- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csak hogy legyenek számok is, ajtón (nem légvonalban van) és/vagy 30cm főfalon+szekrény telerakva mögött, 20dBm eirp, szomszéd zavaró jelével (160Mhz szuperjó szolgáltatói eszköz az ajtó felett), 450Mbps. Hap ax3.
-
válasz
LaCeeN #22666 üzenetére
> Ha router + AP-ban gondolkodtam volna, akkor Ubiquity mellett tettem volna a le a voksom, de 80 nm-re overkillnek erzem.
88nm, és egy hap ax3 a rackben (ez router is) + cap ax a nappali+konyha+étkező közös legjobb pontján... ezek viszik a wifit nálam. Egy is elég lehetne amúgy persze, és le is vannak húzva a teljesítmények, inkább legyen roaming. A ház minden pontján 70dbm-nél jobbak az értékek, ez volt a cél. Na meg hogy ezek az ócska kliensek is tudjanak válaszolni, mert ezt néha elfelejtik, hogy ott nincs 1W sugárzás.
Bár nagyjából letojom a wifi sebességet, csak a laptopokon számít valamennyire, telefonnak édesmindegy, a többi kábelen van (CRS326). A lényeg, hogy stabil legyen, videótelefonálni vagy videózni lehessen az egész ház területén sétálva (aki végzi a háztartásbeli munkát, az tudja miért lehet erre szükség)
> 2FA megkerulve mindenhol, nah mondom nagy ertelme van ennek is igy :)
> es ha mar Network Admin-kent dolgozomAkkor tudnod kéne, hogy a cookieban lévő tokenek önmagukban érvényesek rövidebb ideig. Mondjuk egyelőre nem látható nekem, hogy ezt a wifi ap HTTPS-en keresztül hogyan találta ki, de nem is fontos tudnom.
> Ha a klimakban az 50 forintos Wi-Fi modul helyett beraktak volna egy 100 forintosat
Természetesen ez így van, de végül mindig az 50 forintos lesz ott...
> Igy ott vagyok egy elvertem 50K-t es 2 hetet az eletembol, hogy rosszabb Wi-Fi legyen itthon, mint amilyen elotte volt ingyen es 5 perc konfiguracio utan.
> ha mar Network Admin-kent dolgozom, akkor veszek itthonra legalabb egy SOHO eszkozt, ami rugalmassagot ad a beallitasok teren.5 perc konfig volt, hogy ne menjenek az eszközeid egy része.
De amúgy is, ha számít a sebesség, akkor nem a 2x2 rádiósok között nézeget az ember. Az, hogy csillagállástól függően éppenhogy megy a kívánt sebesség wifin, azért az sovány nálam.
Szerintem.
-
-
-
-
-
-
-
válasz
privatposta #22572 üzenetére
Gondolom fast track.
-
válasz
privatposta #22570 üzenetére
Forward chainre tetted?
-
-
válasz
MaCS_70 #22561 üzenetére
Az egész mondat, minden eleme a NEM KELL kategória: "Bridge, hozzá tartozó dhcp szerver, network, pool"
A KELL kategória pedig: Eth1 passthrough, eth2 dhcp kliensNincs kifejtve, de a passthrough egy APN konfig, a helyes APN konfig is KELL.
A Bridge az L2 switch alapvetően. Neked ilyen funkcionalitás NEM kell, mert nincs mit mivel összekötni. -
-
-
-
-
-
-
válasz
Shkiz0 #22437 üzenetére
Ha stabilitás számít, akkor a modemet kell nagyon megnézni. Erről az újról sok tapasztalat nincs, a régiekről van, és elég vegyes. Itt a topikban is van olyan, akinek döglődik a Tik LTE...
Az enyém szerencsére nem olyan, szóval nekem meg jó.De azért a hap lite, meg a hap ax lite ég és föld. Előbbiben ugyan az a SOC, mint az L009... Csak ugye egy új ARM8 stabilnak számít-e.
-
-
-
-
-
-
válasz
tothd1989 #22394 üzenetére
Az az Arris sok szempontból hulladék, de a bridge mód nekem évekig betonstabil volt, 2 féle eszközön is. Azt viszont nehezményezte, ha nem közvetlenül dugtam rá a routeremet.
Valamennyire lehetségesnek tartom, hogy ha nem elég mély a network ismereted, akkor nem a Mikrotik rOS lesz a neked való.
-
-
-
-
-
válasz
E.Kaufmann #22237 üzenetére
Mert a Telekom híresen rosszul routeol este a CF felé.
-
válasz
E.Kaufmann #22235 üzenetére
És ugyenem cloudflare?
Egyébként ha erre gyanakszol, használj DoH megoldást, és egyből kiderül. -
-
Ha a kolléga írását követed, akkor semmit nem kell tenni már a routeren, a helyi cím, amit NATolsz, hívható minden gépről.
Ha nem NATolni, hanem routeolni szeretnéd, akkor 2 út van, ha csak egy PC-n kell, akkor oda is felveheted static route-ként az összekötő AP-t, vagy felveszed az ax2 routing table-be azt a subnetet.
-
válasz
E.Kaufmann #22180 üzenetére
Ltap minivel nekem az első perctől volt ilyen gondom, de végül lecseréltem az USB tápot 9V-ra... Igaz az EC modemes.
Az SXT R az megy most is, nincs kibe kapcsolgatva, abban R11e van.
-
-
-
válasz
SirRasor #22137 üzenetére
Sajnos nincs minden benne egy menedzsment eszköz oktatóvideóban. Azt se mondták el, hogy hova kell tenni őket, a papírján is csak a minimum szerepel (tárgyaktól, embertől). Az, hogy az eszköz önmagától tudja kiválasztani a lehető(!) legjobb csatornát magának, még nem jelenti azt, hogy az jó. Gyárilag sajnos ez is teljes erőn dolgozik, ami több AP-s megoldás esetén biztosan nem lesz jó... hacsak nem egy póznáról dolgozol néhány szektorantennával.
Ez az egyik legszembetűnőbb dolog. A wifin sajnos osztozni kell mindenkivel, szóval ha bármi bármit sugároz adott csatornán (amit még lehet fogni...), addig minden más csöndben van.
-
-
-
-
válasz
Protezis #22115 üzenetére
Nem érted félre. Bár a fastpath nem switch chipen belüli dolog, de mivel semmilyen ágra nem használhatnál IP szűrést, nyilván egy routert nem lehet úgy üzemeltetni. A Fasttrack is fastpath-ot használ a háttérben, csak kell hozzá a connection tracking. FT mellett is pörgeti a CPU-t rendesen a ROS, senkinek se 0-5% mellett dolgozik.
Nehezen bírta az agyam elengedni, hogy ne lenne képes nagyobb sebességre, ha már ott a 9GBps hivatalos teszt és a 10G link a CPUhoz. Jómagam otthon a CRS326-tal (igen, L3HW) végzem el a piszkos munkát. Ezek szerint okkal kerül ugyanannyiba, mint egy RB5009.
Így nagyjából teljesen mindegy mit teszek utána...
Most olvastam el a linket is, amit küldtél utoljára. 1 streamre nézted te is?
A hivatalos teszt egyébként frissült kiadás óta, nagyobb értékek vannak rajta, lehet érdemes FW-t is frissíteni. -
válasz
Protezis #22108 üzenetére
Egy dolgot nem értek. Ha van bridge vlan filtering, akkor miért tettél rá IP filtert? Nagyobb belső forgalmat nem kellene a fasttrackre bízni, mert véges számú kapcsolatot tud kezelni.
Frissítve van?
Ha jól láttam (és remélem nincs belőle új rev), akkor egy switch-en vannak a portok, így switch ACL-lel (kb. stateless firewall) tudod tiltani az egyes irányokat. Leírás.U.i: > L3 HW Offloadot sajnos nem tud ez a router, szóval a CPU-n mindenképp átmegy az inter-VLAN routing.
Ez esetben a kommentem vége nem játszik.
Viszont ha nincs IP filter rá téve, akkor fastpath lesz, nem fasttrack. -
-
-
-
-
-
válasz
ekkold #22027 üzenetére
Úgy értem, hogy bármilyen alkalmazás adott hoston, pl ez a port valakinek az eheti random torrent portja.
Van egy felhasználó szintű nevesített auth lépés, majd egy véletlenül is előidézhető lépés. De akár szándékosan, lásd fenti eset.. Ez nem fér össze a fejemben. Persze nem állítom, hogy kritikus hiba lenne, vagy könnyen kihasználható... Habár a te leírásaid sokunknak arany sztenderd.
Ha már itt tartunk, lehetne a php login egyben a mikrotikre is login, akár valamilyen fix átalakítás után. Úgy tárolni se kell.
-
válasz
ekkold #22022 üzenetére
A hsz. utolsó mondatával arra utaltam, hogy igen, autentikálni azt kell. Jelszót vagy tokent kezelni kell.
De ha nem push irányban gondolkozunk (ha már biztonság, meg DMZ, meg egyéb purdue model), akkor lementheted a felvételre szánt IP-t valahova, amit egy másik script (lehet routerosben is) felolvas, felvesz a listára percenként. Persze ezzel nem feltétlenül lett "egyszerűbb", viszont eltűnik a magic constant port a képletből, amivel amúgy kb bárrmi más is hívhat. -
-
-
válasz
ekkold #21985 üzenetére
Mivel maga a wireguard csomagjai (amik amúgy UDP alapúak) töredezettségei a benne utazó TCP csomagokra nincs tördezettségi hatással, performancia hatással viszont lehetnek. Valamint úgy látom, hogy az IPv6 is bele van számolva az 1420-ba... azaz ott is lehet mozgástered.
Nem akartam jobban belefolyni, főleg vakon nem. Ahogy @Audience írta, egy jellegzetes MTU probléma jelentkezett, és most is megoldás volt ennek állítása. Egy ideig rendszeres szívásom volt VXLAN hálózaton üzemeltetett VM-eken, hogy a VM 1500as MTU-t látott (mit látott volna..), míg az alattas hálózat 1450-en volt...
-
-
-
válasz
pitiless #21963 üzenetére
Értem, jogos, így automatikusan megy, egyéb script nélkül.
Valószínűleg akkor nem csak a AP-ken állítottad be az interfészeken a Configuration/Manager rész, avagy valamilyen profil zavarhat be a menedzseren... vagy utólag, miután megjelent (és nem dynamicként veszed fel), még állíthattál rajta, vagy ilyesmi... vakon kicsit nehéz tippelni, ezért szoktak exportot betenni a lényeges részről, főleg ha labor környezet.
@Tamarel: örülök, hogy meglett.
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
Longeye #21802 üzenetére
Ha ez lesz a fő interneted, akkor két irányt javaslok:
- 5G: Yeti home net, itt jár hozzá az 5G router. És ahol van 5G, ott tényleg ad sebesség löketet. Köthetsz persze utána saját routert is akár, nem ismerem mélységében a szoftvert. Ad publikus IPv4-et is (ahogy én tudom).
- 4G: Itt attól függ, hogy milyen környezetbe lesz, de az új LTE6ok minden hasznos sávot ismernek, és 2CA-ba tudnak tenni. (1+3/7/20/28, 3+7/20/28, 7+20/28), lefelé MIMO 2x2. A kintieket ki tudod tenni a ház tetejére/padlásra/akárhova, PoE-n kapja az áramot, kész. Ezeknél nincs ilyen USB, meg sorosport sebesség szenvedés, nem melegszenek szénné, mint az USB stickek. Nálam is éveket ment fő netnek egy sima SXT, itt sajnos nem volt sokáig CA lehetőség sem. -
-
-
-
-
-
-
-
válasz
kammler #21693 üzenetére
Azóta van már wiki róla
[DNS Adlist]
[DLNA] -
-
válasz
Bubukain #21616 üzenetére
Direct one nem IPTV, nem multicast érezik hozzád, nem kell neki IGMP snoop. Két opció van, vagy a TV szolgáltatónak fogy el a sávszélesség, vagy a tied. Az is lehetséges, hogy a megnövekedett latencyt így korrigálja az adaptív bitráta. Nem minden internetes tevékenység ugyanarra érzékeny.
-
-
válasz
fabianviktor #21507 üzenetére
WAP R acban ugyanaz a vezérlő van, mint a méltán népszerű hap ac2ben. És elég olcsó is.
-
-
-
-
-
-
válasz
E.Kaufmann #21255 üzenetére
De ad, WiFi direct.
-
-
válasz
E.Kaufmann #20958 üzenetére
Konkrétan 0 a védelme, ha van akár csak 1 kliensed rajta. Neked meg tucat van nonstop. Csatlakozáskor ugyanis elküldi az éterben.
Egyetlen haszna, hogy nincs tele a wifi lista ezekkel. -
-
válasz
Adamo_sx #20833 üzenetére
Én kilógattam a falból OM4(+ ? más a színe...) LC/LC. 2 fő helyre vezetékeztem be, az irodai részbe és a nappaliba, takarásban lesz. Minden szobába tettem 2 RJ45-öt (Cat6 és árnyékolt Cat6A), amit csillagpontosan vittem a központi helyre. AP a plafonon saját vezetéken, padláson LTEnek szintúgy, és a háztartási helyiség is kapott egyet...szóval vezettem mindenhova. FTTH-ra készült, az is földben csőben jön a házba, a központi helyre... mivel a szolgáltató ezt nem vállalta, ezért általam behúzva.
Sajnos nem találom most a szabványt, de amúgy van erre is, hogy mit érdemes/kell szobánként bekötni és hogyan. Még része volt a koaxiális hálózat is, de magam részéről azt nem vezettem be. -
-
-
-
válasz
Marcelldzso #20594 üzenetére
Nem tikben léteznek olyanok is, de az ára... hagyjuk is.
-
válasz
Marcelldzso #20592 üzenetére
Van, de méreg drága.
-
-
-
-
-
Akkor bedobom én: új 2.5G mikrotik CRS
Kicsit furcsállom hogy nincs SwOS, meg hogy aktív ventis. Remélem utóbbi csak az SFP+ RJ45re van. -
-
válasz
Shkiz0 #20351 üzenetére
"működésre bírni a CHR-t az Odroid H2+ -on, volt pár átvirrasztott éjszakám, és pont aznap reggelre sikerüt megoldanom, amikor már azt mondtam utolsó utáni próba, ha nem megy akkor elhozom a cucokat. "
Esetleg erről lesz valami szívás megosztás, tanulás jelleggel?Akár priviben.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- LEGO klub
- Linux kezdőknek
- Napelem
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- HP EliteBook 855 G8, 15,6" FHD, Ryzen5 PRO 5650U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Dell Precision 5520, 15,6" 4K/UHD Touch, I7-7820HQ CPU, 32GB DDR4, 512GB SSD, M1200 4GB VGA, WIN 11,
- Dell Precision 3561, 15,6" FHD, I7-11850H CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, T600 4GB VGA, WIN 11, ( olvasd
- Dell Latitude 5520, 15,6" FHD Érintőkijelző, I5-1135G7 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd v
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-12650H 10Mag 16/512 RTX 4070 8GB FHD 144Hz
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i7-4600M I 8GB I 180GB SSD I NVIDIA i 15,6" FHD I W10 I Gari!
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest