- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Yettel topik
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sir Psycho
aktív tag
Az Antec ISK széria a ISK-100 kivételével mind usb 3.0 portos.
Az ISK 310-150 linkje nemjó LC-Powerre mutat. A link helyesen: Antec ISK 310-150 -
04ahgy
nagyúr
"Tehát akkor - ha jól értem - a korábban Pista0001-gyel folytatott párbeszédben sem arra céloztál, hogy a gyári specifikációkat könnyelműen lehet venni, hanem a paneltáp vezetékeinek (mint szűk keresztmetszetnek) a relatíve egyszerű áthidalására."
Igen, jól érted, örülök, hogy meglett a közös nevező.
Lehet, hogy nem elég egyértelműen fogalmaztam.
"Akkor már nem lenne célszerűbb a paneltápot békén hagyni és a 12V-os ágat nemes egyszerűséggel (és a megfelelő csatlakozókkal ellátott kábelekkel) még az adapter és a paneltáp között leágaztatni? Pl. a kiegészítő P4-es tápcsatihoz és/vagy a VGA tápcsatlakozójához? Valahogy így: #6185
Van ennek valami buktatója? Lehet abból probléma (nem tudom, mondjuk a különböző paneltápok eltérő kialakítása okán), ha az adapterből érkező 12V egyrészt a paneltápon keresztül, másrészt azt kikerülve is az alaplapra (és/vagy a VGA-ra) van vezetve?"Igazából a paneltápon megerősíteni egy vezetősávot – számomra – egyszerűbb. De a te felvetésed meg valóban megkerüli a paneltápot, nem kell birizgálni, és garivesztő beavatkozásokat végezni.
Véleményem szerint nincs semmi ilyen buktató, mert modern alaplapnál az ATX12V / EPS12V csatlakozó által táplált CPU VRM az alaplapon semmilyen összeköttetésben nincs az ATX csatlakozó 12V-jával.
VGA esetén, ha az rendelkezik PCIe tápcsatival úgyszintén, ott az alaplap felől kap áramot a PCIe interfész, a GPU / VRAM VRM meg a tápcsatiból, habár kisebb VGA-k esetén elképzelhető galvanikus összeköttetés. Mi extrém tuning során gyakran tápláljuk két tápról a rendszert, 1000W táp hajtja a CPU + 7970 + 7970 triót, egy másik 850W-os meg kizárólag a maradék két 7970-t. A második tápot egy vezetékdarabbal indítjuk. Ott sincs probléma. Sőt, sok alaplap esetén kiegészítő molex / PCIe / SATA tápcsatival tudod – akár a fő táptól független táppal – a PCIe alrendszert táplálni (pl. Z77 MPOWER, Z77X-UP7, P45 Diamond). Ha ezekben az esetekben nem gond a több fizikai helyről érkező tápellátás, akkor szerintem az adapter feszültségének elágaztatásakor sem lesz az, mert az ráadásul egy tőről fakad.(#13564) tvamos: Igen. PCB track = NYÁK vezetősáv.
(#13578) HookR: Hát a 80Plus Gold, moduláris, 450W-os SFX táphoz, a Silverstone ST45SF-G tápjához akkor mit szóljak?
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Nem tudom, szereltél-e már NYÁK-ot. Ha igen, akkor tudod, milyen folyamat, hogy a 12V bemenettől a 12V-os molex kiágazó vezetékekhez, és az ATX csati 12V-jához áramot szállító vezetősávokat ráfektetett rézhuzallal és folytonos forrasztóón felvitellel megerősíted. Ekkor nem fog melegedni és elégni a vékony rézfólia, megnő a terhelhetősége.
Ha ezt egy 12V-os ATX tápról táplálod meg (csak a 12V-ot veszed onnan, mintegy szimulálva egy bivalyerős adaptert) akkor többtíz amper terhelhetőségű 12V-os bemeneted lesz. A táp kimeneteihez nem vezet más, csak vezetékezés. Így a paneltápot, ha terheled 3,3V-on 2A-rel, 5V-on 2A-rel, 5VSB-on 1A-rel, és -12V-on 0,3A-rel, akkor a kis paneltápod áramátalakiítói kb. 25W-ot fognak leadni. maguk disszipálnak kb. 5W-ot. A 12V pedig átmenő, a kis paneltáp vígan elvan akkor is, ha 5 halogén autóizzót ráaggatsz a kimeneten, több tíz amper áramfelvétel mellett.
Az általad linkelt tápon is jól kivehetően 4db DC/DC konverter látható (a kép alapján), melyek rendre a 3,3V, 5V, 5VSB és -12V. Nincs ötödik, amiből szintén következik, hogy a +12V-on nem történik feszültségátalakítás.
Ez csak azokra a paneltápokra vonatkozik, amiken a 12V "átmenő" jellegű. Ezeknek 12V-os adapterük van. Aminek nem 12V-os az adaptere, ott értelemszerűen van minden ágon DC/DC konverter, és túlterhelhető.
Más: Nem konkrétan mini-ITX a téma, de APU, az meg kiváló lehet akár játékos ITX konfigba. Egy A10-5800K, teljesen alapórajelen ezt produkálta, tegnap mértem: [link].
HGyu
-
nemdan
senior tag
Cooler Mastert néztem én is. Láttam, hogy ott meg van mind a két hely ,de táp nélkül nem éri meg. Ezt a dupla VGA-t pedig annyira módosítanám, hogy nem feltétlenül kell, hogy két slot nyílását elfoglalja, csak egy vastagabb egy slot-os elférjen benne esetleg a későbbiekben. (nem tudom, hogy a PCIe aljzat mennyire esne távol a ház oldalától!? )
Nincs semmi konkrét elvárásom, egy Asrock lap lenne benne, egy AMD Trinity A6 procival + gyári hűtő egyenlőre, egy OCZ SSD, megy egy 1,5 TB WD GREEN vinyó. A lényeg csak annyi lenne, hogy normális és ne túl hangos a tápja legyen, meg ezért el lehessen férni benne, nem úgy mint a kis Modecom Feel 202-ben.
-
Pista0001
addikt
Kár hogy a szélére tették a nagyobb PCI-E aljzatot, így ITX házban használhatatlan dupla VGA-val.
Hasonló az MSI A55M-E33 is, aminek a mélysége ITX-es, a hossza pedig 22,5 centi. A szélső PCI nem használható ITX házban (már amelyikbe befér, pl.: PC-Q11 alsó vinyótartó nélkül), viszont a 16X-os PCI-E és a rövid PCI-E teljes mértékben kihasználható, nem mellesleg alig 15000 forint ha jól tudom.
-
TomiLi
addikt
A fentebb linkelt konfigban csak a hely miatt jobb az U1-es megoldás gondolom.
Annyira kicsi táp kevés lenne nekem a vga miatt, mint a pico, vagy panel táp, az SFX ígérkezik az arany közép útnak, vagy marad az ATX (pl egy vizezett ITX rendszernél, ahol vga is van, oda már kell egy "nagyobb" ház, amibe már nem oszt nem szoroz, hogy ATX, vagy SFX táp van)
Nekem csak azért keltette fel a figyelmem, mert anno amikor mATX-es V351 Liant alakítottam át, akkor jött volna jól egy ilyen U1 kialakítású táp. Maradt az SFX, ami így utólag még jobb is. (zaj)Átalakító:igen, vagy a vezetékeket át lehet alakítani, toldani csati nélkül is......
(#13340) 04ahgy így levezetve igazad is van, még jobban meg is éri, mint szenvedni egy nagy hűtővel, annak elrendezésével, faragásával.
-
TomiLi
addikt
Köszi! Ismeretlen terep számomra.
(#13304) Pista0001 Már nagyon várom, hogy megjelenjen. Remélem olcsóbb lesz az Asus Deluxe ITX lapjánál.
Sajnos csak ez a két lap van ITX-ben, amire torony hűtőt lehet szerelni, a vga-ra merőlegesen.Gondolom ez a kialakítás a gyártás szemponjából nem túl előnyös, olcsöbb lehet a "hagyományos" kialakítás (Mint a Giga Z77N- nél)
-
Pista0001
addikt
A Bitfenix 200-as ventik is 20 mm-esek, a sima és a pro is.
Az én alaplapom nem támogat ilyesmit tudtommal, viszont Windows alatt egymás után indítja az altatott vinyókat. RAID0 tömbben van 2 db, tehát ugyanakkor állnak le és indulnak újra, pontosabban utóbbi el van csúsztatva, amikor az egyik már teljesen felpörgött, akkor indítja a másikat. A gép indításakor nekem úgy tűnik hogy egyszerre indulnak, akkor a fogyasztásmérőm (Lidl edisön
) 130 W-os csúcsot is mutat (i5-760, HD4350, 1 db SSD, 2 db Samu SP2504C, 2 db Bitfenix, 2 db GlacialTech 120 mm venti). Ha 24/7-es gépnek kell azt úgysem kell gyakran indítani, SATA2-től támogatot a HotSwap, tehát el lehet indítani 1 vinyóval (SSD-vel), aztán az adattárolókat lehet egyesével indítani. Ha menet közben aludni mennek akkor az oprendszer már figyel rá hogy ne induljanak egyszerre (feltételezem a Linuxok is tudnak ilyet, ha alapból nem is akkor biztos vagyok benne hogy össze lehet hozni).
-
NTX
tag
Köszönöm a részletes információkat! A feszt kb. 10%-al levettem, a frekvenciát mennyire szabad/érdemes intel i3 2105 esetében?
Mivel összesen max 50-52 mm lehet a magasság, ezért nehéz lesz találnom megfelelő hűtőt és ventit. Először megprőbálok a Kozutira egy másikat, ami nagyon vékony, tenni, ha az sem jön be, akkor egy másik hűtővel megpróbálm.
Ha másik lesz, akkor eladom a Kozutit, szólni fogok. -
NTX
tag
Megnéztem a hűtőket, ezek közül több olyan van, ami venti nélkül van 5cm alatt.
Melyik bírna el ventillátor nélkül egy i3 2105 processzorral egy kis Gigabyte mib 5140 házban? Nem lenne nagyon terhelve a processzor. Illetve egy hasonló házban amd a6 3620 65w processzorhoz ventilátor nélkül melyik javasható? -
radi8tor
MODERÁTOR
Én ilyenre gondoltam: Streacom ST-FC5B-EVO
Bár ez már nem olyan kicsi és fér bele VGA is.Akasa Euler-t még nem tudja Caseking sem, hogy mikor lesz neki.
Úgy nézem Wesena már más márka alatt árulja az ITX2-t: Streacom ST-F1CS
-
DiceBlade
aktív tag
most látom mi értelme a linkednek, először átsiklottam felette
Fractal Design Node 304 mikorra várható forgalomba, és milyen áron?
ha drágább lesz mint a prodigy (gyanítom... :/) akkor nem szeretne rendelni valaki velem e.mini E-X6 házikót? (elosztanánk a postát és hasonló járulékos költségeket) -
törölt tag
Hja, így könnyű...
De nekem Geil Value RAM van benne, az meg sokkal magasabb. Majd ha lecserélem 8GB-os modulokra, akkor figyelek erre is.
De az is lehet, hogy ignorálom, mert inkább flex kábellel kötöm majd be a videokaritimibogyo:
A kozuti kicsit más felépítésű. Ha ott levégod a szélét, akkor az összefogatása is oda lesz. a a másik oldalát flexeled meg, akkor meg a hőcső lesz nyitott. (Itt nem a hőcsövek tartják össze a lamellákat, hanem a végeik vannak egymásba hajtogatva)
Egyébként meglehetősen nyögvenyelős a szerelése. Nem is értem, hogy egy ilyen öteltes konstrukciót hogyan lehetett ilyen topán befejezni -
xtevo
őstag
Ezt a rajzot kerestem, de nem találtam meg... TR oldala nem éppen bajnok... Így elég esélyes, hogy rámegy. HookR bearanyoztad a napomat!
Memóriából corsair xms3 van a gépben, ezen van egy leheletnyi borda,Ha emiatt nem megy rá, picit mérges leszek.
Meg is lesem kik forgalmazzák, eddig nem is gondoltam volna, hogy rámegyJaja, több helyen is olvastam, ha még rádobnak szélességben pár cm-t, akkor akkor már microATX méretű lapokat is fogadna, az meg kánaán.
De nincs okom panaszra, tetszik ez a méret is.
-
törölt tag
Futottam bele ilyenbe DG45FC lappal: 150W-os paneltáppal, 365W-os "öreg" enermax-al sem indult el csak egy HX1000-el
Kellett neki 12 Ohm-20W-os ellenállás hogy kisebb táppal is életre keljen...
Mivel még ciripelt is -miután rájöttem hogy mi a "baj"- megszadiztam, de csak egy picitFSP zen 300-400-asok voltak erre nagyon háklisak.
(#12672) Benőke:ha a brick-ből jött ki elég kakaó akkor azért meg kellett volna mozdulnia legalább a ventinek, valószínű hogy a Hookr által felvázolt problémával álltál szemben
-
Benőke
őstag
ÁÁ nem olyan nagy gond. Mert 400W -os táppal megy és azzal nincs gondja, csak gondolkoztam, egy pico PSU -n és kölcsön kértem próbára, hogy megy -e. Hát el sem indult. Szóval hamar vége lett a próbának és visszakötöttem a 400W -os tápomat... Ennek nem kihívás életet lehelni a vasba.
-
Benőke
őstag
(#12670) HookR:"Már lassan unalomig ismételt frázis, hogy nem a névleges összteljesítményt kell nézni a táp adatlapján, hanem főleg a 12V-os ág terhelhetőségét, mivel egy konfigurációban - lassan egy évtizede - a fő fogyasztok túlnyomó részt arra támaszkodnak.
Amúgy pontosan milyen konfiggal nem indult el?"
Pont ezért írtam hogy oké, hogy pico PSU de hiába nagyobb a terhelhetősége ha egyszer nem megy. Kölcsönbe kértem egyet és ugyan csak 120W -os gondoltam talán jó lesz. Meglepő volt hogy nem is indult el...
Asrock H77M-ITX
Core i5 3450s (65W TDP)
2x4gb DDR3 Kingston.
Normál DVD író
1x WD 750GB Scorpio Blue 5400rpm
TT Slim x3 proc hűtőNem egy erőmű, de ez is sok volt neki. Normal ATX táppal megy.
-
sb
veterán
Úgy tudom
25%-os(utánanéztem: 20%-os) terhelés a minimum amire meg van határozva az adott hatásfok jelölés.
Viszont ahogy írtad te is, egy HTPC-nél mondjuk egy tipikus 30-50W-os fogyasztás még a 20%-ot sem éri el egy normál tápnál. 150-250W-os 80+-os tápok kellenének ehhez.Ettől persze egy 80+-os 10%-on is lehet jó, de nincs rá garancia.
A tapasztalatom azért az, hogy általában konnektorból mérve a paneltáp a kockával együtt jobb szokott lenni.
-
HookR
addikt
További képek a Loop Proton-ról (€58.-):
- planet3dnow.de
- openlinksys.infoPicivel még az ISK110-nél is kisebb. Figyelemreméltó az SSD + slim ODD hely + előlapi csatlakozók kompakt megoldása. A paneltáp valószínűleg ennél is gyenge láncszem.
(#12662) Samanbacsii: "Van vmi titkos baja?"
Nulla tapasztalat van vele kapcsolatban. $16.- + pkg-ért (tippre legalább $50-60.-) rendelhető közvetlen a gyártótól, Kínából.(#12663) szabi__memo: Felszereltségfüggő, a méretszabványhoz legfeljebb közvetve van köze. Az esetleges különbség nem számottevő, a gyakorlati jelentősége szvsz igen alacsony.
-
saturn27
tag
Nem gondoltam volna, hogy ekkora probléma lesz a ház kiválasztása...
Amúgy nem nagyon akarok ilyen 300W-os tápos cuccokat, mert akkor már jön a kísértés, hogy akkor már mehetne bele i3 meg külön VGA és a többi, ami felesleges lenne, mert nem nagyon használnám ki a jelenlegi állás szerint. Ha meg mégis, akkor kb annyiból kijönne az SG05 is, ami szintén tetszetős házikó.Mondd, HookR, megérte saját házat építeni? Nyilván azon kívül, hogy olyan lett, amilyet csak akartál, de én pénzügyi szempontból kérdezem. Megéri az anyagköltség+idő+egyéb költségek, hogy saját, mondhatni személyre szabott házad van, vagy jobban jártál volna te is, ha belemész egy kompromisszumba és veszel egyet készen?
-
saturn27
tag
Jah, azt láttam én is, hogy intel kompatibilis. No mindegy, a megfelelő hűtő kiválasztása nem a legnagyobb probléma, majd idővel erre is sort kerítek.
Amúgy jó kis házat faragtál magadnak, grat. Egy pillanatra én is kísértésbe estem, hogy jó lenne belevágni nekem is egy sajátba, csak hát se megfelelő eszközök, se méret adatok nem állnak a rendelkezésemre. Szóval marad a válogatás a már meglévő termékek között... -
saturn27
tag
Kössz a tippet, HookR!
Ez a Thermaltake SlimX3 is elég jónak néz ki és az ára is kedvezőbb mint a kozuti-nak (bár nem tudom mennyire lesz kompatibilis az FM2-vel) .
A tápos dolog engem is aggaszt, mivel amúgy a ház tetszik és pont meg is felelne a célnak. Remélem mire megjelenik az alaplap+proci, addigra ezt a kérdést is sikerül tisztáznom. -
Pista0001
addikt
Az lehet hogy kisebb meg jó a helykihasználás, de főleg ez utóbbi nálam a zsúfoltság szinonímája. A Prodigy-ben sokkal szellősebben fér el ugyanaz, és még a vízhűtésnek is marad hely. Utóbbit egyáltalán nem lehet besuvasztani szerintem ebbe a házba (természetesen nem kompakt vízhűtésre gondoltam
)
-
xtevo
őstag
Esetleg az Alpenföhn Gotthard hűtőjét is érdemes lenne belevenni a "listába" illetve a Be Quiet SR1 Topflow-t, bár láttam, hogy szubjektív szempontokat is belevettél, ill. nem az összes létezőt soroltad fel.
Ha tudsz ezek ellen negatívumot felhozni, akkor nemszóltam.
-
picur10
aktív tag
Mit gondoltok, egy MIB 5140 a 65w-os tápjával elbírna egy kb. egy 2,5"-os vinyó, egy odd, esetleg egy ssd, 2-4GB ram, egy 35W tdp-s proci (kapható ilyen itthon?) konfigot? Az egér, billentyűzet rádiós, nem tudom ennek van-e érdemi fogyasztása. VGA csak az integrált.
Mennyibe kerülne egy utólagos tápbővítés? -
netseft
aktív tag
Köszönöm a linkeket.
Én is csak ilyen szerelhető csatlakozóval találkoztam, de elég borsos az ára szállítással ahhoz képest, hogy az elsődleges cél a lefelé fordított változat lenne.
Azért is mellékeltem képet, hogy egyértelmű legyen mit értek "jobbos" alatt.
Nem tudom amúgy ez miért ilyen extra igény, hogy találni se lehet... -
Immy
őstag
Szerintem mini-ITX szabványú, legalábbis reménykedek benne. Volt itt a ph-n egy intel htpc alaplap teszt, annak is hasonlóan helyezkedtek el a furatai:
Enyém: [link]
Intel DH61AG: [link]SB:Tetszik a Modecom FEEL 202 is, de mérete alapján picit kisebb mint a Cooler Master Elite 100 és valamiért a képek alapján nem érzem azt a minőséget mint a Cooler Masterben. Viszont van hozzá külső táp és normálisnak tűnő proci hűtő, ami viszont a malmára hajtja a vizet.
Benőke: slim dvd írók van már 7 ezer forintért, amit nem tartok annyira vészesnek a "simához" viszonyítva. Találtam neten olyan embert, aki szintén nem használja a házhoz adott tápot: [link] [link]
Duracellm...Szerencsére van hátlap hozzá.
Találtam még egy jó házat és árban is a cooler master elite-el vetekszik, viszont Magyarországon eddig nem találtam még forgalmazót: SEED MA-280B Tudtok róla valamit?
Az alaplapom egy lenovo m91p usff házba való, de ilyen házat egyszerűen még külföldről sem tudok beszerezni
[link] [link] [link] [link] -
sb
veterán
Én azt tudom ajánlani ami nekem van: Modecom 202
3.5-ös hely, ITX, paneltáppal. -
Immy
őstag
Köszönöm a válaszokat!
A mini-ITX alaplap és a 3,5"winchester adott, így ezek helyett nem akarok kisebbet/nagyobbat venni.
Az alaplap így néz ki: [link] Ehhez az alaplaphoz tudnám hasonlítani: [link]
Az alaplaphoz külön külső táp van hozzá (mint a laptopokhoz), ezért kérdeztem, hogy létezik-e olyan ház aminek nincs beépített tápja.Benőke:
Elite 100 nagyon megtetszett és az ára is a legjobb a felsoroltak közül, azonban hogyan néz ki ha ház, ha kiveszem hátul a tápot? Illetve jól sejtem, hogy ezekhez a házakhoz nekem kell külön vékony dvd írót vennem?LC-POWER LC-1320mi szintén tetszik az ára miatt. Viszont elmondanátok, hogy a többi miért kerül többe? Az anyaghasználat miatt? Más fajta tápegység használata miatt vagy miért?
-
kribe
őstag
Éppen a minap érkezett meg a Z77E-ITX lapocska hozzám, péntek táján pedig megkérkezik a Prodigy és össze is rakom.
Egy dolog amit nem említenek a leírásban de a képeken látszik hogy a cpu foglalat nagyon közel van a pci-e csatlakozóhoz, ellentétben pl az ASUS P8Z77-I Deluxe-szal. Ez azt jelenti hogy az én Arctic Freezer 13 hűtőm pl. már nem fér el, összeakadna a pci-e slotba tett videokártyával. Kénytelen leszek a gyári hűtővel használni amíg nem szerzek mondjuk egy H80-ast. -
zodo
nagyúr
Bocs, ritkán olvasom a topikot.
Igen, akár 25mm vastagra ha abból találsz megfelelő egyéb paraméterrel rendelkező típust.
Amúgy , véletlenül kamuztam mert ritkán szedem szét mostanság a gépet amióta átköltöztem az Atx-be. Szóval jelenleg is egy Coolink SWiF2 120P van a Big Shurikenen.
-
xtevo
őstag
AsRock B75M-ITX alaplap és Cooler Master Hyper TX3 EVO hűtő esetén kell aggódnom, hogy a procihűtő odaér a videókártyám nyákjához?
Illetve a profilomban lévő konfigot vajon elvinne ez a tx3 passzívan, vagy inkább keressek valami combosabbat? A ház bitfenix prodigy, venti elöl: 20cm, hátul 12cm (lesz).
-
xtevo
őstag
Köszi a választ Neked is!
Fekete, harisnyázott kábelek, csendes, megbízható, 5 év garis! táp a GX450, szóval kopkopkop nincs vele gond. Ha moduláris lenne, az már a kánaán kategória lenne
Igazatok van, a tápcserének nincs sok értelme (legalábbis most még nem). Ha megjött a ház és beköltöztem, akkor ki fog derülni. -
HookR
addikt
"Amúgy nem lehetetlen köztes vastagságú ventiket szerezni, csak nem egyszerű."
Hmm, annyira azért nem is nehéz. Cooler Master XtraFlo 120 Slim cmstore.eu-ról Swiss Post-tal €11.-ért jönne házhoz.Így lényegében ez a két verzió van versenyben:
- Alpenföhn Panorama* + CM XtraFlo 120 slim 120x15mm-es venti ~6000.- Ft
- Scythe Kozuti + Arctic Cooling F12 PWM 120x25mm-es venti ~10000.- Ft* Venti és felfogatás nélkül. Rosszabb esetben még rá lehet számolni 500.- Ft-ot csavarra, gumialátétre, anyára, illetve még L-Profilból faragnom kell hozzá lefogatót.
-
Pista0001
addikt
Egy 20 mm vastag ventiről tudok ami az adatlapja szerint halk is nagyon, ez a Bitfenix Spectre 200. Az utolsó szám jelenti csak a problémát, ugyanis ez 200 mm-es.
Dimensions (mm) 200 x 200 x 20
Current (A) 0.16±10%
Speed (RPM) 700±10%
Air Flow (CFM) 47.4±10%
Noise (dB-A) <20
Air Pressure (mmH2O) 0.41 -
zodo
nagyúr
Mivel okos nem vagyok (nem bújom a teszteket, véleményeket) ezért maradnék a jól bevált, "puding próbája az evés" alapnál.
Félelmed talán nem is alaptalan de mindenkinek más a halk vagy már zajos érték ezért azt mondom tényleg ki kell próbálni és kiderül nálad melyik lesz a nyerő.
Mint tudjuk anno sokáig gyári amd hűtő volt az Athlon II X2 240 (65W TDP) procin és csak némileg lett hűvösebb és halkabb a Scythe Big Shuriken-el, igaz ezt 970 RPM körüli fordulatszám mellett.
Scythe Big Shuriken-re egy a Coolink SWiF2 120P-t téve sem lett sokkal jobb a "zaj" szint (hozzáteszem a Shuriken hangja, számomra tökéletesen megfelelő) viszont kellőképp nagy szélzajt tud csapni a légszállítása végett.
Jelenleg egy Athlon II X4 640-et szolgál ki a Shuriken persze egy jól szellőző házban és kiválóan végzi a dolgát pedig panelban lakom ahol ilyen tájt, non-stop meleg van.Ugye nálad más lenne a terv mivel kisebb házról beszélünk és ki tudja milyen hardver körítéssel és azok mekkora "zajt" csapnak.
Úgy értem, lehetséges hogy ezen a kérdésen kár ennyit agyalni ha a végeredmény "csak" + - 5 dB eltérés jelent amit esetleg valamelyik hardver zaja vagy a ház rezonanciájának zaja mellett elvész.Konkrétan még nem volt olyan házam amiből kihallottam volna a cpu hűtő zaját, kivéve a szabályozatlan amd gyári hűtőt.
Mindenesetre, +1 a nagy lapátos , leszabályzott ventire.
Esetleg szintén meg ér egy próbát ha a ventit nem szereled fel a hűtőlamellákra hanem fölötte rögzíted pl. a ház tetőlapjához. (talán nyersz valamit a szélzajjal szemben) -
HookR
addikt
Közben olvasgattam kicsit a Scythe Slip Stream Slim ventikről (120x12mm) és elbizonytalanodtam. Kicsik a lapátok ezért a véleményekből az szűrődik le, hogy vagy csendesek és alig szállítanak valami levegőt, vagy szállítanak, de akkor már nem is olyan csendesek.
Márpedig a gyári hűtőt leginkább a csend miatt van értelme lecserélni, amihez nagyon úgy tűnik, szerencsésebb választás a vastagabb 120mm-es venti. A 15 és 20mm-es meglehetősen ritka, így lényegében marad a 120x25mm-es. Akkor viszont az Alpenföhn Panorama rögtön ki is esik. A Prolimatech Samuel 17 még elférne, de annak az ára fájdalomküszöb fölötti. Legjobb választásnak a Scythe Kozuti tűnik a maga 40mm-es magasságával. A maradék 31,5mm-be kényelmesen elfér a 25mm-es venti + marad némi hely a kábeleknek is, ha kell. Nem utolsó sorban így megmarad a remény arra is, hogy végül 140x25mm-es ventit gyömöszöljek a burkolat alá... -
Pista0001
addikt
Esetleg a dell spéci csatiját lecserélheted mikrofoncsatlakozóra, valahol valaki egyszer ezt ajánlotta tápcsatinak a kocka és a DC-DC közé. Létezik többféle, 3, 4, 5, stb érintkezővel.
Procihűtőre nincs ötletem. Illetve van... Vízhűtés 2×80 mm-es radival
Bár nem hiszem hogy olcsóbb lenne mint a Samuel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Óvodások homokozója
- VoLTE/VoWiFi
- PH! aranyköpések
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Path of Exile (ARPG)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple 16 Pro Max - Natural Titanium - Új, kipróbált
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE AORUS ELITE Z790 i7 14700K 64GB DDR5 1TB SSD 7900XTX 24GB be quiet! SB802 1000W
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged