Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- CES 2026: Főhajtás a Moto 360 előtt Polar funkciókkal
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Fotók, videók mobillal
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
-
Mobilarena

Új hozzászólás Aktív témák
-
izisz
senior tag
Hm, valóban nem épp a kínai legalja árakon dolgozik

Viszont ha már ár, érdekesség.
Gyanítom másnál is előfordult már, hogy nem értette, miért lehet olyan a modell oldalfala, amilyen.
(és itt is lehet lamentálni az ár/minőségről...
) -
izisz
senior tag
Ha már ajánló, szintén ali bolt, bstmotion - nagyon jó lineáris síneket küld, kommunikációja kínaihoz képest kiváló és a csomagolás 5 csillagos (2 deszka közzé voltak berakva az mgn sínek, a szendvics vastagon bubifóliával körbecsavarva és még bedobozolva, szerintem nagyon korrekt)
-
Saccco
nagyúr
Azt hiszem találtam egy egész jó aliexpress boltot: linkcnc store .
pl.: 10 kerék $8,
komplett Vslot kocsi $10
2db 500mm 2040 vslot postázva $16,8 -
Saccco
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
-
Mr.Csizmás
titán
CR-10 és 10S között mi a különbség?
költözés után meggondolnám a beszerzését. -
Saccco
nagyúr
Tevo Tarantula német raktárból $179 - Qianmin Tan írta ki facsén.
-
gardener
senior tag
válasz
gerleimarci
üzenetére
Ezt megpróbálom Pénteken. Előtte még van egy ramps panelem, rajta drv8825-el. Azzal megnézem mit csinál.
-
gardener
senior tag
válasz
janek69
üzenetére
Igen, azt leellenőriztem.
Csak annyit, hogy ha egyszerre vannak hajtva, akkor állnak egy helyben, se előre se hátra, búgnak hangosan és még kézzel se lehet megmoccantani-rásegíteni se. Ilyenkor búgás közepette állanak mint a cövek.
Külön-külön hajtva úgy mennek mint az álom.... -
gerleimarci
aktív tag
-
gardener
senior tag
Készülőben van az egyik nyomtatóm. Elakadtam:
Rumba board az alapja.
A Z tengelyeket hajtó iker léptető mocik, amik teljesen egyformák( a tekercseket is kimértem),
ha egy csatiról hajtom, ne mozognak, hanem mintha egymás ellen dolgoznának és " befeszülnek".
Külön-külön hajtva őket gyönyörűen "muzsikálnak". A4988 stepper motor driver-el hajtom őket. A motorerőt már maxra feltekertem, de így sem. A mocikról a tengelyeket lekötöttem természetesen, nem mechanikai gond van....Próbáltuk egy másik mocival is párba, de ugyanaz a hiba.Ötlet, esetleg valaki már futott bele ilyenbe?
(Másik polulu? Rosszul van beállítva a sebesség vagy gyorsulás? Lépésköz?)
-
izisz
senior tag
Ha kideríted, milyen lézert adnak hozzá, akkor lehet válaszolni rá, hogy megéri-e a +50 dodót.
Ha csak valami 500mW-os, azért én nem fizetnék ennyi pluszt.
3.5W-os szokott lenni időnként leárazva 60 dodó körül (most tekintsünk el attól, hogy az a 3.5W sem annyi, de azért több, mint az 500mW
) -
bitmad
aktív tag
Valaki rendelt már a www.3dprintersonlinestore.com -ról?
Most az Ender 3 lézergravírozóval 259 USD.
Megéri a plusz 50 dollár felárat a lézergravírozó? -
kulu22
aktív tag
Az érdekes az, hogy nem mindenhol csinálja. Szabályszerűséget egyenlőre nem láttam benne, de hol olyan mint a bal oldala (teljesen kitölti), hol pedig hézagos. A szokásos Colido, nem hiszem, hogy ennyire ingadozna az átmérője. Arra gondoltam még, hogy esetleg határhőmérsékleten nyomtatok, majd megpróbálok emelni rajta, de az extruder felől nincs kattogás. Cura egyébként. Valami mechanikai gond nem lehet?
-
Saccco
nagyúr
Nem megy át elég anyag. Ha S3D, akkor kicsi a flow rate. Clog.

-
kulu22
aktív tag
Sziasztok!
Mitől lehet ilyen a nyomtatás? Ez éppen egy top layer, de jellemzően mindenhol ilyen.
-
atus72
őstag
Értem, mindenképp 24->12V a jó irány, ha már dc-dc.
Most nézem a rendszerem és nem nagyon akar ez jó lenni, korai volt az "öröm", tovább kell nyomozni:Közben néztem fogyasztást is 24Vról, hátha valakit érdekel:
MKS GEN 1.4 board (24V)
~0.10A készenlét
~0.25A fan on 100%
~2.30A fűtés
~0.40A stepperek mennek
~2.60A ha minden megy (fűtés, hűtőventi, motorok) -
izisz
senior tag
Vagy 2 táp (de akkor a 24-es elég, ha kisebb, mociknak nem kell sok áram, 24V/6A szvsz bőven elég, még van némi tartalék is benne)
Vagy 24V-os táp, és DC-DC (buck) konverterrel 12V-ot előállítani (12V-ből boostolni szerintem nem jó, egyszer olvastam egy cikket és annyi megmaradt bennem, hogy lefelé más a konvertálás, mint felfelé, felfelé 12V ugrás mondjuk 5A mellett már 60W fűtés lenne egy boost konverterrel, míg 24V->12V buck, elenyésző hőt termelne, főleg, hogy csak a board+fanok+hotend fűtés, ami dolga lenne, 4A-nél kevesebb az egész) -
izisz
senior tag
-
Zsolt74
senior tag
Nekem MKS Gen L 1.0 van, és minden 24V-ról megy, egyedül a felfűtésnél van ingadozás, a PID-et sehogy se tudom rendesen belőni, mindig túllövi 2-3 fokkal. De nyomtatás közben már fixen +- 1 fokon tartja a fejet.
Az asztalt csak 1-2 fokkal lövi túl és az nyomtatásnál már nem nagyon ingadozik. -
janek69
senior tag
Nekem úgy van jelenleg,hogy van egy 24V/12V/5V-os tápom,elejében erről ment minden,de nem elég a teljesítmény,instabil volt. Most ennek a 24V-járól megy a fűtés és a tárgyhűtő ventik,valamint az Y motorom,mert a rohadék tekercse 36 ohm körül van és nem tudtam elég erőt kifacsarni belőle,csak 24V-on.
A többi cucc egy PC táp 12V-járól megy. Elég öszvér,de stabil és jelenleg most ez az egyetlen szempont nekem. -
atus72
őstag
Amúgy nem biztos hogy jó ötlet volt 24V-ra átállni, miután elkezdtem összerakni jöttem rá, hogy ilyenkor mindent 24V-ról vezérel, hűtőventiket, fűtőbetétet, naívan azt gondoltam hogy az alaplapot lehet tápolni 24V-al és van rajta egy 12V-os dc converter, de hát nem, így lehetett mindent újrarendelni

Mivel nem volt itthon minden de szerettem volna összetenni így lett most egy 24V-os meg egy 12V-os táp átmenetileg a rendszerben.
Most azt gondolom (bármennyire is tiltakoztam előtte ellene) hogy a "legjobb" megoldás egy 220-as szilikonos fűtőágy lenne:
- szuper gyors felfűtés (300x300-as asztal)
- passzív kisteljesítményű 12V-os táp is elég lesz a rendszernek -
izisz
senior tag
áh, szép fogás...
pont várt rám egy hasonló átalakítás, szintén mks board és szintén 24V-al gondoltam megkínálni majd... Ezek után inkább még pihentetem ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Az esetleg felmerült, hogy egyedül az asztal legyen 24V-os, meg külön csak a moci driverek kapjanak 24V-ot?
A többi motyó esetében nem látom sok értelmét (12V-on extrúder így is gyorsan fűt, ventik esetében csak macera, hogy 24V-ost kell beszerezni külön)(#7946) DrojDtroll: Szabvány és DIY 3D nyomtatás???
(vagy kína vs szabvány?
) -
atus72
őstag
Úgy tűnik a probléma az MKS GEN 1.4 alaplap dc convertere körül lesz ami ahogy növekszik az input feszültség úgy egyre szarabb a kimenete és megzavarja az A/D konverziót. 12V-ra visszatéve sokkal kevésbé jelentkezik a probléma,illetve 24V-ra visszatéve és egy 470uF kondit tettem az +5V-os kimenetre és ha nem is tökéletes de alig alig van zavar a hőmérséklet görbén.
Sajnos nincs ehhez az alaplaphoz kapcsolási rajz mert jó lenne megnézni hogy mi okozza ezt, persze lehet valami egyedi hibás cucc.
Valaki esetleg használ ilyet 24V-on? Nála nincs ez a jelenség? -
blountex
senior tag
Milyen speciális üveget érdemes vágatni?
Volt egy sima mezei, és egy ideig jó is volt, majd nemrég mikor fütőttem fel az asztalt egyszerűen elpattant. 85 fokBorosilicate Glass? Van ennek valami magyar megfelelője vagy ez önmagában egy szakkifejezés az üvegtípusra?
-
atus72
őstag
válasz
janek69
üzenetére
Nyugalmi helyzetben, amikor nem megy a fűtés akkor is csinálja, ki is kötöttam a fűtést úgy is zajos.
Visszarakom 12V-ra az alaplapot és megnézem. A 12V-os az egy rendes MeanWell táp, a 24V az egy olcsó táp, de nem gondolom hogy azzal lenne a baj mert semmi zajt nem látok azon a tápon.
Egy dolog ami feltűnt, hogy az alaplapi 5V-on egy 500mV-os ripple van ami soknak tűnik elsőre. -
janek69
senior tag
Mérd meg a feszültséget,amikor megy egyszerre a bed és a nozzle fűtés is,mind a kettőnél a fűtőbetéthez minél közelebb.Ha az jó,akkor még azt tudom elképzelni,hogy esetleg most nagyobb teljesítményű a nozzle fűtésed és gyorsabban felfűt mint a 12V-os. Talán valahogy lehet kalibrálni a PID vezérlést,még az lehet segítene.
-
atus72
őstag
Érdekes problémába futottam bele, vegyes rendszer (24/12V) van a gépen:
24V (asztalfűtés)
12V (alaplap, fejfűtés, hűtőventi1, hűtőventi2)Most átszereltem erre:
24V: (alaplap, fejfűtés, hűtőventi1)
12V: hűtőventi2A jelenség az, hogy tele van tüskével, zajjal a hőmérséklet chart, és ez nagyon nincs rendben, 4-5 fokos, néha mégnagyobb kilengések is vannak benne. A 24V-os tápot néztem szkóppal és nem látok problémát vele.
Még nézegetem hogy mi lehet a gond mert ez így nem maradhat
-
TheProb
veterán
válasz
gerleimarci
üzenetére
Aztán ezt mi a tököm szorítja bele a heatblock-ba? Valami kontra anya csak kéne, nem?
-
-
janek69
senior tag
-
janek69
senior tag
Én nem szilikonosat tettem rá,hanem valamiféle üveggyapotot,azóta teljesen mindegy,hova fúvatom a levegőt,stabilan tartja a hőt,pedig régebben egy 5015-el sem tudta 180 fok fölé fűteni,ha ment fullra a venti,most ha a 2db 5015 nyomja 100%-on,akkor is gond nélkül felmegy 230 fokra is,de lehet feljebb is,csak nem próbáltam.
Régebben volt valakinek olyan gondja,hogy szerinte a túlhűtés miatt a rétegek mentén könnyen tört a tárgy.
Nekem az a gyanúm,hogy ez nem állja meg a helyét,legalábbis nálam a 2 x 5015 nagyon erősen fúj és egyáltalán nem válnak szét a rétegek,inkább azt gondolom,hogy abban az esetben is inkább a probléma az lehetett,hogy nem melegedett fel a műanyag rendesen,mert a nozzle hűlt túl és nem a tárgy. -
atus72
őstag
Egy kis adalék ahhoz, hogy mennyit számít egy szilikon hővédő sapka a heatblock-on:
Sajnos egyelőre szar helyre fúj a hűtőventi (5015) és kicsit kap a heatblock is

Ha 200 fokra felmelegítem a fejet és fullra állítom a ventit akkor hirtelen beesik a fej hőmérséklete ~175-180 fokra! Miután feltettem a szilikonos hővédőt a hőmérésklet már csak ~195 fokra esik vissza!
Természetesen nem végleges a hűtő kialakítás, csak első probálkozás volt, mindenképp lejjebb kell állítanom hogy sokkal kevesebbet fujjon a heatblockra csak megdöbbentett hogy ennyit számít a hővédő. -
atok666
őstag
Ha egy Anet A8-at szeretnek meghajani egy MKS Gen L V1.0 lappal, TMC2208-as vezelokkel, 12864-as kijelzovel, akkor eleg annyi, hogy a Marlin implicit konfig allomanyaiban beallitom az alaplap tipusat, vezerloket, kijelzo tipusat, leforditom, feltolom a lapra, radugdosom a megfelelo csatlakozokkat es mukodni fog?
Atok
-
Saccco
nagyúr
válasz
haverkulum
üzenetére
Szerintem ez igen jó lett.

-
haverkulum
aktív tag
Gondoltam most, hogy már egész tűrhetően nyomtat a gép ideje újranyomtatni a Wade extrudert és hozzá a felfogatást, mert ami jelenleg fent van azt még egyik kolléga nyomtatta nekem télen, -10 fokban a garázsban - maradjunk annyiban, hogy kb egy megolvadt joghurt tortára emlékeztet helyenként
- így neki is láttam.A felfogatást teljesen cserélem is a sima lineáris csapágyas megoldásról a Toolson féle Mk2 bronzperselyes felfogatásra. Korábban a heatbed alatt a csapágyakat lecseréltem már ilyen perselyekre és nagyon durva a különbség, sokkal simábban és halkabban mozog a bed, itt volt az ideje az extrudernél is

Ha valakit érdekelnek a részletek: Philament féle fekete PLA-t használok, eredeti E3D hotend, 0,4-es fúvókával, 0,2-es rétegvastagság, 60mm/s maximum sebességgel, PrintBite+ nyomtató felületre, 200 fokos hotend, 80 fokos heatbed (utóbbi a 4mm vastag üveglap és a PrintBite miatt kell, a felület ~60-65 fokos ezzel a beállítással)
ui.: bocsi a képek minőségéért, ennyit tud a telefon félhomályban

-
layerke
aktív tag
válasz
fabiandaniel
üzenetére
-
izisz
senior tag
válasz
DrojDtroll
üzenetére
igen. Cimborának volt ilyen. A jumper tüskék azt hiszem mind alapból rövdre voltak zárva, így a rárakott jumper (vagy leszedett) állapot között nem volt különbség.
Multiméterrel csipogtasd ki, hogy rövidzárban vannak-e alapból. -
Mr.Csizmás
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
topicban nem hirdetek, úgyhogy csak integetek...
aláírás -
DrojDtroll
veterán
Futottok már bele olyanba, hogy nem akart a mikrolépés móködni?
Repetier fw / nem EEPROM mód / 1/16-ra jumperelve /RAMPS 1.4
Merre érdemes a hibát keresni?
-
izisz
senior tag
válasz
janek69
üzenetére
Az ötlet tetszik, leszámítva, hogy ismeretlenül is feltételezem, hogy min a V-slotos rudak árában lehet...
Csak gondolatként merült fel bennem, mert láttam korábban thingin olyan "sín" megoldást ([link]), ahol 3 csapággyal vették körbe a kéregedzett rudat. És ebből jött a gondolathangya, hogy 20x20-as profilt is hasonlóan körbevenni 3 irányból, csapágyakkal. Csak megakadt a gondolat a kemény<>puha ellentéten. -
Mr.Csizmás
titán
urak, én feladom...jelenleg se időm, se energiám a 3dp projektre
majd talán egy őszi-téli projekt, de addig lesz egy költözés is valszeg. délután összeírom, mik vannak, és megy apróra. -
Saccco
nagyúr
Volt már?
Kerekes CoreXY V-King Pro 400
Z irányban is kerekes, csigafogaskerékkel és szíjjal. -
izisz
senior tag
Huh, ehhez nem tudok hozzászólni sajna, nálam nem kellett semmit bűvészkedni, csak felraktam GUI-n a plugint, mint az összes többit.
Annyiba futottam csak bele, ha a Tempgraph plugin is fent van és nincs frissítve, akkor összeakadnak és a vizualizáló nem működik. De ilyenkor elég egy tempsgraph frissítés (0.3.8 vagy mi a szösz verzióra) -
-
kzkz
őstag
Az octoprint-ben a bed level visualizer telepítésének van valami trükkje? Ezt a hibát kapom. Próbáltam más plugineket is, azokat se tudja telepíteni

2018-06-19 13:27:48,635 - octoprint.plugins.pluginmanager - INFO - Installing plugin from https://github.com/jneilliii/OctoPrint-BedLevelVisualizer/archive/master.zip
2018-06-19 13:27:49,258 - octoprint.server.heartbeat - INFO - Server heartbeat <3
2018-06-19 13:27:49,294 - octoprint.plugin.core - WARNING - Plugin "OctoPi Support Plugin" did not pass check
2018-06-19 13:27:49,728 - octoprint.plugins.pluginmanager - ERROR - Could not install plugin from https://github.com/jneilliii/OctoPrint-BedLevelVisualizer/archive/master.zip -
Imy
veterán
Melyik anyaghoz kell tárgyhűtő, esetleg mi alapján érdemes bekapcsolni? PLA és PETG-vel nyomtatok. Érdekes lehet a kisebb és a nagyobb tárgyak.
-
izisz
senior tag
Erről a témáról issue is volt nyitva github trackeren.
És igen, jól látjátok, nem túl pontos az elején az octo (egész pontosan a plugin) kalkuláció. Főleg, míg az első (általában lassabb) layert készíti.
Ám néhány réteg után normalizálódik és beáll közel pontos értékre az ETA - legalábbis nálam így szokta. -
-
TheProb
veterán
Z-Hop when retracted és a Z-hop only over printed parts-ot eddig is használtam (egyébként ezek beállítások tükrében alapból nem értem, hogy miért van "blob és zit"), de az Enable combing és a Avoid printed parts. Este megnézem, köszi.

Amúgy kikészít ez a printing time kalkuláció.
~10centi átmérőjű és a 4-5 cm magas talpat nyomtatnék, adaptive layer-inggel. ahol a nyomt nagy része ahogy nézem 0,3as vastagsággal lenne, a részletek meg 0,1-0,15. Még 80mm/-sec sebességgel is 1,5 órát számol rá a cura, elkezdem szépen nyomtatni, percekig számolja a nyomtató az időt (legalábbis octoprint-ben azt látom). Majd bedobja, hogy 5-6 óra. Wtf? Alapból, ekkora méretű tárgynál és ekkora sebességnél mi a tököm ennyi idő?
Kipróbáltam, hogy beírom az accel értékeket cura-ba, de semmivel sem számolt rá több időt.
Mondjuk most megemeltem a printing accel-t 500->1000re. A travelt meg 1000->3000re. Kíváncsi leszek este, hogy így mennyi idő lenne.Ironing amúgy nagyon megdobja a nyomtatási időt. Cura kalkuláció szerint is 1,5h->2,5órára ugrana. De tekintve, hogy nélküle is 5-6 óra lenne a tényleges nyomtatási idő...

De hogy mondjak jót is:
Ezt a Boba Fett szobrot nyomtattam a hétvégén és szerintem elég szép minőségben készült el. Majd teszek fel róla képeket, csak még nem tudtam összeragasztani az alkatrészeket, mert csak hot glue van itthon, ami nem hiszem, hogy jót tenne a PLA-nak.
Illetve tegnap megpróbáltam az acetonos "forrasztást", de nem nagyon működött. Ennek a talpával szopok most. -
skul0
aktív tag
válasz
TheProb
üzenetére
A Curaban van olyan beállítási lehetőség, hogy kerülje el a már kinyomtatott felületeket. Ilyenkor megnő a nyomtatási idő a több, illetve hosszabb utazások miatt, de nem lesz "csíkos" a felület. link
Én az utóbbi időben az Ironing-al közösen használom, így egész szép vízszintes felületeket kapok, egy példa ami épp mellettem van, talán a tartó jobb oldalán látszik legjobban.
-
atus72
őstag
Mi okozhatja, hogy keserves nyikorgó hangja van a gépnek ha a z tengely mozog?
Nagyon úgy tűnik hogy a bronzpersely felől jön a hang.- alig volt használva az orsó (az a változat ami egyben van a stepperel)
- fizikai sérülést nem látok
- most már alap sebességnél is hallani, főleg ha lefelé megy az asztal
- ha növelem a z sebességet akkor durván keserves már a hangja
- próbaképp kitekertem a csavar rögzítést is a perselynél hátha szorul és emiatt van a hang de nemÖtlet? Kenjem valamivel?
(kicsit szívás lett ez a HEVO élesztés/kalibrálás) -
Saccco
nagyúr
Használnátok ilyet vagy ilyesmit? Vagy csakafémidler?

-
TheProb
veterán
Top surface minél szebbé. smooth-abbá tételére mit javasoltok? Próbáltam a Cura-ban az ironing-ot, de nem az igazi. Még ha egységes, egy irányú lenne a szálazás, azt mondanám oké, de van pár kereszt csík, ahogy a nozzle ide-oda mozog, ez eléggé minőség romboló. (Vagy ez inkább ezért van? [link])
Egy talpat nyomtatok, nem akarnám csak a top surface miatt 0,1-ben nyomtatni az egészet. Adaptive layer meg nem mindenhol áll átt kisebb vastagságra, ahol szeretném. -
Xantomas
őstag
válasz
DrojDtroll
üzenetére
Csinálj egy képet, a hátuljáról is.

Egyébként no para, az eredetin is 1117-es van.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Autós topik
- Milyen videókártyát?
- Anime filmek és sorozatok
- Linux kezdőknek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Óra topik
- iPhone topik
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- HDD probléma (nem adatmentés)
- További aktív témák...
- Apple iPhone 15 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Rog Ally Z1 Extreme 512GB SSD/16GB RAM, szép állapotban, üvegfóliás, garanciális
- Lenovo laptop i3-8130U / 4GB RAM / 256GB NVMe SSD / GeForce MX110 / Win10 hibátlan esztétika
- ChatGPT Plus, Előfizetések
- Latitude 9330 2-in-1 13.3" QHD+ IPS érintő i5-1240U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3919
- PS Plus előfizetések kedvező áron
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro Max 128GB Pacific Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akksi, MS4011
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- Samsung Galaxy S25 Ultra 1024GB/1T Újszerű Kártyafüggetlen 1év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

)

költözés után meggondolnám a beszerzését.

- így neki is láttam.
poli27