- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Ilyen a Huawei Watch 5 és új érzékelője
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- BlitzWolf termékek topicja
- Google Pixel topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
Hirdetés
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
valakky
aktív tag
válasz
Soma01 #83262 üzenetére
fel lehet pimpelni nem asus-os firmware-el, és akár egy kis házi mindenesként, NAS célokra is szolgálhat.
normál, hétköznapi használat során senki nem venné észre a különbséget egy ilyen, a GU vagy a másik nagy sláger a 65p között.
mondjuk 25e-ért már pont nem vennék AC-s routert, inkább AX környékén nézelődnék. -
BarsonyDavid
újonc
válasz
Soma01 #83243 üzenetére
Köszönöm a válaszokat!
Alapvetően a sebességgel nincs gond, az aggodalmam, hogy a router feltételezem túlterhelődik és bár nem kapcsol ki, mert a ledek világítanak, de olyan mintha kikapcsolna. Nem csak befagy vagy belassul, teljesen elmegy a net. A gépek nem csak nem tudnak oldalakat betölteni a neten, megszűnik a kapcsolat, a szervert sem lehet elérni.
Minden kábel a routerbe megy, hogyhogy nem a router felel a saját hálózatért? Nem a routeren keressztül meg minden adatforgalom?
-
-
-
jézusom
addikt
válasz
Soma01 #83160 üzenetére
Ezt a multicastot én se vágom. Van a kamerában ilyen, de nem foglalkoztam vele. Szerelő mondta hogy sok a multicast, és hiába én alapból az összes kamerát direkt switchre tettem, nem is fért volna el a modemen. Lényeg hogy a modemen mindenképp átmegy sok multicast, és leülteti a tévét. Ezt nem én találtam ki.
Hogy lásd: összes kamera megy a nagy switchbe, a switch viszont bele a modembe. A tvbox közvetlenül modembe, most próba képp más nem. Ha ráérek csinálok egy tesztet kamerák nélkül, megye a tv. -
jézusom
addikt
válasz
Soma01 #83158 üzenetére
a switch egy 16 portos ipari tplink, de lényegtelen ilyen szempontból, mivel igaz rá van dugva a modemre, de a tvbox nincs a switchbe dugva. A tvbox közvetlenül megy a modembe! Ezért mondtam, hogy elméletben a switch tehermentesitené a modemroutert, mert a kamerák meg egyebek nem oda mennek egyből, de hát azt a forgalmat mégsem birja el közvetettül sem, főleg multicastot. Amúgy ezt mindenki megkérdezi, hogy van összedugva, de a modem kb 30 centire van a boxtól, gyári kábellel, szerelő is megnézte.
-
válasz
Soma01 #83150 üzenetére
És az a két Asus tud Mesh hálózatot alkotni? Vagy ott más a neve? Nem valami aimesh?
Az AC65P nem AiMesh kompatibilis eszköz.Roaming Assistant a neve. Vagy ezzel még nincs szakadás mentes váltás?
Az nem arra való, egy több eszközös rendszerben a beállított jelszint alatt ledobja a kliens eszközt ezzel kényszerítve ki a váltást. -
TrueGooner
senior tag
válasz
Soma01 #83139 üzenetére
Hát de, elriaszt.
Valszeg 4G lesz ebből. Azért is tettem fel a kérdést itt, mert minden bizonnyal több itt a hozzáértő. Én valamelyik nap egy másik routert találtam, az is Huawei volt, de még ennél is drágább. Úgy fest, az 5G routereknek jelenleg ez az ára.
4G-vel, véleményetek szerint mennyire lehetséges a Multiplayer játékok használata? Ahol albérletben élek, jelenleg sajnos csak mobilnettel tudom megoldani a dolgot, de 4G routerek legalább már 25.000 körül kaphatóak.
-
rekop
senior tag
válasz
Soma01 #83117 üzenetére
Nemrég összraktam a topikomhoz egy kis összefoglalót az Ubiquiti termékekről. Nem minden részletre kiterjedő, de aki csak "hallott" róla és felkeltette az érdeklődését, lehet érdemes átfutnia.
-
M3nt0R
tag
válasz
Soma01 #83117 üzenetére
Nagyon köszi, igen az Ubi-kkal is szemeztem, mert sok jót hallottam róluk már máshonnan is. A Mikrotikhez meg kell szereznem egy rendszergazdát is akkor
Összevetem akkor ezt a két opciót, humigabi volt olyan kedves, hogy a TP link verziót is kirészletezte priviben, meg akkor megnézem közelebbről az Ubi-s opciót. Lesz mit olvasgatni estére
Nagyon köszi Nektek a tippeket!
-
humigabi
aktív tag
válasz
Soma01 #83117 üzenetére
Igen, én is értettem, mire gondolsz.
A Tp-Link EAP-hoz jó az Omada vezérlőszoftver is, csak akkor egy gépnek mindig mennie kell, amin fut a program, vagy ami sokkal egyszerűbb, bár az előzővel ellentétben pénzbe kerül, az OC200 (OC300). Én ezt választottam a 3 db AP mellé, nem bántam meg. Úgy emlékszem egy a fórumon történt korábbi Ubi eszmecseréről, hogy azokhoz is kell a Cloud Key, de az is lehet rosszul emlékszem, mert régen volt. -
humigabi
aktív tag
válasz
Soma01 #83109 üzenetére
A TP-LINK vállalati rendszer is szóba jöhet Wi-Fi téren és a Mikrotik is. Ebből a Mikrotik beállítása bonyolultabb de aztán gond nélkül megy megbízhatóan. Szóval Ubiquiti vagy esetleg (másodsorban) Tp-link Wi-Fi rendszert kellene építeni.
Nálunk egy Tp-Link Omada rendszer működik 1 éve kifogástalanul.
-
M3nt0R
tag
válasz
Soma01 #83095 üzenetére
Nagyon köszi a választ! Sorolom, kapaszkodj
Fenti eszközök kábelre:
- 2 dolgozós laptop (1 macbook pro, 1 dell)
- 1 gamer PC játszani (CSGO, Valorant, szóval az alacsony ping fontos)
- 1 Synology NAS
- 1 nyomtató (de az mehet a router USB jébe is gondolom)
- 1 IP kamera rendszer NVR-jeLentre:
- LG TV
- Onkyo házimozi erősítő
- PS4
- Apple TVMivel lentre lehet hogy jön majd még később eszköz azért gondoltam, hogy lehet hogy egy switchet tennék inkább mint hogy lehúzzak 4 kábelt. De lehet hogy lehúzok 6-ot, lehet kapni 3mas fali UTP aljzatot, abból kettőt bekötünk és akkor lesz elég hely.
-
vadcoca
tag
válasz
Soma01 #83073 üzenetére
Szerintem "el tudnám adni" hogy többe kerül, ha tudnám a vezetékes és mobilnetet különbözően priorizálni.
Különálló USB-s modemben eddig nem gondolkoztam, mert egy önmagában 4G-s router biztosan működik, míg egy USB-s modemet nem biztos hogy felismer egy valamilyen router.
Esetleg ha van ilyen (router - USB 4G modem) páros, ami biztosan együttműködik, akkor ez is szóba jöhet.
Ha van ilyen páros ami valakinél működik, kérlek írjátok meg. -
viktorhu
veterán
válasz
Soma01 #83065 üzenetére
Most nálam a Telenor 138/45-öt tud, a voda 51/20-at. És bőven csúcsidőn kívül vagyunk.
Ha erre ráeresztenének egyetlen sim kártyával 80 eszközt, az egész szegmensen használhatatlanná válna a mobilnet, szóval valószínűleg elég határozottan hátra lennének sorolva a hálózat védelme érdekében. Ha egy vidéki B20-as szegmensről beszélünk, akkor akár több falu számára is kb. meghalna a mobilnet egy ilyen beavatkozástól.
-
woodworm
veterán
válasz
Soma01 #81664 üzenetére
Nem a routerrel van a gond, hanem a driverekkel, pl. az ac65p simán tud akár gigabit környéki forgalmat is az usb-n. Az egész beszélgetés egyébként egy kérdésből indult, ahol a modem pont rendelkezésre áll. Erre mondtam, hogy zsákbamacska.
Az ac65p és ac56u/ac1200gu vonalból kiindulva valami dzsunka telefonnal elértem 40-60 Mbitet. Egy dedikált lte router pedig hiába tud papíron 200Mbitet, ha n300-as wifi társul mellé. Így is már kb 30e környékén indulnak az árak. A korábbi favorit ac66u 4g testvére kb. 80-100e forint. -
-
fanti
addikt
válasz
Soma01 #68951 üzenetére
Ideges voltam, bocs!
TL-WR1043N v5 - na ez biztos nem tudja!
-
törölt tag
válasz
Soma01 #68835 üzenetére
Van itt a földön egy N18u a wifi nem szempont, főleg N18u -nál.
Abba tudom hogy van VPN de mint csak szerver, mint kliens nem emlékszem hogy lenne. De majd megnézem, viszont milyen VPN-lehet beállítani. VPN-től a következő szempontok érdekelnek, legyen Stabil, legyen valós titkosítás, ne csak kamu, vagy éppen gyenge. Nincs szükség P2P-re.Vajon mekkora power bank kell hogy 8-10 órát kibírjon az N18u mint mobil router? ha már wifi, akkor azt meg lehet csinálni, hogy wifin csatlakozik egy másik wifihez, pl UPC-Wi-Free-hez, majd onnan tovább VPN-zik a router?
-
kemuri78
csendes tag
válasz
Soma01 #68503 üzenetére
Sziasztok! Köszönöm a válaszokat/tanácsokat. A router és eszközök közötti legnagyobb távolság kb. 6-7 méter lenne, egy-egy téglafal választaná őket a routertől. Szemezgettem a c5-el, ezt most megerősítésnek veszem.😁 Egy 5ghz stick sztem mindenképpen kell majd a laptopnak(Asus K551LN). Köszi még egyszer mindenkinek!
-
ekkold
őstag
válasz
Soma01 #68480 üzenetére
Igen azóta drágább lett kicsivel, ill. lehet, hogy csak a forint árfolyama ingadozik. A Mikrotikes témában szívesen segítek a beállításban (ha tudok
). Az a 256 neked is 233?
-
Marhyas
csendes tag
válasz
Soma01 #68367 üzenetére
Szia!
NAS még nincs, csak tervben van.
De ha létezik olyan router, ami ellátja a NAS funkciót, az sem lenne rossz.
A PowerLine adapterhez csak egy UTP kábelt kell dugni a routerbe és ennyi, nem kell semmi konfiguráció.
(A másik fele kint van a műhelyemben, ahol egy fapados wifis routerhez csatlakozik, erről megy egy asztali gép és egy wifis vezérlésű termosztát.)A Digis netem 1000 Mbps, router típusa Huawei HG8121H.
Bridge módba kell majd rakatnom, amint meglesz az új router, ezért fent nem lesz wifi. De a Digis router beteríti, mindkét szintet.
Amúgy nincs kizárva, hogy az új router is marad fent... miért ne maradhatna? -
stellaz
veterán
-
-
Klupido
tag
válasz
Soma01 #68274 üzenetére
Nálam most ugy van,hogy a másodlagos router egy asus rt-n18U. Az asus ip be van rakva dmz-be.A ddns cimet a huawei látja el.A portforward és tűzfal szabályokat pedig az asus.
Wifi és minden egyébb az asusról megy.
Mivel nekem gyári telenor fw. van a huaweien így oldottam meg.
Találtam gyári fw.-t is elvileg abban van bridge mód.De azzal még nem próbáltam mert így is jól működik. -
w333
félisten
válasz
Soma01 #68142 üzenetére
Ebben az árban egy Asus AC58U -al jobban járna
-
Bazsy
aktív tag
válasz
Soma01 #68109 üzenetére
Tuti, hogy multicast mert régebben egy DD-wrt-s routerrel oldottam meg ami router modban volt és ott konfigolnom kellett a cuccot valami command line cuccal hogy wifin dobja el a multicast paketeket mert keményen túlterhelte a wifit. Mondjuk ami érdekes hogy gyári FW-vel med magától megoldotta.
Viszont ez a router is gyenge volt mert belsö antennás volt és így a lakás közepén se volt elég. Szolgáltatóst akkor cseréltem le az 5Ghz-re ami jó de ez is rövid hatótáv (belsö antenna).
EDIT: Gyorsan utána is néztem, a TV jel kulön VLAN on van aminek a VID-je 835. Ezt lehet manuálisan szurni ha a router magától nem kapja le a wifiröl.
-
Bazsy
aktív tag
válasz
Soma01 #68103 üzenetére
Sajnos most nem lehet középen mert a doboz ahova bejön a jel (és az összes szobába onnan megy a kábel) a lakás szélén van.
Kulföldön élek, így nem lesz pontos info, de úgy van, hogy bejön az optikai a pincébe, ahol átalakítják sima netkábelre ami feljön a routerbe ahonnan jön ki kábel meg telefonkábel, és ezek vannak onnan belsö hálózaton a szobákba kuldve. Multicast a TV-hez rajt ul minden kábeles kimeneten. Ja és utána netkábel megy a TV boxba. Úgyhogy IPTV igen, de pl Netflix is fut a boxon. -
Archttila
veterán
válasz
Soma01 #68075 üzenetére
Ez az én problémámra is megoldás
köszi! Szerintem semmi értelme eladnom a 1043ND-t kivéve ha nagyon le lesz terhelve minden sáv, de tegnap azt mondta az előző laktulajdonos, hogy nekik soha nem volt ezzel probléma, lévén az emeleten is egyedül lakik.
(persze ez később még változhat)
Köszönöm mindenkinek a segítséget!
-
Lokids
addikt
válasz
Soma01 #68075 üzenetére
A digi szköze mindenképp kell? Mert most cka a kábel be van dugva a routerembe és kész. Gigabitesnél nem elég, hogy a kábelt akár közvetlen a gépbe dugom? A lépcsőházi doboz gondolom egy L3-as switchet rejt. Ahhoz meg miért ne tudnám közvetlenül csatlakoztatni a saját eszközöm? Miért kell a digis bridge módban?
-
Lokids
addikt
válasz
Soma01 #68066 üzenetére
De ha mindenképpen kell +1 eszköz, akkor nem egyszerűbb venni egy 2in1-et? Vagy a Digi100-hez jár valami eszköz a digitől is?
A cél, hogy újabb 5 évig ne kelljen másikat venni.
Mondjuk nem tudom, hogy az előbbi routerek képesek-e 1 gigabit fölé menni vezetéken vagy sem. Cat6 ugyan alkalmas 10gigabitig, de a routereket nem tudom. -
mpo
veterán
válasz
Soma01 #67939 üzenetére
Tudja, de méretfüggő, van amelyik 802.11n és van amelyik 802.11ac.
Nálam a C2 AC750 5 GHz-en a 4K filmeket küldi a tévére egy UTP-n lévő PC-ről, amin Serviio van.
Amit én ajánlottam alkalmi vétel 10e Ft-ért, a C2 900-at, el tudná látni a feladatot, ráadásul garanciával.
Nyilván van jobb, de ez is alkalmas erre az igényre.
De ez csak az én felhasználói (nem szakmai) véleményem. -
Multibit
nagyúr
válasz
Soma01 #67789 üzenetére
Amúgy Mikrotikre van valami beállítás "varázsló"? Azaz egyszerű beállíthatóság?
Van, de ha valaki a varázslós megoldások híve, minek neki Mikrotik? Pont a legnagyobb előnyét, a kifinomult konfigurálási lehetőséget nélkülözi a quick set használatával. Nem azért vett Mikrotiket, hogy “szénné konfigurálja”?
El kell tudni dönteni, hogy mit akar az ember! B...ni is meg szűznek maradni nem lehet egyszerre -
mikrotik_fan
újonc
válasz
Soma01 #67786 üzenetére
Teoretikusan talán... :-)
A valóságban szerintem nem tudja, de nem tudom mérni.
Azért gondolom, hogy nem tudja, mert olvastam valahol, hogy nem igazán tudja a terhelést elosztani a négy mag között, és speedtest futtatása közben ez egyik mag 100%-on pörög, ott lesz valahol egy szűk keresztmetszet.Azért ez egy olcsó, belépő szintű router (kb. 20000HUF), túlzás lenne ezt várni tőle.Ilyen feladatokra vannak komolyabb eszközök, de sokkal drágábban.
-
bacsomarton
tag
válasz
Soma01 #67589 üzenetére
Igen egy IGMP képes, AP/switch kellene.
>az új eszköznek csak netet kellene szolgáltatnia, IPTV-t nem
Nem fog router módban üzemelni, de az egyik box ezen keresztül (vezetéken) kapná az adást. Ha másként nem megoldható, akkor vennénk hozzá még egy switchet, de jó lenne ha egy eszköz elég lenne a két funkció kiváltására. -
bacsomarton
tag
válasz
Soma01 #67577 üzenetére
Köszönöm a választ!
A Telekom által adott Sagemcom (optika, IPTV). Nincsen nagy zavarás (Dunaharaszti, külső terület), de az eredeti eszköz az utcafronton lévő szobában van a földszinten. A sógornőmék viszont az emeleten laknak és a ház kert felöli oldalán már elég bizonytalan a jelszint. Mivel a hátsó szobában van egy toldott kábel (ami egy box-hoz csatlakozik), ezért ide raknánk az eszközt. Eddig is így működött, de az Invitel ADSL-hez elég volt egy régi N-es TP-LINK is.
-
Losicica
csendes tag
válasz
Soma01 #67578 üzenetére
Köszi szépen!
nagy elvárásaim nincsenek, csak 60x25 méteres a telkem, és hiába volt az ablakban, a réginek nyílt terepen is sok volt már 15 méter is. Ha ennél többet átvisz és nem kell félóránként újraindítani, mint a mostanit, már boldog leszek.
Jelenleg egy 12M - es ADSL hasít rajta, itt Monornet faluban ez a max jelenleg, így ha eldöcög éjjel anélkül, hogy mennie kell a PC-nek vagy notinak, spóroltam az áramonMindenképp megkeresem az idevágó témát, és próbálok olyan boltot találni, ahol fel van tüntetve ez a B-s verzió.
-
adam3
aktív tag
válasz
Soma01 #67564 üzenetére
Egy RT-AC66U-val szemezek már pár hete. A két eszközt szerettem volna mindenképpen megúszni, de akkor veszek mellé még egy switchet is.
(Vagy RP-AC56 vagy AC66 és switch, bár eddig amikor spórolni akartam pár ezer Ft-ot, két éven belül megbántam, így router lesz, nem AP
)
-
herdsman12
őstag
válasz
Soma01 #67479 üzenetére
Bíztam benne, hogy van valami spec beszerzési forrásod.
Az elmúlt több, mint egy hónap alatt 38-ról 40 USD-re ment a "Xiaomi MI WiFi Router 3G" ára, ami a mostani kb 282 Ft-os váltóval több mint 11 rugó és nem 8 (sajnos).(#67482) MittuDomain
Valamit biztos rosszul nézek, az előző linked is és az utolsó is drágább (46.99USD) nekem.
Az FYI lenne a kupon?
(3G-t keresek)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- HIBÁTLAN iPhone 13 512GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3075
- iKing.Hu - Samsung Galaxy Tab S8 Graphite Használt, karcmentes állapotban
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" - és Lenovo Legion Slim 5 RYZEN 7 8845HS
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest