- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- One mobilszolgáltatások
- Magisk
- iPhone topik
- Poco M3 - felújított állomás
- Honor Magic V2 - origami
- Xiaomi 12T Pro - kétszínű, mint a kétszázas
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Soma01
veterán
Én úgy tudtam, hogy ha a gyári cuccokat WDS-be kapcsoljuk akkor ott nem fog más csatlakozni, csak akik a WDS listán vannak.
Ja értem már. Itt nem lehet több csatlakozás, csak 2 eszköz egymás közt és kész. Itt nincs lista, pontosabban csak 1 szereplős a lista. És meg sem kell adni egymásnak a MAC címeket, a kapcsolódási engedélyhez.A sima WDS-nél is átmennek a MAC-ek a linken. Ez a lényege. Vagy úgy érted, hogy nem kell beírni? Egymás közt "megbeszélik" úgymond beállítják magukat a másik listájára?
Szerintem itt folytassuk: [link]
-
vargalex
félisten
WDS-ben OpenWrt alatt sincs trükközés.
Csak ugye így az elsődleges routernek tudnia kell az AP (WDS) módot. Arról eddig valóban nem beszéltünk, hogy tudja-e. Az eddig vázolt megoldással az elsődleges router számára a másodlagos egy pontosan ugyan olyan kliens, mint bármely PC.
-
Soma01
veterán
Openwrt alatt hogy kell beállítani? ddwrt-ről nem sok jót hallottam, meg állítólag nem is fejlesztik gőz erővel. Pont azért kellene most váltani, mert ddwrt-vel fagy a router (naponta). Gyári fw-ral nem. Ezért gondoltam valami újabb Openwrt-re vagy új routerre, ami alapból tudja.
Úgy tudom, hogy amit írsz az valami fél megoldás, mert az Atheros chip nem tudja.Most egy 741-en van openwrt, de nem tudom beállítani. Azon akartam tesztelni.
-
fricc_
tag
Köszönöm.
Rá gogliztam a "Spatial Diversity" kifejezésre, nehogy azt mondjátok, hogy önerőből nem próbálkozom, de mindegyik tele volt képlettel, bár találtam pár számomra érthető dolgot is.
Megnéztem a MIMO-t is :-)
Mivel a hely ahol elkívánom helyezni többszintes, gondolom nem árt tudnom, hogy az eszköz alatt és fölött mekkora beszóratlan területtel számoljak.
Egyébként szépen alakul a dolog a fejemben, Azt már elvetettem a kiviről nagy erővel besugározunk mindent felvetést, marad a több AP, illetve van olyan épület ahol a javasolt Unfi akár tökéletes is lehet, ha sikerül pár apróságot még tisztázni :-) -
fricc_
tag
-
-
-
McSzaby
őstag
A pénzösszeg lehető legkisebbnek kéne lenni. Gyakorló hálózatról van szó, mert ezt tanulom. Van benne HTPC, vagy egy szerver, 3 kábelesen rákötött gép, 2 laptop és 1 tablet. Illetve vannak még apróságok, mint SmartTV, vagy telefonok... A lényeg,hogy most 2 router (wireless tulajdonképp AP ként üzemel.) van összekötve és már öreg is, meg nem is működik rendesen, ezért keresek valami jó routert. Mivel itthon szoktam gyakorolni így a routerre fog csatlakozni a szerver is egy ideig, mert nem akarom, hogy esetleg a család többi tagjának ne legyen netje, ha esetleg valamit elrontok. (Persze, a szerver után lesz még egy switch, ha minden jól megy.) Az átlagosnál komolyabbat úgy gondoltam, hogy nem 3 felcsatlakozó gép van és később nem biztos, hogy szimpla peer-to-peer hálózat lesz. A netem 100/x - nem tudom mennyi a feltöltésem fejből, azt hiszem 25-s talán. Összeg: max. 25-30.
-
Diceee
csendes tag
Ez a Mikrotikos dolog elég jónak tűnik, a külön pc sajnos nem jöhet szóba. Esetleg még az, hogy szintenként 2 router erre a célra, úgy még viszonylag el is oszlana a terhelés, csak abból az egyből kellene erősebb ami a modembe megy. De ezzel megint oda jutunk ki, hogy Mikrotik, úgy meg egyelőre az acces pointok is elegek lennének, mert most esténként, illetve késő du. amikor mindenki bent van, sokszor már használhatatlan. Ezeknek a cseréje pedig teljesen ráérne.
-
-
Jeti1
tag
A Draytek routereket nem ismerem, de most, hogy mondod egy MikroTik router van valahol a cégnél és az talán rendelkezik 2 WAN porttal. Jó lenne megtalálni.
Az mondjuk nem túl sok jóval kecsegtet, hogy linux ismeretek is kellenek a konfigurálásához. Nem vagyok egy Linux guru.
Ha nem lesz meg a MikroTek router és nincs pénz, akkor pedig marad a vargalex által javasolt módszer, azaz az OpenWrt bevetése.
-
mutyi
senior tag
Végponti hiba is lehet éppen, bár nem lett semmi elállítva mióta minden gépet újra telepítettem, gyakorlatilag egyik napról a másikra kezdte a gépeken levő nod32 kiírni, azóta meg folyamatosan nyaggatnak,hogy megint nem tudnak nyomtatni, meg két oldal kijön a többi nem stb.
Az smc-re gondolok én is, más fórumon is ezt írta valaki hasonló hibára egyszer, hogy a végét járja a router. -
mutyi
senior tag
16 portos kell. Igaz, hogy csak 7 végpont csatlakozik jelenleg a rendszerre, de vannak nem használt végpontok is kiépítve, azokat is be akarom továbbra is dugni, tehát még a 8-as sem elegendő. Ezért 16 portos kell.
Az viszont 100-ban nettó 4 ezer nagykerben a gigás meg 14 nettó.
Vacillálok,hogy mi legyen,mert stabil hálózatot szeretnék, jelenleg egyfolytában nyomtatási gondok vannak, amik szerintem a hálózat instabilitásából ered. Na meg ez az ip cím ütközés,amit a nod32 jelez minden gépen, totál fura. -
Dr. Romano
veterán
"Lan portok (és wifi) nélkül már nehezen nevezhető routernek..."
Oké, ez egy fantasztikusan bölcs megállapítás, de lépjünk tovább. Wifi kell, azonban a LAN portok nem (csak WAN természetesen + USB storege-nek) (ehhez nem gondolatolvasónak lenni max tisztánlátónak, mert az előző hszben benne volt)
vargalex
Na ilyesmi az bizony, köszi -
tajati
aktív tag
4-6 portos a SWICH. elég nagy a házunk. képzelj egy L alaku házat aminek a hosszab vége kb 50-60m a rövidebb pedig 15-20m. a dolgozó szoba a ház egyik végében az enyém meg a másik végében és közöttük sok szoba plusz majd az emelet. rádásul elég vastag falak vannak mivel régi épitésű.
Beri az a baj h elovastam de én ilyen szinten nem értek hozzá és semmit sem mondanak nekem ezek nevek ezért kérném a segíségeteket,
-
krx21
nagyúr
Igen! Egy kis tapasztalat, amit megosztanék Veletek!
Vettem egy Linksys EA4500 routert és hát a készüléktől pár méterre történt notebookon, N-es wifivel nem jött át a 80-as net csak a max 30-40! A munkahelyemre is bevittem tesztelni! Ott volt egy 5Ghz wifis noteebook, na azon már egész szépen muzsikált!
De a 2.4Ghz-es Dell alap notebook-ok legtöbbször többet mértek a sokkal olcsóbb TP-linkes routerrel!??? Én meg ugye nem azért vettem a drága csúcs Linksys-t, hogy gyengébb legyen! A telefonos support nagyon segítőkész volt! Még ők mondták, hogy itt valami nem stimmel! Én gyanakodtam hogy ez ilyen és kész! De nem fértem a bőrömbe, hajtott a kíváncsiság és kicseréltem az Asus csúcs routerére! Asus RT-N66U!
Ez már kicsit jobban muzsikált! De ez is inkább az 5Ghz-es notebook-al!
Aztán a további kíváncsiság kedvéért megvettem a hozzá való Asus wifi stik-et: Asus N53!
Ez 2 sávos 2.4 és 5Ghz! Indult a teszt: a 80-ból 70Mbit simán ment!
5Ghz-re téve: Gyakorlatilag 85-86-ot mértem mintha a vezeték be lett volna dugva!
Konzekvencia:
Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen a vevő! Pláne az olcsóbb notebook-okba gyengébb a wifi! Ez még 2 méteres távolságból is jól kimérhető! Ez most nagyon egyértelműnek tűnik, de a rossz vétel esetében legtöbbször csak a routerre gondolunk!
Még a fizetett szakemberek sem említették ezt!
Az 5Ghz-is érezhetően jobb! Ritkább is és ezért kevésbé zavarja egyéb rendszer!Tehát aki jó vételt szeretne ne csak jó routert vegyen, hanem jó wifi vevőt is (ha lehet 5Ghz-est)
-
Beri
addikt
nem igazán nagy terhelésű/forgalmú és magas hőmérsékletű helyekre tervezték
Ugyanúgy, ahogy egyik SOHO routert sem.Claude Leon:
Nyilván lehet erre nyomós oka az összes gyártónak, de mégsem szimpatikus.
Azt használják, amelyik olcsóbb. Közepes sebességű kapcsolatokhoz elég bármelyik, följebb meg nem 100-as routerrel illik próbálkozni.attila199207: A megoldás: vegyél valamit háromszor-négyszer annyiért. Minimálisan lesz hajtva a cucc, nem lesz mitől melegednie.
-
VGYke
addikt
Ismét köszönöm válaszod! Szétguglizva magam, nekem is az Asus RT-N56U a szimpatikus.
Azt szeretném kérdezni a fórumlakó társaimtól, hogy van valakinek a fenti routerrel valami gyakorlati tapasztalata?
Elsősorban a DLNA képessége, illetve az USB portra kötött külső HDD felismerése érdekelne, mert itt az utódjáról (Asus RT-N66U) azt olvasom, problémázik a külső merevlemezekkel. Nekem valami ilyesmi elég régi WD My Passport Essential cuccaim vannak...
Szóval jó lenne olyan router, ami DLNA képes és nem sokat problémázik a külső HDD-vel, mert új HDD-re biztosan nem lesz már pénzem.... -
VGYke
addikt
Nagyon köszönöm válaszod! Te szíved szerint melyiket választanád az általad javasoltak közül??
TV wifi.. Honnan lehetne azt megtudni, hogy a Samsung WIS09ABGNX wifi USB adaptert cucc valóban tudja e az 5GHz-et, vagy amit linkeltem, az csak kamu?
Mert akkor nem kellene kliensre/bridge..Vagy rosszul gondolom?
Mondjuk nekem már van egy WIS09ABGNX szerkezetem, viszont két TV van...
Gondolkodtam még powerline megoldásban, de hát az sem olcsó, sebbességei kérdésesek, meg 3 fázis van szétszórva a lakásban, így 33% az esélye, hogy ahová nagyon kéne sebesség miatt az UTP (pl. média lejátszás), azok egy fázison lennének a router melletti konnektorral -
vidocq
csendes tag
Értem, köszönöm.
Felmerült még, hogy hosszabbító kábellel az egyik antennát közelebb vinnénk a problémás helyhez, ezáltal egy vastag falat kiiktatva az útból. Ettől várható jelentős javulás, vagy nem ér sokat valószínűleg a művelet? (Tudom, hogy nem tudjátok megmondani ezt látatlanban, csak ha valaki használt már ilyet, hátha tud valamit mondani.) -
smog86
senior tag
-
Beri
addikt
lehet hogy jól elhelyezve kábelezés nélkül 4 vagy 5 wifi repeater/range extender is megoldhatja a lefedettséget.
Nem (csak) a lefedettség elérése a probléma. 30 egyszerre kiabáló kliens egy AP-n merész vállalkozás.Soma01:
Nem tudom, a wifi roaming-ot milyen eszköz támogat... Vagy az AP-nek nem is kell tudnia, csak az AP-ket vezérlő routernek, vagy minek?
De a klienseknek is támogatni kell, az tuti.
A kliens tudja. Mindegyik. Az AP-kat meg helyesen kell konfigurálni.Vagy csak mindre fel kell csatlakozni és autómatikusra kell állítani? Mert szerintem így nem lesz folyamatos a kapcsolat. Előbb laggol, szakad majd újra kapcsolódik. Szerintem.
Szerinted.
Ha van elég átfedés az egyes AP-k hatókörében, akkor fel sem tűnik a váltás kettő között. -
Soma01
veterán
Nem tudom, a wifi roaming-ot milyen eszköz támogat... Vagy az AP-nek nem is kell tudnia, csak az AP-ket vezérlő routernek, vagy minek?
De a klienseknek is támogatni kell, az tuti.
Meg nem elég csak ledobni 4 AP-t.Vagy csak mindre fel kell csatlakozni és autómatikusra kell állítani? Mert szerintem így nem lesz folyamatos a kapcsolat. Előbb laggol, szakad majd újra kapcsolódik. Szerintem.
-
-
-
-
Soma01
veterán
-
InfiniteReality
őstag
Egyetértek. Egyébként a wifinek (folyamatos kapcsolat mellett) pont 5 kliens a határa. Akár N-es akár nem. Ezt a MikroTik kitesztelte és alkottak egy saját wifi szabványt. Előnye nyilvánvaló, hátránya hogy csak MT eszközökkel megy. De nem is hullik szét 5 kliensnél.
Ez az 5 egyébként úgy van csak "kőbevésve", hogy MT-éknek ez a tapasztalatuk, ennek ellenére bizonyos körülmények között akár lehet több is.
Ahogy jNk kolléga is mondta, célszerű egy egyéb DHCP eszközre (router/egyéb) bízni az IP cím kiosztást stb, a Wifi "Routerek"/AP-k ténylegesen csak AP-k legyenek. Azaz ha egy épületet kell "bevilágitani" velük, külön csatornára, de azonos SSID-re tenni őket, DHCP-t kikapcoslni bennük, és összedrótozni a DHCP szerverrel, ugyanabba az alhálózatba téve az AP-ket. Így azok gyakorlatilag csak "kiközlik" az adott hálózatot a levegőbe, s talán stabilabb lesz így. -
InfiniteReality
őstag
-
InfiniteReality
őstag
Azokkal a Vigorokkal csak a baj volt (régen). Lehet hogy az újabbak már jók. Régen az volt a gond, hogy a magyar ADSL-ekkel nem voltak kompatibilisek (annex A / annex B eltérés).
H őszinte legyek, nem érdekel hogy néz ki egy router, ha olyan jól és megbízhatóan működik mint a MikroTik. Igazi minőség, a ráfejlesztett Linuxalapú RouterOS pedig szinte minden elképzelhető dolgot tud amit a nagyok (MPLS, Spanning-Tree, VLAN stb). Létezik WIFI-s változat is belőle, van nagyon erős rackmount routerük is, kültéri anntennával egybeszerelt holmi is van, sőt... olyan is ami csak maga a panel, dobozolás nélkül. Olyan dobozba teszed amilyenbe akarod.
-
Ijk
nagyúr
Na igen, ha az ember ráér hetekig tanulmányozni hálózattal kapcsolatos leírásokat.
Egyébként már majdnem zseni vagyok, 2x20 percre sikerült belőni acces pointnak a tplink 741nd-t, mielőtt kétszer is eldobta a netet, azóta meg semmi. Holnap húzzuk be az utp kábelt, kb. 1 óra alatt meglesz a művelet, ez pedig megy a kukába
-
psg5
veterán
Köszi mégegyszer!
Téglafalakat kell átvinni 3-at és akkor már a kertben is lehet fogni.
Egyébként ugyanezekkel a feltételekkel mi a legnagyobb sebesség ennél az eszköznél amit még szét tud dobni? Vagy itt is igaz, hogy ha felmegy egyszer 10Mbit-köré a net akkor max a vezeték nélküli csak 4-5Mbitet tud továbbítani?
Hűtőben remélem nem fogom használni, bár sosem lehet tudni fiam hova variálja el a telefont.
-
1043ND-n leginkább Transmission torrent klienst használnak, már csak azért is, mert ez van benne a vargalex féle OpenWrt firmware-ben. Persze elvileg itt is használható lenne rtorrent, de ahhoz "szokás" lighttpd webszervert is telepíteni, ami megint plusz erőforrásokat eszik, főleg RAM-ot a PHP miatt, abból pedig "csak" 32MB van a 1043-asban, még az ASUS-ban 128MB! De ettől függetlenül mennie kell, hiszen ha csak arra gondolok, hogy a régebbi ASUS WL-500GP szérián szinte mindenki ezt használja, használta, akkor logikus, hogy az attól jóval erősebb 1043-ason mennie kell neki! Ez csak a megszokás miatt alakult ki így...
Az 5/0.5-ös netet valóban írta, ez elkerülte a figyelmemet!
Nem hinném, hogy az OpenWrt bármiben is rosszabb lenne, mint a Tomato, ha csak abban nem, hogy kevésbé felhasználóbarát, az ASUS előnye inkább az erősebb prociban, és a négyszeres mennyiségű RAM-ban rejlik! Ez a felhasználóbarátság dolog meg elég jól át van hidalva a vargalex féle firmware-el, így már 1043-ason sem kell mindenkinek külön-külön összerakni az egész firmware-t, mint azt régebben kellett tenni!
ZsekettoSzívesen!
BrogyiPersze, van, többféle is! Az általam használt Tomato firmware-hez például az aláírásomban szereplő linken is, de OLEG-hez is van ecaddict jóvoltából.
-
Mindkettőnek megvannak az előnyei, és a hátrányai is... Nyilván a router+NAS megoldás annyiból jobb, hogy a helyi hálózaton gyorsabb lesz a megosztott file-ok elérése, mivel egy NAS esetében ez lenne a fő funkció, illetve lehet, hogy valamivel jobban bírja a torrentet is, bár NAS-ből is van elég sok féle, és a legalsó kategória ott is ugyanúgy gyengécske. Másrészt viszont amint azt mondtad is, a két eszköz minden bizonnyal drágább lesz mint egy router, illetve együtt jóval többet is fog fogyasztani. Mindenek előtt azt kell eldönteni - ha most csak a torrentezést vesszük figyelembe -, hogy mennyit akar seed-elni, és milyen sebességgel? A routerek jellemzői között is vannak jócskán eltérések, az általa linkelt 1043ND például inkább NAS funkciókban erős, mivel ~10MB/sec körüli tempóval képes adatmegosztásra LAN-on, de torrentezési képességekben már rosszabb eredményeket lehet olvasni róla. Leginkább OpenWrt-vel használják, de csak néhány torrent futhat rajta egy időben, és elég alacsony sebességgel. Én inkább nem mondanák konkrét sebesség értékeket, de több helyen lehetett olvasni, hogy az 1MB/sec már erősen megviselte a routert. Az általam használt RT-N16 viszont az ellenkezője, LAN megosztási sebességben lassabb (6-7MB/sec), viszont a torrentezést sokkal inkább bírja. Én személy szerint seed-eltem rajta ~160GB összméretű, 300+ darab torrentet, amiben mondjuk akadt letöltés is. Igaz erről most nem tudok képet adni, de egy kicsit kevesebbről találtam egyet... Azt azért hozzáteszem, hogy ez a terhelés az RT-.N16-nak sem hétköznapi, de nem is volt veszélyes! Természetesen torrentezéshez minden esetben firmware moddolni kell, döntsön bármely típus mellet is, mert gyári fw-kkel ez nem igazán működik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- OTP Bank topic
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Google Pixel topik
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Proxmox VE
- Személyesen Zuckerberg toborozza a szuperintelligenciát építő AI-csapatot
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- TCL LCD és LED TV-k
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- További aktív témák...
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad P51s, P52s, T570, T580 eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Air 15 M3 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8400 16GB DDR4 256GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TURBO RTX 3090 24GB GDDR6X videokártya garanciával hibátlan működéssel
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged