- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Milyen mobilnetet vegyek?
- Google Pixel topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
bruno13
csendes tag
Köszi a választ, a net 10 MB-es, és ha nem megy letöltés, akkor is "akad" a játék (laggol?). Volt nálunk egy "szakember" aki pc-ben nagy, de a ps3-ról fogalma sincs, ő annyit mondott, hogy valszeg olyan router kellene, amin van valami olyan beállítási lehetőség, ami játékhoz kell. Én nem értek hozzá egyáltalán, ezért próbálkozom itt "okosodni" és tőletek segítséget kérni. Mit takar a user error?
Bocs ha hülyeségeket kérdezek, nézzétek el nekem, és köszi a segítséget -
ecaddict
senior tag
Igen, ebben igazad van a DIR-655 egy speciális chip-et használ (ez egyébként a Ubicom StreamEngine 5160).
Ennek a chip-nek az a lényege, hogy nemcsak cache, hanem RAM (mégpedig SDRAM, ha jól tudom 192KB) is van a lapkán. Az, hogy ezt a gyors RAM-ot ki is lehessen használni speciális SW architektúrát igényel ami eléri, hogy az IP csomagok feldolgozása mindig itt történik. Azaz cél HW-hez spéci SW is kell (természetesen ez zárt fejlesztés).
Nyilván ez nem volt zökkenőmentes. Részletek itt: Link
Az ötlet egyébként jó (volt), ma már az embedded procikat is elérte az, hogy a proci jóval gyorsabb mint a RAM és a cache sem mindig segít (olvastam már olyat, hogy pl a MIPS proci az ideje felében még így is adatra vár). Nyilván az IP csomagot is nagyjából egyből fel kell dolgozni. Azaz érdemes teljes egészében a gyors belső RAM-ban tárolni.
Ebből jön az a nagyjából kétszeres sebesség előny amit a smallnetbuilder is mért (az xbitlabs szerinti gyári értékek egy kicsit többet mutatnak Link).
Azaz ezek a routerek nagyon jól mutatnak a "performance chart"-on (vagy bármilyen "szintetikus teszten", pl. az iperf alap beállításokkal is ilyen ahol kevés stream van).
Viszont PPPoE-n ill. amikor sok dinamikus kapcsolatot kell kezelni, nemcsak már létrehozott kapcsolatok csomagjait tologatni már nem biztos ez a helyzet. Sajnos ez az amit már nem olyan egyszerű mérni (kvázi mi történik stream limit közelében).
Gondolom nem véletlen, hogy pl. a D-Link 825-ben Atheros 9132@400 használ. Pont mint a TP-Link 1043-ban. OK, 855 megint Ubicom van.Azaz amíg a DIR-655 simán belefuthat HW limitbe (amikor lévén zért a SW nem lehet tudni mi történik), az RT-N16-nél ez kevésbé valószínű.
-
ocsi26
csendes tag
Köszi a választ!
"(szerintem mindegyik tud, csak portot kell forwardolni neki)" - bár így lenne, sajnos elég sokat szívtam a jelenlegi TP-linkemmel, és nem tudtam megoldani máig sem.
Akkor lehet Asus wl-520gc lesz a kiválasztott. Tetszik az ára és a design-ja is.
Akkor ezen tutira menni fog a DD-WRT és ezzel együtt a WOL is?Köszi
-
Köszi. Hálózati nyomtatóra gondoltam. LANon melyik a leggyorsabb közülük? Akkor az edimaxot nem lehetne switch-ként használni? Illetve a tp-linkekre mennyi eszköz mehet egyszerre (tehát 4lan eszköz +1 wifis, vagy akármennyi wifis). A tp-link is tud mindenfélét, mint az edimax? (NAT, portforwarding, tűzfal, meg ami kellhet)
-
minas
aktív tag
avman, Beri köszönöm nektek.
15-20 m-es UTP 2-3 ezer körül van tehát nem nagy tétel. A fúrás nem gond, lyuk és kábelcsatorna van, anno az antennakábel ment arra.
Ettől függetlenül nem fog ártani a vezetéknélküli kapcsolat is, mert akkor legalább a teraszon is tudom használni a gépemet.
Beri: ha aktualizálódik a dolog február folyamán, valószínüleg zavarni foglak privátban.
Néztem eddig a 741 és 841ND-t is, illetve D-Link DIR-300-at, árban hasonlóak, még bogarászom a specifikációjukat és szolgáltatásaikat. Hátha felfedezek valamit. A beállításuk eltérő nehézségeit nyilván nem tudom meg belőle, melyiknek "könnyebb" a konfigurálása (mármint a két márka közül)?
-
luis72
csendes tag
Én is olvastam avman írásait, ezért is kértem segítséget hátha valaki találkozott vele.
Sok összeállításban próbáltam már a routert.
UTP kábel csere, (rövid hosszú), csak egy gép rajta stb. Persze csere is volt.
A számítógépeim mind gigabitesek, de 100-s konfigban is ugyanez a hiba volt.
A szervíz is probált segíteni és adott próba routert.
A próba úgy nézett ki, hogy okés és kevesebbszer indult újra ezért elcseréltem az enyémre.
Ez talán nem indul újra olyan sokszor.
Szerintem nem melegedik nagyon, mert leszedett házzal is újraindul.Szóval furcsa, most próbáltam a mások leírása alapján felemeltem a session számot hátha ennek is köze van hozzá.
Visszaadnák az árát, de minden olyan egyéb routert, ami akartam helyette szinte mindről legalább ennyi negatív tapasztalatot olvastam.
Persze ez a topik is erről szól.Na ettől vagyok meglőve mit érdemes helyette, ami a jövő szempontjából tud min. wan-lan 200 megát
-
Cyrin
addikt
Egyébként nyilván a Netgear-nek nem érdeke, hogy kvázi NAS-t csináljon a routereiből, amikor ott van neki a ReadyNAS családja, ellentétben pl. az Asus-szal...
Ugyanez a D-link is pl.Azért remélem a TP-link még megvan a memóriádban, legalábbis ha sűrűn emlegeted, tuti megmarad
-
törölt tag
"csak akkor kell kliensként működő eszköz, ha wifivel akarsz kapcsolódni valamilyen hálózatra"
Köszi! MOst hogy megvettem és ma belőttem, rájöttem a leírásából.
A gond csak ott van, hogy a 2500 FT-os USB-s Wireless adapter 2 falon keresztül már csak 1 egységgel látja a Tp-Link routert, néha még azzal sem és nem csatlakozik, vagy ha igen, akkor leszakad. Szerintetek? Van vmi 2700-FT-os antennás Wireless adapter az ipon-nál, az jobb lenne? Vagy erősebb WIFI router kellett volna? Ötlet? Holnap megyek du. ipon-hoz, ha tudnátok segíteni esetleg cserélnék még vmi eszközt, de túl drágát nem akarok, a TP-LInk 6eFT volt, ez az adapter meg 2,5k. [link] [link]Vagy ha megvenném hozzá ezt a jelerősítőt, az segíthet? [link]
-
-
nVIPER
senior tag
Nekem a torrent nagyon durván megy, 60-as upc van, 7,5 megát viszi is. Most egy 64gigás filmpakkot töltök le, mindjárt meg is van. Eddig semmi fagyás, semmi akadozás, fixen megy minden, mellette még skypeozok is, folyamatosan kérdezgetem a partnert, hogy akad a hangom vagy valami torzítás. Eddig minden hibátlan. Ma megkínzom rendesen.
-
shadoan
tag
-
törölt tag
-
atesss
addikt
Hát igen, azért mi is megvárnánk egy tapasztalatot, mielőtt egy ilyen Belkin F5D8235-4 -t vennénk.
De fanyalogtak itt még mások is a Belkin-re, ennek mi az oka pontosabban ?
Ennyire megbízhatatlannak számít ?
Az hogy 3 év garancia van hozzá (a linklt boltban legalábbis), az mondjuk jól jön.
Bár ettőlmég nem csak 3 év működést várok el egy routertől... -
atesss
addikt
Szerintem az bőven elég lenne akkor sávszélesség-korlátozásban, amit az 1043ND tud, úgyhogy ha nem kell nyomtatószerver, akkor ő a kiszemelt, a jó ára miatt.
Gigabit, nagy sebesség, nyomtatómegosztás nélkül: 1043ND
100Mbit, kisebb tempó (igazából nem tudom megmondani mennyi, hátha valaki más mért már wan to lan-t), nyomimegosztás: n13u
Igen, akkor ezek tűnnek jónak, köszi.
N16 se lenne rossz, csak az már biztosan túl drága.És 100Mbit, kisebb tempó, nyomimegosztás nélkül ?
Sima N13, ha létezne ilyen [link]
(És N15U sem létezik. Vagy csak itthon nincsenek ezek ?)
Egyéb ötlet, de lehetőleg a 18e-s 1043ND-nél azért észrevehetően olcsóbban ?1043ND-nek milyen a Wifi sebessége ?
Mert szerintem nincs olyan gyors, mint az Asus-ok (PH teszt: [link]). -
atesss
addikt
Hát azért 30e+-ért ez már drága.
Én (ha kellene, és ha lenne rá pénzem) valószinűleg ezt venném, most is egy WL-500gP V1-em van.
Torrentkliens igazából nem kell, legalábbis nem mondták unokatesómék, csak láttam az N-13U-nál hogy elvileg van benne, csak annyira akartam rákérdezni, hogy ebben már alapból használható-e (nem úgy mint ugye az, amit alapból a WL-500gP-hez adtak...).
De custom FW nem hinném hogy kell nekik, annyira nem is értenek hozzá.
Meg laptopjuk van, ahol a fogyasztásban már nem lehet túl sokat megtakarítani, ha a routerrel töltesz le. Viszont azért mégiscsak bonyultabb, és hosszadalmasabb (elöször a routerre kell letölteni,stb.) a routert használni erre.Seed-elni meg nincs sok értelme otthoni nettel eleve (na jó Digi esetleg), egy havi 4e-s seed szerverrel annyira fel tudja javítani az arányát, hogy utána több évig nem kell ezzel foglalkoznia. Legalábbis nekem most így sikerült.
A nyomtatómegosztás is kérdéses, csak eszembe jutott, hogy esetleg jól jöhet, aztán mondanám nekik, hogy van ilyen lehetőség, enélkül van X Ft-ért egy; ha tudja, akkor meg Y forint, kell-e. Aztán megmondják akkora árkülönbségért kell-e. De ha 30e-t mondok Y-ra, akkor biztos nem fog kelleni.
Alkalmazáspriorizálás helyett "klienspriorizálás" (magyarul hogy egy adott gép max. valahány MBit-et kaphat meg; tökmindegy, hogy milyen alkalmazással) kellhet, de egyenlőre ez is csak az én ötletem.
De bíztam benne, hogy 2010-ben ez már az összes N-es routerben benne van, de akkor ezekszerint sajnos tévedtem. -
atesss
addikt
Jó ára van, csak nem Magyarországon.
Meg kellett volna venniük Luxemburgban.
De miért, amúgy mennyi külföldön (Európában), és itthon ?
Bár itthon most 18e-ért linkelte krealon.És ez hány MBit-et tud routolni max. ?
És a router számára lehető legjobb (pl. ugyanilyen chipes, vagy akár TP-Link is) adapterekkel néhány m távolságból Wifi-vel mennyit visz át max. ?
A WAN és a LAN portok is Gigabitesek ?Sávszélesség menedzsmentnél nem csak QoS-re gondoltam, hanem arra, hogy saját magad tudjál megadni a gépek közt egyrészt prioritásokat (nem csak alkalmazás, hanem gép, vagyis LAN port száma, vagy wifihez IP vagy MAC alapján is), vagy akár limitálni egy-egy gép max. kapcsolódási sebességét x MBit-re.
-
-
Balageee
csendes tag
"Akkurátusan dobáld ki őket, vagy add el aprón. A legolcsóbb router, ami át bírja tekerni a 80/25öt a tp-link 1043ND."
Ezeket mértétek, vagy próbáltátok, vagy csak papíron van leírva? Azért kérdezem, mert nekem pont egy ilyen 80/25-ös netem van és a jelenlegi Linksys WRT54GL ezt szegény még nem tudja, így tehát egy gigabites router vásárlása előtt állok. Személy szerint a Linksys WRT320ND-t néztem ki, de nem merem még megvenni, mert nincs tuti infóm, hogy tényleg tud e 80-at lefele, vagy sem, mert akkor nem veszem meg nettó 18K-ért.
-
-
n@no74
csendes tag
Először is köszönöm a választ !
nem szeretnék seedszervert, sem letölteni extrém mennyiségben, csak szeretném használni azt a sávszélességet amiért fizetek. nem vagyok expert és sajnos én vagyok a szűk keresztmetszet...
alapvetően energiatakarékosság miatt merült fel bennem ez a lehetőség... és a port forward miatt... -
marcanka
csendes tag
adó részen a tplink 1043van +1 grid antenna
vevő részen egy Edimax BR-6574n +1 grid
mind a 3rom csatlakozót probáltuk és nemjó egyik sem.
a gyári antennával ment a digi.net oda-vissza 2-3 szoba távra 2 router megy rendesen
30as diginet teljesen átment a tesztnél.csak a két házban inditásra halt meg minden, mondjuk 3km a táv.
tp link lehalt a griddel és nemtudtunk jelet mérni, se admin oldal se a laptop a szobában
15perc volt egy oldal megnyitása a laptopon. -
nVIPER
senior tag
Jó le is rendelem a routert. Remélem hibátlan lesz. Annyit akartam még tőled kérdezni, eddig nem próbáltam: Ha a wireless átviteli sebességet beállítom mondjuk up to 300Mbit-re, és van 2 laptopom, az egyik támogatja az N-es szabványt, a másik nem, akkor ami nem támogatja, azt is ki tudja szolgálni, vagy csak akkor ha leveszem 54-esre?
-
Beri
addikt
A lényeg az, hogy ha szükség lehet arra, hogy a router kliensként is működjön, akkor az 543-at vedd, egyébként meg az 542-t, hacsak nincs tp-link féle wifikártyád, ami tudja ezt a 108Mbites mókát, mert akkor kalandvágyból jöhet a 642. Stabilak ezek az eszközök, nem lenne gondod egyikkel sem, egy 642-re rászúrtam 50/25-öt pppoe-n, torrent down/up 5.7/1.5MBps-nél még nem laggolt a kezelőfelülete, nem szaladtak meg a pingek, stb., tehát nem erőlködött a procija.
A hatótáv-kérdés visszatérő téma itt, nem lehet megmondani, hogy nálad hogy fog viselkedni egy router falakon át, stb., viszont ezek között az eszközök között valószínűleg semmi különbség nincs ilyen tekintetben.
Mekkora amúgy az a "nagy" sebesség, amire gondolsz?
-
nVIPER
senior tag
Jó rendben. Bár én cisco gépeket telepítek mindig mindenüve, ezért ragaszkodom a Linksyshez, főleg, hogy buherált rendszert lehet rá tenni. Bár Itt van a D-link dir-825-ös is, ez is szintén 2 sávos, de az Atheros chipsetről sokat nem tudok, a Broadcom durvább cuccokat gyárt szerintem. Árban a d-link olcsóbb egy kicsit
.
-
Viperator
őstag
Szia!
Ár szempontjából a TL-WR841ND (2 antenna csatlakozási lehetőség) olcsóbb, mint a TL-WR941ND (3 antenna csatlakozási lehetőség). Csak annyi a különbség, hogy eggyel kevesebb az antenna (a többi funkció ugyanaz). Most egyelőre kábeles megoldást terveztem. Tehát jó a TL-WR841ND a 30/20 sebességhez?
Paraméterek megtekintése: [841] és [941]
Üdv!
-
dbius
veterán
Neked TL-WR1043ND-d van?
Ha igen, milyen oprendszer alatt használod? (főként Linux, ill. win7 érdekelne, ill. hogy tapasztaltál-e gondot ezen oprendszerek alatt a routerrel, főként csatlakozási problémát titkosítás használata mellett)
Ugyanis azért akarnám cserélni a jelenlegi routeremet, mivel vista és win7 alatt néha érdekes dolgokat művel, jobban mondva hirtelen meggondolja magát és nem lehet hozzá csatlakozni semmilyen titkosítással, ill. anélkül sem, csak és kizárólag akkor, ha statikusan állítom be a tcp/ip-t a kapcsolódni kívánt gépen. (már több topicban is végigjártuk a témát, és arra a következtetésre jutottam, hogy a router okozza, mivel semmilyen megoldás nem segített megoldani a kapcsolódási problémát)
-
sipi83
aktív tag
Hali !
Értem, majd akkor elválik hogy milyen lesz a vétel. De egyenlőre csak a szomszéd szobáig kell, addig meg simán jó!
Igen pont abból a HSZ-ben találtam a típust és kerestem rá a neten. Ahogy olvastam mások is jó véleménnyel vannak róla!
Ha nem lesz ellenvélemény szerintem megrendelem majd!
Addig is köszi! -
syler
aktív tag
Szia. No úgy néz ki megvan a hiba. Ugyanis telepítettem újra a drivert, lekorlátoztam 80%-ra a torrentet és mégis vannak ilyen 10 mp-s szakadások. A hiba a diginél van. Van itt a lépcsőházban egy srác akinek szintén 80/25 netje van. Nála is jelentkezik ez a "probléma" és torrenten is beszéltem egy sráccal akinek szintén ez a baj. Nem panaszkodom egyébként, mert 3 nap alatt a feltöltésem 311 GB
-
törölt tag
-
dferee
tag
-
marcias
őstag
Így viszont adódik egy "kis" probléma. Méghozzá, hogyha a kétmagos Atom nem hajtja ki az alaplapi gigabites LAN-t, és venni kell PCI-ost, akkor nem fogom tudni hová rakni a szintén PCI-os SATA-bővítőkártyámat, mert az alaplapon csak 2 csati van. Szóval csak remélni tudom, hogy elég lesz ez a proci úgy is, hogy az alaplapi csatlakozót használom.
Amúgy a mostani szerver a maga nemében egy kiváló darab, P3-as 933MHz, 512ram, és intel pro 100. Simán viszi a 100mbitet, kisebb prociterheléssel, mint egy 2,66ghz-es celeron, ráadásul halk, és 40-50W körül eszik mindenestül. -
ecaddict
senior tag
Ezzel az erővel azt is lehetne feltétlelezni, hogy a diszk is bőven bírja a 50 MByte/s-et. Mostanában 3.5"-os HDD-k esetén még a minimum amivel írnak is kb a 1.5x ennek. Úgyhogy van némi tér oprendszer fragmentációhoz stb.
2.5" HDD (ha nem a raptorokról van szó ami nem igazi 2.5" diszk; én egyébként egy raptor 300-ast használok) viszont kétes, hogy fogja bírni a 50 MByte/s-et.
Szerencsére ezeket viszont nagyon jól lehet mérni (Linux: sudo hdparm -tT /dev/sdx, Windows: HD tune).
Azaz, ha valaki azért szeretne gigabites routert venni, hogy nagy mennyiségü fájlt mozgasson ezen keresztül érdemes néhány sebesség tesztet végezni előtte (iperf, hdparm). Alkalmi (nagy mennyiségű) adatmozgatáshoz (bár lehet kicsit kényelmetlenebb) egy eSATAs rack jóval költséghatékonyabb megoldás lehet mint a teljes rendszert felhozni erre a sebesség szintre.
A WiFi-s része ezeknek a gigabites routereknek (hiába n-es), inkább a 100Mbit-es (Fast) Ethernethez van közel.
Streaming-re meg majdhogynem bármi jó ami elég stabil.
-
marcias
őstag
Hát, márpedig én szeretném megtalálni az arany középutat a nagyon kis fogyasztás és a nagyon jó hálózati sebesség között
Persze könnyen lehet, hogy az nem egymagos Atom lesz.
pereces: Intel PRO 1000 GT tetszik, még az árát is kicsengetem, ha valóban van értelme. Egyébként Intel ITX lapokat nézegettem, az azokra integrált hálózati vezérlők nem jók? -
ecaddict
senior tag
Nem mindig a router szokott lenni a szűk keresztmetszet. Különösen LAN-LAN esetben nem.
Pl. hiába van mindkét gépemben gigabites LAN, nem tudom megmérni az Asus RT-N16 sebességét, mert ehhez az egyik gép túl lassú.iperf ezt adja, amikor a visszahurkolást használom (azaz a csomagom ki sem mennek a háló kártyán):
iperf -c localhost
------------------------------------------------------------
Client connecting to localhost, TCP port 5001
TCP window size: 8.00 KByte (default)
[1908] local 127.0.0.1 port 1353 connected with 127.0.0.1 port 5001
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[1908] 0.0-10.0 sec 817 MBytes 685 Mbits/secUgye ez nem éri el a gigabitet úgy, hogy a háló kártya benne sincs, csak a processzor megy a maximumon. Ha simán router nélkül összekötném a gépeket tovább esne amit az iperf mér (esetleg már ekkor a router maximuma alá, úgy hogy a router még benne sincs a mérésben).
Hiába gyors a másik gépem (Intel E7600):
iperf -c localhost
Client connecting to localhost, TCP port 5001
TCP window size: 49.4 KByte (default)
[ 3] local 127.0.0.1 port 56242 connected with 127.0.0.1 port 5001
[ ID] Interval Transfer Bandwidth
[ 3] 0.0-10.0 sec 6.36 GBytes 5.46 Gbits/sec(Ha kicsit játszok az -l és -w paraméterekkel 10Gbit felé is tud menni).
Azaz röviden: Ha valaki gigabites routerek tényleges sávszélességét szeretné megmérni, minimum valamilyen gyors legalább kétmagos gép kell hozzá (leginkább deszktop gép).
Ha a visszahurkolós teszt 10 Gbit/s alatt ad, azzal a géppel hozzá sem érdemes kezdeni.Hasonlóan LAN-LAN átvitel esetében simán lehet, hogy a proci fogja a sebességet nem a router és meg csak nem is az ethernet kártya.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- BestBuy ruhás topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Autós topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Beszántaná a marketingért felelős részlegét az Intel
- Elektromos cigaretta 🔞
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Easun iSolar SMW 11kW Twin Hibrid inverter // Dupla MPPT // BMS // WiFi
- GAMER PC : RYZEN 7 5700G/// 32 GB DDR4 /// RX 6700 XT 12 GB /// 512 GB NVME
- GAMER MSI LAPTOP : 15,6" 144 HZ /// i5 12450H /// 16GB DDR4/// RTX 4050 6GB/// 1TB NVME
- Manfrotto 055 magnézium fotó-videófej Q5 gyorskioldóval
- Sony ECM-W2BT
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- AKCIÓ! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E754 - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" HD I HDMI I W10 I Garancia!
- Samsung Galaxy A54 5G , 8/128 GB , Kártyafüggetlen
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged