- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magisk
- Milyen GPS-t vegyek?
- Mobil flották
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- iPhone topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PuMbA
titán
válasz
Throme #45011 üzenetére
Nem, a 77D most egy új számozás, de a 760D utódja
(#45013) jjeahh: Használtan nem igazán néztem, de szerintem lenne értelme, hogy folytassák az ilyen kisebb MILC-eket, de adjanak DSLR méretűeket is az alsó kategóriában nagyobb akksival és akkor az üzemidővel sem maradnának le a DSLR-től
Szerintem biztos meg fogják lépni majd...
-
sid87
senior tag
válasz
Throme #44405 üzenetére
Nem nagyon szeretnék objektívet cserélni. Annyira komolyan nem akarok vele foglalkozni.
Méret eléggé számít, nagyon kicsi a kezem, kb mint egy lányé sajnos.. És jó lenne ha könnyen tudnám hordozni, nem külön táskát kéne vinni. Selfie funkció kifejezetten tetszik, nagyon sokat szoktam csinálni. Sok tesztet néztem róla, és nagyon jókat mondtak, hogy könnyű, gyors fokusz, szép kép. Nekem ennél nem kell több szerintem. Az meg hogy lehet telefonról irányítani nagy plusz.
Igen, turistafotózás lenne a cél, kiegészítve, hogy ha látok valami számomra kedves témát, lehessen kicsit babrálni a beállításokban, családdal közös gyors és jó minőségű kép készítése (tehát jobb legyen a minősége mint egy telefon előlapi kamerának).
(#44404) Econ
Köszönöm, megnézem! -
jjeahh
nagyúr
válasz
Throme #43759 üzenetére
Én is így láttam egy ideig amúgy, de aztán beláttam, hogy még mindíg van a dslr-eknek belépő fronton is létjogosultsága pár dolog miatt... a teljesség igénye nélkül:
- kisebb városokban, vagy akár zöldségpiacon is kapható canikon helyben. Nem mindenki lakik Bp-n és nem mindenki szokott hozzá az online vásárláshoz.
- olcsón van rá autofókuszos nifty fifty üveg... bár ez inkább a canonra igaz, a nikon 50/1.8G már az oly 45 és a sony 50/1.8 árában van tudtommal
- canikon logó, "komoly" fotográfus kinézet, mert ami nagyobb az biztosan komolyabb is, mindenkinek olyan van és már nagyon mélyen beleivódott az átlagfelhasználókba, hogy a DSLR az igazi, a többi játékszer... Na most amikor ezek után valakinek az arcába nyomsz egy kisebb méretű milc-et "idegen" logóval a homlokán, azt nehéz feldolgozni.
- nincs mindenkinek szüksége okosabb tipp topp gépre, van akit a több ficsőr, tárcsa, gomb, érintőkijelző csak összezavar.Más érvet én személy szerint most így hirtelen nem tudnék mondani...
-
kutga
félisten
válasz
Throme #43731 üzenetére
Sokáig használtam ultrazoomot épp a nagy zoom átfogás miatt, de hamar rájöttem hogy tele állásnál rém sötét képeket készít. Aztán vettem egy kisebb zoom átfogású, de fényerős obival rendelkező kompaktot, de azzal valahogy sosem tudtam megbarátkozni (Fuji X10). Most ezt váltanám.
-
kutga
félisten
válasz
Throme #43724 üzenetére
Igen, karácsonyi ajándék lesz. Addig megpróbálok túladni a mostani kompaktomon is.
Az ár nyilván addig változhat. Egyébként az 5300 olcsóbban is van, a kisebb, 18-55 VR objektívvel. A milc vonal érdekes lehet, de most úgy vagyok vele hogy egy rendes tükröst szeretnék, aztán ki tudja.
-
-
rgranc
aktív tag
válasz
Throme #42756 üzenetére
@Throme: Az hogy elhatároztam magam, az egy dolog, a gép még nincs a kezemben
És ahogy fefe9 is írta feletted (kösz!), rendszerben kell gondolkodni, még obim sincs úgyhogy bármi megtörténhet ahogy elég pénz lesz hozzá a kezemben.
Kicsit későn ugyan, de eszembe jutott hogy megnézzem milyen gyújtótávolsággal fényképeztem a legtöbbet a kompaktjaimmal (szóval milyen obi lenne a fontosabb), és az utolsóval majdnem fele (44%) 20mm-en, a legnagyobb látószögön készült, háromnegyede (10003 képből 7715) 100mm-nél rövidebb gyújtótávolsággal, és csak 12% 200mm felett. Az az előtti kompakt 15197 képéből 8239 (54%) készült 24mm-en, a legnagyobb látószögön, bő háromnegyede 100mm alatt, és 14% 200mm felett.
Na ez alapján akkor túl kellene tudnom élni azt is, ha maradok egy kitobjektívnél, ott viszont - ahogy többen leírtátok többször is az elmúlt pár oldalon a topikban - a Sony nem remekel... A Panánál viszont a 12-32 sokkal rövidebb, a 14-42 meg ugye már 28mm-en indul. Erre van valakinek (hasonló árkategóriában maradva) valami ötlete esetleg? És más rendszeren (ami nem DSLR)?
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Throme #42756 üzenetére
A dpreview is az 50 f1.4-el teszteli a Nikon vázakat, ami egy közepes minőségű objektív, nem sokkal jobb rajzú mint egy modern kitobi, míg a Sony vázakat a Zeiss 55 f1.8-cal, ami meg az egyik legjobb ma kapható fix. És a tesztképek alapján sokan el is könyvelik, hogy a Sony mennyivel jobb. Aztán felcsavarják a 16-50-et, vagy az A7-esekre a 28-70-et és jön a meglepetés...
-
rgranc
aktív tag
válasz
Throme #42750 üzenetére
Közel sem a legfontosabb szempont az eladhatóság, de ott van valóban.
De szerintem még ezzel sem vagyok egyedül, nem is olyan rég volt itt a topikban fórumtárs aki milliós cuccot vett újonnan (németben) visszaküldési garanciával, aminek a költsége a teljes ár egyszámjegyű százaléka volt talán. Na kb. maximum akkora veszteséggel szeretném én is kipróbálni a gépet, akármit is veszekAz viszont erős túlzás hogy mindegy mi van a tesztekben...
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Throme #42732 üzenetére
Nem, szükség van rá, de olvasgatom a fórumot, és úgy látom, nem mindig lehet optimális választ adni. Az valójában nagyon is jó, ugyanis azért van, mert igazából egyik gyártóval - legyen Canon, Nikon, Sony, Olympus, Panasonic vagy Fuji stb. - sem lehet mellényúlni, néhány modellt leszámítva.
Vegyük rgancot, sikerült elbizonytalanítani, és az eddig megismertek alapján tulajdonképpen bármelyik gép megfelelne neki.Econ: már bocsi, de te állítottál valamit, ezt neked kell alátámasztani tényekkel, nem én fogok utána keresgetni. És ameddig nem teszed, addig bizony csak VÉLELMEZED, hogy ez a legtöbbet eladott cserélhető objektíves MILC. Amúgy könnyen lehet igazad, hiszen nagyon népszerű modell, és régóta - bármely konkurens terméket meghaladóan - a piacon van, de ettől még nem lesz TÉNY - tehát ne állítsd be úgy, mintha az lenne.
-
törölt tag
válasz
Throme #42452 üzenetére
Ha visszaolvasol, láthatod: többen tudni vélték, hogy a fényképezőgép specifikációjában a gyártó garantálja a 4K felvétel hosszúságát. Aztán kiderült, hogy nem, de van, akinek ezt több nekifutás után sem sikerült megértenie.
A részemről ez egy tényszerű tájékoztatás volt. Többen azok közül, akik megértették, a felismerés miatt meglepettek és némileg csalódottak voltak, amiért nem lett igazuk és ezt kellemetlen lenne beismerni nekik.
Világosan leírtam azt is, hogy igen, a Sony fényképezőgépek 4K-ban hajlamosabbak a túlmelegedésre és hogy ezért a gyengeségéért cserébe a 4K-s videózásban egyedülálló a tudásuk. Valamit, valamiért. Azt is leírtam, hogy természetes a legerősebb szereplő gyengeségeinek nagy nyilvánosságot kapó kritikája, sőt, ez jó is, mert jobb teljesítményre ösztönzi a gyártókat. Olyan ez, mint Monica Bellucci felbukkanása lehetett egy 20 évvel ezelőtti falusi bálon: mindenki elismeri, hogy Ő a legjobb nő, de néhány legény azt részletezi egész este, hogy milyen sz@r már, hogy főzni sem tud.
-
törölt tag
válasz
Throme #42363 üzenetére
De írta is, hogy fél órányi videózás után melegedett túl a gép. Azt pedig konkrétan nem vállalta a Sony, hogy a 4K-s videó garantáltan X ideig fog menni. Ha egész nap videózni akarsz 4K-val, arra a Sonynak van egy saját (kamerás) termékvonala. Ha csak 1-2 perces snitteket akarsz, mint a felhasználók 99 százaléka, akkor meg jó a fényképezőgép is, ilyen egyszerű. Én például nem vagyok profi, de a munkámhoz jól jön, hogy vlogot készítek, aminek az adásait átlagosan 60-70 ezren nézik meg. Erre bőven jó a fényképezőgépem is, amelynél még soha nem volt gond a túlmelegedéssel (A6000). Ha több órás konferenciákat és egyéb eseményeket akarnék egybefüggően rögzíteni, akkor meg vennék egy videókamerát, amit erre terveztek.
Ami engem illet, inkább választom azt, hogy legyen 4K még akkor is, ha csak 5 percre van limitálva, mint a kis kompaktnál. Videóban kivétel nélkül minden márka fényképezőgép kínálatára van miért panaszkodni. A Sony túlmelegedése slágertéma lett, ami a piacvezető voltukból adódóan teljesen érthető. Remélem, legközelebb már csak a 30 perces videós limit miatt fogják szidni őket.
Bocs, a Canonra rosszul emlékeztem, talán a Nikon D810-zel kevertem össze.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Throme #42258 üzenetére
Számomra egyik nagy előnye az EVF-nek, hogy zebrában mutatja a kiégés közeli területet, amiről nélküle nekem fingom sincs, hogy lenne e és így egyúttal látom azt, hogy ha akarom merre korrekciózzak. Másik nagy előnye természetesen a manuális fotózáskor jön elő, az élesség állítás sokkal könnyebb és pontosabb.
Ki kellene próbálnod egy rendes mai evf-es vázat, sejtésem szerint ilyenhez még nem volt szerencséd. A benne látott képméret nagyobb a legtöbb dslr-énél. -
Rapid136
őstag
válasz
Throme #42258 üzenetére
Oké, vegyük a (nem profi) természetfotózást, hasalsz a réten a lepke mellett:
DSLR - elveszed a géped a szemedtől, elveszted a kompoziciót, elszáll a modelled
MILC - meg se mozdulsz, egy gombnyomás a kép visszaellenőrzése, már exponálhatod a következőt
és igen belenagyítunk a képbe, az EVF-fel mire pislog a modelled már túl is vagy azon hogy éles-e a szempillája a lánynak
amúgy meg automatikusan az LCD és az EVF között, szóval ha mutatni akarok képet, csak elveszem a szememtől
és ez tudod miért vicces? mert a Sony csinált egy appot ami ezt használja ki arra hogy érintésmentesen exponálhass
nincs távioldód, de szeretnél egy bemozdulásmentes képet? rakd le a gépet bárhová és tedd a kezed az EVF elé
persze exponálhatsz mobilról is, sőt a főbb funkciókat is beállíthatod róla... -
Tin_Shield
őstag
válasz
Throme #42252 üzenetére
Én inkább úgy fogalmaznék a minimális információk megvannak. Egy gyakorlottabb fotósnak ezek már többé-kevésbé elégségesek, de pl a wb-t, az expo kompenzációt, a beégést/bebukást stb nem mutatja, és ezeken - főleg egy tapasztalatlanabb fotós esetében - legalább annyi kép elhasal mint egy rosszul megválasztott záridőn vagy blendén.
-
Rapid136
őstag
válasz
Throme #42252 üzenetére
Ja, sötétben is látható akárcsak a téma a tükrös gép keresőjében
Meg az elkészült kép amit nem tudsz visszanézni csak ha elveszed a szemedtől
Siralmas élmény volt a haverom aki a nemzet szinészét fotózta ugy hogy kattint, szemtől elvesz, szemüveg le, megnéz, szemüveg fel, kattint... -
xXxian
senior tag
válasz
Throme #42188 üzenetére
Szia,
Azt a terméket, amit más 14 napig használt nem hiszem, hogy újként eladják. Fényképezőgépnél ez különösen kritikus, mivel az expószámot meg tudod nézni. Két hétnyi teszt alatt ez több ezer is lehet.
3 napos elállás NINCS. Kamu. Városi legenda. 3 napon belül, ha elromlik a vásáslás helyére viheted vissza. Azután szervizbe.
X
-
tvamos
nagyúr
válasz
Throme #41948 üzenetére
Csábító lehetne a nikon tulajoknak, a bevásárolt obik miatt, Meg a jol megszokott ergonomia, amihez sokan ragaszkodnak, hogy kezre all, meg azert vilag egyik legnagyobb, es leghiresebb optika gyartoja, meg lehet ezt meg ragozni.
Mondjuk én sajnálnám az OVF-et, de valamit valamiért. Orulok, hogy nem csak en vagyok ezzel igy. Oke, nekem egyaltalan nincs keresom, de hianyzik nagyon!
Azert jo a CX, mert kicsit tobb jatekot enged, mint egy compact, vagy ultrazoom. Szerintem az egyetlen hatranya az, hogy kicsit draga ezekhez kepest. Remelem, marad!
-
Rapid136
őstag
válasz
Throme #41912 üzenetére
"Amúgy meg wb és hasonlók kijelzése adott D7k-n is, még csak fel sem kell emelni hozzá a gépet ....."
A kijelzés lehet, de az EVF azt a képet mutatja szineltéréssel, alá és fölé exponálással együtt ami elkészül, egy tükrösnél meg veheted el a szemedtől hogy megnézd mit csináltál.
Az élességet, mondjuk makronál sokkal hálásabb a gép elmozditása nélkül leellenőrizni szinte a kép elkészültével egyidőben a belső keresőn.
Egy MILC vázzal ott is fotózhatsz ahol nem szokás, nem lehet, akár derékmagasságból is exponálhatsz. Egy tükröst a szemedhez emelsz már megváltoznak az emberek.
Na mindegy én 3 komolyabb DSLR után már nem szeretnék még egyet, az A7 a legtöbb igényemet kielégíti. -
jjeahh
nagyúr
válasz
Throme #41908 üzenetére
Használtál már hosszabb ideig valamilyen modernebb milc-et? Mert a hsz-d alapján kétlem. Sok szempontból tudásban már az öreg ósdi g6-om is lekörözi a d7k-t és néhány ezek közül "életmentő" is lehet... pl:
- forgatható érintőkijelző, touchpad af: makrónál, gombafotónál én már biztosan nem hasalnék, hogy a keresőt kukkoljam, tavalyelőtt, amikor még nem használtam kullancsriasztó löttyöt és hasaltam, 5 kullancs csípett meg csak ősszel. A touchpad af meg zseniális, semmilyen más megoldással nem lehet gyorsabban áthelyezni a fókuszpontot, ha ezért maradnál le a témáról életmentő lehet...
- kijelzőn is gyors af: földközeli témáknál szintén jól jön
- evf: wb-t, expót, hisztogrammot meg egyéb segédeket megjelenít, ergó sosem cseszem el a képet rossz expóval és videó alatt is használható
- normális videó minőség: amikor megláttam a d7k videóját fogtam a fejem.... Túlélesített interpolált szutyok olyan hibákkal megspékelve mint az ujjnyi vastag aurák kontrasztos témák körül.
- e-shutter: timelapse alatt jól jön (d7k egyáltalán tud ilyent vázban?), olyan eseményeken meg ahol nem lehet zárat csattogtatni szintén életmentő
soroljam még?... persze van amiben még ma is modernnek számít a d7k is, pl a szenzor nem rossz, de ma már nem szenzort veszel expó gombal, hanem komplett gépet. Jelenleg pl én is ott tartok, hogy váltanom kéne és nem a szenzor miatt fogok... újabban egyre többször érzem azt, hogy az állványt cipelni macera, ezért jól jönne egy szenzorstabi, a pana színektől meg kezdek falra mászni. Szal egy mai váz messze nem merül ki egy szenzorra drótozott expó gombban -
energomatt
őstag
válasz
Throme #41810 üzenetére
Mert nem tudja még, hogy mik a különbségek, hiszen sem elméleteben, sem gyakorlatban nem elég felkészült, ha itt kér útmutatást. Emellett, mindig kap olyan tanácsot is, hogy amit választ az éppen jó neki. Holott nekünk, akik tanácsot adunk, éppúgy fogalmunk sincs róla, hogy mire lesz majd igazán szüksége, mint ahogy neki sincs. Természetesen kivételek is vannak ez alól. Előlegezzük tehát meg, hogy most éppen egy ilyennel állunk szemben? Végül is miért ne, hiszen nekünk ez semmibe sem kerül.....
-
air
nagyúr
válasz
Throme #41598 üzenetére
Aki DSLR-rel fotózik, az nekem már félprofi.
Illetve talán már sejti, hogy éppen mit miért csinál a gépével. Lehet, hogy félreérthetően fogalmaztam, mert a saját szempontjaim szerint írtam, amit írtam. Nem tudom, hogy milyen gépnél, tudásnál vagy felhasználásnál kezdődik "hivatalosan" a félprofi kategória.
Persze csak a géptől én sem leszek félprofi, de legalább már lesz eszközöm hozzá, hogy fejlesszem a tudásom és bővítsem az ismereteimet.
A kezdő szettel azért talán elég sokáig elleszek, mert nem mostanában lesz lehetőségem bővíteni.
Családi- és tájképek, nyaraláson és családi eseményeket. Talán 5-600 fotó évente. Erre nem is érdemes drágább szettet venni, szerintem. -
ricco25
csendes tag
válasz
Throme #41582 üzenetére
Köszi a választ és a részletes leírást a gépről.
"Első, vagy fő gépnek én nem javaslom a GF7-et.
Kezdésnek én keresős vázat választanék. Ha van benne stabilizátor a vázban, az még jobb."Ez alapján akkor mit ajánlanál első gépnek ?
Van keresős és stabilizátoros gép ebben az árkategóriában (100-130e Ft)? -
m3ss
veterán
válasz
Throme #41561 üzenetére
kimondottan a gyermekfotos dolog miatt irtam most, bar nem hobbi felhasznalasra..
de ha mar ezt irod, sotetben hogy fotozol gyereket belteren? tehat akkor is jo ez ha kenytelen vagy kis dofot hasznalni mert egyszeruen nincs eleg feny. ha foliazgatod a vakud akkor is iszonyat utomunka igenyes wb meg minden miatt ha normalis fotot akarsz. az is jol nez ki amikor tobben vannak a kepen es vki be van bukva vki meg ki van villantva...kulso vaku is problemas, idoigenyes...tudom erre jon a valasz, hogy de a kezdonek tok jo az a random wbs bebukott hatteres tulvillant vakus kep is. ja, de ha latna hogy csak expo gomb nyomogatassal sokkal jobbat is tudna..."Ha ezt elfogadod, akkor nem bosszankodsz, hogy valaki miért nem a milcet keresi/választja."
nem bosszankodok, csak probalom ravezetni oket, h miert dontottek rosszul"Szóval egyetértek több mindenben, csak nem mindig veszed/veszitek figyelembe, hogy kinek, milyen gépre lenne szüksége. Mindig kapja a "fícsőr" listákat, ha érdekli, ha nem..."
ja mert nem ertek egyet veled, nem erdekel vkit a suly/meret, nagyobb kereso vagy arcfelismero vagy af pontossag mert ugy is kitobija van? hidd el lesz olyan szitu amikor elony lesz a kisebb meret. valszeg az is meg fog tortenni, hogy vesz vmi fenyeros obit ami pontatlan lesz. keresomeret szted nem fontos, sztem meg kardinalis dolog ha keveset hasznalod a kamerat akkor is. arc/szemfelismero sokaknak akik 1 pontos tukros gepeken meg manual fokuszon szocializalodtak lehet szinten nem fontos, amig ki nem probaljak, de a mai generacio aki tableteken meg telefonokon is ezt latja sztem mashogy gondolja majd..sztem pont ezek a lenyeges dolgok, jo kereso, h lasd amit fotozni akarsz, tudj jol komponalni. jo fokuszrendszer, hogy elkapd a pillanaokat sotetben, vilagosban. na meg az sem hatrany h akkora fenykepezod legyen, h mindig nalad legyen. ezek kezdoknek is szamitanak. ezert hoztam fel a masik topicban is ezeket az erveket. az kevesbe lenyeges, hogy 12.5 vagy 13.2 ev a nativ dinamika, vagy fel fe-vel jobban turi a zajt.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Throme #41554 üzenetére
Nekem is milc-em van, de azért, ha a kezemben foghatom a kollégám D750-ét az 50/1.4 arttal, akkor én is "nagy fotósnak" érzem magam, és elfog az az azonnali vásárlás vágya, ami semmi más géppel sem. Nem, a Sony A7-2-vel sem. De persze ésszel tudom, hogy nem vagyok nagy fotós, és, hogy nincs rá szükségem, nem tudnám a nagy szenzort etetni üveggel.
De, mindig élvezettel olvasom a milc kontra dslr vitát. Nosza!
-
Neck
veterán
válasz
Throme #41550 üzenetére
Írta, hogy helyzetfüggő, de legalább tudja a funkciót.
Én pl tükröst nem vennék, mivel túl nagy nekem, nem vinném magammal, de ismerek olyat, aki pont a nagy gépet szereti.
Van, akit az óriási obipark vonz (CaNikon), van akit a jó videós képességek (Pana), van, akit a stabi (Oly) stb.
-
voriae
tag
válasz
Throme #41395 üzenetére
Nálam a lötyögés-kotyogás nem befolyásolja a képminőséget, együtt tudok vele élni. A 30-as Sigmából azért jönnek fura, néha rémisztő hangok, azt aláírom. Jó tudni, hogy ez nem bug, hanem feature.
A MILC-obijaim viszont kisebbek-könnyebbek, amik szintén nem befolyásolják a képminőséget, de a jókedvemet igen, nekem ez is szempont. A kitobik listaára szerintem nem releváns, még egy nullkilométeres Pana kitzúmot sem láttam elmenni 100-ért, inkább 50-ért az aprón. -
tuki2200
senior tag
válasz
Throme #41384 üzenetére
60D igen, 8ezer Ft a különbség, azért nem akartam tematikus topicba kérdezni, mert nyilván mindenki a saját döntését védi ha beruházott és pártatlan véleményt nagyon nehéz kapni.. néztem rengeteg képet neten igazából mind2 nagyon szép képet csinál, legalábbis nekem a telefonhoz meg akciokamerahoz képest, a nagyobb nemzetközi oldalakon kezdőknek pénztárca függvényében 3300-5500at ajánlják nekem is a Nikon fele húz a szívem de Nemtudom miért meg egyik sem volt a kezembe, jovoheten érkeznek az országba a gépek azért gondoltam megkérdezek tapasztaltabb embereket
-
Mitírjakide?
csendes tag
válasz
Throme #41134 üzenetére
Hát nem is tudom, nekem most éppen nem ér meg 40.000Ft pluszt a jobb objektív, majd max a későbbiek folyamán.
Nem teljesen ezt írtam, hanem azt, hogy kevésbé annyira fontos, mint a videózás. De ettől függetlenül mindkettő funkciót sokszor használnám, és nem hátrány ha egyenlően jó a fényképezőgép mindkét szempontból.De jelenleg most úgy áll, hogy a Nikon fényképekben nagyon jó, videókban inkább rossz, a Canon meg mindkettőben közepesen jó. Nem tudom, hogyan döntsek..
-
tvamos
nagyúr
válasz
Throme #41016 üzenetére
Ne haragudjon meg senki, de 5 Fé-vel huzni fel egy kepet, az mas gepeken sem hoz sokkal jobb eredmenyt. Szerintem. Csak ott mas lesz rossz. Ez nem normalis uzemmod. De, nezegettem ilyen savosodott kepeket, es emleknek meg ugy is jo.
(#41017) haruspex válasza tanygab (#41013) üzenetére
Vgy egy 12-24-et. -
tanygab
tag
válasz
Throme #41001 üzenetére
Ismét szeretném megköszönni a tanácsokat.
Tegnap volt szerencsém kipróbálni a D5300-at a javasolt 18-105ös kitobival. Illetve ugyan ezzel az obival egy D7100-at.
Így kicsit (jobban) megindult a vezérhangya. Megéri azt a 60-80 ezer felárat a D7100? Ugyan azokkal a kiegészítőkkel persze mint a D5300 ( pótaksi, fix obi, mem kártya, táska...stb. ).Szóval jelenleg már csak a D5300 vs D7100 -on megy a vacila
-
törölt tag
válasz
Throme #41001 üzenetére
(#41001) Throme
A két említett (tükrös) Sigma zoommal valóban komolyabb az A6000 mérete is, ez kétségtelen. De kitobival szerelve azért nagy a különbség. Éppen ez a nagy előnye egy hasonló gépnek: simán magammal viszem egy kis övtáskában.
Árban viszont jobban jár a Nikonnal, ez egyértelmű, valamint vannak olyan darabok is, amiket hiába keresünk a milcekhez, egyszerűen nincs (100 ezer forintos fényerős alapzoom például). Szóval előnyök és hátrányok egyaránt vannak mindkét oldalon, ez kétségtelen.
-
konyi79
addikt
válasz
Throme #41000 üzenetére
Akik kiesnek a két csoportból, hogy fontos a minél több dedikált kezelő, kézbeillő fogás, és nem sznob hogy csakaDSLR, nem ismerek még embert aki ne örült volna a kisebb, ezzel mobilabb gépnek. Csak mert többet tud nálad lenni. Sőt, az első csoportból is vannak sokan, akik inkább kötnek kompromisszumot a méret miatt.
-
m3ss
veterán
válasz
Throme #40994 üzenetére
"Te is végigjártál mindent. Lehet rosszul emlékszem, de beugrottál a D90-be, aztán FF, aztán milc. Ezt mennyi idő alatt?"
d70-be, de ezek hogy jonnek ide? akkoriban csak tukros volt elerheto. azota viszont boven utolertek oket a milcek, ha kiprobalod oket te is ra fogsz jonni. foleg a belepo gepeket. es a legfontosabb, hogy az oly, fuji, es a sony is, igaz mind3an mas szenzormeretre, de legalabb ok celzottan oda fejlesztenek objektiveket. lesz optimalis latoszog, meret es suly...apsct canikonek nagyon hanyagoljak, egy zsakutca kb. ha nem akar ff-re valtani az ember. persze leszamitva azt a par termeszetfotost meg sportfotost akinek idealis lehet..."Ez az állandó fókuszhiba riogatás is kicsit túl van tolva"
fenyeros uvegekre gondolok, ott nincs tultolva. nincs olyan amit ne kellene bekalibralni, ha igazan pontosat akarsz. lehet az canikon, sigma vagy barmi."Te a milcen milyen istenkirály telét használsz, amivel pöpec madárfotókat csinálsz? "
nem szoktam ilyeneket fotozni, de amugy valoban jobb a kinalat tukroshoz ilyen obik teren...
en inkabb arra celoztam, hogy a legtobb embert arra kellene raebreszteni, hogy hiaba vesz 300mm-t, ez a mufaj inkabb a korulmenyek megteremteserol szol, mintsem a millimeterekrol."Tükrössel miért nem lehet csak kattintgatni és nyomni az expo gombot? Vagy minden kezdő portrézik 100 %-ban, hogy arcot ismerjen fel?"
90% aki beteved az csaladi esemenyeket szeretne fotozni meg kirandulasokat...raadasul mobilon mar lattak az arcfelismerot, kezenfekvo. -
pandur99
aktív tag
válasz
Throme #40994 üzenetére
Te a milcen milyen istenkirály telét használsz, amivel pöpec madárfotókat csinálsz? És az mennyibe is kerül? Van valami 40-150, ami ugye 80-300, ami nem drága, de ez mégse 450 vég, szóval ezzel mégsem fogsz madarászni.
m4/3-ra van Pana 100-300 és Oly 75-300. Mindkettő ekv. 600-ig megy, és nem ökör áráért. Használtan most is hirdetnek 100e alatt kettőt.
-
m3ss
veterán
válasz
Throme #40987 üzenetére
majd szamitani fog a meret, amikor elkezdi hasznalni, hordozgatni...esetleg meg nem tud rola. amikor milcre valtottam engem sem erdekelt a meret, azota eleg sokat valtozott ez...
a fokusz kalibraciorol ugyanez fog kiderulni, kereso merete, esetleg hss. arrol ne is beszeljunk, hogy kezdoknek nincs egyszerubb mint 1 arcfelismeros geppel kattintgatni. gyakorlatilag csak nyomogatni kell az expo gombot.kivancsi lennek ha hasznalna egy napig egy sonyt, egy fujit vagy egy belepo nikont melyik gepet venne utana...
baromi jo, h ennyi fele superzoomot meg kit telet kapni tukrosre...meg nem tul idealis latoszogu ff-re tervezett obit. persze van par kivetel is...
mindig is megvolt a velemenyem ezekrol a kit telekrol, meg arrol h minden uj fotosnak egybol kell egy ilyen. mert azt hiszi h azzal madarakat meg termeszetet fog fotozni. lehet hogy fog, csak minek
en ertem, hogy azert ajanlgattok kitobit minden kezdonek, mert utana majd rajon hogy melyik latoszog fog tetszeni neki..es akkor mi lesz? mivel jo aron ugy is csak 35/50-es fix van, azt fog venni -
hemaka
nagyúr
válasz
Throme #40587 üzenetére
Pedig ez igy van, dolgoztam médiában 3 évet Bp egyik legnagyobb plázájában a fotós részlegen, vagy a legolcsóbb szar kompakt vagy a 800x zoomos hulladék, esetleg egy belépő dslr kellett nekik. Ha tereltem volna milc felé a barmát, csak felesleges időpocsékolás volt. Utána már el is engedtem a dologot, az kell, vigyed, fizessed, haladjunk.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Throme #40587 üzenetére
Ezek szerint nem olvasod rendszeresen a topikot vagy új vagy itt... elég gyakran kérnek tanácsot az userek úgy, hogy legyen dslr, mert az komolynak néz ki, a milc az játékszer
A back-front fókusz problémákra meg általában csak később szoktak a felhasználók rádöbbenni, amikor már 20x szervízelték, egy tucatszor obit meg vázat váltottak, csődbe vitték a családot, megőszültek és még mindíg nem jó... -
Jegesmaci81
aktív tag
válasz
Throme #39687 üzenetére
Én konkrét gépet biztos, hogy nem fogok ajánlani jódarabig tapasztalatlanság miatt.
"Szóval akinek telik rá miért ne vehetne komolyabb gépet kezdésnek? Irigyeljük tőle?"
Igazad van. Mindenki azt vesz amit akar. Azt nem hiszem, hogy irigykednék bárkire aki sokat költ valamire.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Throme #39672 üzenetére
Hat persze, csak aki utana tud magatol jarni, az mar nem jon ide kerdezni. Szerintem epp az a lenyeg, hogy ra kellene vezetni a kerdezot, miben gondolkodjon, es hogy keressen. (Az osszeveszes, meg a parttalan vita helyett.) Ugyan ez OVF/EVF temaban is.
(#39675) pethob válasza Snoop-y (#39674) üzenetére
Vagy inkabb az a szerv, ami a ket szeme mogott (a ket fule kozott) van. -
Snoop-y
veterán
válasz
Throme #39672 üzenetére
Igy van en ezert nem ajanlok semmit. Belepo gepek utan a szuk keresztmetszet elsosorban aztan ugysem a gep lesz hanem az optika amit racsavarsz (aztan lehet csodalkozni hogy hat basszus az ketszer annyiba kerul mint az alapgep
) Sokan tulmisztifikaljak a gepeket.
Jo nyilvan van kulonbseg gep es gep kozott de nem is veletlenul kerulnek a pro FF gepek annyiba amennyibe:
-
Snoop-y
veterán
válasz
Throme #39670 üzenetére
Plusz az hogy a vazban van e stabi vagy nincs semmiben nem fogja befolyasolni a kep minoseget.
Attol hogy tueles lesz es nincs bemozulas meg ugyanaz a papi fog visszamosolyogni a keprol ugy hogy egy villanypozna/lampaernyo all ki a fejebol/nyakabol a szuperul megkomponalt kep miatt.
De hat ha megveszed a legszuperebb gepet akkor mar minden keped kozolheti a natgeo vagy akar a Playboy...
-
vassmate
csendes újonc
válasz
Throme #39529 üzenetére
Egyelőre általános célokra. Mivel még nem volt soha komolyabb gépem ezért nem is specifikáltam még hogy valójában mire szeretném használni. Tetszenek a természet fotók, makrók (tudom ezek mind objektív kérdései) de nyilván akkor is ezt használnám ha elmennék nyaralni vagy családi rendezvény van. Ha majd lesz időm eleget foglalkozni vele és megteszik a fotózás akkor persze lehet feljebb lépkedni. Addig meg szeretnék egy olyan általánosan jól használható gépet amivel képes vagyok jó képeket csinálni és elég jó ahhoz a gép hogy a kezdeti bénaságaimat kompenzálja, hogy legyen azért sikerélményem is
-
Jegesmaci81
aktív tag
válasz
Throme #39482 üzenetére
Azért ne vedd ennyire komolyan azt, hogy nekem a pörgő topik meg a konfliktushelyzetek kialakítása a fontos.
Hetek óta szinte minden szabadidőmet fényképezőgépek, objektívek, fotók böngészésével töltöm. Fentebb már írtam hogy Sony A6000 mellett döntöttem Kit obival. Az obis vélemény különbségeket nem is én gerjesztettem. (az viszont igaz, hogy kicsit jól jött)
Azért mertem feltenni az érzékelők közti különbségek közti kérdést mert itt renget szó esett az elmúlt hetekben a kit obikról, fényképezőgépek erényeiről és hátrányairól mind milc mind DSLR vonalon de magukról az érzékelőkről éppen nem. Én is elsősorban obiparkokról, képminőségekről, váz szolgáltatásokról olvastam a legtöbbet. Az viszont tény hogy ha bárki 1x is beírja hogy épp mit akar venni azonnal van aki elkezdi más irányba terelni. Szerintem ez nem nagy baj bár elbizonytalanítja a kezdőket. (engem is)
Tudom hogy itt sokaknál vallási meggyőződés hogy éppen mit javasol de azért sok dolgot le lehet szűrni.
Amúgy meg elég kúltúrált ez a topik néhány másikhoz képest így nem hiszem, hogy bárki kardal indulna saját igaza megvédéséért.
Ha mégis így gondolod akkor hagyjuk is a témát, megpróbálom keresővel megkeresni a szenzorok pro és kontra válaszokat. -
csacsi77
senior tag
válasz
Throme #39419 üzenetére
Örülök, hogy konstruktív szellemben tudunk eszmét cserélni.
Sokan esnek be ide, hogy kompaktról váltanának, mert unják a telibe vakuzott és/vagy homályos képeket, a zajt és a lassú fókuszt.
Erre jól megkapják az arcukba, hogy ezt vagy azt vedd, de ha telepíted a hackkelt firmware-t vagy a Magic Lanternt, akkor jó lesz.
Én csak a saját ismeretségi körömből indulok ki. Mivel én vagyok "a fotós" ebben a mikrokörnyezetben (szégyellem is, mert olyan kicsi a tudásom, hogy nem tőlem kéne tanácsot kérni, de vakok között a félszemű a király alapon én maradok), ezért engem találnak meg a kérdésekkel.
A legtöbb kérdezőnek fingja sincs a fotózásról, az ISO-rekesz-záridó értékekről, a PDAF<->kontraszt alapú AF-ról, 4K-ról stb. Csak egyszerűen jobb képet szeretnének, mert hiába vette meg az 50 eFt-os szuperzoomot, a képei nem lettek jobbak a 25 eFt-os zsebkompaktnál. Az ilyenek sosem fognak elmerülni a fotózásban, egyszerűen csak jobb képeket szeretnének vagy használható videót.
Ebben az esetben nagyon leszűkül a kör szerintem az ajánlható gépek között. A kitobis verzió talán azért elvetendő, mert kicsi a "zúm" és mindenki azt szokta meg, hogy jól rá lehet tekerni a témára. Ezért én a következőket szoktam ajánlani:
- Canon 700D+18-135 STM
- Nikon D3300+18-140 AF-S (vagy a Tamron 18-200)
- Panasonic G6+14-140
- Olympus OM-D EM10+14-140
- Sony A6000+18-105
- Panasonic FZ-200/300/1000 (ha valakit a megazoom érdekel, sok ilyen van)
Plusz vaku nem árt, arra ott a Meike MK-320, ami minden rendszerre ki van adva. Egy 16-32 GB-os Sandisk vagy Samsung SDHC-val meg is vannak. Táskát meg vesz a Media Marktban. Állványt sosem fognak venni.
Aztán van az a réteg, aki továbbfejlődik és érdekli a dolog, szívesen tanul és feljebb lép. Na annak való ez a fórum, ahol a finomságokat már egy kis háttértudással leszűri magának.
Uff! -
Rapid136
őstag
válasz
Throme #39419 üzenetére
Mondjuk a kérdezőknek ajánlott lenne visszaolvasni a fórumot és igazából ez lenne a funkciója, mert van hogy egy-két nap eltéréssel sikerül hasonló kérdéseket feltenni. Az elmúlt két hét a MILC-DSLR vitáról szólt.
Aki meg próbálna segiteni az meg rohadtul unja hogy ujra meg ujra ugyanazt kell hogy leirja.
Csak a kérdezők némelyike azt gondolja hogy tök egyedi a kérdése atekintetben hogy Canon vagy Nikon DSLR-t vegyen... -
csacsi77
senior tag
válasz
Throme #39416 üzenetére
Ma nekem jutott az ügyeletes kötözködő raptor szerep.
Szerinted egy kezdő a hozzászólásodból mit ért meg? Szerintem semmit.
Tök jó, hogy segíesz és terelgeted és még egyet is értek a leírtakkal, de ha én most akarnék komolyabban belekezdeni a fényképezésne és első kérdésemre ilyet kapnék, akkor elmene a kedvem az egésztől.nhpeti
Ezek már nagyon öregecske gépek, ha el akarsz kezdeni fotózni, akkor jók, de sokkal jobban járnál egy kicsit modernebbel.
Én nemrég vettem a fiamnak egy Panasonic G5-öt és egy 14-45-ös kitobjektívet. Ezek dimenzióugrásokkal fejlettebbek, mint az említett két gép. Egy oicit emlej a kereteden és hidd el meg fogja érni a ráfordítás. Ha meg nincs rá több keret, akkor a Panasonic G3-at ajánlanám kitobjektívvel, azt 30+20-ért meg tudod venni és ott is mindet ki tudsz tanulni. -
Jegesmaci81
aktív tag
válasz
Throme #39396 üzenetére
Nyilván a nagyobb szenzor előnyt jelent. Ami miatt felmerült bennem az a hátrányok miatt van.
Szerintem 100 ezer ft alatti fényképezőgépeknél, elég sok a kompromisszum egy videó esetén. Mikrofon minősége, obi hangja ami persze igen zavaróan behallatszik a felvételbe, nehézkes fogás, túlmelegedés veszélye stb.
Nyilván vannak kiegészítők amikkel ezeken lehet javítani de úgy nő az ár is.
Persze elfogadom az érveket de én inkább lejjebb adnék a képminőségből más előnyök javára. Főleg, hogy a saját családi videóink jó része még a méltán népszerű VHS minőségében születtek.
Azokkal az érvekkel viszont nehéz mit kezdeni hogy mert ez egy fotós topic vagy mert tévedsz.
Azt viszont sokkal inkább tartom hogy aki 100ezerért akar kép vagy videoalkotásba belevágni annak nem a Nánási Pál minőségű képek és nem a Zsigmond Vilmos féle operatőri film a cél. Sokkal inkább a nyaralás megörökítése (amit 20 évente egyszer néz vissza a család) 1-1 esküvő (ahol amúgy van profi) és 1-1 ökörködés a haverokkal story felvétele amit amúgy valaki nagyon fog bánni hogy fel lett véve. :-)De mivel egyöntetűen a fényképezőgép mellett álltok így nem is erősködöm tovább hanem elfogadom az érveket.
-
Snoop-y
veterán
válasz
Throme #39362 üzenetére
+1
Par dolog amit kapasbol vettem csak gepcserekor de ez igaz az elso gepre is:
2x Sandisk extreme Pro 64Gb
Tisztito kit (lensePen)
B+W Circular Polar szuro
plusz akku a gephezEz pont a felebe kerul a feljebb linkelt milcnek...
Es akkor meg nincs allvanyod, vakud, taskad amibe pakolsz...
-
Muerte68
addikt
válasz
Throme #39362 üzenetére
Nem is erre gondoltam persze hogy később is lehet sokat költeni rá-de itt a kérdező pld úgy megrémült hogy rögtön kompaktot akar venni.
Azt meg szerintem nem akarja senki
lehet sokat költeni de sokan megveszik a gépet és kész az is lehet megunja két hónap múlva.
persze ismerni kell a lehetséges költségeket,de amit írtál eléggé ijesztő azért kevesebből is meg lehet oldani-persze kártya(valódi) valamilyen táska mindenképp-esetleg vaku állvány fog kelleni -
Muerte68
addikt
válasz
Throme #39346 üzenetére
Nem a kedvét kell elvenni-csak egy gépet akar nem profi fotósnak állni.
Nekem sincs vakum-3000 ft ért vettem táskát eddig egy nem túl drága gépen dolgoztam ki a képeimet-és tudok plusz 170000ft nélkül is saját használatra fotózni.
Nem kellene átesni a ló túloldalára,nem a kedvét kell elvenni. -
szszeszsze
csendes újonc
válasz
Throme #39339 üzenetére
Portrefotozasra hasznalnam leginkabb.
Ezenkivul esemenyek (szulinap, karacsony, stb), esetleg utazasok alkalmaval.Aztan, ha megszeretem, belejovok, ki tudja...
Amit elso korben kineztem, Canon obi portrera 40ezer. A kezdo gepeket (kit) 130e korul lattam. Igy kalkulaltam kezdetnek a 170 000-t. Egy picike plusz belefer (ha az az ara,hogy ne kelljen fel ev mulva uj gepet vennem..)
Marpedig en innen nem megyek gep nelkul
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Bomba ár! HP Elitebook 8570W - i7-QM I 16GB I 750GB I 15,6" HD+/FHD I Nvidia I W10 I Garancia
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Motorola Edge 50 Ultra - Nordic Wood - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest