- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Richárd22
csendes tag
válasz
bicajoskema #17466 üzenetére
A system menü pontban van egy watchdog nevezetű fül. Az oda beírt watchdog address-t folyamatosan nézi az eszköz, azaz időközönként pingeli, majd ha túl lépi a sikertelen ping a watchdog timeout nevű értéket a rendszer automatikusan rebootol.
Ez az ip akár lehet a google dns 8.8.8.8 címe. -
Richárd22
csendes tag
válasz
gidacska #16973 üzenetére
"Mi van abban az esetben ha egy nem PoE képes eszközbe dugom bele a PoE switch - ből a kábelt ? Azonnal hazavágná ? Olvastam pár típusnál , hogy felderítik, hogy kell - e a feszültség az eszköznek vagy sem és az alapján kapcsolja csak az ethernet portra a switch az 12v - ot. Ez valóban így van vagy eszköz függő ez is."
röviden: igen, valóban így működik. Én kötöttem már rá PoE switch-re nem PoE eszközt, nem lett baja.
Az aktív PoE eszközök megnézik hogy a rájuk kötött eszköz támogatja-e valamelyik PoE standardot, és akkor küldik rá csak az áramot ha igen. Passzív PoE esetén már talán érdemesebb jobban oda figyelni Pl: egy PoE tápfeladó. Illetve B-típusú azaz T568B (fehér-sárga, sárga kezdetű) kötést használj csak, tapasztalatom szerint a PoE eszközök ezt szeretik, sőt a boltban is csak ezzel a kötéssel találkozol ha kész kábelt veszel, illetve gyártó is ezt ajánlja.
Én Hikvision kamerákhoz használtam hikvision PoE switch-eket, meg D- link-es PoE switchet is. Amíg a port aktív PoE port addig nincs probléma (IEEE Standards 802.3af/at).
Ha viszont passzív (mint pl RB3011 itthon) akkor ott már utána nézős, ugyanis akkor limitált áramra és feszültségre képes, tehát nem ajánlott.
Mikrotik weboldalán van egy szép PoE standard táblázat, ott láthatod hogy a PD ellenállás mértékéntől függ hogy a PoE hogy működik: https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/PoE-Out -
Richárd22
csendes tag
válasz
Tamarel #16165 üzenetére
Hogy jobban lehessen látni mi történik amikor eldobja a PPPOE kapcsolatot, érdemes aktiválni a System-->Logging-ot. Itt beállítod hogy logolja a PPPOE interfészt és azt a Disk-re, majd winboxon keresztül a files menüből elérve letölthetted a log.txt-t, és bele tudsz nézni.
Ott látni az egyéb finomságokat mint például hogy "peer not responding" stb. -
Richárd22
csendes tag
válasz
Tamarel #16140 üzenetére
Nem maradt le véletlen a max MTU=1492?
Nekem az RB3011-em produkált hasonló tünetet. Ott az volt hogy ha áramszünet következett be vagy újra csatlakozott a PPPOE akkor be akadt, ugyanúgy mint nálad a képen, ilyenkor az egyetlen megoldás a backup volt (valószínű azon a backupon eltalálta milyen MTU-t kell használni). Végül rájöttem hogy lemaradt a max MTU és az megoldotta a problémát. -
Richárd22
csendes tag
Windowson tudom hogy kell beállítani a régi hálózaton működött. Ott az UPnP-t arra használtam hogy elérjem a belső hálózati eszközöket konfigurálás nélkül (PL windows fájlkezelőben megnyílt egyből az okos tv nyomtató és a többi gép (elvileg SSDP protokoll)).
Előre lépés mükszik IP címmel de hogyan lehetne hogy automatikusan felderíteni a portokat? Az valami protokoll amit aktiválni kell, az SSDP? Mert régen ugye még a mikrotik előtt (a kis zte) hogy a windows hálózatoknál megjelentek azek az "UPnP képes" eszközök gépek nyomtatók stb. Most meg tök üres. Néztem interneten de nem találtam port forwarding-ot vagy egyebet hozzá ti tudjátok ezt hogyan kell megoldani?
Amúgy UPnP test az így néz ki
utolsó kettő mindig változik egyszer passed másszor nem)
TEST 1 - Operating System Support - PASSED
TEST 2 - SSDP Service Running Check - FAILED
TEST 3 - SSDP Service Automatic Check - FAILED
TEST 4 - UPnPHost Service Running Check - FAILED
TEST 5 - UPnPHost Service Automatic Check - FAILED
TEST 6 - UPnP Framework Firewall Exception Check - PASSED
TEST 7 - Adapter #0 - 192.168.88.2 - FAILED
TEST 8 - Get External IP Address - FAILEDEzeket lehet javítani hogy mondjuk átmenjen mindegyik vagy nem éri meg vele foglalkozni?
-
Richárd22
csendes tag
Sziasztok!
Vettem egy Mikrotik RB 3011 est. Nagy nehezen be lett állítva hogy möködjön ez a T-home os PPPOE hitelesítés, szóval mükszik és már sok mindent sikerült beállítanom például néhány NAT beállításat szervereknek.Viszont most meg akadtam egyes dolgokban amiket nem igazán értek.
Például hogyan bírom beállítani hogy a gépek a helyi hálózaton lássák egymást ? Mert most jelen pillanatban az egyik gépről a másikat nem bírom meg pingelni illetve a microsoftos fájl és nyomtató megosztás sem mükszik. Az UPnP bekapcsoltam(remélem jól állítottam be). Ehez is kell valamilyen szabályt írni?
Az UPnP nek nem kellene automatikusan kinyitnia a portokat helyi hálózaton?UPnP kívül amúgy port forwardingot álítottam egy ts3 szervere meg ilyen hairpin NAT van beéllítva a pppoe out portra.
A válaszokat előre is köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Építő/felújító topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Milyen videókártyát?
- Router gondok
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- További aktív témák...
- ROG Maximus Z790 Dark Hero
- Új MSI KATANA 17 Gamer Tervező Laptop 17,3" -35% i7-13620H 10Mag 16/1TB RTX 4060 8GB FHD 144Hz
- Apple Iphone 13 128gb csillagfény színű OLCSÓN . Csere/beszámítás
- OnePlus Pad 2 + OnePlus Pad 2 billentyűzet + Extrák
- AKCIÓ!!! GAMER PC: Új i5-14400F +RTX 4060/5060/4070/5070 +Új 16-64GB DDR4! GAR/SZÁMLA! 50 FÉLE HÁZ!
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD lemezeskonzol extra játékokkal garanciával hibátlan működés
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Gamer szék noblechairs LEGEND TX Szövet Antracit
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest