- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Jimmy Choo felel a Magic V Flip 2 dizájnjáért
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Fenntartható, tartós kiegészítőket mutatott be a Fairphone
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Zeiss triplakamera az új Vivo V60-ban
- Erős hardverrel érkezik a Honor 10 000 mAh-s mobilja
Hirdetés
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
envagyok
veterán
válasz
TeeJay #77285 üzenetére
2 rt-ac56u van itthon több éve.
Eddig azon agyaltam, hogy cserélni kellene 2 aimesh képes routerre.
Most viszont azon gondolkodom, hogy inkább 2-3 tagos aimesh képes hozzáférési pontot kellene vennem.
Abból van ajánlott, vagy kimondottan nem ajánlott? Esetleg best buy?
Tplinknek van nagyon jó áron.
Olyat keresek, amin van Gb LAN csatlskozó is, az lenne jó, ha azon kommunikálnának az egységek. -
woodworm
veterán
-
válasz
TeeJay #77135 üzenetére
Igen, én is tudom a különbségeket, csak ezt kevés helyen jelzik. De ez így van sajnos minden router esetében, a gyártók úgy néz ki nem tartják fontosnak a hardvert, hisz hivatalosan nem is teszik közzé a paramétereket. Anno WL-500gP-n is azt kellett már lesni, hogy az antennája jobb vagy bal oldalon van, mert a v2-ben már nem volt miniPCI csatlakozó, és lassabb volt benne a SoC és a RAM is. De TP-LINK-nél is volt olyan modell amiből talán 10+ hardver verzió is volt, és egyikre sincs 72-es betűkkel ráírva, ott is a címkét kell lesni.
Ha külön hozzá az árukereső, az legalább valami.
-
válasz
TeeJay #77133 üzenetére
Nem az üzleten múlik, a dobozon szembetűnően nincs feltüntetve és kész. Hivatalosan ugyanaz a neve mindkettőnek, RT-AC57U, így csak a kis matricát megvizslatva derülhet ki, hogy valójában melyik van a dobozban. RT-AC66U esetén is így volt, ugyanúgy kellett lesni a hardver verziót, csak kevés helyen jelezték külön, hogy B1 amit árulnak.
Egyébként bárki kapott már Magyarországon (na jó, a PH fórumról) v2-es típust? Én nem tudok róla, eddig csak v1-ről olvastam, aminek a hivatalos jelölése egyébként H/W Ver.: A
-
-
válasz
TeeJay #77018 üzenetére
Nem bukod a garit, és sokkal-sokkal egyszerűbb feltenni is a padavant, mert az asus-nak van gyári recovery, avagy failsafe módja, még a xiaomi-n ssh-s mókolás kell, meg fejlesztői firmware, esetleg bootloader csere, szóval mindenképp bonyolultabb és kockázatosabb a művelet mint az asus-on, tekintve, hogy utóbbin a zéró felé konvergál a kockázat. Alzába kuponnal 11k ha besétálsz érte a Róbert Károly krt.-ra. Én is vettem magamnak egyet játszadozni, már azon is a padavan ketyeg.
eBay-en van még eredeti MiR3G, de nem is olcsó, és tuti meg is
vámoljákáfázzák, szóval nagyon drága lesz. -
mr_kickass
tag
válasz
TeeJay #76919 üzenetére
Koszonom szepen, mindketto USB 3.0-s jo tippnek tunik. A Xiaomi viszont jelentosen olcsobb, a kerdes tehat ketiranyu;
1) erdemes-e ASUS-t vadaszni apron, feltunik-e 20k alatt? (ahogy latom, ujonnan ~25k)
2) ha Xiaomi, OpenWRT erdemesebb ra? Korlatozottan biznek meg egy kinai eszkoz gyari szoftvereben, kerdes, hogy az OpenWRT-vel ugyanannyira egyszeru lesz pl. a HDD-t network drive-kent setupolni? -
pinnacle
nagyúr
válasz
TeeJay #76848 üzenetére
Próbáld ki függőleges helyzetben. Szerintem nálam azért jobb a vétel nagyobb lakásban.
Igazából az a kérdés, hogy 3. antenna is így sugároz függőlegesen, illetve megdöntve? Egyébként nincs ilyen kép, 3-4 antennáról is? Ha megdöntve lefele sugaraznak azok is, akkor tényleg csak emeleten kell így beállítani, hogy a földszint is kapjon valamit.
-
pinnacle
nagyúr
válasz
TeeJay #76816 üzenetére
Nagyobb lakásban nekem jobb a vétel. Próbáltad függőleges antennával? Nem akkor kell megdönteni ha emeleten van a router? Nekem kb.1,5m magasan van a router. Gondolom neked sem a gép mellett.
Valkűr nézd meg, hogy tényleg 100-as csatornán megy a router. Nekem a telefon miatt mászott el állandóan. Routerben úgy látszódott, hogy a 100-on van, de nem ott volt. 5G lassabban jelenik meg, mint a 2,4GHz. Ha jól emlékszem itt írták már korábban, hogy a radar ellenőrzés miatt. DFS csatornákat kapcsold be. 100 van állítva, de a 106-on megy.
-
Aurig@
őstag
válasz
TeeJay #76794 üzenetére
Mint írtam, nekem ezek másodlagos szempontok. Teljesen mindegy, hogy tudja vagy nem az AC-t. Légy szíves olvasd el a 76790-es válaszom, abban benne van minden. Nem lényeg a több száz megabit, sem az, hogy a földszinten is fogható legyen a wifi /hatodikon lakunk/. Kizárólag három telefonnak kellene, néha /készülékenként nagy sávszélesség sem feltétel/. A vezetékes net a mérvadó.
Ettől függetlenül az Asus lesz valószínű. -
Aurig@
őstag
válasz
TeeJay #76780 üzenetére
Mi előnyöm lenne az AC57U-val? (A másik már drága, routerért nem adok annyit, amennyibe az kerül.)
Ha rádugom a Connect Boxot és van 20-30 megabit, az már elég. Kizárólag telefonhoz kellene. 5GHz meg több 100 megabit teljesen felesleges.
Olyat keresek, amit tök egyszerű beállítani és onnantól kezdve működik. Ha működik úgy, mint a UPC Free Wifi, akkor már jó.
-
válasz
TeeJay #76671 üzenetére
Egyértelműen leírtam, hogy a lakásokban a 66b1 lefedettsége jobb volt.
A 66b1 teljes és stabil csatlakozást biztosított mindegyik lakás minden szintjén, a 65P a sarokhelyiségekben nem volt vagy instabil volt a kapcsolat.
A sokkal jobb wave2 MU-MIMO 4 antennájával együtt.Ezen nincs mit magyarázni. Sokat mértünk, jól mértünk, mások is mértek így.
Ez elég egyértelmű. A wifi szeszélyes jószág, máshol nyilván kijöhetnek más eredmények, de ez elég steril környezet volt a tök üres lakásokkal.
Ettől a 65P szerintem is nagyon jó eszköz, de meg lehetne végre érteni, hogy nem minden esetben jobb minden szempontból, mint a 66b1.
MaCS
-
válasz
TeeJay #76663 üzenetére
Nagyon odafigyeltünk a beállításokra. A műszaki ellenőr és az egyik lakásvásárló is elég profi volt ebben, és én sem először állítottam be és teszteltem routert.
Több eszközzel, több konstellációban összesen több száz mérés adott teljesen konzisztens eredményt. Egy tégla válaszfalnyival mindig erősebb volt a 66-os.
Ez egyébként egybevág az én egy valamikor nyár végén tett próbámmal, amikor ugyan csak a telefonommal és csak mórickamódon, de a beállításokra szintén kínosan odafigyelve nagyon hasonló eredmény jött ki, bár arra nem emlékszem már biztosan, hogy ott a 65P ellenfele egy 66b1 vagy egy új 68-as volt-e, de hatótávban egyértelműen alulmaradt a 65P. Nem verték bucira, de egyértelműen hibahatáron túl volt gyengébb.
Ez egyébként egybevág az általam hirtelenjében talált egyetlen teszt eredményével, ami nagyon jókat írt a 85 (65) P-ről, de érdekes módon nekik is ez jött ki:
The WiFi coverage is not reliable in rooms separated by two walls from the router
Személyes tapasztalataim nincsenek a 65P-vel, de miután a tanácsomra több ismerősöm is ilyet vett, rá tudok kérdezni, hogy náluk kifejezetten mi a helyzet a lefedettséggel. Azt tudom, hogy összességében nagyon elégedettek az eszközzel, és számomra is imponálóak a vele kapcsolatos tapasztalataid. De a wifis lefedettség a jelek szerint pont nem az erőssége.
MaCS
-
pinnacle
nagyúr
válasz
TeeJay #76566 üzenetére
Köszi, de mi a fene lehet ott, ami kidob a 100-as csatornákról? Gondolom nem a UPC routere. 40-es csatornán is többen vagyunk. Illetve lehet mégis? Most csak én vagyok ott, gondolom nem sokáig.
-
pinnacle
nagyúr
válasz
TeeJay #76523 üzenetére
Igen, de ha jól emlékszem azt írtad, hogy neked hetente mászik el, nekem meg 10 perc után. Ráadásul nem is kellene, mert 5500 MHz-n van. Ezért lenne jó tudni, hogy ez minden Asus routeren így van, mert akkor az ő hibájuk, amit talán lehetne javítani firmware frissítéssel. Ha jelezzük nekik.
100-as csatornán kész csoda a 65P, jobb a teljesítménye 5GHz-n, mint 2,4GHz-n.Ha nem lehet javítani, lehet inkább veszek egy TP-Linket. Router csere óta üldöz a család, hogy a távolabbi szobában gyenge a Wifi. TP-Linknél azt mondták, nem tudják MAC cím alapján, mi lehet ez a csoda Wifi, ami betonon keresztül majdnem azonos teljesítményt ad, a szobában lévő Asus-al. Szerintük a Deco sorozat a legjobb.
-
-
-
-
-
-
válasz
TeeJay #76179 üzenetére
Csak a tényszerűség kedvéért, nem okoskodtam, hogy az AC85P mennyivel jobb. Csak idézni tudom magamat: "nem tudom, hogy ez az eltérés esetleg nagyobb hatótávolságban megmutatkozik-e. Mivel összesen 10e Ft a különbség vételárban, megéri nekem a nagyobbat venni, ha jobb"
Tehát bizonytalan voltam, hogy jobb-e, mert a fórum nem 100%-ig kimerítő olvasása alapján azt gondoltam, hogy valamennyi különbség van köztük wifi tekintetében. Ki gondolná ugyanis józan ésszel, hogy pontosan ugyanolyan dobozt árul az Asus magasabb áron, és nüansznyi különbség sincs köztük. Mert szokták ugyan a gyártók ugyanazt a terméket alacsonyabb szegmensbe pozicionálva is árulni, de akkor általában valamit azért csak letiltanak.
De látod, mindenki alkalmas valamire, ha másra nem, hát elrettentő példának.
így legalább okoskodásom és kavarásom módot adott arra, hogy Vargalex összegyűjtse az infókat, és így elég egyetlen hozzászólást linkelned a jövőben.
Amiről viszont nem tudom esett-e itt már szó, hogy sem a 65p sem a 85p oldalán nincs manual! Egy barátomnak akartam ajánlani természetesen a 65p-t, de előtte meg akartam nézni a biztonság kedvéért a gyári kézikönyvet, hogy tud-e access point módot, de nem találtam kézikönyvet. A specifikációban sem írják. Ha összevetem például a 66U b1-gyel, akkor a működési módnál ez van a 66-osnál: Vezeték nélküli útválasztó mód, Hatótávkiterjesztő mód, Hozzáférési pont mód, Médiahíd mód. Az AC65-nél semmi.
Ettől függetlenül még persze alkalmas lehet rá, csak ugye én ha biztosra akarok menni hogy milyen funkcionalitással bír egy adott eszköz, mindig a gyári kézikönyvet tekintem irányadónak.
-
válasz
TeeJay #76127 üzenetére
Nekem csak egy gyors kipróbálásra volt lehetőségem a minap. Nem is a legegzaktabbra, de próbáltam alapos lenni.
Nekem az jött ki, hogy mindkét hullámsávban egy szobával távolabbról tudok csatlakozni a 66-oshoz, ahol viszont még mindkét router jelerőssége jó, ott 20-25%-kal gyorsabb a 65P, amikor egyedül a tesztkészülék kapcsolódik wifin.
MaCS
-
gekkoXT
senior tag
válasz
TeeJay #76109 üzenetére
Olvastam, hogy ugyan az belülről és ha más firmware-t rakok rá minden ugyan az lesz. Én sajnos nem akarok ezzel kísérletezni ezért megvettem a 85p verziót. Az árát meg elszámolom a cégemben szóval annyira nem zavar a különbség, de aki akarja, valóban vegye az olcsóbbat, mert a srácok tényleg utána jártak, hogy elvileg azonos a hardver teljesen.
-
gedikart
aktív tag
válasz
TeeJay #76112 üzenetére
Ennyit olvastam róla:
https://www.redeszone.net/analisis/routers/rt-ac85p-ac2400/Although in this firmware of the ASUS RT-AC85P we have a huge amount of configuration options, we do not have the same as its equivalent router or other cheaper routers such as the ASUS RT-AC66U B1 or ASUS RT-AC68U. In this regard we have been disappointed because they have not incorporated all the features we already had before. First of all, we will not have adaptive QoS, although we do have traditional QoS and bandwidth limiter. As for the software to squeeze its USB 3.0 port, ASUS has not incorporated such basic functions as the print server, support for 3G / 4G modem, Time Machine or ASUS Download Master. Nor do we have ASUS AiProtection as the other models of the manufacturer have, it is necessary to give us extra security on the Internet. ASUS has informed us that they will not incorporate into this router AiMesh, a really interesting function to reuse the routers and create a Mesh network, and neither does it incorporate the triple VLAN of Movistar FTTH. Finally, if you use VLANs on the WAN, we will not have hardware NAT available due to a limitation of the Mediatek chipset driver.
As for the price, this router has an official price of € 115, although we have already seen it on Amazon's offer for about 100 euros. The direct competition of this router is in your own home, with the ASUS RT-AC66U B1 or the ASUS RT-AC68U that we have analyzed previously, and that is that these equipment cost less or around what this new RT-AC85P costs, and they get better overall performance except in Wi-Fi, and all firmware functionalities.
RedesZone, would you buy this new RT-AC85P instead of the ASUS RT-AC66U B1 or the ASUS RT-AC68U? If you are interested in Wi-Fi coverage and speed, this RT-AC85P model is clearly superior. If you are more interested in the performance (in writing especially) USB and that also incorporates all the software, and the rest of the ASUSWRT functions that this router does not incorporate (AiMesh, AiProtection, Adaptive QoS, Hardware NAT with VLAns), then better The other two models. -
válasz
TeeJay #76009 üzenetére
Para nincs, és a Woodworm által küldött EntWare-telepítési bejegyzés is nagyon jól néz ki.
A 65P ma egy nagyon-nagyon jó ajánlat -- még akkor is az lenne, ha tényleg csak 65P lenne a házban.
Kérdés, hogy meddig lesz így, nem indul-e be előbb-utóbb a specifikáció szerinti 65P-k gyártása.Ha viszont valaki most vesz routert, és fontos neki a gyári FW-ben nem található szolgáltatás (amint most éppen ez a helyzet, ráadásul az illető nem fog kísérletezni), okkal lehet óvatos.
MaCS
-
-
válasz
TeeJay #76004 üzenetére
Igen, tudom, és ezúton is szeretném kifejezésre juttatni az elismerésemet azoknak, akik erre időt és energiát fordítanak (lásd: Vargalex).
Én viszont maradnék az Asus rendszerénél, mivel használom a szolgáltatásaikat.
És veszettül nem értem a logikáját annak, hogy az olcsóbb típusoknál meglevő lehetőségek miért nincsenek benne a 65P-ben.
MaCS
-
-
Sisco2
tag
válasz
TeeJay #75988 üzenetére
Megkérdezhetem hogy miből gondolod hogy ezekben a relativ ujabb TP-LINK routerekben (mint pl. a Tp-link c9 ac1900) nincs HWNAT? Nekem az ősrégi 10 éves Tp-Link 1043NDv2 -ben is van.
Hol tudok ennek utána nézni adott TP-Link típusoknál? Wikidevi -n nem írják ezt külön ha jól láttam.
-
gergo5991
őstag
válasz
TeeJay #75910 üzenetére
miért nem jó ötlet wifin keresztül torrentezni?
btw valaki tudna ajánlani gigabites nethez routert?
otthonra kellene, 2 gép+2-3 eszköz mindig wifin lenne, jó lenne ha panellakásban is a falak miatt jó lenne a jelerősség.
árilag max 17k kb, eddig ez lett kinézve: link
ha tud valaki jobbat ilyen árért ne tartsa magában -
-
varso
tag
válasz
TeeJay #75910 üzenetére
Isten ments wifin torrentezni. Természetesen kábelen.
Csak valamiért amikor kábelen lemegy már egy 100-300 GB torrenten, akkor általában újra kell indítanom az ONT-t mert valamikor nem csatkakozik wifin bármi más.A TP-Linkből indultam ki a CFW szoftverek miatt, mert ott jóval több dolgot lehetett beállítani DDWRT-n mint a gyári szoftveren. De akkor ezek szerint nem fontos erre a routerre.
A Wifi csak annyiból lényeg, hogy ne legyen rosszabb, mint az ONT-nak, mondjuk gondoltam, hogy nem rosszabb, mert mégis egy komoly routerről van szó.
Köszi a választ! Akkor lehet, hogy majd megrendelem! 🙂
-
pinnacle
nagyúr
válasz
TeeJay #75896 üzenetére
Neked megmarad a 100-as csatornán? Most vettem észre, hogy nekem egy idő után "elmászik". Látható, hogy ugyanott mérve, mennyivel gyengébb lesz így a vétel. Lehet nálunk itt valami radar van?
-
-
mrmft
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Steam topic
- Wise (ex-TransferWise)
- Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Opel topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Új, belépő szintű Radeont kapnak az OEM-ek
- További aktív témák...
- Naim Mu-so 2 Vezetéknélküli all-in-one hi-fi rendszer
- Új/Bontatlan/Garis Google Pixel 9 Peony
- R7 9800X3D/XFX 7900GRE/2x16GB DDR5 6000Mhz/2TB NVMe SSD
- Szép állapot!! Hátlapon kisebb kopások!!! Samsung Galaxy S20 FE SM-G780G/DS - világoskék
- MacBook Air M1 / 2020 / Ezüst / 13" / 256 GB / 8 GB / DOBOZ / GYÁRI TARTOZÉKOK /
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- LG 24GQ50F-B - 24" VA / 1920x1080 FHD / 165Hz 1ms / AMD FreeSync Premium / Adaptive Sync / HDR 10
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 5600X / RX 7600 / 32GB DDR4 / 1TB M.2 SSD
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- Xiaomi 14 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest