- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Heteken belül ár/érték bajnokot avat a Poco
- VoLTE/VoWiFi
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Google Pixel topik
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vargalex
félisten
válasz
adika4444 #8093 üzenetére
Ez csak egy ötlet volt. De akár userenként más módszert is használhat a Telekom... Csak ugye gyanús az a 200 Mbps. Én megnézném egy másik routerrel is (nem a SagemCom-al). Kétlem, hogy a hAP ac² csak 200 Mbps-t tudna felfelé irányban, miközben lefelé tudja a gigabitet.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
adika4444 #8059 üzenetére
Valóban lehet erre scriptet is írni, de igazából amikor erre szükség van, akkor úgyis éppen otthon vagy, hiszen bentről kell elérned a külső címed.
Ha nem bízol a dyndns-ben arra is vannak jó megoldások, nekem pl. az a másodlagos megoldásom, hogy a weblapomon van egy PHP, aminek a router időnként elküldi néhány adatát. Így ha a dyndns nem működne, a weblapomon akkor is meg tudom nézni, hogy mi a routerem IP címe, mikor jelentkezett utoljára erről a címről a router, és mi a dyndns neve. Ez a PHP több router adatait is tudja fogadni, és szépen összerakja egy táblázatba az adatokat. -
válasz
adika4444 #8055 üzenetére
ez mind szuper, de ha nem vagy otthon, akkor honnan tudod hogy mi az új IP címed, és még fontosabb, hogy pl a böngésződ honnan tudja?
mert nyilván azért kell a hairpin NAT, hogy bentről is elérj valamilyen, alapvetően kintről elérhető szolgáltatást...
a DDNS erre megoldás, míg a szkripted - ha jól értem a működését - nem -
ekkold
Topikgazda
válasz
adika4444 #8032 üzenetére
Rossz a kérdés, mert a gyakorlatban "forward szabály" = "kifordítás", egyetlen kivétel ha a mikrotik belső LAN címére forwardolsz, de akkor meg működni fog minden egyéb nélkül... tehát a korábbi forward szabály maga a kifordítás, csak nem a wan porthoz van rendelve a bejövő port, hanem a wan IP címhez. A forwardolás meg mindenképpen kell ha egy eszközt kívülről el akarsz érni - itt csak az a különbség, hogy nem mindegy hogyan..
A saját eddigi tapasztalatom szerint "a MikroTik féle DDNS" megbízhatóan működik.
Amúgy megoldható ddns nélkül is, (sokféle működőképes megoldás létezik) csak éppen így a legegyszerűbb szerintem.
-
adika4444
addikt
válasz
adika4444 #8018 üzenetére
Nem tudom már szerkeszteni az előzőt
A két felső sor cseréje - elvileg - megoldotta, de most már nem csinálok újabb PPPoE reconnectet, a szkript futtatása látszólag remekül megy. Élesben majd holnap rápróbálok.szerk: Megadtam 0d 00:10:00-t a lease time-nek a DHCPv6 szervernél, de nem izgul rá, továbbra is magas a lejárati idő a Linuxos gépen.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
adika4444 #8014 üzenetére
Nálam jelenleg 64nap 2óra az uptime, és 151348 a total write. Ez arányaiban kb. ugyanannyi mint nálad.
A backup amúgy FTP-vel is megy, ha van szervered, akkor pikk-pakk feltölti rá. A mikrotik a saját filesystemében nem biztos hogy szerencsés sokat írogatni. Az újabb tipusoknál /flash mappa megy a "diszkre" a gyökérkönyvtár a RAM-ban van (tehát trölődik ujrainduláskor), ha pendrájvot is bedugsz, akkor az a /disk1 mappában lesz elérhető (legalábbis az én routeremen így van). Ha helyi mentést akarsz csinálni, akkor célszerű valamilyen háttértárat kötni az USB-re, és arra írogatni. -
ekkold
Topikgazda
válasz
adika4444 #8007 üzenetére
export file=mentesfileneve.rsc
/tool e-mail set address=smtp.smtpszerverneve.hu from=Mikrotik<feladómailcime@domain.hu> password=smtp-password user=smtp-username
/tool e-mail send to=cimzett@digikabel.hu subject="Backup $filename" \
body="Mikrotik backup\r\n" \
file="mentesfileneve.rsc"
Amúgy ITT írtam erről is kicsit bővebben, esetleg olvasd el. -
Watercolour
aktív tag
válasz
adika4444 #8004 üzenetére
"Asszem a PPPoE csatlakozásnál lehet szkriptet futtatni..."
Valóban, ezzel a scripttel sikerült is megoldani az új prefix kérést PPPoE csatlakozáskor, persze az interfész és a pool nevét átírtam a sajátomra, illetve a delayt csökkentettem 3-ra."Ebben nincs semmi extra. A lease-t be kell állítani 600 secre (10 m azaz 10 perc), nekem a régi routerrel ennyi volt."
Ez inkább megkerülésnek mint megoldásnak tűnik nekem, bár az előző scriptet beállítva látszólag működik a dolog."IPv6-hoz is kell a fasttrack beállítása az extra sebességért?"
Kellene, de a RouterOS jelenleg nem támogatja az IPv6 fasttracket. Ha komolyabb sebességgel forgalmazok IPv6-on adatot, kicsit meg is ugrik a routerem CPU-ja:"Egyébként akkor már ugye a tűzfalat is frissíteni kell ha jön új prefix, bár ez talán ha az előző kettő megoldódik, simán össze lehet kötni."
Ha van olyan tűzfalszabályod, amibe hardcode-oltál címeket, akkor valószínűleg igen.(#8001) Gyurka6
Köszi a linket, hasznos volt! -
Watercolour
aktív tag
válasz
adika4444 #7995 üzenetére
"Az egyik, hogy ez a kis dobozka elég forrófejű, érdemes megtámogatni valami hűtéssel?"
Hasonló témában kérdeztem a supportot a RB4011iGS+RM routeremről, azt válaszolták, hogy az eszköz -40 és +70 celsius fok közötti környezeti hőmérsékletre tervezték, szóval megnyugodtam.IPv6-tal kapcsolatban még nekem sem tökéletes Digin a beállítás, mert 2 dolgot nem tudom, hogyan kellene megoldanom:
- PPPoE reconnectkor kérjen új prefixet, ezt valószínűleg halál egyszerű megoldani, csak még nem foglalkoztam vele
- Új prefix kérése esetén valahogyan értesíteni és erőltetni a klienseket (saját gépeim), hogy ők is kérjenek új címet, mert jelenleg ha 7 naponta szakít a Digi, vagy nyomok egy kézi PPPoE reconnectet, a gépek nem tudnak IPv6-on kommunikálni, mert másik prefixet oszt ki a digi... Nyilván nagyon rövid lease time-mal meg lehetne oldani, de ez elég szar megoldásnak hangzik.(#7998) bambano
"ipv6 vagyis VÉHAT esetén a belsőhálózati ip címet is a digi adja. tehát a belső hálózaton az ipv6 címed lejárati ideje nem lehet több, mint amennyi a külső címedé."IPv6 esetén nem szokás NAT-olni, éppen az a lényege, hogy tengernyi cím van, minden eszköznek lehet és lesz is publikus IPv6 címe. Azért kapsz a Digitől egy teljes /64 prefixet, hogy bőven jusson minden eszközödnek saját publikus IPv6 cím.
Ezért érdemes figyelni arra, hogy a routereden állíts be értelmes IPv6 tűzfalszabályokat, hiszen közvetlenül az internetről elérhetőek lesznek a gépeid. -
válasz
adika4444 #7995 üzenetére
Utána ha a DHCP szervert is belövöm, akkor ugyan működik, de Linux szerint 2 millió másodperc feletti bérleti időt ad, ami DIGI-nél ugye problémás a rendszeres váltás miatt...
nem vágom, hogy mi az összefüggés a Digi-s külső IP cím váltása és a belső DHCP bérleti ideje közt, de nem értek az IPv6-hoz. mindenesetre a DHCP server beállításainál a Lease Time szabályozza a bérleti időt
Xd hh:mm:ss
formátumban -
törölt tag
válasz
adika4444 #7936 üzenetére
A Flash nem kicsi, akkora amekkora kell, ha disk kell akkor olyat válassz amibe flash drive-ot tudsz tenni.
Az Openvpn a hiányzó UDP miatt nem túl combos, elvileg jön a ROS v7 amiben már lesz az is.
Gyakorlatilag bármi megoldható vele, nagyon rugalmas a konfig.
Az IPV6 tűzfal működik DIGI-vel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Anime filmek és sorozatok
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- E-roller topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- PlayStation 5
- Háztartási gépek
- Sorozatok
- Renault, Dacia topik
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Xbox Series X, dobozában, kitisztítva+újrapasztázva, 6 hó teljeskörű gar., Bp-i üzletből eladó!
- Xbox Series X, kitisztítva+újrapasztázva, 6 hó teljeskörű garanciával., Bp-i üzletből eladó!
- Eladó Gopro Hero 10 Black edition sok tartozékkal!!
- Brutál GAMER (I7-9700K/RX 6800 Aorus/Z370-F CHIP)
- Simrig eladó PS5/PC kompatibilis. (olvass leírást.)
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 0% THM 3 havi részlet! Beszámítás, 27% áfa, Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged