- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Google Pixel 7a - venni vagy nem venni?
- Milyen okostelefont vegyek?
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Magisk
- iPhone topik
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Telekom mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fiery
veterán
"Az AVX is OpenCL-lel használható ki a legjobban"
Probaltal mar CPU-n OpenCL kodot futtatni? Botranyosan lassu, fuggetlenul attol, hogy Intel vagy AMD processzorrol van szo. Ha valaki egy kicsit is ert az AVX-hez, az inkabb nekiall nativ kodot irni, vagy valamilyen fuggvenytarat hasznalni, mintsem hogy nekialljon OpenCL-en at vacakolni az AVX-szel... A GPU-kon az OpenCL mas teszta persze, azzal kevesbe a teljesitmeny a gond, inkabb a compilerek sz*rok.
-
Fiery
veterán
"Ez elvben okés, viszont így más minden 5 MB-os cacheterület helyére rak 1 TFLOPS-ot, ami már nem jó."
Ezt hogy szamoltad ki? A Crystal Well eDRAM-ja 128 MB-os, es 84 mm2 teruletet foglal. 5 MB-nyi eDRAM 3.28 mm2-nyi helyet visz el csupan. Ehhez kepest a Hawaii 430 mm2-en kepes 5.6 TFLOPS-ra, a Tahiti meg 365 mm2-en kepes cca. 4 TFLOPS-ra. Ez alapjan -- persze tudom en, hogy ez nem ilyen egyszeru -- 1 TFLOPS helyigenye legyen 40 mm2 durvan. Tudom-tudom, a Hawaii-ban tobb ROP blokk van meg TrueAudio, legyen akkor 20 mm2 1 TFLOPS-nyi CU helyigenye. Nagyon messze van ez a 3.28 mm2-tol...
Raadasul, hiaba is raksz be +1 TFLOPS-ot mondjuk egy Kaveriba (ami alapbol kozel 1 TFLOPS), nem er az egesz semmit, ha nem tudod etetni memoriaval. Ergo oda is kene eDRAM vagy L3 cache, hogy mukodhessen a nagyobb szamitasi kapacitas. Vagy GDDR5, ami meg ugye tudjuk, hogy megse lesz. De mondjuk 2 TFLOPS se lesz, me'g a Carrizoban se...
Ha csak durva viccnek szantad, smiley nelkul, akkor sorry, hogy komolyan vettem
-
TESCO-Zsömle
titán
Értem, ez eléggé nagy bajnak tűnik. Mit jelenthet ez a jövőre nézve? Gondolok itt arra, hogy az Intel 2 éven belül ki fog jönni a MIC-el szerelt HPU-val, mert ugye sok pénz áll benne és amúgy sincs idő (nem beszélve a lehetőségről) új koncepcióba kezdeni. Mivel állnak majd szemben?
Addigra már lesz a piacon egy kazal Gaming Evolved játék Matle-el erősítve, zömük valszeg nextgenről portolt multiplatform. Szintén lesz egy csokor olyan GE cím is, ami már támogat csak a GCN-nel szerelt APU-kon futtatható funkciókat, legyenek ezek plusz látványt, vagy csak gyorsabb futást eredményező kódok. Az AMD a konzolokból befolyó pénz jó részét vissza fogja pumpálni, hogy minél több stúdiót ösztökéljen az új vasak és funkciók kihasználására.
Emellett nyomják be a GCN-t minden lehetséges formában a szerverpiacra is.
-
Fiery
veterán
Max. 8-at, igy van
Persze ha lesz ra igeny, akkor barmikor tud az AMD 8-nal tobb GCN2 CU-t integralni a Kaveri 2 CPU-modulja mellé, csak annak sajnos a TDP-keret látná kárát. Az egesz 13 CU-s marhasag egy Sandra screen shot-bol indult ki, ami siman lehet teves detektalas miatti fals informacio is...
-
stratova
veterán
Ha a korábbi híredet nézzük akkor már 28 nm-eis látványos előrelépés lenne az FD-SOI a jelenlegi PD-SOI-hoz vagy azonos csíkszéességű Bulkhoz mérten. Vagy tévedek?
A vállalat a bulk és az FD-SOI összevetésére a szintén érkező NovaThor L8540-es SoC-ot vette elő, mely lényegében csak két ARM Cortex-A9-es magot kap, és 28 nm-es bulk technológiával készül. Az L8540-ben egy mag 1,85 GHz-es órajelen fogyaszt annyit, mint a L8580-as SoC egyetlen magja 2,5 GHz-en. A különbség drámai. A további mérések szempontjából a cég egységes órajelre koncentrált 1,85 GHz-es és 800 MHz-es órajelen az FD-SOI struktúra ugyanazon a csíkszélességen rendre 25 és 50 százalékkal fogyaszt kevesebbet. Az FD-SOI az IGP-re is kedvező hatással van. Az L8580-as lapkában ugyanaz a fejlesztés 20%-kal kevesebb energiával is beéri azonos órajelen. Az integrált LTE modemre is kedvezően hat az eltérő gyártástechnológia, ugyanis az FD-SOI 12%-kal ennek is redukálja az energiaigényét.
Most Kaveri 28 nm HKMG PD-SOI vagy FD-SOI lesz? (sajnos az előbbire tippelek), mert ha ebből jó vettem ki GloFo épp ST-vel dolgozik az utóbbin.
-
Oliverda
titán
Akkor jól sejtettem, hogy a kettő gyakorlatilag egy és ugyanaz.
Annyi értelme biztosan lenne, hogy kipróbálnák, és erre ideálisabb egy már jól ismert technológia egy jól ismert dizájnnal. Majd kiderül.
"Az Oracle partnerség azért van, mert ők ismerték fel leghamarabb, hogy itt azért nem kicsit lehet gyorsítani. A többiek ugyanúgy felismerhetik ugyanezt."
A történelem már számtalanszor bizonyította, hogy itt nem az ész érvek diktálnak. Ameddig az Intel nem bólint rá ezekre, addig nem fogják "felismerni". Addig pedig olyan termékkel kell előállni, ami alternatíva lehet, vagy egyszerűen nem rúgnak labdába.
-
Oliverda
titán
Az FDSOI és az ETSOI között mi a különbség? Ahogy néztem elég hasonló a két technológia.
"A HDL meg nem lehetséges a GloFo-nál, mert azokat a libeket az AMD a TSMC-nél használja."
Ez akkor egyben azt is jelentené, hogy hamarosan az összes processzorukat a TSMC-nél gyártanák majd, ami nem hangzik túl valószínűnek.
Logikus lenne egy már bejáratott technológián illetve lapka dizájnon kipróbálni a HDL-t.
"2015 után már lesz Java WORAP elven, vagyis értelmetlen most visszakozni, amikor egy rakás pénzt öltek abba az Oracle-lel egyetemben, hogy végre ne a CPU-t használják a szerverfeladatokhoz."
A Java csak egy a sok felhasználási terület közül. Példádul az SAP HANA-hoz vagy ahhoz hasonló adatbázisrendszerhez nem lesz támogatás, ergo ott még egy darabig nem sokat fognak érni a GPU-val. Jó néhány területről automatikusan kiütnék magukat ezzel a stratégiával.
-
Oliverda
titán
Az imént azt is meghallgattam, és konkrétan a front end-del kapcsolatban jött elő az ominózus 30%. Az IPC-ről nem esett szó benne, legalábbis ilyen konkrét, számszerűsített formában nem. Gondolom ezen Anand meg a többiek szokás szerint személyesen is jelen voltak, így kétlem hogy elkerülhette volna a figyelmüket egy ilyen kijelentés. Ergo ők is megírták volna ha elhangzott volna.
Talán 15%-ot hozhat a front end, bár még messze nem derült ki róla minden részletes infó ahhoz, hogy ezt teljes bizonyossággal ki lehessen jelenteni.
-
Oliverda
titán
Visszanéztem pár külföldi oldal összefoglalóját, és sehol nem említenek 30%-os IPC növekedést.
Az utolsóból:
"Overall, these changes add up to a whopping 30% improvement in ops dispatched per clock cycle—and these numbers are based on simulation, not just hopeful estimation."
Tehát ami a fenti dián is szerepel. Erről beszélhetett Papermaster.
-
TomiLi
addikt
Lehet hülye kérdés:
A következő körben oda kerül be, ahol nincs idő kivárni, hogy a rendszermemória és a VRAM egymás között másolgasson több MB-os adatokat.
Ezt úgy kell érteni, hogy kimarad a DDR3 (ha nevén nevezzük a rendszermemóriát) Akkor tulajdonképpen édes mindegy lesz a DDR3 sebessége, ha a GPGPU dolgozik helyette ? Vagy nagyon nem értem, és inkább ne menjünk bele, mert nekem kicsit kínai ezen a szinten már a téma....
Ezek a programok már ma is használják. Mik ezek a programok? tényleg nem vágom, nektek ez kis ujjból megy, nekem meg sehogy, csak felületi szinten szeretnék tisztában lenni a dolgokkal.
THX
-
dezz
nagyúr
Tudom, de a kisebb méretű nem-mobil alaplapokon is előszeretettel kezdik használni. Meg hát nem csak a desktop/más nem-mobil vonal jön számításba. Azt is el tudom képzelni, hogy először mobil vonalon vetik be majd (egyszer), ahol egy Kaveri(2.0?)+GDDR5M kombóval ki lehet váltani egy komolyabb mobil dGPU-t.
-
Oliverda
titán
Szvsz azért vannak még DDR3-as VGA-k, mert ezzel könnyen le lehet butítani az adott terméket. Nem hiszem, hogy ezen a téren annyira hiánypótló lenne a szabvány, inkább a DDR3 és DDR4 közötti rés betöltésére lehet jó.
lee56: A DDR4 aranyárban lesz egy darabig, ami máris kizárja, hogy helyet kapjon egy költséghatékony platformban.
mod: valószínűleg éppen emiatt gondolkoznak a GDDR5M-ben.
-
dezz
nagyúr
-
TomiLi
addikt
Értem én, hogy független az alaplap gyártás a cpu(apu)-tól, de várható, hogy előbb piacra dobják (és ha igen: mikor???), mint hogy megérkezik a Kaveri?
Ha nem jelennek meg a lapok előbb, akkor szükebb réteget fog érdekelni, hogy bele megy a Trinity.
Ha mostanában jelenne meg, vagy egy-két hónap múlva, akkor már sokan alapoznának rá.A Kaveri-ről egyébként milyen konkrétumokat lehet tudni, miben lesz jobb, mint a Trinity? Vagy ezt még az AMD-nél sem látják tisztán?
Egyébként az AMD-nél miért van mindig ez a herce-hurca. Titkolozás, bizonytalanság, kevés példány szám (pl anno sokan panaszkodtak, hogy Llano notebook alig volt kapható) stb....
(#12324) Oliverda oké köszi, ezt gondoltam, csak nem értettem, hogy ezt miért kell kiemelni, hogy csak a "dobozos" verzió jelenik meg, meg hogy kevés példány szám... .Nem értem ez miért van így, miért jó az AMD-nek. Gondolom nem jó, de valami gond van akkor a háttérben (majdnem hát-trében-t írtam....
)
(#12326) Oliverda Igen az, csak semmit nem ér, mert hiába írnak le valamit az év elején közepén, az úgy sem fog megvalósulni, csúszik, nem igaz. Vagyis csak részben....
Az alaplapok megjelenéséről meg még mindig nem tudok semmit...
Köszi a két nagyon segítőkész hozzászólásod! -
dezz
nagyúr
És mi a helyzet a PCIe3.0-ával? Azt gondolnám, hogy az FM2+ újdonsága legfőképpen ez. Tehát, hogy támogatja a platform, ha a beletett APU is támogatja. FM2 lapba téve pedig PCI2.0 módban működik.
(#12066) TESCO-Zsömle: A játékmotorok többsége ma még a régi sémát követi: a proci kiszámolja a jelenet rá eső részét, aztán áttolja az eredményül kapott adatokat a GPU-nak, ami kirendereli, shaderezi, stb. Az APU alapú konzolokkal ez meg fog változni, mert számos előnye van, ha nagyobb lehet a kooperáció a kettő között, komolyabb lehet a fizika is, stb., de azért nem egyik napról a másikra.
(#12079) Abu85: Funkcionalitásban és nyers teljesítményben valahol ott lesz a Kaveri, mint a konzolchipek (bár a Microsoft és a Sony is kértek pár kisebb, de annál hasznosabb bővítményt), azonban sávszélességben nem...
-
TESCO-Zsömle
titán
Én arra gondoltam, hogy ha egy a mai konzolokhoz hasonló rendszer jön el az asztali vonalra. Új API, heterogén programozás, stb és már egy APU önmagában képes lesz a konzolok szintjét hozni, akkor kihasználható lesz-e egy esetleges dedikált GPU, ha a dolgok zömét már az APU számolja heterogén módon, és ha igen, akkor milyen feladatokat lehet kiadni neki. Én laikusként a post-process effekteket előlegeztem meg.
-
fatallerror
addikt
ezt mondom én is h sok a pénz a konzolokból ezért ahogy írod te is beütemeznek mindent : D
és ezzel ők csak a hardveres problémát oldják meg, többi a ms-en v aki éppen api-t fog adni. tehát az amdnek csak eddig lesz rá hatása.
az az igazság h itt már olyan vizuális minőséget fognak elérni a játékok h egyre kevesebb érv lesz a pc (apu) mellett. na és itt legyen majd ügyes a marketinggépezet az amd-nél h úgy érveljenek a pc mellett h ami a konzolban van az is az övéké#12079) Abu85 : az ignite engine nekem hihetőnek tűnt h tényleg olyan mert cg-nek túl gyenge míg a korábbihoz képest meg annyival jobb ami elvárható 1 8x erősebb konzolon, forza 5 is valódi volt azt mondják. úgyis hamar pofáraesés lenne ha nem így néznek ki ezek a motorok
2005ben emlékszem h így néztek ki az ea sports játékok csak nem bírta a konzol és butítani kellett a fifa-t konzolokon is#12075) miklosss2012 : hát akkor meg nincs itt gond, vedd amelyikkel megkapod a kívánt sebességet
-
xatos3
senior tag
és mire megyek majd egy 4 magos procival fm2 vagy fm3 foglalatban, meg annak az igp-jével például egy crysis 4 esetén? mostantól az amd csak alsó középkateg lesz proci téren? vagy szerver platformos amd-t kell majd venni ha i7el akarok versenyezni? lehet venni socket g34et és utódait?
-
lee56
őstag
Még mindíg azt mondom hogy kissé korai jövőképet vázolsz fel. Egy ilyen globális szintű változáshoz idő kell, a fejlesztőktől is, és főleg a felhasználtóktól, akik javarészt nem mennek a boltba havonta új gépet vásárolni, és erre még egy-egy új játék sem mindenkinek elég mentség.
Mondjuk szép húzás volt ez AMD-től, így egyszerre osztottak ki pofont az Intelnek is és az nVidiának.
De kicsit ráérhettek volna vele, előbb letehetnének egy Steamroller FX-et az asztalra, utána jöhet a jövőÉs így valóban jó kérdés, hogy majd milyen szerep jut a VGA-knak, ha lesznek még, egyáltalán.
Mivel az egyre szorosabb integráció felé halad mostmár mindenki, ebből az következne hogy nem sokáig. -
TESCO-Zsömle
titán
-
lee56
őstag
Az világos, a Jaguár "magok" más dimenzióban dolgoznak mint csak akár a sima "Bulldozerek"
Na de a #11993-asban azt írtad hogy 6-8magos FX-nél a Kaverivel gyorsabban fognak futni a játékok, na most egy olyan modern engines game mint a BF3-4 vagy a Cry3 ami már most is jól kezel 8 vagy több magot is, ott is megállja a helyét vajon amit mondasz? Részben költői a kérdés, mert valószinüleg ehhez majd teszteket kell nézni, amint lehetőségünk lesz összevetni őket. De nekem az az érzésem, mint minen új programozási séma (lásd első 2-magvas processzorok, 64-bit, stb) megjelenésénél, hogy kb évezredeknek kell eltelnie, mire tényleg ki tudják használni a programok ezeket, és főleg úgy hogy jól. Itt mondjuk az új konzolok jelentenek talán egy gyorsító faktort, de azért nem hiszem hogy csak úgy hiphopp átváltozik a világ. -
leviske
veterán
"A fejlesztők szerint 4 év elég lesz, hogy a játékos konfigurációk felzárkózzanak a konzolok mögé és el is terjedjenek."
Azaz hosszabb távon mégiscsak életképes a PC-s játékpiac? Azt hittem nagyban múlik a Microsoft-on, hogy ölnek-e energiát az API-k fejlesztésébe. Meg mit számolnának a diszkrét GPU-k, ha a konzoloknak az a pozitívuma, hogy az adatokat nem kell nagy késleltetéssel egymás közt dobálni.
-
xatos3
senior tag
egyre inkább annak az előszele érződik, mintha a kemény gémer//nagy teljesítményű gépek kivonulnának a piacról, és helyette középkateg lenne minden
szabályosan összemennek a pécék? (teljesítményben, nem méretben)
ahhoz azért iszonyatosan gyerekcipő még a rendszer hogy egy 7970+fx 8350 kömbóval egy apu felvegye a versenyt, mi lesz azokkal akiknek nagy gép kell?nem tetszik ez nekem.....
-
fatallerror
addikt
de nem csak játékból áll a világ
mi lesz a többi programmal? azok meg döglassan fognak futni mert gondolom nem fognak kapkodni az új verziókkal amik számításra is használnák az igp-t...
nálam életszerű dolog h mkvmerge-el mkv-ról hangsávokat szedek le meg winrart használok. ezek kitudja h mikor vonnák be az igp-t
-
dezz
nagyúr
Persze, új kell hozzá, de ha előnyös a dolog, akkor megéri. Úgy tudom, korábban licencelte is az AMD az XDR2 technológiát, akkor mindenki azt gondolta, hogy videokártyákon fogják alkalmazni. Az nem történt meg, de valamit tervezhetnek vele. Az árat a volumen erősen tudja csökkenteni.
Szerintem ez kizárt. A Rambust több irányból próbálták korábban is fúrni. Most pl. a DDR4 "győzedelmeskedése" áll a memóriagyártók érdekében, azért valószínűleg egy cent licencdíjat sem kell fizetniük.
(#11915) Oliverda: Az akkor a memóriagyártók Rambus elleni összeesküvése miatt bukott meg (megbeszélték, hogy mindegyik nagyon drágán gyártja - ezért vonult ki később a Rambus a Jedecből is), ami miatt több memóriagyártót megbüntettek.
Összeesküvés buktatta meg a Rambust?
A Samsung beismerte a Rambus elleni összeesküvést -
dezz
nagyúr
Azt nem értem, miért nem vetik be az XDR2 ramokat?
- Hasonló sávszél, mint a GDDR5, alacsonyabb latency mellett.
- Kevesebb vezeték kell hozzá, mint a xDDRx ramokhoz, vagy ugyanannyi vezetékkel több csatorna lehet.
- Memóriaslotos megoldás is lehetséges, azaz cserélhető lenne.
- Talán nem drágább, mint a GDDR5, és ha elterjedne, jóval lejjebb mehetne az ára. (Valószínű nem játszanák el mégegyszer a memóriagyártók a korábbi összeesküvést.) -
fatallerror
addikt
nem jönne ki 100 ezerért sem? annyiért olcsó lenne
esetleg ha csúcsabb alaplapra kerülne rá akkor 130-150k
nem lehet olyan durván drága a gddr5 mert a sony azt állítja h veszteség nélkül v minimális veszteséggel fogják elindítani a ps4-et és mivel a ps3-nál eléggé megszívta a sony h olyan veszteségesen tudták elindítani a ps3-at ezért kétlem h hazudnának
-
stratova
veterán
Már a Llano is játszva használta a 2400+ MHz-es memóriákat.
Memóriabenchmarkokra igen, de iGPU intenzív használata mellett eddig minden itteni Trinity tulajnak instabil volt 2133 felett, ha az NB-t is emelték (márpedig attól is gyorsult). Úgy rémlik kb 4.0 GHz CPU, 1 GHz GPU 2133 MHz (NB/RAM) volt a stabil plafon.
Szvsz HD 8830M DDR3 is egy értelmetlen jószág, HD 8870M DDR3 pedig végképp az.
-
A Temash APU-ra is fog épülni asztali vagy barebone rendszer?
Szerinted érdemes várni valami Temash APU-ra épülő mini itx lapra?
Vagy nincs infó ilyesmiről és majd a lapgyártók döntenek?(#11838) marcell991: Köszi az infót, így picit máshogy fest a dolog. Ezek szerint más hasonló szerepet betöltő DEV csapat is van az AMD-nél.
-
dezz
nagyúr
Állítólag mostanában kell(ett) megkapniuk a Kaveri első mintáit. Lehet, valami nem stimmelt vele, azért tértek át a B tervre...
Ahogy egyre jobban összedolgozzák a CPU-t és az IGP-t, egyre inkább egy nagy egységet alkotnak, így előfordulhat, hogy előbb-utóbb magának az APU-nak is lesz külön architektúraneve.
-
dezz
nagyúr
-
-
Oliverda
titán
"Nem hiszem, hogy a 28 nm-rel van a baj, mert akkor nem azon lenne a Kabini, ami a GloFo-nál is elkészül."
Ez mennyire biztos ill. hivatalos? Illetve mikortól készülne a GF-nél is? Mert valahogy kétlem, hogy már a startra megterveznék két eltérő gyártástechnológiára a lapkát.
-
dezz
nagyúr
Akkor még 2013-ban jönnek a 28nm-es "cuccok" szerver vonalon is?
Nos, a kérdés végülis az, hogy azokról a bizonyos új platformokról (amik leváltják a G34-et, C32-öt és legalábbis szerver vonalon az AM3+-t is), lehozható-e valamelyik lapka desktop AM3+-ra (mert ugye nem fognak csak desktopra tervezni és gyártani egy egyedi lapkát)? Ha lesz ilyen, akkor az vélhetően egy eredetileg multiprocis környezetbe szánt darab lesz, ahol adott néhány HT link, amiből egyet be lehet fogni a chipsettel való kommunikációra AM3+-on. Csak hát ebben az esetben nem csak 2-3 további HT link, hanem a PCIe vezérlő is parlagon fog heverni, csak a helyet foglalva.
-
stratova
veterán
Integráció szintjén erre azt mondom OK - és köszönöm a tájékoztatást.
De ami engem igazán érdekelne, az a iommu elérhetősége/feltételei és felhasználhatósága Virtualizációban Trinity és Kaveri esetében.
Régen ehhez kellett egy Athlon II / Phenom II CPU és megfelelő északi híd. Kaveri/Trinity esetébe utóbbi okafogyottá válik és eleve elérhető bekapcsolható biosban az iommu(v_2)?
Eléggé szűk kört érinthet pláne ezzel az APU-val, de egy tervezem több felhasználó számára egyidejűleg elérhető konfig összerakását, sőt rokonságban épp a héten merült fel ugyanez a kérdés.
Akár Win akár Linux alatt kerülne kivitelezésre mindkét esetben fontos lenne a megfelelő HW-kihasználásért.
A leginkább erőforrásigényes alkalmazás AutoCAD 2006 LT (2D) és AxisVM 8. Jelenleg A64-3800+ X2 szolgál e feladatkörben (igen sovány 1 GB RAM-mal). -
dezz
nagyúr
Végül is talán mindegy is, mert igen kevesen veszik az LGA2011-eseket, még nyugaton is.
Nos, most már nagyon ideje lenne, hogy legalább egy normális N-Body szimuláció legyen, GPU alapon persze...
A frustumot mire használják? (A jelentését tudom.)
(#11198) Csol-T: A Llano és a Trinity között jóval nagyobb a változások voltak az architektúrában, mint a Trinity és a Kaveri között. Ráadásul az AMD, ha egy mód van rá, nem szereti magára haragítani a vásárlókat. Legalább is nem tanácsos neki.
-
-
dezz
nagyúr
Erre gondolsz? Top HEDT@2013 = IB-E
Tisztában vagyok vele, hogy a legtöbb játék max. 4-szálas és a fizikát rá lehet bízni az IGP-re. Csakhogy, 1. egyik-másik grafikus motor már képes több CPU magot hasznosítani, 2. az IGP nem fogja magától átvenni a fizikát, ahhoz sajnos a játékkészítők "hozzájárulása" is kell, márpedig nem sietik el, 3. a nagyteljesítményű CPU nem csak a játékosokat érdekeli, mivel: 4. sajnos még sok teljesítményigényes program van, ami nem profitál az IGP-ből.
Az idő az IGP-nek dolgozik (amíg le nem váltja valami a szilíciumot vagy nem történik valami egyéb forradalmi változás), de szvsz 2014(-2015)-ig még korai lenne mindent feltenni egy az Intel csúcs-CPU-jánál kevesebb magos APU-ra. Az újabb roadmapokon már ott van pl. a Kaveri fölött a Vishera, csak kérdés, az mennyire lesz versenyképes az IB-E-vel. (Vagy akár a sima IB-vel, CPU-only szoftverkörnyezetben.)
Persze én is remélem, hogy minél előbb felfut a "GPGPU-sítás", és egy Kaveri az alkalmazások széles skáláján a földbe döngöli az Intel monstrumját...
szerk: nem az utolsó mondatot írtam be a szerkesztésnél, csak egy idegesítő elírás volt.
-
-
BlueAthlon
senior tag
Ez még ok, de marketingszempontokból egész jól mutatna egy adott oldalon egy ilyen: " teljes körű Trinity teszt a hivatalos megjelenés előtt..."
Remélhetőleg egy 4,5 GHz-es CPU órajelet, 12x-es ram szorzó általi DDR3-2400-at ( ez lehetőleg az alaplap gyártók ne felejtsék ki ), és 1200 körüli IGP órajelet össze tud majd köhögni a A10 5800k...
-
BlueAthlon
senior tag
És hogy van az, hogy ha az OEM-ek felé már dől a Trinity és forgalmazzák a rá épülő gépeiket, akkor egyetlen külföldi, magára valamit is adó hardverteszter oldal sem kuncsorgott még egy tesztgépért sem...??? Vagy nem kaptak ( ami azért vicces lenne )?..
Tomék voltak az egyetlenek?
-
dezz
nagyúr
Bizonyára vannak érdekes esetek. Nálam pl. az Nvidiára írt kódok többsége teljesen jól és kellően gyorsan futott Radeonon (és mások elmondása alapján ez fordítva is igaz), bár tényleg volt pár kivétel, mondjuk azokat nem is tesztelték a konkurencia termékein. Amúgy nem rosszul futottak, hanem hibaüzenettel leállt a compilation. Ezalapján általában nem túl nehéz orvosolni a problémát.
A WinZIP-pel egyébként amúgy sem kóser valami, egyre több helyről hallani, hogy bár az OpenCL opciót engedélyezve gyorsul, de a CPU terhelés is nő, miközben a GPU terhelés végig 0... Több kártyával is próbálva. (Nálam is ez volt egyébként, írtam is a vele kapcsolatos hír topikjában.) Van egyátalán olyan, akinél nem ez a helyzet?
-
TESCO-Zsömle
titán
Köszönöm.
Árat nem merek kérdezni, mert az -gondolom- nagyon tág határok közt mozog.
Öregem gondolkodik noti vásárláson, de mondtam neki, hogy várja meg a Trinity-t, mert jó cucc lesz. Elsősorban multimédiára használná. Kártya és logikai játékokkal játszik, ami legdurvább esetben is indie kategóriát jelent.
-
DeckardCain
senior tag
HP Envy Sleekbok sneak premieres in Shanghai with AMD Trinity
Itt ezt írják:
Under the hood of the sample the we got to lay our hands on during Wednesday morning we found a AMD A-10-4655M APU which has 4 Piledriver cores working at 2,0 GHz, with a turbo frequency which probably is at 2,3 GHz. The graphics circuits is a integrated Radeon HD 7620G that comes with 384 Radeon cores and looks to have a clock frequency at 497 MHz. The AMD A10-4655M gets a TDP value of 25W, which means that it will be a part of of AMD's segment for ultrathin computers such as the HP sleekbook. -
P.H.
senior tag
Ebben csak az sántít, hogy az LLC a Last Level Cache rövidítése, ami az L3. Így meg szóhasználatban ferde a dolog.
És az IB slide-okon én (ami nekem hozzáférhető) L3$-t látok, pl.
L3$ lowers bandwidth needed from Ring Architecture
Media Applications benefits from infrastructure changes in EU/L3$/etcA média-alkalmazások hogy tudnak profitálni abból, hogyha az IGP L3-a teljesen különálló egység? (És mekkora ez amúgy?)
-
dezz
nagyúr
-
P.H.
senior tag
Ebből a "A procimagok nem tudnak majd belőle olvasni." nekem új. Ha ez így van, akkor miért hívják L3-nak, miért nem szimplán IGP L2-nek? A késleltetése miatt, vagy amiatt, hogy milyen CPU-cache-sel van egy szinten, vagy miért?
Az SB IGP-je azért volt újszerű, mert a CPU-k L3-ába írhatott, és onnan olvashatott is, Carmack ezért szerette, és emlegette más is, mint "tighter integration"-t, nem? A következő generációban miért lépnének ettől vissza?
-
dezz
nagyúr
Ha igazán jó lenne, nem kellene letiltani a hozzáférést...
A külön L3 miatt a CPU és a GPU közötti adatcseréhez igénybe kell venni a külső memóriát, ami nem igazán kedvez a heterogén programozásnak...
(#10416) frescho: Nyilván, mert a Llano egy kissé drágácska. Viszont a legtöbb tescós gépben még ilyen tudású VGA sincs (nem csak a legnagyobb Llanót alapul véve).
Egyszer egy rokon mutogatta nekem az új gépét, valamilyen autós játék ment rajta, kb. 15-20fps-sel. Mondom, kicsit mintha kevés lenne az fps. Erre: mi az az fps?
Plusz megsértődött, mert "leszóltam a gépét" (pedig semmi mást nem is mondtam).
-
dezz
nagyúr
Úgy hallottam, az Intel által választott protokoll nem vált be, sem az SB-nél, sem a Larrabee-nél, és IB-nél is ugyanez van. Így a Haswellnél valami újjal kell próbálkozniuk, ami vagy beválik, vagy nem. Közben az AMD már a BD-nél új alapokra épít, amit tovább csiszolhat már a Steamroller alapú fejlesztésekben is. Az Intel TBR-es megoldása inkább szükségmegoldás. Akkor már a Cell jobb ilyen szempontból, de ott sem kedvelik.
Meg persze a GPU-s teljesítmény sem mindegy, amiben az Intel szintén le van maradva.
(#10411) frescho: A flashes játékok is kezdenek durvulni. Bár ma még elbír velük egy kétmagos proci (mármint a durvábbakkal).
-
"Akkor durván meg lehet lovagolni ezt." Pontosan. Majd 2013-ban, addig fokozatos atmenet lesz, de a mai nem APU-s cuccok is jok lesznek meg egy-ket evig.
dezz: Igen, ezt nem vitatom, de csak lesz. Majd. 2013-ban...
Oliverda: Az a 100% novekedessel eleri azt, hogy nem veszett lassu, csak lassu egy dGPU-hoz viszonyitva. Sok embernek eleg, mert a laptop 1366-os kijelzojet hasznalja jatekra. Annak viszont nem merem ajanlani, aki egy ujabb jatekkal akar 1280 felett jatszani.
A legnagyobb reteg, aki abszolute nem jatszik, max flash jtekokat. Nekik tok mindegy, hogy mennyivel erosebb a GPU-ja, csak az szamit, hogy a youtube-ot gyorsitsa. Talan a flash gyorsitas mar szamit, de egy farmeramahoz tok folosleges.
-
Jack@l
veterán
Nehéz egy ilyen benchmarkot szerválni?
Csak érdekességképpen akár ti is lemérhetnétek, ha már a többi oldalon nem látott ilyet a nép. (komolyan érdekelnének a konkrét értékek összehasonlításképpen)
Phoronix live-ba pl. nincs véletlenül ilyen? (apache bench, vagy ilyesmi, oda azért be szoktak fogni desktop procikat is)
[link] -
dezz
nagyúr
Charlie D.-nek kicsit mások az értesülései:
"The first one is that there is a new stepping coming, SemiAccurate is hearing mid- to late Q1/2012 for the next rev. That rev is said to bump performance, specifically integer performance, up by quite a bit, and possibly improve clocks too." [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- Milyen videókártyát?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Automata kávégépek
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Autós topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Google Pixel 7a - venni vagy nem venni?
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi 13128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G4 - i5-7GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest