Hirdetés
- iPhone topik
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Vivo X300 Ultra - tárcsázz, ha van rá keret!
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Minden téren tudott fejlődni a Motorola Razr 60 Ultra
- CES 2026: Íme, a Lenovo és Motorola foci vb-s különkiadásai
- VoLTE/VoWiFi
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kris87
aktív tag
válasz
Mika1227
üzenetére
Első körben az 1:1 azt jelenti, hogy ugyanolyan belső fsb sebessége van a ramnak és a procinak is, lényege a dolognak h nem kell feleslegesen egymásra várniuk. Persze ennél sokkal bonyolultabb a dolog még elméleti síkon is. Biosban az fsb strap? to northbridge menüpont szolgál az arány beállítására, ez legyen 400. Alatta a sima fsb is 400. A memória 800. A pci-e kötelezően 100. dram static read control bekapcs. load line calibration szintén bekapcs. cpu vid legyen 1.35re fixálva, semmiképp ne auto. A többi beállítás egyelőre auto. én feltettem a legújabb biost, jól megy vele. Próbálkozz és várom a tapasztalatokat, h megérte e.

-
Quan-Chi
őstag
valakinek X6800 proci eladó ?
több mint 1 éve keresem
-
Ranger^41
aktív tag
Háj!
Lehet, hogy balfasz kérdés lesz, de bizonytalan vagyok. Van jelenleg egy asus p5ld2 lapom, benne egy p4 630as procival, és win7 32bit telepítve. a procit szeretném cserélni egy e6400-ra. a kompatibilitási listát megnéztem, és elvileg kezeli, mert a lapot 2.01G nyákkal szerelték, és 1903as bios van rajta, ami a legújabb. A kérdés a következő: Ha berakom az új procit, akkor el fog indulni az oprendszerem?
-
Mika1227
őstag
Hali!
Úhh az jó lenne ha segítenél, bár már húztam meg a procit (3,1-ig) de a RAM dolgot azt az 1:1-et leírhatnád, hol kell beállítani! Alapból nem így van állítva a RAM? Amúgy az alaplap emeli a feszt magától ha állítom az FSB-t? Érdemes felhúzni a procit? Akkor várom a segítséget!
Előre is köszi! 
-
Kris87
aktív tag
válasz
Mika1227
üzenetére
Látom ugyanolyan lapod és procid van, mint nekem. Azt javaslom, hogy 8x400-on hajtsd a procit, a ram meg 1:1-ben menjen, így kihajtod a ramot is. Ezt általában bírja alapfeszen, de érdemes lenne alámenni, elképzelhető, hogy 1.3-1.325 is elég neki a gyári 1.35 helyett. Ha nem emelsz feszt, nem csökkenhet az élettartam. Bios finomhangolásra is érdemes figyelni, ha gondolod adok pár tippet. üdv.
-
Mika1227
őstag
-
sgergi
veterán
válasz
Mika1227
üzenetére
Rövidíti, de bőven nem használod annyi ideig, hogy ez a rövidítés kijöjjön. Főleg, mert ez nagyon kicsi tuning, tehát belátható időn belül (10 év) nem fog a tuning miatt tönkremenni. (lehet több is az a 10 év) Ekkora órajelen még lehet megy fesz emelés nélkül, ha nem, akkor egy kicsi pluszt adhatsz neki.
-
Mika1227
őstag
Hali!
Mennyire befolyásolja a proci élet tartamát a tuningolás? Ha mondjuk az E6750-et 3,2Ghz-en használom. Rövidíti a proci élet tartamát? Mindenképp kell a feszt emelni ehhez az (3,2Ghz) órajelhez? -
RidDiCh
tag
Most vettem egy Arctic Cooling Xtremet a 6750-re. A proci G0 steppinges, mit ajánlotok meddig lehet húzni fesz emelés nélkül ?
-
whitezo88
nagyúr
válasz
dangerzone
üzenetére
köszi, tudtam h a pcie frekit elfelejtettem. majd holnap megnézem, és akkor stabilizálom a feszt is. a memós beállítást megcsináltam, arra emlékeztem is.

-
dangerzone
addikt
válasz
Mika1227
üzenetére
Az optimális kihajtáshoz elég az alapórajel is.

whitezo88: A pci-e frekvenciát fixáld 100-ra. Amúgy meg a feszültséget ne hagyd auto-n. Ész nélkül ne állj neki tuningolni, mert simán tönkreteheted a hardvereket...

Az fsb-t növeld. A pci frekvenciát állítsd 100-ra. A ram szorzót állítsd úgy, hogy az adott órajelet bírja a ram. Aztán a proci stabilitását teszteld ibt-vel, vagy prime95-tel. Prime-mal legalább egy 20 percet járasd. Ha nem stabil, kifagy, újraindul, akkor biosban adj még egy kis feszt a procinak. Cpu-z -vel pedig megtudhatod, hogy mennyi feszültséget kap éppen a procid, mert ugye az alaplapi beállított feszültségnél a valóságban kevesebbet kap. A lényeg, hogy napi használatra 1.4V fölött ne nagyon legyen a feszültségérték terhelt állapotban.
-
whitezo88
nagyúr
sziasztok, tegnap felhúztam a procit 2.8-ra, bár a feszeket nem fixáltam le (optimized vagy mire raktam) egész nap faszná ment is, de késő este Dragon Age alatt elszállt a grafika, szétesett a kép (fagyás nem volt, és érdekes mód belső térben nem volt gond szabadtéren meg igen. kiléptem, bementem NFS Shiftbe, de ott perfektül ment minden. aztán negyed órára rá windows egy videó lejátszásánál kékhalállal kifagyott. utána loadoltam a failsafe defaults-ot, azóta úgy tűnik nincs gond DA-ben sem. (bár utána csak 3.-ra tudtam bebootolni) lehetett ez a túlhúzás miatt? (ill a feszek - szorzó fixálás hiánya miatt?) a VGA kártya 1 hetes sincs.
régebben hónapokig ment 2.8-on, de akkor jobban belőttem, de nem emlékszem mit kellett pontosan
-
Mika1227
őstag
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy van egy e6750-es procim és érdemes-e húzni, a vga-m egy Geforce 9600GT!?
Én amennyit olvastam erről a témáról abból azt szűrtem le, hogy az alap órajel (2,66 Ghz) is kihajtja a kártyám! -
Speed®
titán
válasz
Dany007
üzenetére
Ha kicsomagolásnál mutatott 100%ot, az gáz..olyankor nem igazán dolgozik a proci, inkább a vinyó(k) vannak leterhelve. Betömörítésnél számít a proci. Nekem 3.9es WinRAR van fent, betömörítésnél 70% körül tartja a magokat (4).
Boci_83
Ha DVDbe (MPEG2) konvertálsz AVIt, az hasonló a kitömörítéshez, ha DVDből csinálsz AVIt (MPEG4), ott fogsz látni teljes terhelést, megfelelő programmal. -
Dany007
veterán
válasz
Boci_83
üzenetére
Szerintem ez azért van mert talán sem az oprendszer, de a progi biztosan nem támogatja a két szálon történő párhuzamos feldolgozást.
Ezen én is kiakadtam a múltkor... Winrar legújabb verzió, 8gigát csomagolok ki, és csak az egyik procimag dolgozik 100%-on, a másik meg néha néha megmoccan...
Persze játékok, meg komolyabb programok már mind támogatják, ez egy egyszerű procis gedgettel lemérhető, vagy task managerből.
Valójában én se értem... =/ Csak tapasztalom / tam azt amit te is.
De mivel ma már a legtöbb játéknál látható / érezhető, hogy mindkét magot használja, ezért egyértelmű, hogy az adott program hibája ha nem. -
Boci_83
őstag
Üdv!
Egy viszonylag egyszerű, sőt már ciki kérdésem lenne.
Miért van az hogy dvd-t konvertálok, és a procimnak az egyik magja viszonylag jó százalékban dolgozik, a másik viszont csak alig-alig. Legalábbis amint a windows feladatkezelő mutatja. 3200Mhz-en fut, 45-55%-os hatásfokkal...?
Egyáltalán van olyan alkalmazás aminél kihasználom a proci teljes keresztmetszetét?
Vagy a gépem egyéb hardvere lenne a szűk keresztmetszet..? -
dangerzone
addikt
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Szerintem a háttérrel van a gond.

-
Motion_Blur
félisten
válasz
Motion_Blur
üzenetére
3x1gb-os kiszerelésben az egyik ram nem szereti 1333-on a cl7-et, szal 24/7-re most ez van: 490x7@1.3v
Szintén 25 fokban (
), zárt házban. -
dre75
tag
Sziasztok!
Annyi lenne a problémám hogy a gépemen egy idő után (2-3perc, vagy rögtön indítás után)
elkezdenek akadozni a játékok(nem a graff miat akadozik hanem megy normálisan és elkezd szakaszosan akadozni!)
A proci húzva van (e6300@3ghz)de megpróbáltam alap órajelen is defeault beállitásokkal!
Úgyse jó!
A hardverekkel sincs gond mert nálam ez a 3. asztali pc ami csinálja ugyanezt a tünetet!
Minden más alkatrész volt a 3 kül. gépben!
Nem értem a dolgot!Lehet hogy az áramellátással van a gond?
A segítséget előre is köszönöm
-
Motion_Blur
félisten
A lap miatt nem megy tovább.. a proci valszeg kisebb fesszel is beérte volna, de nem volt időm kitesztelni. 3500MHz-en használom 24/7-ben 1.29v-on, úgy prime stabil.
Everest bench: [link]
1066-os ramok is mennek faszán 1400 fölött cl7-ben

mod: 25 fokos szobában, zárt házban
-
vlcsko82
senior tag
Én amit raktam fel képet az ALAPFESZEN annyi és igy atom stabil
2,8Mhz-en alapfeszen szntén STABIL csak nem akarom széthajtani a procit!!!A max. nálam amit kiprobáltam 3,0Mhz,de azt csak megnéztem a prime95-t nem futtatam rajta
Szerintem addig jó mig nem kell feszt emelni
ill. NAGYON MAX.20% tuning,de inkább 10% és akkor sokáig birni is fogja a proci
,de ez is nézőpont kérdése
én négy magyról váltottam vissza kettőre,de ezt sem tudom kihasználni 
-
pckownz
őstag
Most, hogy mondod, 2*1giga rammal ment nekem 3,2-t auto fesszel, csak folyamat túlmelegedett és visszavettem 2,8ra gyári hűtővel. Aztán crysis közbe kidobált kékhalállal, de adtam +feszt az északi hídnak mert alapon próbálgattam, és azóta nem mutatott ilyet. (kopp-kopp)
Nem is zavarna, ha csak 3ghz-et menne, de a tudat, hogy ez ment 3,2-vel az idegesít. -
vlcsko82
senior tag
Nem tudom az sokat számit ha 2X2Gb ramot használok vagy mindegy

-
Lacpac
őstag
válasz
pckownz
üzenetére
Az is lehet, hogy a tiéd ennyit tud.
E6400 és E6400 között is van különbség.
Az én volt 6400-am B2-es volt, a tiéd M0. Az enyémnek alacsonyabb a VID-e! Az enyémmel megvolt a 3600 (450×8) 1,45 V-al (BIOS) De csak egyszer futtattam így tesztet, egy téli éjszakán, nyitott ablaknál. Szobahőmérsékleten BIOS-ba belépve már 65-70°C volt. Nem volt egyszerű hűteni.
Másnál 1,5V-al nem ment 70°C fölé orthos alatt.
A 4*1GB ram is beleszólhat, túlterheli a memória vezérlőt. Vegyél ki kettőt, és úgy is próbáld meg, 2×1GB-al.
Nem tudom, milyen a lapod BIOS-a nekem az MCH-nak kell adnom 0,1V-ot 350-es FSB fölött 2×2 RAM-al. (500-as FSB fölött sem kell neki több
) Te is megtámogathatod nyugodtan.Adtam neki egy auto feszt, 1,416V-on ment (cpu-z szerint) 100%load alatt hőmérséklet még 60fok alatt volt és kék képernyő orthos közben.
Itt inkább a memóriák hibáztak. Azt hiszem a kékhalál memória hibázásra (ez a szó nem néz ki szépen itt, de már nagyon reggel van) utal.
-
Quan-Chi
őstag
Valakinek eladó Intel c2d X6800 extreme edition proci ? 
-
pckownz
őstag
Sziasztok. Régebben már jártam erre a kis E6400-ammal, de akkor arra a végpontra jutottunk, hogy gyári hűtő csere. Ma megtörtént, kapott egy AC Freezer 7 pro-t. Eddig szép és jó, akkor adjunk neki mondjuk 400*8-at, és kapásból 1,35V-ot. Hát win7 bootnál újraindul.
Ezt játszotta 1,385V-ig, ahol már megkérdezte, hogy csökkentett mód vagy normál, majd ujraindult, 1,4V-on is.
Adtam neki egy auto feszt, 1,416V-on ment (cpu-z szerint) 100%load alatt hőmérséklet még 60fok alatt volt és kék képernyő orthos közben.
Akkor vissza bios és 425*7 (3ghz) 1,375V, majd elindult, orthos stabilan lefutott rajta:
Van egy fórumtársunk, aki 3.3Ghz-en használja bios 1.43V-tal ami cpu-z szerint 1,39V.
Viszont cpu-tuning táblázat alapján:
[link] 3360MHz és ~1,3V, illetve ugyan itt 3200MHz ~1,216V-tal ment.
Illetve 3,2GHz-et ment már 1,280V-on is.
Szóval kérnék némi segítséget, hogy be tudjam lőni a procit rendesen. Mit kellene beállítanom, és mennyire. -
lordovravens
tag
válasz
dangerzone
üzenetére
2passig.
Az a furcsa, ha a memory sizingot probera rakom bios stdről, akkor meg csomó hibát lát és le is áll. Egyébként meg, amelyik proci újraindulgat, azzal le sem fut, hanem kikapcsol(még csak nem is újraindul).
Az everestes stabilitás tesztek közül pedig a cpu cache az, ami beszarik. -
dangerzone
addikt
válasz
lordovravens
üzenetére
Mennyi ideig futtattad a memtestet?
Legalább 1 órát azt is, ugye?
Ha igen, és jók voltak, akkor sajna tényleg marad az a megoldás, hogy ki kell próbálnod az alkatrészeket más gépben.
Ami ilyenkor hibás lehet rangsorrendben: ram, táp, alaplap, proci
Remélem hamarosan megoldódik a probléma!

-
lordovravens
tag
válasz
dangerzone
üzenetére
memtest szerint a ramok jók.
marad a proci a hibás. így vettem őket, de nem tudom, az aljuk mi a franctól repedhetett meg.
kösz a segítséget! -
dangerzone
addikt
válasz
lordovravens
üzenetére
Ha a small fft megy legalább egy órát hiba nélkül ,akkor a procival nincs gond. A feszültség meg azért annyi, mert terhelve mindig visszaesik picit. Az nem para.
Ezt töltsd le. Írd ki cd, vagy dvd-re.
Vegy ezt, ha van floppy meghajtód.És bootoltasd be valamelyikről a gépet.
Ez egy memóriatesztelő program. Az egyik legjobb. Ha ez hibázik, szóval piros vizszintes csík lesz a képernyőn, akkor a ramokkal lesz a gond. -
lordovravens
tag
válasz
dangerzone
üzenetére
a small ffts megy, azzal nem problémázik. a tápok noname-ek, de bírják a small ffts + furmarkot. a ramok 667mhz-s samsungok, de mindenféle variációban ugyan azt csinálja a 2 proci(az egyik hibával leáll, a másik restart) és windows memory diag tools szerint jók.
Arra gyanakodtam még, hogy nem kapnak elég feszt, mert mind2tő 1.325v vid-ű, de cpu-z szerint 1.296-1.304v közt kapnak orthos közben. a lapok oem-ek, ezért nagyon gyér a biosuk, úgyhogy lehuztam az ntune-t, azzal annyit tudok csinálni, hogy egy csuszkával fel-le állítgathatom a proci sebességét. vissza vettem 2Ghz köré, de ez sem változtatott semmin, szóval gondolom mégsem a fesz a baj.
Holnap lehet, hogy végre ki tudom próbálni a dolgokat más gépében, ott talán fény derül az igazságra. -
Alister71
nagyúr
Üdv, szert tettem egy G0-ás E6550-re, amit így elsőre 400x7-re állítottam. Ha a P45 biosába "normal"-on hagyom a feszűltséget, tehát hagyom, hogy a saját VID-je alsó és felső határa között mozgolódjon, mennyi fsb lehet esélyes?
500 körül elmennek ezek a procik ha jól láttam, de oda gondolom már kell 1.4-1.45 volt?
Klikk
Intel Burn gond nélkül lefutott, max 53 fokra melegedett a proi. -
dangerzone
addikt
válasz
lordovravens
üzenetére
small fft vagy ttf vagy nemtommi, szóval a legelső opciós tesztet is futtasd le.
Nekem anno azért halt be a gép blend teszt közben, mert hibás volt az egyik rammodulom. Viszont az első opciós teszt frankón lefutott.
Szóval én inkább memória problémára gyanakodnék, esetleg táp.
A ramok márkáját és a tápokat le tudnád írni? Meg azt hogy mennyi idősek? Akkor nagyobb eséllyel derítjük ki a hiba okát.
-
lordovravens
tag
Sziasztok!
Kicsit korábban már nyarvogtam itt, hogy 2 gép is van a háznál, ami nem működik kielégítően, az egyik összevissza újraindul, a másik nem, közös bennük(azon kívül, hogy e6400ak), hogy blend alatt behalnak(<10s). Mivel még mindig nem találtam senkit, akinek szétkaphattam volna a gépét próbálgatni, mi lehet a gáz, megnéztem tüzetesebben, hogy a prociknak van-e vmi fizikális hibája. Ismét egy közös tulajdonságra leltem köztük, mégpedig arra, hogy az aljukon van egy-két repedés. Alig látható, csak ha megfelelően vetődik rá a fény akkor kivehető, de határozottan látszik.
Szerintetek ez lehet a problémák forrása?
Van valakinek hasonló tapasztalata? -
tremor
tag
Senki

-
tremor
tag
Ja ASUS P5KC-lapban
-
tremor
tag
Úgy néz ki hogy hozzájutok egy E6800-as-hoz,ezeket kb meddig lehet húzni hogy természetesen stabil maradjon még??(kiváló minőségű hűtővel)
-
yolan
őstag
Hivatalosan is E8400 tulaj lettem. Itt fekszik előttem az utóbbi 3 évben szerelmemmé vált E6300. Alapfeszen 500*7. Imádom. Polírozott. 17k-ért vihető, ha nem, megy toyone-hoz szárazjégre, meglátjuk mit is tud komoly kezek között.
Azért még járogatok majd ide
.
Üdv, yolan. -
Apone33
őstag
válasz
dangerzone
üzenetére
Rendben, feszt még nem emeltem, ahhoz előbb kéne egy jobb lapot vegyek.
neked is köszi

-
Apone33
őstag
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Értem, akkor no problem. köszönöm

-
Apone33
őstag
Üdv
Van egy E6320-as cpu, amit 2,6 ghz-en használok alapfeszen. 100%-os használat mellett kb 42-47 fok között van. Annyit szeretnék kérdezni hogy szerintetek hosszabb távon árt-e a cpu-nak? Esetleg vegyem vissza egy kicsit az órajelét? Egyik ismerősom mondta hogy ez nem tesz jót neki hosszabb távon.

Előre is köszönöm

-
yolan
őstag
válasz
dangerzone
üzenetére
Oké, te nyertél.

-
yolan
őstag
válasz
dangerzone
üzenetére
Nekem erőben ez az e6300 is bőven elég, 500-as fsb-vel és 7-es szorzóval 3500mhz-n mindenre elég nekem, még sok is, ezért jár csak 400-as fsb-n.
Tehát nem a plusz erő ami miatt váltok.
Így pl egy q9400 és társai túl erősek lennének, semmiben nem használnám ki. Ez finom kis e8400, az kell most nekem. Szépen belövöm olyan 4ghz-re, minél alacsonyabb feszen, vagy 3ghz-re alulfeszelve, ez az ami izgat
-
dangerzone
addikt
Én meg pont az érőre gondoltam. Hogy E6xxx után én max 4 magos procit szerválnék.
Jó, én meg pont fordítva vagyok, nekem eddig volt E8500-am, csak az olyan kategória, hogy a magasabb órajelet nem lehet kihasználni annyira, mint amennyivel drágább, viszont nemsokára meg a kétmagos volta miatt ígyis-úgyis kevés lesz.
De persze, ha kíváncsi vagy egy ilyenre, vágj bele. Sok időt el lehet tölteni, amíg gyönyörködsz a tuningpotenciáljában.
-
yolan
őstag
válasz
dangerzone
üzenetére
Mármint e6300 után? Ugyan minek? Nem erő hiány miatt váltok, csupán hajt a vérem
Járt nálam q6600, hát nem nekem való. -
dangerzone
addikt
válasz
Quan-Chi
üzenetére
Ez tök jó, meg szép, csak feleslegesen drága.
De te tudod.

Szerintem egy i7 jobban mutatna abban a gépházban.
Azt szerintem lehet ugyanolyan áron is kapnál mint egy x6800-at. Én ilyen procit ph-n eddig nem is nagyon láttam.Amúgy ha nagyon szereted az ilyen extrém inteleket, limitált kiadásban, akkor az apróban asszem árulnak egy p4 ee 965, vagy 975-öst @ 3,73 ghz 30 k fölött. Elég antik...Az ára is.

-
Quan-Chi
őstag
valakinek volt már itt köztetek Intel c2d X6800 extreme edition procija ? én már nagyon régóta keresek ilyet, esetleg ha van valakinek vagy tud szerezni valahonnan az szóljon!
de bármilyen tapasztalatot is megoszthat velem az akinek volt ilyen cucca!
egy csodálatos konfig része lenne
Asus Striker Extreme
Asus Silent Knight II Nikkelezett limitált kiadás
X6800-as proci ( csak ennek van híjja)
2x2gb OCZ reaper
Asus 8800GT Matrix SLI-be
WD 500gb RE4 vinyó
Asus 450W nikkelezett táp
Asus DVD író
és mindez egy skeleton házban
-
Dany007
veterán
Hurrá!
Hogy mitől jött ez elő ilyen hirtelen és erőteljesen azt még jó lenne tudni. Mert nincs ötletem.
Porosodástól meg egyebektől hónapok alatt nő 5-7 fokot a hőm. max. Így nemértem, hogy lett neked egyik pill-ről a másikra 70 fok.
Persze a lényeg, hogy működik! A ventik meg nyugodtan mehetnek gőzerővel, max feljebb csavarod a hangerőt
Én azt szoktam... főleg, amikor a vga ventit is felnyomom 100%ra. -
Zsotyi
csendes tag
válasz
Dany007
üzenetére
Nnno!
Tudom csalódást okozok (
), de vettem szilikonpasztát (250 Ft-ért), lekapartam a régit, felnyomtam az újat. BIOS-ban még beállítottam, hogy ha 60 C° fölé megy a CPU, akkor a venti menjen gőzerővel.
Egyébként átlag 1400-1500 RPM között pörög, szerintem annyi elég.
No meg leszedtem egy RealTemp nevű progit, ami kiírja a CPU hőfokot. Igaz még csak fél órája megy a PC, de stabilan 44 és 48 C° között mozog. Majd meglesem mennyi lesz 1-2 óra NFS:Shift után!
Úgy tűnik a rendszer is visszanyerte régi teljesítményét. Szóval remélem most már minden OK.Nagyon szépen köszönöm a segítséget!
-
Dany007
veterán
Héééj!
De paszta nélkül ne futtasd a gépet! Nem egészséges!
A lekvár nem poén volt! Nekem is azzal megy a gépem.
Látszik új PH!-s vagy!![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
[link] Tessék. Itt a nagy Mester tesztje lekvárral ! Bizonyítottan jobban hűt, mint a sima paszta!
Remélem a ventit is lecsekkoltad, hogy rendesen pörög-e fordulat meg ilyenek. -
Quan-Chi
őstag
én is így jártam ! kevés pasztát raktam a procira ... és annak ellenére hogy elég jófajta nem melegedő a kicsike, eléggé felsült ! leszedtem a hűtőt rákentem az egész tubus ezüstözött pasztát arra rá a zsír új Asus SilentSquare Evo hűtőt amit még 5darab 12CM-es segített a munkába a CM590-es házban ... és így már 30-35 fokos a proci , ez már megfelel

-
Zsotyi
csendes tag
válasz
Dany007
üzenetére
Fuhh, hát köszi szépen!
Szétkaptam a PiCit, leszedtem a hűtőbordát, meglehetősen be volt már porosodva. A paszta is elég száraz volt, de mivel nekem nincs sajnos (lekvárral csak nem kéne
), ezért egyelőre csak annyit tudtam csinálni, hogy kifújtam a Szaharát a bordák közül.
Még folyik a tesztfázis, de van egy sanda gyanúm, hogy megint túl fog melegedni. Holnap megyek és veszek pasztát. Remélem az után nem lesz már vele gond.
Már tényleg csak azt tartom furcsának, hogy miért a készenléti állapot idézte mindezt elő.
Eddig simán futott a proci, röccenésmentesen, mégsem melegedett túl soha. Most meg hirtelen ez lett a hobbija.Még egyszer köszi a segítségeteket!
-
Dany007
veterán
Na örülök, hogy sikerült előrelépni!
Egyetértek előttem szólóval. 77 fok az nagyon magas. Annyit nem szabadna elérnie folyamatos terhelés mellett is.
Nekem most alapon van 52 fok. Igaz húzva van, plusz fesz is van neki adva 2,4 ról 3Ghz-re. De terhelés alatt is, max 61 fok volt, több nem.Én is csak azt tudom mondani, hogy szépen szedd szét a procit. Kapd le a hűtőt, de előtte azért vizsgáld meg, hogy rendesen illeszkedik-e. Elég ha csak az egyik illesztő műanyag bigyó el van törve, már simán lehet 80 fok a nem tökéletes illeszkedés végett. Nekem volt már ilyen régi cerka procival.
A default bios settings a legbiztosabb. Tehát az alapértelmezett.
Nézd meg mennyire poros a hűtő. A hűtőborda. Nálam 3-4 hónap hanyagolás után, egy tisztítás 10 fokot is csökkent átlagban a gépen... Tehát nem utolsó szempont.
Szal szedd le a hűtőt. Nézd meg van e rajta hőátadó paszta. Ha csak kevés van, és az is teljesen összeszáradt (jóformán törik), akkor szépen finoman kapirgáld le mindet. A hűtő bordáról és a prociról is. Majd kérj valakitől egy adag szeder, vagy baracklekvárt! És 1-2 csöppöt tegyél a proci tetejére. Tökéletes hűtőpaszta álá Bacsis
Ha szétkapod a hűtőt akkor vigyázz, mert néha a proci odaragad a borda aljára. Szal csak finoman. Ha még nem szedtél szét ilyet, akkor nézz szét a neten, keress képeket, hogy tudd mit kell csinálni stb...
Biztos hogy történt valami, ami miatt túlmelegszik. Magától nem. Az egyetlen dolog, ami nem engedné melegedni a procit az a hűtőborda és a rajta lévő venti. Ergo ha túlmelegszik, márpedig 77 fok az jócskán túl... akkor valami a hűtéssel lesz.
Nekem az a cerka egyik pillanatról a másikra mondta be az unalmast. Winampot hallgattam. Egyszercsak puff kékhalál. Restart / Bios és már 75 fokon ment Biosban! 1,7-es celeron 478-as foglalat jó régen volt.
Szétkaptam a gépet, és láttam, hogy a bordát odaszorító kis műanyag bizbasz el volt törve, jóformán fityegett rajta a borda... Előtte nekem se volt gondom hónapokig... egyik pillanatról a másikra bekövetkezett. Örülj neki, mert ez így még könnyen javítható hiba
Ha kész a tiszítás meg az újrapasztázás, akkor lődd be a gépet, de ne menj be windowsba, menj be Biosba és ott ellenőrizd a hőmérsékletet. Alapon max 45-46 foknak kéne lennie Biosban, vagy még kevesebbnek. Ha ez nincs meg, akkor tovább kell gondolkodni.
Esetleg a hűtőventillátor fordulatát is megnézheted. Pörög-e rendesen. Olyan 1600-1800 fordulat körül kell lennie, max 2000.Szal igen, bizony lelassíthatja a gépet a proci melegedése. Ilyenkor szépen visszavesz a teljesítményből, nehogy szétfüstöljön az egész. Ergo nem érdemes erőltetni.
Bár azt nem értem, hogy miért pont késszenléti módból jött ez elő : s
Nézz át mindent. Sok sikert !
-
Zsotyi
csendes tag
Én csak azt nem értem, hogy ez a PC ezzel a config-gal ment eddig is, és eddig soha nem melegedett túl.
Amióta volt ez a készenléti állapotos huncutság, azóta van ez..
Erre az anomáliára (már amennyiben az
) nem találok egyszerűen ésszerű magyarázatot.
Azt sem hinném, hogy a hűtő van rajta rosszul, mert konkrétan kb. fél évente van, hogy szétszedem a házat. -
sgergi
veterán
Bizony, valószínűleg ott a proci saját magát veszi vissza. Az intel erre a procira 60 fokot ad meg max értékre. A hűtőt nézd meg, hogy jól illeszkedik-e, akár újra is pasztázhatod, nem kéne ilyen magas hőmérsékletre felmennie. Próbáld meg lehűteni, és nézd meg, hogy akkor lassú-e.
-
Zsotyi
csendes tag
válasz
Dany007
üzenetére
Először is köszi a segítséget..
Jobban szétnéztem BIOS-ban és már tudom, hogy miért vinnyog az alaplap.
Túlmelegszik a proci!
E6600-am van, BIOS-ban 77 C°-t mért a gép, és a 'Beeping' 75 C°-tól van beállítva.
Tehát az már biztos, hogy ez a gond.
Na igen ám, csakhogy eddig soha nem melegedett túl a procim, vagy lehet, hogy mikor nyomtam a készenlétit (és ugye utána nem bírtam csak áramtalanítással észhez téríteni), utána nyomtam egy "Load Optimaized Bios Settings" és lehet, hogy ekkor vette le a 'Beeping'-et 75 C°-ra (előtte lehet, hogy magasabb értéken volt).
Ma kb. 2-3 órája megy a gépem (igaz nem toltam erősebb játékokkal), és így lett 77 C°-os a proci.
Most az a kérdés, hogy ez sok, vagy kevés?
Lehet, hogy emiatt lassú a rendszer, mert automatikusan megfogja a procit a rendszer, hogy ne melegedjen jobban túl?A 'Beeping'-nek (tehát, hogy milyen hőfok felett kezdjen el "nínó" hangot adni a gép
) adhatok magasabb értéket?
Ha igen, mi lenne az ideális?
Vagy lehet, hogy teljesen rossz úton indultam el?
-
Dany007
veterán
válasz
dangerzone
üzenetére
Köszönöm! Igen, most 2,3-on megy! Meglátom a napokban, hogy mennyire bírja.
Ez a 3ghz is hozott változást. A múltkor, amikor sikerült lefuttatni a 3Dmarkot ~ 2500 ponttal többet kaptam. És nem csak a CPU score lett jobb. Plusz TDU-ban is érezhető volt az a 20-25% sebességnövekedés. Átlag 55-60-ról 80-90-es átlagra ugrott. Hihetetlen volt, csak ugye akkor még kifagyott 30 perc után. Tegnap éjjel meg már nem
Meglátjuk. -
dangerzone
addikt
válasz
Dany007
üzenetére
Ez számomra elég egyértelmű, hogy a memória a hibás. Túl magas neki az órajel, alacsonyabb feszültségen.
2,2V-ot simán adhatsz neki. Nem lesz baja. Szerintem még a 2,3V-tól sem.Hát azért változó ám ,mennyit bír egy proci. Gyártásfüggő.
Eddig az E8xxx szériával voltak tapasztalataim. Volt amelyik 1,35V-tal ment 3600 mhz-t, volt amelyik ennyi feszültséggel 4700-at ment. Változó.Egy átlagos E6600 szerintem is úgy 3400 mhz körül mehet.
Az enyém picit átlagon felüli szerintem, ez megy 3700-at 1,4V alatt.Amúgy a videókártyádnak nem nagyon kell több 3 ghz-nél szerintem. Sokat nem javulna az összesített teljesítmény már efölött.
Terhelve meg ne menjen 70 fok fölé napi használatban.
-
Dany007
veterán
Huh elég érdekes probléma. Főleg, hogy készenléti állapotból visszajövet után alakult ki.
Nekem is volt már olyan, hogy hibernálás vagy késszenlét után nem ébredt fel a gép, de egy sima reset megoldotta a dolgot.A nínózást
ne kapcsold ki. Az hibajelentés. Illetve hibakód, ahogy tetszik. Nem mindegy mennyit hogyan milyen ritmusban sipol. Ettől függően lehet proci hiba, memória, vga stb...
De ahogy olvasom elindul a géped, úgy hogy közben sipol az alaplap? elég meredek, ilyet se hallottam még.
Ha kiveszed az akksit a lapból, az jó döntés, viszont arra figyelj, hogy egy 20-30 másodpercig ne tedd vissza. Akkor nullázódik a bios.Próbáld meg esetleg, hogy megigazítod a hardvereket, minden a helyén van-e, bár kétlem, hogy ez lenne a gond.
Meg kéne egy részletesebb leírás. Hogy pl. windowsban minden rendben van-e? felismeri a hardvereket? VGA, ram proci stb... Hardverkezelő nem e ír ki valami hibát...
Everestet nyisd meg, nézd meg az értékeket. Megvan-e minden stb... És nézd meg a feszültségadatokat is! Everest azt is kiírja! Nekem ez elsőre eléggé tápgyanús vagy esetleg alaplap. De ha nem kapsz elég feszt, akkor lehetséges, hogy ennyire belassul. De a sipolást is jó lenne tudni, hogy milyen!
Bár már fejből én se tudom milyen hangot ad ki mikor... De lehet kísérletezni, elindítod memória nélkül és megnézed milyet sípol
aztán vga nélkül cpu nélkül stb... Valamelyiknél csak rátalálsz a 'te' sípolásodra. -
Zsotyi
csendes tag
Sziasztok!
A segítségetek szeretném kérni.
Nemrégiben készenléti állapotba kapcsoltam a gépem (azelőtt soha), gondoltam nem akarok megint a boot-ra várni.
Na igen ám, de mikor próbáltam "felkelteni" a gépet, nem tudtam. Mozgattam az egeret, kattintgattam vele, a billentyűzeten "zongoráztam", megnyomtam a tápkapcsolót, semmi..
Jobb alternatíva híján áramtalanítottam a gépem. Először a power gombot hosszan nyomva, utána kihúztam a tápot is. Mikor újra bekapcsoltam, az alaplapom elkezdett "nínó" hangot adni, a hálókártyám nem működött, a rendszer (gondolom a proci miatt) belassult..
Az én feltételezésem az volt, hogy az energiaellátást nem állította vissza a gép, ergó a procit is leszabályozta, vagy nem tudom. Először nyomtam 1 'Kellékek -> Rendszereszközök -> Rendszervisszaállítást' (habár sok reményt nem fűztem hozzá), de a probléma megmaradt.
Következő utam a BIOS-ba vitt, de elég noob vagyok ilyen téren. Gondoltam egy "Set Optimalized BIOS Settings" hátha segít, nem segített.
Szétkaptam a gépem, még az elemet is kivettem az alaplapból, hátha az reset-eli a rendszert..
Lényeg a lényegben, most odáig sikerült eljutnom, hogy BIOS-ban kikapcsoltam a "nínó" hangot, legalább nem idegesít, viszont a rendszer ugyanolyan lassú maradt. Ha nem fut semmi, csak kint vagyok az asztalon és elkezdem mozgatni az egeret hallom, hogy a processzor felpörög. Ötletekből pedig kifogytam.
Mit kéne tennem?A PC-m..
Segítségetek előre is köszönöm!
-
Quan-Chi
őstag
üdv
nem tudja véletlen valaki hogy honnan tudnék egy X6800 -as procit venni
sajnos már több mint egy éve keresem eredmény nélkül! 
-
Dany007
veterán
válasz
Dany007
üzenetére
Na még egy utsó post. Mert ez már nem teljes mértékben a 6600-amról szól.
Szóval, ahogy az előbb írtam, terhelés teszt okés. Elkezdtem TDU-zni. kb 2 perc után kifagyott. =/
Szóval megint ott voltam, hogy mostmár nem tudom mi lehetett a gond. Terhelés tesztnél mindkét esetben lefutott 15 percig. Játékban meg 2 perc után kampec. Lehetne VGA, de nem, mert alapértékeken órákon át tudok játszani bármivel.
Úgyhogy makacs ember lévén átléptem a piros tartományba.
Adtam még 0,1 voltot a Ramnak. Így most bírja. Most jövök ~ 50 percnyi TDU-ból. 1650x1050 felbontás minden max átlag 60-65 fps. Szóval ki volt hajtva a gépezet. Ráadásként fraps-szel fel is vettem amit működtem... Szal tényleg leterheltem. És most semmi. Reméljük így marad, és reméljük nem pusztul bele a ram.
Ha így bírja pár hétig, akkor megpróbálom a procit feljebb tolni...
Már csakazért is... Mennyit bírhat egy ilyen E6600? 3,4 Ghz? Tovább nem kéne, mi?
Nem vagyok én Bacsis...
Meghát alap hűtésen így 3,0Ghz-en 60-61 fokig megy fel max leterhelve. -
Dany007
veterán
válasz
dangerzone
üzenetére
Csak nem hagyott nyugodni a dolog. Most teszteltem egy újabb beállítást.
V.színű mostmár, hogy tényleg a memória lehetett a ludas.Kipróbáltam, hogy a CPU-nak egy középfeszt adok. Ugye kis feszen gyorsan lefagyott, nagy feszen meg egy kis idő múlva. Most középút. A ram feszt viszont nem bántottam. Még a windows se töltött be. Egyértelmű, hogy a Ram miatt.
Ezután a ramra mégtöbb feszt adtam
1,9 az alap, 2,1-en is fagyott, most 2,25-ön van. Az alaplap szerint ez még épp a sárga sávban van. A pirosat már veszélyesnek tartja, én meg nem kockáztatok. Így viszont minden rendben van. Egyenlőre.
Futtattam terheléses tesztet. Külön cpu és külön cpu + ram. 15-15 percet bírta mindegyik. Eddig ez nem sikerült. Eddig 3,5 illetve 7,5 perc után behalt a gép. Ugye, ahogy írtam vagy hibát írt ki és leállította, vagy kifagyott, vagy kékhalál. Most 15 percig hagytam, és simán ment
Meglátjuk meddig bírja így.Lehet, hogy az 'új' ramok tréfáltak meg. A régi Kingstone ramok 1,9 volton is bírták az 1Ghz-et tartósan. Ezeknek a Supertanenteknek elvileg amúgy is 2,1 volt kellene... Remélem most bírni fogja.
-
Dany007
veterán
Sz.tem alaplapos / memóriás topicban kérdezd
Biztos lehet még ma is kapni jó 775-ös alaplapot. Esetleg DDR3 foglalattal? Passz. De gondolom azt érné meg venni, ha lehet kapni.
Bár a 2 együtt (tehát alaplap + 2x2 Gb memória) nembiztos, hogy kijön 40-ből.
Sajna többet nemtok segíteni =/ -
Hali! Segítségeteket kérném tuning ügyben.
Sajnos nem vagyok képben, hogy jelenleg milyen alaplapot és memóriát érné meg venni max 40 000 értékben amivel kihozhatnék a kissé öregedő procimból a lehető legjobb teljesítményt (2 éves lassan). Esetleg tudnátok ajánlani egy két jó vételt?
Előre is köszönöm, sziasztok!
-
h.adam.92
őstag
akit esetleg érdekelne
link -
Dany007
veterán
válasz
dangerzone
üzenetére
Hát már fogalmam sincs : ) Everestes terhetléses tesztet futtattam. Ezer féle képen próbáltam kicsikarni azt a 3Ghz-et, de mindig hibát írt ki. Hol 3 perc után, hol 7 után, volt egyszer kékhalál is... Volt, hogy csakúgy kifagyott az egész...
Aztán a végén a biztonság kedvéért kipróbáltam alapbeállításon. Alap órajelek 2,4 / 800 alap feszeken, és véletlenül úgy hagytam 45 percre
Szal alapon semmi baja az biztos. Lehet, hogy a fránya alaplap szar ilyen téren. Azért köszönöm a segítséget!
Legközelebb ph-s gépet választok. Mármint az itteniek ajánlatát
-
Dany007
veterán
válasz
dangerzone
üzenetére
Áh, ha én veszek procit, akkor az 50 alatt nem lesz =) Ez is annyi volt anno...
Kipróbáltam nagyobb feszen, hamarabb kiakadt játékban
Vagyis, alapfeszen gyorsan kiakad. Középfeszen már jóval több idő kell. Több feszen szintén hamar kiakad... Lehet ott lesz a megoldás v.hol a kettő között
Most lépek, vasárnapig nem nagyon leszek.
Jó 7végét. -
Dany007
veterán
válasz
dangerzone
üzenetére
jah, hát elnézést

Alaplapot majd ~ 2 év múlva veszek, de akkor körülötte mindennel együtt
Megpróbálom még, hogy adok rá feszt, azt lesz ami lesz.
Az 1Ghz-et bírnia kéne a ramnak, jóideig azon ment. Aztán egyszer följebb akartam rakni a procit, akkor leállt, és azóta még ezt se akarja elfogadni a mocsadék...
Köszönöm a segítséget =) -
dangerzone
addikt
válasz
Dany007
üzenetére
Hazudnék, ha azt mondanám, hogy teljesen értelek.

De talán úgy nagyjából átlátom a helyzetet.
Viszont erre csak azt tudom mondani, hogy ha nagyobb tuningot akarsz, vagy alaplapot cserélsz, vagy ramokat.
De egyébként 3ghz környékén már frankón ki van hajtva a videókártyád is. -
Dany007
veterán
válasz
dangerzone
üzenetére
Így van. Ahogy növelem az fsb-t, úgy nő a memória is. Amit persze vissza tudok venni, de csak lépésenként. Van asszem 667-709-800-886-1067 ilyesmi... 33 fsb-n áll be a ram 1ghz-re.
Amúgy most jövök biosból. Kipróbáltam amit mondtál. CPU 2,7Ghz - így kiadta a 999Mhz-et a ramra, ezzel a visszaállítós dologgal.
Tehát, próbálom érthetőbben fogalmazni.
Ha az fsb-t növelem, akkor a memória vele növekszik. Lesz egy adjusted memory clock. Viszont az alapórajelet is tudom állítani. Az ugye 800. Ha a Cpu-t 333 fsb-re aka 3Ghz-re tolom, a memóriát hagyom 800-on, akkor az adjusted írja ki az 1Ghz-et. Viszont az alapórajelet tudom állítgatni, de csak a fent említett szakaszokban...
Most, legutóbb azt próbáltam, hogy a procit felnyomtam 2,7Ghz-re (nemtom mennyi fsb), így ha az alapórajelet visszavettem asszem 709-re, kiadta véglegesnek adjusted 999Mhz-et.
Feszültségeket hagytam emelt szinten, mint a 3Ghz/1Ghz-esnél volt. És egyből kikapcsolt a gép. El se indult... Ki kellett vennem az elemet
Így ez felejtős. V.színű nem volt meg a jó fsb memória arány...
Lehet inkább feladom
Még azt kipróbálnám esetleg, hogy visszaállítom a 3Ghz 333fsb 1,401volt / 1Ghz 2,1 voltos értéket, amin ugye elmegy - de 40 perc után megfagy - és emelek a feszültségen, hátha az kevés neki...
Mást már nehezen tudok elképzelni. Nem fogom lépésről lépésre emelgetni, mert azzal elmenne 2 nap is + a stabilitás tesztek stb... =/Igen, már 2,5 éves az alaplap... 35-40 rongy körül volt anno.... =/
-
Dany007
veterán
válasz
dangerzone
üzenetére
Na várjál csak

Milyen memória szorzóról beszélsz?
Sajna nálam a szorzókat nem lehet állítani =/Itt a biosom képe az aktuális menüről. (jé és ez a kép pont a phról van
)Tehát tudom állítani az fsp-t, a plusz voltokat, meg a memória frekvenciát, de csak lépésekben, persze ez függ a cpu fsb arányától is.
Azt a C1e-t meg megkeresem!
Amúgy Thx a segítségért!
-
dangerzone
addikt
válasz
Dany007
üzenetére
Szeva.
Biosban kapcsold ki ezeket, ha zavarnak: C1E,EIST - ezek az energiatakarékos funkciók. Szóval csak akkor veszi le a proci órajelét, ha nincs használva. Amit meghajtod, pulsz feszültséget kap, meg visszanyeri az órajelét.
Szerintem a ramokkal lesz gond. Azért a 800 mhz-s ramoktól 1000 mhz az már elég durva.
Teszteld le úgy, hogy a proci órajelét alapon hagyod, és a ramszorzót emeled,így ugye csak a memória órajele emelkedik , ezáltal biztos lehetsz benne, hogy a memória a hibás, vagy nem.
Amúgy a procinak meg ne adj ész nélkül feszültséget. Jó, persze ez a széria 65 nm-es, nagyobb feszültséget is elvisel, de szerintem tuti, hogy 3 ghz-t megy az alacsonyabb fesszel is.
Teszteld le egyre kisebb feszültséggel. Ajánlom a prime95-öt, vagy az IBT-t.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RX 9070 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad 40AN Thunderbolt 3 Workstation Dock (Gen1)
- Micron 3400 512GB M.2 PCIe Gen4 SSD! 6600-3600MB/s
- iPhone 17 Mist Blue 256 GB - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 128GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4567
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

), zárt házban.
2,8Mhz-en alapfeszen szntén STABIL csak nem akarom széthajtani a procit!!!A max. nálam amit kiprobáltam 3,0Mhz,de azt csak megnéztem a prime95-t nem futtatam rajta
Szerintem addig jó mig nem kell feszt emelni
,de ez is nézőpont kérdése

) Te is megtámogathatod nyugodtan.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)