- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
- Magisk
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- iOS alkalmazások
-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Oliverda
titán
Az AVX-nek eddig volt rá 6 éve, az AVX2/FMA-nak pedig lassan 3, tehát szerintem ez a kérdés már eldőlt. Talán egy új 128 bites utasításkészletnek nagyobb létjogosultsága lenne ezen a területen.
Depression: Az AMD nem szivárogtatna Passmark eredményeket, ez a teszt nem kedvez a Zennek.
-
HSM
félisten
Nekem anno a Haswell i5-ről a "régi" elsőgenes, FMA/AVX "mentes" i7-re váltáskor semmi hátrány nem volt érezhető emiatt.
(#19033) Németh Péter: +1.
Szerintem is prociba untig elég a 128 bit szélesség.
(#19034) Malibutomi: ja, erre volt jó az AVX vonal, egy helyett 3-féle Linx-re kellett belőnöm a tuningot a Haswell-nél. Egyszer AVX nélkül, egyszer AVX1-re, majd AVX2-re. Egy élmény volt.
-
Én azt se bánnám, ha ez az egész SSE/AVX/FMA/MMX/akármi vonal kihalna. Ha valakinek ilyen tömbösített számolgatás kell, akkor rakja ki a GPU-ra, arra ott az OpenCL meg az egyéb technológiák. De csak ezekért a műveletekért fenntartani pár tucat csökevényes CUDA magot, a maga kismillió limitációjával, szerintem totál zsákutca. Ezek az utasításkészletek szerintem csak azért születtek (legalábbis az újabbak), mert az Intelnek nem volt saját GPU fejlesztése.
-
CabalX
aktív tag
Az X-es procik gyártás terén különböznének? Hogy van bennük ilyen "inteligens öntuningolás" valamint nagyobb TDP (95W) határig nyújtózkodhat az ember vagy már a rendszer? - mert ez annyit jelentene hogy az AMD nem csak simán leválogatná a procikat annak tekintetében hogy az mennyit "bír" hanem csinálna egy eltérő - X-es - tuningos tipust és leválogatna 1-2 gyengébb, önmagát tuningolni képtelen, TDP limites procit.
Ehhez szerintem nincs kapacitása, csak az alaplap nézi meg hogy a proci milyen és olyan esetben engedi tovább - vagy tévedek?
Valamit mi van az X-es procik tuningjával? Tegyük fel van egy 4.5 Ghz-re húzott X-es proci, aminek mondjuk az a határa amit manuális tuninggal el lehet érni - az az XFR által vajon tolódhat tovább (a 95W TDP keretén belül) vagy már nem vagy nem nagyon?
Az 3.7Ghz is szép lenne mint max "gyári" boost - azért 65W TDP-vel, de olyan esetben hol és hogy szabályoz le a proci (vagy a chipset) tuning terén? Nem enged akkora feszültséget vagy a max órajelet limitálja hogy ne növekedhessen a TDP? -
Panzika
tag
én batomságnak tartom ezt a táblázatot a teljesítmény szempontjából... A legerősebb 4/4-es AMD az i5 7400 meg az i3-ak ellen mennek? Na nemááá...
Én szerintem ez az árazás lehetne, de ott van a 6900K ami 1109$, ami (ha) az, árazás megint megcáfol..
Valamiért nem tudok eligazodni.. Árban jó lenne de perf-ben nembiztos..
-
TESCO-Zsömle
titán
-
Oliverda
titán
Szerintem a fenti adatok egy négymagos Zen CCX-re, a másik oldalról pedig egy négymagos Broadwell vagy Skylake magok+gyorsítótárak részre vonatkoznak, tehát nem 1-1 magot vagy 1-1 komplett lapkát hasonlítanak össze, csak a végrehajtókat és a hozzájuk kapcsolódó gyorsítótárakat.
-
-
Oliverda
titán
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az MCM-nek a baja az, hogy a tokozást megdrágítja, illetve a kép lapka tokozáson belüli összeköttetése problémát jelent a tokozás méreténél. Nagyon jól kell megtervezni a huzalozást, hogy a tokozás mérete kicsi legyen. Tehát az elsődleges indok ellene az, hogy drágább a gyártás, illetve a tokozás nagyobb lesz, ami növeli a platformdizájn méretét is. Ezek manapság elég fontos érvek. Viszont minden gyártó problémája eltérő, tehát a pro-kontra érvek másképp csapódnak le az egyes cégeknél.
A legjobb egyébként tényleg az egy lapka, de nem azért, mert nagyságrendekkel gyorsabb lesz a CPU és az IGP belső összeköttetése. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Nincsenek olyan fizikai távolságban a lapkák, hogy ez radikálisan rosszabb legyen. Picit biztosan rosszabb lesz, de elfogadható mértékben. Chipen belül sem sokkal rövidebb a huzalozás. A busz sebessége sem annyival rosszabb. Szóval az MCM lesz a legkisebb gond, sőt, nem is igazán gond.
(#18895) Oliverda: Elképzelhető, hogy a 16 CU az Zen+GCN volt.
-
-
-
HSM
félisten
" pl. mert a felig letiltott CCX-szel tobbet veszit az AMD, mint amire gondoltak."
Egyáltalán nem tűnik logikusnak nekem ez az egész a 6-magossal... Ha nem kötik rá a CCX-re az egyik magot, attól még a maradéknak legalább olyan gyorsnak kell maradnia, vagy akár még gyorsabbnak. Az persze lehet, hogy az egy CCX-ből összerakott 4c/8t valamivel hatékonyabban működjön, és amiatt némileg kisebb legyen köztük az űr, de amúgy elég nagy tér van, 4 mag és 6 mag között, hogy még így is bőven gyorsabb maradjon a két csonka CCX... Én itt továbbra is elsősorban piaci okokat látok. Bőven ráérnek majd akkor kiadni a hatmagosokat, ha elég kicsit hibás 8-as összegyűlt.... -
HSM
félisten
Igen, így értettem, ahogy írod, hogy a kisebb szerverek (1-2 processzoros, nem túl nagy magszámú) és a HEDT közös alapja Intelnél. Szerintem ez fontos költség elosztási tényező.
AMD-nél lehet nem lesz közös a tokozás, de ha ugyanaz a csip lesz MCM összekötve, akkor azért az bőven ad lehetőséget a költség-optimlaizálásra itt is. Emlékeim szerint eddig is ez volt a koncepciójuk (két fullos asztali lapkát drótoztak össze szerverekbe egy kupak alá), bár annyira közelről nem követtem az utóbbi időben a szerver kínálatukat.
Amúgy nekem okos dolognak tűnik, hogy kevésbé extrém tokozással jön az AMD új HEDT procija. Intelnél iszonyat pazarló volt a négycsatornás kiépítés az extrém foglalattal, ilyen téren sokkal jobban tetszett az X58-as (s1366) koncepció, amikor csak 3 csatorna volt, és még vállalható méretű tokozás külső PCI-E vezérlővel. Most a DDR4 jóvoltából ismét nem butaság akár 6-8 magot tenni két gyors csatorna alá.
DDR3-al azért tudott kevéske lenni a kétcsatornás megoldás már a négymagos Intelek alatt is...
-
Oliverda
titán
Ha valóban 3.6/4.0 GHz-es lesz a csúcsmodell, amivel kb. hozza az i7-6900K szintjét alacsonyabb, 95 wattos TDP-vel, akkor nem elrugaszkodott a 600-700 dolláros ár, az alaplap várhatóan amúgy is olcsóbb lesz hozzá, vagy legalábbis lesz hozzá olcsó alaplap. Az X99 $180-tól indít, szerintem AM4-ből lesz $80-ért is szerényebb felszereltségű.
-
joysefke
veterán
Negyessel mi va? Illetve a hármas nem implikálja a négyest?
Húzzák mint a rétestésztát. Azt hittem a 4c8t is itt lesz március elejére. Van arról valami hír?
Árakhoz tudsz valami kapaszkodót mondani? Én a hasonló teljesítményű intel -25-30%-ra tippelek attól függően, hogy a teljesítményen kívül még milyen pluszokat tud felmutatni a platform... -
lee56
őstag
Ez is érdekes dolog, hogy miért akkora probléma és miért nem találnak rá valamiféle megoldást, pedig az ember azt hinné volt idejük tanulni pár előző próbálkozásaiból, ha másból nem is. Ugye már megpróbálta intel (P4) megpróbálta AMD (FX), kevés sikerrel mindkettő, egyelőre a speed racer architechtúráknak eddig nem sok babér termett. Vajon amikor tudatosan így építik fel a processzor dizájnt, akkor miért térfálja meg ilyen csúnyán a valóság mégis újra és újra azt a sok mérnököt és fejlesztőt akik ezeket megalkotják?
-
HSM
félisten
Ugyan miért lenne más?
Gyárilag mindig oda lövik be, ami még épkézláb részén van az exponenciális görbének fogyasztásban. (Extrém kivétel pl. az előbb tárgyalt FX.) Én ugyanilyen vígan felhúztam az i5-4690K-m a gyári 3,5-3,9Ghz-éről 4,8Ghz-re pár tesztre, és igazából az egyetlen gond az volt, hogy a vacak pasztázott kupak jóvoltából meghűthetetlen volt azon a feszültségen, ami a stabilitáshoz kellett volna. [link]
Így végül 4,4Ghz-en lett stabil, mert sajnáltam jobban meghajtani 5-10%-ért, és ezt még nagyon kényelmesen hozta, hűvösen, játék alatt ilyen 60 fokokon tekert.Ami miatt elméletben ez változhatna, ha sikerülne valahogy a gyártóknak ténylegesen a proci képességeihez belőni a dolgokat, amire az AMD egyébként látványosan törekszik a mindenféle feszültség-vezérlésekről szóló prezentációik alapján, de továbbra is erősen szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. Egyszerűen szerintem nem érné meg nekik annyit foglalkozni vele, amit otthon a user tud egy tuning finomhangolásával.
-
HSM
félisten
"Tobb magon necces, hiszen nagyon elszall a disszipacio."
Gyárilag 95W a proci TDP-je (ha jól emlékszem), szóval azért kell itt legyen bőven tuningpotenciál egy erősebb lapban és hűtő mellett.Szerintem nem is kell, hogy "túl olcsón" adják, az előzetesen pletykált árak nekem viccesen alacsonyak voltak... 300 dollár egy nyolcmagos prociért, aminek a kék megfelelője 1000?
Már azon nyer a user, hogy olcsóbbak lehetnek a lapok alá jóval, és szvsz ha a vágott verziók elérhető árban lesznek, már bőven jó. A fullfull nyolcmag mondjuk 4-500 dollár, a hatmagos a mostani négymagos i7-ek szintjén, a nyégmagos meg ha lesz mondjuk az i5-ök árszintjén, és még így is bőven nyer mind a piac, mind a gyártó.(#18483) Abu85: Azért a forrasztás így sem ártana. Az a tuti megbízható megoldás.
-
A franciák illesztették a nyomtatott ES tesztjükbe ezt a stringet néhány hete, aminek a text konverziója:
ZenOC@Air=5GAzóta kiderült, hogy 1 magon tudták ezt produkálni, állítólag az előszériás alaplap gyenge VRM-je miatt, mert nyilván kellett hozzá egy kis plusz feszültség.
-
Simid
senior tag
Most akkor a Ravenben nem GCN5 lesz? Szerinted van esély a nyári startra (legalább mobilra)? Nem láttam, hogy nagyon beszéltek volna róla, pedig érdemes lenne reklámozniuk, hogy jön az új APU is AM4-re. Esetleg akkor érdemes hallgatniuk róla, ha hamarosan lesz Bristol desktopra is.
-
HSM
félisten
Hát ezaz.. Addigra már meg sem számolom, hányadik bőrt húzzák majd le a mainstream vonalukon ezzel a négymagos dizájnnal... Ha engem kérdezel, már a skylake-nek illett volna hatmagosként jönnie a DDR4 memóriával. Bőven belefért volna.
Remélem a Ryzen jól felrázza a dolgokat majd. -
Ragnar_
addikt
"akkor mindenkinek megerheti Ryzent valasztani 6850K vagy epp 6900K helyett." Erre lennék kíváncsi, hogy milyen arányban veszik asztali PC-be az ilyen drága felsőkategóriás procikat játékra. Én pl. nem nagyon vennék 100k+-os procit,(i7) mert arányosan nem jobb annyival a játékteljesítménye, mint a középkategóra tetejének ami kb. 70k (i5 xxxxK) a legtöbb játékban. (Persze van olyan játék is ahol meg i3=i5 < i7, de az egyelőre nem nagyon jellemző) Ami részemről talán biztos vétel lenne az egy 6 magos 12 szálas proci 70-80k ársávban, egy 20-25k-s alaplappal. Kérdés még, hogy a Gamer PC gaming mennyire célszegmens, de a bemutatón volt BF1, és ugye az AMD-nek ott a VGA részlege is, bár ott is kérdés, mennyit tesz ki a prémiumtermékek eladása az összesből. Bár azt máris elérték, hogy érdemes várni a többi kategóriába érkező procikra is, nem az van, hogy ha prociupgrade akkor aktuális intel cucc
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Csak az a baj, hogy az alternatívának tekinthető SGX jóval több ponton támadható. Nem azért, mert a koncepciója hibás, hanem azért, mert a támadók okosak, és mindig meg fogják találni az egyes rendszerek gyenge pontjait. A SEV/SME elsődleges célja az volt, hogy az SGX helyére kerüljön jóval erősebb védelemmel. Ezt teljesíti is, de ettől még ugyanúgy okosak lesznek a támadók, és találnak ezen is fogást. De a fogás ezekkel az SGX, illetve most a SEV/SME rendszerekkel egyre kevesebb. Tehát maga az összeállítás egyre kisebb felületen támadható, de amíg megéri támadni, addig mindig találnak rést a pajzson.
Eleve senki sem nyilatkozik olyat, hogy bármilyen hasonló konstrukció hibátlan lehet. Azért nem, mert sok az okos támadó odakint.
Az AMD ezt inkább azért nyilatkozta jelenleg, mert az eredeti anyag több helyen csak feltételezi a szoftveres implementációt, de valójában nem tudják, hogy az AMD hogyan fogja megoldani. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Nem hibás az sem. Csak megkérdőjelezik, hogy elég jó-e. Ugyanakkor lényegesen jobb, mint az eddigi megoldások.
Az ilyen konstrukciók sosem fognak mindent kivédeni. Egyszerűen azért, mert a támadók előnyben vannak az idő tekintetében. Viszont arra kell törekedni, hogy a lehető legtöbb támadási felületet lefedjék. A SEV/SME lényegesen többet lefed, mint az eddigi SGX. De nem fed le mindent. Lehet, hogy egy későbbi implementáció még többet fog tudni. Sőt, ez szinte biztos.
A koncepció viszont nem hibás, mert az SGX-hez képest nagyságrendi az előrelépés. Ez egyébként azt is jelzi, hogy mennyire mások a piac igényei, mint amit a jelenlegi hardverek képesek kiszolgálni.
-
stratova
veterán
Ha Broadwell E-re lőnek illene meglépni az utóbbit. UDIMM-ből van már 32 GB-os modul? Csak az rémlik, hogy Samsung még 2 évvel ezelőtt mutatta be a 128 GB-os RDIMM modult
joysefke: a legkisebb BD-E is 128 GB-ot támogat igaz ott 4 csatornás a vezérlő így 16 GB-os UDIMM modulokkal összehozható.
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az egy marketing aranyszabály, hogy ha jó a termék, akkor a megjelenés előtti "agymosás" nem elég hatékony. Ugyanis ilyenkor sokkal kedvezőbb az, ha a hype-ot a potenciális vásárlók generálják.
Bizonyos értelemben ma már minden a hype-ról szól, és különböző tapasztalati kimutatások vannak, hogy milyen versenyképességű terméknél mi az ajánlott stratégia. Bár általános koncepciók nincsenek, de ha nagyon jó egy termék, akkor el kell vágni a szivárgásokat, különösen a jó hírt hordozókat. Egyszerűen maga a várakozáson felüli értékek megsokszorozzák a hype hatását.
Úgy érdemes ezt felfogni, hogy alakuljon ki a termék körül egy trendiség, hasonlóan a divathoz. Nem kell minden évben új cipő, de a divat megveteti. -
Abu85
HÁZIGAZDA
Ha megnézzük a múltat, akkor ez a nyilatkozat a legbiztatóbb. Mindig akkor volt erős egy termék, ha eldugták és teljesen visszafogottan nyilatkoztak róla. Amikor pedig gyenge volt már a megjelenés előtt előre "széthájpolták". Ez nagyon tipikus viselkedése az AMD-nek. Bár a vezetők jöttek-mentek, ez a viselkedési forma látszólag nem változott. Azt is megmondom, hogy miért csinálják. A hype jó darabig elad egy terméket, legyen az akármilyen. Ez a része marketing, az emberek agyába már a megjelenés előtt beleverték, hogy ezt kell venni. Erre pedig megvannak a megfelelő kulcsszavakra építő "agymosó" módszerek. Például az egyik, hogy ilyet nem szabad mondani: Zen has opportunity to do well in certain workloads.
-
lee56
őstag
•Úgy is lehet értelmezni, hogy ahol a szoftverek kellően ki tudják használni álá skálázódás; 16 szálra ugye azért nem éppen mindennapi még ma sem, enyhén szólva, amég a 8 szál kihajtása is gond sok helyen addig meg mit várunk.. És az elméletileg broadwell körüli IPC és dizájnnal olyan nagy baj csak nem lehet, még legrosszabb esetben se, legalábbis önmagukhoz képest biztosan nagy lesz az előrelépés ott is ami esetleg gyenge pontja lehet az új architektúrának. Nem tudom ez miért tűnik olyan aggasztónak.
•Ez meg azt hiszem magától értetődő, azonnal nem fog átbillenni a mérleg, még akkor se ha ingyen adnának mindent amiben zen lesz és intel nem tudna vele versenyezni, akkor se.
Még az agresszívebb árpolitikával is csak lassú piacszerzés várható.
-
-
HSM
félisten
Hát nem is tudom... Tény, hogy ezek a HEDT i7-ek is vicc drágák (a nem HEDT i7 is monjduk, sőt), de ez meg már már viccesen kedvező ár ekkora számítási kapacitásért... Főleg, hogy a ZEN-ekhez a lap ára is igen kedvező lehet....
Mindenesetre az látszik, hogy milyen jó dolog, ha van konkurencia. -
Oliverda
titán
Ugyanabból a júliusi transcriptből:
Lisa Su - Advanced Micro Devices, Inc. - President and CEO
So we have been very focused on the server launch for first half of 2017. Desktop should launch before that. In terms of true volume availability, I believe it will be in the first quarter of 2017. We may ship some limited volume towards the end of the fourth quarter, based on how bring-up goes and the customer readiness.
Nem mellesleg ez alapján mit vártál?
-
lee56
őstag
De hát pont a szerverpiac az ahol kevésbé fontos az egyszálú teljesítmény és a nagyon max órajelek, ha tényleg ezzel van a bibi az inkább a mainstream és középkat SR-eket fogja érinteni amik vs i3 i5 i7 ellenfelei lesznek, és amik amúgy is kb jövő nyárra voltak kiírva, megemlítve vagy rumorozva már nem is tudom melyik.
-
Oliverda
titán
"We are pleased with the performance we are seeing with Zen hardware, which is helping to expand our customer engagements and accelerating design win momentum across multiple OEMs and ODMs. We remain on track for volume shipments of our Zen server CPU in the first half of 2017."
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A520 AORUS R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 5 9600X Processzor!
- BESZÁMÍTÁS! HP Elitebook 840 G11 üzleti notebook - Intel Core Ultra 5 135U 16GB DDR5 RAM 256GB W11
- Bomba ár! MacBook PRO 13" Early 2015 - i7 I 16GB I 1TBSSD I 13,3" Retina I OS X Monterey I Cam I Gar
- BESZÁMÍTÁS! Acer Predator Helios 300 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2060 6GB WIN10
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest