- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- iPhone topik
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mobil flották
- VoLTE/VoWiFi
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- Fotók, videók mobillal
- A hagyományos (nem okos-) telefonok jelene és jövője
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
VGYke
addikt
Nos megjött az Asus RT-66U, amit D-Link Dir655 leváltására szántam.
Most üzemelgetem be, jegyzeteket, fotókat készítek eme műveletekről, hát ha valakinek valamikor jó lesz
10 perc állítgatás után, egyet nem értek:
Asztali PC WiFi "vevőm" adott (PCI-slotban van, Win szerint Atheros)
Dir-655-el WiFin a Win Feladatkezelő 300 Mbpp-t írt, most meg:
Ez jelent valamit -
-
"Bár ha abból indulok ki, hogy a fenti célokra megfelelő routert tanulóként úgy is szétcseszem az alternatív szoftver telepítésekkel, lehet nem a legkomolyabbat kellene barteleznem...
"
Kizárt dolog, hogy mondjuk egy ASUS RT-N66U-t sikerülne szétcseszni Tomato telepítéssel! Mivel a bootloader-be épített recovery mód van benne, így még akkor is tudsz korrigálni utólag, ha előtte mondjuk kedvenc mp3-adat flash-elted rá véletlenül!
-
Coolmat
őstag
Nem az az évi párszáz Ft döntene nyomorba ha 10W helyett mondjuk 15W-ot fogyasztana
WNDR4500 teszt, ebben nem írnak semmilyen ventiről, szóval nincs benne.
Amúgy ha kifejezetten csak szimultán dual-bandes routert keresel akkor szerintem egy Linksys E3000-el vagy egy TP-Link TL-WDR4300-al járnál a legjobban. Előbbi "csak" 300Mbps-es wifi rádiókkal rendelkezik, utóbbi 450Mbps-et tud 5GHz-en, annyival pedig nem jobb szerintem a WNDR4500 vagy az Asus RT-N66U hogy kétszer annyit fizess értük.Szerk: Melegedés téma: ezekben is azért a proci 5-6W-ot biztos megzabál, tehát nem csoda ha melegszik, de nem kell túlragozni ezt a témát sem. Pl. most kézrátételes hőmérsékletmérést végeztem a 1043ND-n és éppen csak langyos.
-
Coolmat
őstag
Saját 1043ND-mből indulok ki, ami 8-10W körül fogyaszt (fogyasztásmérővel mértem), ebből max 2,5W a rákötött USB winchester, a wifi rádió viszont elhanyagolható mértékű fogyasztó benne (100mW-ot fogyaszt a wifi rádió, most speciel 200mW-ra feltekerve használom), 2 rádió egyidejű használatával sem nőne érezhetően a fogyasztása szerintem.
-
-
-
Coolmat
őstag
Lehet elfogult vagyok, de én a WDR4300-at választanám. Az 5GHz-es gyenge jelet én sem tudom hova tenni , az érthető hogy gyengébb a terjedési tulajdonsága mint a 2,4GHz-nek, na de ennyire? vargalex fw-jével azért elég ütős kis router lesz szerintem, remélhetőleg az 5GHz-es rádiót is meg lehet majd benne úgy piszkálni, hogy kifogástalanul sugározzon.
-
Ha szereted a D-LINK-et, akkor szerintem egyértelműen D-LINK DIR-825, amiben a ma kapható egyik leggyorsabb proci van (680MHz), szemben a TP-LINK 400MHz-ével, illetve 64MB RAM, vs 32MB a TP-LINK-ben! A Netgear WNDR3700 amúgy ugyanaz vas, ezért azt szokták mondani, hogy azt érdemes venni, amelyik pillanatnyilag olcsóbb! Mondjuk azt hiszem utóbbi csak beépített antennás, de HW moddal utólag rakható rá külső is, ahogy a DIR-825-re második USB, stb... Ezt persze nem mindenki vállalja be, így olyat vegyél ami megfelel!
A kamera mindenképpen megoldható, bár a mozgásérzékelésben nem vagyok tuti biztos, de ha más nem, akkor folyamatos üzemben, természetesen a képek mentésével, akár FTP-re feltöltéssel, és élő képet is nézhetsz távolról, stream-elve! Ezen kívül a D-LINK samba FTP sebessége is jóval nagyobb, 15-20MB/sec, szemben a TP-LINK 10MB/sec körüli tempójával! Emellett már apróság, hogy fw upgrade-el nem tudod brickelni, mert beépített recovery mód van benne, még a TP-LINK-et könnyebb téglásítani, ahol aztán csak a soros kábel segít!
-
Coolmat
őstag
Azért nem találsz HDD kompatibilitási listát, mert nincs ilyen (nyomtató lista van, azt itt találod), meg kell "ennie" minden NTFS-re formázott külső winchestert, így a Te WD My Passportodat is. Valószínűleg elbír a tápja (12VDC / 1.5A) 2db 2,5W-ot fogyasztó (mert ennyit vehet fel max USB2 porton egy eszköz) 2,5"-os winchesterrel is, de ha nem akkor még mindig ott van a külső táp lehetősége a legtöbb mobil racken. Hatalmas sebességet azért ne várj majd tőle gyári fw-el, ha 5-6MB/s-el tudja majd olvasni a vinyót az már jónak számít, ha lesz rá open-wrt (márpedig biztos lesz) akkor Ext4-re formázott winchesterrel a 11-12MB/s sem elérhetetlen vele (nálam a 1043ND 8-9MB/s-et produkál EXT4-re formázott winchesterrel). Amiket még meg lehet majd oldani open-wrt-vel (a teljesség igénye nélkül): torrent kliens futtatása a routeren; jobb és gyorsabb ftp és samba szerver a gyárinál; 3G modemek, nyomtatók, webcamok, dvb-t tunerek stb. kezelése USB-n; jobb qss...
-
Igen, ez egyértelmű! OpenWrt alatt valódi samba szerver, és/vagy ftp, és/vagy dlna, web, stb... szerver üzemeltethető a routeren! De DD-WRT-ben is van samba, és ftp, csak külső szoftverek telepítése ott macerásabb, tehát mondjuk a webszerver már kétesebb! Egyébként vargalex itt a fő OpenWrt guru, és neki is DIR-825 routere van!
-
Coolmat
őstag
Szia!
Esetleg TP-Link TL-WDR4300? Mindent tud amiket felsoroltál, bika hw (egyedül a 8MB flash tűnik kevésnek), viszont teljesen új modell, ezért sok tapasztalat még nincs róla, emiatt moddolt fw sincs még rá, de egészen biztosan lesz. Intruder2k5 valszeg nem fogja ajánlani, én viszont egy 941ND és 1043ND után bátran merem ajánlani ezt a márkát.
Szerk: most nézem csak, open-wrt oldalon 4310 néven szerepel, elírás, vagy két különböző modell jelent meg
Hivatalos oldalon is csak a 4300 szerepel.
-
Én mindig azt szoktam mondani, hogy ma már nem érdemes olyan routert venni, amire nem lehet moddolt firmware-t tenni, főleg, ha ez a router még USB-s is! Hogy ezek közül az fw-k közül kinek melyik szimpatikus, azt mindenki döntse el maga. Én Tomato párti vagyok, ami csak BroadCom Chip-es routereken fut, bár értelemszerűen nem mindegyiken! Ezekből Neked az ASUS RT-N66U, Netgear WNDR4500, és mondjuk a Linksys E4200 v1 is jó lenne, de ha úgy döntesz, hogy megfelel az OpenWrt, vagy a DD-WRT firmware is, akkor választhatsz Atheros Chip-es routert is, mint mondjuk a D-Link DIR-825, Netgear WNDR3700, Buffalo WZR-HP-AG300H, stb... Választék tehát van bőven, de szerintem a firmware moddolás lehetőségét tartsd szem előtt, ne találd meg az egyetlen olyan, amin ez nem működik!
-
jNk
senior tag
Az általad linkelt usb wifi használja az 5GHz-es frekvenciát is ezért nincsen szükséged külön kliens/bridge eszközre, csak még egy olyan samsung usb megoldásra a másik tv-hez.
Az ajánlott routerekkel saját tapasztalatom nincsen, de mindegyik felsőkategóriás típus ezért nagyon nem lehet mellényúlni egyikkel sem. Ilyenkor dönthet hogy milyen extra szolgáltatásokat tudnak (pl.: vendég wifi , wds, vlan), vagy hogy a nem gyári (open/dd-wrt/gargoyle) firmware használható-e rajta és ha igen akkor ajánlott-e (netgearen igen.)
Ha nem akarsz firmware-ekkel bíbelődni (és nem hiányzik a vendég wifi, több ssid) akkor az asus tűnik a jó választásnak, ha nem okoz gondot openwrt-t heggeszteni akkor a netgear, ha tele a tárca akkor pedig a linksys
A tp-link lenne a legjobb döntés ár/teljesítmény alapján, de amíg media server-nek nevezik amit te dlna server-ként keresel (és a dlna szó a dokumentációban sincs) addig én nem venném meg csak ha a gyártó/eladó állítja hogy a samsung tv-d lazán olvasni fogja a rá kötött hdd tartalmát.
-
jNk
senior tag
Figyelembe véve hogy minden wifin csatlakozik egy dual band (2.4GHz és 5GHz) router tűnik a jó választásnak, amivel a tv-k (függetlenül és zavartalanul a többi klienstől) az 5GHz-es sávban használnák a hálózatot.
A DLNA szerver funkciót is ismerő routerek (nem teljes) listája: Asus RT-N56U, Linksys EA4500, Netgear WNDR3700, TP-Link TL-WDR4300**: A hivatalos leírásban nem szerepel a dlna szó, de van ahol megemlítik.
A TV(k) 5GHz-es wifi kapcsolódásához szükség lesz egy kliensre/bridgere ami használja azt a frekvenciát, pl.: Linksys WET610N
-
Beri
addikt
Mondom, ki kéne próbálni egy másik ellenoldallal azt a 655öt. Ha nem tetszik neki, másik router, vagy előre kipróbált ap a megoldás...
kukodaricsi: 741 és fölötte lehetőség szerint.
adriankoooo: Szimultán dualbandet a D-Link DIR-825 tud a legolcsóbban, csak a gyári szoftveréért nem lelkesedünk különösebben... Viszont most olcsóbb lett a netgear wnrd3700, 27ért már kapsz, azzal pedig örömbódottá van
Ha nem kell szimultán, akkor ott a linksys wrt320n, viszont volt aki panaszkodott a jelerősségére (gyakorlatilag a hálókártyája messzebbre ért, mint a router).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- E-roller topik
- iPhone topik
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Keretmentesít a Galaxy S25 FE
- Milyen videókártyát?
- Autós topik
- Opel topik
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 1TB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Dell Latitude 5440 14 FHD üzleti notebook - i5 1335U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest