Hirdetés
- Telekom mobilszolgáltatások
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Telefonjavítás, szerviz
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- iPhone topik
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
-
Mobilarena
Mindent a robogókról / kis motorokról topik
Első hozzászólás előtt olvasd át a téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
daniel.szucs
újonc
válasz
Tothgera30
üzenetére
Köszi a segítséget. A bovdennel volt valami, megmozgattam, meghúztam azóta úgy néz ki jó lesz
. -
-
palfitom
félisten
Sziasztok,
Suzuki Lets4 robihoz vettünk egy "Nagy sebességű tárcsa készlet"-et: [link]
A leírás szerint: "Nincs szükség semmilyen beállításra, csak telepítse a készletet, és növelheti a maximális sebességet.", viszont a végsebesség semmit sem változott, maradt cirka 60 km/h.Van itt esetleg tapasztalat, ötlet, hogy mi hibádzik az ígért cirka 70-es sebesség eléréséhez?
-
xTREem
tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Pont az altalad javasolt top szijtarcsat vettem, de meg 32200Ft-ert.
Ezek szerint azert nem er ki a szij a szeleig, mert nagyobb, mint a gyari... Koszi az infot! -
Repsol600
addikt
válasz
Tothgera30
üzenetére

-
-
Repsol600
addikt
Sziasztok
Levegős Piaggio blokkos Aprilia Scarabeo 50 2t-nek mennyit illene mennie végre kb gyári állapotban?

-
-
válasz
xTREem
üzenetére
Én a videó alapján azt mondom, hogy erősebb kuplungrugó. Értem én, hogy a gyáriasságra törekszel, meg azt is írtad, hogy eleve valami sportosabb kuplung van benne a gyárihoz képest, de akkor is. Én azt mondom, hogy ezzel fogsz elérni javulást.
A gyáriasságra rátérve: Teljesen tuningmentes, a gyári minőségnek megfelelő alkatrészeket nem tudsz venni ha csak ez lebeg a szemed előtt. Jobbá lehet tenni egy robogót egy enyhe tuningal, mondjuk malossi-pollini stb cuccal ami helyettesíti a gyárit és még a minőségre is megegyezik vele, vagy még jobb is mint egy gyári. De ha olyan alap cuccokat veszel amikre az van írva, hogy no tuning, viszont a minősége megegyezik a gyárival na az egy nagy hazugság. Gondolok itt a Tun,R, Motoforce stb cuccokra. Ezek nem lesznek gyári minőségűek, és ezáltal viselkedhetnek másképp a motorban, pláne ha a hajtásról van szó.
Mondok egy példát mondjuk a hátsó tárcsára. Ezt már régen egyszer leírtam itt, de szerintem akkor is sokan kétkedve fogadták. Ha a gyári tárcsát akarod pótolni egy olyanra ami gyári méretű és minőségű, akkor az egyetlen alternatíva a piacon a mai napig a Top-nak a hátsó tárcsája. A gyári méretűt nem véletlen hangsúlyoztam ki, mert ugye lehet a nagy gyártóktól venni mindenféle high end tuning túlméretes hátsó tárcsákat, de azok nem lennének jók a te gyárias hajtású motorodba. Nem tudom, hogy most mennyibe kerülhet, 2-3 éve is 30 környékén volt (mina, piaggio). Amik alatta vannak azok egy sapka sz@rok, mert mindegyiknek van valami nyűgje. Még a 4-5 éve 18 ezer forintba kerülő doppler hátsó tárcsa is vacak volt. És akkor elmondom, hogy mi az az egyik fontos dolog amit a gyári hátsó tárcsák és az említett Top tud, a többi árban alatta lévő viszont nem. Az hogy nem nyitnak ki eléggé, ezáltal kisebb lesz a végsebesség. Érthetetlen, hogy miért ilyen sz@rra csinálják meg a többit, de a helyzet továbbra is változatlan, ha egy tökéletesen működő hátsó tárcsát akarsz ami hozza a gyári minőséget és nem csak tuningra jó, akkor továbbra is az egyetlen lehetőség a Top. Mivel nagyobb az átmérője mint egy gyári tárcsának, így már nem csak a gyári helyettesítésére, hanem tuning célra is alkalmas, de nem annyival nagyobb mit egy komolyabb tuning tárcsa, amit csak átalakítással lehetne behelyezni a motorba.
Közben utána néztem, már negyvenezer az ára. Mondjuk a mai árak mellett nem csodálkozom rajta. -
mumtaz
senior tag
válasz
xTREem
üzenetére
Érdekes. Anno a Speedfightom csinált hasonlót. Az volt az érdekes, hogy ha görgőket cseréltem könnyebbre, akkor csak annyit változott, hogy ez az erőlködős szakasz emelkedett meg, de csak egy hangyányit, majd amikor elkapta, akkor meg jóval magasabb fordulaton pörgött, ami meg már sok volt. Ezt csinálta gyári varióval. Aztán vettem valami jobb nem márkás csodát (talán Tun'R varió), azzal meg, ha rárántottam a gázt, hirtelen üresben felpörgött vagy 6000-ig, majd elkapta a kuplung, akkor vissza esett vagy 3-4 ezerig, onnan gyorsult valamennyire, majd megint lassan esett a fordulatszám és akkor jobban húzott, míg fel nem gyorsult és emelkedett a fordulatszám.
Aztán jöttek az őrült professzoros kísérletezések. Mint mondjuk, hogy a nyomólapon minden egyes görgőpályát megvágtam és beljebb hajlítottam. Na érdekes módon az hozott javulást, bár természetesen ott is voltak anomáliák. Végül már ott jártam, hogy könnyebb görgőkkel, a gyári Peugeot varióval, de a Tun'R nyomólapjával ment mondhatjuk, hogy elfogadhatóan.
Hozzá teszem, hogy ott is volt aztán minden csere-bere közben, amit el lehet képzelni. Kontrasztrugók ide-oda, kuplung rugók cserélgetése, meg minden. Volt, hogy két napon keresztül vagy 20x szedtem szét és raktam össze különböző variációkban. -
nyogo83
Topikgazda
válasz
xTREem
üzenetére
Csak atfutottam gyorsan amiket irkaltal, szoval lehet atsiklottam ezen a reszleten.
A kipufogod az eredeti, regi maradt?
Nincs veletlenelul tele kokszlerakodassal?
Jartam igy, ugyanilyen jelensegeket produkalt, pontosan hengerszett csere utan (csak az nem volt ismert, hogy elotte is csinalta). Mindenre gondoltam en is, de mivel full uj volt a hajtasban minden, karbi rendesen belove, eszembe jutott hogy egyedul ahhoz nem nyultam, mert latszolag szep allapotu volt(kivul...) Saccra a harmada lett a sulya, miutan ki lett pucolva es a meg is oldotta a problemat. -
-
xTREem
tag
válasz
Tamás9x
üzenetére
Ertem, amit irsz es egyet is ertek veled. A helyes kifejezes reszemrol a tuning mentes inkabb, mint a gyari allapot. Az elvaras annyi, hogy menjen, amennyire egy ilyennek mennie kell. Se jobban, se rosszabbul. Volt tobb robim, az egyik Piaggio Fly 50-el 6000km-t mentem szeptembertol marciusig. Hozza se kellett nyulni, ami varhato volt tole, azt hozta. Gazadasra gyorsult, fekre lassult. Nem gondolkodott, nem problemazott. Nyilvan mindenki lehagyott a lampanal, de tudtam es ereztem, hogy ez ennyit tud, itt nincs sumakolas.
Amit te szeretnel, az mar a next level, amikor kafa a gep, na, es mit lehet meg kihozni belole. Most nem itt tartok, egyelore az indulas is ketseges.
De azert koszonom es igazad van.
-
válasz
xTREem
üzenetére
Vesszőparipám a gyári állapot, az számomra szitok szó
A szükséges rossz vásárlás után, amivel sokak eggyütt élnek, mert hamis biztonságérzetet ad. Ha hajtáslánc akkor első körben egy iylen hűtött haranggal próbálkoznék, majd ha ez sem vált be akkor magasabb fémtartalmú 3pofás kuplunggal.
Nálam az aeroxnál ez csodákra volt képes, de mellé kellett egy Polini levegős deknifedél.
-
Madball
csendes tag
Amikor bemelegedett és elmegy az ereje, csavard le a tanksapkát. Ha esetleg eltömődött a szellőző benne, lehet, hogy melegen nem jut elég benzin bele.
-
xTREem
tag
válasz
Tamás9x
üzenetére
A cél az volt, hogy egy közel gyári állapotban legyen, pont azért, nehogy valami tuningcucc belezavarjon. Elég sokat költöttem rá, nem sajnáltam a pénzt, nem erről van szó. De nem akarok már varázsolni rugókkal, hűtött tányérokkal meg esztergapadon bohóckodni. Nem gondolom, hogy gyári (-nak megfelelő) alkatrészekkel ez így rendben lenne.
Azt is elfogadom, ha elbasztam valamit, de mit? Ha egyszer felújítás előtt is ezt csinálta?Reggel, hideg állapotban hasítja azt az 500 métert, de napközben is, ha már kihűlt valamennyire. Fogyasztása Dellorto PHVA 17,5 ID karbival kézi kapcsolós szivatóval 55/32 fúvókákkal, A22 tűvel középső állásban 4,11 liter sötétbarna gyertyával.
ui.: A szívómembránt is kiszedtem. Szépen felfekszik a fém lapocska a házra, nem lehet átlátni rajta.
-
Rivaul
addikt
válasz
xTREem
üzenetére
Hát így akkor már tényleg passz. Át érzem. Megjártam így egy Aerox-al anno. A teljes blokkot újra építettem, de akkor sem lett jó. Végül eladtam... Ha hő hatás akkor még annyit néznék hogy melegen leakasztom a szíjat. Aztán megforgatni a kuplungot meg a hátsó kereket, érezni-e valami szorulást.
-
-
xTREem
tag
válasz
Rivaul
üzenetére
Tudtommal a variót nem lehet hézagolni (Piaggio blokkos), mert nincs hely hozzá. A varió összerakása után a külső szíjtárcsából kb. 1mm-re áll ki a főtengely bordás része, amire éppen felmegy a körmös alátét és a ventillátor.
Álló helyzetben felmelegített motornál is ugyanez a helyzet, nem kell vele menni egy métert sem.
-
Rivaul
addikt
válasz
xTREem
üzenetére
A vario hogy van hézagolva? Mi van ha nem a melegedés a lényeg, hanem a megtett táv? Hol fekszik fel a szíj? Nem lehet hogy az van nagyon fent és amiatt van behúzva a kuplungba mint az alsógatya? Amikor elindulsz még nagyjából jól áll. Erővel elviszi. Aztán már csak limitál. Álltában meg szépen vissza igazodik a kezdeti vacak de még használható pozícióba. Hozzáteszem hogy csak brain stormingolok.
-
xTREem
tag
válasz
Madball
üzenetére
A kuplungtengely cseréjénél a csapágyat is kicseréltem. Szorulás sem akkor, se azóta nincs, a kerék hidegen és melegen is könnyen forog.
Feltettem egy videót youtube-ra, kíváncsi leszek, mit szóltok hozzá!
KATTINTS IDE!A videó készítésekor 3db 6,5-ös és 3db 4,8-as görgő volt benne szimmetrikusan elhelyezve. Ez megfelel 6db 5,6-ös görgőnek.
-
Madball
csendes tag
Van olyan csapágy, amit nem cseréltél? Akár a hátsó keréknél, a kihajtásnál / áttételnél? Melegen is könnyen forog a kerék (leállított motornál)?
-
válasz
xTREem
üzenetére
Ja értem. Nem tudtam a történetet. Ilyen gyári jellejű setup-nál max 30 kilós kontrasztot érdemes használni, ha az nem segít, akkor már fölötte sem fog.
Ahogy olvastam az írásodat a hibajelenségről, egyből a hátsó tárcsa fogalmazódott meg bennem, de tovább olvasva ugye már ezen is túl vagy... Hát passz, így hirtelen sajnos nincs más ötletem nekem sem.
-
xTREem
tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Köszi az ötletet, de könnyített kuplungot vettem bele, eleve magasaban fog mint a korábbi.
A kontrasztot lecseréltem 30 kilósra... de ezeket már mind végigjártam 25-30-35 és 40 kilóssal sokadjára.
Könnyebb és nehezebb görgőkkel, légszűrővel és anélkül, hidegen és melegen is, ilyen súbertűvevel és olyannal is az 5 pozícióban végigrakva 68-tól 55-ös fúvókáig, malossi szíjjal, vagy polinival, vadiúj hengerrel-karbival-hajtással vagy régivel tökmindegy, mert idővel egyre ramatyabbul megy. Leállítom, visszahűl és megint megy 500 boldog métert és kezdődik előlről.Lehet, hogy videót kellene készítenem, hátha úgy jobban hallatszik/látszik.
Nekem úgy tűnik a hangjából, mintha a szíj nem kerülne vissza a helyére (elől kicsi-hátul nagy) amikor megállok és onnan erőlködve indulna. Pár méter (melegen nyélgázzal 4mp, mire észheztér!) 3000-es fordulat után mintha "leváltana" és felmegy 7000-ig a fordulat. Ha ismét megállok, akkor kezdődik előlről.
Éppen így indult a javítgatás, mert meg voltam róla győződve, hogy a hátsó kuplungtárcsa a kopottságánál fogva nem zár vissza, amikor elmelegszik. Szétszedtem, a hornyokat már tényleg kimarták a kis csapok, amik egyébként is keresztbe álltak a furataikban. Vettem egy új szettet és akkor már egy kuplungot és harangot is egyben. De sajnos a hibát tovább produkálta.
-
válasz
xTREem
üzenetére
Írtam, hogy erősebb kuplungrugókat kéne beletenni. Kicsit hirtelenebb lesz az elindulás és nagyobb fordulaton történik (sportosabb) amit nem mindenki szeret, de cserébe amikor kezd elmelegedni nem lesz olyan nagy különbség a hideg és meleg motor között az elindulásnál.
-
xTREem
tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Igen, ez igaz, hidegen ugyanott van a szij, megis megy rendesen. Egyebkent elkepzelesem sincs mi lehet a megoldas a szijtarcsanal. Ehhez a motorhoz 802-820mm kozotti szijakat listaznak, ide (ranezesre) elferne meg ot centi pluszban. Egyaltalan semmi epkezlab infot, vagy videot nem talalok errol (sem).
-
dond
csendes tag
válasz
malagutif122
üzenetére
Ezek a ~20 éves bontott dolgok elég kiszámíthatatlanok, szét kell szedni, megvizsgálni vétel előtt, eleve a legtöbbe a patron bele van rohadva és ha akarnád se tudnád kicserélni, tehát a csillapításról le is mondhatsz, a szimeringet se sűrűn szokták cserélni, pedig fontos, h ne kotyogjon az alsó rész, mert gyorsan megkezdi a krómozást a száron.
-
-
-
dond
csendes tag
válasz
malagutif122
üzenetére
A korábbi képemen láthatod, hogy jobb oldalon van a rugós rész, bal oldalon pedig a lengéscsillapító patron van benne, ami itt a képen valszeg összenyomott állapotban van.
-
válasz
daniel.szucs
üzenetére
Esélyes hogy akad a bovden vagy a gázkar valahol. Esetleg egy szerelésnél rosszul (értsd. hibás helyen) lett elvezetve, feszül.
A hátsó fék robogóknál, ahol a motor a lengőkar egy része, mindegyiknél remeg kissé, behúzott fékkel, hiszen a vibrációt átadja a tárcsára, azt a pofákra, munkahengerre, és így tovább.
-
seller007
tag
Bocs, off topic... [link] Itt meg lehet fordulni
-
xTREem
tag
válasz
sityupityu
üzenetére
Tettem bele erősebb rugót, hangyányival jobb lett.
Viszont észrevettem valamit. Itt alább az egyik kolléga videót mutatott a leszedett deklis motorjáról, és feltűnt, hogy a hátsó szíjtárcsán teljesen kint van az ékszíj.Az én motoromon a hátsó szíjtárcsán legalább centivel beljebb van az ékszíj, ami egyébként egy Malossi X-Special 8,5x810-es. Lehet, h ez a gond?
Mellékesen feltettem egy új karbit, kis bütykölés után ugyanúgy ment, mint a régivel, szóval ezzel nem jutottam előrébb.
-
daniel.szucs
újonc
Sziasztok!
Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok, hogy adott egy '92-es Piaggio Zip 50 2T robogó. A problémám az lenne, hogy, ha felgyorsítok egy adott sebességre, majd utána elengedem a gázkart (teljesen visszaengedem) a motor nem lassul semennyit (kissé olyan, mintha valami "tempomat" lenne).
Emellett még az is megfigyelhető hibajelenségnek, hogy lámpánál állva, ha húzom a hátsó féket, akkor remeg az egész motor.
Esetleg valakinek nincs ötlete, hogy mitől lehet? Előre is köszi mindenkinek.
-
macilaci78
nagyúr
Yamaha BWS, álló Minarelli. Május végén lett takarítva, azóta bő 500 km szaladt bele. Jellemzően munkába járás, 10 km/irány a Kerepesi-Ferenc körút-Petőfi híd-Budafoki útvonalon. Piros
A gyári és most az utángyártott légszűrőházzal és szűrővel is ezt csinálja.
Amúgy a sok állás utáni nehézkes indulást leszámítva nincs baja, ezt pedig valószínűleg az okozza, hogy a sok állás alatt a rendszerből elpárolog a benzin, míg a külön olajozás olaja nem és az olajban dús keverékkel nehezen indul, először azt kell kitermelni belőle.
Amúgy kb 1000 km-re elég az 1 liter olaj, ami alattam kb 1:50 arányt jelent, szóval a keverék megfelelő.És igen, a légszűrőház elejénél van a lyuk a belső oldalon. Tehát a keréktől kb 10 centire lehet, viszont a kerék vonala előtt.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
Szivacsos, gondolom.. 500km durva, csak poros úton is ki kellene bírni 1-2 ezer kilómétert. Feltéve persze hogy jó konstrukció, és nem a felkavart port szívja a kerék mellől.
Én a fűnyíró szivacsát szoktam évente egyszer. (Robogóm papírbetétes). Benzinben kimosom, aztán mosogatószeres vízben. Utóbbit nem is lenne fontos, de a zsíroldós melegvíz még hoz ki koszt a benzin után is. Megszárítom, aztán 2T olajat öntök rá, keveset, jól átnyomkodom, hogy mindenhova jusson. Addig kapja az olajat, míg el nem telítődik, és erős csavarással már gyöngyözi az olajat.
Ekkor összerakom, persze a légszűrő ház belsejét is kitakarítom. Első indításnál füstöl a 4T motor, de csak kb 10mp.ig.
Lehet nem ez a hivatalos takarítási mód, de bevált. Anno SImson levegőszűrőt is így takarítottam, az nem szivacs volt, hanem mintha fémforgács lett volna összetömörítve....Évente pucoltam, tízezret is belevághattam. Kilómétert, persze. Jó helyről, ülés alól szívta a levegőt, nem szívott be sok port. -
Rivaul
addikt
válasz
macilaci78
üzenetére
Így nyaranta szoktam. De nem megyek poros stb helyen vele. Csak rövid táv, beton. 1000km ment bele kb tavaly óta. Most hétvégén raktam pont rendbe.Nem pucolom soha. Csak csere.
-
perge666
veterán
válasz
macilaci78
üzenetére
Nekem nagyon bő 2 éve volt takarítva,jó hogy irtál,lehet nem ártana már ki is cserélnem.
Mondjuk nekem sehol nincs folyás,csepegés,indul és megy is rendesen,alapjárat is jó. Havi 150-200km-t teszek bele max. -
válasz
macilaci78
üzenetére
Sokat nincs használva, így évente szoktam.
-
macilaci78
nagyúr
Nekem olyan kérdésem van, hogy milyen gyakran takarítjátok a légszűrőt? Ugye, 2T, időnként megjelenik egy kis olajfolyás a deknin, ami végső soron a hengerből a legszűrőn keresztül jön.
Nekem kb 500 km, 20-25 liter benzin elhasználása után kezdődik újra. Ma reggel láttam egy cseppet a gép alatt a garázsban. -
mumtaz
senior tag
válasz
nyogo83
üzenetére
Én az O gyűrűt pont kívülre gondoltam, nem a kúphoz, vagy a menet alsó részére. Oda nem is lehetne rakni. Én pont a menet tetejénél gondoltam a hatlap fejű rész alá. Ennél a légtelenítő csavarnál éppen csak annyi hely van ott, hogy befér a kupak gyűrűs része. Valamennyit biztos tömítene, bár a teflon szalag sem rossz megoldás.
-
seller007
tag
válasz
sityupityu
üzenetére
-
nyogo83
Topikgazda
válasz
mumtaz
üzenetére
Vagom, hogy nem a menetnel tomit. De a kup felett van oldalt a furat a csavaron, ha a kup ele megy a tomites, akkor nem biztos elorebb vagy.
A masik, hogy nem tudom hogy olyan vekony o gyurut tudnal-e oda rakni, amit biztonsagosan ossze tudsz nyomni es nem romcsolja a kupos felulettel ha rahuzod. Kivulre nincs ertelme rakni, ahogy irod.Amugy gany megoldas, de esetleg a legtelenito csavar menetere egy vekony menet teflon szalag?(autonal mar talalkoztam ilyennel, elsore nem ertettem miert van ott)
A kerdes, hogy a feknyeregben van-e a menet/feszek kitagulva, vagy a legtelenito csavar nincs a helyzet magaslatan es esetleg egy masikkal passzosabb penne.En ugy legtelenitettem ilyenkor, hogy epphogy csak megnyitottam a legtelenito csavart es mielott a feket vegallasba huztam volna, elzartam. Igy nem tudott levegot visszaszivni, viszont tobb felfolyadek kellett atpumpalni, mire nem lett levegos. Az teny, hogy igy nem latod a legaprobb legbuborekokat, de meg lehet csinalni.
-
mumtaz
senior tag
válasz
nyogo83
üzenetére
Próbáltam úgy is. Az a baj, hogy húzod a kart, feloldod a légtelenítő csavart és normál esetben, amikor kiegyenlítődik a nyomás, akkor visszajutna némi levegő. Ezt - is - lenne hivatott kiküszöbölni, hogy a rádugott csőben fékfolyadék van, hogy azt szívja vissza és ne a levegőt. De itt meg fals úton mindig jut vissza levegő a rendszerbe.
De egyébként légtelenítő csavarnál nem a menet zár legfőképpen, hanem a végén a kúp. O gyűrűt a peremhez rakni maximum az lenne a legrosszabb eset, hogy meghúzva az O gyűrű kitüremkedik alóla, vagy elszakad. De akkor már úgy sincs rá szükség.
Jó lett volna nekem az alulról feltöltés is, mert - mint mondtam - az a fecskendő bőven elegendő lenne. De úgy nyomja kifele a csavar mellett a folyadékot, hogy a negyede sem kerül bele a rendszerbe. Az a baj, hogy arrafelé kisebb az ellenállás.

-
nyogo83
Topikgazda
válasz
mumtaz
üzenetére
Jartam igy en is.
Ha nincs ott gyarilag hely az o gyurunek, akkor nem tennek oda, nem biztos hogy tomitene annyit legtelenitesnel, hogy elorebb lennel. Utana pedig betekerve mar nem a menet zarna, hanem nagyreszt a tomites.
En megprobalnam hagyomanyos modszerrel, vakum nelkul legteleniteni. -
kircsi28
aktív tag
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék, múlt héten csütörtökön vettem egy Yamaha Jog RR-t, egész hétvégén motorozgattam vele, minden rendben volt, viszont ma reggel amikor munkába indultam volna már nem indult be. Apróbb javításokat megcsináltam, letakarítottam mindenhol stb. ilyen kis "karbantartás féle" volt a hétvége. Izzócserék stb.
Este hazamentem vele, leállítottam és ma reggel semmi...
Pontosabban nagy nehezen elkapta, de nagyon alacsony volt az alapjárat és gázadásra le is állt, kb. 10 percig szórakoztam vele aztán feladtam.
Az automata szivatóra tippelek, lehet nem működik rendesen? az biztos, hogy széthúztam a csatlakozóját, lehet azt fordítva összedugni, előfordulhat, hogy attól nem működik?
14 fok volt reggel, eddig a hétvégén amikor beindítottam inkább délután volt és sokkal melegebb, lehet nem is jó a szívató, csak nem tűnt fel mert meleg volt?köszi
-
mumtaz
senior tag
Ohh. Még egy dolog, amivel nagyon szívtam. Tegnap a féknyergeket is felszereltem, de 4 órát csesztem el a rendszer feltöltésével és nem lett jó. Fognak a fékek, de nagyon kell húzni a kart.
A cumi ott volt, hogy vákuum-al próbáltam feltölteni/légteleníteni a rendszert. Van egy jó nagy injekciós fecskendőm, amibel kb. 6x beleférne a teljes folyadékmennyiség, tehát bőven elegendőnek kéne lennie egy vákuumozáshoz. A gond inkább a légtelenítő csavarokkal van. Hiába vákuumozom, ha fellazítom a légtelenítő csavart, "falsot szív" a csavar mellett. Ugyanez fordítva is, ha kilazítva hagyom a légtelenítő csavart, ömlik ki mellette is a fékfolyadék. Kivettem őket és megnéztem. Szinte végig menetesek. Csak egy pici része van, ahol a gumisapka gyűrűje fekszik fel. Tehát nincs O gyűrűnek, vagy hasonló tömítésnek hely.
Így aztán nem is igazán tudtam légteleníteni. Mert hiába vákuumozom, a légtelenítő csavaron keresztül mindig jön belőle levegő.Próbáltam lentről feltölteni a fecskendővel, de úgy meg értelem szerűen orrán-száján ömlik a fékfolyadék a légtelenítő csavar mellett.
Tegyek egy O gyűrűt a légtelenítő csavarra? Vagy mit csináljak? Valami ötlet?
-
mumtaz
senior tag
Tegnapi ténykedésem: [VIDEÓ]
Azért csak copogattam kicsit, mert úgy tűnik, hogy az "új" hengerfejben az injektor csavarjainak menete kicsit el volt nyalva, így nem is tudtam meghúzni a gyári csavarokat. Kénytelen voltam picit hosszabb csavarokat kotorászni. Mázli, hogy még volt fél centi zsákfurat végig menetezve.
Ez egy bontott hengerfej volt, mert amik nekem vannak, azokat átalakítottam 70ccm-esre, ez meg most 50-es lett.
A hajtás még nincs belőve, mert ilyen állapotában elég vicces lenne kimenni vele az utcára.
Mondjuk éppen ezért nem került be sem az új szíj, sem görgők.A főtengely új. Egy utángyártott nemtom már milyen gyártmányú. Picit tartottam tőle, mert C-Tech-be való és nem TSDI-be. Első ránézésre annyi a különbség, hogy a rajta lévő excenter 180 fokkal el van forgatva. Ez hajtja TSDI-nél a levegő kompresszort. C-Technél az üzemanyag szivattyút, vagy olajpumpát. Már nem tudom.
Meg volt rajta más is, hogy az indító fogaskerék ricnije szélesebb rajta valamiért. Azt meg eredetileg a varió nyomólapja támassza meg, de mivel ezen a ricni szélesebb, ezért a fogaskerék lötyögött. Ez hallható a videó első két részletében, ahogy csilingel és kopog.
Tettem egy távtartó alátétet a nyomólap és a fogaskerék közé és így már jó. Hallani is a videó harmadik részében, mennyivel halkabb lett.Üzemanyag nyomást is visszaállítottam gyárira. Azért is - meg a kidolgozott rengeteg olaj miatt is - lett sokkal stabilabb a járása.
Egyetlen dolog van még, ami nyugtalanít. A préstáv. A 70-es hengernél nagyon kicsi volt a préstáv. Ennél a hengernél viszont legalább 1-1,5mm-el nagyobb. Ez iszonyat nagy, de lejjebb venni már nem lehet, mert a hengertalp már így is csak pasztázva van. Nem néztem a kipufogó járatnál, de simán benne van a pakliban, hogy ennél a főtengelynél picit rövidebb a hajtókar. Egymás mellé kellett volna raknom a kopott 70-es, meg az új 50-es hengert, hogy egyforma magasak-e. Na mindegy. Majd meglátjuk, hogy megy.
-
-
-
válasz
xTREem
üzenetére
"nyúlik az álló helyzetből elindulás ideje"
Ebben van a lényeg. Nem karburációs problémád van ahogy a többiek gondolják (persze ez csak az én véleményem), hiszen az nem csak a közvetlen elindulásnál jelentkezne, ez tipikusan a hajtás elmelegedésére utaló jel. A dolog érdekessége, hogy az ilyen alap, a gyárira hajazó konfligokra egyáltalán nem jellemző ez a hiba, hanem inkább a tuningolt (azoknál is az erősebben) gépeknél gyakran előforduló jelenség ez. Első körben cseréld ki a kuplungrugókat eggyel erősebbre. Ha ezután is fennáll a jelenség, akár csak részlegesen is, akkor próbálj bele egy 30 kilós kontrasztot. Ettől nem fog kevésbé melegedni, hanem kicsit még jobban, viszont sok mindent tud ellensúlyozni, és lehet hogy megoldja a problémádat. Ne foglalkozz vele, hogy gyárilag nem való ilyen erős bele.
-
válasz
FeniX-
üzenetére
90-100 miért nem jó autópályán? Van külső sáv, nem kötelező 130-al menni
Az én véleményem szerint azért nincs helye ilyen motornak a mai világban az autópályán, mert még a kamionok (szakmabeli vagyok) is tachográf tiltásig mennek folyamatosan. Ami azt jelenti, hogy valós, gps pontossággal mennek kilencvenet, ami egy személyautónál vagy motornál mérve simán lehet 95 vagy 100 km/h. Tehát magyarán mondva még a kamionok is kerülgethetnek (ha az adott helyen pont szabad nekik, gyakorlatban nem érdekli őket, hogy szabad e) amikor a külső sávban mész. És igen, az is igaz, hogy még autópályán is max 80-al mehetnének, de attól még 90-el mennek, amihez a legtöbb esetben még autópálya sem kell nekik.

-
FeniX-
senior tag
válasz
nyogo83
üzenetére
Ah, nem nagyon akarok macerázni vele. Egyfelől, mar majdnem 2000km ment bele, a szervizkonyv meg üres, masodsorban meg amig melegebb van, ugyis ezt a terdvedot fogom hasznalni. Mas serulese nincs, igy egyutt tudok ezzel elni.
Egyelore a gorilla tape megfogja, bar nem szép, de tojok rá.
-
Rivaul
addikt
-
nyogo83
Topikgazda
válasz
FeniX-
üzenetére
Haver anno Ybr tankjat fenyeztette at ilyen mattra fenyezonel, 2 honap utan a nadragja koptatta eloszor kicsit fenyes szerure, aztan egyre csunyabbra.
A fenyezo anno probalta lebeszelni, hogy sokan ugy gondoljak kevesbe maceras, igenytelenebb a matt fenyezes, pedig pont ellenkezoleg
En is regen az egyik autom lokharitojat fujtam at egy serules utan mattra, egy darabig tok szep volt, de utana ketszer megbantam, amikor a legkisebb huzas(akar egy kemenyebb kartonlap) is csunya nyomot hagyott rajta.
A normal fenyezesen a kemeny lakkreteg nagyon sokat ved az ilyen behatasoktol.Biztos letezik belole valami magas minosegu strapabiro 2k festek, illetve hozza 2k matt lakk, de annak masabb a felulete is mint ennek, meg gondolom nem annyi mint a sima.
Szerk:
Hiaba "kulso behatas", de egy probat megerne irni egy mailt a kozpontba(ne oda ahol vetted, rendszerint lepattintanak), meseltem en hogy jartam es minden problema nelkul egy uj tankot kaptam gariban(pedig en voltam a hibas, hogy levertem a lakkot/festeket rola a tanksapkaval).
A szentendrei kozponttal nagyon pozitiv ilyen garis ugyintezessel a tapasztalat. -
seller007
tag
Helló,
Szeretnék robeszozáshoz kesztyűt és dzsekit.
Budapesten a belváros közelében hol van széles élő választék (olcsóbb árfekvésben is)?
Köszi! -
-
xTREem
tag
válasz
Rivaul
üzenetére
A porlaszton van a szivato, egyszeru ketallasu, menet kozben nem szabalyozhato. Allo helyzetben picit is nyitom, instant leall a motor.
Az a gond, hogy ha felmelegszik a motor, akkor nehezen indul meg. Ma kiprobaltam, h allo helyzetbol nyelgazzal indulnek. Hat... Semmi valtozas a negyedgazhoz kepest, max melyebb hangja van. Melegen jo 2 masodpercig kuplungol, mire meglodul, hidegen rendesen kapaszkodni kell.
-
xTREem
tag
válasz
FeniX-
üzenetére
Nem "gyári" a hajtáslánc, hanem annak megfelelő. Felújítás előtt (az akkori hajtáslánccal) is ezt csinálta, ezért álltam neki a javítgatásnak. Igazából egy piaggio blokkos szerkezetnél nem nagyon van mit variálni a hajtásláncon, ha nem tuningos alkatrészekről beszélünk.
Jelenleg a varióban 6,5g-os görgők vannak, hátul 25kg-os kontrasztrugó (a gyári kb. 22 kilós) a vadi új komplett cserélt szíjtárcsában.Azóta szétszedtem a szívótorok-memrán részt, ránézésre teljesen korrektnek tűnik, a lemezek teljesen zártak.
Amit még nem cseréltem ki, az a karburátor.ui.: a link az eredeti hozzászólásomra mutat
-
FeniX-
senior tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Nem látom a linket.
xTREem, nagyon sajnálom. Reméltem, hogy hátha ez lehet a gond. Lehet, hogy több hibatényező is van és talán az egyiket kiiktattad.
A hajtásban minden smakkol? Gyári motyók vannak benne? -
macilaci78
nagyúr
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Nem az volt a kérdésem, hogy vegyek-e, hanem hogy amit linkeltem, az jó-e.
Egy általános használatra szánt Columbia kabát nekem 10 évig teszi. Egy motoros kabáttól 5 évet várnék el, persze baleset nélkül.Robogó lesz, a lábaim közt nem lesz semmi, ami maga alá gyűrné, így a nadrág, cipő talán annyira nem létkérdés. Meg szerintem már benőtt a fejem lágya, nem keresem a veszélyt. Persze tudom, két keréken segítség nélkül is lehet nagy baj.
-
seller007
tag
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
macilaci78
üzenetére
Mivel "véleményetek" volt, én is bele vau-vau....
Röviden, tömören: Vegyél! A legolcsóbb is többet ér a semminél. Motorosnak nincs karosszéria a teste körül, aki napi szinten megy, pláne ügyelni kell a biztonságra.
Mint vonuló mentőszakápoló, az a véleményem, hogy legfontosabb a motorosnak a jó sisak, meg persze a gerinc védelme. Láttam tolószékes húszévest. Motorost persze.
Egy protektoros kabát védi a gerincet, a könyököt. Egy kesztyű is kell, az ember ösztönösen a kezét maga elé teszi, ha bukik, szerintem.
Motoros nadrág szerintem annyira nem fontos, de egy térdvédő jó lehet hosszú szárú nadrággal.
A motorost sok mindentől meg tudja óvni a ruházata. Tudom sokba kerül, mert ha előkerül a nagyolló [link] motoros balesetnél, a törött végtagú sérült azért könyörög, hogy próbáljuk meg lehúzni róla a ruhát, ne vágjuk le.
Meg sokszor gallyra megy a ruha. De inkább menjen tönkre a ruha bukásnál, mint műtétek, hosszú rehabilitáció.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
macilaci78
üzenetére
Oké. És a motoros ruházatról mi a véleményetek? Elsősorban protektoros kabátot tervezek venni.
-
macilaci78
nagyúr
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Nekem a Bosch 5. éve van bent, most vettem észre, hogy gyengélkedik indításkor. Telente havonta rá szoktam dugni az olcsó Lidl-ös töltőt pár napra, de ennyi.
Következő szezonra veszek újat gumival együtt. -
perge666
veterán
válasz
perge666
üzenetére
Ááááá,de benéztem a rendelést,ezt nem hiszem el.
Kinéztem a megfelelő kuplungbovdent,de nem raktam be a kosárba,közbe kerestem egy kuplungkar feszítő rugót is és visszamenve a bovdenhez egyel feljebbit rendeltem meg ami Derbi Senda R 99-es évjárathoz jó ami EBE50 blokkhoz való és nem D50B-hez.
USER ERROR!!
No komment
-
perge666
veterán
válasz
Zoli bácsi
üzenetére
Nekem gyárilag Yuasa van a Derbibe ami augusztusba lesz kereken 5 éves,és még mindig jó hálistennek.
Párszor már énis raktam fel töltőre kíváncsiságból,de mindig percek alatt maxon volt.
Mondjuk nekem a Derbin nincs önindító,dudát mondhatni nem is használom,indexeket szoktam,meg ugye digitális a piciket kijelzőm és annyi.Más : Kirolytosodott a kuplung bovdenem és akadt mikor behúztam. Rendeltem másikat de kb.2-3 centivel hosszabb mint a gyári volt és ki kellett hézagolnom hogy jó legyen.
Pedig elvileg az én motorom tipusa és gyártási éve is ott szerepel a kompatibilitási listán!
1 hétig jártam bringával dolgozni miatta,és nem akarok várni még 1 hetet. Majdcsak 8000ft-ért küldhettek volna jót is.Meg mi van ha rendelek másikat és az is ilyen lesz?Papiron ez is jó volt.
-
Zoli bácsi
őstag
válasz
seller007
üzenetére
Szerintem drágábbat igen, de nem a legdrágábbakat. Én a középmezőnyből vennék, szóval a legolcsóbbakat hanyagolnám.Utánanézegettem, olvastam az aksiknak, mert azt hittem a z alig használt robogómnál 2 év alatt kuka lesz az aksi. A legolcsóbbak általában 1 szezont bírnak, szerencsével többet. A középkategória azért elmehet 2-3 szezont, igazából a legdrágábbak sem bírnak sokkal többet. Én ezt szűrtem le az olvasottakból.
Az én saját véleményem az, hogy bármelyik akkumulátor élettartamát kis odafigyeléssel meg lehet hosszabbítani. (Töltés, elektromos dolgok beállítása a járművön, tisztán tartás, üzemen kívül tölteni, elektrolit szint figyelése ha olyan az aksi)
Érdekességképp: Gyári, új Piaggio Liberty-vel vett akkumulátornak gyakorlatilag nincs önkisülése. 3 éves lesz, alig megy, télen kéthetente-havonta próbálok rátölteni, meg persze nyáron is ha nincs indítva, mindig azonnal csepptöltésre áll a töltő.
Nincs rajta márkanév, de a gyárinak írt aksi motoros webshopban 30e. lenne bele, kíváncsi lennék ki gyártja.
-
válasz
macilaci78
üzenetére
2019.07.30....
-
seller007
tag
Kérlek segítenétek 2 kérdésben
Meghalt az aksim, van értelme drágábbat venni?
Hidegen első rúgásra indul mindig, de ha melegen akarom berúgni, akkor csak gázkar adagolással lehet beindítani. Mi lehet a baj? -
FeniX-
senior tag
válasz
macilaci78
üzenetére
Ez biztos hiteles forrás? Elég humbuk egy oldal es külső keresessel nem talaltam hasonló referenciát. Nagyobb hiroldalak is lehozták?
Pl itt téves infonak írjak a fentieket. [link] -
macilaci78
nagyúr
Na, ezt is megértük! Pintér Sanyi szerint az elektromos roller KRESZ-módosításig SMKP-nak számít, tehát jogsi, bukósisak, biztosítás, max 40 km/h és nuku járda.
Más: ez a motoros ruha gyártó vállalható? Itt van lehetőség méretre igazítani, hátha kapnék megfelelőt.
-
malagutif122
tag
Találtam most neten 1998-as scara első telót ennek akasztós a fék nyereg felfogatás mint az enyémen
csak a villanyaknál befogatástól félek nem biztos hogy egyezik megnézni személyesen nem tudom messze van, enyém meg 2005-ös nem biztos hogy jó hozzá.
A régi rozsdás telóra azt mondta a szerelő ha ki tisztítja egy kicsit fog javulni de jó nem lesz.
Ez lenne a 98-as scara telója.
Új hozzászólás Aktív témák
- HP EliteBook / ZBook topik
- Milyen notebookot vegyek?
- Teljes verziós játékok letöltése ingyen
- PlayStation 5
- Gumi és felni topik
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Visszakerült a GOG az eredeti társalapítóhoz
- Apple asztali gépek
- Mesterséges intelligencia topik
- Pánik a memóriapiacon
- További aktív témák...
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Vadonatúj, bontatlan iScooter i9Max elektromos roller, 1 év gari 35 km/h
- Új, csomagolássérült Philips, TrueLife, Lovi cumisüveg melegítők/sterilizáló/mellszívó - garival! -
- Jura Impressa C50 automata kávéfőző
- Xiaomi Mijia Smart Socket Plug kínai WIFI-set keresek
- Full Prémium! Gamer PC-Számítógép!Rog Maximus XII! I9 10850K / RTX 3080 Suprim / 32GB DDR4 / 2TB SSD
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen MS4010
- Bontatlan! Mega AKCIÓ! 2028.12.11 Gari! Apple Macbook Air 15.3 M4! 10C/16GB/256GB
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Starlight-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4182, 94% Akkumulátor
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
.

Mondjuk éppen ezért nem került be sem az új szíj, sem görgők.