- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Mobil flották
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 13 Pro - szerencsés szám
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
válasz
TomMusic #50918 üzenetére
Na ilyenre gondoltam. Vennék nyomtatót és keresgélem mire is van szükségem, pl ABS-re, vagy olyan amihez több kell nekem, mint pl a Bambu Lab A1.
Reggie0: 5 és 6mm közöttiek ezek a fúrószárak, amit fúrnak az kemény gyertyán, ami a probléma hogy változó szögben (0-15°) kell fúrni és a gyakorlat az, hogy a ferde felületen kicsit hajlamos megcsúszni a fúró, hiába az oszlopos fúrógép. A fúrószárak központossága is elég esetleges. A képen egy kb kivételes eset van, mert rövidített szárú a fúrószár, a gyakoribb a 70-80mm hossz. A sablon is pontosabb, ha fixen van rajta a fúrási pont, az anyagon nincs pontozás, de minél pontosabb fúrásra lenne szükség. A másik ok, hogy egy megfelelő sablonnal, beállítva akár kézi fúróval is el lehessen boldogulni.
csadi0011: Igen csak ezek tizedes lépésekben lennének cserélhetőek, azokat esztergálnám hozzá. Csapágy csak az extra.
-
peugeotmate
őstag
válasz
TomMusic #48165 üzenetére
Csavarozd le a kart és nézd meg, hogy ott is repedt-e. Pont hasonló kálváriám volt egy Ender 3 V2-vel mostanában: [link]
Alin rendeltem fém extrudert, nem nagy tétel: [link] Szettben is lehet rendelni, minden van hozzá és 1,5-2 hét alatt meg is jött. Nemrég cseréltem és újrakalibráltam a nyomtatót is. Azóta nagyon szépen nyomtat. -
Istikee007
tag
válasz
TomMusic #47605 üzenetére
A kisebb, kevésbé igényes termékeknél a szerszám minőségén lehet spórolni (szerszám anyag típusa, felület minősége stb.). Jellemzően több fészkes szerszámok, tehát egy fröccsöntési ciklus alatt több darabszámot tudnak legyártani egy elemből. Bár így is költséges egy új szerszám elkészítése, de az alacsonyabb munka erő költség, nyersanyag költség mind a szerszámnak és a termék alapanyagának , és a nagy darabszámnak (több tízezer/százezer felett) köszönhetően végül a költségek eloszlanak.
-
ptesza
senior tag
válasz
TomMusic #47487 üzenetére
CNC kitchen megcsinálta. Korábban itt is felbukkant de akkor drágának tartottuk és ha jól tudom senki sem állt neki.
-
Reggie0
félisten
válasz
TomMusic #47484 üzenetére
A digitalis
Ezek a vegyszeralapuak nem sokkal jobbak egymasnal. A kek-rozsaszin kobalt-klorid indikatort hasznal, a naracssarga-zold pedig metil ibolya-t. A metil ibolyanak annyi az elonye, hogy nincsen a feltetelezhetoen rakkelto anyagok listajan, ellenben mutagen es mitotikus mereg. Szoval biztonsagosabb egy fokkal, de amugy az is mergezo.
De ugy igazan nincs koztuk kulonbseg, foleg a mi szempontunkbol, mert nincsen semmilyen fizikai igenybevetelnek kiteve, ami miatt olyan por keletkezne, amit be tudnank lelegezni, tapogatni meg nem tapogatjuk kezzel.
Amugy en a kobalt-bromidot szerettem a legjobban, az zoldbol megy rozsaszinbe, sokkal jobban latszodik, de az meg a kobalt-kloridnal is rosszabb hirnek orven. Vagy tiz eve a kobaltos indikatorokbol saccra 10 kilot gyartottam az erkelyen
-
ptesza
senior tag
válasz
TomMusic #47452 üzenetére
Kicsivel drágább de most itt vettem. Van Foxpost és egyéb 3D nyomtatós dolgok is.
-
fabula
őstag
válasz
TomMusic #47452 üzenetére
Én innen veszem [link] , bevált és ez nem mérgező (a kék/lila a mérgező).
Vagy két kilót veszel, vagy veszel hozzá valami kis papírdobozt, mert 5 eFt-tól szállítanak házhoz, esetleg ha Bp-i vagy, el is mehetsz érte.Egyben távozom a fórumról, mert már nem sok értelmét látom itt mindent is jobban tudó titán meg veterán rangú nagyurakkal vitába keveredni
.
Sajnos a fórum színvonala az elmúlt években sokat esett rangok ide vagy oda.
További jó nyomtatást és jó szórakozást mindenkinek. -
Emunem
őstag
válasz
TomMusic #47403 üzenetére
Elvileg v2-es, ha van benne ventilátor, csak azt utálom, hogy a képeket lusták lecserélni, mert azon látszódna, hogy v2 vagy még első generációs... Képek alapján venti nélküli (csak 1 kivezetés), de leírás szerint meg v2, mert van benne venti...
Gratula, 1-2 dologban nagyban meg fogja könnyíteni a dolgod. -
fabula
őstag
válasz
TomMusic #47363 üzenetére
Sajnos vagy szerencsére - nézőpont kérdése - a 3D nyomtatás sokrétű tudást és tapasztalatot igényel. Kell hozzá finommechanikai, elektronikai, számítástechnikai, anyagismereti (főleg műanyagok, de akár műgyanták is) és még pár féle tudás, tapasztalat. Ezt csak úgy lehet megszerezni, ha sokat olvasol és youtube videókat nézel, sokat nyomtatsz és tanulsz a hibákból. Ha korábban már jártasságot szereztél egyes területeken, akkor az gyorsítja a tanulást.
Hiába írják plug and play nyomtatónak a Bambukat, ez csak részben igaz. Maga a nyomtató sokkal jobb mechanikailag és a Z offset automatikus beállítása meg a megbízható automata szintezés sokat segít, de azért ez még csak a kisebb része a dolgoknak.
A PLA kevésbé érzékeny a nedvességre, mint a PETG, az ASA is hajlamos nedvesdni, a Nylon nagyon gyorsan felveszi a nedvességet, ezért célszerű közvetlenül a szárítóból nyomtatni, meg ilyen a TPU is. Talán az ABS a legkevésbé érzékeny a légköri páratartalomra az eddigi tapasztalataim alapján. Én azért használat után minden filamentet zacskózok, teszek mellé szilikagélt és vákumozom anyagfajtától függetlenül. Ezt sem muszáj, de nekem eddig bevált. -
fabula
őstag
válasz
TomMusic #47360 üzenetére
Én és még pár "troll" fórumtárs csak azt szerettük volna elmagyarázni a hozzád hasonló kezdő 3D nyomtatós hobbistáknak, hogy a PETG szeret nedvesedni és már a gyári zárt csomagból kivéve is tartalmaz nedvességet. Ez tény.
Attól, hogy esetleg ez a nedvesség kisebb mértékű és nem okoz szemmel jól látható hibákat, tesztekben egyértelműen és többen is bizonyították, hogy még a kissé nedves PETG rétegtapadása is jelentősen csökken a teljesen száraz PETG-hez képest, ami később, főleg funkcionális nyomatoknál problémát okozhat.
Ha a PETG-ből dísztárgy készül és nem láthatóak szabad szemmel lényeges hibák a felületén, akkor egynek elmegy szárítás nélkül is, de ez a tapasztalatok alapján inkább ritkábban mint gyakrabban fordul elő, ezért ajálja minden komolyabb 3D nyomtatással foglalkozó szaki, hogy célszerűbb a PETG-t előbb szárítani, mint előbb szívni vele, majd utána szárítani.
Én Sunlu S2-es szárítót használok, eddig bevált hobbi célra és azért ezt vettem, mivel anno akcióban olcsón jutottam hozzá.
Amúgy sok szárító megfelelő hobbista célra, érdemes megnézned Igor youtube csatornáit, mert ő sok szárítót tesztelt. Mondjuk az S2-ről pont nem írt jókat, de nem tudjuk, melyik verziót tesztelte, mert tavaly tavasztól már van benne ventilátor, ami korábban nem volt.
Erről is volt már szó, hogy pl. én is teszteltem az S2-őt és tudja a max 70 C fokot, amit Igor szerint nem. Szóval jó az S2 is, szárít szépen, csak nem árt néha kicsit felnyitni a tetejét és fordítani egy negyedet az orsón benne, ezzel a módszerrel egyenletesebben szárít és a bent lévő vízpára is könnyebben eltávozik a szárítótérből.
Remélem tudtam segíteni. -
fabula
őstag
válasz
TomMusic #47333 üzenetére
Ez egyértelműen nedves PETG-re utal, akkor keletkeznek ilyen kis buborékok mindenfelé a felületén.
Ez sem nem retract, sem nem kalibrálás, sem nem varrat probléma.
Ahogy olvasom, már megnézted kzkz #47346-hszében linkelt videót, ott a mikroszkópos képen jól láthatók a nedvesség felforrása miatt képződő buborékok által létrehozott dudorok az anyag felületén.
Ilyenre a PETG az egyik leghajlamosabb anyag.
Szerintem nálad is ez lesz a probléma, szárítsd meg alaposan, legalább 8-12 órán át a PETG-t. -
Joshi
titán
válasz
TomMusic #47347 üzenetére
Egyébként ilyen "szabályosan" elhelyezkedő dudorok lehetnek a varrattól is, ha az véletlenszerűre van állítva. Állítsd olyan helyre (pl sarok) ahol nem fog látszani. Az OrcaSlicerben van már egy olyan opció, hogy elsimítja a varratot. Próbáld ki.
Példa a varrat beállítására. Az első a véletlenszerű, a második pedig a hátul. Utóbbinál célszerű úgy forgatni a modellt, hogy a sarka hátul legyen, akkor biztosan a saroknál lesz a varrat.
-
Emunem
őstag
válasz
TomMusic #47347 üzenetére
a segítségem sajnos Orca /Bambu szeletelőre korlátozódik. Milyen nyomtatód van?
Orca-ban van egy olyan fül, hogy Kalibrálás (Bambu-ban is), vagy Előkészítés fület megnyitva aktiválódik a legfelső kalibrálás opció. A többit sztem ki tudod googlézni, azt hosszú lenne elmagyarázni, ebben fabula a professzor. Én csak simán rájöttem, mit mikor kell csináljak. Elmagyarázni érthetően (!) még nem tudom.YT videók is segítenek.
Sok Sikert. -
Joshi
titán
válasz
TomMusic #47335 üzenetére
A szeletelő progiban amikor leszeletelted a modellt, akkor az ábrán nézd meg, hogy a retract pontok hol helyezkednek el a tárgyon. Ha kb ott ahol a kész modellen is vannak ezek a dudorok, akkor az lesz a gond. Egyébként én nem a hibás nyomtatásról beszéltem amikor a szárításról volt szó, hanem kimondottan a hibátlan nyomatról. A te kész modelled egyértelműen nem jó (valamiért).
Erre gondolok. Itt próbálgasd kipipálni azokat a dolgokat, ami esetleg hasonlít a végleges modellen (mármint a hiba):
-
haxiboy
veterán
válasz
TomMusic #47335 üzenetére
Minden guriga filamenthez érdemes, Még azonos gyártó, azonos szín mellett is érdemes néhány próba nyomtatást nyomtatni mert nem biztos hogy ugyanolyan. (beszállítót váltottak, rossz napja volt a munkásnak stb)
Temperature
Cooling
Flow
Retraction Length
Retraction Speed
Pressure Advance/Linear AdvanceHa van filament szárítód, nyugodtan dobd be, ártani nem árt.
-
ptesza
senior tag
válasz
TomMusic #47273 üzenetére
Miért is tennék fizetőssé? Nem érdeke senkinek. Ez kell a népszerűségéhez. Catiával dolgozom nap mint nap és van bőven összehasonlítási alapom más szoftverekkel is. Vannak kényelmes funkciói az alap verziós F360-nak is, amiket nagyon szeretek benne. Azt javaslom ne szivasd magad és az F360-at tanuljad. Nekem pár nap alatt ráállt a kezem és mindent megtalálok benne. Egy időben volt teljes előfizetésem is. Többnyire olyan dolgokat nyújtanak fizetős applikációban, amihez el kell érni a távoli klasztereket és a számításigényes feladatok ott futnak. Na ezért kell fizetni.
-
kzkz
őstag
válasz
TomMusic #47124 üzenetére
Devil Designnak van átlátszója, nyomtattam is vele, igaz fogantyút, ahol mindegy lett volna a szín
Meg az Ender 3 alját:
Úgy emlékszem normál árban volt, 1kg 2021 decemberében 19 euro.
https://www.3dskladom.sk/
Akkoriban onnan rendeltem, mert itthon nem lehetett kapni. -
Mr.Csizmás
titán
-
RVR400
veterán
válasz
TomMusic #47036 üzenetére
PETG-t szerintem sosem tettem még szárítóba (aszalógép), pedig nálunk ilyenkor 60-70% között van a páratartalom, télen meg olyan 45-55% között valahol. Van olyan, hogy 3-4 hónapot áll egy-egy tekercs, mivel nem vagyok nagyüzemi nyomtatgató. Néha belerakom lezárós zacsiba, amiből tüdővel kiszívom a levegőt, és néha még eszembe is jut, hogy tegyek bele egy kis zacskós gélt.
Szóval eddig talán kétszer kapcsoltam be az aszalót, hogy szárítson, de valószínűleg azt is csak a magam megnyugtatása végett, mivel maximum 1 órán keresztül vagyok hajlandó benne szárítani bármit is. -
fabula
őstag
válasz
TomMusic #46995 üzenetére
A Bambu wikin [link] nagyon sok minden fent van a nyomtatóval meg a BS-el kapcsolatban, youtube videó meg mint a tenger
.
Szóval nyugodtan nyomtathatsz PETG-vel kezdésnek és ha texturált PEI lapra nyomtatsz még ragasztó sem kell alá, a sima PEI-re viszont mindenképp kell elválasztónak, mert arról felszedi a PEI-t. Nincs műszaki oka annak, hogy PLA-val kezdj, csak ajánlás a kezdőknek, meg az előre szeletelt gyors Benchy-jük is PLA-ra van belőve.
A PETG-CF-hez előbb vegyél komplett hardned steel hotendet [link] meg hardned steel extruder fogaskerék párt [link] a Bambu-tól, mivel a P1-eket gyárilag sima acéllal szerelik, amit hamar megesznek a CF, GF, fa és sötétben világító töltelékkel rendelkező filamentek.
Egyéként pedig gyere át a Bambu fórumcsoportba [link] (mileőtt még poli27 rádszólna).
-
RVR400
veterán
válasz
TomMusic #46995 üzenetére
Érdekes a dolog, szerintem nem technikai oka van a PLA-val történő nyomtatási ajánlásnak, de ki tudja. Én még sosem nyomtattam PLA-val, csak PETG-vel, de szerintem egyik Artillerynél sem láttam, hogy ilyen lenne az útmutatóban.
Mondjuk még sosem olvastam el egyikét sem. -
JulianSinulf
őstag
válasz
TomMusic #37266 üzenetére
Én azért nem raktam ábrát, mert van pár verzió és nem tudni, hogy neki melyik van.
Amúgy én mást találtam, mint te.
A hibakeresés szempontjából goldisternek kell megkeresnie a megfelelő rajzokat a panelon lévő verziószám alapján.
Nekem az gyanús, hogy két FET egyszerre szállt el, de lehet, hogy a ventis sem jó, csak az nem lett figyelve, mert mindig megy. Ha a Gate megkapta a tápfeszt, akkor lehet, hogy gondot okozott a kapcsoló IC-ben.@goldister: A cserével kapcsolatban nem tudok mit írni. Elsősorban gyártásban javítok. Ott a tönkrementet mindig ugyanolyannal kell helyettesíteni. Ha itthon kell valamit cserélni vagy építeni, akkor meg a neten általában van infó, hogy mivel helyettesíthető, ha nem beszerezhető az eredeti. Illetve adatlapokból kiszűrhető, de a FET-et már rég tanultam és a hiba megtalálásához általában elég az alapvető működést ismernem. A GS, DS feszültség ismerete lényegtelen. Én megpróbálnék ugyanolyat beszerezni, mint ami benne van. Végül is nem az alkatrész önhibájából ment tönkre.
Ha új lapot akarsz, akkor a BigTreeTech-nek van direkt a nyomtatóhoz készített lapja. Én azt tudnám ajánlani. Ezek általában jobbak is, mint amiket gyárilag csináltak. De attól függ, hogy neked melyik verzió van benne.
Én az Anycubic MZ2-ben cseréltem lapot. Ez kb. egy ender 3 klón. Az új lap kezeli a régi LCD-t, van csatlakozó BLTouch-nak, így nem kell az LCD csatlakozóval babrálni, csendes motorvezérlőkkel szerelt. Azt nem tudom, hogy az SD kártya olvasó része ment e eredetileg, mert kapásból elkezdtem átalakítani a nyomtatót és a frissen rátöltött firmware-vel nem akart menni. Úgyhogy áttértem klipper-re. Már csak ezért is fölösleges lett volna az érintőkijelzőre pénzt kiadni. Bár azt sajnálom, hogy így a 32 bit-es lap sincs kihasználva. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Építő/felújító topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen autót vegyek?
- Lexus, Toyota topik
- Eredeti játékok OFF topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy Xcover 5 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Flip 2.0 PRO 65" WM65R + Connectivity tray + Gurulós állvány
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest