 840-en mennek 1,8V-on, azt simán viszik. Az 1000Mhz-es stabil működéshez viszont már 1,9V kell.
Elég sok mindent kipróbáltam ma reggel és érdekes eredmények jöttek ki. Néha jobb, ha 0,2 helyett 0,1V-ot adok az FSB-nek és az MCH-nak.
-
dulifiO
aktív tag
Most próbálok hosszabb stabilitású teszteket futtatni, mert ugye ez lenne a cél. Adtam az fsb-nem meg az mch-nak is 0,2V-ot, a procival 1,40625-ig mentem 425 FSB mellett. Fél percig bírta. Visszavettem 420Mhz-re és már 20 perce pötyög hibátlanul az orthos. Amúgy a ramok 1066-osak és tegnap este 1200-őn is beindultak, bár stabilan még nem futtattam őket, szóval azok nem lehetnek ludasak. Érdekes egyébként, hogy a második mag rendre lemarad egy test-tel. Az első mag befejezi a 4-es tesztet, mire a második azt elkezdi. Van ennek jelentősége?
Véleményem szerint itt a proci a leggyengébb láncszem.

-
yolan
őstag
válasz
dulifiO
üzenetére
Igen-igen, akár lefelé állítással is stabilabbá, illetve magasabb órajelre tudod állítani. Hogy minek mennyit az jó kérdés, procinként és laponként változik. Az enyém pl 1.325ös viddel 1.344-en szereti ha a ref értékeket egyel-egyel megdobom, bár a vtt-vel is játszani kéne de annyira még nem tisztult ki a kép.
-
h.adam.92
őstag
válasz
birozoli7800
üzenetére
vagy a lapnak, bár a giga lapokhoz nem naon értek
-
dulifiO
aktív tag
Sziasztok!
Az normális, ha az E6400-am nem akar 8*410 fölé menni? 1,4 volton stabil, de ha emelek fsb-t, akkor borul, hiába emelek cpu feszt is. Esetleg valami speckó beállítás kell? Amúgy Gigabyte EP35-DS3P alaplapom van. 6*500-at simán viszi amúgy.Üdv.: Dulifi
-
yolan
őstag
Hmm. Szerintem ők sem kapják meg, csak max egy közelítő értéket, amit eltudok képzelni, hogy egyes könyékig bioszokban turkáló emberkék, már rég kiolvastak a biosból, így lett valami alapja ennek a mérésnek. A másik meg, hogy szvsz nem összehasonlítható ha bios alatt és os alatt fut a gép. Nagyobb terhelést kap a kis démonok futtatása miatt os alatt.
Amúgy, én úgy olvastam, hogy a 4300-nak 100-as, míg a korai Conroe magos c2d-nek 85.
A b2-es steppingnek tudtommal 85, az l2-nek viszont 100. -
makkai
aktív tag
Hali!
Én is így jártam az E6750-el.
Én úgy szűrtem ki, hogy járattam a gépet vagy fél órat majd a bios-ba lépve ott is vagy 10 percet és felírtam hány fokos a proci, majd elindítottam a rendszert és vártam 10 percet és megnéztem, hogy melyik progival stimmel a hőmérséklet.
És kiderült, hogy az everest nem volt jó, annál is inkább, mert a régebbi everesttel azt hiszem a 4. akárhanyasokkal jól mért, de amikor az 5-ös szériát telepítettem, utánna 10 fokkal magasabb hőmérsékleteket mért.
Szerintem a bios-ban mért hőfok a mérvadó, gondolom az alaplap gyártók megkapják a pontos értékeket, hogy az alaplap megfelelően tudja kezelni a procit. -
Csorbi
addikt
Nem, nem áll fent. Csupán pontos értékeket szeretnék kapni arról, hogy valójában hány fokos. Eddig mást mért az Everest meg a Real Temp is, de csak azért, mert az Everest alapjáraton 100-as Tjmax-ot vesz figyelembe (állítható), a Real Temp meg 90-et (ez is állítható). De hallottam olyat is, hogy 85-ös a 6320-asok Tjmax-a. Ki tudja most ebből eldönteni, hogy melyik a valódi? És bizony így akár 15 fok eltérés is lehet a valósághoz képest.
-
gYaLo
őstag
Sziasztok!
E6750 meddig bírja a feszelést ?
Most 3,6ghz-n 1,45 nél vagyok
-
mh197
őstag
Eddig akarod engedni a hőfokát a procinak, vagy miért lényeges a Tjmax?
Igazából ha üzemi hőfok fölött vagy, nagy valséggel nem használ a procinak. Ugyanúgy, mintha láttál már esetleg egy adott teljesítményre méretezett ellenállást, amit a névleges teljesítmény fölött járatnak, szépen megbarnulnak,"megégnek". Ha túl meleg egy proci, nem tudom, hogy lehet-e ilyen jelenség benne, de sztem 80-100 fok közt már tuti elkezdődik vmi hasonló.
-
Csorbi
addikt
Tudja valaki, hogy az Exxxx széria TJMax értékeit hol lehet fellelni? Kerestem már, de seholsem találtam olyan oldalt, ahol az összes fennvan. Vagy ha valaki tudja az E6320-ét, vagy az E4300-ét, ne tartsa magában

-
yolan
őstag
Van ep45-dq6, de heroin árban.
Van benne igazság, mire nem elég egy ds4, de van rá egy vevőm, ami igen jó áron megvenné, kábé 8k-t kéne rádobnom a ds5-re, ami szerintem kihagyhatatlan ajánlat.
Ami vonz az a stabilabb feszvezérlés, ugyebár nb-nek és ramoknak is 2-2 dedikált fázist ad.
Én maradok a c2d-nél, mert ez viszont tényleg bőven elég, 3.5-ön járatva nem nagyon hiszem, hogy egy ideig elfog fogyni az ereje. Aztán meg jöhet egy e8400
. -
mh197
őstag
Hát, sztem vétek eladni egy ilyen jó deszkát, ami ennyit kihajt egy C2D-ből, főleg ha közben hüvös is. Nekem 965 van, ami valszeg szintén jó tuning darab, főleg mert dq6-os fajta.
Azonban melegszik nem is kicsit, mint minden 965. A p35 -re azt mondják hidegebb, és jobb benne a tuning, gondolom a p45 meg még jobb tuningra C2D alá. X48-ról azt hallottam, hogy akár 65 fokra is felmegy a lap, szóval az is melegszik mint atom. De tényleg, DQ6 nincs p45-ből?
Vagy miért nem olyat veszel? Bár sok különbség nincs a DS4/5 és DQ6 közt, max a felhasznált anyagok minősége.
Én meg proci váltáson gondolkodom. Megtetszettek a quad-ok is (Q6600-ot néztem ki), de lehet csak egy E6750 lesz. Szóval lehet majd át kell menjek a Q-s topikba, ha mégsem E lesz
-
yolan
őstag
-
Csaszykj
aktív tag
Sziasztok!
Kedden vásároltam egy E6400-at, lecseréltem az E2140-emet fájó szívvel, mivel 100% tuningot tudtam belőle kihozni.
A jelenlegi konfigom:
Abit IP35
E6400 M0 VID: 1,3000V
Scythe Ninja Rev. B Plus + a 12centis légkavaró hozzá
2*1GB Kingmax
Chieftec HPC-420-362DF ( nem mai gyerek, de még bírja a strapát )Megjött a proci, alapon hagytam bebootolni, majd egyből mélyvízbe vetettem.
3,2Ghz-et tűztem ki célomnak, hogy ennyin szeretném üzemeltetni, és így álltam neki tesztelgetni.
Sikeresen be is lőttem ( 2 óra Prime stabil), bár kicsit csalódva, mivel az E2140-em alapfeszen vitte ezt ( bár tudom nem egy kategória ).A lapom biosában a következő értékek vannak beállítva:
CPU Core V 1,3800V
DDR2 V 1,90V
CPU VTT V 1,3125V
MCH 1,25V 1,290V
ICH 1,50V 1,55VMemóriaidőzítések: 5-5-5-15 2T
Próbáltam lefelé vinni az értékeket, de a prime azonnal hibát lökött...Mért adatok Prime alatt: ( Everest & Core Temp & CPU-Z )
CPU Core V 1,344V
DDR2 V 1,87V
CPU VTT V 1,30V
MCH 1,25V 1,31V ! ( nem vágom miért ennyi, a biosban nem ennyit állítottam neki )
ICH 1,50V 1,53VIsmerősömtől kértem segítséget az elején, hogy mit mennyire állítsak be, de el van tűnve már 3-4 napja msn-ről, így gondoltam megkérdezlek titeket, hogy ha esetleg próbálkoznék 3,4Ghz-el akkor mit meddig szabad feljebb vinnem a biosomban, hogy ne sérüljön meg a rendszerem. És a másik kérdésem az lenne, hogy ezekkel az értékekkel nem-e adtam valaminek sokat, most VGA híján csak idle-ben használom szinte, mivel hétfőn kapom meg...
Előre is köszönöm a hsz-eket!

-
h.adam.92
őstag
jaja
, még itt ph-n vettem
(nem occsóé) -
gamerkiller
senior tag
-
h.adam.92
őstag
át lesz festve a ház, szétkaptam a masinát.
kép
-
keIdor
titán
válasz
gamerkiller
üzenetére
Hát jó ár esetén én elgondolkoznék, hogy visszavásároljam-e őket... a 8800GTS úgy ment tuningban, mint a 9800GTX+ ami nem gyenge. Az E6600 se szorul magyarázatra.
A kettő együtt ér még 40k-t simán. -
keIdor
titán
válasz
gamerkiller
üzenetére
Elég elhamarkodottan adtal el a régi cuccaid. Az Abit, E6300 mondjuk nem volt "pótolhatatlan" de az E6600, 8800GTS-edért kár volt, mert mind a kettő jól ment, és a mai napig jó hardverek, pedig egyik 3 éves, a másik meg 1,5.

-
h.adam.92
őstag
hát nekem a hővel nincs problémám(Scythe Orochi)
hát a 3500mhz megvan, csak nem stabil sajna, neki meg az. az enyém max 3.2ghz-t bír 24/7-ben és azt is 1.4500V-al. -
gamerkiller
senior tag
Értem.. Hmm h2o? Szép is lenne.. Scynthe Mugen..
-
mh197
őstag
válasz
h.adam.92
üzenetére
Na igen, de ez ugye egy B2, ami melegebb többet áramot eszik, és emelett jobban is lehet húzni ezért.
A te 6320-ad meg gyakorlatilag ugyanaz a mag, csak nincs benne letiltva a plussz 2Mb cache.
, tehát a 3621Mhz-el majdnem ott vagy, ahol ő. 3500-öt meg sztem vinni kell a B2 szériának, ha egy L2 megy 3010 -et. 
-
mh197
őstag
válasz
gamerkiller
üzenetére
Valszínűleg azért nem bírta a magasabb fesz mellett addig a prime, mert magasabb fesszel emelkedik a hője négyzetesen a procinak, és magasabb hőn meg már nem stabil.
Milyen hűtést használsz? Víz? -
mh197
őstag
válasz
h.adam.92
üzenetére
Miért mennyit szerettél volna kihozni a 6320-ból?
4500Mhz-et?
Sztem az L2 steppinges 6300 -tól sem rossz, hogy prime stabil 1,4 V-on 3010 Mhz-em. Ráadásul hüvösebb is, mint a B2 társai, és kevesebbet is zabál (bár ez utóbbit nem tudom mérni, csak a neten található tesztekre tudok alapozni)

-
keIdor
titán
válasz
gamerkiller
üzenetére
Loadline Calibration-t kapcsold be nyugodtan 1,45V alatt. 1,5V-ig meg elmehetsz.
NB: 1,40V
FSB (VTT): 1,3V is mehet. -
gamerkiller
senior tag
válasz
gamerkiller
üzenetére
És megint.. 4100Mhz-en is elindult, de 4Ghz-et nem tudom stablizálni az én szűk kereteimen belül.. Nem tudom hogy mi lehet a gondja, biztos nem a kevés fesz.. (1.475 bios szerint..dropp: 1.445) Na majd még próbálkozom valamivel.. Azt furcsállom, hogy 1.425V-on tovább bírta Prime-al (14 perc.), mint 1.445-el(10 perc.).. Ez miért lehet?
Szerk: Ezt nem merem annyira küldeni mint az E6600-ot... Azon még 1.525V-on sem tudtam stabilizálni a 3.9Ghz-et...
-
gamerkiller
senior tag
válasz
gamerkiller
üzenetére
Megfeküdt.. Nem értem miért kell ekkora V ugrás 3900Mhz felett.. 1.425V-on ugyan ez, még egyszer.. csak kilőttem a zenét..
-
yolan
őstag
Annyival kiegészíteném, vagy hozzátenném, hogy mivel fsb-t emel, attól a ram órajel is emelkedni fog, amit lehet hogy a +0.2v hatására sem fog elbírni. Én az időzítéseket szoktam "tuti100"-ra belőni, mondjuk egy cl5-re, az elég tág, mehet benne a ram 800-tól 1100-ig is, így nem a ram lesz a szűk keresztmetszet. Az mhc-nak meg laptól függően akár több delej is kellhet.
-
Lacpac
őstag
Szia!
Nem kell minden 100 mhz után tesztelni, emelsz az fsb-n 5-10-15-öt, majd mentés.
Újraindulás után megvárod míg betölt a rendszer, ha nem tapasztalsz boot közben lassulást vagy fagyást, akkor restart, be ismét a biosba, +5-10-15mhz az fsb-nek(2700-as cpu órajelig szerintem mehet 15 mhz-enként az fsb emelés, utánna már kevesebbet emelj egyszerre)
Ha eléred azt a határt, ahol lassabban jön be a win, vagy lefagy, onnan visszaveszel az fsb-ből 10-15mhz-t és indulhat az orthossal a szöszmötölés.
Látom giga lapod van, semmit ne hagyj auton, a feszeket manualra!
A stabilitás miatt:
MHC-nak mehet +0,1V
Ramnak +0,2V
CPU fesz manualra (ha megvan a stabil eredmény alapfeszen majd lehet emelni)
PCI-e frekit 100mhz-ra fixálni!
Ha 965, vagy p35-öd van akkor jelentkezhet egy PCIe bugnak nevezett jelenség. (16× helyett csak 8×, vagy 1×sebesságen fog menni a PCIe sín) CPU-Z progit szedd le és nézd meg mit ír a "Mainboard" fülnél, a "Graphic Interface"-nél.
Nem kell tőle megijedni, vagy a giga 965, vagy az asus p5b topikban van rá megoldás.
Nekem erre oldódott meg:-) -
csoki-
csendes tag
E6600 van nekem, böven megfelel
. 3.2 -ön dübörög rendesen 
-
h.adam.92
őstag
hát a cpu voltage control-t szedd le auto-ról. mennyi a proci VID-je? próbáld úgy húzni, hogy megnézed mennyit bír alap fesszel és csak utána emelsz feszt. sztem 100mhz-enként emeld a proci órajelét. mikor megvan nyomj egy 30 perces vagy 1 órás orthos-t vagy prime-t és folytathatod tovább. és a mem feszt se hagyd auto-n. pci-e frekit 100-ra állítsd. am semmi gáz, én is kezdő voltam(vok).

-
csaboo
tag
válasz
h.adam.92
üzenetére
Áháá, faszányos!
És vajon mennyire fog ez felmenni húzás után?? Kipróbáltam 2.5 GHz-re felhúzva, az idle megemelkedett 48-50 fok környékére, terheléssel nem próbáltam. Tuningban nagyon kezdő vagyok, amit tudok, és most is csináltam:
FSB-t emeltem meg 350-re (tehát igy 7x350), mem.osztót(szorzót) állitottam 2.5-re igy 875 MHz-en ketyegett...CPU voltage controlt auto-ra állitottam.
Szóval...hogyan tovább?Köszi a helpet előre is, bocsi, ha sok a láma kérdés, mármint tőlem.
-
csaboo
tag
Sziasztok!
Vettem a minap az E6300-as procimra egy CoolerMaster Hyper TX2-es hűtőt, gondoltam tuningolok rajta egy kicsit, mert eddigi élete során csak alap 1.86 GHz-en ketyegett a proci. Húzás nélkül, lezárt házban, ebben a jó fülledt időben az új cooler-el 42-44 fok körül van mindkét mag idle hőmérséklete. CoreTemp-el mértem. Kérdésem az, hogy ez tűrhető hőmérséklet-e? Everest stability test terhelése alatt max. 54 fokra kúszott fel.
-
schwartz
addikt
válasz
gamerkiller
üzenetére
Rendben.
Jo ejt. -
gamerkiller
senior tag
válasz
schwartz
üzenetére
Majd holnap nézek 1h blend-et 1.475V-on az jó? Most már megy az esti dolgok elvégzésére..
3744Mhz 1.35V Small FFT 32min..Jó éjszakát!
-
schwartz
addikt
válasz
gamerkiller
üzenetére
Igazabol a max OC erdekelne (fesztol fuggetlenul) leghutessel. 1h Blend. Ha lehet legyen mellette egy Everest system stability test ablak is nyitva. (throttling monitorizalas vegett)
-
gamerkiller
senior tag
válasz
schwartz
üzenetére
Hány perc legyen a Prime? Azt tudom hogy 3870-el 3 perc alatt dobta be magát..
De te vagy az ellenfelem, te miért nem mutatsz fel semmit?
Mondjuk egy 1,35V-os MAX OC kategóriában..
Szerk: 6000

Tudom hogy nem mondtad, csak szarul érzem magam hogy nem nyújtja azt a prockó, amit én mondtam..
-
schwartz
addikt
válasz
gamerkiller
üzenetére
Durva. De johetne valami Prime stabil max OC is, leghutessel.

Kulonben soha nem is mondtam, hogy atvagtal... Valoszinu a P5B-P-ben egyszeruen csak tobb fesz-el megy. Annyira nem zavar...
Új hozzászólás Aktív témák
- BESZÁMÍTÁS! MSI Katana15 HX B14WEK notebook - i7 14650HX 16GB DDR5 1TB SSD nVidia RTX 5050 8GB WIN11
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3962, 100% Akkumulátor
- Eladó egy Xiaomi 12T pro Töltővel adom
- Ulefone Armor Pad 5 Pro
- Update 01.08. - Bomba árak 2026-ban is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

nekem 3.5 tuti nem lesz soha, max majd a rampage formula-mban
Milyen hűtést használsz? Víz?